Ord förändrar inte verkligheten.

Sanningen är den att de regler som alliansen infört lämnar sjuka i sticket. Efter en viss tids sjukskrivning har sjuka som klarat av att jobba 50 eller 75 procent  tvingats säga upp sig för att som det heter ställa sig till hela arbetsmarknadens förfogande. Nyordningen som skulle få sjuka att arbeta mer har enligt försäkringskassan minskat sjukskrivningstiden med 3 timmar totalt. Sjuka blir inte friska genom att försörjningen tas bort. Oron för försörjningen kan istället förlänga läkning.

Vad är det för fel på att  tar bort tidsgränsen den som för många blivit en stupstock och satsa på individuell bedömning  med en   prövning och plan som leder till aktiva åtgärder och insatser för att återgå till arbete så som de  rödgröna föreslår? Hur kan det beskrivas som fusk?
58 årsgränsen som Reinfeldt och Husmark ondgör sig över är om jag förstått det rätt ett erbjudande vilket inte i sig betyder att förtidspension omöjliggörs före 58 års ålder. Om det skulle vara fallet vore det förödande för människor som på grund av sjukdom är oförmögna att arbeta.

Talet om att svenska folket skulle ha varit det mest sjukskrivna folket i världen  förvillar . Om nu detta stämmer vad beror det i så fall på? Dubbelarbete, ökad stress eller frikostiga läkare som sjukskriver i onödan? 
Det kan vara på sin plats att titta närmare på vår granne Norge.  Norrmännen har högt sjukskrivningstal men också hög sysselsättning och  produktivitet. Fler orkar arbeta  full tid fram till pension och färre slås ut. Hur kommer det sig? I Sverige är sjuknärvaron istället hög och allt för många orkar inte arbeta  full tid hela vägen.
Varför satsas inget på förebyggande insatser om det är ohälsa man vill åtgärda? Att ensidigt fokusera på sjukförsäkringsregler  begränsar.

Alliansen misstänkliggör människor som är sjuka. Det tydliggjordes i en debattartikel skriven av socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén  tillsammans med partikollegan Helena Rivière,  i gårdagens Aftonblad. Där hånas en utpekad person öppet. 
Alexandra, hade skrivit en artikel om sitt liv efter utförsäkringen och beskriver sin oro, ångest och frånvaron av rehabilitering.  Gunnar Axén och Helena Rivière avslöjar rakt upp och ned den människosyn som ligger bakom alliansens sjukförsäkringsregler. Regler som dömdes ut av flera tunga remissinstanser. Husmark-Perssons avslöjande om att försämrade sjukförsäkringsregler ska finansiera skattesänkningar  talas inte heller högt om. Det motivet förträngs.

Nej Reinfeldt frågan om sjukförsäkringsreglernas konsekvenser  är inte en fråga om kommunikation. Det är människosynen och politiken som är fel. En politik som påverkat sjuka människors vardag på ett sätt som inte hör hemma i en välfärdsstat.

Media: AB 1 2
Bra bloggat  Ilsemarie, "Det finns inte ord",
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,
i

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback