Kan demokratin få näring av bomber och granater?

Ett talibanskt talesätt som väl illustrerar kriget i Afghanistan: 
-"Ni har klockor och vi har tid."

Sverige deltar i krig under Natobefäl. Sverige deltar i USAs" krig mot terrorismen".  I krig dör civila och  soldater.  Tiotusentals civila afghaner har dödats. Bara under 2009 krävde kriget 2.400 civila dödsoffer i landet.

En orolig byäldste frågar an amerikansk soldat:
-"Vad gör ni om talibaner skjute?" (SvD)

De amerikanska soldater som togs emot i början av kriget som "vänner"ses idag över axeln.  Afghaner ser ingen skillnad på svenska, spanska eller amerikanska soldater.  Efter alla räder mot byar i jakt på terrorister där civila fallit offer har inställningen svängt. Att västmakterna inte har levt upp till löftena om nationsbyggande har gjort miljoner afghaner besvikna.

Utvecklingen i Afghanistan visar att det är oerhört problematiskt om inte helt omöjligt att skapa fred med hjälp av bomber och soldater. Det som först såg ut som en fredsbevarande insats har idag utvecklats till ett regelrätt krig. För varje bomb och ny utländsk soldat rekryteras nya talibaner.

Under de år utländska soldater varit i Afghanistan är det inte mycket som har förbättrats säger Peter Hjukström. i Aftonbladet:

-"Afghanistan är ett land i extrem fattigdom.

40 procent av befolkningen lever på mindre än en halv dollar per dag. 20 procent på mellan en halv dollar och en dollar. Och ytterligare 20 procent på en till två dollar.

– Detta är den afghanska verkligheten. Det är materiell och humanitär misär. Det är inte fler bomber och granater som landet behöver."

 

I krig dör soldater.

 

-"2001 dog 12 västerländska soldater. 2009 dog 520 västerländska soldater. Man räknar dessutom med att per dödad soldat finns 6-8 allvarligt skadade."(AB)

 

I Kanada har regeringen beslutat att ta hem sina soldater. i Spanien pågår en diskussion om att göra detsamma. Vad gör Sverige? Hur många unga svenska soldater ska behöva förlora livet i ett uppdrag som synes omöjligt?

Makthavarna i Afghanistan måste hjälpa sitt land in på vägen mot demokrati och sluta upp med att som Karzai gjort kompromissa med krigsherrar, tjuvar och narkotikasmugglare. Majoriteten av afghaner vill fred  och få möjlighet att bygga upp sitt land. Det är här insatserna behövs.(1)

 

(1) "Vägen mot Kaos, USAs politiska haveri i Afghanistan, Pakistan och Centralasien", SAK, 2008

Bloggat: Jinge, Röda M-ö, Lasses blogg, Steve Lando

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback