Locket på för att kväsa oron.

Är det någon som undrar varför PRO är på krigsstigen? Nej tänkte väl det. Kasta ett öga på tabellen nedan:
-"Skatteverket har publicerat de nya skattetabellerna för 2010. Skatteorättvisan fortsätter.

 

Exempel på skatteskillnad per månad vid olika inkomstlägen, mellan en pensionär över 65 år som har pension och en yrkesverksam med samma inkomst. (Skillnaden mellan kolumn 1 och 2 i tabellen)

8000 kr/månad Skatteskillnad: 412 kr/mån
10 000 kr/månad Skatteskillnad: 578 kr/mån
13 000 kr/månad Skatteskillnad: 664 kr/mån
14 000 kr/månad Skatteskillnad: 700 kr/mån
15 000 kr/månad Skatteskillnad: 757 kr/mån
20 000 kr/månad Skatteskillnad: 1049 kr/mån

[...]

(Skattetabeller för 2010 – PRO)

 


I andra länder har pensionärer samma skatt som de som arbetar. Självklart borde samma gälla i "välfärdslandet" Sverige. Pension är  intjänad lön och bör betraktas som just det lön för utfört arbete.

I Sverige anser skatteutskottets ordförande Lennart Hedquist(m)att man inte ska oroa pensionärerna och höjer ett varnande finger åt pensionsmyndigheten som skickat ut brev för att informera pensionärer  att pensionen blir lägre.

Det kan väl inte vara så illa att
Hedquist oroar sig för valet 2010. Att förlora pensionärernas gunst kan gå illa så många som de är, säkrast att lägga locket på.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
i

Kommentarer
Postat av: Hasse

Vari ligger det orättvisa? Hoppas inte min kommentar censureras eller förvägras svar

2010-01-06 @ 00:49:29
Postat av: Anonym

omfördelning från lite till mer

2010-01-06 @ 01:13:56
Postat av: annarkia

@Hasse

-"Svenskarna betalar idag högre skatt på pension än på arbete. En vanlig pensionär betalar drygt 700 kronor mer i skatt varje månad än vad en yrkesverksam person med samma inkomst gör. Det är orimligt och orättvist. Pension är ju uppskjuten lön och alltså ersättning för utfört arbete. Regeringen planerar dessutom att öka skillnaden ytterligare.”

http://www.rattvisaskatter.nu/

2010-01-06 @ 01:22:23
Postat av: Hasse

Äsch, det är ju dom som jobbar som blir utsatta för orättvisor :) så ser jag det iaf dom får ej vara med och bidra till allas välfärd lika mycket som dom kanske skulle vilja? Ha en bra dag!! :)

2010-01-06 @ 01:48:29
Postat av: blues

Inget nytt under (borgerliga) solen - orättvisorna fortsätter fram till september i år. Vi för väl se om sv.folket gör samma misstag som 2006. Men jag bara undrar, i all min naivitet: vilka vi ska välja den här gången: de som "värnar om välfärden" och samtidigt urholkar den eftersom den är "en omöjlig sosse-vision som skapar beroende och lathet",enligt herre Reinfeldt själv, eller några andra väletablerade av makteliten, som bara pratar så vackert och lovar allt - i teorin, men i praktiken motverkar inte så mycket utan bara medverkar?

Vår folkliga makt har blivit oss fråntagen för länge sedan så vi har inte så mycket att säga om saker och ting. Bara stå på sidan och titta hur allting fördärvas och vårt demokrati minskar. Mer kapital, mer privat ägande och mer av den fria marknaden - där ska vi slåss om vilka lågavlönade jobb som helst, unga ska endast få chans att studera och låna massa pengar från CSN och sen sitta hemma varslade eller avskedade med räntan och skulden som belåning för deras "insats till samhälle". Gamla ska få sämre vård, komvux ska läggas ner helt (eleverna ska plugga hårt redan i den "moderniserade" grundskolan)och pensionärerna ska jobba häcken av sig fram till de fyller 70. Och sjuka - de blir ju bara några få så det ska vi inte bry oss om. Resten ska man övervaka.

2010-01-06 @ 07:24:03
URL: http://www.daladissident.bloggplatsen.se
Postat av: Bo

Nu är väl i princip arbete förknippat med en del kostnader som en pensionär till en del slipper t.ex dagisavgift,transportkostnader etc.

Sedan är väl Annarkia för relativt höga skatter så vare sig pensionärer eller arbetare hade väl inte fått se sina skatter sänkta så en sådan upprördhet är väl knappast befogad,

Det som är allvarligt är den sänkning av a-kassa som genomfördes.

2010-01-07 @ 11:34:02
Postat av: annarkia

@Bo

Nu är det ju så att när du går i pension behåller du inte din lön ograverad. Ca 60-65 procent av lönen under förutsättning att du köpt en privat pensionsförsäkring. Idag rapporterade pensionsmyndigheten att pensionerna kommer att sänkas under tre år med ca 8 procent. Att i det läget ge skatterabatt åt de som är i jobb på pensionärers, sjuka och arbetslösas bekostnad är cynisk politik.

Jag som de flesta i det här landet vill behålla en välfärd där ingen ska hamna i utanförskap vid sjukdom, arbetslöshet eller pensionering. Jag vill ha en bra sjukvård och skola för alla och inte enbart för oss som har råd att betala . Det är jag beredd att betala skatt för. Ett solidariskt samhälle får kosta några skattekronor extra.

2010-01-07 @ 12:24:12
URL: http://annarkia.blogg.se/
Postat av: argbiggan

@Bo

Förstår inte ditt resonemang såvida du inte anser att när barnen börjat skolan eller flyttat hemifrån ska skatten höjas och att de som går och cyklar till jobbet också ska få en liten skattehöjning.

2010-01-07 @ 12:57:53
Postat av: bo

Det jag talar om är den dubbelmoral Annarkia uppvisar hennes politik ger ju varken den som är pensionär eller arbetande något mer att leva på kanske tvärtom när hon gärna vill att skatter höjs.

Argbiggan Arbete är väl förknippat med en viss ansträngning och arbetaren är väl värd sin lön tycker jag som gråsosse.

2010-01-07 @ 18:37:17
Postat av: annarkia

@bo

Dubbelmoral? Hur då?

Sämre social service, samtidigt som egen avgifter vid ex läkarbesök kan öka är också kostnader.

Det är ett faktum att Sverige är det enda landet som beskattar pension hårdare än arbete. Pension är intjänad lön. De sociala avgifter arbetsgivaren betalat in är dold lön, något parterna kommit överens om.

Den amerikanska modellen där många inte har råd att söka vare sig tandvård eller läkare och där de kommunala skolorna brottas med enorma problem är inget att eftersträva. Ett samhälle för alla där alla har tillgång till social välfärd måste få kosta. Alternativet är att de som har råd köper tjänsterna medan de andra blir utan

2010-01-07 @ 19:32:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback