Framåt för det rödgröna blocket.

I United Minds mätning som redovisas i Aftonbladet har de rödgröna egen majoritet med 48% mot alliansens  41,4%. Kristdemokraterna och centern ligger nära spärren.  Sverige demokraterna som fjärde största parti med en liten uppgång är säkerligen ett resultat av den uppmärksamhet partiet fått efter Aftonbladets publicering av Jimmie Åkessons islamofobiska artikel. Någon vågmästarroll får inte sd om det vore val idag då de rödgröna ges egen majoritet i undersökningen. Intressant att notera att det är m som tappat väljare till sd.

Miljöpartiet fortsätter att öka sitt inflytande. Vore intressant att veta vilka partier som förlorar väljare till de gröna.  Jag finner det inte helt osannolikt  att det är sympatisörer till vänsterpartiet som byter fot.
Socialdemokraterna ökar något och får kanske mer vind i seglen med den uppmärksamhet kongressen lär få i media och bloggosfären.

Hur valet kommer att sluta beror
i mångt och mycket på vilken falang inom det socialdemokratiska partiet som  kommer att dominera kongressen. Att döma av Mona Sahlins syn på sakernas tillstånd vill hon ta flera  steg mot mitten. Uppriktigt sagt är det svårt se någon större skillnad hennes svar på en rad viktiga politikerområde och moderaternas . Byt ut Mona Sahlin med en bild på Reinfeldt  i Svenska Dagbaldets intervju och testa vänner i din omgivning. Vilket parti handlar det om?

Valet kommer att bli en rysare.
Det blir allt tydligare att det handlar om vilken väg Sverige ska ta. Vilket samhälle vi vill leva i. Allt fler börjar nog fundera över om hundralapparna mer i plånboken efter jobbskatteavdraget är värt sitt pris. Ett otryggare samhällle med glesare maskor i välfärden.

Tidigare inlägg:" Har Mona Sahlin fått solsting?"  "Sverige i världsklass ifråga om pensionsålder."

Bloggat: Peter Andersson, Jinge

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Utan vatten inget liv.

Idag påminns jag om  hur en arbetskamrat för många år sedan  med lyrisk röst beskrev hur Israel fick öknen att blomstra med hjälp av konstbevattning. Jag försökte då återge vad palestinier berättat för mig vid ett besök på Västbanken.   Hur orättvist de behandlades när de de förvägrades borra brunnar och hur tillgången av vatten var en bristvara som försvårade livet i byarna.   Idag kan ingen vara okunnig om varför det blomstrar på ena sidan medan plantorna för en ojämn kamp mot torkan på den andra sidan.

Resultatet av den ojämlika tilldelningen av vatten där bosättare kan få 20 gånger mer vatten än palestinierna i samma område är slående.

-"Simbassänger, välvattnade gräsmattor och stora konstbevattnande lantbruk i bosättningarna på ockuperad palestinsk mark står i total kontrast till intilliggande palestinska byar vars invånare kämpar för att täcka familjens behov av vatten". (Amnesty, SvD, DN)


Fortfarande avslår  Israeliska myndigheter  palestiniernas ansökningar
om att få f borra nya brunnar eller laga gamla. Idag är bristen på vatten akut  då upp emot 200.000 palestinier på Västbanken saknar rinnande vatten. Vägspärrar försvårar för tankbilar att ta sig fram.

-"Mer än 40 år av ockupation och de hårda restriktioner som Israel har infört gällande tillgången på vatten, har fått allvarliga konsekvenser för palestiniernas möjligheter till ett drägligt liv, både vad gäller tillgången på mat, deras boende, hälsa och ekonomisk utveckling", säger Donatella Rovera (AB)


Den ojämlika vattentilldelningen är ett led i den etniska rensning som pågår på Västbanken.och ett brott mot folkrätten. Hur länge, ska detta få lov att fortgå.  Som vanligt då Israels ockupationspolitik kritiseras slår propagandaapparaten tillbaks  och hävdar att uppgifterna inte stämmer.  Nu måste det internationella samhället sätta ned foten. Nu får det vara stopp!

Bloggat: Jinge, Röda Malmö, intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Höstlov och ny cykel.

Cykeltur runt Munksjön omringad av natur i sprakande höstfärger.
Min nya cykel vilket underverk!   En fantastisk känsla att sittandes cykla uppför backen utan minsta besvär. Jag som alltid trott att det var min kondition det var fel på då det tog emot i uppförsbackar. Där ser man.
I natt får cykeln stå på balkongen så att jag kan gå ut och beundra den då och då. Samma omvälvande lyckokänsla som när jag var barn. Tänk att en cykel kan åstadkomma det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


"Tjuven" som ropar ta fast "tjuven".

Mona Sahlin kraver besked av Jan Guillou om vilka uppgifter han har lamnat om SAP till KGB. Det blir något av löjes skimmer över Mona Sahlins begäran. Lite som när tjuven ropar ta fast tjuven. För det första är det 40 år sedan och för det andra luktar det illa att  ställa krav när det egna partiet vid den tidpunkten var fullt sysselsatt att registrera och spionera pa människor som sympatiserade med vänstern.
Det finns många ömma tår Guillou och Bratt trampade på då de avslöjade IB, informationsbyrån. Många har väntat länge på att få nypa tillbaks.

Fler som Bloggat: "Gefundenes Fressen", Stefan Lingren,  Jan Guillou var ingen spion, LOKE, Vålnader stiger fram, IB och rasism. Morgans Blogg,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , i

Källkritisk granskning efterlyses!

Men kära hjärtanes. Har Aftonbladet fått fnatt? Presenterar en video från Youtube som dagsfärs nyhet. En video som på flera sajter sorterats under humor gör Aftonbladet till nyhet. Hur är det egentligen ställt med den källkritiska granskningen på Aftonbladet denna måndag? 

Idag när så många känner beslutsångest inför vaccinering mot h1n1 är det oförsvarligt av Aftonbladet att göra så här. Presentera en uppenbart fejkad historia om en tjej som efter influensavaccination  fått en neurologisk skada som gör att hon endast kan gå baklänges. Ni kunde väl åtminstonde ha markerat att hennes vaccination  handlade om säsongsinfluensan.

Vi står mitt i mediebruset om svininfluensan där det ena spåret talar om varför vi ska vaccinera oss och den andra visar skepsis. Artikeln väcker säkert många goda skratt men kan också skrämma slaget ur tveksamma.

Bloggat: Jinge
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
i

Att ljuga med statistik.


Svenska Dagbladets undersökning är inte seriös. Hur kan man göra en jämförelse  baserat på så olika förutsättningar?

Svenska Dagbladet drar slutsatsen att Mona Sahlin synsts mer i media 2008/09 än vad Göran Persson gjorde inför förra valet 2004/05. Vad man glömmer att påpeka är det enkla faktum att Göran Persson var statsminister med 21 ministrar ansvariga för var sitt sakområde i regeringen 2004/05 medan Mona Sahlin är oppositionsledare utan tillträde till Rosenbad. Socialdemokraternas talespersoner i opposition är inte lika intressanta för media som Göran Perssons ministarar var i regeringen är den enkla sanningen.

En vinklad artikel av statistik som saknar vetenskaplig grund. En artikel med dold agenda som hakas på av Aftonbladet utan tillstymmelse till källkritisk granskning.
Någon objektiv granskning  är inte att vänta inför ett så viktigt val som valet 2010 lär bli. Det är tyvärr så att idag är det medierna som styr vilken bild vi får av olika politiker och  partier. 

Bloggat: ClaesKrantz,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
i

Nyhetstorka och nyhetsanka.

Expressens kallade "spionavslöjande" väcker en rad frågor.
Hur kan någon se detta som en angelägen nyhet? Att Guillou i ungdomlig yra trodde sig kunna göra avslöjanden genom grävande journalistik. Inte ens Säpo fann det speciellt allvarligt utan la ned utredningen. 40 år senare görs detta till en nyhet och finns med på löpet hos Expressen. Vilken tidningsanka! Varför släpper säpo informationen idag? Vad är syftet? Guillou skräder ju inte precis orden då han finner anledning att kritisera myndigheter och makthavare.

Jan Guillou en Hamilton i verkligenheten är föga trovärdigt. Och som GW Persson säger:
-"Vad kan han ha känt till för försvarshemligheter. Han gjorde ju inte ens lumpen."


Nej Jan Guillou har nog aldrig varit någon spion. Han blev förmodligen kontaktad av KGB så  som det beskrivs i Dagens Nyheter. Så varför i herrans namn gör Expressen nyhet av detta?

Värt att notera är att IB-affären som Guillou avslöjade tillsammans med Peter Bratt gjordes efter att den uppgivna kontakten med  KGB  upphörde. Kommer spekulationer runt det avslöjandet få ny fart nu?

Media: DN, DN1 SvD
Läs även andra bloggares åsikter om  , , , , i

Morgontidning vid dörren

Har som många andra försökt dra ned på utgifter i onda tider. En av de poster som fick stryka på fot var morgontidningen. Det går ju alldeles utmärkt att läsa tidningen på nätet. var den allmänna meningen.

Men vad tråkigt vid frukosten. Hur äter man frukost och läser tidningen i  dator  vid samma bord om man är flera? . Nej det funkar dåligt. Tänk er att där sitter vi runt bordet med frukostgröt och var sin dator eller iphone och klickar mellan nyheterna. Vilken syn. Och så avskärmat bakom skärmen.  Och stressigt.

Idag låg min nybetställda morgontidning vid dörren när jag vaknade. Många delar så vi kan dela. Bekant och mer socialt att läsa nyheterna i papperstidning vid samma bord. Liksom lite lättare att avbryta och diskutera eller kommentera och så tar frukosten längre tid. Och ljudet, prasslet från papperet är så skönt bekant.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , ,

Stora Bloggpriset igen.

Snart är det dags att nominera kandidater till Aftonbladets Stora Bloggpris . Jag är medlem i den bloggpanel som  får  välja ut fem bloggar i varje kategori. De bloggar som får flest nomineringar går vidare till en avgörande omröstning som alla kan vara med och påverka.  Även förra året var jag med i panelen och vet hur svårt det är att välja bloggar. Bloggosfären sjuder av liv och det finns så många bra bloggar.
Naturligtvis är jag mindre bekväm med några av kategorierna och behöver er hjälp. Förslå gärna din egen eller någon annans blogg men glöm inte att motivera varför.  Du kan skriva i kommentarsfältet här, i kommande inlägg om bloggpriset eller skriva ett eget inlägg och länka till mig så läser jag.
Kategorierna är
 • Nöje & kultur
 • Mode
 • Sport
 • Vardagsliv & fritid
 • Politik & samhälle
 • Prylar & teknik
 • Design & inredning
Bloggat:  Svensson, Minamoderatkarameller, Trollhare, Scaber Nestor, Tonårsmorsa
Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , ,

Draksådd göder rädslan

Sverigedemokraternas ökade opinionssiffror är ett symptom på att något är allvarligt fel i det svenska samhället.
I ett samhälle där grupper ställs utanför och tvingas söka sig till socialkontoren för att överleva föds otryggheten. En medveten nedmontering av socialförsäkringarna har ökat maskorna i det trygghetsnät som tidigare mildrade fallet vid sjukdom och arbetslöshet.

En politik som medvetet ökat klyftorna och försökt skapa ett "vi och dom" tänkande skapar rädsla och grogrund för intolerans och fientlighet mot det som är annorlunda och främmande.  I ett  klimat som sår draksådd kan syndabockstänkande slå rot. Det är den politiken som måste få ett slut. Vi måste återerövra värlfärdssamhället byggt på solidaritet och minska klyftorna. Det är det bästa botemedlet mot främlingsfientlighet och rasism.

Fp och m försöker desperat att rädda sig kvar på regeringstaburetterna genom sin flört med mp under täckmanteln att det samarbetet skulle mota undan sverigedemokraternas vågmästarroll. Fyra år till ger alliansen chansen att fullfölja sina planer på att helt montera ned välfärdssamhället med en strikt nyliberal ekonomisk politik där marknadskrafterna får ett allt större inflytande till gagn för de rika.

Inte kommer mp att sätta sig i knät på samma allians som beslutat om utbyggnad av kärnkraften och förbifart Stockholm och som rymmer partier som snabbt vandrat utåt höger  i politiken.
Peter Eriksson avvisar med bestämdhet alliansens flört och säger:
– "Den här lilla inviten till oss är en luftbubbla för att förvirra och röra till det hela litegrann."


Bloggat:  Ett hjärta rött, Svensson, Röda M-ö, Jonas Sjöstedt
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,
i

Krigsförbrytelser och ett orättfärdigt krig.

Richard Goldstones rapport om kriget i Gaza möttes av massiv kritik  från taten Israel men också i svenska medier. Rapporten anklagar både Hamas och Israel för krigsförbrytelser.

I en tv-intervju med engelska al-Jazeera svarar Goldstone - som är jude, sionist och vän av Israel - på kritiken 

- "Den internationella humanitära rätten handlar om hur krigen förs, inte om de är berättigade eller orättfärdiga krig. Vi har inte ifrågasatt Israels rätt till självförsvar, säger han.

Men inget land kan ändra på den internationella humanitära rätten för att de inte tycker om regelverket, säger Goldstone."(SvD)

Den isreliska regeringen gjorde som brukligt då staten Israel eller dess krigsapparat utsätts för kritik. rRpade  högt om antisemitism.  Propagandaapparaten vevades upp i högvarv. USA talade om vissa brister i rapporten men angav enligt Gioldstone aldrig vari de skulle bestå.

Rapporten stöder flera tidigare rapporter från människorättsorganisationer. Sjukhus, ambulanser, FN-byggnader och oskyddade palestinier varav många barn och kvinnor besköts. Sjukvårdspersonal hindrades från att bistå sårade. 
När det gäller att bedöma huruvida ett krig kan anses rättfärdigt eller inte, om nu något krig kan betraktas som rättfärdigt är det brukligt att utgå från följande kriterier:
 • nRättfärdigt skäl, självförsvar
 • nLegitim auktoritet
 • nSista utväg
 • nKrigsförklaring – internationella regler
 • nRimligt hopp om framgång
 • nProportionalitet mellan krigets skadeverkningar och det onda som ska förhindras
 • nUndvika att skada civilbefolkningen

 

13000 palestinier dödades varav många kvinnor och barn. Infrastrukturen bombades sönder. fabriker, skolor, sjukhus och bostadshus pulveriserades. Idagsläget hindras palestinierna i Gaza att föra in cement och annat byggnadsmaterial varför återuppbyggnaden  omöjliggörs.  13 israeliska soldater  dog. Civilbefolkningen var de som blev måltavlor för den israeliska beskjutningen och det är civilbefolkningen som lider idag precis som före massakern. FNs utsände rapporterade om civil katastrof på grund av blockaden redan före Israels attack på Gaza. 
Att detta får passera ostraffat är totalt obegripligt. 

Media: Dagen,2, DN
Bloggat: Jinge, Anna Wester,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,
i

Bodström ger sig inte.

Bodström är ute och cyklar. Igen!
Som fd justitieminister och verksam advokat borde han känna till att polisen redan idag har rätt att avlyssna misstänktas datakommunikation och telefonsamtal. Bodström menar att  datalagringsdirektivet skulle öka rättssäkerheten.  Hur i herrans namn då? Det är ju  precis tvärtom. Datalagringsdirektivet medför att  alla människors telefonsamtal, sms-meddelanden, mobilsamtal och internetsurfning ska lagras för att ge polisen får fri tillgång till  de lagrade uppgifterna . Det om något hotar den personliga integriteten.
Nej Bodström Du har fel! Det är helt rätt av Beatrice Ask att skjuta direktivet framtiden. Vad bättre är är om det helt stoppas, något såväl alliansen som de rödgröna borde arbeta aktivt för i EU. Gör gemensam sak med piratpartiet och säg nej till hela direktivet! Vi har  mer än nog med övervakning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,I


Vaccinet är inte riskfritt.


Efter novemberlovet är senaste beskedet om när svininfluensan ska ta fart i Sverige.  Ja vi får väl se hur det blir med det. Vi har hört det förut. Efter semestern, när skolorna börjar, när det blir kallare.I Stockholm har antalet konstaterade fall fördubblats till starx över 50 fall. Symtomen är i de flesta fall så lindriga att många säkerligen redan haft svininfluensan utan att reflektera över det. Lite feber och snuva brukar vi ju få lite till mans så här års. Dödlighten är lägre än vid den vanliga influensan.Säsongsinfluensan slår dessutom hårdare mot äldre. Vad händer när den årligen återkommande säsongsinfluensan slår till?  Står den äldre delen av befolkningen utan skydd då?

Varför ska man vaccinera sig om man inte tillhör någon riskgrupp, frågar sig många idag. Risken är att den överdrivna rapporteringen fått samma effekt som pojken som ropade Vargen kommer en gång för mycket.

Nu kommer också anmälningar om biverkningar till Läkemedelsverket som kommer att rapportera om dessa på sin hemsida. Ca 190 fall har hitills inrapporterats.   Uppskattningsvis  en av tio vaccinerade får besvär. Det är fler än vid vanlig influensavaccinering. Det beror på ett ämne i vaccinet som triggar i gång immunförsvaret.

Varför den svenska regeringen valt massvaccinering när flertalet jämförbara länder endast vaccinerar riskgrupper är en gåta. Har det möjligen att göra med  att den vaccinationsfabrik som var på gång stoppades? Själv ställer jag mig tveksam till att utsätta mig för en vaccination som kanske inte ens  behövs och som kan göra mig sjukare än influensan.


En massvaccinering där vaccinet görs med råvaror från utrotningshotade arter är den försvarbar? Vaccintillverkaren  Glaxosmithkline har valt att ta fram skvalen som ingår i vaccinet från hajleverolja istället för att framställa det vegetabiliskt.

Tidigare inlägg: "Svinaktig" mediebevakning. Hur befogad är rädslan för en pandemi? Informationskollaps ger beslutsångest.

Mer i media: AB Exp
Läs vad andra skriver om  svininfluensa,h1n1, influensa, biverkningar, vaccin, politik, samhälle, I

Skapar kompromissen om tillägg 138 rättsosäkerhet?

DN, HAX och Christian Engström visar på det senaste förslaget i förhandlingarna om telecompaketet.
HAX manar till grupparbete och Christian är försiktigt optimistisk.
Mark Klamberg gör en annan tolkning och pekar på att rättssäkerheten vid en avstängning från Internet inte garanteras av  EU-parlamentets senaste skrivning då varje medlemsland har rätt att själva avgöra :
-"om de ska ha "domstolsbeslut som bemyndigar avstängning"".
Det betyder i så fall att samma rättssäkerhet inte kommer att gälla  för alla unionens medborgare .

Att sitta i direkta förhandlingar är inget lätt uppdrag. Risken att dras med och drabbas av tunnelseende är alltid närvarande. Så sätt igång , granska och ge synpunkter direkt till HAX och Christian Engström.

För den oinvigde ger svenska dagbladet en bakgrundsbeskrivning till de förhandlingar som pågår. Kortfattat handlar det om 138:an ssom äger att ingen ska få stängas av från internet utan ett föregående domstolsbeslut. Tillägg 138 antogs av EU-parlamentet men avvisades av ministerrådet varför förlikningsförhandling nu pågår.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,
i

Vad kan vi göra för att motverka rädslan för det främmande?

Överallt diskuteras Åkessons debattartikel.   Aftonbladet gjorde en en pedagogisk insats med publiceringen.  Det blev plötsligt så tydligt var sverigedemokraterna befinner sig. Lögnerna och hatet går inte hem.

Att möta främlingsfientlighet och rasism med sakargument är ett måste för att hålla rent hus anser många. Jag håller med men det räcker tyvärr inte. Fakta fungerar  inte om rädslan för det främmande är stark.  Otryggheten, sårbarheten kan sitta så djupt att känsloaspekten överskuggar fakta.  Att ändra attityder tar tid.
Vi har alla fördomar och först när vi vågar se dem hos oss själva öppnas dörren.  I skolan har man alla möjligheter att arbeta med de här frågorna på ett djupare sätt. Det finns idag så många bra övningar, case  och rollspel som öppnar dörrar.

Svårare är det på ett samhälleligt plan. Ulf Bjereld, professor i statskunskap,  ger fyra enkla regler för att motverka sverigedemokraterna.  Där en handlar om att:
-"de etablerade partierna inte bör göra  det högerpopulistiska partiet till en partipolitisk stridsfråga mellan sig.
Här riskerar de rödgröna partierna att spela Sverigedemokraterna i händerna genom att titt som tätt anklaga alliansregeringen för att vara otydliga i frågan om samarbete med Sverigedemokraterna."
Det är precis det felet Per Gudmundson gör på Svds ledarsida idag då han anklagar S för att inte leva som man lär. Osmakligt och felaktigt går han till angrepp, något som Jan Inge Flucht utreder närmare.

Anders Svensson anser  att Bjerelds regler inte räcker utan pekar på att:
-"För att dra undan grogrunden för Sverigedemokraternas grumliga tankar och för det växande stödet till dem behövs en fokusering på ekonomisk jämlikhet."

I grunden är det en fråga om vilken trygghet samhället bör ställa upp med.  Det handlar med andra ord om i  vilket samhälle vi vill leva.

Relaterat i media: "Partier ena er mot främlingsfientlighet", Lars Dencik(AB)
Läs även andra bloggares åsikter om , , , välfärd, islamofobi, ,
i

Otryggheten göder rädslan.

Anstormningen av kritik mot J Åkessons artikel där han generaliserar grovt och kollektivt skuldbelägger muslimer som grupp  blev enorm. Jimmy Åkesson skyller på Aftonbladets rubriksättning och kan inte se att han i artikeln far fram med osanningar. Det finns ingen forskning eller statistik som stödjer Åkessons antydningar.  Gårdagens Aktuellt (Svtplay 8.35 minuter in i programmet) gjorde en extra granskning av argumenten och kunde visa att Åkessons argument saknar grund.
SDs fasad krackelerade under  partiets sk landsdagar. Tack vare Jan Helins och Aftonbladets publicering av Åkessons debattartikel kan vi alla och envar se vilka värderingar sd  har. Ett högerpopulistiskt parti med rasistiska undertoner.

I gomorron Sverige säger Maud Olofsson
-"Ett parti som inte står för de grundläggande värdena om alla människors rätt och värde förtjänar inte en plats i riksdagen, sade hon."

Vad händer om sd kommer in i riksdagen och inget av blocken får en tydlig egen majoritet?
Kommer då sd att bli vågmästare eller kommer möjlighet till samarbete mellan blockgränserna att tas tillvara? De rödgröna pekar i dagens Aftonblad på den möjligheten.

Även Fredrik Reinfeldt gjorde i går ett starkt och tydligt uttalande mot SDs grundläggande värderingar. Vad det gäller blocköverskridande samarbete är han mer tveksam:
– "Vi har inte valresultatet 2010 än. Med tydliga regeringsalternativ minskar intresset för SD."

Att mota undan SD från inflytande är viktigt för demokratin.

Sd och Åkesson bygger sin argumentation på känslor och underblåser människors rädslor. I ett samhälle som kännetecknas av otrygghet skapas jordmån och utrymme för partier som sd. Bästa motmedlet är att vi återerövrar välfärdssamhället. Ett solidariskt samhälle där vi har rätt att vara sjuka, inte hamnar i onåd vid arbetslöshet och slipper oron att inte orka jobba tills vi stupar.               

Fler som bloggat: Jinge, Röda M-ö, Joakim Hörsing, Ett hjärta rött
Läs även andra bloggares åsikter om , , islamofobi, , , , , , , , i

"Skit är skit och det ska sägas högt!"

Ingen kan längre tveka om SDs främlingsfientliga och rasistiska bas.  Under sammankomsten i helgen var budskapet övertydligt något Gudryn Schyman fångade i en tweet:
-"Sluta bäva, börja gräva. SDs rötter är fascismens- "Ett folk, ett land och ett språk", har sina rötter i ren fascism. Skit är skit och det ska sägas högt."


Efter Åkessons debattartikel i Aftonbladet behövs inget grävande. Där bekänner SDs partiledare färg och målar   ut muslimer som det största utländska hotet sedan andra världskriget. Rakt upp och ned generaliserar han grovt i syfte att missakta muslimer som grupp.
Jan Hjärpe, professor i islamologi säger:
-"Det här är samma typ av propaganda som den nazistiska antisemitismen."


Ren och skär rasism då SDs partiledare tillskriver en religiös grupp samma egenskaper. Det Åkesson och Sverigedemokraterna säger om muslimer är precis samma sak som nazisterna har sagt och fortfarande säger om judar. Islamofobi och antisemitism,  rasism i bägge fallen.  Det nazismen och fascismen har gemensamt är just människosynen. Att några är goda medan andra är onda. Att vissa duger medan andra inte gör det. En elitistisk ideologi som leder tankarna  till Hitler, Mussolini och andra världskriget. Mörka krafter i en mörk tid.

Gör Aftonbladet rätt när de tar debatt med och publicerar Åkessons artikel? Tveksamt säger några jurister och journalister som anser att det är snudd på hets mot folkgrupp. Helt rätt att publicera är min mening. Nu kan ingen blunda för vad sverigedemokraterna egentligen står för. Nu har de öppnat dörren, klivit ur garderoben. och visat sitt rätta ansikte som  ett främlingsfientligt högerpopulistiskt parti med klara rasistiska undertoner.
Jag säger som Gudrun Schyman-Skit är skit och det ska sägas högt!

Bloggat: Utsikter från höjden, Jinge, Bloggvärldsbloggen
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
i


Mörkrets krafter i politiken

På stämman i  Ljungbyhed  har sverigedemokraterna återvänt till sina rötter i BSS när en talare  skanderar: -"Sverige åt svenskarna och svenskarna åt Sverige! "

SD försöker slå mynt av det hårdnande samhällsklimatet i finanskrisens spår och gör  invandrare till syndabockar. Det som  förenar och utmärker  sverigedemokrater  är just rädslan för det främmande, främlingsfientligheten.

Så här beskriver Aftonbladets Kerstin Nilsson sverigedemokraternas sammankomst i helgen:


-"Det skulle kunna vara en tysk ölhall i München.

Med tegelväggar och höga, välvda fönsterbågar.

Framför fönstren hänger stora affischer.

På en kramar en leende blond ”Gretchen” en hästmule.

På en annan möter jag en lika blond lintotts blå ögon.

Budskapet är tydligt.

Men platsen och tiden en annan än den mina tankar osökt går till.

Vi befinner oss i Ljungbyhed i Skåne i Sverige och året är 2009."

 

Främlingsfientligheten i sverigedemokraternas budskap går inte att ta miste på. Det hjälper inte att fasaden putsats upp, att judehatet bytts mot islamofobi. Rädslan för det mångkulturella och fientligheten mot flyktingar i nöd ligger i öppen dager. I sverigedemokraternas världsbild är det svenskarna som diskrimineras inte invandrarna. Vi och dom tänkandet är ett ledande tema. Kort och gott ren och skär främlingsfientlighet.

Sverigedemokraternas försök att använda Astrid Lindgrens namn för egna politiska syften kan inte dölja de mörkrets krafter som SDs politik bottnar i. Karin Nyman, Astrid Lindgrens dotter,  tycker det är absurt att hennes mamma tas med i ett tal av Sverigedemokraterna:

- "Det var så fullständigt självklart för mamma att aldrig avvisa ett barn som skulle komma till Sverige."(expr)

Bloggat: Jinge, Svensson, Röda M-ö, Peter Andersson, Kulturbloggen, Peter Högberg
Läs vad andra skriver om sverigedemokraterna,, astrid lindgren, politik, samhälle, i


Kommunikationsproblem eller fnurra på tråden?

Har vår utrikesminister problem med kvinnor? Mäkla fred utan att se kvinnorna, de som drabas hårdast i en konflikt, är det möjligt? Talar inte om, skriver inte om och träffar inte. Alltså finns de inte, kvinnorna. Ett kommunikationsproblem eller fnurra på tråden?


-”Ständigt omgiven av män reser Carl Bildt runt i världen. In i helikoptrar, ur flygplan, på tre månader klarar han av 50 resor och 20 länder. Peace is my profession, har han sagt. Man kan nästan höra filmmusiken tona upp. Han lever den manliga drömmen och i den finns ingen plats för kvinnor. Carl Bildt pratar inte om kvinnor, han skriver inte om dem och han träffar dem nästan aldrig.” Eva Franchell,AB


Visst är det modernt och hippt att vår utrikesminister driver en blogg. Men det kan väl knappast vara via den han kommunicerar med folket på UD?  Det finns väl ingen fnurra på tråden där också?

Bloggat: Jinge, HBT-sossen
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
i

Ett tidigt höstlov.

Intressekonflikt och olika viljor. Strålande solsken, +10 grader och blå hmimel och sista dagen på kusten. Golf bakom bergen på fuktig bana eller promenad vid havsbandet under blå himmel och solens strålande värme det är frågan. Tänk så lyckligt lottade vi är. Vi singlar slant. Lite fusk kan väl inte skada?
Om jag väljer slanten så blir det det här:

Utan dagstidning helt avstängda från världen med laptopen som enda  förbindelselänk har vi haft en oförglömligt skön vecka. Vi flydde staden och tjuvstartade höstlovet på kusten.  Sena kvällar i brasans sken och sovmorgon varje dag, Tyra som springer ut och in, tystnad och ren luft, Camilla Läckberg och Fyrvaktaren och Fjällbacka in real från och till.  Avkoppling.Läs även andra bloggares åsikter om ,

Innan snön

Läser i Aftonbladet att snön är på väg. Nu blir det bråttom. Hugga ved, in med utemöblerna, bort med blommor... Oj,oj! Här sitter vi på kusten utan vinterdäck. Som vanligt lika överraskade över att vintern är här. 

T o m Tyra markerar att däcken bör bytas. Eller är det snarare så att något  litet kryp räddat sig in i fälgen?

 

I dag har vi haft ett gudomligt vackert väder. Har vi tur slipper vi snön i norra Bohuslän i morgon.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Vi lever i ett land där otrygghet blir vardagsmat.

Idag är en sorgens dag. Igår antog riksdagen en lag som monterar ner grundläggande mänskliga rättigheter. Nu kan vi inte tycka och tänka fritt utan risk att avlyssnas av FRA när kablarna kopplas in. Från och med 1 december  kommer en kopia av allt vi företar oss på nätet att lämnas över till FRA.
Nog visste jag att det skulle gå så här men det känns ändå tungt.Jag är besviken. Privatlivet är död. Vad som är häpnadsväckande är att de som ska besluta är så fatalt illa insatta i frågan.  Att ansvarig minister, försvarminister Tolgfors dessutom står och ljuger i talarstolen gör att man undrar vad som egentligen pågår. Skrämmande! Och FRA-lagen är bara början. I riksdagen och EU sitter politiker och filar på nya lagar för utökad  övervakning.

Avlyssning och åsiktsregistrering är inget nytt i Sverige. Det finns gamla anor. Svensson skriver bra om hur Säpo, IB och Must arbetat. Som mest fanns 700 000 personer registrerade som samhällsfarliga.

Vi lever i ett land där otryggheten redan blivit vardagsmat för många. Nedmonteringen av välfärden har gått snabbt. Den sociala tryggheten har ryckts undan för de som slängts ut i utanförskap på grund av sjukdom och arbetslöshet.  Som lök på laxen tar nu alliansen också död på vårt privatliv.


Media: DN
IDG, AB, AB, AB, Exp, SR, SvD, SvD, SvD , SvD

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , ,, ,

En votering som blir historisk.

Idag röstar riksdagen om FRA 2.1. Lagen som fått avtagbar livrem och slarvigt påhängda hängslen.  Lagen som ger FRA rätt att massavlyssna hela befolkningen och dessutom rätten att lämna uppgifter om internetvanor vidare till annat land ligger i dag i riksdagsledamöternas händer. Den lag som mött så mycket kritik från så många olika håll.

En votering som blir historisk då den slår mot demokratin och trampar på vår personliga integritet. I en parlamentarisk demokrati är riksdagen medborgarnas representanter. Hur kan då riksdagsledamöterna rösta mot de som de är valda att representera? 

Att blint följa John och trots höga arvoden  strunta i att sätta sig in i frågor som man som riksdagsledamot ska fatta beslut om är makabert. SvD visar  idag att kunskapsluckorna i försvarsutskottet, det utskott som satts att behandla FRA 2.1  är enorma.  Endast 4 av 17 kan svaren på alla frågor svenskan ställer om lagen. Hur är det då ställt med resten av riksdagsledamöterna?


Det finns ett allvarligt fel i vårt politiska system som tillåter personröstnig men inte ger riksdagsledamöterna rätten att rösta efter eget samvete. Trycket mot avvikare är hårt i partiernas riksdagsgrupper. Mobbning och trakasserier är vapen mot motståndare i de egna leden.
Det krävs fyra borgerliga röster mot FRA-lagen eller åtta som avstår att rösta för att den demokratifientliga lagen ska läggas på sophögen. Detta förutsatt att oppositionen säger nej till FRA.  Finns det tillräckligt många modiga borgerliga riksdagsledamöter som satt sig in i frågan och vågar stå emot och rösta efter eget samvete?

Om inte finns fortfarande chansen att stjälpa denna folkfientliga lag. Det är snart val och en regering som säljer ut en hel befolkning kan knappast få fortsatt mandat. Det påståendet bjuder jag på utan avlyssning.


I dag är det bloggduell mellan Mikael Nilsson (Pp) och Staffan Danielsson (C)inför voteringen om FRA 2.1. Det kommer också hållas en manifestation utanför riksdagen.

Media : ab12345, svd, dn123,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,i

Bekämpa rasismen, manifestation till Björn Söderbergs minne

Idag är det den 12 oktober och 10 år sedan fackföreningsaktivisten Björn Söderberg   mördades i sitt hem. Mordet var en hämnd för att Söderberg hade avslöjat att en nazist valts in i fackklubben. Björn Söderbergs fackförening SAC-Syndikalisterna och andra högtidlighåller hans minne med manifestationer idag måndagen den 12 oktober.

Bakgrunden till mordet var att Björn hade agerat öppet och konsekvent mot främlingsfientlighet och nazism på sin arbetsplats. I dag när främlingsfientligheten sprider sig är det viktigare än någonsin att sätta ned foten, visa civilkurage och och säga ifrån. Vi är alla lika oberoende etniskt ursprung. Människovärdet är okränkbart! Landet tillhör oss alla.

¡No Pasarán!

Vakna upp! Fatta mod! Börja se dej omkring!
Bli inte en av dom som bara står där se'n,
och säjer att, jag visste ingenting.
(Texzt PSeeger i översättning av M Wiehe)

SAC har upprättat en fond till Björn Söderbergs minne ett Civilkuragepris som delas ut till någon eller några som på sin arbetsplats tydligt tagit ställning. Sedan 2000 har priset utdelats sju gånger. Årets pristagare tillkännages vid manifestationen idag Medborgarplatsen den 12:e oktober kl. 18.00.

Manifestationer till minne av Björn Söderberg idag måndag den 12  oktober 2009

Arrangeras av SAC och Lokala Samorganisationer  på olika platser runt om i landet. Nedan listas några exempel:

Östersund
10 oktober 13.00, Stjärntorget, manifestation för civilkurage, mot högerextremism och rasism, med anledning av Civilkuragets dag. 
Arrangörer: Östersunds LS och SUF

Stockholm
12:e oktober: Minnesmanifestation och prisutdelning av SACs Civilkuragepris till Björn Söderbergs minne.
Samling 18.00 Medborgarplatsen, tal. Avmarsch till La Mano kl. 19.00 
Arrangörer: Stockholms LS, SAC

Norrköping
12:e oktober: Manifestation till minne av vår kamrat Björn Söderberg.
Det kommer hållas tal, delas flygblad och tända ljus..osv 
Samling klockan 17.30 vid Hörsalsparken.
Arrangörer: Norrköping LS av SAC

Göteborg
Masthuggstorget 18:00

Jönköping
12:e oktober kl. 19.00 Minnesmanifestation, Hoppets torg
Arr: SUF

Karlstad
12:e oktober kl. 18.00 Stora torget
Arr: Karlstads LS

Bloggat: Tonårsmorsa, Steve Lando, Erik Laakso, Scaber Nestor, SvenssonStefan Bergmark mfl
Media: Arbetaren1, 2, 3
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,
i

Fönster mot Vättern

Vätterutsikten är mitt andningshål. Himmel och vattenyta växlar sekundsnabbt i evigt kretslopp precis som mitt humör när hösten suger tag.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Demonstration mot FRA i Göteborg

Vi var ca 150-200 personer som deltog i  demonstrationen mot FRA i Göteborg. En tvärpolitisk manifestation med talare från V, MP, Nätverket Svart måndag, Sossar mot Storebror, PP, KDU och Fp under gemensam paroll: RIV UPP FRA. Talen fokuserades på FRA-lagens hot mot integriteten och demokratin med budskap som:
Priset för att ett fåtal fler brott kanske kan klaras upp, det slutna samhället, är för stort. Det är omöjligt att bevara demokratin genom att avskaffa den. Kan Du inte kryptera riskerar Du att åsiktsregisteras.


På onsdag avgör riksdagen om FRA-lagen ska rivas upp eller skrivas om enligt den nya propositionen. Det krävs att fyra borgerliga ledamöter röstar efter sitt samvete och struntar i partipiskan. Vågar någon det så  tätt inpå partiernas nomineringsprocedurer inför valet 2010? Ett medvetet val av tidpunkt eller bara en slump?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , i
Bloggväggen är från ScaberNestor:
Lake, OlofB, Kommunisterna, Anna jobbar och bloggar, ArvidFalk, Annika Beijbom, Klamberg, Dagens Konflikt, Opassande, Opassande2, Jinge, Annarkia, Sossar mot Storebror, Lando, Anders Widén, Klamberg2, Lars-Erick, TantraBlog, Minimaliteter2, Folkpartiet Norrköping, Sundin, Lindberg, MMK, JensO, Anohito, Liberal & Långsint, Bandhunden skäller, ProjO, Blågrön Röra, Frykman, Kent Persson, Oscar, DN, SvD, Dagens Arena, PP, Mer vänster i Uppsala, Svensson, Hallén, Varjager, Blå Borgen, S_N, PP2, UD/RK, Loppsi, NU, Dexion, Klamberg3, Sultan2, Opassande3, Falkvinge2, Widén, Mullvaden, Svensson2, Satmaran, Tomas, Polisstaten, Leo Erlandsson, Lake, Free&Thinking, Svart Måndag, Nemokrati, ConnyT, MiniMaliteter, HAX(igen), OscarF (c), PPDrift, knivsöder, Falkvinge, NSM-Sverige, Maria Ferm, Motpol, Herr Klokbok, Lars-Erick, Törnebom, Intensifier, Bloggvärldsbloggen, XOR, Christian Engström, SR, GP, Lake, Dahlberg, Aron Modig (kdu), dnmr.


Skandal eller lysande val?

Nobels fredspris till Barack Obama är ett kontroversiellt val.  Svenska freds anser att det är chockerande och skamligt. Min man frågade om jag skämtade när jag informerade om nobelstiftelsens val.

För vad får Barack Obama Nobels fredspris är frågan många av oss ställer.
Visst väckte Barack Obama som nytillträdd president hopp hos människor både i USA och runt om i världen. Det är ett rent nöje att lyssna på hans tal, retoriken är strålande inte minst i Kairotalet där handen sträcktes ut till den muslimska världen.

Men vad har han åstadkommit?
Inte mycket konkret. Barack Obama är som USAs president direkt ansvarig för två nu pågående krig i Irak och Afghanistan. Försöken att mäkla fred i Mellanöstern har hitills skamligt misslyckats och  Israel fortsätter sin utbyggnad av bosättningar i oförminskad skala. I klimatfrågan ligger Obama lågt inför Köpenhamnskonferensen. Och på Guantanamobasen sitter fortfarande fångar utan rättegång.

Så varför fick han Nobels fredspris?

Inte för  vad han åstadkommit, utan för de löften och hopp han har skapat. Nu väntar vi på att Barack Obama omsätter ord i handling. Är det det som kan vara det geniala draget i Nobelstiftelsens val att  strålkastarljuset får Obama att gå från ord till handling?

Ett bisarrt val.
Ett slag i ansiktet på hela fredsrörelsen, säger den amerikanska fredsaktivisten Cindy Sheehan

Bloggat: Jinge, Peter Andersson, Svensson

Media: DN, DN2, SvD, SvD2, SvD3, AB, AB2, AB3, AB4, AB5, Expr, Expr2, VG1,2,3,4, GP, GP2

Andra bloggar intressant om: Obama, Nobel, Fredspriset, nobels fredspris

Att  strålkastarljuset får Obama att gå från ord till handling?

Demonstrera mot FRA 2.0 på lördag.

Den 14 oktober röstar riksdagen om FRA-lagen. Hoppet står nu till att fyra borgerliga ledamöter trycker på NEJ knappen.
Inför omröstningen anordnas demonstrationer på tre platser, Göteborg, Malmö och Stockholm. Om Du vill ha ditt privatliv fredat visa var Du står och ställ upp på lördag. Med FRA-lagen får vi ett övervakningssamhälle som inte ens Orwells kunde föreställa sig när han skrev "1984".

Å ena sidan har informationsteknologin möjliggjort att var och en kan, om vi så önskar, göra vår röst hörd. Etablissemanget har inte längre monopol på informations- och opinionsbildning. Å andra sidan flyttas alltmer av besluten upp i hierarkin. Med Lissabonfördraget  till Bryssel och EU-eliten. Behovet av kontroll ökar. Det är i det sammanhanget  FRA-lagen kan ses.

Nu vill makthavare inte bara massavlyssna oss utan även bestämma över vår smak. Folkpartiet har föreslagit att man ska lista "våra främsta kulturyttringar".

För den som behöver friska upp minnet om  vart vi är på väg visar   Opassande en översiktsbild och indexering över de övervakningslagar som trätt i kraft och är på gång. OlofB's bjuder på en översikt om trafikdata som ökar insikten om vad det egentligen handlar om.

I dag skriver Mikael Nilsson, Richard Ohlsson, Björn Odlund och Anna Troberg på DN Debatt: “Rätten till ett privatliv har aldrig varit så hotad som nu“.

Fler om FRA, Integritet och Stockholmsprogrammet. (Ny och uppdaterad bloggvägg från ScaberNestor)
SvD, HAX, Sultan, Mitt i Steget, Herbertsson, DN, AB, myNewsdesk, Falkvinge, Minimaliteter, Troberg, XOR, FarmorGun, Lake, OlofB, Kommunisterna, Anna jobbar och bloggar, ArvidFalk, Annika Beijbom, Klamberg, Dagens Konflikt, Opassande, Opassande2, Jinge, Annarkia, Sossar mot Storebror, Lando, Anders Widén, Klamberg2, Lars-Erick, TantraBlog, Minimaliteter2, Folkpartiet Norrköping, Sundin, Lindberg, MMK, JensO, Anohito, Liberal & Långsint, Bandhunden skäller, ProjO, Blågrön Röra, Frykman, Kent Persson, Oscar, DN, SvD, Dagens Arena, PP, Mer vänster i Uppsala, Svensson, Hallén, Varjager, Blå Borgen, S_N, PP2, UD/RK, Loppsi, NU, Dexion,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , i

Bloggupprop mot rasism, "Det här är ditt land-det här är mitt land"

Jag fick en uppmaning av Peter Andersson att publicera en video "Det här är ditt land- det här är mitt land" på min blogg och delta  i ett bloggupprop mot rasism.  Uppropet startades av Tonårsmorsa. Budskapet är tydligt. Sverige tillhör oss allihop oavsett bakgrund och ursprung. Främlingsfientligheten, vardagsrasismen finns överallt och det hänger på att Du och jag står emot. Valet är vårt, ditt och mitt.

Valet- Mikael Wiehe (text och musik P Seeger, översättning M Wiehe)

Fröna växer sakta under ytan. Dom trivs där det är fuktigt, mörkt och kallt.
Först när bladen börjar synas kan man se att det är ogräs överallt.
Men om man tittar bort, inget hör, inget ser hur vet man då?
För hör man inget, finns väl ingenting. Och det man inte ser finns säkert inte till.
I mars har du fortfarande tid. Du kan ta det innan knopparna slår ut.
Men om du låter det stå kvar, tills sommar'n är förbi,
så har det växt dej över huvudet till slut.

I dag tar rasisterna en. I morgon så tar dom kanske två.
Frankrike tog dom med storm.
Vem vet när det är dej dom ger sej på.

Vakna upp! Fatta mod! Börja se dej omkring!
Bli inte en av dom som bara står där se'n,
och säjer att, jag visste ingenting.


Vi är alla lika och har samma värde oavsett etniskt ursprung. Det är ett av budskapen i den här videon som jag väljer att publicera.  Tipstack till Mymlan på Bloggvärldbloggen.
Häng på Du med och delta i blogguppropet mot rasism.Uppmaningen att  delta i blogguppropet mot rasism och främlingsfientlighet skickar jag vidare till några av mina bloggvänner: Jinge, Steve Lando, Anna Wester, Peter PC CarlssonKristoffer  Ejnermark , Scaber Nestor

Media: AB
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , I

Abbas svek

Nyheten om att Abbas, efter övertalning från USA, gått med på att fördröja FNs behandling av Goldstones rapport om  Israels krigsförbrytelser i Gaza gjorde mig totalt förstummad. Hur jag än vred och vände på frågan hittade jag ingen förklaring. 

Nu visar det sig att den ena palestinska organisationen efter den andra  fördömer Abbas agerande. Palestinska människorättsorganisationer,  PFLP och Hamas var först ut att påvisa Abbas svek enligt Maan News Agency  I går var det en stor demonstration i Jerusalem och en palestinsk minister har avgått i protest.

Cecilia Uddén säger till SR(Ekot):
-" Här i Gaza har alla olika förklaringar till varför Mahmoud Abbas palestinska myndighet gav efter för påtryckningarna.
Det finns uppgifter om att Israel skulle ha hotat Mahmoud Abbas med att avslöja hur pass inblandad den palestinska myndigheten i Ramallah och Fatah var i Gazakriget och i Israels försök att krossa Hamas."

 

Nu kommer rapporter om att Abbas tar tillbaks beslutet om  att inte driva en FN-rapport om Gazakriget vidare till FN:s säkerhetsråd.

 

Ända sedan Hamas vann valet i Gaza har det varit öppna stridigheter mellan Hamas och den palestinska myndigheten ledd av Abbas. Många befarar att planerna om försoning nu spricker.  Men enligt Maan News Agency kommer undertecknandet av försoningsavtalet att ske den 26 oktober som planerat.

-"Om Israel kommer undan med sina krigsbrott i Gaza är den en skandal som kommer att ta en plats i historieböckerna som ett av de tillfällen när omvärlden tyst sett på när det begåtts brott mot mänskligheten."(Anna Wester)


Ett uttalande jag stödjer helt och fullt. När kommer det internationella samfundet att vakna?

Per Gahrton : Mahmoud Abbas reträtt om Goldstonerapporten- ett ödesdigert misstag

Jinge: Lakejen Mahmoud Abbas

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , i

Kommer oppositionens röda färg att tvättas ur?

Alliansens så kallade "jobblinje" bygger på  tron att människor av egen fri vilja går arbetslösa och blir sjuka. Hur ska man annars tolka den utsvältning som skett på grund av sänkt arbetslöshetsunderstöd  och utförsäkring av sjuka. Vilken syn regeringen har på pensionäre, de som jobbat ett helt liv och går i pension vid lagstadgad de 65 år,vågar jag inte ens tänka på.

Jobblinjen har misslyckats totalt och tusentals och åter tusentals har puttats över kanten in i utanförskap. Idag är det till Frälsingsarméns matpaket och socialkontoren är överlupna med nya "ärenden".

Nu när oppositionen har offentliggjort sina skuggbudgetar kan man  se skillnaden mellan de rödgröna och alliansen.  Alliansen vill lånefinansiera skattesänkningar för de som har jobb och ge mer till de som tjänar mycket. Oppositionen vill lånefinansiera för att kunna bedriva fördelningspolitik. Högre skatt för höginkomsttagre, mer pengar för att säkra jobben i kommun och landsting, ingen straffskatt på pensionärer och ett försök att återställa  tryggheten i trygghetsförsäkringarna genom att höja a-hetslöshetsersättningen och tillåta sjuka att vara sjuka.

Hur stora förändringarna blir vet vi inte förrän de rödgröna enats om en gemensam budget om ett halvår. Kampen om medelklassväljarna och med Mona Sahlin vid rodret är risken stor att förändringarna  blir marginella och politiken vrids åt höger.  Inom socialdemokratin pågår dessutom en kamp om privatiseringarnas vara eller inte vara.  Thomas Bodströms syn på privata vinster inom skolan åskådliggör den tvisten. Mona Sahlin hon velar om FRAs avlyssning.

Media: SvD SvD2 SvD3 DN DN2 AB AB2 Exp Exp2
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,
i

Enkel lösning på komplext problem.

Föräldrar har ansvar för sina barns handlingar säger Beatrice Ask och vill göra föräldrar skadeståndsskyldiga för brott deras  barn begår. Begår barnet brott och skada uppstår, skall föräldrarna kunna krävas på belopp upp till 8000 kronor, oavsett om föräldrarna visat vårdslöshet eller inte.
Det ligger nära till hands att utbrista:

-"Bra.  Barn måste lära sig att det kostar att göra fel. Man måste göra rätt för sig. Man kan inte abdikera från sitt ansvar som förälder."

Visst har föräldrar ansvar för sina barn. Men frågan är mer komplex än så. Vad Beatrice Ask glömmer är att det också finns ett samhällsansvar för den  marginaliseringen som pågår i storstädernas förorter.  Hur tänker Beatrice Ask förebygga det utanförskap som ofta bottnar i arbetslöshet, trångboddhet och fattigdom?  En familj som har små medel att röra sig med drabbas hårt av ett skadeståndskrav på 8000 kronor. En kollektiv bestraffning som kan strandsätta en  hel familj.

Om föräldrar inte räcker till, vilket ansvar ska då läggas på det samhälle där maskorna som kunde ha fångat upp en ung människa i tid glesnat?
Nedskärningar i skol-och barnomsorgen har lett till minskad personaltäthet i förskolor, skolor och på fritids. De som drabbas är de barn och ungdomar som behöver vuxensstöd. Vem ska ta ansvar för den utvecklingen?

Redan idag kan  föräldrarna enligt gällande lagstiftning
krävas på ersättning om man kan visa på vårdslöshet.  De flesta föräldrar vill sina barn väl. Om det inte räcker vilket stöd kan och bör i så fall  samhället ge familjen?

Media: SvD DN AB AB2 AB3 AB4 Exp Dagen
Läs vad andra skriver  om Kriminalitet, föräldraansvar, Beatrice Ask, politik, samhälle, I

Högt i tak och lätt att andas

Blå himmel och sol letar sig ned genom molnen. En och annan kort regnskur renar luften. Högt i tak och lätt att andas. En motionsrunda vid Vätterns sydsida en dag som denna laddar livsandarna och tänder hopp även hos den mest förstockade sommarmänniska.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Tuta och kör, igen och igen.

EUs taktik att köra över och köra på är inget annat än rent förakt för demokratin. Ett Nej som blev ett Nej måste bli ett Ja. En ompaketering av Lissabonfördraget , en finanskris , stöd från de största partierna och media gav JA-sidan en lättare match den här gången. I Sverige fick vi inte ens rösta. Vad är det för demokrati när politikerna gör sitt bästa för att undvika  den folkliga opinionen?  Alla turer runt fördraget och den utmattningsprocess som bedrivits mot Irland gör i alla fall mig orolig.

En bra dag för Europa utropar Reinfeldt och bortser från att demokratin fått sig en törn .  Nu är ju inte EU heller detsamma som Europa men det ska vi kanske också bortse ifrån.


Än är det inte klart.  Lissabonfördraget som kan ses som en grundlag inom EU kräver att samtliga medlemsstater ratificerar.  Frågan är vad Polen och Tjeckien kommer att göra?

Media: AB, Ex1, 2, SvD1, 2, 3, 4, di, DN1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , i

Orkar irländarna hålla emot?


For Democracy, Economy and Liberty - Votail Nil!
Tidigare inlägg: Lissabonfördraget till varje pris.
EU respekterade inte irländarnas Nej till Lissabonfördraget. Idag tvingas därför Irland genomföra ännu en omröstning. Hur den slutar är dömt på förhand. Ett JA idag uppfattas på Irland som en förutsättning för fortsatt ekonomisk stöd i svår tid.
- ”Den irländska tillväxten beräknas i år bli minus tolv procent. Och för att kunna rädda sina banker har landet fått en check utskriven av den europeiska centralbanken på 54 miljarder euro. Den talar sitt tydliga, om än föga poetiska, språk. Irland har insett att man behöver Europa. Den ekonomiska chocken gör att väljarna inser behovet av samarbete och EU är den dominerande samarbetsorganisationen för vår världsdel. En samarbetsorganisation i behov av att förnya sitt fördrag.” (Katrine Kielos, AB)

Makthavarna i EU visar upp ett demokratiförakt av gigantiska mått. Fransmännen och holländarna röstade först Nej. Strax därpå sa de nationella församlingarna Ja. Samma dag som Irland röstade Nej balades om ny folkomröstning. Nu står hoppet till att irländarna står på sig och röstar efter hjärtat och säger nej till Lissabonfördraget en andra gång.

Bloggat: Jinge, Ollie Cromwell , Nemokrati i
Media: DN DN2, DN3, DN4 SVD ex AB 1 2
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

RSS 2.0