Åsiktsregistreringen och IB har satt spår. Ingen mer övervakning!

Svenskarna är mer negativa till övervakning och statliga tvångsåtgärder, visar en ny undersökning som presenteras på DN debatt idag. Framförallt är det unga män och äldre kvinnor som står för förändringen.

Bjereld och Oscarsson drar slutsatsen att unga män påverkats av piratpartiets opinionsbildning medan äldre kvinnors rädsla för terrorism efter 11 september 2001 minskat. Varför äldre kvinnor inte kan attraheras av piratpartiets arbete med integritets frågor och varför unga män inte kan anse att terroristhotet är så allvarligt övergår mitt förstånd. Fördomsfullt så det ryker om det.

Att vänsterfolk  tillhör de som är mest  fientliga mot statliga tvångsmedel och repression kan ses i ljuset av den åsiktsregistrering som förekommit (fortfarande förekommer?) i Sverige. Personalkontrollkungörelsen satte strypsnara på många inom vänstern. Det räckte med att delta i ett antiimperialistiskt demonstrationståg i slutet av sextiotalet för att hamna i Säpos register.  IB-affären inte att förglömma.

Det parti som tydligast tagit ställning mot övervakning och integritetskränknande lagstiftning är Piratpartiet. PP lockade ju också många vänstersympatisörer att rösta på PP vid det senaste EU-valet. Kommer de rösterna att vända tillbaks till sitt ursprung vid riksdagsvalet 2010? De rödgrönas löfte om att riva upp FRA-lagen är det ett löfte att lita på med Thomas Bodström på framskjuten post i en ev ny rödgrön regeringskoalition?

Att integritetsfrågorna berör ungdomsväljarna som vuxit upp med kommunikationsteknologin i knät borde få de borgerliga partierna att fundera närmare på om det var så klokt att medverka till lagar som FRA och IPRED.
Är det så att det endast är den ekonomiska friheten som är helig medan  personlig integritet och frihet spelar mindre roll för allianspartierna?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om   , ,  , ,  , , , , , , ,Kommentarer
Postat av: Jinge

<em>"De rödgrönas löfte om att riva upp FRA-lagen är det ett löfte att lita på med Thomas Bodström på framskjuten post i en ev ny rödgrön regeringskoalition?"</em>Visst. Det är Sahlin & Co som skulle bli regeringsbildare, det är klart att småpartierna kan sätta sig på tvären, men de riskerar ju att mista egna poster i ett sådant läge.Bodström är en röstmagnet och han kommer att få en ministerpost.

2009-10-01 @ 02:50:36
URL: http://jinge.se
Postat av: annarkia

@Jinge

Är annan post än justitieminister tänkbar för Bodström?

2009-10-01 @ 03:42:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback