Maktkamp på Haiti?

Haiti förblöder efter den värsta naturkatastrofen i mannaminne. Sjuka och skadade motas bort från överfyllda sjukhus och människor dör i brist på   antibiotika och bedövningsmedel.
Bakom ovärderliga hjälpinsatser tycks ett annat spel pågå. I skuggan av allt lidande pågår en maktkamp där USA ryckt till sig initiativet och kritiken mot USA:s agerande på Haiti kommer från länder som Brasilien, Venezuela och Frankrike och en rad debattörer.

Naomi Klein varnar för att:
-"USA kan komma att använda jordbävningskatastrofen i Haiti för att öka sitt inflytande över ön och driva igenom radikala, impopulära nyliberala reformer – som man tidigare gjort efter andra katastrofer."


S
teve Lando uppmärksammade mig på att USA sätter upp en järnridå  för att hindra Haitier, som flyr katastrofen, att ta sig in i landet. Istället kan de transporteras till den ökända Guatanamobasen.  Jag tar mig för pannan och undrar om det verkligen är sant.  Ser att även EU är kallsinniga när det gäller att härbärgera Haitier.

USA har också satt in soldater från marinkåren för att   garantera säkerheten för hjälparbetare. Ronny Åkerberg refererar en svensk som hjälper till på Haiti. Han känner inte igen rapporter om laglöshet och plundring utan säger att:
- Vi märker mest att folk hjälper varandra. Haitierna var de första som startade hjälparbetet. De grävde fram vänner och grannar ur rasen. Jag tycker att det är en felaktig bild som förmedlas."


Wolfgang Hansson skriver i Aftonbladet att detta är en invasion som världen inte försdömer och tillägger att det som är avgörande är om de amerikanska soldaterna lämnar Haiti när det akuta läget stabiliserats.

I det utsatta läge som Haiti är bör all hjälp ges utan förbehåll och hjälpinsatser samordnas utan tanke på egenintressen i området.

Dagens Nyheter visar hur mycket av de medel som strömmat in till olika hjälporganisationer som går vidare till de nödställda på Haiti.


Tidigare inlägg:Hörsamma Haitis nödrop.
Naomi Klein: Haiti Disaster Capitalism Alert: Stop Them Before They Shock Again
Mer i media: AB, DN , 2, GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , i

Kommentarer
Postat av: Anonym

På andra sidan ön semestrar 700 svenskar. Någon tendens till avbokning syns inte till.

2010-01-20 @ 18:52:10
Postat av: Anonym

Nytt skalv idag. 6.1 på R-skalan.

2010-01-20 @ 18:54:03
Postat av: Joanna

Barnen alla föräldralösa barn vilket helvete de befinner sig i. Där kunde soldaterna göra en insats och ge de små skydd.

2010-01-20 @ 19:03:42
Postat av: helena

Hej,tack för bra inlägg! (Jag har oxå skrivit ett om Haiti.) Jag vill göra en insamling till Haiti med analys av det du skriver om ovan. Hör av dig om du vill va med! Lycka till!

2010-02-20 @ 13:44:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback