En skola för alla?

Vilken rusning det kommer att bli till "rätt "arbetslag om Trelleborgs lönemodell går igenom. "Rätt" arbetslag är det vars lärare undervisar studiemotiverade och högpresterande elever. Grattis till mitt gamla arbetslag om nu samma lönemodell införs i min hemkommun. Jag har nästan fyra decennier som heltidsarbetande lärare på gymnasieskolan bakom mig. De sista tio åren tillhörde jag "naturvetarlaget". Vi  hade hela eller nästan hela vår tjänst i naturvetarklasser, ett av gymnasieskolans svårare program med högmotiverade, studievana elever med klara mål när  det gäller kommande yrkesval.  I  den miljön handlar det om att skapa förutsättningar för så många elever som möjligt att nå de högre betygen samtidigt som alla ska få en chans att utvecklas i sin egen takt.

Mina kollegor i andra ändan av korridoren hade ett helt annat jobb. Att undervisa och handleda på program där de finns många elever med dåliga baskunskaper med sig i bagaget från grundskolan ställer helt andra krav på läraren. Här gäller det att bygga upp självförtroende och skapa lust till lärande. Mycket kraft läggs på  att  få elever att överhuvudtaget komma till skolan. Ska inte det arbetet mätas och värdesättas i Trelleborg?
Ett Godkänt betyg kan under vissa omständigheter kräva minst lika stor ansträngning  som Ett Väl Godkänt eller ett Mycket Väl Godkänt betyg.
Varför inte kontakta partikollegorna i Jönköping som tillsammans med lärarfacken tagit fram ett  säkrare verktyg att mäta lärarskicklig

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , ,, , , ,

Kommentarer
Postat av: Fredrik

Det är en bra jämförelse. Många av faktorer som påverkar elevers resultat kan inte lärare råda över. Det lär bli rusning efter lärarjobb i stadsdelsområden med låga socialproblem och där föräldrar har hög utbildning. Områden med socialproblem får nöja sig med lärare som ingen vill ha.

2009-09-10 @ 19:09:30
URL: http://www.patopp.se
Postat av: Pelle

Hur skulle det vara om man gav alla dessa dåliga politiker dålig lön för uselt arbete.Gissar på att en majoritet av dessa politiker då fått uppsöka det sociala redan idag.

2009-09-11 @ 09:13:51
Postat av: ailas

Kul att du tog upp dessa "innovativa" politikertankar! Jag finns ju fortfarande kvar "i andra ändan av korridoren" och har också skrivit lite om samma nyhet. F ö helt överens med dig!Kanske känner vi varandra? :DMin blogg är precis påbörjad, la ner den gamla då jag varit inaktiv så länge. Tänker försöka vara lite mer aktiv denna gång. Titta gärna in och ge någon sorts respons!Kram!

/A

2009-09-11 @ 15:43:30
URL: http://ailas.svenskablogg.se/
Postat av: annarkia

@A

Sensmoralen är att innovativt kan vara riktigt, riktigt korkat.Kram

/C

2009-09-11 @ 19:43:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback