Utanförskap grogrund för intolerans

Tomas Böhm, psykoanalytiker och författare har i en artikel i DN granskat Sverigedemokraterna och drar slutsatsen att:
-"Främlingsfientligheten tar sig ofta uttryck som ett avståndstagande mot det komplexa eller främmande, det som inte går att känna igen omedelbart eller dela in i enkla kategorier."Det är precis det som främlingsfientliga krafter  gör när de kollektiviserar muslimer och tillskriver varje enskild muslim allt ont  som händer i landet skriver Dilsa Dermirbag -Steen i DN .Mediebilden av muslimer i Sverige har ofta varit  skev och grovt generaliserande och konserverat fördomar. Att generalisera en grupp som tillhör en viss religion är första byggstenen  på den väg som snabbt kan skifta främlingsfientlighet till ren rasism. Svenska Dagbladets artikel om "Tio muslimer-tio sätt att tro" är en motvikt  och visar en mångfasetterad bild av muslimer vi behöver få mer av.

Tomas Böhm pekar på att främlingsfientlighet har sitt ursprung i den egna rädslan för det främmande och okända:

-"Vi har alla en rädsla för det vi inte känner till, liksom för det okända inom oss själva, som är frestande att lägga ut på grupper som verkar vara annorlunda eller svaga."


Tomas Böhm klär skickligt av sverigedemokraternas invandringspolitiska program och tydliggör  programmets främlingsfientliga och rasistiska grund.

Hans tes om att det är svenskt att vara tolerant  håller jag dessvärre inte alls med om.
Sveriges historiska rötter i en homogen bondekultur lever än idag. Det är fult att sticka ut att vara annorlunda. Vi ska ju helst gå i samma takt och åtminstonde uppnå konsensus.  Häri ligger ett lite frö som lätt omvandlas till intolerans

Några riktigt otäcka skamfläckar  visar på extrem intolerans i Sverige.
Jag tänker på den tvångssterilisering som förekom i Sverige framför allt mot socialt utsatta grupper ända fram till 1975. 63 000 flest kvinnor steriliserades mellan 1934-1975.
Jag minns klumpen i magen då jag första gången läste om hur judiska flyktingar avvisades vid gränsen och skickades tillbaka till förintelsen i koncentrationslägren under andra världskriget. i Maskopi med tyska myndigheter stämplades judarnas pass med ett J för att kännas igen och fick på det sättet  returbiljett till Tyskland.
Vellinges kommunordförandes  bemötande av  flyktingbarnen med skyddsbehov  inte att förglömma

För att kunna motarbeta  främlingsfientlighet måste man  våga se den intolerans som existerar mitt ibland oss och skaffa  kunskap om intoleransens rötter. Vellinges avståndstagande till flyktingbarn med skyddsbehov är ett exempel att ta lärdom av. Genom att rikta strålkastarljuset på vad som höll på att hända startades processer som enade alla de som ville sträcka ut en hjälpande hand.
Aftonbladets publisering av Jimmy Åkessons hatfulla artikel mot muslimer öppnade ögon.


I en undersökning 2004 som BRÅ genomförde i samarbete med Forum för levande historia visade att ju högre grad av utanförskap man upplever desto mer intolerant är man. En av de viktigaste frågorna idag måste därför bli att minska  utanförskapet. Ett utanförskap som dessvärre ökat under senare år.

Tidigare inlägg

Bloggat: Tonårsmorsa, Lilla O, Lilla O igen
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,,
i

Kommentarer
Postat av: Lilla O

Håller absolut med dig, det är utanförskapet vi måste bekämpa, inte invandringen i sig.

2010-01-10 @ 17:25:18
URL: http://lillaosblogg.wordpress.com
Postat av: annarkiase kommentarsreglerna!

Rasistiska , antisemitiska , islamofoba, homofoba eller sexistiska kommentarer och länkar godkänns inte.

2010-01-10 @ 19:12:41
Postat av: Argbiggan

Integration motar bort okunskap och fördomar. Hoppas på en bättre integrationspolitik efter 19 september.

2010-01-10 @ 23:09:18
Postat av: Sven Johansson

"Rasistiska , antisemitiska , islamofoba, homofoba eller sexistiska"Se där - alla PK-slagträn samlade på rad.

2010-01-11 @ 10:29:22
Postat av: annarkia

@Sven Johansson

Ja det stämmer att kommentarer som är uttalat rasistiska, antisemitiska eller islamofoba inte tas in.IP-nummer som gång på gång återkommer med kommentarer som bryter mot den regeln är placerade i spamfiltret.

2010-01-11 @ 11:14:49
Postat av: Joanna

Bra annarkia!

Låt inte ditt kommentarsfält bli anslagstavla eller reklampelare för människor som vill inskränka mänskliga rättigheter för vissa grupper och som inte förstår allas lika värde.

2010-01-11 @ 12:33:51
Postat av: Roger Svensson

”Främlingsfientligheten tar sig ofta uttryck som ett avståndstagande mot det komplexa eller främmande …”Thomas Böhm verkar uppenbarligen vara en skärpt kille. Han har här genom intensiva studier i psykoanalys kommit fram till den banbrytande slutsatsen att främlingsfientlighet tar sig uttryck i fientlighet mot det främmande! Vem hade ens kunnat ANA att det fanns ett sådant samband? Man väntar med spänning på vilka nya revolutionerande rön Thomas Böhms studier i psykoanalys kommer att resultera i, kanske att ett tvångsmässigt beteende ofta tar sig uttryck i tvångsmässiga handlingar?

2010-01-13 @ 17:58:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback