Murar bygger ingen fred.

Man bygger ingen fred genom att bygga murar. Det krävs broar för att skapa fred.
Okunskap om den andre i spelet mellan vi och dom skapar fördomar och i förlängningen rädsla och aversion. Det krävs broar för att bygga fred, broar mellan olika grupper som skapar kontakt, kunskap  och vänskap för att bygga en hållbar fred.

Israel gör precis tvärs emot.
Först byggde en jättelik betongmur runt palestinierna på Västbanken  en riktig järnridå, en apartheidmur  för att stänga inne och stänga ute palestinierna t o m från egen mark. Fast apartheidmuren kallar man för säkerhetsbarriär. En mur på ockuperad mark som strider mot internationell rätt.

Nu ska ny mur byggas mot sydgränsen och Egypten och mellan Gaza och Egypten grävs ytterligare mur.
Fast israelerna kallar muren för ridå. En mur av betong och järn är ingen ridå det är rätt och slätt en mur.
Med muren mellan Egyopten och Gaza stängs palestiniernas sista andningshål och råttfällan slår igen.  Världens största utomhusfängelse saknar dörrar. Blockaden mot Gaza hindrar återuppbyggnad och tvingar fram misär och än en gång närmar sig en humanitär katastrof.

I globaliseringens tidevarv stänger Israel in sig bakom murar för att stänga ute
. En isolering som hindrar fred och förlänger en ohållbar situation som lätt kan förvandlas till öppen konflikt igen.
Kan ingen sätta stopp för detta vansinne?

Tidigare inlägg:
Bloggat: Jinge,"Israel kan inte bygga en mur mot kritiken", Lasses blogg, "Vad heter det egentligen"

Relaterat i media: SvD, 2, DN
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , i

Kommentarer
Postat av: Abujihad

Typiska sionister! De tror att de äger världen. jag fattar inte hur de kan bygga en mur mellan Eygopten och Gaza!!

2010-01-11 @ 19:27:54
Postat av: Jinge

<em> "Kan ingen sätta stopp för detta vansinne?" </em>Nej, Israel har bestämt att inte ska kunna det.

2010-01-11 @ 21:28:10
URL: http://jinge.se
Postat av: Dennis

Sionister e sjuka men alla judar e inte sionister det ska man ha i sinnet :).Hoppas att Palestina blir fritt nån dag som jag hoppas att mitt Iran blir

2010-01-11 @ 21:52:30
URL: http://dennismelli.blogg.se/
Postat av: daniel

Yes you must build walls when your dealling with terrorists. Hamas is recognized as terror organization by all western countries. Hamas attacks delivery of food and necesities to create a humanitarian disaster. which is why Egipt build their own separating wall. Jews are the only people with a right to be there. The so called "palestinian" are recent imigrants 1880-1920. A COUNTRY CALLED "PALESTINA" HAD NEVER EXISTED. YOU ALL NEED EDUCATION AS CURE FOR CANCER PATIENTS!!!!!!!!!!

2010-01-12 @ 05:42:58
Postat av: Olbap

Om nu muslimer är så fredliga, hur kommer det sig att hela världen står i brand? Överallt orsakar islam krig, förödelse och religionsstrider. Om Israelerna vill sätta mur runt sitt egna land, då får de göra det. Otroligt hur inläggen härinne låter som tagna ur der Stürmer, otroligt hur ordet "zionist" används i precis de sammanhang som tidigare upptogs av ordet "jude". Men det är klart, när muslimer anser dessa ord, tagna ur Haditherna (ord tagna ur den muslimske profeten Muhammeds mun, som skrevs ner av hans medföljare), närmare bestämt Sahih Bukharis samling: "På domens dag ska stenarna och träden tala och säga - O muslim, det gömmer sig en jude bakom mig, döda honom!" - dessa ord är 1300 år äldre än staten Israel.

2010-01-12 @ 09:29:26
Postat av: Paul Rimpler

Det byggs ingen mur mellan Israel och Egypten. Det gamla taggtrådsstängslet byts ut mot ett modernt effekivt elektroniskt staket.

2010-01-12 @ 10:33:59
Postat av: Amer Al-bayya

B.Russells tal om Palestina:-BERTRAND RUSSEL,den världsberömde engelske filosofen,nobelpristagaren och fredskämpen, har sagt följande i ett tal den 31 januari 1970:-OM PALESTINIERNAS ÖDE OCH ISRAELBertrand Russel var en av förra århundradets främsta filosofer, matematiker och på

senare tid även fredskämpe. Nobelpristagare i litteratur 1950. Hans stora arbete PRINCIPIA MATHEMATICA i tre volymer tillsammans med A.N. Whitehead.Russell anses vara medgrundare till både den symboliska logiken och den analytiska filosofin samt betydde mycket för den matematiska filosofin genom sitt arbete med logicism. Han blev också en mycket läst och uppskattad författare med åsikter om moral och samhället och var också känd för sitt motstånd mot kärnvapen.HUR SÅG HAN PÅ KONFLIKTEN I MELLANÖSTERN?I ett berömt tal ett tal den 31 januari 1970 sade han följande:"Det palestinska folkets tragedi är att deras land bortskänktes av en utländsk makt till ett främmande folk för att skapa en ny stat, som ledde till att hundratusentals oskyldiga människor gjordes till permanent hemlösa flyktingar och att deras antal bara ökat med varje ny konflikt. Hur länge kan världen uthärda denna med berått mod genomförda grymma tragedi?Det är fullständigt självklart att dessa fördrivna palestinier har all rätt att återvända till sitt hemland och att Israels förnekande av denna rätt är själva hjärtpunkten och huvudorsaken till den ständigt pågående konflikten. Inget folk någonstans i världen skulle acceptera att fördrivas en masse från sitt eget land. Hur kan då någon begära att Palestinas folk skulle acceptera en bestraffning som ingen annan skulle tolerera?Det sägs ständigt att vi måste sympatisera med Israel på grund av de lidanden som judarna fick utstå i Europa av nazisterna. Detta är sannerligen inget skäl att föreviga något lidande. Vad Israel gör nu kan aldrig förlåtas och att åberopa sig på det förflutnas skräckvälde för att rättfärdiga dagens är inget annat än rent och skärt hyckleri.Israels brott och försyndelser är många och svåra, Israel dömer inte bara ett stort antal flyktingar till elände, utsatta för vedervärdiga bombangrepp, och Israel dömer inte bara talrika palestinier till ett grymt och godtyckligt militärstyre, utan Israel dömer dessutom de arabiska nationer som vunnit sin självständighet från kolonialismen till fortsatt fattigdom, eftersom det militärt topprustade Israel är en sådan utmaning mot de arabiska staterna att dessa måste anslå stora summor för militära ändamål som annars skulle kunna investeras för fredlig nationell utveckling.Rättvisan kräver att det första steget mot en uppgörelse för att få slut på lidandena och blodsutgjutelsen i Mellanöstern måste bli ett israeliskt tillbakadragande från alla de ockuperade territorierna i juni 1967. En ny världskampanj behövs för att upprätta rättvisa för Mellanöstern svårt hemsökta och lidande folk.

2010-01-17 @ 01:21:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback