Åsiktsregistreringen och IB har satt spår. Ingen mer övervakning!

Svenskarna är mer negativa till övervakning och statliga tvångsåtgärder, visar en ny undersökning som presenteras på DN debatt idag. Framförallt är det unga män och äldre kvinnor som står för förändringen.

Bjereld och Oscarsson drar slutsatsen att unga män påverkats av piratpartiets opinionsbildning medan äldre kvinnors rädsla för terrorism efter 11 september 2001 minskat. Varför äldre kvinnor inte kan attraheras av piratpartiets arbete med integritets frågor och varför unga män inte kan anse att terroristhotet är så allvarligt övergår mitt förstånd. Fördomsfullt så det ryker om det.

Att vänsterfolk  tillhör de som är mest  fientliga mot statliga tvångsmedel och repression kan ses i ljuset av den åsiktsregistrering som förekommit (fortfarande förekommer?) i Sverige. Personalkontrollkungörelsen satte strypsnara på många inom vänstern. Det räckte med att delta i ett antiimperialistiskt demonstrationståg i slutet av sextiotalet för att hamna i Säpos register.  IB-affären inte att förglömma.

Det parti som tydligast tagit ställning mot övervakning och integritetskränknande lagstiftning är Piratpartiet. PP lockade ju också många vänstersympatisörer att rösta på PP vid det senaste EU-valet. Kommer de rösterna att vända tillbaks till sitt ursprung vid riksdagsvalet 2010? De rödgrönas löfte om att riva upp FRA-lagen är det ett löfte att lita på med Thomas Bodström på framskjuten post i en ev ny rödgrön regeringskoalition?

Att integritetsfrågorna berör ungdomsväljarna som vuxit upp med kommunikationsteknologin i knät borde få de borgerliga partierna att fundera närmare på om det var så klokt att medverka till lagar som FRA och IPRED.
Är det så att det endast är den ekonomiska friheten som är helig medan  personlig integritet och frihet spelar mindre roll för allianspartierna?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om   , ,  , ,  , , , , , , ,



Lurat Fortum.

Ja, frågan är vem jag egentligen lurat.
Blir inte av med Fortum som nätleverantör även om jag byter elleverantör.
Trygghetsnarkomanen i mig band priset och elen kostar skjortan.
Tröttnat på Fortums dyra avgifter och höga elkostnader installerade jag
Sverigekassetten i den öppna spisen i huset på kusten.
Miljövänligare än direktuppvärmd el och öppen brasa.
Frågan är nu bara hur många   kilowatt jag kunnat  köpa för alla de tusenlappar jag fick punga ut.
Miljövänligare  tröstar jag mig med. Det räcker långt.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , i

Nu slår vi näven i bordet

Gläds över att jag bytte bank i tid. De tre storbankerna SEB, Nordea och Swedbank fortsätter trots finanskrisens efterdyningar att ösa ut bonusar till direktörerna. Trots att de begär stöd från staten och aktieägarna planerar de att gå i samma hjulspår.
Som bankkund och skattebetalare förser vi bankerna med kontanter men pungslås med ökat räntegap som gör det olönsamt att spara i bank plus otaliga avgifter för ditt och datt. Skattepengar som kunde ha satsats i välfärd rinner istället rakt ned i direktörernas fickor. Finansministern står på barrikaden och talar om girigbukar och  bonusfaran. Nu försätter ord om än på barrikad inte några berg. Bonusarna består och girigbukarna fortsätter att berika sig.
Kan någon förklara varför i herrans namn regeringen inte kan stifta lag mot rofferiet? Varför går Sverige inte samma väg som Storbritannien?

Nu är det dags att slå näven i bordet. Byter bank och låter  direktörerna stå där utan bonus.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , i

Taktiska övervägande gav smalare agenda.

Anmärkningsvärt att valda EU-ledamöter som talat så väl om integritet och rättssäkerhet uteblir från ett viktigt möte i EU.
Igår möttes EU-parlamentets delegation till förlikningskommitté för att diskutera 138:an i telekompaketet . Tillägg 138 som tidigare antagits av EU-parlamentet har mötts av motstånd i kommissionen och ministerrådet varför en förlikning är ett måste enligt EUs  procedurregler. Lena EK (C) och Ulvskog (S) uteblev från mötet medan  Christian Engström(PP) och Eva-Britt Svensson (V) deltog i diskussioerna och får också medieutrymme i dag., Gunnar Hökmark (M)hade laga förfall.

Tillägg 138  handlar om att ingen skall få stängas av från nätet utan föregående domstolsprövning.  Den frågan enades gruppen att driva medan  nätneutraliteten plockades bort från agendan.  
Nätneutraliteten handlar om huruvida internetleverantörerna ska få diskriminera viss trafik eller om internet ska fortsätta att var den öppna mötesplats det är idag.

Nu läggs fokus på den lagstiftning som kan  stänga ute användare och censurera vissa webbsidor. Ett taktiskt drag som kan bli kostsamt.  Utan nätneutralitet kan staten eller företag tvinga Internetleverantörer att blockera vissa sajter och tjänster. Kampen om vem som ska ha makten över Internet är inte över.

Som Jinge skriver, vad är makten egentligen rädd för? Vad är det som är så farligt med att människor kan göra sin röst hörd? Svaret ges i en sedeslärande historia som jag rekommenderar varmt: Sagan om Muslandet.
Scaber Nestor tycker att förlikningen är en framgång för nätaktivism medan Opassande är besviken. Alliansfritt Sverige tycker att  Lena EK (C) som skrev så vackert i Newsmill sviker.  Piratpartiet menar att:
-" Det var bara Piratpartiet och den gröna parlamentsgruppen som ansåg att förhandlingarna bör ha ett helhetsperspektiv på internetanvändarnas rättigheter."


Relaterat i media: AB Svd DN
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , i

Israels brott mot folkrätten i ny rapport.

Är det i detta sammanhang Israels överreaktion på D Boströms artikel i Aftonbladet om misstänkt organhandel och utfallet mot den svenska regeringenska ses?

-"I morgon överlämnas Goldstone-kommissionens rapport om Gazakriget till FN:s organ för mänskliga rättigheter i Genève.Rapporten består av över 500 sidor som visar att den israeliska armén begick krigsbrott och brott mot internationell humanitär rätt."

Flera raspporter  ger ett samstämmig bild om de krigsförbrytelser och brott mot folkrätten som staten Israel gjorde sig skyldiga till under den 22 dagar långa bomboffensiven mot Gaza i vintras.

Varje dag kommer nya rapporter om trakasserier och våld mot den palestinska befolkningen i såväl Gaza som på Västbanken. Dagligen begås brott mot folkrätten. I Gaza tillåts inte befolkningen att bygga upp sina hus och fabriker efter vinterns bombmattor. Cement och byggmaterial släpps inte  in i Gaza. I Jerusalem pågår etnisk rensning då palestinska familjer kastas ut ur sina hus. 
Den Israeliska propagandaapparaten ekar allt ihåligare då den nu igen slår på stora trumman mot den kritik som riktas mot krigsförbrytelserna i Gaza.
Hur många rapporter behövs innan världen vaknar?

Intressant.se
Media: DN 1 2 SvD dbl AB 1
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Höststämning

Det blir mer och mer höst för var dag som går. Höst är stadsliv. Höst ger tid för kontemplation och reflektion.   Höst är kamp mellan  gemenskap och coconing. . Höst är  längtan till nästa vår och sommar.

Utsikt från "Vätterutsikt"

Fler bilder med utsikt finns HÄR.

Läs även andra bloggares åsikter om

Gazaborna lämnas ingen ro.

Överfallen på Gaza fortsätter:
-"Israel's military bombarded several areas in Gaza overnight, and a number of military vehicles crossed the border near Beit Lahiya in the north, witnesses said on Sunday. (Maàn News Agency)

Additionally, Israeli warships opened fire on fishermen on the northern Gaza coast, according to witnesses there."

Dagligen kommer liknande rapporter men sällan i svensk media. Begravningståg beskjuts och palestinier arresteras i sina hem på Västbanken. Ockupationsmaktens fula tryne fortsätter sitt "korståg".

Lästips från GPF:
-"Tjugotvå sömnlösa nätter - en antologi om kriget i Gaza, redigerad av Thaher Pelaseyed.
Texter av Naomi Klein, Uri Avnery, Mahmoud Darwish, Catrin Ormestad, Hans Linde, Per Gahrton, Mattias Gardell, Ulf Bjereld, Lama Abu-Iseifan, Fatheia Mousa, Haidar Eid, Klas Sandberg, Olof Holmgren, Salwa Taluli, m.fl.."

Bläddra! Beställ! Se videon



Bloggat Anna Wester , Jinge
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
i

Blind lydnad ingen ursäkt.

Laila Bagges uttalande om att hon bara förmedlade det hon hörde i öronsnäckan är oroande. Tänker inte juryn själva? Är de nickedockor som lyder produktionens minsta vink. 
Vad Laila Bagge gör är att försöka ursäkta sig genom att gå in i ett så kallat agenttillstånd. Hon lyder order utan att själv tänka på vilka konsekvenser hennes handling får. Psykisk mobbing mot en 16-åring i ett program som har just tonåringar som målgrupp är inte försvarbart.

Juryns agerande får mig att tänka på den amerikanske psykologiprofessorn Stanley Milgrams lydnadsexperiment.
Han undersökte hur hur långt man kunde få vanliga människor att gå när det gällde att tillfoga andra smärta. Hans slutsats var att om det finns en tydlig auktoritet att lyda innebär det grönt ljus för vissa. Experimentet är från sextiotalet och mycket har hänt sedan dess. Demokratiseringsprocessen inom barnuppfostran, skolan och arbetslivet har lärt oss  frågasätta, kritiskt granska och själv tar ansvar för våra handlingar. Blind lydnad är ingen ursäkt ansvaret ligger hos juryn.

Har idolkonceptet urartat?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
Pingat på intressant.se

Har idolkonceptet urartat?

Idoljuryns  attityd mot de tävlande påminner om vad aspiranter till jägarförbanden utsätts för.
Bryta ned, "knäcka" för att sedan få anpassliga och lydiga deltagare att forma efter Idolkonceptet  var mottot för gårdagens sändning. Idol går ut på att deltagarna ska växa var en vanlig kommentar.  Hur det konceptet ser ut i år kvarstår att se . Förra året var det mainstream som gällde.

Osmakligt att se vuxna människor sitta och jävlas med och "knäcka" unga människors drömmar.  Fortsätter det så här platsar programmet väl in i kategorin förnedrings-TV.

En bra fråga är varför så många ändå bänkar sig framför TVn och tittar på Idol.
  • Att unga människors drömmar kraschas så kantigt är det det som får många att känna att livet inte är så jobbigt ändå. Att dela förnedringen med andra kanske lättar på trycket?
  • Andra blir förbannade och svär hemma i soffhörnan och tömmer sig på veckans samling av aggression. Bra ventil i så fall!
  • Eller är Idol helt enkelt ett bra koncept som ger tittarna möjlighet att leva sig in i drömmen att bli just idol? Ett underhållningsprogram med tävlingsmomentet som extra krydda.Så var det tänkt men ... ?
Media: AB1, 2, Expr, HD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Stoppa FRA 2.0

Det är bråttom nu. FRA  2.0 ligger på riksdagens bord. Med tanke på hur partipiskan ven inför den ursprungliga  omröstningen om FRA-lagens vara eller inte vara kan man ju undra hur det ska gå. De borgerliga riksdagsledamöter som är tveksamm till och motståndare till FRA-lagen vågar de riskera sin politiska karrär så tätt inpå ett riksdagsval då nomineringsarbetet är i full gång.  HAX påminner om att det räcker med att endast åtta ledamöter lägger ned sin röst för att fälla FRA2.0. S, V och MP kommer ju att rösta NEJ.

HAX uppmanar till bloggbävning:
-"Skriv till "dina" borgerliga riksdagsledamöter. Skriv brev, skicka vykort eller sänd personliga mail (mailbombning med identiska massmail kommer dock inte att fungera lika bra som individuella meddelanden). Eller ring dem. Här är hela listan.

Berätta för dem varför du vill att de skall riva upp FRA-lagen. Och gör klart att om de inte tänker rösta för motionerna om att riva upp – så hoppas du och ber dem att i vart fall aktivt avstå i voteringen den 14 oktober."
Scaber Nestor påminner om bloggväggen:
Fler om FRA, övervakning och signalspaning:JL, Badlands Hyena,
CalandrellaMEGunSBF&THAXEHTMMKPASossar mot StorebrorGun2Blå BorgenKlambergAdamApelsineldJoshLakeLinanderTomas sida, OlofbGun3SultansIsak GBadlands2SilkeshandskarSidvindSossar mot Storebror2, Tomas Melin, HAX2, Liberal & Långsint, Facad Posse, Faidros Blog, Jardenberg, Jan Thurin, Scaber Nestor, Falkvinge

Media:IDGCS, SvDKB. DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
Pingat på intressant.se

Det bidde inte ens en tumme.

G20mötet gav inte de resultat världen hoppatrs på. Det är ingen överdift att säga att av alla propåer från G20 mötet i Pittsburg om att hitta åtgärder för att stoppa fler finanskriser och gemensamma åtaganden för att bromsa klimatkrisen blev det inte mycket att hänga i julgranen. En i grunden odemokratrisk församling kunde inte hitta framkomliga kompromisser. De fattiga länderna lämnades i sticket och klimatfrågorna får vänta. Det bådar inte gott inför Köpenhamnskonferensen.  Idag röstar 5000 personer från olika länder om hur de vill möta klimathoten. Frågan är om de stora rika länderna bryr sig.

På univeristetet i Pittsburg fick medelklassungdomar som protesterade mot G20 mötet känna på polisens  hårda nypor. Video från G20 som media inte kommer att visa:

 

Tidigare inlägg: Vad driver demonstranterna?
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Vad driver demonstranterna?


Vid varje större möte  med G20 , de rikaste länderna i världen, rapporteras om stora demonstrationer, kravaller och sammanstötningar mellan polis och demonstranter. I Pittsburg använde polisen peppargas och skingrade effektivt de demonstrerande. Demonstranterna kunde samtidigt följa  polisen via radio enligt ett tips på Twitter: 

-For all G20 Protestors, listen to the G20 Pittsburgh City Fire and Police Station lines here: http://bit.ly/14WPGY #g20 #g20imc


Vad händer här? Är det militär som kidnappar demonstranter? Är det på riktigt?

Mötet i Pittsburg ska bl a  avhandla finanskrisen,  kommande ekonomisk världsordning och klimatfrågor. G20 länderna är långt ifrån eniga med undantag för att ingen bryr sig om vad som händer i fattiga länder efter finanskrisen. 
Finanskrisen har  slagit allra hårdast mot de fattigaste länderna något som inte tycks beröra G20 länderna. Detta är en  av anledningarna till att många  demonstrerar sitt missnöje med G20 mötet i Pittsburg. 
- "I rika länder räknas krisens kostnader i antal uppsagda eller företagskonkurser. I de fattigaste länderna räknas priset istället i antalet barn som tvingas sluta skolan eller i ökad spädbarnsdödlighet. Finanskrisens effekter hotar att radera flera decenniers välståndsökning". ( Inger Björk och Sven Elander, Forum Syd i AB)

Forym Syd visar i en rapport att endast 3% av det krispaket omfattande en biljon dollar som G20 enades om i London har gått till de fattiga länderna. Dessutom ställer IMF, internationella valutafonden fortfarande  hårda  krav på fattiga länder. Det är G20s svek mot de fattiga länderna demonstranterna riktar sin vrede.

Uppdaterat
Videos från universitetet i Pittsburg. Kommer media att visa detta?

Här kan Du ladda ned hela rapporten från Forum Syd.

Bloggat: Svensson
Relaterat i media: Ekonomiekot, ETC
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Dygnsrytm och kroppsrytm

Några följer samhällets rytm. Lyckans ostar. Andra är kvällsmänniskor. Trötta på morgonen och pigga när de välanpassade morgonmänniskorna går till sängs. Med ett åtta till fem jobb kan Du som kvällsmänniska stå där mitt på dagen med natt i kroppen.  Tänk att få göra som Tyra, ta en tupplur når kroppen och Du själv vill.

 

Tänk det är precis det jag kan numera.
Tidigare inlägg: Kvällsmänniska och sömnbrist

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Gallring som självuppfyllande profetior?

Haninge kommun  har fått gehör  i länsrätten för att  kunna sortera barn redan i första klass. I Haninge kommun infördes 2008 en tregradig betygsskala  redan i första klass  för att skilja de som "riskerar att inte nå målen" från de som "når målen" och de som "når målen på ett självständigt sätt".   Nu har länsrätten gett grönt ljus för att införa samma omdömen på sexåringar i förskoleklasser.


Hur kommer barnen och inte minst  förskolelärarna  och lärarna att  påverkas? Hur reagerar barnen på att få veta att "Du är okey" men "Du är extra mycket okey" men "Du är inte okey".  Hur kommer lärarna att förhålla sig till barnen?

Roberth Rosenthal visade på sextiotalet med ett berömt experiment hur starkt vi påverkas av våra egna förväntningar. Barnen i första klass  genomgick ett intelligenstest och lärarna fick sedan veta att vissa elever skulle göra stora framsteg under läsåret. De utpekade eleverna hade av forskarna plockats ut slumpvis. Senare under läsåret testades eleverna flera gånger av forskarna. De elever som lärarna trodde skulle bli duktigare blev också det. Dessutom upplevde lärarna de eleverna som gladare, mer välanpassade och mer intresserade än övriga. Andra elever som också gjort framsteg-fast lärarna inte fått veta något om dem- upplevdes mindre positivt.
Resultatet var en effekt av lärarnas positiva förväntingar som visade sig inte bara i ord utan också i kroppsspråk som blickar, miner och leenden  vilket påverkade de utvalda eleverna att prestera bättre.  

Risken med tidiga skriftliga betygsliknande omdömen är att de får samma effekt som i Rosenthals experiment, blir  självförstärkande.

Intressant?
Bloggat: Alliansfritt Sverige, Christermagister, Veronica Palm
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,, , ,

En luftburen blåsning.

Alla resurser används i jakten på de som deltog i det spektakulära rånet  i Västberga idag. Rånet har blivit en nationell angelägenhet och t om nationella insatsstyrkan är inkopplad. Rånarna blåste ju polisen rejält då polishelikoptarna på Värmdö sattes ur funktion och en  "obekräftad summa" pengar försvann upp i luften. Jag kan riktigt se hur Stockholmarna hamstrar kontanter ikväll för att slippa stå utan i morgon.

Inte så konstigt  att det flödar av spekulationer om vem som ligger bakom. Ett rån med stulen helikopter utfört med militär precision för tanken till filmens rififikupper med militärt tränade eller fd legosoldater i rånarhuvor med stöd från insiders.  Nyhetssajter över hela världen skrev om rånet.

Företaget som drabbades, G4S en värdedepå som förser bankomater i Stockholm med sedlar, har utfäst en "stor belöning" för information som leder till att brottet klaras upp. Som i filmens rififikupper kommer sannolikt någon att "tjalla" till slut. Rånarna avslöjas och sätts i fängsligt förvar och hamnar där högst upp på statusstegen.  Någon görs ansvarig för urusel säkerhet.  Huvuden kommer att rulla och så vinner den goda sidan till slut.

AB1, 2, 3, EX , SvD , GP
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , rån helikopter rånare



Vakta ditt IP-nummer annars så...

Frankrikes parlament böjde sig för musik- och filmindustrin och gav  sitt godkännande till fildelningslagen Hadopi 2. Den lagen kan få en fransk medborgare avstängd från Internet om det vill sig illa. Avstängd på grund av illegal fildelning. Två varningar sedan avgör en domstol. Avstängd från Internet kan liknas med att man sätter en fotboja på personen som döms. Men utan lås för  hur i herrans namn ska myndigheterna kunna kontrollera att den som frysts ute inte använder en uppkoppling mot Intenet på ett internetcafé, hos en kompis eller på jobbet?

Att stängas av från Internet är som att bli utelåst
. Hur sköter man jobbet, bankaffärer, bokar tåg eller konsertbiljetter? Hur tar man del av barnens frånvaro som ligger åtkomligt på Internet och som lärarna förväntar sig att föräldrar ska skanna av?Hur ska man ta del av samhällsdebatten och blogginläggen, Hu! Hur ska man kunna hålla kontakten med vänner och bekanta? Ja hur ska man ... listan kan bli hur lång som helst. Man tycker tydligen att det är ett rimligt straff. Proportionalitet mellan brott och straff existerar tydligen inte.

Rättssäkerheten som författningsdomstolen reagerade på vid förra omröstningen, har i praktiken inte förbättrats ett dugg med Hadopi 2. En ensam domare ska avgöra utan att den som anklagas ges möjlighet att försvara sig. IP-numret ansvarar en fransk medborgare med Hadopi 2 helt själv för. I Frankrike gör hadopi 2  det kriminellt att bli av med sitt IP-nummer även om det handlar om ren stöld. Man kan med andra ord åka fast för att någon annan fildelar via din uppkoppling.

Hur är detta möjligt. Jag förstår ingenting. Gör Du? Eller är det snarare som Lisa Magnusson skriver så att politiker inte förstår sig på teknik och inte kan hantera Internet?

Intressant
Relaterat i media: GP, DN
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Hemma igen.

Hemma i Jönköping igen efter 3,5 månader.  Mitt i city bland avgaser, asfalt  och trängsel ger utsikten över Vättern ett helt okey substitut för kust och hav. Himlen och vattenytan ändras i evigt spel. Rogivande och stimulerande.

 

Fler bilder från höstens premiär vid Vätterns södra strandpromenad  finns HÄR.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Tron försätter inga berg

Vi skriver 2009 och i Sverige har finansministern Martin Luthers arbetsmoral  som pekfinger.
Undrar om Hamilton (fp) förstod att han satte en femetta i gårdagens budgetdebatt när han sa:
-"Anders Borg är en modern Martin Luther som har bytt katekes mot kalkylator".(AB)

Jobbskatteavdrag och sänkt arbetslöshetskassa skulle få fler i arbete. Det ska löna sig att arbeta har Anders Borg och alliansregeringen predikat gång efter gång. Den bilden spräcks av den krassa verklighet arbetslösa befinner sig i.  Det finns inga jobb att söka. Det har Anders Borg och alliansregeringen sett till genom att under krisens viktiga skeden sitta still i båten. I Sverge ökar arbetslösheten nu snabbare än i EU trots alla "jobbreformer".
Nej Anders Borg vi är inte blinda. Verkligheten är den att allt fler har puttats ut i utanförskap tack vare kringskärda socialförsäkringar och inaktiv ekonomisk politik. Den bilden kan inga predikningar radera. Tron rår inte på verklighetens berg.

Bloggat: Ett hjärta Rött, S-BUZZ, Nemokrati
Media: Dagens Arena, AB, AB, SvD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , i

Israel snärjer sig i falska anklagelser.


Israel  accepterar inte någon som helst kritik det vet vi vid det här laget. Antisemitismstämpeln används flitigt för att desavouera  och misstänkliggöra kritiker. Terroristsamröre är det senaste vapnet.
Nu är det  den svenska regeringen som är måltavla för Israels missnöje. Israel anklagar Sverige för Hamas-kontakt.
Det är självaste Netanyahu, Israels premiärminister som uppges ha påstått att Sverige sänder ut trevare till Hamas.
Anklagelser av det här slaget är så absurda att de med kraft  slår tillbaks på de som slungar ut dem.

Utrikesdepartementet har efter kontakt med Dagens Nyheter , som rapporterat om Netanyahus tilltag, förklarat att

- "Sverige inte har  några politiska kontakter med Hamas på regeringsnivå i enlighet med EU-överenskommelsen från 2006".


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , i

Mörka för att ljusa upp blir fall på eget grepp.

Programtablån om att riksdagens datorer missbrukas lockade.
Döm om min förvåning när Aschberg i programmet "Aschberg" i TV8 avslöjade att riksdagens datorer använts för att radera information om de egna partierna i Wikipedia. Kristdemokratens Ella Bohlins medlemskap i Livets ord hade raderats och Ung Vänsters uppblåsning av medlemssiffror var  borttagna. Ella Bolin försvarade sig med att informationen inte längre är relevant.  Ung Vänsters representant menade att uppgiften var falsk. Förmildrande skulle vara att alla vet att förhålla sig kritiska till det som står i Wikipedia. Bortförklaringar som inte höjer tilltron till politikerskrået.

I Wikipedia kan vem som helst lägga in eller ta bort text. Det går också att se vad som ändrats och från vilken IP-adress.  Någon anser tydligen att uppgiften om Ella Bohlins medlemskap i Livets Ord är relevant. Idag finns den uppgiften med i Wikipedia.

Att politiker går in och förskönar bilden av det egna partiet med uppsåt att dölja är direkt osmakligt. Någon eller några på riksdagen har vidare ägnat sig åt smutskastning på arbetstid (DN). Komikern Nour el-Refai har utsatts för kränkande tillmälen från riksdagens datorer liksom skådespelaren George Clooney som kallats en "kommunistsopa" och Zlatan som smutskastats och hånats.

Allt som läggs ut på nätet går att spåra. Ett ip-nummer hos Moderaterna har exempelvis använts för att vid ett flertal tillfällen. Uppgiften att moderata ungdomsförbundet anordnat spritfester för att värva medlemmar. har raderats gång på gång. Vem som använt datorn vid ett specifikt tillfälle är svårare för en utomstående att spåra. Då krävs uppgifter om inloggning. 

Bloggat: Scaber Nestor om hur han upptäckte att statens räddningstjänst förskönat bilden av FRA för att passa regeringens version. Jinge har många kommentarer från ip-nummer i Riksdagshuset.  

Läs även
andra bloggares åsikter om , , , , , , , i


Kyrkovalet ville sig inte

Svenska Kyrkans medlemmar är uppenbarligen inte intresserade av vem som ska sitta i kyrkofullmäktige. Endast 11,9 procent av de röstberättigade masade sig iväg för att rösta i kyrkovalet. Inte så konstigt kanske med tanke på att de flesta inte själva valt medlemsskapet. Många är inte ens troende och har ingen anledning att engagera sig i ett val som inte berör. Många kanske de allra flesta sätter sällan sin fot i någon kyrkosal men fortsätter ändå troget att betala skatt till kyrkans verksamhet. Själv har jag undrat hur gör man om man vill gå ur svenska kyrkan.  Svaret hittade jag hos uturkyrkan.se.

Kyrkovalet skulle bli en fingervisning inför riksdagsvalet 2010 menade vissa. Om så är fallet är det skönt att konstatera att SD trots en extraordinär satsning inte fick mer än strax över 2 procent.
De rödgröna gick fram tack vare att miljöpartiet ökade sina mandat medan de borgerliga partierna backade.


Media : Exp, Exp, SvD, Dagen, Dagen, SydSv, DN GP
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Politikens medialisering och sloganpolitik

Politikens medialisering  med hjälp av PR-byråer är det som kännetecknar alliansens politik. Aldrig tidigare har publiken (läs väljarna) matats så  minituiöst. Skedtugga för skedtugga har olika grupper fått en sockerbit var av budgeten. Till och med pensionärerna fick en släng av sleven med en hundralapp mer i månaden. Helhetsbilden gick förlorad och alliansen hoppades på att vi snällt skulle tugga i oss det som serverades.

Idag eller snarare igår bjöds pressen in för en förhandstitt på alliansens HELA budgetsproposition.

500 000 arbetslösa och med en prognos om 12 procents arbetslöshet om två år är den dystra bild av  svensk ekonomi som presenterades. När övriga Europa mötte krisen på stället satt alliansen kvar i båten och ropade om ansvar.Det är just den bilden som trummats ut -Se på oss så ansvarsfulla vi är när vi inte slösar med statens pengar.

Hoppsan 10 miljarder till som ska lånefinansieras för att sänka skatterna för de som JOBBAR. Ett fjärde jobbskatteavdrag med 200 kronor mer i plånboken, kronor som dyrt ska betalas igen med ränta. Pensionärerna får en hundralapp som i slutänden kan bli minus då bromsen slår till nästa år.  85 miljarder av skattesänkningar som lånefinansierats har visat sig öka klyftorna rejält. De som har mycket har fått mer. När ska regeringen lära sig att pension är innestående lön? Resten av Europa vet. Det finns inget annat land som beskattar pensionärer mer än de som fortfarande förvärvsarbetar.
Så kastas småsmulor i efterskott till kommuner och landsting men först efter att verksamheten slimmats till förfång för kvalitén. Då  alltfler kommunanställda  fått sälla sig till kön med arbetslösa har de som bvlir kvar fått ökad arbetsbörda.

Med Anders Borgs logik är det tänkt att vi ska jobba tills vi dör och blir Du arbetslös ska Du inte tro att Du får en andra chans. Ut med dig och ta vad som bjuds annars kan Du få gå från hus och grund. Välfärdssamhället har malts ned bit för bit. I ett otryggt samhälle sluter vi oss nu  inåt och sparar varje krona. Nästa gång kan det ju vara vi som drabbas. Skattesänkningarna som skuille få fart på konsumtionen sparas istället.

En budget för att stimulera efterfrågan och få folk i jobb heter det från regeringskvarteret när sanningen är den att klyftor ökat och piskan viner över arbetslös och sjuk.

Om vi nu inte riktigt förstått så ska vi akta oss för vad som komma kan . "Vänsterexperiment" är den senaste slogan som i propagandans namn trummats ut från regeringskansliets PR-byrå.

Som Jan-Inge Flücht uttrycker det:
-"När Schlingmann och konsulterna talar om ”Vänsterexperimentet”, vad ska vi då säga om Reinfeldts ovilja att besvara frågan om han kan tänka sig att regera med stöd av de främlingsfientliga Sverigedemokraterna? ”Högerkatastrofen”"?


Att underskatta publiken kan inte annat än straffa sig i slutändan. Högerpolitik är högerpolitik om än förklädd. Jobblinje blev skattesänkarlinjen med lånade pengar och skottpengar på arbetslösa och sjuka.

Intressant?
Bloggat: Svensson, Peter Andersson , Röda Berget
Media:AB1234, DN123, EX123, SvD1234
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,, , , ,

Hösten tog paus

Strålande sol och 20 grader varmt.  Molnen långt där ute över havet såg oförargliga ut.  Hamburgsund närmaste tätort med ICA, post och fiskaffär visade upp sin bästa sida. Lördag den 19 september ett år till riksdagsvalet.

 



Läs även andra bloggares åsikter om ,

Ett inhumant valmanifest.

Kyrkoval idag. Endast var tionde väljare deltar. Med så få röstande är det lätt för små partier att göra en kupp. En plats i kyrkofullmäktige breddar vägen för att få en fot in i riksdagen. Något som Jimmy Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare är väl medveten om.

Idag har Aftonbladet tre artiklar i "konsumentupplysande syfte". Det visar sig att Sverigedemokraterna har uppenbara problem att tvätta bort sina nazistiska rötter. Åtta av Sverigedemokraternas kandidater i kyrkovalet har nazistisk eller rasistisk bakgrund.(AB)

-"Det intressanta är inte vad personen gjorde för 25 år sen, utan vad han står för i dag",säger J Åkesson.

Det uttalandet gjorde mig nyfiken varför jag surfade in på Sverigedemokraternas hemsida för att ta del av deras kyrkopolitiska valprogram. Rädslan för det mångkulturella, homofobin, islamofobin och oginheten mot flyktingar i nöd ligger i öppen dager. I SDs kyrkopolitiska program framgår att om SD får bestämma ska kristendom  inte jämställas med andra religioner. Homoäktenskap ska motarbetas och flyktingar som söker skydd i kyrkan ska nekas hjälp. De anställda i kyrkan får inte arbeta för ett "mångkulturalistiskt samhällssystem". Det är de budskapen SD för fram.

Ingen kan undgå vad detta handlar om. Ett omänskligt manifest! Hur kommer manifestet inför valet 2010 att se ut?

Som medlem i Svenska kyrkan finns det all anledning att gå och rösta idag.

Dagen: Sydsvenskan stoppar kyrkvalsannons från SD
Bloggat: Jinge,SD avslöjade – igen, Allinasfritt Sverige, KD går till val på avgrundsdjupa fördomar, jj.n
Media:AB1, AB2,AB3, Tv8, EXPR1EXPR2 SvD1d, SvD2, DN1, DN2, Dagen
Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , ,

KD, Anna Anka och demokratin.

Klockan har vridits ett antal decennier tillbaks. I alla fall om man ska utgå från den debatt om hemmafruars vara eller inte vara som Anna Anka startat. Anna Anka en av kvinnorna i TV-såpan Hollywoodfruar har med sin syn på kvinnans uppgift att vara vacker, behaga mannen och ansvara för allt hemarbete fått  KDs partisekreterare fall.  Lennart Sjögren (KD) välkomnar Anka till partiet medan KDs kvinnoförbund visar kalla handen. Moderaterna anser att hon inte skulle känna sig bekväm i partiet med den kvinnosynen.

Personligen ser jag inget konstigt i att en kvinna eller man väljer, om ekonomin så tillåter, att avstå från förvärvsarbete och istället lägga tiden och kraften  på barnen när de är små och få familjen att fungera, under förutsättning att det arbetet inte skattefinansieras vill säga.
Nu är det inte många familjer som klarar försörjningen om endast en förvärvsarbetar.  För de allra flesta krävs två inkomster.  Som hemmafru hade jag självklart krävt samma trygghet som vid ett förvärvsarbeta. Månadslön plus alla social avgifter betalda. Pensionssparandet inte att förglömma. Betald semester och åtta timmars arbetsdag. Betald fortbildning för att när det blir dags för att få ett jobb i linje med min utbildning.  Utöver detta  skulle barnens far och min make ha tid att umgås och ta del av barnens liv. Nej, det skulle inte ha gått ihop sig.

Göran Hägglunds artikel i gårdagens DN sticker ut och landar idag i  välkomnandet av Anna Anka från Lennart Sjögren och kalla handen från KDs kvinnförbund.
Hägglunds artikel om en elitgrupp bestående av kulturarbetare, forskare och politiker som distanserat sig från massan bär frukt av en demokratisyn som   förordar att vi ska hålla samman och bli överens i alla väder. Det är en demokratisyn som slätar ut alla motsättnngar och kräver konsensus. I Hägglunds tappning blir det  en förklädd högerpopulism som syftar till att bygga vall mot det parti som plockar väljare från kristdemokraterna och som kan få KD på fall i nästa riksdagsval, det främlingsfientliga och högerpopulistiska SD.

Sven-Eric Liedman, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria:
-"Det som gör demokrati till demokrati är, vad jag förstår, inte att vi är eniga utan att vi har rätt att vara oeniga och till och med uppmuntras därtill. "


Bloggat: LOKE, MinaModeratakarameller
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,, ,

Skamlöst mästrande.


Menar Göran Hägglund  allvar med att forskare, konstnärer, musiker och politiker inte ska få lov att diskutera och kritisera samhället?

Göran Hägglund talar om en radikal elit och ger associationer till den rödgröna oppositionen och passar samtidigt på på att ge en känga åt forskningssamhället och kulturarbetare. Det är den "eliten" som enligt Hägglund skriver "vanligt folk" på näsan och vill bestämma hur vi "vanliga" ska leva våra liv.
Hela artikeln andas en enda stor projektion. Göran Hägglund har förträngt att han är partiledare för ett parti som anser sig veta vad som är rätt och fel och hur vi bäst ska leva våra liv.

Att påstå att "vanligt folk" inte diskuterar litteratur, musik, konst  eller politik vid köksbordet är dessutom en grov generalisering och fördomsfullt.

Vem är det som är vanlig i Göran Hägglunds värld? I min värld är alla olika och unika och det helt  oberoende av hur vi lever våra liv.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,vanligt folk, ,

Modigt eller dumdristigt av Aftonbladet?

Jan Helins och Lena Mellins beslut att stoppa SDs valannonser i Aftonbladet  inför valet 2010 är ett beslut som skapat debatt.
Jinge anser att AB själv medverkat till att underblåsa främlingsfientliga stämningar genom sina artiklar om de terrormisstänkta svenskarna i  Pakistan. 
Laakso får en otäck magkänsla på grund av Aftonbladets motivering och pekar på att
-"Politik i valrörelser är sprängfyllt av känslomässig retorik, ofta ganska verklighetsfrämmande sådan".

På Bloggvärldsbloggen resonerar Mymlan och lämnar frågan öppen och bjuder in sina läsare till diskussion medan Fredrik Strömberg på SSBD dissar Aftonbladets beslut:
-"Tycker ni att de är grisar? Släpp inte in dem då! För bara att gå ut och neka dem annonsutymme är en lättköpt poäng, som dessutom sätter redaktionen i trångmål."

Svensson är kluven och ger Aftonbladet rätt att själva som affärsdrivande företag välja sina annonsörer men menar att beslutet är meningslöst då det inte på något sätt påverkar SDs möjligheter vid valet 2010.
Andra menar att beslutet är odemokratiskt och bryter mot yttrande- och åsiktsfriheten.

Stationsvakt förslår AB att förse SD:s annonser med en liten varningstext på samma sätt som görs med alkoholreklam. Rättvist och löser knuten kan tyckas :)

Jag gillar definitivt att Jan Helin och Lena Mellin sätter ned foten och gör en markering.

Det är möjligt att Aftonbladets portning av SD inte är ett taktiskt beslut utan istället eldar på brasan om utanförskapet och etablissemangets tystnad och därmed ger SD fler sympatisörer. Men det är ett oerhört modigt beslut att sätta ned foten och säga nej till ett öppet främlingsfientligt parti med den motivering som ges. Det har definitivt inget med åsikts- och yttrandefrihet att göra. Aftonbladet förvägrar inte SD utrymme när det gäller politisk debatt. Det handlar om annonser och Aftonbladet har all rätt i världen att själva bestämma vilka annonsörer man vill samarbeta med.

Dumdristigt är det om mediernas  kritiska granskning uteblir och om partierna inte tar debatten med SD.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

En flunsa som kom av sig

Toppen kommer när skolorna börjar sas det.   Sedan skulle toppen komma inom två - tre veckor. Nu har toppen kommit av sig och det kan redan vara över.
Hur mycket trycksvärta, blogginlägg och djupa veck i pannan har inte ödslats på svininfluensan. För att inte tala om alla som skrämts upp i onödan.
Och nog visste vi väl innan att vi ska nysa i armvecket, tvätta händerna och i förkylningstider inte ta i hand.
Nu varnas för en eventuell andra våg och vikten av att vaccinera sig.
Jag säger som jag sagt tidigare- Nej tack, jag avstår nog!

Media: AB
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Orwells skulle ha fått skrämselhicka.


I sin regeringsförklaring talade Fredrik Reinfeldt om Mänskliga rättigheter. De mänskliga rättigheterna som är grundpelaren för varje demokratisk stat har en given plats vid ett sådant tillfälle som igår vid Riksdagens högtidliga öppnande. Reinfeldt talade med kluven tunga då han i spetsen för regeringen och med stöd av riksdagen drivit igenom FRA-lagen som kommer på kant med  Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

Regeringens förslag "Förstärkt integritetsskydd vid signalspaning" ligger idag på försvarsutskottets och andra riksdagsutskotts  bord. Tre jurister som intervjuas i Dagens Nyheter menar att FRA-lagen kan vara olaglig då den strider mot de mänskliga rättigheterna:
-"Regeringens ändringsförslag innehåller förbättringar men är inte tillräckliga, anser de.[...]
FRA-lagen befinner sig farligt nära, eller rent av på fel sida av gränsen när det gäller konventionens artikel om rätt till skydd av medborgarnas privatliv och korrespondens. Särskilt kritisk är han till oklarheterna kring FRA:s hantering av trafikdata.
"


FRA-lagen möjliggör fortfarande automatiserad massavlyssning av hela befolkningen.

HAX undrar om riksdagsledamöterna överhuvudtaget begriper vad det är fråga om när det gäller trafikdata.
Mark Klamberg säger i DN:
-"Man har inte begränsat omfattningen av lagring och registrering av trafikdata på något meningsfullt sätt och det finns inga tydliga begränsningar för överföring till andra länder heller. Det är öppna spjäll över allt när det gäller det här med trafikdata."



IPRED-lagen som sätter rättssäkerheten ur spel var inte heller något som bekymrade Fredrik Reinfeldt.
I spåren av IPRED-lagen tvingades Black Internet  att stänga av Pirate Bay efter ett beslut av Stockholms Tingsrätt . Flera var vi som undrade om Sverige försökte föra in Telekompaketet bakvägen
-"I dag startar Victor Möller, som är vd på Black Internet, sajten Open Internet." (P3
Syftet är att starta en fond som ska göra så att operatörer inte ska tvingas stänga av sina kunder från nätet i framtiden.

Kulturbloggen anser att Vilda  Västern är här apropå det faktum att internetleverantörer ser sig tvingade att gå samman för att möta hoten från filmbolagen.

Nu är det upp till bevis för de partier och riksdagsledamöter som sagt sig vara emot FRA-lagen.
Se till att Orwells "1984" inte blir en realitet i Sverige.
-Riv upp lagen , gör om och gör rätt!
Piratpartiet, det partiet som tagit strid mot övervakningslagar  och kränkningar av den personliga integriteten lär annars få mer vind i seglen. Något jag personligen applåderar. Ett parti som tydligt tar strid mot övervakningssamhället behövs i Sveriges Riksdag.

Pingat på Intressant?
Fler som bloggat: Scaber NestorMark Klamberg , Jinge,
Media:DN123
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

En sockerbit som blev en smula.

Vem tror aliansen de kan lura med dagens stora överraskning. Skattesänkning med en hundralapp i månaden till pensionärer. 3,5 miljard ska det kosta. Jämför det med de 80 miljarder som är priset på jobbskatteavdragen.

Inte blir det  mer i plånboken heller
då den så kallade bromsen vid dåligt finansläge slår till nästa år med full styrka med  4300 kronor mindre för genomsnittspensionären.  Ekvationen går inte ihop.
Tidningen Riksdag och departement har granskat alliansens förslag:
-"Nu lovar regeringen sänkt skatt för pensionärerna. Men genomsnittspensionären får trots skattesänkningen mindre kvar i plånboken nästa år.

Märk  att skattesänkningen inte omfattar personer som pensionerats före 65 års ålder. Det finns inget annat land i Europa där pensionärer har högre skatt än de som jobbar. I Sverige ärdet så trots skattesänkningen som utlovats idag.

Alliansens  sätt att presentera budgeten i småportioner
, en sockerbit om dagen, igår till studenter idag pensionärer, är inget annat än ett försök att manipulera. Helhetsbilden går förlorad och meningen är  att vi ska fastna för var sin sockerbit och sedan se upp till husse. Att underskatta väljarkåren så in i vassen kan inte annat än  straffa sig i slutändan.

Intressant?

Bloggat: Alliansfritt Sverige, Mattias Andersson, Resursbloggen, Kulturbloggen, Mitt i steget
Media: Aftonbladet | DN | Expressen | SvD |
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Vad händer med de röda efter rödgrön valseger?

De rödgröna grejade det i Norge. Vann över de borgerliga och får mandat att regera ytterligare en period mot alla odds.
Alla är kanske inte lika glada som Jens stoltenberg och Arbeiderpartiet. Sosialistiskt Venstre (SV) motsvarigheten till Vänsterpartiet i Sverige tappade rejält medan norska socialdemokraterna Arbeiderpartiet gick fram. Är det vad vi kan vänta oss vid valet 2010 att vänsterväljare satsar sina kort på det socialdemokratiska partiet?

Företrädare för SV i Norge funderar på att inte delta i regeringssamarbetet
väl medvetna om att ju mindre partiet är desto mindre inflytande på politiken. En humanare asylpolitik och ett tillbakadragande från Afghanistan är frågor som ligger SV varmt om hjärtat och som de har haft svårt att få gehör för. Är det den sitsen vänsterpartiet  kommer att få i Sverige om de rödgröna vinner valet 2010?

I dag avslöjas att socialdemokraterna inte vill ha någon lag mot att privata företag gör vinst på skol- eller vårdverksamhet.  Däremot vill de  lagstifta mot att sälja offentlig verksamhet till underpris.
-"Vi kan aldrig acceptera att privata ägare tar ut stora vinster genom att göra avkall på kvaliteten i välfärden, eller genom att välja bort de medborgare som är minst lönsamma.
Vi vill också införa en lag om investeringsskydd så att skattefinansierad verksamhet inte kan slumpas bort till privat ägare till underpris." (Förslag Om Välfärden inför socialdemkraterna kongress)


Vad  säger Lars Ohly och Vänsterpartiet om det? Är det en godtagbar kompromiss?

I Norge gick det högerpopulistiska och främlingsfientliga Fremskrittspartiet fram.
Någon plats i regering blir det inte då både de rödgröna och de borgerliga avvisat samarbete. Så gör också de rödgröna i Sverige samtidigt som Reinfeldt fortfarande inte kan ge besked.
Frp har under åren skalat av sig de värsta kantigheterna för att anpassa sig och göra sig salongfäiga. På samma sätt gör Jimmy Åkesson och Sverigepartiet. Något att se upp med menar Peter Andersson.

Få se nu om Sverige kan göra som Norge. Grattis Norge!

Bloggat: Svensson, Röda Malmö, Jjn, Lasse

Media: SvD SvD2 DN DN2 AB AB2 AB3 Sydsv Exp Exp2 Dagen HD VG DB
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

UNDER STRECKET-
------------------------------------------------
Observera! Anna Wester om Dold Agenda

Hösten tassar in..

Sommaren bleknar bort medan hösten smyger in. Vackert? Javisst, men alltför långt till nästa sommar



Läs även andra bloggares åsikter om ,

Hedenmos dramaturgi kappsejsade.

Igår kväll ockuperade jag sommarhusets enda TV-apparat för att istället för deckaren på Gotland och de tyskdubbade skådisarna se på kvällens Agenda. Inget någon av oss ångrar. Dramaturgin från Anna Hedenmo var glasklar. Ingen kunde undgå att notera att hon ogillade svaren som visade att de rödgröna inte alls är någon röra utan har en klar ambition att mejsla fram ett regeringsalternativ. Anna Hedenmo hoppade jämfota som ett barn och avbröt med gälla rop om närdå, närdå och manuskriptet vars uppsåt att visa på splittring föll pladask.

De rödgröna var tydliga med  budskapet att det är vad skatterna ska användas till som är det intressanta att diskutera inte huruvida man vinner val på  höjda skatter. Så sant! Vill vi ha ett samhälle som visar solidaritet och som ger plats åt alla krävs också en gemensam sektor som tar ansvar. Vill vi ha ett samhälle som ger välfärd åt alla eller ett samhälle där vi måste köpa vår välfärd det är det valet kommer att handla om.

Vad vi än tycker om partisamarbetet kräver den politiska agendan det i dagsläget. Inget parti är starkt nog att välta den blå-blå-vita alliansen på egen hand.

Expressen redovisar kortkort  partiledarnas budskap i Agenda. Peter Andersson pekar på att den rödgröna agendan växer fram.  Laakso undrar över om de politiska journalisterna saknar integritet. Aftonbladet ger bilden av en splittrad opposition. Dagens Nyheter och Sveska Dagbladet tiger. SE och döm själva.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , , , i

bin Ladin går igen.

Så var det dags igen. Usama Bin Ladin har uppstått igen om man ska tro TT. För vilken gång i ordningen har jag tappat räkningen. De stora tidningsdrakarna publicerar telegrammet från från TT utan egna a kommentarer under rubriken Nya livstecken från bin Laden:
-"TT/AB , GP , DN, SvD: ”Tre dagar efter årsdagen av 11-septemberattackerna 2001 har ett nytt livstecken från al-Qaidaledaren Usama bin Ladin kommit.

På en hemsida som ofta används av terrornätverket fanns på måndagen en ljudinspelning med rubriken ”Ett uttalande till det amerikanska folket”, illustrerat med en stillbild av bin Ladin.

Rösten på inspelningen varnar USA:s folk för Vita husets nära band med Israel.[...] "

Med den rundgången anses väl nyheten bekräftad. Det vet i sjutton om detta är sant. Med tanke på ordalydelsen i det påstådda uttalandet kan det lika väl var  Israels propagandacentral som ligger bakom menar Jinge.

Uttalandet publicerades tillsammans med en stillbild. En stillbild och inte rörliga bilder. Har bin Ladin blivit utfattig på äldre dar och fått försaka modern teknik eller är det grottlivet som satt sina spår där uppe i bergen?

Sanningshalten i TT-remsan är lika hög som medias trumpetande för några dagar sedan om att den fd Guatanamofången Mehdi Ghezali  skulle ha varit på väg till bin Ladin när han greps i Pakistan. Att svenska myndigheter förvarnat Pakistan om de  svenska medborgarnas ankomst till Pakistan är förmodligen ett viktigt skäl till varför de fängslades. Huruvida de avsåg att delta i något terroristnätverk är skrivet i det blå. Polis och säkerhetstjänst kringgår  lagar och bristen på säkerhet är stor skriver Aftonbladet.
-"Medierna har helt enkelt blivit tokiga," Jan Guillou i Aftonbladet.

Som Ronny Åkerberg säger är det dags att:
-"Sansa debatten om terrorism."
Bloggat: Mehdi Ghezali och terrorismen i media, Jinge
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
i

2000-talets åsiktsregistrering.

Nu bir jag riktigt mörkrädd eller rent ut sagt förbannad men  borde egentligen inte ens bli förvånad.
Enligt Dagens Eko existerar det en utredning som föreslår att myndigheter ska få samköra sökningar av etnicitet och politiska åsikter(socialtjänstdatautredningen). Nu går väl skam på torra land ändå!
Åsiktsregistrering existerar med andra ord. Samkörning mellan politisk åsikt och etnicitet liknar 40-talets fascism och nazism. Rasbiologin, personalkontrollkungörelsen och åsiktsregistreringens pånyttfödelse á la 2000-talet i Sverige.

Rick Falkvinge är också upprörd och skriver:
-"Det här gör att jag ställer mig tre frågor:
  1. För att kunna söka på politiska åsikter, så krävs att det finns ett register över politiska åsikter. Vem tyckte det var en bra idé att inrätta ett statligt åsiktsregister? Informationsbyrån?
  2. För att kunna söka på rasbiologi, så krävs att det finns ett register även över rasbiologi, eller etnicitet som de kallar det för att undvika ordet rasbiologi. Vem tyckte det var ett bra idé att inrätta ett register över rasbiologi? Rasbiologiska institutet lades ner 1958 (eller ändrade åtminstone namn). Vem vill ha det tillbaka? Sverrarna knackar på dörren till riksdagen. De skulle säkert bli jätteglada om det fanns ett sådant register.
  3. Vem, som är vid sina sinnens fulla bruk och har lärt sig det allra minsta av mänsklighetens historia, tycker att det är en bra idé att myndigheter ska kunna korsreferera rasbiologi och politiska åsikter — eller ens söka i register på något av dem?

Utredningens eget försvar för ett politiskt åsiktsregister, “…när man till exempel ska placera en ung man eller kvinna med extrempolitiska åsikter på ett behandlingshem…“,  [...]

är det inte acceptabelt, oavsett orsak, att registrera politiska åsikter."

 

Flera remissinstanser anser det fel att socialtjänsten ska få göra sökningar på personers politiska åsikter och etniska ursprung.  Så låt oss hoppas att regeringen lyssnar och stoppar galenskapen.

Läs också vad Svensson skriver om Säpo

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,I

Nollsummespel som kastar fler i utanförskap

Om lönesättningens betydelse  vill finansministern inte prata.
Att Anders Borg fostrats i Chicagoskolans ekonomiska teorier och att den privatiseringsiver som påskyndat dagens finanskris  är alliansregeringens rättesnöre är ingen hemlighet. Milton Friedman Chicagoskolans portalfigur som predikat att allt statligt är till förbannelse är en av alliansregeringens husgudar. Tillsammans med Laffer är Friedman nyliberalismens gurus. Laffer mest känd för den så kallade Lafferkurvan förordade skattesänkningar för att öka utbudet av såväl arbetskraft som jobbtillfällen  samtidigt som han varnade för en löneutveckling som kan skapa inflation. Den bokstavstrogna alliansregeringen har både sänkt skatten och förordat lönesänkningar i tron på att den politiken ska skapa fler jobb och få fler att söka sig ut på arbetsmarknaden. Problemet är att vad som ser bra ut på papperet inte alltid fungerar i praktiken i synnerhet inte i en lågkonjunktur. Friedmans och Laffers ekonomiska teori har när den praktiserats gjort några redan rika rikare och fler fattiga.

-Vad spelar det för roll om lönerna sänks om jobbskatteavdraget gör att man får mer i plånboken är en kommentar från högern.

Jo det spelar en förbaskat stor roll att arbetslöshetsunderstödet sänkts, att sjuka fråntas sjukpenning och skola och vård dras med budgetproblem just på grund av skattesänkningar.

Att vara handläggare på försäkringskassan och meddela att någon att sjukpenningen kommer att dras in är en tuff uppgift:
-"Värst är det när det handlar om lite äldre personer, över 55 år. Att säga till dem att vi vet att de inte kan jobba vidare på sitt vanliga arbete, men att de kan ta ett annat jobb… Vi vet ju hur arbetsmarknaden ser ut."(DN)

Skattesänkningar  ger de med hög lön betydligt mer i fickan än medel-och lågavlönade. Mer i pånboken ska nu räcka att själv finansiera trygghetsförsäkringar som tidigare skattefinansierades.  I slutändan blir det i bästa fall i plånboken ett nollsummespel men för de som slängs ut i utanförskap ett beroende av finansieringsstöd som det numera heter dvs socialhjälp.   Allt fler blir nollklassade och långtidsberoende av socialtjänsten. Claes Krantz frågar sig hur fattiga vi får lov att vara i Sverige.

Fler som bloggat:
Kulturbloggen om skattesänkningarna som ökat statsministerns inkomster med 48 000 kronor
Alliansfritt Sverige
Svensson om skattepengar som hamnar  rakt i fickorna på skattesmitarbolag
Röda M-ö om allt fler som  hamnar utanför.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , i

"Svinaktig" mediebevakning


Nu borde den hysteriska bevakningen av svininfluensa som förväntades drabba var tredje person  lugna ned sig.
Smittskyddsinstitutet och Socialstyrelsens prognos har helt kommit på skam
-När skolorna börjar, när semestrarna är slut då kommer vi att få se en våg av smittade var budskapet från smittskyddsinstitutet.
Någon influensatopp har vi ännu inte sett ljuset av.
-Toppen kommer om några veckor är det senaste beskedet.

Vi får väl se hur det blir med det. Spridningen går  betydligt långsammare än väntat. För de allra flesta ger svininfluensan dessutom milda symtom. Den är med andra ord beskedligare än en vanlig säsongsinfluensa. Betydligt färre kommer att dö än i en vanlig säsongsinfluensa. Unga kommer dock att drabbas värre än andra. De som är 50+ har härdats i tidigare influensor.
Om vi inte lider av nedsatt immunförsvar, har astma, diabetes eller hjärtsjukdomar och är 50+ varför ska vi då vaccinera oss? Vaccin är inte att leka med. En sväng av svininfluensan kan ju t om ge skydd mot kommande influensor och om den nu kommer, mot en andra våg av svininfluensa.

Medias hysteriska och "svinaktiga" ältande om den nya influensan kan ge större skadeverkningar än själva A/H1N1 viruset.Samtidigt som smittskyddsinstitutet ändrar sina prognoser  får vi allt mer information om vaccinets biverkningar.

Steve Lando  resonerar om vaccinets skadeverkningar och kallar vaccinet svinaktigt vaccin. Röda Malmö tror att influensan snart kan vara över och det före vaccinet levererats.  Jinge funderar över om inte fler farliga sjukdomar är på väg.

Media:AB, AB2, SvD SvD2 DN DN2 Exp Sydsv Sydsv2 Sydsv3
Bloggar om svininfluensa,politik, samhälle,I

En skola för alla?

Vilken rusning det kommer att bli till "rätt "arbetslag om Trelleborgs lönemodell går igenom. "Rätt" arbetslag är det vars lärare undervisar studiemotiverade och högpresterande elever. Grattis till mitt gamla arbetslag om nu samma lönemodell införs i min hemkommun. Jag har nästan fyra decennier som heltidsarbetande lärare på gymnasieskolan bakom mig. De sista tio åren tillhörde jag "naturvetarlaget". Vi  hade hela eller nästan hela vår tjänst i naturvetarklasser, ett av gymnasieskolans svårare program med högmotiverade, studievana elever med klara mål när  det gäller kommande yrkesval.  I  den miljön handlar det om att skapa förutsättningar för så många elever som möjligt att nå de högre betygen samtidigt som alla ska få en chans att utvecklas i sin egen takt.

Mina kollegor i andra ändan av korridoren hade ett helt annat jobb. Att undervisa och handleda på program där de finns många elever med dåliga baskunskaper med sig i bagaget från grundskolan ställer helt andra krav på läraren. Här gäller det att bygga upp självförtroende och skapa lust till lärande. Mycket kraft läggs på  att  få elever att överhuvudtaget komma till skolan. Ska inte det arbetet mätas och värdesättas i Trelleborg?
Ett Godkänt betyg kan under vissa omständigheter kräva minst lika stor ansträngning  som Ett Väl Godkänt eller ett Mycket Väl Godkänt betyg.
Varför inte kontakta partikollegorna i Jönköping som tillsammans med lärarfacken tagit fram ett  säkrare verktyg att mäta lärarskicklig

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , ,, , , ,

Profilering ger väljarna makt.

Mona Sahlin och Tomas Östros  har modet att visa att välfärd kostar och att det krävs skattehöjning för att återställa det som raserats. Lars Ohly (V) och Maria Wetterstrand (MP)håller med men har olika åsikter om vilka skatter som bör återställas  i nuläget.
Att ta detta som som intäkt för att de rödgröna inte kan samarbeta är nonsens! Vi har inte ett tvåpartisystem i Sverige. Det rödgröna blocket består de facto av tre partier som har för avsikt att lägga fram en gemensam valplattform.  Ett samarbete utesluter inte politisk profilering. Det är alldeles utmärkt då vi väljare får en chans att stödja  det parti vars politik vi sympatiserar med och därmed indirekt påverka politiken.Samarbete kräver kompromisser att ge och ta.  Nu är det upp till bevis att det rödgröna samarbetet inte kommer att sluta som alliansens. Två av partierna i den moderatledda regeringen  har ju mer eller mindre mejslats ned och riskerar att stå utanför riksdagen efter nästa val.

Den rödgröna ramen för en gemensam politik har presenterats och idag la en arbetsgrupp fram en  rapport som kritiskt granskar den moderatledda regeringens politik med titeln "Högerpolitiken klyver Sverige".

Det är politikens innehåll och bakomliggande ideologi vi bör diskutera. Det är det som för samtalet framåt och tydliggör skillnader i människo- och samhällssyn. Vad vi än anser om samarbete mellan olika konstelationer så står de rögröna mot de blåblåvita i nästa val.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , i

Vilket samhälle vill Du ha?

Ett samhälle bedöms efter hur de svaga behandlas. Så bedöms också de styrande.
-"En ny fördelningspolitisk analys från Riksdagens utredningstjänst visar att de 20 procent med högst inkomster har fått närmare hälften av inkomstförstärkningarna. Den tiondelen av befolkningen som tjänar bäst har fått mer än vad 60 procent av befolkningen fått tillsammans. En tydlig orättvisa är att den vanliga pensionären sammanlagt under mandatperioden har fått 68 kronor i sänkt skatt medan miljonärer har fått tiotusentals kronor i sänkt skatt."(Mona Sahlin, Thomas Östros i DN)

-"En bidragande orsak till den sämre utvecklingen på arbetsmarknaden i Sverige är frånvaron av jobbskapande investeringar. Istället för att investera i byggande, klimatomställning, infrastruktur, innovation och bättre villkor för småföretagarna, så har Sveriges regering valt att sänka skatterna. Därutöver har arbetsmarknadspolitiken lagts om, från aktiva utbildningsinsatser till passiva förvaringsåtgärder"(Högerpolitiken klyver Sverige,rödgrön  rapport)


Du som oroade dig för att fastighetsskatten ska höjas med sossarna vid rodret kan andas ut såvida Du inte bor i en 6 miljoners villa. Stopp för skattesänkningar som finansieras med lånade pengar och galopperande statsskuld. Jobben och välfärden i centrum kommer att kosta några skattekronor mer och mer för de som har mycket. Det var klara besked från S.

Hur kommer det beskedet att tas emot?
Det återstår att se om några hundralappar eller tusenlappar mer i plånboken förblindat oss så i den grad att vi inte ser ett samband mellan sänkta skatter och urgröpt välfärd och ökat utanförskap. Finns det gehör för en solidarisk fördelningspolitik eller är det den egna plånboken som är avgörande?
Vad det egentligen handlar om är vilket samhälle Du vill ha. Väljer Du ett samhälle som jagar sjuka och skuldbelägger arbetslösa   eller ett samhälle som ger människor en andra chans, ett samhälle för alla ?
Det beror på vilken  människosyn Du har.

Tidigare inlägg: Bevare oss från ytterligare fyra år med högerpolitik


Bloggat: Jinge, Röda M-ö, Röda M-ö ,Claeskrantz, Mitt i steget
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,i

En hel månad längre än vanligt blir snart två.

Vi är fortfarande kvar på kusten och tänker stanna ett tag till. Efter lång ledighet, frisk luft och mycket motion börjar jag känna igen mig själv. Stressen, tempot sitter iofs  fortfarande kvar i kroppen. Det där med att allt ska göras snabbt och nu för att hinna med, den känslan finns kvar men börjar så sakteliga att släppa taget.

Hur jag hann med att jobba förut begriper jag inte. Dagarna flyger iväg. Nja det var väl snarare så att förut hann jag inte med att leva bara jobba och jobb och jobba.

Till och med huset börjar må allt bättre. Inte hann vi tidigare lägga märke till att sydväggen behövde kläs om, att elskåpet stod och svajade i vinden eller att  gården på baksidan blev allt halare då gräset började få flint. M har spikat , målat, gjutet och lagt plattor i veckor medan jag hämtat krafter ochtränat mig i att ta dagen som den kommer. Uppochnedvända världen. Livskvalitet i kvadrat.

I går fick  Ulmekärrsand,  ett av våra favoritställen på kusten, besök av oss. 

Ulmekärr



 

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Information som förleder och förvirrar.

Lightprodukter för att undvika fett och hålla vikten har många av oss mumsat i oss i tron på att vi gjort något riktigt bra. Att de produkterna innehåller mer socker och mättar sämre har inte vara lika självklart. Mer socker och mer mat har istället lagt sig runt magen. Ett och annat kilo extra istället för viktnedgång. Några jeansstorlekar upp istället för tvärt om.

Och så har vi läkaren som lägger smörklickar mellan osten och påstår att rikligt fettintag är bra för hälsan. Ja vi slipper till och med svininfluensan med hennes dietråd påstår hon. Visst spelar kosten roll för vår hälsa men det finns trots allt gränser. Ett elakartat virus kan ju slå ut det bästa av immunsförsvar och inte verkar det speciellt sunt med massa extrafett i maten.

När det gäller H1N1 -viruset har informationen varit minst sagt motstridig. Ena dagen får vi höra att vi ska vaccinera oss i solidaritet med de som kan drabbas riktigt illa av viruset. Nästa dag  är vaccination inte längre självklar. Ja den är till och med skadlig. Åtminstonde inte en så enkel lösning som påståtts. Faktum är att vaccinet endast testats på åldersgruppen 18-60 år. Vi som ligger vid sidan av det åldersintervallet ska vi chansa i solidaritet med riskgrupper eller helt enkelt säga nej tack?

Goda råd är dyra brukar man säga. Nu är det starkvin som gäller vid nattvarden då mångas munnar bättre skyddas av stark sägs det. Vi andra som inte är så kyrkliga av oss gör kanske bäst i att inmundiga starkare varor vid middagsbordet. Vem vet, diskmaskinen kanske inte håller måttet?

I Norge får Folkhälsoinstitutet på pälsen  för att bedriva en horribel kampanj mot svininfluensan.  I Sverige förordar smittskyddsinstutet massvaccination av gammal som ung med inköpt vaccin istället för egettillverkat.

Och titta för Guds skull nu inte på serien Överlevarna
. Himla dumt att sändaTV-serien   i influensatid anser  smittskyddläkare enligt tv4-nyheterna i går kväll. Idag bemöts kritiken.

Bloggat: Röda M-ö , Jinge
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , i



Konsert på nattkröken - for catlovers.

I just love cats.
Listen to Nora, The Piano Cat.



Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Tunn bevakning av gammelmedia.

Rödgrön dag i Kungsträdgården med tal av partiledarna, språkrören  varvat med musik och andra aktiviteter. Politik och kultur som valupptakt bjöd på en trivsam och intressant dag enligt några av mina favoritbloggare.

Så här på söndagskvällen finns inte mycket att läsa i gammelmedierna.
Dagens Nyheter betonar splittring trots rubrik om enighet och raljerar över att ponnyridning och popmusik var det som var valstart för oppositionen. Fyra toppolitiker höll tal men något av innehållet kan man inte läsa  på nyhetsplats i  DN.
Svenska Dagbladet tar på sig föräldrarollen och uppmanar de rödgröna att samarbeta och undvika profilering så där i största allmänhet. Om vad som sas och vad som kunde ses i Kungsträdgården  finns ingen rapportering. Rubriken Rödgrönt lyft mot ovisst mål förstärker budskapet om att alliansen har enats och kan samarbeta medan de rödgröna  inte har lämnat barnhagen. Politisk Analys i svenska Dagbladet i sandlådenivå.
Aftonbladet tiger och Expressen och DN redovisar påpassligt en undersökning baserat på 1000 personer som visar att  Mona Sahlin inte är förstahandsval som statsminister ens i de egna leden. Expressen har också en kort notis om sju områden de rödgröna ska samarbeta runt.

I en gemensam debattartikel pekar  de rödgröna ut arbetslösheten, klimatfrågorna och de sociala klyftorna som viktiga frågor att prioritera .  Budskapet går stick i stäv med den liberal pressens vinkling om bristande samarbete och oenighet:
-"Sedan vårt samarbete inleddes har vi rödgröna ingått över 40 överenskommelser, långt mer än vad någon annan opposition presenterat så långt före ett demokratiskt val. Detta samtidigt som de borgerliga partierna ännu inte lämnat besked om vilken politik de vill driva under nästa mandatperiod." (DN)


Nu är det  upp till bevis för de  rödgröna att visa att de är ett alternativ att räkna med!

Vill man ha info om dagen får man luta sig mot de nya medierna. På Twitter hamnade jag mitt i Kungsträdgården trots att jag befann mig 50 mil bort.

Bloggat: Kulturbloggen, Peter Andersson, Jinge
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , i


Skattesmitarna obekväma i paradisen.

Nu återvänder de, skattesmitarna och fifflarna från skatteparadis som inte längre är några paradis.
Ändrade regler gör det inte speciellt bekvämt att vara skriven i länder som Schweiz, Luxemburg och  Storbritannien skriver Svensson. Caymanöarna ett annat skatteparadis har fått rådet av moderlandet att införa skatter för att undvika konkurs i finanskrisens spår.

I krisens spår och med regeringens goda minne  har Sverige förvandlats till ett hem för fd skattesmitare, ett låglöneland och ett land där sjuka och arbetslösa hamnar utanför. Ett Sverige där maskorna i trygghetsnätet glesats ut och där klyftorna mellan rik och fattig ökat.  Den utvecklingen applåderar Thomas Gür på ledarsidan i Svenska Dagbladet. .  Att Sverige  fått ett invandringsöverskott från länder som setts som skatteparadis tar Thomas Gür som intäkt för att regeringens politik lyckats. Att det finns fler faktorer som skyndat på hemfärden för skattesmitare blundar Thomas Gür för.

Attr  skattesmitarna  på äldre dagar återvänder till Svverige för att nyttja sjukvård och äldrevård som de själva inte betalt många kronor för att finansiera borde rendera tummen ned och definitivt inga hejarop.

Bloggat: Svensson, Peter Andersson, Röda M-ö.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , I


Tala om att glömmas bort

En positiv tolkning av alliansens hantering av sjukförsäkringssystemet  är att regeringen inte har kontroll över situationen. En mer realistisk tolkning är att synen på sjukskrivna är befläckad  av en konservativt i grunden negativ människosyn. En syn som misstror människor och som anser att sjuka är friska  och hellre  går på sjukbidrag än tar ett jobb. 

Först utförsäkrar man långtidssjukskrivna och sedan skapar man ett nytt system med lägre ersättning. Enligt Dagens Eko kommer  den lägsta ersättningen att bli 223 kronor per dag, medan den som är med i en a-kassa får mellan 320 och 680 kronor. Lägsta ersättning motsvarar nivån på försörjningstöd (socialbidrag). Tror regeringen att man blir friskare genom att ersättningen sänks? 

50 000 personer kommer att slussas in i ett system med sämre ersättning  och förväntas friskna till och skaffa ett jobb . Hur nu det ska de gå till när inte fullt friska ens hittar nytt jobb i en tid då arbetslösheten är tvåsiffrig. 50 000 personer som är för sjuka för att arbeta portas från  sjukförsäkringen och ska istället få sitt stöd och handläggning av Arbetsförmedlingen. En myndighet som redan idag ska ge stöd åt en halv miljon arbetslösa.  

I Sverige drar regeringen undan fötterna på sjuka och ger mer pengar i plånboken till de som redan har. 


Bloggat: Claeskrantz , Peter Andersson Resursbloggen
Media:SvD Expr AB
ALäs även andra bloggares åsikter om , , , , , i

Vilket block är starkast i spurten?

Oppositionen drar ifrån och har nu 4,4 procent högre stöd i väljaropinionen än alliansen enligt Expressens demoskopmätning. Två av allianspartierna   tar sig med darr över  ribban och ligger farligt nära fyraprocentsspärren. S ökar med 3,3 % och  M med 1,1 %. Intressant med tanke på det mediautrymme moderaterna fick under stämman i Västerås.




Valet 2010 ser ut att bli en riktig rysare
.
Det block  som kommer att kommunicera bäst med väljarn vinner valet? Blir det de blå eller de rödgröna?
Moderaterna har kommit längst i förvandlingen från traditionellt politiskt parti till renodlad PR-byrå, men att underskatta väljarna kan straffa sig i slutändan. Vem tror på mässandet om arbetslinjen när tiotusentals skickats ut i utanförskap och bidragsberoende samtidigt som skatten sänkts för de som har en fast inkomst?
Moderaternas historiska bagage, konservatismen har fått ett enormt stort genomslag i alliansens politik med en människosyn som misstänkliggör de som är sjuka och de som mist sitt arbete. Den synen kommer att få förödande konsekvenser för de som utförsäkras och har slagit hårt mot de som fått stämpla ut  på grund av  finanskrisen. En oansvarig ekonomisk politik där inte mycket gjorts för att möta massvarsel och en skenande arbetslöshet borde inte ge förnyat mandat åt de som suttit vid rodret.

Socialdemokraterna med Mona Sahlin i spetsen har å andra sidan hållit sig i bakgrunden och varit nästintill osynliga. Man vinner inget val med tystnad och borgfred så nära inpå ett valår.
- "Vi har en politik för jobb och de har en politik för klyftor, säger Ibrahim Baylan".

Nu gäller det att visa att så är fallet. Konkreta förslag och praktisk handling är det som kommer att fälla avgörandet.

Media:AB, SvD, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om,opinion demoskop , , , ,I

Underrättelsetjänst bakom kapningen av Arctic Sea?

Omständigheterna runt kapningen av Arctic Sea som var på väg från Finland till Algeriet med timmer har mer eller mindre mörklagts efter det att det bordades av rysk militär utanför Kap Verde.
-"Nu spekulerar den ansedda tidskriften Time Magazine i att det var Israel som låg bakom kapningen."
(AB)

Att det ligger det storpolitik bakom  kapningen och att lasten innehöll annat än timmer kan förklara varför affären tystats ned.  Tarmo Kõuts, ansvarig för EU:s kamp mot sjörövare och tidigare Estlands försvarsminister säger att
-" Israel troligen upptäckte att fartyget fraktade vapen, som möjligen var på väg till Syrien eller Iran. "(AB)


Med tanke på att Mossad, den israeliska säkerhetstjänsten är en av de effektivaste i världen är det inte konstigt att spekulationer av det här slaget sätter fart. Israel har vid flera tillfällen visat oro för att Iran tillverkar kärnvapen och också förordat ett ingripande mot misstänkta anläggningar i Iran.

Israel har valt att i nuläget inte kommentera uppgifterna i Times Magazin. Vad blir nästa drag? Att Aftonbladet valt att ge utrymme på nyhetssidan åt uppgifterna som presenterats i Time Magazine kommer förmodligen inte att falla i god jord.

Andra om: , , , , , , , , , , i

Vilse i pannkakan

Vilket liv det blev i delar av bloggosfären då SJ proklamerat att de vill råda bot andrahandshandel och spekulation med tågbiljetter. Visst kan det kännas konstigt att jag måste visa legitimation när jag åker tåg mellan Uddevalla och Jönköping när jag inte behöver göra det när jag passerar gränsen mellan Sverige och Norge. Nu är det ju så att jag redan måste legitimera mig om jag köpt biljetten online för utskrift hemma eller via SMS. Integritetskränkande blir det om mina resvanor registreras och lagras. . Gradvis vänjer man sig vid att bli registrerad vart man än går och risken för ändamålsglidning finns bakom knuten.
Marknadsmässig biljettförsäljning är ett otyg. Det är dyrt om jag köper vid avresan och billigt om jag köper långt i förväg.  Hur många kunder förlorar inte SJ på det systemet? Om jag är ute sent och får ett erbjudande av min granne att köpa hans biljett till ett billigare pris än dagspriset hos SJ varför skulle jag inte ta den biljetten.  Alternativet är annars bil.  Grannen har ändrade planer och vi gör varandra och miljön en tjänst. Har SJ gett sig in i leken med matknadspriser får SJ leken tåla.
Inför inte legitimationstvång.  Ett bättre alternativ är att ta bort  marknadssättning av biljettpriserna och sänka priset överlag. Då kommer fler att ta tåget!

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


En onödig rättegång.

Har svårt att uppröras över vad Anna Odell gjorde när hon med sitt konstverk gick i klinch med en illa fungerande psykvård. Men förvånas inte över domen.   Makten kan inte se  på när samhällets maktsstrukturer utmanas och kläs av. Polis och läkare agerade som de ibland gör när de möter en person som anses vara psykotisk. Spännbälte borde tillhöra gångna tiders mentalvård! Anna Odell  ger många  psykiskt sjuka hopp, både på grund av att hon tagit sig förbi sin egen sjukdom och för att hon vågat utmana en förstelnad psykiatri. 

 50 gånger 50 kronor i dagsböter och oredigt förfarande blev tingsrättens dom. De 2500 kronorna behöver Anna inte betala själv. Konstfack har startat en insamling för henne. Domen kan ses som en markering. Civil olydnad mot samhällets maktsstrukturer SKA bestraffas. En onödig rättegång och en onödig dom mot konsten och mot en person  som visat mod att utmana strukturer som klavbinder människor på samhällets bakgård.

Bloggat: Svensson om gummiparagrafer, LOKE om det juridiska systemets legitimitet, Kulturbloggen om inte om funnits hade
Media: AB1, AB2, DN ,SvD1, SVD2, Ledarbloggen, Expr och GP.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant

Stormen runt D Boströms artikel och Aftonbladets publicering.

Det har stormat rejält i efterdyningarna av Aftonbladets publicering av D Boströms artikel om organhandel och misstänkt organstöld. Senast i raden är  Italiens Berlosconi som vill att  EU fördömer artikeln.  Yttrandefriheten och pressfriheten har attackerats men försvarats av både utrikesminister C Bildt och statsminister F Reinfeldt.
Cirkusen runt D Boströms artikel har tydligt visat på  hur antisemitismen har använts som vapen mot kritik som riktas mot staten Israel. Artikelns påstådda misstankar om organstöld är det inte många av oss som fäst någon tilltro till . Däremot är det inte svårt att förstå att människor, som är så utsatta som palestinierna, kan hysa sådana misstankar. De har redan förlorat så mycket och går i ständig rädsla för vad ockupationsmakten ska ta sig till härnäst. Den kunskapen har D Boström. Det är den kopplingen som är relevant i artikeln.
Antisemitism ska alltid fördömas. Risken är att om begreppet  urvattnas om det används som ett vapen för att avfärda kritik mot staten Israel. Det som hänt i kölvattnet på D Boströmsartikel är anmärkningsvärt och skrämmande.

Artiklar
DN, Mediekonflikten mellan Sverige och Israel
Åsa Lindeborg ,Ni matar extremister
Mattias Gardell varnar för ett urholkat begrepp
Guillou,Liebermans medlöpare är svåra att förstå

Bloggat Anna Weste, Riv muren! Kortfilm med Roger Waters om Israels apartheidmur ,
Motbilde, Henrik Bachner och pingvinerna
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , i

Mediebevakningen av influensan skrämmer.

Det första dödsfallet av bekräftad svininfluensa i Sverige har nu inträffat.Tragiskt med tanke på att en intensiv sjukkvård kan  rädda liv.
Enligt riktlinjerna ska en person inom riskgrupperna vid misstänkt svininfluensa tas in för vård. Mannen, som enligt uppgifter i media hade flera av de sjukdomar som betraktas som riskabla i samband med svininfluensa, hade varit i kontakt med sjukvårdsupplysningen men var kvar i hemmet.
I en vanlig influensa dör ca 2000 personer. För de allra flesta kommer sjukdomsförloppet att bli precis som vid säsongsinfluensan. Mediebevakningen kännetecknas av sensationsjournalisik och kan ställa till mer skada än A/H1N1 viruset i sig. Ingen tjänar på om rädslan och paniken sprider sig. Vaccin är på väg och vill man låta vacinera sig så räcker de beställda doserna till hela befolkningen
.
Är det försiktighet och god planering eller är rädsla som ligger bakom det faktum att handsprit  tog slut på apotekshyllorna? Om jag går till mig själv så har jag vare sig bacillskräck eller symtom på hypokondri . Vi  bor just nu nästan  helt allena ute i skogen på kusten. Trots detta  tog jag med handsprit jag inhandlat vid tidigare tillfälle när jag var hemma i stan en vända. I går vid besök i den stora staden Göteborg märkte jag att jag var extra vaksam då jag hörde någon hosta och fräste till åt M att inte ta i ledstången vid parkeringshuset i Nordstan. Tvättade händerna i sprit när jag kom hem. Försiktig och förnuftig eller rädd och smittad av medias panikskapande bevakning av influensan?
Vid vanlig influensa anses jag tillhöra en av riskgrupperna och har rekommenderats vaccination.  Den vaccinationen har hållit borta både influensor och vanliga förkylningar. Den här gången har jag som flera andra vacklat fram och tillbaks på grund av rapporteringen om biverkningar och sämre immunsförsvar längre fram. Vad händer om viruset muterar? Har de som smittats av svininfluensan då ett bättre försvar?

Bloggat: Jinge Svensson
Media: SvD SvD2 SvD3 SvD4 DN DN2 AB AB2 AB3 Exp Exp2 Sydsv Intressant
Bloggar om svininfluensa,A/H1N1 vaccination, politik, samhälle,

RSS 2.0