Fåglarna flyr innergården.

Fåglarna som har kvittrat i granen bredvid balkongen finns inte kvar. Endast ett koltrastpar finns kvar. En innergård med djup snö, ingen mat i sikte  och -10C har gjort livet surt för fåglarna.

Några fåglar såg jag guppa i en vak långt ut i Vättern. Tyvärr alldeles för långt ut  för att min kamera skulle lyckas få dom att fastna.

I helgen räknar vi vinterfåglar.   (Tipstack till Jinge!)

 Media: AB
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


En amerikanisering av politiken?

Idag har Svenska Dagbladet många sidor om prinsessbröllop och kungahus.
Vad passar då bättre i kungadömet Sverige än ett tal  till nationen  av statsministern himself? Ja det är inte direkt vad jag förespråkar vare sig kungadöme eller statsministertal utan PJ Anders Linder som visar framfötterna. Han har tagit det säkra före det osäkra och skrivit talet själv.

Ett tal om tillståndet i kungadömet Sverige vars budskap är att allt är väl och kommer att fortsätta vara det om bara vi och familjen tar mer eget ansvar och skattesänkarpolitiken får fortsätta i lugn och ro.

En socialpolitik som finns i   katolska länder är vad vi har att se fram emot  om Linders tal skulle få gehör och Reinfeldt få förnyat förtroende efter valet.

Ett samhälle med ökade klyftor och där de svaga ska betala skattesänkningar åt de som varde givet och som skapar gräddfiler åt de som har råd är inte det samhälle jag ser fram emot. Ett samhälle med ökat  familjeansvar betyder också att fler kvinnor alt män blir hemarbetande. Hur skulle det annars gå ihop? Jobba på natten och ta hand om svärmor, mamma och andra sjuka släktingar på dagen kräver stålkvinnor eller stålmän.  Vilka familjer överlever på en lön? Inte blir det ett jämställt Sverige det är ett som är säkert .

En amerikanisering av politiken , nej tack!

Hoppas nu att partiledardebatten i SVT i kväll visar på skiljelinjerna i svensk politik.

Bloggat: Alliansfritt Sverige, Peter Andersson, Svensson

Läs även andra bloggares åsikter om  ,  , , , , , intressant.seKollektivets stöd en överlevnadsfråga

Så var då årets Robinsonvinnare korad.
Robinson en dokussåpa där det gäller att överleva inte bara  i en miljö som ställer krav på en kropp som tål stryk och stark fysik utan   framförallt bland människor som  alla vill vinna tävlingen.

Paktstrategerna föll i år på eget grepp då en ny pakt bildades utan deras vetskap bland dem, de röstat ut.  Det slutet gillade jag verkligen. Där stod till sist Robinson-Hans som vinnare.

Sensmoralen blir  till sist att ensam är inte stark. Utan stöd av andra i en grupp blir man utanför och som i Robinson utröstad och utmobbad. Ska man få en plats i solen igen gäller det att hitta nya bundsförvanter.

Kollektivet tycks vara  ett måste för överlevnad inte bara i Robinson utan också i verkliga livet.
Vem blir eller är då egentligen en värdig vinnare?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Ett empatilöst samhälle bakom knutarna?

FRA-lagen var murbräckan när det gäller myndigheters övertramp på den personliga integriteten. En lag som banade väg för massavlyssning av ett helt folk.

Nu är det Socialstyrelsens tur att verka för regler som är gravt integritetskränkande.

Regeringen har gett Socialstyrelsen och Försäkringskassan i uppdrag att arbeta fram  en ny modell för hur behov av personlig assistans ska mätas och bedömas. Syftet sägs vara att garantera en likvärdig behandling av alla ansökningar, oavsett handläggare eller var i landet man befinner sig.

– Det nya instrumentet är otroligt närgånget. Varenda minut av våra liv och varenda sak vi gör ska kartläggas. Därtill ska alla uppgifter, i detalj, rimlighetsgranskas av Försäkringskassans handläggare, säger Wenche Willumsen från DHR som representerar HSO i den referensgrupp som följer arbetet med att ta fram det nya instrumentet.(sht)


Maria Johansson, ordförande i DHR skriver:
-Instrumentet medför en grov kränkning av människors integritet när vi förväntas redovisa allt från våra intimaste behov på toaletten, att vi upprätthåller balanserad diet till huruvida våra sexualvanor är säkra. Enbart våra matintag ska utredas på 16 sidor – och då ingår inte ens behoven kring tillagning av mat.


Vart är samhället på väg?
Det total empatilösa samhället, ett kallt ogästvänligt med tjänstemän och politiker som fastnat i regelböcker och modeller för att slippa ta ansvar?

Jag lånar   Thomas Tvivlarens länkvägg . Tipstack till  Scaber Nestor.

Läsvärt: Badlands Hyena konstaterar att det är viktigare att bli omvald än att agera. Maloki redogör för hur man söker jobb via sociala medier. Klara skriver om sin svaghet. Intensifier producerar ännu mer vetenskap. Kaosteori njuter av skönhet. Mattias skriver om ännu mer skitkonstig censur. Slutligen MiNi som noterar att Storbritannien verkligen tappat greppet och Gustav Nipes briljanta satir

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Låt inte barnen vänta.


Maria Larsson ger barnfamiljer hopp men bara om hon blir återvald.
Allt fler barn blir bostadslösa när familjen inte kan betala sin hyra. Hur kommer de barnens framtid att se ut om de saknar fast bostad? När familjer hamnar i trångmål drabbas  barnen illa. Nu aviserar
Maria Larsson folkhälsominister(KD) att hon vill  ha en lag som förbjuder att barn vräks.  Bra!

-Hon kommer under nästa mandatperiod, förutsatt att hon sitter kvar, driva frågan om att lagstifta mot värkning av barn.(Dagen)

Skynda på med det arbetet.  Vänta inte till nästa mandatperiod.Barnens väl borde få stå ovanför all partipolitik och valstrategi.
Det är en mänsklig rättighet att ha tillgång till en bostad enligt FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna.  Det gäller alla oavsett ålder!

Bloggat: ScaberNestor, Kaela , Resurspank
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Bin Ladin en miljöterrorist?

Himmel och pannkaka! Har Bin Ladin nio liv? Jag som trodde  att han som person var död och begraven i de afghanska bergen.

Nu ska han enligt media ha uppstått och pekar på nytt sitt finger mot västvärlden då han  skyller klimatkrisen på västvärlden. Ingen kan ha undgått att det är en sanning att det är indiustriländernas utveckling som påverkat klimatet.

Men för sjutton vad är syftet med nyheter av det här slaget. Att ge en käftsmäll åt miljörörelsen? Bin  Ladin som talesman för miljön ger miljödebatten en spark i baken och  begreppet terrorism en ny innebörd. Var det, det som var meningen? Förknippa miljörörelse och miljödebatt med   terrorism?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


Vem finansierade köpet av SAAB?

Uppgifterna om att Säpo granskat Spykers samröre med familjen Anatov och den ryska maffian oroar. Spyker har fortfarande inte offentliggjort varifrån pengarna till finansieringen av köpet av SAAB kommer.
Muller själv är också föremål för utredning av de holländska myndigheterna.


Det finns så många frågetecken runt SAAB och Spyker som  gör att rykten och spekulationer lätt kommer i svang . När inte storskalig bilproduktion i GM:s regi fungerade för SAAB varför ska Spyker klara av det? Spyker går själv med förlust hur hänger det ihop?  ? Finns det marknad för lyxbilar? Är det risken att få lämna regeringstaburetterna som fick Maud Olofsson och regeringen att byta fot?


-Victor Muller vet hur det är att rädda sig undan ruinens brant, det har han gjort förr. Spykers historik är ett snigelspår av förluster och ständigt nya finansiärer. Men den här gången spelar han ett högre spel än någonsin(SvD)


Vad Muller i så fall spelar med är de SAAB anställdas  försörjning och framtid.
Ligger det en hund begraven lär våra skattepengar hamna rakt i Spykers och i värsta fall den ryska maffians fickor. Är det så illa att regeringen sålt SAAB till den organiserade brottsligheten?

Fler som bloggat: Svensson, Röda Malmö

Media: AB, DN, SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Motion i skidspåret.


Med träningsvärk från senaste skidturen var valet inte svårt.
2,5 kilometer fick räcka.

Det är många år sedan sist så nya muskelgrupper ömmar rejält efter två skidturer på raken.

I morgon köper jag mig en anorak som kan andas så kanske nästa besök i skogen går lättare.

-8 C , sol och gnistrande snö i en förtrollad skog med preparerade spår vad kan man mer begära?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

En urholkad generell välfärd ökar klyftor

En lögn som upprepas tusenfalt blir till slut en sanning. Det är en sanning med modifikation.
Lögnen rår inte på den verklighet som är så uppenbar. Talet om att jobbskatteavdraget skulle leda till ett rättvisare och jämlikare samhäll är ren desinformation.  Jobbskatteavdraget eller skattesänkningarna som gynnat de som har mest  och finansierats med försämringar för arbetslösa, sjuka, förtidspensionärer och pensionärer har istället ökat klyftorna. Den rikaste tiondelen av befolkningen har fått 60 procent av skattesänkningarna. En omfördelning utan dess like där de rika blir rikare och de fattiga fattigare skapar ökar ojämlikheten.

Skattesänkningar som urholkar den generella välfärden,
den välfärd som omfattar alla i samhället skapar klyftor som också växer på sikt.  När den generella välfärden krymper blir det upp till var och en av oss att planera för framtiden. Det är den friheten vi får, att köpa egna trygghetsförsäkringar.c Men har alla råd att teckna de försäkringar som krävs för att kunna betala sjukvård, täcka inkomstbortfall vid sjukdom och ge en pension som går att leva på?

Den kritik som JO nu riktar mot försäkringskassan har sin grund i de lagar regeringen stiftat utan tanke på konsekvens.


Den frihet Schlingman, moderaternas propagandagenera,l talar om är de besuttnas frihet. Den moderatledda regeringens politik som ökat klyftorna och ojämlikheten  har därmed också minskat friheten och jämställdheten för flertalet i samhället.

-"Ju jämlikare ett samhälle är ju större frihet. Men eftersom moderaterna för en politik för ökade klyftor, för ökad ojämlikhet så för moderaterna och alliansregeringen också en politik för minskad frihet och en politik för minskad jämställdhet." (Anders Svensson)
Moderaternas människosyn är allt annat än solidarisk och jämlik. Jobbskatteavdragets retorik klarar inte ett möte  med verkligheten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,, , , ,

Mycket ska man höra innan...

Andreas Carlgren  verkar mer och mer förvirrande.
Först var det för många vargar som var motivet till vargslakten. Sedan fick vi veta att  vargarna var sjuka på grund av för få vargar och inavel. Vid obduktionen var alla skjutna vargar helt friska.

Istället för de skjutna friska vargarna ska nu nya importerade vargar inplanteras om nu lokalbefolkningen tillåter det vill säga.

Idag får vi veta att motivet till vargslakten var att mota bort människors rädsla för varg. 

Men hallå där! Hur hänger det här ihop egentligen?
Tala om ändamålsförskjutning för att passa in när opinionen mot vargslakten växte sig stark.

En forskare stöder Carlgrens tes om inavel alla de andra forskarna är starkt kritiska.
Vem ska vi tro på Carlgren? Vad ska vi tro?

Inte kan jag tro att man får friskare vargar genom att skjuta dom i alla fall. Inte lär föräldralösa vargar   bli lättare att leva med om de nu överhuvudtaget överlever övergivna i den stränga kylan.

Bloggat: Allianfritt , ScaberNestor C Valtersson
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Obamas retorik och verkligheten.

President Obamas retorik är det inget fel på . Enbart retorik river inga murar.
Obamas  sits är inte avundsvärd. Hans kampanj väckte förväntningar på förändring.  Förändringar som de kapitalstarka aktörerna inte går med på. 
Obamas presidentinstallation väckte hopp inte bara i USA utan världen över.  Inte mycket av de förändringar som utlovades har än så länge infriats.

En pressad president höll i natt sitt State of the Union-tal.

– "Jag sa aldrig att ”change” skulle bli lätt eller att jag skulle kunna åstadkomma det på egen hand, sa Barack Obama som medgav bakslag – till och med välförtjänta sådana – under det gångna året."(SvD)


Talet inriktades jobb och ekonomi.
Obama aviserade bl a en frysning av de offentliga utgifterna i tre år med undantag för försvaret, pensioner och äldresjukvården.

Paul Krugman amerikansk nationalekonom  skriver att Obamas politik är en katastrof och tillägger :
-"Obama likviderar sig själv".(NY Times)

Vad han menar är att  det är dålig politik att frysa utgifterna när ekonomin fortfarande lider av massarbetslöshet. Krugman dömer ut Obamas politik och menar att han sviker allt som hans anhängare trodde att de arbetade för.


Vad som händer med sjukvårdsreformen är skrivet i stjärnorna efter det att demokraterna förlorade sin supermajoritet i senaten. En vädjan till kongressen i nattens tal att inte lämna reformen i sticket är ett sista halmstrå.

Obama nämnde till skillnad från sin föregångare säkerhetspolitiken sist i sitt tal  Truppnärvaron i Irak består och i natt lovade Obama åter att Irakkriget ska avslutas.  Vinna krig är lätt för världens enda kvarvarande supermakt medan freden är svårare att säkra. Irak är idag ett samhälle i totalt kaos med inbördes strider och laglöshet. Det är arvet efter den brittisk-amerikanska invasionen.

I snart ett decennium har västvärlden under USA:s ledning krigat i Afghanistan. Obama lovade också fortsatt truppnärvaro. Mycket talar för att det kriget håller på att utvecklas till ett nytt Vietnam även om ny strategi planeras.

Guatanamobasen finns kvar och nämndes inte ens i talet.

Av Kairotalet blev intet.

Bloggat: Jinge, R-a Malmö
Läs även andra te of the Union, , , , , , ,

En behandling ovärdig en välfärdsstat.

Idag visar Aftonbladet  hur de regler som Försäkringskassan har att rätta sig efter ser ut. När Reinfeldt och Husmark-Persson påstår att de rödgrönas förslag skulle  leda till att fler sjuka mister sitt sjukbidrag är det fråga om ren manipulation och medveten feltolkning. När moderatbloggare  efterlyser en mer nyanserad diskussion av sjukförsäkringsreglerna är de ute på mycket hal is.  Verkligheten ska inte desinformeras bort. Den ska beskrivas rakt upp och ned som den ser ut.  Alliansens sjukförsäkringssystem  innehåller en stupstock som ställer sjuka  utan försörjning .

16 000 utförsäkrades  vid årets början. Det är inte Försäkringskassan som agerat fel de följer de regler alliansen  utfärdat.  De här exemplen finns i en vägledning för handläggare på Försäkringskassan:
  • -"En man, i exemplet kallad Aram, har så svåra ryggsmärtor att han varken kan stå eller sitta längre stunder. Försäkringskassan bedömer att han är för sjuk för att delta i Arbetsförmedlingens program. Ändå bör han inte få förlängd sjukpenning eftersom ”han inte ligger på sjukhus eller får omfattande vård i hemmet, att han inte har en avgörande förlust av verklighetsuppfattningen och han löper ingen risk att bli allvarligt försämrad i sin sjukdom.”
  • Avslag får också Murat som efter flera halsoperationer måste sondmatas och får vård i hemmet varje dag.
  • Och Erika som brutit båda benen och en arm i en cykelolycka."(AB)
Ett samhälle som behandlar sjuka  på det sättet kan inte kallas ett välfärdssamhälle.  Nu får det vara nog.  Ett sådant samhälle ska vi inte ha.

Fler som bloggat: Kulturbloggen, Peter Andersson, Jinge, Karins värld kattas lilla värld,   Från min horisont.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ny vår för The Ark?!

Dags för The Ark att återuppstå. Ny skiva är på gång. Vad kan bli av den efter Jesus Christ Superstar?

Bloggat: Trollhare

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Verkligheten inte myten borde vägleda politiska beslut.


Ett samhälle bedöms efter hur det tar hand om de svaga de som drabbas av sjukdom, och arbetslöshet bl a. Den moderatledda regeringens politik bygger på en människosyn som är främmande för en modern välfärdsstat. Vad som nu sker är att alliansen håller på att förverkliga Reinfeldts ungdomsvision om det sovande folket:Helene Rivière som tillsammans med Gunnar Axèn socialförsäkringsutskottets ordförande (m) skrev en artikel i Aftonbladet som möttes av stark kritik även från de egna leden klargör tydligt  den misstro mot människor som ligger bakom de nya sjukförsäkringsreglerna.

-"Socialtjänstlagen och socialbidraget demonstrerar på ett nästan kusligt sätt hur kort halveringstiden är för moraliska värderingar. Den generation som skapade lagen var övertygad om sociala reformers förmåga att rätta till verkligheten. Den generation som nu utnyttjar den har ingen känsla för att utbildning, bostäder, arbete, pengar är någonting man förtjänar genom personliga insatser, utan det är rättigheter rakt av. Däremellan utspelar sig den moralupplösande process som vi nu ska följa." (Helena Rivière – ”Bidragskulturen”.Timbro, 1998)


Vi har i åratal fått höra att sjukskrivningarna ökat. Nu visar det sig att så inte är fallet. Björn Johnson , statsvetare slår hål på den myten och  visar att verkligheten ser helt annorlunda ut.

-”Sjukfrånvaron i Sverige fördubblades mellan 1998 och 2003. Från vänster har man hävdat att det handlade om sviktande hälsa. Ett allt brutal­are arbetsliv med långtids­sjuka som offer och arbetsgivare som skurkar. Från höger sa man att det beror på bristande moral – svenskar sjukskriver sig eftersom det ”inte lönar sig att arbeta”  (AB)


Sanningen är att det är längden på sjukskrivningarna, och därmed antalet sjuktimmar och kostnaderna som ökat inte antalet sjuka.
Björn Johnson pekar på att  företagshälsovården  monterades ner, lönebidragen togs bort,  lättare tjänster försvann när 90-talskrisen ledde till att många organisationer bantades ned.  Det fanns inte plats i arbetslivet för några andra än de som var 100% friska

Ilsemarie skriver att
-"Liknande förklaringar har funnits länge – men inte många har lyssnat. Det har varit enklare att skylla på individer, ställa hårdare krav och kasta ut människor från försäkringen – allt för att kortsiktigt spara pengar utan att tänka längre än näsan räcker."


Om målet är ett friskare folk är det dags att se verkligheten i vitögat sluta skuldbelägga sjuka och istället satsa på förebyggande åtgärder och en rejäl rehabilitering som ger sjuka en chans att komma tillbaks till arbetslivet.  Kort och gott ett mänskligare samhälle.

Vad som krävs är en forskning värd namnet, ett återupprättande av arbetslivsinstitutets insatser istället för myter och personligt tyckande.

Bloggat: Peter Andersson, Martin Moberg, MaryXJ

Media: AB, DN, SvD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,, ,

Äntligen kom beskedet.

Nu är det klart GM säljer SAAB till Spyker. Många har synpunkter och undrar hur det ska gå för SAAB på sikt. En av dem är Fiats vd.

Affärsavtalets innehåll och planerna för framtiden är än så länge  inte offentliggjorda. Något som förvånade mig  är att GM ska vara kvar som delägare i den nya koncernen Saab Spyker Automobile  enligt TV4-nyheterna.

För de SAAB-anställda och hela regionen är det säkerligen en glädjens dag.  Ett positivt besked som gör slut på oron för vad som ska hända.  Nu vet alla vad som gäller.

Grattis till alla som berörs i  Trollhättan med omnejd. En gastkramande tid är nu över. Låt ingen störa glädjen över beskedet.  Vad som på sikt kommer att hända får framtiden utvisa.

Att regeringen drar en lättnadens suck är förståligt. En nedläggning av SAAB ett valår hade kostat taburetterna.

Tidigare inlägg
Volvo och SAAB snart ett minne blott?
Kan Trollhätteborna andas ut nu?

Media SvD 2 3 DN 2 3 AB 2 3 Sydsv 2 3 HD Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Volvo och SAAB snart ett minne blott?

Står en sysselsättningskatastrof i för dörren i Västsverige? Stämmer medias uppgifter om att Geely avser att tillverka 300 000 Volvo bilar i Kina kan det vara så.  Visserligen säger de att produktionen av personbilar i Göteborg ska fortsätta men med tanke på bilfabrikanternas nuvarande problem världen över är frågan berättigad. Det ser med andra ord ut  som om vi förutom att  få en nedläggning av bilfabriken i Trollhättan,  också får en nedläggning i Göteborg.
Hur många kommer då att beröras? I Trollhättan med omnejd talas det  om 8000 och i Göteborg  om 15 000 personer.

Gårdagens mediekarusell runt Spyker skapade förhoppningar i Trollhättan som enligt GM saknar substans. Under gårdagens presskonferens förklarade GMs konsernchef Ed Whitacre att:
– "Vi har inte ändrat oss när det gäller avvecklingen och vi har ingen uppgörelse att presentera.” (Dagens Eko)

Samtidigt  informerar idag Ekot med flera medier om att förhandlingarna mellan GM och Spyker fortsatt enligt Spykers vd Muller.

Ovissheten måste vara tärande hos alla  de  som berörs.   Ena dagen väcks hoppet för att sedan släckas. Så länge besked dröjer även om det skulle var ett negativt, är det svårt att göra ett avslut och börja blicka framåt.

Uppdaterat 15:50
Ovissheten fortsätter .Spykers aktier handelsstoppades på Amsterbörsen idag.
Aktien rusade ju uppåt igår då ryktet om att SAAB-affären skulle vara  i hamn.  Ett rykte som dementerades av GM i direktsänd presskonferens. Stoppet har nu  satt igång rykten om  en SAAB uppgörelse igen. 

Uppdaterad 18:00

GM har sålt SAAB till Spyker enligt AFP. Presskonferens  kl 20:30 enligt SR. Lyssna direkt HÄR. (Ekot)

Uppdaterad kl 20:00

Nu är det klart GM säljer SAAB till Spyker. Många har synpunkter och undrar hur det ska gå för SAAB på sikt. 
Jag säger grattis till Trollhättan med omnejd. En gastkramande tid är nu över.

Bloggat: Jinge, Svensson
Media:DN12AB, SvD1
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , i

Ord förändrar inte verkligheten.

Sanningen är den att de regler som alliansen infört lämnar sjuka i sticket. Efter en viss tids sjukskrivning har sjuka som klarat av att jobba 50 eller 75 procent  tvingats säga upp sig för att som det heter ställa sig till hela arbetsmarknadens förfogande. Nyordningen som skulle få sjuka att arbeta mer har enligt försäkringskassan minskat sjukskrivningstiden med 3 timmar totalt. Sjuka blir inte friska genom att försörjningen tas bort. Oron för försörjningen kan istället förlänga läkning.

Vad är det för fel på att  tar bort tidsgränsen den som för många blivit en stupstock och satsa på individuell bedömning  med en   prövning och plan som leder till aktiva åtgärder och insatser för att återgå till arbete så som de  rödgröna föreslår? Hur kan det beskrivas som fusk?
58 årsgränsen som Reinfeldt och Husmark ondgör sig över är om jag förstått det rätt ett erbjudande vilket inte i sig betyder att förtidspension omöjliggörs före 58 års ålder. Om det skulle vara fallet vore det förödande för människor som på grund av sjukdom är oförmögna att arbeta.

Talet om att svenska folket skulle ha varit det mest sjukskrivna folket i världen  förvillar . Om nu detta stämmer vad beror det i så fall på? Dubbelarbete, ökad stress eller frikostiga läkare som sjukskriver i onödan? 
Det kan vara på sin plats att titta närmare på vår granne Norge.  Norrmännen har högt sjukskrivningstal men också hög sysselsättning och  produktivitet. Fler orkar arbeta  full tid fram till pension och färre slås ut. Hur kommer det sig? I Sverige är sjuknärvaron istället hög och allt för många orkar inte arbeta  full tid hela vägen.
Varför satsas inget på förebyggande insatser om det är ohälsa man vill åtgärda? Att ensidigt fokusera på sjukförsäkringsregler  begränsar.

Alliansen misstänkliggör människor som är sjuka. Det tydliggjordes i en debattartikel skriven av socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén  tillsammans med partikollegan Helena Rivière,  i gårdagens Aftonblad. Där hånas en utpekad person öppet. 
Alexandra, hade skrivit en artikel om sitt liv efter utförsäkringen och beskriver sin oro, ångest och frånvaron av rehabilitering.  Gunnar Axén och Helena Rivière avslöjar rakt upp och ned den människosyn som ligger bakom alliansens sjukförsäkringsregler. Regler som dömdes ut av flera tunga remissinstanser. Husmark-Perssons avslöjande om att försämrade sjukförsäkringsregler ska finansiera skattesänkningar  talas inte heller högt om. Det motivet förträngs.

Nej Reinfeldt frågan om sjukförsäkringsreglernas konsekvenser  är inte en fråga om kommunikation. Det är människosynen och politiken som är fel. En politik som påverkat sjuka människors vardag på ett sätt som inte hör hemma i en välfärdsstat.

Media: AB 1 2
Bra bloggat  Ilsemarie, "Det finns inte ord",
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,
i

Kan Trollhätteborna andas ut nu?

Enligt SVT är SAAB affären klar. Spyker har fått klartecken hela vägen och regeringen väntas sammaträda i eftermiddag för att bekräfta.  Stämmer uppgifterna   lär det firas rejält i Trollhättan med omnejd  i eftermiddag. Det är så många familjer  som är beroende av att företaget fortlever.
Som fd Uddevallabo känner jag hur ångesten i magen sakteliga kan börja släppa hos de som berörs. Trestad behöver de jobb som  är förknippade med SAAB och alla underleverantörer. Så mycket kompetens finns samlad i SAAB som kunde ha gått förlorad.

Nu gäller det för SAAB att leverera de bilar som efterfrågas och inte sluta som en liten nischad bensinslukande klenod.

Uppdaterad 17:53

Många rykten är i svang när det gäller Spykers köp av SAAB och ännu kan de som berörs inte andas ut..
Enligt Ed Whitacre har GM inte   antagit Spykers bud ännu– men tillade att  förhandlingen fortsätter.(AB)
-" GM:s vd Ed Whitacre annonserade vid en presskonferens i Detroit idag att GM fortfarande planerar att lägga ner Saab."(SVT)

Maud Olofsson vill inte uttala sig men betonar vikten av långsiktig lösning och tydligt ägarskap.


Bloggat: Magnus Andersson, Jinge
Media: AB 1 2 SvD 1 2 GP DN Sydsvenskan
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Politik som påverkar vår vardag .

Debatten mellan de två huvudkandidaterna till statsministerposten
efter   valet  i september var efterlängtad av många. Alla medier spådde och hade synpunkter på hur debatten skulle gå. Här hemma  tyckte M att det var lika bra att skriva ett inlägg redan innan.  Vad som kommer att sägas är ju redan känt  var motiveringen. Jag var mest nyfiken på om den korta tid Reinfeldt och Sahlin hade till sitt förfogande skulle räcka till för att visa på vilket samhälle  som kan bli följden av de rödgrönas och alternativt alliansens politik.

Märkligt hur politik i media  har reducerats till en kamp
mellan två kombattanter som skulle kunna försiggå på vilken idrottsarena som helst. Vem vann debatten skriker rubrikerna.  Politik är så mycket mer. Politik handlar om  hur våra liv kommer att påverkas av fattade beslut , kort och gott om vår vardag.

Det block, parti eller politiker  som bäst beskriver verkligheten
så att vi som lyssnar känner i gen oss vinner hjärtan. Reinfeldt hänvisar till hur det var innan då Göran Persson var statsminister och blundar för att det nu är tre partier i ett rödgrönt block som för taktpinnen.  Alliansens politik har mött verkligheten och det är ingen hemlighet hur alliansens politik påverkat välfärden.  Det hjälper inte att hänvisa till finanskris.  Det är inte krisens  fel att jobbskatteavdrag  finansierats med urholkade socialförsäkringar. Idag känner alla eller har hört talas om någon som varslats och fått leva på sänkt a-kassa eller någon som fråntagits sjukpenning inte på grund av att personen är frisk utan för att X antal dagar gått.    

Reinfeldts taktik att ställa tusen frågor till Mona Sahlin gav henne utrymme att förklara de rödgrönas syn på ökade klyftor, stupstock, skatters fördelningspolitiska funktion och jobbpolitik. Reinfeldt gjorde misstaget att förlita sig på sin framtoning som inte höll hela vägen. Irritationen puttrade och avslöjades i kroppsspråket.

Pensionärerna är en viktig väljargrupp det märktes då både Reinfeldt och Sahlin lovade guld och gröna skogar dock utan att precisera sig närmare. De var rörande överens om att pension ska följa ekonomisk utveckling istället för att ha funderingar på annan modell.  Ingen andades något om hur man förebygger sjukdom utan bägge parterna har fastnat  i  sjukförsäkringens utformning.  Norge har har fler sjukdagar men ett friskare folk och betydligt fler som orkar arbeta full tjänst fram till pension . Hur kommer det sig?

Så ser min bild av debatten i agenda ut. Väl medveten om att det finns fler bilder.
Vi betraktar ju gärna verkligheten utifrån färgade glasögon och lyssnar på det som stämmer med våra åsikter.  Valet känns som ett ödesval där två samhällsmodeller som kommer att påverka vår vardag står mot varandra.  Skatterpolitiken som fördelningsinstrument och välfärdens finansiering är den viktigaste skiljelinjen.


Media:
AB1 DN12 SvD Ex
Många har bloggat och några med olika mening är: Jinge, Peter Andersson, Kent Persson, Röda Malmö
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,, ,

Det är politiken som avgör.

Rödgröna blocket har ett rejält övertag över alliansen även i sifos mätning av opinionen.  10 procent  tyder på att alliansen fått betala för den politik som försatt så många i utanförskap. En politik som vridit decenniers reformarbete bakåt i tiden , till en tid då människor fick stå med mössan i handen för att klara sin överlevnad.


-"Men ju mer de rödgröna måste precisera politiken, desto mer ökar allianspartiernas möjligheter att knapra in på försprånget", skriver SvD.Det tror jag inte alls på. Siffrorna pekar på att en majoritet  vill ha ett samhälle där välfärden gäller alla oavsett om man är gammal eller ung, sjuk eller frisk, har arbete eller blivit uppsagd. Välfärd är inte gratis och med  alliansens politik finns snart inga skattekronor kvar att finansiera en välfärd för alla. Med den  politiken  får vi betala mer ur egen ficka som raderar alla jobbskatteavdrag. Resultatet blir att  några kommer att ha råd medan andra får vara utan omsorg. Ett system som allt mer liknar det amerikanska med värderingar som inte platsar i Sverige. Skattesänkarretoriken fungerar inte när vi ser att den drabbar andra och i slutänden oss alla.

Man kan bara hoppas att debatten fram till valet kommer att  handla om och därmed tydliggöra att de två blocken står för två olika sätt att se på människor och samhälle och att det är det som kommer att avgöra vem som får förtroende att bilda regering efter den 19:de september.

I kvällens Agenda möts de två huvudkandidaterna till statsministerposten och låt oss hoppas att det blir en debatt där politikens innehåll och blockens skiljelinjer  tydliggörs när det gäller jobben, välfärden och miljön.


Bloggat: Peter Andersson, Röda M-ö, Claes Krantz
Media: DN AB Sydsv Dagen HD Ex, GP,Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Vätterns is varslar om sen vår.

Ingen väntar sig  att våren ska visa sig i januari.Hur länge dröjer våren i år kan man undra när man ser isen packa sig vid Vätterns västra strand.

 

 

Ett litet litet hopp om vår

 

 

och precisvid mitten av Vätterns sydspets har isen drivit bort. Så visst finns det hopp även om is på Vättern  brukar varsla om sen vår.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Arbetsköparnas marknad

Nu räcker det inte med att stå med mössan i hand. Har du fel mössa kan du stå där utan jobb. Att Du sköter ditt jobb perfekt spelar ingen roll inte för vd:n på en privat förskola i alla fall.
Fel mössan på profilbilden i Facebook ledde till att en barnskötare inte fick sitt vikariat förlängt. Ja nu var det inte mössan utan texten på mössan det gällde.

Tro nu inte att yttrandefriheten är en garanti. Personer  som uttalat kritik om jobbet Facebook eller i ett blogginlägg har fått sparken. Nu är det iofs skillnad på vad som läggs ut på  Facebook och vad som skrivs i ett blogginlägg även om gränsen mellan vad som är privat och vad som är offentligt håller på att suddas ut.


Att det är arbetsköparnas marknad
visade Uppdrag granskning på i veckan. Nu kan Du bli varslad och uppsagd från ditt jobb för att direkt mer eller mindre få komma tillbaks till samma jobb men med hjälp av en mellanhand. Bemanningsföretagen suger upp varslad personal och ser till att de hyrs ut till samma jobb och arbetsplats men på helt andra villkor än vad som gällde då du var anställd på företaget. Stå till förfogande dygnet runt och jobba vilken tid som helst på dygnet och det utan övertidsersättning, det kallar arbetsköparna flexibilitet medan jag vill påstå att det liknar slavkontrakt. Förfaringssättet sätter arbetsmarknadspolitiska lagar helt ur spel.

Se hela programmet HÄR.

Och så till slut centerns  förslag om att privatisera arbetsförmedlingen.
Vilket hugskott!
Blir det fler arbetstillfällen för att man privatiserar arbetsförmedlingen och inför en jobbpeng? Vems valfrihet gynnar det? Jo, jag vet alliansen tror att marknaden löser alla problem.

Vad det ä som är på gång visar posten i Umeå där äldre personal sägs upp i strid mot LAS. En lag som alliansen helst ser hamnar i soptunnan.


Bloggat: Svensson, Ronny Åkerberg, Peter Högberg, Ilsemarie


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , mcdonalds,   , , demokrati, , , iMen hallå!

Vilket trams. En väska hur dyr den än må vara är knappast politik Låt Mona Sahlin ha sin väska ifred. En väska i knallröd färg  hon tydligen fått i present av en vän på sin femtioårsdag.
Mona Sahlin är höginkomsttagare och det är ingen hemlighet.   Tänk om hon nu skulle ha köpt den förbannade väskan för egna pengar? So what!

På twitter har Monas Sahlins Louis Vuitton-väska blivit en snackis. Jag trodde i min enfald att det var hennes förslag och uttalanden som var intressanta att diskutera. Det gick ju att göra politik av en Toblerone en gång. Är det vad vissa tänker?  Är detta valrörelsen a la 2010? Vilken ankdamm!

Om jag nu skulle gå och köpa mig en dyr väska eller något annat onödigt dyrt måste jag byta ideologi då? Nej så banne mig att jag gör.  Så det så!

Göran Greider är av motsatt ståndpunkt  och skriver på Newsmill: Mona Sahlins väska är ett hot mot socialdemokratin
Claes Borgdtröm sätter väskdebatten i rätt kontext med inlägget: Reinfeldts klocka 13 gånger dyrare än Sahlins skor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
i

Vilket hyckleri om frihet.

Friheten på nätet måste försvaras skriver idag Carl Bildt och pekar på länder som Kina, Thailand och Ryssland. Bildt slår fast att yttrandefriheten på nätet är viktigt. I nästa andetag talar han om att den personliga integriteten och friheten måste vägas mot säkerhet och kontroll för att stävja missbruk
Det  är lätt att klanka på andra men svårare att hålla rent i eget bo. Bildt var var Du då den regering du är medlem av införde FRA-lagen som möjliggör massavlyssning av ett helt folk? Var var Du då regeringen införde IPRED-lagen som sopade bort rättssäkerheten och brandskattar en hel ungdomsgeneration?

Är det fler  inskränkningar av friheten på nätet och den personliga integriteten som döljer sig bakom Bildts tal om frihet? Uppenbart är att Carl Bildt talar med kluven tunga.

Inte  så konstigt att Ung pirat växer mest
av Sveriges ungdomsorganisationer med tanke på de övervakningslagar som införts under alliansens maktinnehav. I år får det politiska förbundet 2 miljoner i bidrag av Ungdomsstyrelsen.  Stefan Flod Ung pirats  ordförande säger att de i dag är 20 000 medlemmar och därmed Sveriges största ungdomsförbund. En övervakningshysteri som också gav piratpartiet två biljetter till EU-parlamentet.


Mer övervakning kräver USA:s säkerhetsminister
som anser att EU ska införa nakenscanning på flyget. Hur blir det med det Carl Bildt ? Ingår det i kontrollen för säkerhets skull?
Och detta med att  USA ska ha tillgång till européiska medborgares bankinformation, är det också en kontroll för säkerhets skull?

En paranoid terroristjakt sätter medborgarnas integritet på spel och klämmer åt demokratin. Vad är det för frihet


Relaterat i media
DN , 2, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , i

Maktkamp på Haiti?

Haiti förblöder efter den värsta naturkatastrofen i mannaminne. Sjuka och skadade motas bort från överfyllda sjukhus och människor dör i brist på   antibiotika och bedövningsmedel.
Bakom ovärderliga hjälpinsatser tycks ett annat spel pågå. I skuggan av allt lidande pågår en maktkamp där USA ryckt till sig initiativet och kritiken mot USA:s agerande på Haiti kommer från länder som Brasilien, Venezuela och Frankrike och en rad debattörer.

Naomi Klein varnar för att:
-"USA kan komma att använda jordbävningskatastrofen i Haiti för att öka sitt inflytande över ön och driva igenom radikala, impopulära nyliberala reformer – som man tidigare gjort efter andra katastrofer."


S
teve Lando uppmärksammade mig på att USA sätter upp en järnridå  för att hindra Haitier, som flyr katastrofen, att ta sig in i landet. Istället kan de transporteras till den ökända Guatanamobasen.  Jag tar mig för pannan och undrar om det verkligen är sant.  Ser att även EU är kallsinniga när det gäller att härbärgera Haitier.

USA har också satt in soldater från marinkåren för att   garantera säkerheten för hjälparbetare. Ronny Åkerberg refererar en svensk som hjälper till på Haiti. Han känner inte igen rapporter om laglöshet och plundring utan säger att:
- Vi märker mest att folk hjälper varandra. Haitierna var de första som startade hjälparbetet. De grävde fram vänner och grannar ur rasen. Jag tycker att det är en felaktig bild som förmedlas."


Wolfgang Hansson skriver i Aftonbladet att detta är en invasion som världen inte försdömer och tillägger att det som är avgörande är om de amerikanska soldaterna lämnar Haiti när det akuta läget stabiliserats.

I det utsatta läge som Haiti är bör all hjälp ges utan förbehåll och hjälpinsatser samordnas utan tanke på egenintressen i området.

Dagens Nyheter visar hur mycket av de medel som strömmat in till olika hjälporganisationer som går vidare till de nödställda på Haiti.


Tidigare inlägg:Hörsamma Haitis nödrop.
Naomi Klein: Haiti Disaster Capitalism Alert: Stop Them Before They Shock Again
Mer i media: AB, DN , 2, GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , i

Varningsropen tystades ner.

Regeringen ville inte se varningsskyltarna som sträcktes upp innan avregleringen av medicinmarknaden och apoteken. Det får vi konsumenter nu dyrt betala. Medicinerna har blivit dyrare och risken är stor att det blir ännu dyrare nu när apoteken håller att privatiseras.   

Tillverkarna tror inte att det kommer att bli  billigare. Med tanke på att det är riskkapitalbolag som  gått in i branschen vill de förmodligen också sälja om några år och det i sig är drivkraft till allt högre priser.

Det ska vara svårt att vara sjuk i alliansens Sverige. Inte nog med att sjuka riskerar att utförsäkras de ska tillsammans med apotekens övriga kunder också agera mjölkkor åt profithungriga riskkapitalbolag.

Bloggat: Ett hjärta rött Alliansfritt Sverige, Röda Malmö, Svensson
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , i

Mänskligare samhälle med de rödgröna.

En rödgrön regering gör skillnad. Ett mänskligare Sverige  där hänsyn tas till människor som är sjuka. Stupstocken tas bort och individuell prövning  införs.  En självklarhet att  hänsyn tas till varje individs unika behov och att aktiva insatser erbjuds  istället för utförsäkring. Man skriver även att de som nu är utförsäkrade utan försörjning kommer att återförsäkras och att taket kommer att höjas.  Många utförsäkrade som fråntagits sin försörjning lever idag under knappa förhållanden och desperation på grund av sjukdom.

Men varför   ta bort  möjligheten till förtidspension för de som är under 58 år? Även "yngre" kan drabbas så illa av sjukdom att arbete är en omöjlighet.

De rödgröna oppositionspartierna har enats: Vi vill satsa statliga resurser i en ny rehabiliteringsfond. Vinner vi valet kommer vi direkt att avskaffa stupstocken i sjukförsäkringen efter 550 dagar. Vi är överens om att sjukförsäkringen på sikt ska omfatta fler än i dag och att taket höjs till tio basbelopp. De som ställts på bar backe av regeringens regeländringar ska återförsäkras om de behöver det. Individuella prövningar ska göras successivt och vi vill ha avstämningspunkter med tydliggöranden om när individen har rätt att få aktiva insatser – inte tidsgränser som gör att man kastas ut i försäkringslöshet. Redan under 2011 vill vi avskaffa dagens stelbenta prövning efter 180 dagar mot en fiktiv arbetsmarknad, skriver ledarna för S, MP och V.(DN Debatt)En helt n annan människosyn än alliansens. En positiv syn på människan  istället för alliansens konservativa syn som resulterat  i ifrågasättande och misstro mot sjuka.

Husmark-Persson fortsätter att blunda för verkligheten. Sitt eget system försvarar hon med näbbar och klor . Hon pratar om hur det var tänkt istället för hur det fungerar.    De rödgrönas förslag sågar hon med en uppenbar lögn när hon säger att de är en återgång till det gamla systemet. Är hon både blind och döv månne?
Reinfeldt talar om ofinansierad reform när han själv sitter i glashus. Sjukförsäkring är inte bidrag det är en trygghet vid sjukdom. Talet om arbetslinje är förbrukat som politiskt slagord när det visat sig att sjuka  fråntas sin försörjning . Det gör ingen sjuk frisk.

Mer i media: DN DN2 DN3 DN4 SvD och Ex .
Bloggat: Krassman, Kulturbloggen, Peter Andersson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , i

Yo no soy esa, Mari Trini

Mari Trini nació en Murcia 1947 y a los siete años contrajo una enfermedad que le obligó a permanecer en cama hasta los catorce. Durante su convalecencia comenzó a interesarse por la música, aprovechó para aprender a tocar la guitarra y empezó a componer sus primeras canciones. Fue una cantante y compositora española muy famosa..

"Yo no soy esa" es una cancion  que  trata  de una mujer con integridad grande.


Yo no soy esa
Que tu te imaginas
Una señorita tranquila y sencilla
Que un dia abandonas
Y siempre perdona
Esa niña asi... no...
Esa no soy yo.
Yo no soy esa
Que tu te creias
La paloma blanca
Que te baila el agua
Que rie por nada
Diciendo si a todo
Esa niña asi... no...
Esa no soy yo.
No podras presumir jamas
De haber jugado con la verdad,
Con el amor de los demas.
Si en verdad me quieres,
Yo ya no soy esa
Que se acobarda
Frente a una borrasca
Luchando entre olas
Encuentra la playa.
Esa niña asi... no...
Esa no soy yo.
Pero si buscas
Tan solo aventuras
Amigo pon guardia
A toda tu casa
Yo no soy esa
Que pierde esperanzas
Piensalo ya, no...
Yo no soy esa
Que tu te imaginas
Una señorita tranquila y sencilla
Que un dia abandonas
Y siempre perdona
Esa niña asi... no... esa no soy yo
Esa niña asi... no... esa no soy no
Esa niña asi... no... esa no soy yo
Esa niña asi... no... esa no soy no

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kunskap handlar om innehåll och pedagogik inte kosmetiska reformer.

"Kunskapsskolan står på spel" skriver PJ Anders Linder på ledarplats i SvD.
Men snälla PJ Anders Linder nu är Du allt ute och cyklar. Ett riktigt lågvattenmärke och en klart profolkpartistiskt inlägg utan förankring i den verklighet som är skolans.

Enligt PJ Anders Linder hänger skolans kunskapsförmedlande roll på läxor, betyg och ordningsregler  med tillägget att vissa elever inte behöver grundläggande kunskaper i engelska, matematik och svenska. Kunskaper som arbetsgivarna efterfrågar hos alla anställda. PJ Anders Linder visar utomordentligt dålig insikt i skolans vardag och okunskap om vad som befrämjar kunskap. Kunskapsskolan är inte i första hand avhängigt kosmetiska reformer som nya betygssteg och ordningsregler.

Debatten om skolan måste fokuseras på innehåll och metodik.
  • Vilka kunskaper och färdigheter är viktiga för att ge Sverige en tätplats som kunskapsnation?
  • Vilka förmågor behövs för  att kunna bidra till samhällsutvecklingen och leva ett rikt och meningsfullt liv?
  • Hur stöttar man bäst alla elever så att de kan utvecklas maximalt och i egen takt?
  • Hur skapas lust till lärande?
  • Hur utvecklas bäst den pedagogiska kompetensen hos lärare som ska vara ledsagare åt unga människor  in i framtidens samhälle?
  • Vilka resurser måste ställas till lärarnas och skolans förfogande för att vi ska få den bästa av skolor?

Det är några av de frågor skoldebatten borde handla om.

Skolan är för viktig för att bli ett slagträd i blockpolitiken inför valet. Tidigare skolreformer har alltid varit noga med att skaffa ett brett parlamentariskt underlag för att hitta bästa framgångsväg och hålla längre än en valperiod.

Ett postscriptum

En professionell lärare har inga problem att motivera sina elever att läsa läxor, att visa hänsyn och inte uppträda störande. För det behövs inget reformpaket. Fler betygssteg i gymnasieskolan är däremot en välkommen nyordning. Dagens system med tre betygssteg  upplevs som orättvist av eleverna i gymnasieskolan då kunskapsskillnaderna på G och VG-nivå är alltför stora.
Skolan måste också  bli bättre på att upptäcka och förebygga mobbning.

Glöm inte att kunskap i första hand  handlar om innehåll och metod inte kosmetiska reformer!
Deinde scriptum


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
i

En politik som straffar sig.

En politik som slår mot människor som redan ligger gillas inte av opinionen
. Demoskops senaste opinionsundersökning ger egen majoritet åt miljöpartiet och socialdemokraterna medan alliansen  pulveriseras. Det straffar sig att föra en politik under falsk flagg. En ökning av utanförskapet blev resultatet av alliansens  så kallade arbetslinje.  Ett sjukförsäkringssystem som totalt kollapsat och ställer sjuka utan försörjning är inte det samhälle de flesta av oss vill ha.   Lägger vi därpå alla dessa dåliga beslut om Vattenfall, kärnkraft, vargjakt och SAAB så kan skeppet bara sjunka.

Demoskops opinionsundersökning pekar på att vi är på väg in i ett tvåpartisystem  Ett delat Sverige där minoriteter får svårt att göra sin röst hörd.

Ler när jag läser ledaren i Svenska Dagbladet som vill göra gällande att alliansen sitter inne med dugligt ledarskap.  Lite ödmjukhet borde väl även den regeringsstödjande ledarsidan kunna ägna sig åt i tider som dessa. En eloge ska i alla fall Maria Eriksson  ha när hon så tydligt tecknar bilden av ett samhälle från igår. Ett samhälle Reinfeldt drömde om när han skrev "Det sovande folket",   ett samhälle med stora klyftor som gynnar de som redan har.

De värderingarna tillhör en gången tid och hör inte hemma i Sverige. Vi har lärt oss att bakom regeringens dimridåer finns en karg verklighet. Den verkligheten går inte att kommuniceras bort.   Skattesänkarpratet fungerar inte när vi ser att den drabbar andra och i slutände oss alla.  Husmark Persson var också tydlig när de nya sjukförsäkringsreglerna infördes
-"det är för att betala sänkta skatter som vi sparar på det sjuka "

Nu försvarar hon envist systemet för systemets egen skull och glömmer de människor som drabbas. Hon vägrar att se utfallet av de ändrade sjukförsäkringsreglerna och skyller på överdrifter och  försäkringskassans hantering. Nu visar en undersökning att försäkringskassans bedömningar istället varit för generösa.

Media: AB Expressen DN SvD

Bloggat: Peter Andersson, Martin Moberg, Ilsemari
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Våga se och tala!


Uppdrag granskning om Marie-Louise som i förtvivlan tog sitt liv upprörde och skakade om. Programmet visade hur en människa i nöd kan reagera efter försäkringskassans besked om att  sjukersättning inte längre gäller.  Har Du missat programmet kan du se det HÄR.

Programmet har också skapat en annan debatt
.
Ilsemari frågar
-"Ska man överhuvudtaget ta upp enskilda människors självmord och använda de  som argument i sjukförsäkringsdebatt?"

Ilsemari drar slutsatsen att det skulle vara än mer oroande om vi la locket på och inte reagerade eller vågade tala om det. Regeringen varnades också för risken för självmord skulle kunna bli en konseksvens av de nya sjukskrivningsreglerna.

Vi kan aldrig försvara ett system för systemets egen skull inte heller avhålla oss att kritisera de som skapat systemet och fortsätter att försvara det. Att lägga locket på skulle vara förödande för alla de som  nu drabbas av ett system med omänskliga och fyrkantiga sjukskrivningsregler.  De som trots läkarintyg på motsatsen bedöms ha arbetsförmåga och därför fråntas rätten till sjukskrivning och ska ställa sig till arbetsmarknadens  förfogande måste få upprättelse. Ett sjukt system måste kritiseras..


Liselott Olsson skriver i Aftonbladet att det är något
sjukt över debatten om sjukskrivningar:
-"Låt oss prata om hur länge sjuka ska behöva vänta på hjälp istället för hur länge de ska ha rätt att vara sjuka. Låt oss diskutera vilka incitament myndigheter och arbetsgivare ska ha för att erbjuda rätt stöd på vägen tillbaka till ett friskt och aktivt liv."
Försäkringskassan säger sig följa regler som regeringen bestämt. Regeringen pekar på försäkringskassan. Reinfeldt är nöjd och säger att man får räkna med att människor kommer i kläm när förändringar görs.

Människor blir inte friskare för att de blir fattigare. Marie-Louise fråntogs sin försörjning.
-"Vad har man vunnit på det? Ingenting. Alla har förlorat på det."(Marie-Louises läkare)


Bloggat: Ilsemari, Ronny Åkerberg, Lena Alun, Trollhare
Media: AB 1 2 3
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , i

Hörsamma Haitis nödrop.

Haiti behöver mer än bara akuthjälp, skriver AB i en ledare idag.
Et sönderexploaterat land där skogsskövlingen skapat jorderosion som omöjliggör jordbruk. Ett av världens fattigaste länder där byggnormer näppeligen existerar. Haiti har dranbbats  av ett jordskalv   
-"som är på väg att bli en av de naturkatastrofer  som krävt flest liv i modern tid."(AB)

Jordbävningen pulveriserade byggnader och begravde människor i massorna. 3 miljoner har berörts av skalvet och det talas om så många som 100 000 döda.
-"Ännu fler människor saknar vatten och husrum och miljoner människor i det utfattiga landet riskerar att gå hungriga. Ännu är katastrofens fullständiga omfattning oklar."(Svenska FN-förbundet)

Haiti behöver hjälp snabbt och många hjälporganisationer agerar nu för att bistå. Det kommer att behövas massor.

Aftonbladet stödjer Läkare utan gränser:

-"Nu krävs snabba hjälp­insatser för att rädda liv – hjälp till du med. "


Läkare utan gränser som finns på plats vädjar om stöd:
-"Sms:a LIV till 72 990 (50 kr)
PG 900603-2 eller BG 900-60 32. Märk talongen "Akutinsatser"."


Du kan också stödja Röda Korset insatser i Haiti genom att sms:a ordet AKUT till 72900. Eller skänka pengar online här .

Bloggat: Jinge, Jinge , Röda Malmö, Joakim Hörsing, Peter Andersson, Heja Abbe
Media: AB1, SvD1234, DN123 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , i

Ett första steg?

Ett litet steg men i rätt riktning tog Vellinge kommunstyrelse som nu beslutat att skriva avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn med skyddsbehov. Fem till åtta barn är kommunen beredd att ta emot med placering i familjehem om boende kan ordnas, säger  kommunalrådet L ars-Ingvar Ljungman(m) .  Idag finns det en familj som är beredd att öppna sin dörr..

Efter massiv kritik och bassning uppifrån då Malmö i höstas placerade ensamkommande flyktingbarn på ett privat transitboende i Hököpinge i Vellinge kommun tar kommunledningen ett litet steg i rätt riktning. Några fler avtal tror inte Lars-Ingvar Ljungman att det kan bli fråga om.

Bättre sent än aldrig kan tyckas och  kanske kan Vellinges försiktiga steg få fler kommuner att våga ta steget och sträcka ut en hjälpande hand.  Migrationsverket räknade med att minst 2400 ensamkommande flyktingbarn skulle söka asyl i Sverige 2009. I november 2009 hade verket registrerat  1984 ansökningar om asyl och då väntade 500 av dem fortfarande  på kommunplats. Enligt Rädda Barnen har Sverige svårt att leva upp till våra åtaganden  enligt FN:s barnkonvention på grund av kommuners ovilja att ta emot barnen.
-"Av dem som kommit i år (2009) är drygt hälften 16–17 år. Andelen som är 13–15 år ökar dock. Alla under 18 år har rättigheter enligt FN:s barnkonvention." (DN)
Karta som visar vilka kommuner som skrivit avtal med migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Tidigare inlägg
Bloggat: R-a Malmö
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , i,Ekot

Vinterlandskap

Idag smög temperaturen nedåt igen. -10C   fick snösmältningen att backa och droppet på fönsterblecket att tystna. Stadskärnan  nsvept i tjock dimma fick oss att fly   stan. Vi begav oss   till våra gamla hemtrakter uppe på höjden och möttes även här av dimman. Träden skrudade sig i rimfrost och snart såg vi ut som träden. Några timmars plumsande   på skogsstigar i djup snö och dimma gjorde gott för  konditionen.

 

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Dagens bild

Nu ökar temperaturen. Dimma, -8 i morse och -3 nu på kvällen. Är det på väg åt rätt håll nu? Kan nästan känna droppet från smält snö på fönsterbläcket.Det märks att det blivit ljusare nu. Känns hoppfullt för en som jag som gillar ljuset och trivs bäst om sommaren.Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Livrem och piska istället för fördelningspolitik och trygghet.

Mona Sahlins debattartikel i Göteborgsposten om en förstärkt jobbpolitik mot arbetslösheten väckte ont blod.
Idag svarar PJ Anders Linder på ledarplats i Svenska Dagbladet. Ja han nämner inte den moderatledda alliansens misslyckade jobbpolitik med ett ord. Nej varför skulle han göra det som vallokomotiv åt alliansen?

Varför ser nyliberala företrädare så enögt på skatter utan att ställa dem i relation till innehåll.
Det är  inte   skatterna  i sig, hur höga eller låga de är som är det intressanta. Skattepolitik är fördelningspolitik. Det är vad skatterna används till och varifrån de tas som är det som påverkar folk i allmänhet.  Det är också poänglöst att diskutera lånefinansierade utgifter enbart i form av pengar. Vad pengarna ska användas till är det centrala.
Linders agenda tydliggörs då han skriver
- "All erfarenhet visar att arbetslösheten och sjukfrånvaron ökar när ersättningsnivåerna höjs".

Vad som ligger dolt i det tänket är att arbetslösa är för lata och sjuka lurar sig till bidrag om inte livremmen snörs åt tillräckligt hårt. Hur den politiken blivit praktisk politik som slår mot de som istället hade behövt stöd  finns det allt för många  exempel på.

Bloggat: Ilsemarie, "Sjuka blir fattigare och försäkringslösa", Resursbloggen, "Skandal...", Peter Andersson, Utslängda i kylan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , i

Skottpeng på varg?

Ännu en dimridå bortblåst. Anders Carlgren, miljöminister motiverade vargjakten med åtgärd för att motverka inavel.
Hur rimmar det med att samtliga vargar som skjutits och sedan obducerats var i fullgott skick.  Illa! Vi är inte förvånade, säger vargforskare idag i MiljöAktuellt. Vi visste redan att vargarna mår bra.

Inavelargumentet ett i raden som visar hur regeringen missbrukar orden. Att jakten finansierats med pengar från Naturvårdsverkets anslag till ”biologisk mångfald. Hur man nu har tänkt sig att förebygga inavel genom att minska  antalet vargar. Ett missbruk av svenska språket skriver Elisabet Höglund. Med tanke på att det samtidigt bedrivs tjuvjakt på varg är orsaken troligen en annan. Jägarförbundets ordförande talar klartext och visar att man helt enkelt vill minimera antalet vargar. En företrädare för de som ogillar vargen har talat.

Var avlivningen av vargarna i Skånes Djurpark  ett resultat av okunskap och fördomar?  Eller var bakgrunden slarv eller rent av sabotage. I jordbruksverkets  föreskrifter står att:

– "Djurutrymmen ska vara utformade så att djur i angränsande utrymmen inte kan skada eller stressa varandra och de ska vara rymningssäkra”.


Att placera vargarna bredvid kronhjortarna bryter förmodligen mot den föreskriften.  Polisanmälningarna mot djurparken droppar nu in. Kunskapen är för låg enligt Djurrättsalliansen och vädjar till myndigheterna att sätta varg i hägn i djurparker.

Tidigare inlägg:
Läs även andra bloggares åsikter om, , , , , , , Intressant


Rätt eller fel, vems moral gäller?

Uttalandet som Edvaard Unsgaard, Reinfeldts pressekreterare, gjorde  på Facebook har väckt en enorm uppståndelse. Jag är inte helt säker på om det är uttalandet eller alla kommentarer och inlägg   som är mest intressanta och något att uppröras över.  Döm själva .Mymlan uppmanar oss att sluta stigmatisera städerskan  och hävdar att alla fördömanden av Unsgaards uttalanden säger mer om de som uttalar sig och menar att vissa har en mer "nykter syn" än andra.
Alisesbatis drar slutsatsen att  arbetslinjen " förbinder förmodernt klassförakt med samtida, etnifierat dito." 
Martin Aagard pekar på att beställningen av städjobbet klassas som hushållsnära tjänst och är avdragsgillt i deklarationen.
Krassman funderar på om inte Unsgaard givit sig själv en gratisreklam inför personvalskampanjen till riksdagen 2010 eller om det helt enkelt handlar om att Unsgaard har dålig koll på sociala media.
Jinge påminner om vad som sas om invandrare i valstugorna för några valrörelser sedan och om Vellingeskandalen.
Johanna Graaf sägar att moderaternas syn  syn på arbetslinjen låter mer och mer lik en gammaldags kolonialherre
MaryXJ försvarar sin partikamrat.
Kjellberg hoppas att det inte är på den här nivån valrörelsen 2010 ska föras.

När vänsterbloggare tolkar uttalandet som fördomsfullt och liberala bloggare slätar över är det  i båda fallen en fråga om politik.  Färgen på glasögonen får oss att tolka och se på verkligheten på olika sätt. Vad som är rätt eller fel och vems moral, Mymlans eller Aliesbatis,  som står högst  avgör du själv. Glöm nu bara inte vilka glasögon du läser med.

Visst är det så som Mymlan säger att uttalandena och inläggen säger  en del om vem vi är eller var vi står. Det gäller även Mymlans och naturligtvis mitt eget inlägg. Eller är det så att någon har tolkningsföreträde?

Media:  Ex , AB, SvD, DN
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
i

Murar bygger ingen fred.

Man bygger ingen fred genom att bygga murar. Det krävs broar för att skapa fred.
Okunskap om den andre i spelet mellan vi och dom skapar fördomar och i förlängningen rädsla och aversion. Det krävs broar för att bygga fred, broar mellan olika grupper som skapar kontakt, kunskap  och vänskap för att bygga en hållbar fred.

Israel gör precis tvärs emot.
Först byggde en jättelik betongmur runt palestinierna på Västbanken  en riktig järnridå, en apartheidmur  för att stänga inne och stänga ute palestinierna t o m från egen mark. Fast apartheidmuren kallar man för säkerhetsbarriär. En mur på ockuperad mark som strider mot internationell rätt.

Nu ska ny mur byggas mot sydgränsen och Egypten och mellan Gaza och Egypten grävs ytterligare mur.
Fast israelerna kallar muren för ridå. En mur av betong och järn är ingen ridå det är rätt och slätt en mur.
Med muren mellan Egyopten och Gaza stängs palestiniernas sista andningshål och råttfällan slår igen.  Världens största utomhusfängelse saknar dörrar. Blockaden mot Gaza hindrar återuppbyggnad och tvingar fram misär och än en gång närmar sig en humanitär katastrof.

I globaliseringens tidevarv stänger Israel in sig bakom murar för att stänga ute
. En isolering som hindrar fred och förlänger en ohållbar situation som lätt kan förvandlas till öppen konflikt igen.
Kan ingen sätta stopp för detta vansinne?

Tidigare inlägg:
Bloggat: Jinge,"Israel kan inte bygga en mur mot kritiken", Lasses blogg, "Vad heter det egentligen"

Relaterat i media: SvD, 2, DN
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , i

Utanförskap grogrund för intolerans

Tomas Böhm, psykoanalytiker och författare har i en artikel i DN granskat Sverigedemokraterna och drar slutsatsen att:
-"Främlingsfientligheten tar sig ofta uttryck som ett avståndstagande mot det komplexa eller främmande, det som inte går att känna igen omedelbart eller dela in i enkla kategorier."Det är precis det som främlingsfientliga krafter  gör när de kollektiviserar muslimer och tillskriver varje enskild muslim allt ont  som händer i landet skriver Dilsa Dermirbag -Steen i DN .Mediebilden av muslimer i Sverige har ofta varit  skev och grovt generaliserande och konserverat fördomar. Att generalisera en grupp som tillhör en viss religion är första byggstenen  på den väg som snabbt kan skifta främlingsfientlighet till ren rasism. Svenska Dagbladets artikel om "Tio muslimer-tio sätt att tro" är en motvikt  och visar en mångfasetterad bild av muslimer vi behöver få mer av.

Tomas Böhm pekar på att främlingsfientlighet har sitt ursprung i den egna rädslan för det främmande och okända:

-"Vi har alla en rädsla för det vi inte känner till, liksom för det okända inom oss själva, som är frestande att lägga ut på grupper som verkar vara annorlunda eller svaga."


Tomas Böhm klär skickligt av sverigedemokraternas invandringspolitiska program och tydliggör  programmets främlingsfientliga och rasistiska grund.

Hans tes om att det är svenskt att vara tolerant  håller jag dessvärre inte alls med om.
Sveriges historiska rötter i en homogen bondekultur lever än idag. Det är fult att sticka ut att vara annorlunda. Vi ska ju helst gå i samma takt och åtminstonde uppnå konsensus.  Häri ligger ett lite frö som lätt omvandlas till intolerans

Några riktigt otäcka skamfläckar  visar på extrem intolerans i Sverige.
Jag tänker på den tvångssterilisering som förekom i Sverige framför allt mot socialt utsatta grupper ända fram till 1975. 63 000 flest kvinnor steriliserades mellan 1934-1975.
Jag minns klumpen i magen då jag första gången läste om hur judiska flyktingar avvisades vid gränsen och skickades tillbaka till förintelsen i koncentrationslägren under andra världskriget. i Maskopi med tyska myndigheter stämplades judarnas pass med ett J för att kännas igen och fick på det sättet  returbiljett till Tyskland.
Vellinges kommunordförandes  bemötande av  flyktingbarnen med skyddsbehov  inte att förglömma

För att kunna motarbeta  främlingsfientlighet måste man  våga se den intolerans som existerar mitt ibland oss och skaffa  kunskap om intoleransens rötter. Vellinges avståndstagande till flyktingbarn med skyddsbehov är ett exempel att ta lärdom av. Genom att rikta strålkastarljuset på vad som höll på att hända startades processer som enade alla de som ville sträcka ut en hjälpande hand.
Aftonbladets publisering av Jimmy Åkessons hatfulla artikel mot muslimer öppnade ögon.


I en undersökning 2004 som BRÅ genomförde i samarbete med Forum för levande historia visade att ju högre grad av utanförskap man upplever desto mer intolerant är man. En av de viktigaste frågorna idag måste därför bli att minska  utanförskapet. Ett utanförskap som dessvärre ökat under senare år.

Tidigare inlägg

Bloggat: Tonårsmorsa, Lilla O, Lilla O igen
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,,
i

Kollektiv bestraffning.

Kollektiv bestraffning av vargflocken i Skånes djurpark. Vem vill besöka en park som agerar så? Fyra vargar var på rymmen på grund av att hägnet inte var tillräckligt starkt Vad gör personalen då? Lagar och förstärker och flyttar på rymlingarna? Nej hela vargflocken avlivas. För djävligt  är inga överord. En osmaklig överreaktion hos ansvariga i djurparken. 


-"Vargflocken i Skånes djurpark bestod 2009 av 15 djur. I hägnet fanns enligt uppgift 12".(AB)

Vargar är det skottpengar på denna vinter vare sig de vistas i skogen eller bakom stängsel. I skogarna går nu vargungar utan föräldrar. Överlever de den starka kylan när de inte lärt sig jaktens riter ännu? En jakt som liknats vid rena rama Vilda Västern.

Dags att tillsätta en ombudsman för vargens rättigheter.  En person som har kunskap om vargens beteende.  Den personen hade satt upp ett varnande finger  mot Skånes djurpark som placerat vargar bredvid kronhjortar.

Lyfter fram följande meddelande som jag fått i kommentarsfältet:
-Itha Eriksson - Värmland

Hej!

Den 17 Januari kl 14:00 ska en manifestation hållas på Mynttorget i Gamla Stan i Stockholm!
Det är ytterst viktigt att vi är många den dagen. Jag ber om hjälp här. Även om DU inte kan komma kanske du känner någon som kan? Ni som är med i FaceBook kan använda er av linken nedan. Klicka på länken eller kopiera den och sätt in den i ditt adressfönster och bjud in mer folk, uppmana dom att i sin tur bjuda in fler. Så att stafettpinnen förs vidare hela tiden. Har ni frågor så maila till vargmanifest@gmail.com. Tack för er hjälp!

http://www.facebook.com/event.php?eid=263619581162&ref=mf#/event.php?eid=243959427594&index=1

2010-01-09 @ 23:02:26
URL: http://www.facebook.com/event.php?eid=263619581162&ref=mf#/event.php?eid=243959427594&index=1
Tidigare inlägg: 
Bloggat: ScaberNestor, Svensson
Media: AB, AB, DNSydSv, SvD , GP
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , Intressant
Ett slag under bältet mot de som byggt vår välfärd.


Efter helgen dimper ett  kuvertet från pensionsmyndigheten ned hos över 1 miljon pensionärer. Inuti finns besked om hur mycket pensionen sänks nästa år. 8 av 10 får sänkt pension. Det är den så kallade bromsen som tryckts ned. Den broms som aktiveras i dåliga tider. Ett system som  infördes under förra regeringen i samförstånd med den dåvarande oppositionen

För sittande regering räcker det inte med en inbromsning utan har även lagt in  handbromsen med ett  jobbskatteavdrag som missgynnar de som hela sitt liv jobbat och byggt välfärden i vårt land.  Vid det här laget känner väl alla till att alliansen betraktar pensionärer som ett skattefrälse, en tärande grupp som ska betala mer i skatt än om de varit kvar i jobb. Inget annat jämförbart land hanterar sina pensionärer så illa..
Pensionärerna med sin högre skatt är med att subventionera det fjärde jobbskatteavdraget tillsammans med sjuka och arbetslösa.

Nog kommer sådan   politik att straffa sig
. Det är fyrtiotalisternas tur att dra sig tillbaks för att ge plats för yngre förmågor. Det är en ny  kull pensionärer som inte lär sitta still i båten. Inte lär alliansen få förnyat förtroende att styra landet  efter valet 2010. Loppet torde var kört. Det hjälper knappast att ledarsidorna i tidningar som SvD  agerar vallokomotiv åt alliansen.

Tidigare inlägg: Locket på för att kväsa oron.
Bloggat: Krassman ClaesKrantz Jinge Peter Andersson
Media:   DN, SvD1 Ex
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
i

Kyla och nya stövlar.

Tänk att vi fick en riktig vargavinter med kyla och snö mitt i staden. Vackert, så vackert överallt. Nu lägger sig Vättern och jag är tacksam över att det är packis. Blankis lockar  dödsriddare ut mitt på sjön. Jag får bokstavligt talat kramp i strupen och sätter i halsen av rädsla när jag ser våghalsiga skridskoåkare åka fram och tillbaks på sjön.

 

Lamporna har slocknat och cyklarna har frusit fast i isen under snön.

 

 

Stackars människor som fryser i sina lägenheter och hus. Är det av snålhet eller okunskap fastighetsägarna inte sköter pannan rätt i kylan? I "Vätterutsikt" fungerar värmen perfekt. Fjärrvärme är inte så dumt trots allt. Inte så lite skadeglad är jag över att jag propsade rätt elavtal inför kylan. Se där min intuition ska man lita på! Eller var det trygghetsnarkomanen i mig som träffade rätt den här gången? Men skrattar bäst som skrattar sist. Stängs strömmen av hjälper inget avtal.

Vem ansvarar för att kärnkraften strypts mitt i kylan? Översyn borde väl i rimlighetens namn göras när efterfrågan el är som minst. Där ser man hur det går när samhället låsts fast i storskalig elförsörjning!

Nu har termometern börjat krypa upp
från -14 till -6 . Ska skynda mig ner på sta´n  och köpa ett par varma stövlar. Dragkedjan i mina stövlar gick sönder på nyår och ligger hos skomakaren som har semester.  Visst får man då unna sig ett par nya?

Får inte glömma värmeljus och stearinljus och hälla upp reservvatten i alla flaskor och kärl ifall ifall...

telaterat i media: SVD SVD DN SYD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
i

Stora bloggpriset 2009, dags att rösta.

Ingen av mina favoritbloggare blev nominerade inom kategorin politik och samhälle.  Inte en enda vänsterblogg platsade. Tre av de fem nominerade är piratpartister, vilken utklassning! Det ska bli intressant att se hur piratpartiet kommer att mobilisera väljarstöd med hjälp av sociala medier fram till valet 2010. Inför EU-valet lyckades de över förväntan. Till och med mitt röda hjärta blev lilafärgat.

De som nominerats i kategorin politik och samhälle är alla fem bra bloggare. Min röst har jag lagt på farmorgun från Norrtälje, en genuin gräsrotsbloggare  som kandiderar för piratpartiet i riksdagsvalet. En dagsfärsk intervju med Gun finns här.

Har ni inte läst abbepappans blogg Heja Abbe ? Gör det.
Han är min absoluta favorit i kategorin vardagsbloggare.  Kulturbloggen håller jag tummarna för i år. Det är en blogg med hög kvalitet och alltid med intressant innehåll.
Här finns alla nomineringar och där kan Du också delta i omröstningen.


Det var kul att vara med i bloggpanelen och kanske deltar jag i årets bloggala. Det är långt till Stockholm men spännande att få träffa bloggare som jag lärt känna via bloggar, kommentarer och länkningar.  

Bloggat
Kent Persson grattar alla nominerade och   MaryXJ är lite, lite avundsjuk. Mymlan visar sina favoriter.  Livbåten filosoferar runt blogglänkar och om hur bloggare jagar i flock och hänvisar till Svensson som skrivit om samma tema.

PS
Om nu någon till äventyrs undrar vilka politiska bloggar  som är mina favoriter syns det i listan över vilka bloggar jag oftast länkar till. Något som helt stärker Markus Fridholms tes om att vi ofta länkar till likasinnade och -"predikar för kören" och jag tillägger förmodligen nominerar likasinnade.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
i

Stopp och belägg!

Nog trodde jag att övervakningshysterin nått sin övre gräns. Ack vad jag bedrog mig. Nu ska vi synas in på bara skinnet.  Nakenscanning för flygsäkerhetens skull. Men snälla nån. Stopp och belägg.  Vem ska skydda oss från dumheterna? Det blir ju till sist terrorismen som vinner om demokratin mals ned på det här viset.

Den personliga integriteten är snart ett minne blott. Vill vi leva så? Vill Du? Jag vill det inte.
Det är dags för beslutsfattare att fundera på hur terror och terrorism bäst bekämpas. Inte är det genom att utsätta  oss medborgare för rena rama terrorn i alla fall.

Bloggat:  Kent Persson anser att nu räcker det . Hax skriver om säkerhetsteater och visar intressant video.Astrid Boman tänker ta tåget istället  för flyget.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , i

En riktig vargavinter

Hur klarar sig ungdjuren i kylan när alfa-djuren skjutits ihjäl ? Var ska vargungarna hitta föda när de inte hunnit lära sig jaga ännu? Det kan med tanke på kylan bli en vargavinter på riktigt.

Kylan har hela Sverige i sitt grepp och om man får tro löpsedlarna är mer kyla på väg.  Hur var det nu med kolidioxidutsläppen och uppvärmningen?

 

Upp emot 15 centimeter nysnö gör det svårt för fåglarna. Smög mig ut och la lite bröd på balkongräcket och blev direkt omsvärmad av måsar och kajor.  Inte alls populärt hos vän av ordning. 

Hur går det för hemlösa, de som saknar bostad i kylan? -10C och prognosen lovar -16C i Jönköping medan   andra orter  har haft närmare -30C under natten. I Hemavan slog man köldrekordet. Där var det -38.8 grader i natt. Det kan bli ännu kallare!

Hur gårdet för huset vid kusten i kylan? Där är det allt som oftast problem med elen.  Vi tömde aldrig systemet men  stängde som tur är  av vattnet. 50 mil på isiga och snöiga vägar lockar inte direkt, Vi får se om någon i familjen vill  offra sig.

Vågar jag säga att jag gillar snön? Det gör jag. Vitt, vitt överallt och varenda gren är klädd i vinterskrud. Isen på trottoarerna täcks av knastrande snö och broddarna kan ligga kvar på hyllan. Det isar så skönt i kinderna under promenaden och  jag har nästan hela sta´n för mig själv. Var är alla? Kurar hemma i skydd mot kylan?

Ska Du gå ut i kylan klä på dig ordentligt och var i rörelse Du blir lätt nedkyld annars. Glykol i kylaren , fungerande vindrutetorkare och godkända vinterdäck är ett måste. Och glöm för allt i världen inte varma kläder.


Bloggat: Jinge om kylan som drabbar Fjollträsk, Scaber Nestor som ser likheter mellan vargjägarnas argument och japanska valfångare, Svensson pekar på att 2000 vargar får plats i Sverige
Media:svd2345 dn 2 ab2345
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
i

Locket på för att kväsa oron.

Är det någon som undrar varför PRO är på krigsstigen? Nej tänkte väl det. Kasta ett öga på tabellen nedan:
-"Skatteverket har publicerat de nya skattetabellerna för 2010. Skatteorättvisan fortsätter.

 

Exempel på skatteskillnad per månad vid olika inkomstlägen, mellan en pensionär över 65 år som har pension och en yrkesverksam med samma inkomst. (Skillnaden mellan kolumn 1 och 2 i tabellen)

8000 kr/månad Skatteskillnad: 412 kr/mån
10 000 kr/månad Skatteskillnad: 578 kr/mån
13 000 kr/månad Skatteskillnad: 664 kr/mån
14 000 kr/månad Skatteskillnad: 700 kr/mån
15 000 kr/månad Skatteskillnad: 757 kr/mån
20 000 kr/månad Skatteskillnad: 1049 kr/mån

[...]

(Skattetabeller för 2010 – PRO)

 


I andra länder har pensionärer samma skatt som de som arbetar. Självklart borde samma gälla i "välfärdslandet" Sverige. Pension är  intjänad lön och bör betraktas som just det lön för utfört arbete.

I Sverige anser skatteutskottets ordförande Lennart Hedquist(m)att man inte ska oroa pensionärerna och höjer ett varnande finger åt pensionsmyndigheten som skickat ut brev för att informera pensionärer  att pensionen blir lägre.

Det kan väl inte vara så illa att
Hedquist oroar sig för valet 2010. Att förlora pensionärernas gunst kan gå illa så många som de är, säkrast att lägga locket på.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
i

Akta dig för vargen!?


Vad passar bättre än Imperiets Var e vargen i dessa dagar då det bedrivits vargslakt ute i skogarna.

Myter och  vandringssägner har i alla tider berättats om vargen. Sagan om "Rödluvan och vargen" lärde oss redan som barn att akta oss för vargen.  Hur ska man annars förklara klimatet av Vilda Västern stämning under vargjakten?  Rädsla, hat och hämnd för misslyckad älgjakt eller helt enkelt jakt för spänningens skull? En oacceptabel jakt utan legal grund.
-Det står också klart nu att flera vargrevir har förlorat minst ett föräldradjur, i totalt kan det röra sig om upp emot åtta revir som drabbats.(Vargens tid)

Vad det innebär för vargungarna kan var och en räkna ut. Problembarn om de nu överlever i den stränga kylan.

 

C Valtersson om vargstammens framtid
Media: AB, AB2, AB3,SydSv, dagbladet, SvD,, DN, DN2, Ex, Ex2, GP, GP2,  Jinge, Scaber Nestor
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
i

Kaos och överskjutning är ingen kontrollerad jakt

Vargjakten slutar som befarat med att för många vargar kommer att skjutas i hjäl  och nu spåras skadeskjutna vargar i skogarna. 12000 jägare och 27 vargar var en ekvation som definitivt inte gick ihop.
Anders Carlgren (c) gör som vi vant oss vid att ministrar numera gör. Han lägger ut dimridåer för att möta kritiken och påstår nu att den svenska vargstammen  har drabbats av inavel. Hur det ska åtgärdas genom att minska antalet vargar med 10 procent och dessutom tillåta ytterligare vargslakt nästa år inget han försöker reda ut.

Ansvarig minister Anders Carlgren  är nöjd
och kallar jakten kontrollerad något som vare sig svenska rovdjursförbundet eller länsstyrelsen i Dalarna håller med om

”– Politikerna har tvingat fram det här väldigt snabbt och därför har ingen hunnit förbereda sig på något sätt, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare på Svenska rovdjursförbundet

Men Stig-Åke Svensson, miljövårdsdirektör på länsstyrelsen i Dalarna, är kritisk till hur jakten har gått till. Efter förutsättningarna är han nöjd att inte ännu fler vargar sköts” (AB)


Naturskyddsföreningen anmäler dessutom jakten till EU-kommissonen  men Anders Carlgren han är nöjd.

Tidigare inlägg: Hur kommer det här att sluta?
Bloggat:
Jinge undrar om "Vargslakten får konsekvenser för Carlgren?"
Svensson visar att Bredfjällsflocken fångats på bild mitt under vargjakten.
Scaber Nestor visar hur Nya Wermlandstidningen plockar bort bevis om jaktbrott

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
i

Är Twitter en kanal för politisk kommunikation?

Är Twitter ett viktigt redskap för politiker? Svenska Dagbladet har kartlagt riksdagspartiernas användning av sociala medier och listar de som är aktiva.. 

 

”Riksdagens flitigaste användare av mikrobloggen Twitter finns bland Socialdemokraterna och Centerpartiet. Men få politiker förstår hur sociala medier fungerar och använder Facebook, bloggar och Twitter som traditionella megafoner inför valet – inte till dialog.

 

Årets valrörelse kommer mer än någon tidigare att utspela sig på internet. Svenska valstrategers nya ikon Barack Obama sägs ha väckt opinion och sänkt tröskeln för kontakten mellan politiker och väljare genom att använda sociala medier i sin presidentvalskampanj. Också stortings- valet i Norge i höstas påstås ha avgjorts med hjälp av Twitter, Facebook och Youtube (SvD)


För politiskt intresserade personer som deltar i kvittrandet på Twitter är politikers deltagande en tillgång. På Twitter kan man inte stanna i sin vanliga hemmastadda bubbla med likasinnade. Twitter öppnar vyerna och man måste reflektera över sina egna ställningstaganden. Twitter handlar ju inte heller endast om politiskt kommunikation utan om vardagliga ting som ger en mer allsidig bild av de man själv följer. Twitter skapar  möten mellan människor som annars aldrig skulle höra av varandra. Twitter handlar om relationer och fungerar dåligt som politisk megafon.

 

Det förutsätter att det inte finns andra bakom tangentbordet vilket snabbt oftast märks. Gudrun Schyman och Eva-Lena Johansson är föredömen, snabba, tydliga och med ett brett fält av följeslagare. Det har varit  ett rent nöje att följa exempelvis Eva-Lena och MaryXJ som står så långt ifrån varandra ideologiskt diskutera sjukförsäkringsreglerna.

 

Jag är  inte så övertygad om att Twitter och andra sociala medier kommer att ha någon större betydelse för valutgången i år. Hur många och vilka grupper är det som använder Twitter och dessutom följer politiker? Vem läser politiska bloggare som skrivs av icke likasinnade?  Däremot i kommande val  är det högst troligt att sociala medier bli ett viktigt vapen något som Claes Krantz utvecklar närmare.

Peter Andersson en av de mest aktiva bloggarna inom S har idag ett inlägg där han reflekterar över varför de sociala medierna är intressanta för politiker och politisk kommunikation och nämner bl a Piratpartiets framgångar och Obamakampanjens positiva erfarenheter.

 

 

Relaterat: SvD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,, , , , ,   , i

Hur kommer det här att sluta?

Hur ska detta sluta? Redan har, enligt Aftonbladet, 12 vargar skjutits efter bara några timmar. Hälften av de som riksdagen tillåtit. Med 12 000 jägare, även om alla inte är ute i skogarna, är det inte svårt att förstå att vargjakten blir rena rama vargslakten.

Världsnaturfonden är kritiska och om jag förstått det hela rätt  går vargjakten stick i stäv med EUs regelverk.
-"EU:s Habitatdirektiv 92/43/EEG av den 21 maj 1992 är den regelsamling som Sverige är skyldiga att följa, men regeringen sätter sig över detta trots att vargen är rödlistad."(Jinge)

En populistisk politik som  bör straffa sig. Har miljöministern helt tappat sansens?

Funderade  ett tag på att agera mänsklig sköld för vargen i "min skog" men avstod. Vågar inte ens släppa ut katten med alla jägare runt omkring.

Uppdaterad kl 15:15
Redan har 20 av de 27 vargarna rapporterats skjutna. I Dalarna har kvoten uppnåtts och jakten stoppats. Naturskyddsföreningen kräver att jakten stoppas. Vad händer i de andra länen?

Bloggat: Jinge, Röda Berget
Media:AB Ex Ex2 GP, SvD SvD2 DN DN2 Sydsv Dagen
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

RSS 2.0