Kommer oppositionens röda färg att tvättas ur?

Alliansens så kallade "jobblinje" bygger på  tron att människor av egen fri vilja går arbetslösa och blir sjuka. Hur ska man annars tolka den utsvältning som skett på grund av sänkt arbetslöshetsunderstöd  och utförsäkring av sjuka. Vilken syn regeringen har på pensionäre, de som jobbat ett helt liv och går i pension vid lagstadgad de 65 år,vågar jag inte ens tänka på.

Jobblinjen har misslyckats totalt och tusentals och åter tusentals har puttats över kanten in i utanförskap. Idag är det till Frälsingsarméns matpaket och socialkontoren är överlupna med nya "ärenden".

Nu när oppositionen har offentliggjort sina skuggbudgetar kan man  se skillnaden mellan de rödgröna och alliansen.  Alliansen vill lånefinansiera skattesänkningar för de som har jobb och ge mer till de som tjänar mycket. Oppositionen vill lånefinansiera för att kunna bedriva fördelningspolitik. Högre skatt för höginkomsttagre, mer pengar för att säkra jobben i kommun och landsting, ingen straffskatt på pensionärer och ett försök att återställa  tryggheten i trygghetsförsäkringarna genom att höja a-hetslöshetsersättningen och tillåta sjuka att vara sjuka.

Hur stora förändringarna blir vet vi inte förrän de rödgröna enats om en gemensam budget om ett halvår. Kampen om medelklassväljarna och med Mona Sahlin vid rodret är risken stor att förändringarna  blir marginella och politiken vrids åt höger.  Inom socialdemokratin pågår dessutom en kamp om privatiseringarnas vara eller inte vara.  Thomas Bodströms syn på privata vinster inom skolan åskådliggör den tvisten. Mona Sahlin hon velar om FRAs avlyssning.

Media: SvD SvD2 SvD3 DN DN2 AB AB2 Exp Exp2
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,
i

Kommentarer
Postat av: Morcant

En skuggbudget är just en skuggbudget. Väldigt osäker på oppositionens politik i ett " skarpt" läge. Första testet blir nästa vecka i omröstningen om signalspaningslagen, den sk. FRA-lagen. Får ett intryck att MP och V börjar darra lite på manschetterna när de vädrar ministerposter.

2009-10-06 @ 19:42:56
Postat av: Peter

"Högre skatt för höginkomsttagre", och ännu högre skatt för låginkomsttagare. Varför nämner du inte det? Passar det inte in i bilden du vill ge eller?

2009-10-10 @ 17:50:26
Postat av: annarkia

@peter

Var har du fått det ifrån?

Det stämmer inte.

2009-10-11 @ 00:58:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback