Krigsförbrytelser och ett orättfärdigt krig.

Richard Goldstones rapport om kriget i Gaza möttes av massiv kritik  från taten Israel men också i svenska medier. Rapporten anklagar både Hamas och Israel för krigsförbrytelser.

I en tv-intervju med engelska al-Jazeera svarar Goldstone - som är jude, sionist och vän av Israel - på kritiken 

- "Den internationella humanitära rätten handlar om hur krigen förs, inte om de är berättigade eller orättfärdiga krig. Vi har inte ifrågasatt Israels rätt till självförsvar, säger han.

Men inget land kan ändra på den internationella humanitära rätten för att de inte tycker om regelverket, säger Goldstone."(SvD)

Den isreliska regeringen gjorde som brukligt då staten Israel eller dess krigsapparat utsätts för kritik. rRpade  högt om antisemitism.  Propagandaapparaten vevades upp i högvarv. USA talade om vissa brister i rapporten men angav enligt Gioldstone aldrig vari de skulle bestå.

Rapporten stöder flera tidigare rapporter från människorättsorganisationer. Sjukhus, ambulanser, FN-byggnader och oskyddade palestinier varav många barn och kvinnor besköts. Sjukvårdspersonal hindrades från att bistå sårade. 
När det gäller att bedöma huruvida ett krig kan anses rättfärdigt eller inte, om nu något krig kan betraktas som rättfärdigt är det brukligt att utgå från följande kriterier:
  • nRättfärdigt skäl, självförsvar
  • nLegitim auktoritet
  • nSista utväg
  • nKrigsförklaring – internationella regler
  • nRimligt hopp om framgång
  • nProportionalitet mellan krigets skadeverkningar och det onda som ska förhindras
  • nUndvika att skada civilbefolkningen

 

13000 palestinier dödades varav många kvinnor och barn. Infrastrukturen bombades sönder. fabriker, skolor, sjukhus och bostadshus pulveriserades. Idagsläget hindras palestinierna i Gaza att föra in cement och annat byggnadsmaterial varför återuppbyggnaden  omöjliggörs.  13 israeliska soldater  dog. Civilbefolkningen var de som blev måltavlor för den israeliska beskjutningen och det är civilbefolkningen som lider idag precis som före massakern. FNs utsände rapporterade om civil katastrof på grund av blockaden redan före Israels attack på Gaza. 
Att detta får passera ostraffat är totalt obegripligt. 

Media: Dagen,2, DN
Bloggat: Jinge, Anna Wester,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,
i

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback