Nollsummespel som kastar fler i utanförskap

Om lönesättningens betydelse  vill finansministern inte prata.
Att Anders Borg fostrats i Chicagoskolans ekonomiska teorier och att den privatiseringsiver som påskyndat dagens finanskris  är alliansregeringens rättesnöre är ingen hemlighet. Milton Friedman Chicagoskolans portalfigur som predikat att allt statligt är till förbannelse är en av alliansregeringens husgudar. Tillsammans med Laffer är Friedman nyliberalismens gurus. Laffer mest känd för den så kallade Lafferkurvan förordade skattesänkningar för att öka utbudet av såväl arbetskraft som jobbtillfällen  samtidigt som han varnade för en löneutveckling som kan skapa inflation. Den bokstavstrogna alliansregeringen har både sänkt skatten och förordat lönesänkningar i tron på att den politiken ska skapa fler jobb och få fler att söka sig ut på arbetsmarknaden. Problemet är att vad som ser bra ut på papperet inte alltid fungerar i praktiken i synnerhet inte i en lågkonjunktur. Friedmans och Laffers ekonomiska teori har när den praktiserats gjort några redan rika rikare och fler fattiga.

-Vad spelar det för roll om lönerna sänks om jobbskatteavdraget gör att man får mer i plånboken är en kommentar från högern.

Jo det spelar en förbaskat stor roll att arbetslöshetsunderstödet sänkts, att sjuka fråntas sjukpenning och skola och vård dras med budgetproblem just på grund av skattesänkningar.

Att vara handläggare på försäkringskassan och meddela att någon att sjukpenningen kommer att dras in är en tuff uppgift:
-"Värst är det när det handlar om lite äldre personer, över 55 år. Att säga till dem att vi vet att de inte kan jobba vidare på sitt vanliga arbete, men att de kan ta ett annat jobb… Vi vet ju hur arbetsmarknaden ser ut."(DN)

Skattesänkningar  ger de med hög lön betydligt mer i fickan än medel-och lågavlönade. Mer i pånboken ska nu räcka att själv finansiera trygghetsförsäkringar som tidigare skattefinansierades.  I slutändan blir det i bästa fall i plånboken ett nollsummespel men för de som slängs ut i utanförskap ett beroende av finansieringsstöd som det numera heter dvs socialhjälp.   Allt fler blir nollklassade och långtidsberoende av socialtjänsten. Claes Krantz frågar sig hur fattiga vi får lov att vara i Sverige.

Fler som bloggat:
Kulturbloggen om skattesänkningarna som ökat statsministerns inkomster med 48 000 kronor
Alliansfritt Sverige
Svensson om skattepengar som hamnar  rakt i fickorna på skattesmitarbolag
Röda M-ö om allt fler som  hamnar utanför.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , i

Kommentarer
Postat av: maria

HOPPAS ALLA KAN RÖSTA RÄTT NÄSTA GÅNG !!

Anders Borg och hela M politiken gynna dom som redan har pengar ,men vi vanliga arbeta har ingen nytta av den politik.

Snart har vi inte råd att söka lärkar vård om Anders Borg försätta att privatisera stadliga egendom . Skolan är dålig,kassan sänks- sjukbidraget drags in VAD mer ska hända ? Snart är alla låg inkomstagar på gatan ,men det jo den amerikanska modelen Anders Borg strävar efter. MARIA

Postat av: annarkia

@Maria

I de senaste opinionsundersökningarna med något undantag hardet rödgröna blocket större stöd än den blåblåvita alliansregeringen. :)

/anna

2009-09-13 @ 20:54:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback