Slå vakt om demokratin och allas lika värde!

Mörkrets krafter breder ut sig och jag blir rädd. I Schweiz har man i demokratisk ordning bestämt att grannarna inte får ha vilka torn eller tak de vill. I en folkomröstning sa majoriteten nej til minareter. Men var det verkligen taken på grannarnas hus, de där minareterna det handlade om?  Nej i botten ligger   rädslan för islam och der främmande som gett utslag i omröstningen.

Har schweizarna inga kyrkklockor som ljuder varje kvart? Jo naturligtvis. Varför störs de inte av det ljudet? Är det verkligen ljudet som är störande? Är det inte vad det symboliserar, böneutroparen som påminner om islam, de vänder sig emot.   Risken finns att det bakom förbudet mot minareter döljer sig en agenda av stigmatisering av en hel folkgrupp.

Främlingsrädslan som vill stänga ute bygger murar och skapar ännu mer rädsla och så småningom hat. Den man delar sin vardag med ser man som medmänniska och inte som fiende. Däri ligger faran att stänga ute.
Högerextrimismen breder ut sig i Europa och har genom förbudet av minareter stuckit upp hakan i Schweiz.  Demokratin kan med beslut som i Schweiz till slut avskaffa sig själv.
-Nyamko Sabuni: Obegripligt att vi inte inser och accepterar att muslimer är en del av Europa

Vi måste värna en värld, ett Europa ett Sverige med plats för alla där allas lika värde är en självklarhet. Vi måste slå vakt om demokratin och värna utbytet av tankar och idéer mellan världens alla människor.


Valet- Mikael Wiehe
"Ogräset växer och frodas Så slipa och vässa din kniv
Om du låter det spridasmed vinden över världen
Får du plikta för din tvekan med ditt liv
[...]
Vakna upp! Fatta mod!Börja se dej omkring!
Bli inte en av domsom bara står där se'n,
och säjer att, jag visste ingenting."
(text och musik P Seeger, översättning M Wiehe)

Bloggat: Jinge, Röda Malmö, Peter Andersson , Amanda Brihed , Kulturbloggen, och många fler
Media: SvD SvD2, SvD3, DN DN2 Dagen HD Sydsv Exp Exp2 AB, AB1,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Lobbying bakom stängda dörrar?


Vem påverkar besluten i WHO? Den frågan lär vi inte få något svar på. Att det finns kopplingar mellan WHO, forskare  och läkemedelsindustrin är egentligen inget att förvånas över. Däremot är det häpnadsväckande att detta inte redovisas öppet. Hemlighetsmakeriet öppnar för misstro och konspirationsteorier.

Kan man lita på forskare och hälsoexperter som sitter på flera stolar samtidigt?
Det är WHO:s ”Emergency Committe” som ger den information som blir avgörande för beslut om en influensa ska klassas som en  pandemi eller inte.  Beslutet tas av WHO:s generaldirektör Margaret Chan. Vem som ingår i kommittén är inte offentligt. Orsaken till att medlemmarnas namn inte lämnas ut är att de inte ska kunna utsättas för påtryckningar. Märkligt då det säkerligen finns grupperingar som sitter med den kunskapen och därför kan utöva påtryckningar bakom lyckta dörrar. Öppenhet är att föredra. Öppenhet är en förutsättning för granskning. Stängda dörrar ger underlag för ryktesspridning.

Massvaccineringen har ifrågasatts då svininfluensan inte anses drabba hårdare än vanlig säsongsinfluensa.  Bara misstanken att läkemedelsbolagen kan ha påverkat skapar underlag för allsköns konspirationsteorier och hos gemene man tveksamhet inför vaccinering.

Personligen har jag beslutat mig för att vaccinera mig när det blir min tur medan andra halvan i familjen säger nej. Frågan är nu om det är så lämpligt att ta vaccin när man som jag samtidigt genomgått en kortisonbehandling . Enligt bipacksedeln avrådes vaccination.Det såg jag först idag. Frågan är när kortisonet gått  ur kroppen. Svar på den frågan har jag inte i dagsläget.  Jäklar nu blir jag tveksam igen!

I lördags var det extraöppet för vaccination i Jönköping.  Köerna uteblev och vaccinationsteamet gav sig ut på stan för att ragga intresserade. Undrar om intresset var så stort mitt under adventminglet på stan?  Var det dålig information eller har suget efter sprutan klingat av. I dag kom ny information om att nya leveranser försenats varför vaccinationen under veckan är inställd. Först på fredag är det dags igen men endast för de som är under 50 år.

Intressant?
Media: SVD,   DN, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,Vad finns i huvudet på alliansen?

Regeringen ändrar nu sjukförsäkringsreglerna för  studenter och andra nyanställda. En förändring som innebär en försämring för de som drabbas.
Först var det de arbetslösa,sedan sjuka och sjukpensionärer och därefter  pensionärerna som ska betala högre skatt än de som är friska och inte för gamla för att kunna jobba . Dessutom skars ersättningar och bidrag också ner. Nu är det de unga, studenternas och de nyanställdas tur att få en örfil av politikerna som befolkar regeringstaburetterna.

En människosyn som luktar misstro mot sjuka, arbetslösa, gamla och nu senast också unga:
-Fuskar, söker inte jobb tillräckligt flitigt och har sig själv att skylla. Nyanställd och ska lära sig veta hut.
Är det vad som rör sig i huvudet på de som styr vårt land. 

En människosyn som omkring sig ser människor som  potentiella fiender.  Eller handlar det om egna projiceringar,  om folk som själva fuskar och bedrar och som ser sina egna fel och brister hos oss andra?


Personligen kan jag inte förstå hur man kan slå på människor som redan ligger eller  misstro och höja piskan.  Om några fuskar ska väl inte alla andra drabbas. Då vill jag hellre se mellan fingrarna och fortsätta att tro på och hysa tillit till mina medmänniskor. Ett samhälle fullt av fiender blir för tufft ochh kallt att leva i.

Sjukt orättvist anser Ronny Åkerberg. Återigen den moderata arbetslinjen där de som redan har mest ska få mer….säger Claes Krantz, Svensson drar slutsatsen att: Det låter som om de vill skapa ett ganska obehagligt samhälle faktiskt.

Tidigare inlägg: Otrygghetens gissel.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , I

Advent 2009

Barn i kö. 
tindrande ögon,
julklappslista.

Generationer tillbaks har barn väntat  för att   sitta i knä och önska klapp till jul av tomten i stugan på Vindbron.


Min önskeklapp
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Vad är väl några register när FRA kopplar på?

När FRA ligger i startgroparna för att koppla in sina kablar fylls media med artiklar om vem som ska dansa med vem runt regeringens långbord efter valet 2010. Det var bara två av riksdagens partier som höll emot lagen som ger FRA rätt att massavlyssna oss allihop, vänsterpartiet och miljöpartiet. De två har nu  sällskap av  piratpartiet i EU-parlamentet.
Dagrna innan FRA får tillgång till Internet och mobiltrafiken och gör Sverige till en övervakad nation försöker moderaterna ta initiativet i integritetsdebatten   genom att påvisa att vi finns med i alldeles för många olika register. Lovar att rensa i registerhysterin vilket är ett bra förslag men förlåter knappast tummen upp för  massavlyssningslagen som gav FRA lov att tjuvkika på din och min trafik.


I SvD(pappersupplagan) radas några av registren upp. Av tjugo möjliga finns jag med i minst tolv. Inte visste jag att mina görande och låtande var värda att registreras av så många.

Den 1 december kopplar FRA in kablarna och Opassande frågar "Vad gjorde Du när kablarna kopplades på?"

Senaste inlägg: Telia – ta FRA-lagen till domstol

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
i

Tvåpartisystemet kom in bakvägen.

Vi har ett proportionellt valsystem som medger att även minoritetsgrupper kan göra sin röst hörd. Ett mer demokratiskt system än systemet med majoritetsval som per automatik leder till ett  tvåpartisystem med ett mindre parti som tittar på.
Nu verkar det som partierna bakvägen infört majoritetsvalsystemet med blockpolitiken. Vi har fått två relativt lika alternativ något som knappast lär gynna valdeltagandet. Vänster och  mitten alternativet saknas eller är det två mittenalternativ vi har?
Om nu partierna på förhand låser in sig i boxar varför då inte bilda två partier och slippa soppan med rödgrönt och blåblåvitt? Det är ju de två stora partierna, s och m  i resp block som ändå håller i taktpinnen.
Många av oss börjar tröttna på alla skendebatter och taktiska utspel.  Nu senast swinger takterna i Sveriges riksdag med inbjudningar från höger och vänster.

Resultatet av hela soppan har blivit att det som diskuteras är regeringsalternativ avskiljt från  sakpolitik och  politikens innehåll. Detta under en period då arbetslösheten är rekordhög i en ekonomisk kris som liknar 1930-talets depression ägnas tiden åt rent skenfäkteri. 

Och dessa eviga opinionsmätningar som redovisas med braskande rubriker som  ger än det rödgröna blocket än det blåblåvita  segern i valet 2010 trots att de rödgröna har störst stöd i väljaropinionen. Vad ska de tjäna till annat än att påverka opinionen?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Nu valsas det i svensk politik

Partierna har aldrig tidigare varit så kärlekskranka som idag. Först bjöds miljöpartiet in att samarbeta med alliansen för att skapa majoritet efter valet. Idag  bjuder Mona Sahlin upp fp och c till en gemensam vals med samma syfte.  Nu testas kamratskapen hos de som kallar sig för alliansen.

Vad partisyskonen i det rödgröna blocket säger om detta förtäljer inte historien. Kanske står de där bakom dörren och svartsjukt sneglar höger ut. För höger blir det hur vi än röstar.   Mona Sahlin försöker vänslas med det parti som ligger längst   till  höger i kamrat alliansen  och det parti som suddat ut sig själva och blivit mer m än m. Vilken soppa! Allt för att slippa kaos i politiken?

Blir det   jämt lopp mellan blocken och de där  som började som BSS för att efter renhetsbad  bli SD kommer in i riksdagen blir det på nytt en vågmästare på plan. Då börjar SD knuffas än med  det rödgröna och än det blåblåvita laget  för att till sist styra vågen in i eget mål. Då blir det snurr på karusellen. 

Snart har vi väl ett enda parti, en enpartistat. Då slipper vi val vart fjärde år. Och vad ska väl val egentligen tjäna till nu när fördraget i Lissabon flyttat makt från Sveriges riksdag ner till Bryssel.

Bloggat: Peter Andersson ser hur m tuggar i sig sina bröder, Mina ModerataKarameller förstår sigig inte alls på Mona och Jinge är orolig för hur Olhy ska reagera.
Jag stänger dörren till politiken , drar ned rullgardinen och ägnar mig åt musiken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , i

Skrämselhicka i onödan.

Dog nästan av hjärtslag när jag såg rubriken om den tidigare hjärtopererade mannen   vars hjärta stöttes bort på grund av influnsavaccinet. Nej inte för att jag själv är hjärtsjuk utan på grund av min tidigare tveksamhet till att låta vaccinera mig.  Jag har ju äntligent bestämt mig för att säga ja tack till vaccination. Min oro för ev biverkningar blossade upp direkt när jag såg rubriken i Aftonbladet och på löpet.

Som tur är forskade jag vidare och fann att Aftonbladet är ute och cyklar.  Jinge och bloggen orsakverkan reder ut begreppen och får mitt hjärta att slå normalt igen. Desssutom tycks spridningen plana ut och få har blivit svårt sjuka. Här är en bra artikel som visar när man bör söka vård om man insjuknat och blir sämre.

Varför denna eviga skrämselpropaganda? Det var 18 år sedan  mannen som dog genomgick en hjärttransplantation och det finns en misstanke om att han inte skött sin medicinering. Om detta fanns  inget att läsa i Aftonbladet. Men väl här, här , här och här.

I Jönköping sker vaccinationen i åldersordning  På grund av försenad leverans hålls extraöppet för  de som är 31-40 år nu på lördag Ingen idé att försöka nästla sig in i kön då de gör legitimationskontroller. Så det blir  att vänta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
i

Hasta Siempre

La tarea esta semana es la canción: "Hasta Siempre, comandante". Es imposible traducirla correcto.


 

Aprendimos a quererte
desde la histórica altura
donde el sol de tu bravura
le puso cerco a la muerte.

Estribillo:

Aquí se queda la clara,
la entrañable transparencia,
de tu querida presencia
Comandante Che Guevara.

Tu mano gloriosa y fuerte
sobre la historia dispara
cuando todo Santa Clara
se despierta para verte.

Estribillo

Vienes quemando la brisa
con soles de primavera
para plantar la bandera
con la luz de tu sonrisa.

Estribillo

Tu amor revolucionario
te conduce a nueva empresa
donde esperan la firmeza
de tu brazo libertario.

Estribillo

Seguiremos adelante
como junto a ti seguimos
y con Fidel te decimos:
!Hasta siempre, Comandante!

Estribillo

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Upprop: Telia – ta FRA-lagen till domstol

Detta är ett öppet och gemensamt blogginlägg – kopiera, förbättra och publicera på din blogg.

Från och med den första december 2009 är Sverige en övervakad nation. Det är då som FRA får tillgång till en stor del av vår Internet- och mobiltrafik.

Detta kommer att få ett antal konsekvenser. De mest påtagliga är att flera grundläggande rättigheter i praktiken kommer att sättas ur spel. En självklarhet som brevhemligheten kommer efter den första december 2009 inte att existera på Internet. Även andra grundlagsskyddade rättigheter som källskyddet är starkt hotat. Många organisationer har skarpt protesterat mot FRA-lagen, bland andra  Journalistförbundet och Advokatsamfundet. En majoritet av  svenska folket är emot FRAs avlyssning.

Flera juridiska experter uttrycker dessutom stor tveksamhet till om FRA-lagen är förenlig med Europakonventionen, dvs. den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna. Sverige har förbundit sig att följa den konventionen och rimligtvis bör lagen alltså prövas i Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Telia ansvarar idag för en majoritet av den trafik som FRA kommer att vilja avlyssna. Därför uppmanar vi Telia: ta FRA-lagen till domstol.

-

Telia har nu  en chans att vinna goodwill genom att stå upp för demokratin

-

Läs även andra bloggares åsikter om ,Ta FRA-lagen till domstol, , , ,

Gå med i Facebook-gruppen du också!

Uppdaterat: 091128

Bloggar som deltar i uppropet.
OlofB, Aspiebloggen, Calandrella, Liberal och långsint, Annarkia, Solid block of Ise, pepstraktelser, Humblebee, Daniel och de små tomtarna, Osmidigt, Sossar mot storebror, Scaber Nestor.Sagor från livbåten, Röd Libertarian


SAAB ett minne blott?

Så tråkigt för Trollhättan och de anställda på SAAB att Koeningsaffären inte blev av. SAAB har dragits med förlustsiffror i många år så GM lär lägga ned SAAB,  såvida inte någon som gubben i lådan dyker upp.

Det blir en svår förlust inte bara för de anställda utan för hela Trollhättanregionen om SAAB försvinner.
Omställning till annan produktion för att ta tillvara kompetens och skapa arbetstillfällen är det ett alternativ som ingår i alliansens planering? Nej det finns inte på regeringens karta, säger Maud Olofsson.

I USA, Frankrike och Tyskland gör regeringarna allt för att rädda sin i bilindustri I Sverige satte regeringen sin tillit till en grupp med Koenigsegg i spetsen som saknade både pengar och kompetens att driva SAAB vidare.En bluff från allra första början.

Nu gäller det att regeringen visar prov på ledarskap och tar sig samman och ger snabba besked till de anställda. Ovisshet skapar maktlöshet och stress.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Ingen julskinka på vårt bord.

All heder åt Djurrättsalliansen som avslöjat vanvården på svenska grisfarmar.
En av gårdarna där man upptäckt missförhållandena tillhör Lars Hultström, styrelseledamot i Svenska djurhälsovården, ordförande i Swedish Meats och styrelseledamot på Scan.  Kan man lita på näringen när köttbasen avslöjats som djurplågare?

Hur  fungerar människor som   låta djur leva så här? Djurplågeri, minsta möjliga ansträngning för största möjliga profit tycks vara ledstjärnan. Så jäkla svinaktigt, djur är varelser som kan känna och tänka. Jag mår illa när jag läser och ser bilderna som visar hur ofattbart torftigt grisarna får leva. Sjuka, skadade, apatiska  med Liggsår, förlamade ben  väntar de på slakt i trånga utrymmen utan halm på golvet. Böka får de göra på  betongen.  

Tyvärr framgår det inte på förpackningen från vilken gård julskinkan kommer. Så för säkerhets skull bojkottar vi julskinka.  Aldrig mer skinka på vårt julbord! Det blir istället en trevlig utmaning att hitta alternativ julmat.

Viktigt att beakta är att jordbruksminister Eskil Erlandsson  har lagt ned Djurskyddsmyndigheten  och flyttat tillbaks ansvaret till Jordbruksverket. Kommunernas djurtillsyn flyttades i samma veva till länsstyrelsen utan utökade rersurser.  Ett nedmonterat djurskydd är en i raden av nedmonteringar under sittande regering.
Återinför Djurskyddsmyndigheten och se över djurskyddet!

Media: AB, 1,2, SvD, Ex, 1, 2
Bloggat: MMK, Heja Abbe, Svensson, Lasses blogg
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , i

Vinden blåser åt samma håll.

Ännu en opinionsundersökning som visar att om det vore val idag skulle de rödgröna bilda regering.
Inte ens med stöd från SD skulle alliansen får någon majoritet. KD åker ut och  SD kommer in i riksdagen. S backar något vilket tycks vara en bestående trend. Inte så konstigt med tanke på att kongressen pekade ut marschen mot mitten och medelklassväljarna.  Ett parti som ändrar färdriktning tappar sin bas och kan förlorar trovärdighet. Mona Sahlin har fått klä skott för  socialdemokraternas kräftgång och partiet har nu opinionssiffror på under 30%

Miljöpartiet  och vänsterpartiet ökar och är nu tredje resp fjärde största parti efter s och m.

Rädda för att mp  växer sig för starkt försöker alliansens sympatisörer  skrämma och avskräcka  väljarna från att lägga sin röst på mp.    Alliansens vänner har svårt att ta in att  de rödgröna partiernas syn på att vinst inom vård och omsorg ska gå tillbaks till verksamheten delas av  sju av 10 väljare.   Kommunist alternativt vänsterspöket går inte hem i stugorna idag. Mp är dessutom ett borgerligt parti.

Rubriker som "Kris för s-får rekordlågt stöd " rimmar illa
med det faktum att socialdemokraterna trots allt är det största svenska politiska partiet alla kategorier i nuläget.  Står sig opinionssiffrorna fram till valdagen blir valet en rysare. Miljonbelopp satsas från resp block för att få uppdraget att bilda regering.


Andra  om: , , , , , , , , , I


Otrygghetens gissel.

Missa inte sociologen och forskaren Mikael Rostilas artikel "När vi litar på andra mår vi bra".
Hans slutsats är att :

-"De som lever i ett samhälle med stora orättvisor utvecklar lätt en mörk människosyn. Men de som känner förtroende för staten och välfärdssystemen tenderar att även lita mer på sina medmänniskor – och tilliten är viktig eftersom den förbättrar vår hälsa."

Vi vet alla att  maskorna i trygghetsnätet har glesats ut rejält på kort tid genom alliansens försämring av socialförsäkringarna. Klyftorna  ökar mellan de som är friska och har jobb och de som är sjuka, arbetslösa eller pensionerats. Med ökade klyftor och ökad otrygghet minskar tilliten inte bara till samhället utan också till våra medmänniskor enligt Mikael Rostilas.

Dens svenska väfärdsmodellen har satts ur spel.
Den kollektiva solidariteten har ersatts av en misstänksamhet mot sjuka och arbetslösa. Att gå i pension när krafterna tryter efter ett helt arbetsliv ses med oblida ögon. Att pension är istället för och redan intjänad lön har vissa beslutsfattare svårt att förstå.

Är det ett sådant samhälle vi vill ha? Ett orättvisst och ojämlikt samhälle?  Ett samhälle med minskad tillit till samhället och ökad misstänksamhet gentemot våra medmänniskor. Ett osolidariskt och kallt samhälle. Jag vill det inte!

Tidigare blogginlägg: En regering full av kontrollfreaksLivsmiljö och hälsa.
Bloggat: Ilsemarie:  Rättvisa, jämlikhet och välfärd – hu så hemskt!, Svensson: Fler onödiga operationer med privatiserad och vinststyrd vård,, Martin Moberg: Medmänskligheten måste, Jinge: Glaxo Smith Kline kan inte leverera
Andra  om , , , , , , , , , , ,
i

En regering full av kontrollfreaks.

Vad är det med alliansen egentligen? Först FRA och massavlyssning sedan IPRED  och nu ännu en övervakningslag på gång.
När regringen försämrade a-kassan lämnade en halv miljon densamma. Då begärde Reinfeldt och co uppgifter om vem som lämnat. Kassorna sa nej. Därmed borde denna olustiga begäran ha gått till historien. Men ack nej. Nu ska ny lag trummas igenom. En lag som ska tvinga ideella föreningar att lämna uppgifter om medlemmar till SCB. Lagförslaget  avser medlemmarna i a-kassorna, som de facto är ideella föreningar. Om lagförslaget realiseras kan alla ideella föreningar få samma krav på sig. Vilken förening står då på tur? Ett lagförslaget som punkterar   föreningsfriheten, vad kommer härnäst?

Vad är det regeringen är så rädd för?
Litar inte regeringen på medborgarna?Är det det som ligger bakom regeringens osunda kontrollbehov? 
Först punkterades a-kassan.  Sedan var det sjukförsäkringens tur.  Försäkringar som skulle ge trygghet i en svår stund sköts i sank eftersom man anser att försäkringstagare och arbetslösa inte är pålitliga. De fuskar till sig bidrag och söker inte tillräckligt med jobb är regeringens budskap.

Förtoende och tillit är fundament i ett levande demokratiskt samhälle säger H Klein i Aftonbladet och hänvisar till John Locke (filosof)  och Niklas Luhman­(sociolog):
-" Misstron river sönder gemenskaper. Dess politiska konsekvenser är ett auktoritärt kontrollsamhälle och antidemokratiska strömningar."


Som man bäddar får man ligga är ett välkänt talesätt. Vem kan lita på politiker och regering. Vem ska man lita på? Är det dit vi är på väg? Till ett samhälle där människor kikar över axeln och misstror varandra? B  Det totala övervakningssamhället där medborgarnas varje steg kontrolleras uppifrån och där medborgarna som en följd av detta  börjar kontrollera varandra? För vem ska man till slut lita på i ett sådant samhälle?

Bkloggat: Ett hjärta rött "Det borde vara ett jäkla liv just nu… "
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,
i

Gör upp med rasismen.

Hur fungerar människor som har mage att sätta fyr på en lövhög utanför vandrahemmet i Vellinge där ensamkommande flyktingbarn,  fått en tillfällig bostad. Händelsen är polisanmäld och rubriceras som hets mot folkgrupp och skadegörelse genom brand .

Kommunalrådet  Lars-Ingvar Ljungman (m) i  Vellinge öppnade dörren för rasistiska uttalanden och händelser av det här slaget med sitt kallsinniga uppträdande  och främlingsfientliga uttalanden vid beskedet om att 30 flyktingbarn skulle beredas plats på vandrarhemmet i Hököpinge i Vellinge kommun.

Alla känner till den debatt som uppstod och händelsen fick många goda krafter att förena sig i en diskussion om hur man på bästa sätt hjälper och ger stöd åt  ensamkommande flyktingbarn som söker en fristad i Sverige. Det visade sig också att en majoritet av Vellingeborna vill bereda plats för flyktingbarnen och att kommunalrådet Lars-IngvarLjungman endast hade stöd av en minoritet högröstade kommuninvånare.

Branden visar att rasismen finns kvar och idag kommer Sverigedemokrater att demonstrera   för Vellinges rätt att säga nej till flyktingbarn. Vilka Vellingebor kan man ju undra då en undersökning visar att kommunalrådet inte alls hade stöd av kommuninvånarna då han satte upp kalla handen mot barn med skyddsbehov. Efter påtryckning från moderater på riksplanet backade  kommunalrådet. 

I dag talar man om besluten som väckte Sverige som "Hököpingeeffekten".
Händelserna i Vellinge visar vikten av att inte öppna dörrar för främlingsfientliga krafter.

Tidigare inlägg: M sätter pyromanen till brandmästare

Bloggat: Röda Malmö, Röda Lund, Svensson
Media: SvD DN DN2 Exp Exp2 AB
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
i

Rädslan finns där.

I en fullsatt kupé på citytåget till Göteborg  satt jag bredvid en man som hostade och hostade och var allmänt snuvig. Hans lilla dotter  lät hes och såg hängig ut. Normalt skulle jag aldrig ha reagerat.

Rädslan för at smittas av svininfluensan finns där. Dagligen finns rubriker om hur pandemin utvecklas. Just nu skjuter kurvan för smittade fall i höjden samtidigt som rubrikerna talar om att viruset muterat. Att det muterade viruset inte behöver vara farligare än det ursprungliga är svårt att ta in då det samtidigt sägs att det kan angripa lungorna längre ned.

Så milt uttryckt kändes det inte speciellt bekvämt på citytåget i går. Där satt jag och försökte undvika ögonkontakt bortvänd från den hostande mannen och den snuviga flickan och försökte övertyga mig själv om att hosta och snuva inte nödvändigtvis behöver vara ett tecken på svininfluensa. Förnuftsmässigt begriper jag ju att det är fallet. Men ...
Känner fler av den där smygande rädslan för att bli smittad lär det inte bli mindre kaotiskt i vaccinationsköerna nästa vecka.
(SvD)

Tidigare inlägg "Undrar någon..."
Andra om:, , , , , , i

Nomineringsdags inför Stora Bloggpriset

Om drygt en vecka ska nomineringarna till Aftonbladets Stora Bloggpris lämnas in. Jag är medlem i bloggpanelen och ska välja ut fem bloggar i sju olika kategorier. De bloggar som får flest nomineringar i varje kategori går vidare till en avgörande omröstning som alla kan vara med och påverka.

Bloggosfären sjuder av liv och uppgiften är inte helt lätt. Jag börjar med klar med mina val men känner en viss tveksamhet när det gäller följande kategorier:
  • Mode
  • Sport
  • Design & inredning
Tipsa mig gärna. Förslå din egen eller någon annans blogg men glöm inte att motivera varför.  Du kan skriva i kommentarsfältet här, eller skriva ett eget inlägg och länka till mig så läser jag.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , ,

Domänbyte och bloggrankningen.

Från högt rankad blogg till bottenrankad blev följden när jag bytte domän  till annarkia.se med ompekning från och till annarkia.blogg.se. ---->  Alla knuffpoäng nollställdes.
Inte trodde jag att jag brydde mig om sådant som rankning på listor men se där fick jag tji.   I ren frustration tog jag nu    bort ompekningen. Vad händer då?  Not found 404 det retliga budskapet dyker upp här och var. Beror det på att det tar några dagar innan ändringen slår igenom överallt  eller blir detta bestående?   

Små problem och ganska barnsliga sådana kan tyckas. Blev helt tagen på sängen över min egen reaktion.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Livsmiljö och hälsa.

Ännu en illa vald rubrik som vilseleder.
"Låg utbildning fördubblar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom"  är rubriken i Svenska Dagbladet.

Det kan ju knappast var låg utbildning i sig som ökar risken för hjärtinfarkt. Inte är det heller individrelaterade faktorer som rökning , motion och konsumtion av frukt och grönt  som är de enda bovarna i dramat.
Det är helt enkelt en klassfråga där de socioekonomiska faktorerna påverkar vår livssituation.  Såväl den fysiska som den psykosociala arbetsmiljön är oftast  helt olika för en person med låg och  en med högre utbildning.  Jobb där du inte kan påverka din arbetssituation skapar negativ stress och ökad risk för sjukdom. Boendemiljö och möjligheter till rekreation varierar med inkomst.

I krisens spår kommer hundratusentals industrijobb att försvinna och orter att förtvina. Vad händer när vi totalt förlorar kontrollen över vår försörjning och framtid? Hur påverkar den situationen hälsan hos de som drabbas?

Bloggat: Röda Malmö, Christer magister
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

och så var det det där med arv och miljö...

Diskussionen om vad som kommer först hönan eller ägget är evigt pågående.
Hör bara vad de senaste så kallade vetenskapliga rönen säger om empati och svartsjuka.
-"Generösa och empatiska människor blir oftare svartsjuka."

Det är hormonet oxyticin som ligger bakom enligt en studie vid universitetet i Haifa. Tro det? Som viljelösa djur svänger vi mellan två ytterligheter.  Njae.

Så vansinnigt förenklat att reducera oss till biologiska varelser. Nej jag kommer att fortsätta att se på mig själv och mina medmänniskor som både biologiska, psykologiska och sociala varelser.

Källa: Science Daily/Aftonbladet (091119)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Vaccinet för snålt tilltaget.

Fler rapporteras sjuka i svininfluensa lagom till att vaccineringen av friska tagit fart.
I Jönköping beräknas vaccinet ta slut innan stängningsdags. Köerna har ringlat långa utanför de platser som anvisats för vaccinering. I kväll riskerar många få ge hem med oförrättat ärende. Frågan är om de återvänder  nästa vecka då nästa åldersgrupp enligt planerna ska få sin spruta. Det är bökigt att samla ihop hela familjen och ta ledigt från jobb. Har det funnits tveksamhet innan förstärks den pom man får gå hem med oförrättat ärende.

Tidigare inlägg "Undrar någon..."
Andra om:, , ,, , , ,

Surfvanor registrerades i Jönköping.

Aftonbladets reporter stämplar lärare med vilseledande rubrik.
Lärare, tjänstemän  och elevers  internetvanor har satts under luppen i Jönköpings kommun.  Under en månad registrerades surfvanorna. Sidor med  våld, porr, rasism  och fildelning  besöktes under 1300 timmar.    Statsdirektören  drar slutsatsen att det blir fyra heltidstjänster som slösas på otillåtna sidor? Hur räknar han egentligen? Någon särredovisning om vem som surfat var finns ju inte och mig veterligen räknas inte elever som anställda.

Aftonbladet sätter som rubrik  "Lärare porrsurfade på arbetstid".(papperstidningen s 14)

Av notisen framgår inte att de 1300 timmarna omfattar både elevers, lärares och tjänstemäns surfvanor och att särredovisning för vilka sidor olika grupper eller individer besökt saknas.  Pinsamt   och vilseledand  av Aftonbladet!

SR

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
i

A Ship to Gaza

I kväll lyssnade jag på ett föredrag av Mattias Gardell  om projektet a Ship to Gaza.
Ett lysande och initierat föredrag om livet i Gaza. Tänk att inte en krona av de pengar som beslutats ska gå till återuppbyggnad av Gaza har släppts in.

Israel envisas med sin olagliga blockad medan omvärlden passivt ser på.  Nästan allt grundvatten är okänligt som dricksvatten och avsaltningsanläggningarna  förstördes av Israels bomber i vintras. Elförsörjningen  är obefintlig och tiotusentals palestinier tvingas leva på de raserade resterna av sina hus. 

Det är det här A Ship to Gaza vill hjälpa till med.
Skeppet kommer att lastas med bl a utrustning för att reparera avsaltningsanläggningarna, solceller för soldriven energi, cement, sjukvårdsutrustning och böcker till barnen. Alfons på arabiska.
Jag följde  Spirits resa till Gaza i somras. Skeppet bordades av Iraeliska soldater och delar av besättningen fängslades. M Gardell var full av idéer om hur A Ship to Gaza ska undgå samma öde.

Jag är nu delägare av en bit av en sjömil till Gaza.
Det är så finansieringen av skeppet och lasten ska göras. Köp Du också en bit av eller en eller flera sjömil Det känns bra att försöka bidra till ett bättre liv för de Gazabor som lidit och lider så svårt efter Israels bomber och blockad. Låt en sjömil bli årets julklapp. HÄR finns information omhur Du gör.

Det var mycket folk i kväll. Det lovar gott för lokalförenings fortsatta arbete med a Ship to Gaza i Jönköping.
Bloggat : "Abbas bör utropa Palestina som egen stat", "Svensk närvaro på vattenmässan i Tel Aviv en skandal"
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Undrar någon...

Undrar någon över att många är tveksamma inför vaccination?
Efter långt övervägande travar familjer iväg med sina småttingar och på vissa ställen får de efter lång väntan beskedet att nej här vaccinerar vi inte de små.   På andra håll har vaccinet tagit slut och bara småbarnen vaccineras idag. Ni är välkomna en annan dag är beskedet de vuxna får. Tagit ledigt stått i kö och får vända om.Kaos och motstridiga budskap, undrar någon om varför vissa säger nej till vaccin..

Och vi har nu också fått ett nionde dödsfall i svininfluensan i Sverige ... i Norge har nu 21 ...Paniken och rädslan späds på av medias rapportering och blandas med tveksamhet av alla rapporter om biverkningar.

I Jönköping råder åldersfixering 60+ först vecka 51 och upp till 30 år under  vecka 47. Så är tågordningen för vaccinationskön. Men några gick före i kön.   Har Du en faster, annan släkting eller är barn till sjukvårdspersonal   behöver du inte riskera att lida av biverkningar vid juletid. Då har du redan fått inbjudan att smita före i kön
I Jönköping  är vissa nätverk lika starka som maffiafamiljernas. Så vem blir förvånad?

Jag som får vänta blir allt mer tveksam på nytt.  Influensasymptom av spruta vid julfirandet är det vad som väntar? Har inte de flesta vaccinerats så dags? Behöver jag...?

Bloggat: trollhare, Steve Lando
Andra om:, , , , , ,

Vem kan bättre...

Vilket gnäll från oppositionen. En borgerlig regering utser själv sin kommissionär. Punkt slut.
Cecilia Malmström tycks vara en uppskattad politiker i vida kretsar och en en synnerligen trevlig person även om inte alla gillar hennes åsikter.
Ett utmärkt val av en borgerlig regering. En folkpartist som kommissionär i EU vem kan bättre vakta det nyliberala och numera federala projekt som EU är?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
i

Dygnsrytm

0-3b47edb94f9bd372e26569a84e379188.png

Släpps min biologiska rytm fri

blir det sena nätter.

Synd att alla andra sover!

Ajaj, upp i ottan,

fånga ljuset

Sova bör man

helst om natten.

Ger oss  djupsömn,

fixar serotonin och melatomin

och botar trötthet.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,


Nyliberalismens agenda.

Cirkusen runt Vattenfall fortsätter.
Jan Björklund vill lösa Maud Olofssons bristande ansvar med utförsäljning av delar av Vattenfall. Privatisera för att undvika kollisionen mellan kortsiktig vinstmaximering och långsiktiga miljöhänsyn är Björklunds trollformel.
Men snälla nån! Det är ju för att garantera ett klimatansvar som ett bolag som Vattenfall bör förbli i statlig ägo . Vinstmaximering  för kommande generationer är att sätta miljöhänsyn framför vinst. 

Kortsiktigt tänkt av Björklund men helt i linje med den nyliberala doktrinen. Kan tänkas att cirkusen från början var väl planerad för att öppna dörren för ytterligare en privatisering?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , i

Vattenfall och klimatansvaret

Cirkusen runt Vattenfall är det Maud Olofsson som satt igång. Hon har kommunicerat via media med bolagets styrelse och motsagt sig själv och dessutom kommit med uppenbara lögner om huruvida hon hade vetskap om Vattenfalls avtal och planer för framtiden. Med en representant från näringsdepartementet med i Vattenfalls styrelse och en skrivning i årsredovisningen om avtalet med Tyskland om ersättning från  Vatten all vid en ev kärnkraftsolycka hade Maud Olofsson tillräcklig kunskap.

Problemet för  centerledaren är hur Vattenfalls miljödirektiv ska vägas mot lönsamhetsdirektivet .
Hur ska miljödirektivet förverkligas? Med Maud Olofssons helomvändning i kärnkraftsfrågan pekar mycket på att hon gett klartecken till att de fossila bränslena ska ersättas med kärnkraft i linje med Vattenfalls planerade investeringar i just kärnkraft.

Bakom cirkusen runt Vattenfall ligger frågan om hur energipolitiken ska utformas i framtiden.
Vad ska ersätta kol och olja? Är det ett storskaligt samhälle med utbyggd kärnkraft eller ett småskaligt samhälle med förnyelsebara bränslen som är målet? För Maud Olofsson är detta en brännbar fråga med tanke på centerpartiets historia. i Nej till kärnkraftrörelsen. Ett centerparti som värnar decentraliseringstanken, landsbygden och miljön är ett varumärke som inte byts ut i en handvändning utan att det slår tillbaks på partiet.

Tål verkligen centerpartiet att dess kärnväljare utmanas i ett läge då partiet ligger och vippar ovanför fyra procent spärren Stureplanscentern till trots?

Bloggat: Jinge , Alliansfritt Sverige, Kildén och Åsman , Peter Andersson
Media:SVD1,SVD2,DN1,AB1,SDS1,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,i

M sätter pyromanen till brandmästare

Är det så här moderaterna försöker sopa över spåren och stänga till dörren om Vellingeskandalen.  Vellinges starke man kommunalrådet, Lars-Ingvar Ljungman  (m) har fått i uppdrag att övertala moderatstyrda kommuner i Skåne att ta emot flyktingbarn. Hur i herrans namn får de ihop detta? Ljungman moderat kommunalråd i moderatstyrda Vellinge som på kommunens hemsida spritt främlingsfientlioga uttalanden och som eggat upp kommuninvånarna för att hindra ensamkommande flyktingbarn tillträde till kommunen  ska nu lära ut medmänsklighet.  Det är att sätta pyromanen till brandmästare.

Flyktingbarnen behöver trygghet och stöd.  Diskussionen borde handla om hur man på bästa sätt tar hand om hjälpbehövande barn och lära av goda exempel.

Att utse Ljungman som ansvarig för att förmå fler kommuner att ta emot flyktingbarn i Skåne är inte förtroeingivande. Det om något är en cirkus utan dess like! Ljungman hävdade att han hade stöd av Vellingeborna när han ville stoppa transitboendet för flyktingbarnen. Nu visar sydsvenskan att så inte alls är fallet.

När S O Olsson i Sjöbo vägrade att ta emot flyktingar i Sjöbo för några decennier sedan uteslöts han ur centerpartiet. När Ljungman gör samma sak upphöjs han av skånemoderaterna att leda flyktingarbetet i Skåne.  Detta trots att han inte ångrar sina uttalanden eller sitt agerande.

Bloggat: Alliansfritt Sverige, Ett hjärta rött, LOKE
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , i

Ett bra beslut...

Annika Östberg har dömts för mord, som hon inte själv utförde men väl bistod. 28 år i ett amerikanskt fängelse är en lång tid.    I ett samhälle som utgår från humanism och demokrati måste människor ges en andra chans. Ett avtjänat straff är avtjänat.

Långa fängelsestraff vare sig avskräcker eller återanpassar till samhället.   Idag omvandlade Örebro tingsrätt livstidsdomen till ett tidsbestämt straff. En successiv anpassning till livet utanför murarna ska enligt tingsrätten göra henne redo för ett liv i frihet. Annika Östberg kan för gott få gå ut genom fängelsegrindarna i maj 2011.

Vari rädslan för att Annika Östberg ska gå ner sig och inte klara av livet utanför murarna förstår jag inte.
Att hitta rätt i ett samhälle som är så olikt det hon lämnade för 30 år sedan blir å andra sidan en tuff match.  För att klara det behövs mycket stöd från både omgivning och samhälle.

Tidigare inlägg: "Ett öga för öga synsätt tillhör en förgången tid"

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , Intressant?
Vattenfall ett fall för regeringen?

Kan vi lita på en regering som byter fot över natten för att skydda en medlem som inte håller ord?
När Maud Olofsson avslöjades i Agenda  svarade att hon 
-"Jag behöver ju inte lufta allt offentligt."

Nej naturligtvis inte. Men det är förbaskat ohederligt att först gå ut i media med rena lögner. Hon påstod först att hon inget visste om Vattenfalls avtal med Tyskland. När det visade sig avtalet som pantsatte hela Vattenfall tydligt fanns att läsa i bolagets årsredovisning lät hon påskina att avtalet var svårtolkat.

Nu vet vi! Maud Olofsson visste men valde att ljuga. I Agenda sa hon att hon gett direktiv om att bolaget ska prioritera grön omställning. Att hon uttalat sin glädje över Vattenfalls köp av ett holländskt bolag som ägnar sig år kolkraft och fossil gas har hon helt förträngt.

Att regeringen under natten gör en utryckning för att rädda ansiktet på Maud Olofsson gör knappast saken bättre. Att ljuga är förödande för en politiker i synnerhet om politikern är partiledare och dessutom minister och direkt ansvarig för Vattenfall . Det påverkar inte bara ett parti som har svårt att hålla näsan ovanför fyraprocent spärren utan  sätter också avtryck på sittande regering, alliansen.

Är utbytet av VD i Vattenfall verkligen en tillräcklig åtgård?Bloggat: Peter Andersson1, 2, Alliansfritt Sverige, Jinge, Ett hjärta rött

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,i

Låst parlamentariskt läge öppnar dörren för...

Ingen av de två blocken i svensk politik får egen majoritet i dagens väljarbarometer från Sifo.
Socialdemokraterna är största parti med 33% men backar trots  kongressen i färskt minne.  En kongress som förde s närmare mitten och längre bort från sina rötter. Vänsterpartiet fortsätter att leva en tynade tillvaro och har uppenbarligen förlorat på samarbetet i det rödgröna blocket.
Miljöpartiet går fram och är nu tredje största parti.  Moderaterna den ständiga tvåan i svensk politik ligger stabilt kvar på 28%medan två av moderaternas stödpartier centerpartiet och kristdemokraterna backar och närmar sig fyraprocentspärren. Maud Olofssons ja till kärnkraft och Göran Hägglunds mystiska tal om "verklighetens folk" måste ha skrämt slag på partiernas kärnväljare.  Åker något av de partierna ur riksdagen vilket trenden tyder på får de rödgröna egen majoritet. Idag är skillnaden 4, 7% till de rödgrönas favör.

Vore det val idag får det öppet främlingsfientliga sverigedemokratiska partiet säte i Sveriges Riksdag och kan med dagens siffror få en vågmästarroll .  SD ett parti med svarta rötter fick genom Aftonbladets publicering och den efterföljande debatten maximal mediefokusering. SD utmanar det svenska samhällets grundvalar med sin fokusering på invandrarfientlig politik som vill avskilja och skala bort.

Piratpartiet lyser med sin frånvaro i väljaropinionen. Ett parti som tvärs emot SD vill öppna upp samhället och värnar om kunskapsutveckling och personlig integritet. Synd om piratpartiet inte kan göra sin röst hörd i en kommande riksdag. I en riksdag som så hårt trampat på personlig integritet och visat misstro mot medborgarna med en rad nya övervakningslagar som FRA och IPRED  behövs ett parti som piratpartiet.
Och som Mary XJ säger:
-"Hellre piratpartiet som vågmästare än SD."
Det kommande valet blir en rysare och har en avgörande betydelse för hur samhället kommer att utformas.   Det handlar om vilket samhälle vi föredrar att leva i. Om det parlamentariska läget blir låst kommer då gränsen mellan de två stora blocken att luckras upp och nya samarbetsmönster mejslas fram?


Media: svd 2, dn ab 2, g, sydsv, dagen
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , i

Reinfeldt har halkat i sandlådan.

Har statsministern helt tappat fattningen?
Ska nu nomineringen av socialdemokratiska riksdagskandidater  underställas Reinfeldt?  Ska ministerposterna i en eventuellt kommande rödgrön regering avhandlas  och godkännas av moderatledaren och det innan ens valet gått av stapel? Det är något som i så fall avgörs i förhandlingar mellan s, mp och v.

Fredrik Reinfeldts utspel
att avkräva besked av Mona Sahlin om hon tecknat specialavtal med T Bodström är föranlett av  Bodströms avsikt att ta time out från svensk politik och bosätta sig i USA efter valet.  Han försöker påskina att M Sahlin lovat Bodström en ministerpost som han sedan ska få ledigt ifrån under ett halvt år.

Ett löjeväckande utspel av Reinfeldt i ett misslyckat försök att misskreditera Mona Sahlin?
Hon svarar:

– "Har Reinfeldt redan givit upp eftersom han bekymrar sig över en rödgrön regering? Brukar Moderatledaren göra specialavtal? Det gör inte jag. "(AB)

Att Bodström enligt media säger sig vilja förena karriär och familj är en sak. Att bli lovad en ministerpost  med ett halvårs semester en annan. Heltidskvittning från riksdagsarbetet och delta i den politiska debatten via en blogg låter inte helt verklighetsförankrat.   Katrine Kielos, politisk journalist på Aftonbladet,  sätter hela diskussion på sin spets och anlägger ett annat perspektiv på karusellen runt Bodströms som är riktigt roande. Har media citerat T Bodström rätt gör han politiken en tjänst om han med omedelbar verkan säger upp sin   kandidatur till riksdagen inför valet 2010.

Är det att hoppas för mycket att politiker lämnar sandlådan och uppträder som vuxna?

Efter turbulensen i veckan runt Vattenfall och Vellinge kommun borde Reinfeldt och ledarsidorna ha annat att bekymra sig för än Boströms planerade USA-vistelse! Intressant att se vilka frågor Reinfeldt väljer att uttala sig om.

Media: Expressen, SvD, SvDDN, AB
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
Pmgat på intressant.se

Kravallstaket lördag kväll och natt.

Så här har det sett ut kvällar och nätter på fredag och lördag  i Jönköping city de två senaste veckorna.  Barrikaderat, kravallstaket och polisbilar alldeles under vårt fönster. 


Jag blev rejält skakig när jag tittade ut och fick se barrikaden . Vad sjutton har hänt? Vad väntar polisen på?
Man fick en känsla av hur det är att leva i ett land där polis och militär står i varje gathörn  och ber förbipasserande att legitimera sig.  Otäckt!
Nej det var inget undatagstillstånd som proklamerats utan  en åtgärd från polisens sida för att hindra bråk utanför stans krogar på Väster. Ett försök att förebygga att det gängbråk som eskalerat helgen innan skulle gå i repris. Och lugnt blev det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Lördag middag

Gråmulet,  duggregn och 7 grader plus, septemberväder i november.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Lördag morgon

Vad ska man göra undrade M då Tyra parkerat sig i hans knä.   En retorisk fråga.Det finns ju inget så avstressande som att ha en spinnande kelig katt i knät.Läs även andra bloggares åsikter om ,

Hur tänker folk?

Vellinge kommun på tapeten idag igen. Hur människor fungerar som uttalar så kraftigt avståndstagande till barn med hjälpbehov övergår mitt förstånd.  Tidigare har angetts pengar men ersättningen  täcker alla utgifter. Nu anges odemokratisk beslutsväg men under pyser främlingsfientligheten. För kärnfrågan i denna sak är inte huruvida Malmö Kommun, och Attendo Care, har informerat Vellinge kommun tillräckligt.

I klar språk har Vellingebor  uttalat sitt förakt för invandrare och flyktingbarnen. Kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungmans (M)uttalanden är vid det här laget välkända. Hans hopp tycks nu stå till att miljöförvaltningen efter inspektion underkänner boendet.

Nu ska vi akta oss för att generalisera och tro att alla Vellingebor och alla moderater tycker lika . Så är naturligtvis inte fallet.  De som uttalat sig i media och som piskade upp den hätska stämningen på informationsmötet i Hököpinge är jag glad att jag inte bor granne  med.  Den atmosfär som sipprat ut från Hököpinge andas unken luft och ger associationer till 30-talets judefientliga stämningar i Sverige.

En tredjedel av alla kommuner tar idag emot flyktingbarn. Jönköpings kommun är en av dem. Bredvid vårt hus  mitt i city  ligger Frälsningsarméns hus som gett plats åt  ensamkommande flyktingbarn. Idag när jag läser om hur Vellinge kommun med  kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman (M) tillika moderatledare för hela Skåne fortsätter att motarbeta de ensamkommande flyktingbarnen med hjälp av mögelhundar är jag extra  glad över att dela trappuppgång med grannar  med helt annan inställning än vad Ljungman och Vellinge kommun gett uttryck för.

Det är beklämmande  att se hur Billström och   några  bloggare av partipolitiska skäl(?)  kör huvudet i sanden istället för att inse vad problematiken bottnar i, främlingsfientligheten och rasismen som pyr i Vellinge. En människosyn som utgår ifrån att några duger medan andra inte gör det.

Media: AB
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .
Pingad på intressant.se.Vellinge vill inte möta flyktingbarn.

Vellinge kommun vill inte se flyktingbarn inom kommunens gräns. Det handlar om 20-30 ensamkommande flyktinbarn som skulle få en tillfällig bostad på ett vandrarhem i Vällinge kommun. Det är överfullt i Malmö och barn ska inte hänvisas till gatan därav beslutet att nyttja vandrarhemmets rum.  Det handlar om barn från Afrika och Asien. Barn som ofta har traumatiska upplevelser i bagaget.

En moderatstyrd kommun med välbärgade innevånare vill inte ta ansvar.  Välbärgade människor i villa som uttryckt oro för att taxerindsvärden ska sjunka , att kommunalskatten ska öka och vad som kan hända när deras ungdomar möter flyktingbarnen på byn,  de sätter upp kalla handen och vill inte  ge barn med skyddsbehov tillträde.

Pengar kan inte vara problemet då ersättningen är god. På ett informationsmöte i Hököpinge i går konstaterade en man:
- "Folk röstar på moderaterna av ett visst skäl.
Vi vill inte ha flyktingar här. Punkt. Slut." (SKD)


Media:  SvD, Sydsvenskan, SKD, Ab
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .
Pingad på intressant.se.

Vem tar samhällsansvar?

Är det ett skämt? Det kan inte vara  allvar! Så gick tanken när jag sent i går kväll noterade att Vattenfall planerar att sälja bolagets elnät/kablar/stolpar/kraftledningar. Vem har gett Vattenfalls VD Lars Josefsson klartecken att göra detta?

Syftet sägs vara att få fram pengar för att bygga ut  kärnkraft i Storbritannien och tysk koleldning
Men stopp och belägg! Då ändras ju Vattenfalls inriktning, något som inte kan göras utan riksdagens godkännande.  Har regeringen blivit helt fartblind? Hur står det egentligen till med Maud Olofsson som är politiskt ansvarig för statligt ägda Vattenfall. En av statens   största inkomstkällor försvinner. Hur kommer eltaxan att påverkas? Maud Olofsson har ju tidigare sålt ut centerpartiets tidigare motstånd mot kärnkraft under alliansens förhandlingar om ny energipolitisk proposition.

Har regeringen börjat inse att de kan förlora valet och vill skynda på avknoppningar, avregleringar och utförsäljningar för säkerhets skull?
Först apoteken och  bilprovningen och nu Vattenfalls stamnät, tjänster som borde ligga under allmännyttan. Kommer   privata ägare vara beredda att ta ett samhällsansvar?Av ideologiska skäl ska det avregleras och privatiseras  både här och där i allt snabbare takt.  Har regeringen lagt långsiktighet och samhällsansvar på hyllan?

Media:   Ex, DN, DN2, AB, SVD.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , i


Var ska vinsten tas?

Undrar om det blir någon skillnad om jag köper min medicin hos Apoteket Hjärtat eller Apoteket AB. I det förstnämda fallet handlar jag hos en riskkapitalist och i det senare som vanligt. Vilket märke på min kolestorolsänkanmde medicin kommer Apoteket Hjärtat att rekommendera? Det kan skilja åtskilliga hundralappar mellan olika märken där innehållet är detsamma. Kommer vi  verkligen att kunna känna oss helt trygga med den läkemedelsinformation vi får på ett apotek som drivsför att maximera vinsten? 

Delar av Apoteket AB har nu sålts till fyra bolag
varav tre är riskkapitalbolag som enligt SvD avser att sälja sina nyinköpta apotek vidare. För en inte så liten vinst förstås. Så går statens (läs våra )pengar ner i fickorna på några kapitalstarka personer eller bolag som avser att göra vinst vid försäljning om fem år.

5,9 miljarder var priset.  Med tanke på att offentligt ägd egendom sålts till underpris tidigare undrar nog fler än jag  om rätta värdet varit underlag för försäljningen.  

Hur blir det nu med mångfalden som det var tänkt.
Fyra stora riskkapitalbolag är knappast mångfald. Frågan är om inte försäljningen som syftade till mångfald till sist blir rena enfalden?

Bloggat: "Du är till för att skapa vinst!" Ett Hjärta Rött, "Storbolag med kortsiktiga vinster köper apotek", Svensson. "Nu dansar pillertrillarna på bordet"

Media: SvD1, SvD2, SvD3 DN1, DN2, AB
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,, intressant.se

När får vi se "barriären" rivas?

Idag firas 20 årsminnet av Berlinmurens fall. En glädjens dag.

I en annan del av världen byggs en ny mur .
Den mur som staten Israel kallar säkerhetsmur men som palestinierna kallar apartheidmuren.

Tänk dig att en mur skulle byggas i din kommun och de som bestämmer tar beslut om att den ska dras precis vid ditt hus. Olivträden  som din farfars far anlade hamnar på fel sida och du får köa i timmar för att gå över om du nu släpps igenom den dagen. Är du beroende att för din försörjning vårda träden på andra sidan muren lär din familj få det svårt. Träden kommer efter generationers vård att förtvina och du kan bara betrakta förfallet över grinden eller den dag du släpps igenom för några timmar.
Om Du släpps igenom.

När får vi se den muren rivas?

uppdaterat 091110
Är det någon skillnad på barriär och mur? Berlinmuren och muren som byggs på Västbanken inne på palestinskt område är tre gånger så hög och fyller samma funktion som Berlinmuren. Avsikten är att stänga ute och stänga in palestinierna. Muren är därför ett mer korrekt ord att använda. Barriär kan förvirra och bagatalliserar det faktum att palestinierna på Västbanken stängs ute från egen mark, har svårt att besöka varandra och avskärmas från omgivningen med köbildning och rena trakasserier vid övergångarna. Om de överhuvudtaget släpps igenom.

svd,
Bloggat: Jinge
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kampen mot främlingsfientlighet och förtryck får aldrig överges.

Idag firar världen 20 års minnet av Berlinmurens fall.   En symbol för diktaturen som föll tack vare modiga människor som gjorde motstånd. Idag en viktig  frihetssymbol i hjärtat av Europa Jag delar tyskarnas glädje och stolthet över att den mur som skilde familjer, vänner, släktingar och ett folk  är borta.  Men blev det en bättre värld frågar sig Peter Kadhammar i Aftonbladet och svarar:
-"Självklart på många sätt. Men det blev inte den värld med fred och rättvisa som så många hoppades på kvällen den nionde november 1989."


Idag reses på nytt murar i Europa. Främlingsfientliga grupperingar får ökat stöd och nynazistiska rörelser gör insteg. Främlingsfientlighet måste motarbetas. Det kan vi lära av historien. De mänskliga fri- och rättigheterna är okränkbara

Samtidigt får vi i dag rapporter om att svenska FN-förbundet kritiserar Sverige för bristande respekt av de mänskliga fri- och rättigheternaSverige följer inte viktiga konventioner står det i den rapport som idag överlämnas till FN-rådet för mänskliga rättigheter  Geneve. Hatbrotten och våld mot kvinnor ökar. Papperslösa flyktingar diskrimineras. Barnkonventionen åsidosätts och barn fastnar i tillfälliga boenden utan skola och vuxenkontakt.

 

-"Det totala antalet rapporterade hatbrott ökade med nästan 50 procent mellan 2007 och 2008, till nära 5900 islamofobiska antisemitiska och homofobiska hatbrott ökade med i tur och ordning 32, 35 och 45 procent. "(AB)

 

I natt, natten mellan den 9 och 10 november är en natt som inte får glömmas bort. Det var den natten, Kristallnatten, en natt av krossat glas, den natt som beväpnade nazister iscensatte en progrom  mot judar i Tyskland. Starten på den förföljelse som ledde till förintelsen av 6 miljoner judar.

I Sverige manifesterar vi idag Kristallnatten  mot främlingsfientlighet och rasism
samtidigt som vi delar glädjen över att muren mellan öst och väst är borta.

Bloggat: Tonårsmorsa, Peter Andersson, Trollhare
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,


Kristallnatten, manifestation mot främlingsfientlighet och rasism

Runt om i Sverige hålls idag den 9 november en minnesmanifestation mot främlingsfientlighet och rasism. 
Natten mellan den 9 och 10 november iscensatte beväpnade nazister en progrom i Tyskland .


-" Ett hundratal judar dödades, 20 000-30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger, 267 synagogor brändes och över 7 500 butiker vandaliserades."(Wikipedia)


Natten som kallas Kristallnatten, natten av glas , får aldrig falla i glömska. Främlingsfientlighet och antisemitism , diskriminering och våld var  stegen  på den trappa som i Tyskland ledde fram till förintelsen  av 6 miljoner judar.

Jönköping

Kristallnatten. Minnesmanifestation mot rasism och främlingsfientlighet.
Samling 9 november kl 18.00 på Västra torget, fackeltåg till Hovrättstorget.
Arr: Ung Vänster och SSU

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , i

Vanvettigt kvacksalveri.

Vilket fiasko!
Regeringens fiasko med  de så kallade jobbcoacherna är  i flera fall rena katastrofen för de arbetslösa.
3 miljarder satsade regeringen med arbetsmarknadsminister Sven Otto  Littorin i spetsen på privata jobbcoachbolag. Syftet med jobbcoaching är att  den som är arbetslös ska bli  bättre på att söka jobb. Terapi, medicinska behandlingar, utbildningar och rehabilitering är förbjudet. De reglerna följs inte av alla coacher.  

Aftonbladets granskning visar att vissa coacher använder sig av ovetenskapligt trams och rent kvacksalveri Neurolingvistisk programmering, och healing bedrivs av oseriösa coachbolag utan någon som helst granskning eller kontroll.

Moment 22 råder.
Någon oberoende granskning av jobbcoacherna finns inte. Den står jobbcoachbolagen för själva.
Att bli arbetslös är en chockartad upplevelse och hela familjen påverkas. Att sedan utsättas för rent kvacksalveri är oförsvarbart.  Rena vanvettet men inte alls oväntat med tanke på vilken syn regeringen har på arbetslösa.

Man började ju med att skuldbelägga de arbetslösa för att kunna genomföra  försämringar av deras situation.

Arbetslösheten var de arbetslösas fel och ansvar. Med de metoder som nu används förstärker  man synen på att det är något underliggande fel på en person som är mist sitt jobb. Dessutom kan regeringen visa på att man visst vidtagit åtgärder. Det finns naturligtvis coacher som gör ett bra jobb det tvivlar jag inte på. Men kontrollen brister och marknaden som den avslöjats i Aftonbladet ligger öppen  för svindlare och lurendrejeri.

Media: ab12 svd dn
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Partipolitik ingen enmansföreställning.

Vad syftet är med mätningar av partiledares förtroende har jag aldrig förstått.
Högt förtroende tyder på att man gillar personen ifråga men säger inget om hur man ser på partiets politik. Hög mediefokusering samt vad medierna väljer att fokusera på hos en partiledare påverkar bilden.
Grunden för vilket parti vi väljer att lägga vår röst på är inte vår syn på en viss person utan istället partiets människosyn och ställningstagande i viktiga sakfrågor. Partipolitik är ju knappast en enmansföreställning.

Partiets trovärdighet är det som gäller. 2010 blir det med stor sannolikhet jobben och hur välfärden ska organiseras som kommer att stå i fokus. Vilket block de rödgröna eller de blåblåvita är mest trovärdig när det gäller att skapa jobb och trygga välfärden? Alliansens vallöfte från 2006 "Fler i jobb och färre i utanförskap" har ju resulterat i färre i hobb och fler i utanförskap samtidigt som otryggheten ökat på grund av nedmonteringen av socialförsäkringarna.  Att Fredrik Reinfeldt upplevs som en trevlig karl och därför andas förtroende eller att Maria Wetterstrand är  trevlig och kunnig  kommer i det läget inte spela någon roll. Det är resultatet som räknas!

Bloggat: Peter Andersson, Jinge, Krassman
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,i

Falsklarm

Det var inte svininfluensan som letat sig in hos oss.
Sent i går em var tecknen tydliga. Det var rosfeber.  Precis samma symtom som då influensa bryter loss med huvudvärk, muskelvärk, frossa , hög feber och lite hosta gjorde att vi felbedömde vilket kunde ha slutat riktigt illa. Rosfeber ska behandlas med antbiotika för att snabbt häva infektionen annars kan blodförgiftning , blodproppar och chocktillstånd uppstå. Det har vi varit med om innan vi förstod allvaret med febern som återkommit från och till. Allmäntillståndet kan  sänkas rejält och det kan ta  dtid att återhämta sig. Det beror på hur aggressivt angreppet är och hur snabbt behandling sätts in. Vi dröjde onödigt länge då  budet var att influensa ska egenbehandlas så länge inga komplikationer tillstöter. Antibiotikan verkar bita så nu andas vi ut. Rosfeber smittar inte så handspriten har åkt in i skåpet igen.

Den allmänna mediehysterin runt svininfluensan  påverkade oss.

Det är oansvarigt och direkt vansinnigt med den oproportioneliga rapportering som sker. Varje dödsfall slås upp som en krigsrubrik.
Vi vet ju att svininfluensan i de allra flesta fall har ett mildare förlopp än den vanliga säsongsinfluensan . Tillhör man ingen riskgruppp eller av annan anledning har sänkt allmäntillstånd finns ingen anledning till oro. Rubriker om att vaccinet ärslut skrämmer också. Det är ju inte ens sant. Slut för dagen betyder ju inte att det är slut. Nu behövs ju också bara en dos för friska vuxna.

När febern lagt sig börjat operation övertalning igen. Sent omsider har jag insett att vaccinera sig bör man.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , i

Influensan innanför dörrarna.

Operation övertalning är inställd. I natt slog influensaviruset till och gjorde vaccineringen överflödig för en i familjen. Utan provtagning kan vi naturligtvis inte vara säkra men symptomen stämmer väl med de som uppgivits för A/h1n1 med feber, huvud- och muskelvärk, frossa men bara lite ont i halsen. Ett stort plus till informationen som finns här. Saklig information som dämpar den oro som kan uppstå då man själv eller någon i ens somgivning smittats av viruset.

Räkna med att handspriten gått åt här idag.
Nysa och hosta i armvecket men vad mer kan man göra? Är man sjuk måste man ju bli ompysslad så någon karantän blir det inte fråga om. Tyra ligger på plats intill och vakar. Märkligt med  katters känslighet för sinnestämningar. De märker genast när det är något som inte är bra. Får nu hoppas att Tyra inte blir smittad som den amerikanska katten blev.

Snart väntas klartecken för vaccination av de små barnen
läser jag i i svenskan.  Bra det är ju barnen som drabbats hårdast hitintills. Där vi bor börjar vaccineringen av friska vuxna och barn först vecka 47 med start för 18-30åringar. Skolhälsovården vägrar att befatta sig med vaccinering så barnen får vänta och följa med sina föräldrar när det blir deras tur. Hur många 18-30 åringar har barn? De med äldre föräldrar får vänta  till december. Konstig tågordning! Och så ska alla som redan låtit vaccinerat sig och de äldre barnen ställa sig i med minstingarna igen.  Blir någon förvånad över  om det uppstår irritation och att vissa helt enkelt avstår?

Tänkte ge mig ut och storhandla ifall ifall... Mat måste vi ju ha och mängder av cocacola.

Relaterat i media: ab ex12
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , ,vaccin, ,

Telekompaketet och IPRED.

Förlikningsgruppen  har enats om en skrivning som stärker den enskildes rätt vid en eventuell rättsprocess. Så kan man tolka resultatet. Ingen ska kunna stängas av från Internet utan rättslig process där den anklagade också ska kunna göra sin röst hörd. Christian Engström, piratpartiet som suttit med i gruppen är nöjd även om gruppen inte nådde ända fram. Det borde naturligtvis ha fastslagits att den rättsliga processen skulle avgöras i domstol. Vem som ska stå för den rättsliga processen hänger nu i luften.

Innan överenskommelsen vinner laga kraft ska EU parlamentet först godkänna och sedan ministerrådet. Det är ju ministerrådet som hela tiden hållit upp kalla handen så än är inget avgjort. Det är ministerrådet som vid en tvist efter förlikning kan fälla avgörandet.

Det är ändå en framgång att EU parlamentet satt fingret på att Internet är en viktig del av varje människas liv. Att stängas av är att hamna utanför. Att sitta bredvid bredvid den digitala motorvägen är att sitta ute i kylan.  Internet underlättar vår vardag och utan rätten att koppla upp sig blir livet så mycket krångligare. Den insikten är värdefull. En rättslig prövning innan en ev avstängning är ett måste. Sedan kan man ju fundera på om det överhuvudtaget är möjligt  och ens önskvärt att utestänga någon från Internet.

EU direktiv går före svensk lag vilket rimligen borde innebära att  IPRED lagen rivs upp eller åtminstone skrivs om för att stärka den personliga integriteten och rättssäkerheten. IPRED kräver ingen egentlig rättslig process och  ger upphovsrättshavare rätt att pungslå en privatpersopn utan bevis för att det är innehavaren av ett visst IP nummer som fildelat illegalt.

Media: dn 1 2, svd , ab , ex
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,i

Vaccinerar jag mig för kattens skull?

Vaccineringen mot h1n1 pågår för fullt över hela Sverige. På några ställen är det långa köer på andra är det bara att gå rakt in till syrran som väntar med nålen. Där jag bor har man som på många andra ställen ökat tempot och alla ska kunna få sin spruta före jul.

Det går inte en dag utan stora rubriker  i media. Nya dödsfall konstateras innan egentlig orsak fastställts. I vårt grannland Norge sprider sig smittan snabbare än andra jämförbara länder.
Trots detta är många tveksamma. Några tvekar på grund av motstridig information om biverkningar . Andra frågar sig vad som skyddar bäst mot ett muterat och mångdubbelt farligare virus om det skulle komma. Är det vaccinet eller influensan i mildare form? Några hänger sig åt konspirationsteorier med foliehattar på.

Jag har länge varit tveksam men har nu beslutat mig för att hörsamma kallelsen om vikten av att vaccinera mig om inte annat för att inte smitta andra som av olika anledningar inte kan ta vaccinet.

Vad som egentligen påverkat mitt beslut är svårt att veta. Mängden av information har kanske skrämt mig.  Tidigare vaccination mot säsongsinfluensan har fungerat bra. Inte ens en förkylning efter den sprutan.
Till och med Tyra min amerikanska katt, en Occicat  kan bli smittad om man får tro Svenska Dagbladet:
-"Den 13 år gamla katten tycks ha smittats med A/H1N1-viruset av en människa i samma hushåll. Katten har återhämtat sig och tycks inte ha fört smittan vidare."


Det var kanske den informationen som slutgiltigt fick mig att bestämma mig. Vem vet? Nu gäller det att övertyga resten av familjen. Får se om de köper budskapet om att vaccinera sig för kattens skull?
Kanske det biter bättre att säga som en bloggvän proklamerat
-"Har WHO sagt att vi ska vaccinera oss gör man det."
Ett viktigare skäl om man nu inte är orolig för egen del är att risken finns att man smittar någon med underliggande sjukdom som   råkar riktigt illa ut av virussmittan.


Media: ab12, ex12, dn1, svd1
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , ,

Ordlös onsdag, tema blått

Mer blått här

Andra bloggar om: , , ,

Goldstonerapportens följder?

Inför debatten om Goldstonerapporten i generalförsamlingen röstade kongressen i USA om ett fördömande av rapporten. Representanthuset yrkade bifall. Politikerna anser att Israel orättvist beskylls för krigsbrott.

Goldstone vädjade till politikerna inför att:
-“take the time to consider my comments about the resolution and, as a result of that consideration, make the necessary corrections” to the inaccuracies."

Det har pågått ett intensivt diplomatiskt spel om utformningen av den resolutionen som ska läggas fram i generalförsamlingen. Rickard Falk, som bevakar mänskliga rättigheter  för FN på Västbanken och i Gaza är oroad över hur resolutionen kommer att utformas. En för svag formulering leder ingenstans menar han.

Rapporten som utpekar både Israel och Hamas  har tillbakavisats av Israel. I Gazakriget miste tre israeliska soldater och 1300 palestinier livet varav flertalet var kvinnor och barn. Skolor, sjukhus, FN-lokaler, ambulanser, bostadshus, industrier och vattenreservoarer var mål för den israeliska arméns eldgivning som svar på Hamas raketbeskjutning mot Israel. Än idag ligger infrastrukturen i spillror och palestinska familjer  försöker övervintra i spillrorna av sina sönderbombade bostäder. Ett oproportineligt våld och brott mot folkrätten enligt flera oberoende rapporter. Cement och annat byggnadsmaterial får inte tas in i Gaza då materialet enligt israelerna kan användas till avskjutnuingsramper för raketanfall på civila mål i Israel.

Vad som än händer med Goldstonerapporten under och efter debatten i FNs generalförsamling har den satt strålkastarljuset på vad som hände  under Israels invasion i Gaza  vintras . Bevakningen av vad som händer i området har intensifierats. Igår uppmanade  FNs generalsekretarerare Israel att upphöra utdrivningen av palestinska familjer i Östra Jerusalem och frysa utbyggnaden av bosättningar på det Västbanken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Organstöld på rättsmedicinskt institut i Israel.

Donald  Boströms artikel om skjutna palestinier och deras anhörigas obevisade misstankar om organstöld skapade en hetsig debatt inte bara i Sverige.

Den nittonårige Bilal som sköts och obducerades på Israels rättsmedicinska institut Abu Kabir av dess chefspatolog Yehuda Hiss  har erkänt att han egenhändigt stulit organ i ”forskningssyfte" av en israelisk soldat.  Hiss har tillsammans med två medarbetare dömts att betala 2,8 miljoner svenska kronor.

-Brottet är att de 2001 plundrade en israelisk soldat på vävnader. Man utreder flera liknande fall, och det är de djupt religiösa judiska föräldrarna som tar strid.(AB)


Avslöjandet bekräftar naturligtvis inte den misstänkta organstöld som Bilal kan ha utsatts för. Det kommer troligen trots detta olägligt för Netanyahu och alla de som ropade  antesemitism.  Att göra en oberoende rättsmedicnsk undersökning, om nu det är möjligt efter så lång tid,  är den väg staten  Israel borde välja  för att kunna att avvisa eller bekräfta ryktena om organstöld.

All heder åt Åsa Lindeborg som vågar berätta sanningen trots all uppståndelse runt publiceringen av Donald  Boströms artikel.

Staten Israels  vana att ropa om antisemitism så snart någon andas kritik mot den Israeliska staten är det allt färre som lyssnar på numera. Antisemitismen ska i alla lägen bekämpas något som på sikt kan försvåras om företeelsen avsiktligt feltolkas och används i propagandistiskt syfte.


Media: svd, 2, 3 ,dn, Dagen
Läs vad andra skriver om: , , , i

Obama sviker palestinierna.

Obamas fina tal där han framställde sig som fredsängel  har ingen substans.  Sveket mot palestinierna är upprörande. Hillary Clinton uppmanade Abbas  och palestinierna att återuppta samtalen med Israel trots att inga utfästelser gjorts om bosättningarna på Västbanken.

Så här uttalade sig  arabförbundets ordförande  Amr Moussa enligt Reuter:
-"I am telling you that all of us, including Saudi Arabia, including Egypt, are deeply disappointed ... with the results, with the fact that Israel can get away with anything without any firm stand that this cannot be done"(Maan News Agency)


Moussa hävdade också att Obamas så kallade fredsinitiativ andades ett totalt misslyckande.
Hur Clinton kan begära att palestinierna ska förhandla bort möjligheterna att existera på Västbanken är totalt horribelt.

Idag fortsatte bosättare med den Israelska regeringens gioda minne den etniska rensningen av Östra Jerusalem.  Bosättare slängde ut  familjen  Al-Kurd i  Sheikh Jarrah från sitt hem.  Hur länge ska detta få fortsätta?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
i

Kommunikation via media skapar ingen gloria.

Man stärker inte sitt varumärke genom att kommunicera via media.
Sorgligt att läsa  om hur Stieg Larssons far och bror  kommunicerar via Svenska Dagbladet med  Eva Gabrielsson. De erbjuder henne via tidningen 20 miljoner kronor. Ingen har kontaktat vare sig Eva Gabrierlsson  eller hennes advokat och hon anser  att uttalandet i SVD är underligt.

Eva Gabrielsson och Stieg Larsson levde ihop i 30 år. De gifte sig aldrig då Stieg Larssons arbete med att avslöja och bekämpa nazism och rasism på tidningen Expo resulterade i en hotbild som han ville hålla sin sambo utanför.
Vid Stieg Larssons död gick kvarlåtenskapen därför  enligt lag till hans far Erland och bror Joakim. Det handlar om miljontals och åter miljontals kronor som upphovsrätten  och filmatiseringen av böckerna gett upphov till. Milleniumtriologin gjorde Stieg Larsson till den näst mest säljande författaren förra året enligt SvD. Stieg Larssons sambo Eva Gabrielsson blev i överensstämmelse med svensk lag lottlös.

I Sverige lever allt fler i sambo eller  särboförhållande.
Ändå står lagstiftningen och stampar i dåtid med ålderdomliga arvslagar endast knutna till äktenskapet som samlevnadsform. Få av oss tänker på döden när vi tror oss vara mitt i livet och tänker inte på att den vi levt vårt liv tillsammans med kan hamna i en ohållbar eller oönskad  ekonomisk situation om olyckan skulle vara framme.  Arvslagar som är så ur fas med samhället borde förändras och moderniseras.

Hur ser det ut i andra länder?
Kan partners och sambos ärva människor man levt tillsammans med under lång tid utan att testamente upprättats?

Bloggat: LOKE

Borgarmedia: SVD1,2,3, DN, AB, EX, DB, GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , i


Slår S vakt om mediebolagens intressen?

Med motiveringen att IRED slår vakt om kulturskaparnas  rätt att få betalt för sitt arbete kommer IPRED-lagen att vara kvar även efter en ev valvinst för de rödgröna, om S får bestämma. En uppsminkad IPRED-lag för att stärka den personliga integriteten och rättssäkerheten utlovas. Vilka dumheter! IPRED-lagen slår ju vakt om de stora mediebolagens intresse och konserverar en en icke tidsenlig affärmodell.

Ulf Bjereld och skriver 
-"Om Socialdemokraterna fortsätter på den nu inslagna vägen så kanske det efter valet 2010 finns möjlighet att travestera Schiller: Piratpartiet har gjort sin plikt - Piratpartiet kan gå... "

Jag vågar drista mig att säga:
-"Där har Du fel!"

S-kongressens beslut visar att man inte förstått.  JJn menar att
-"man sviker en miljon olagligförklarade människor och riskerar tappa bort en generation av unga möjliga väljare i händerna på Sd och PP."

Nu är ju det här med övervakning och integritet endast en ungdomsfråga hävdar vissa och biter sig själva i svansen. Så länge som de gamla partierna inte tar integritetsfrågorna på allvar behövs  piratpartiet!
IPRED-lagen är otidsenlig och svår att bevaka. Idag  använder sig allt fler  av anonymeringstjänster för att göra sina  IP-nummer osynliga för omvärlden.  S-kongressens halvhjärtade försök att tillmötesgå ungas kritiska röster är inget annat än en valteknisk fint som är allt för genomskinlig. 

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, i

S har slutat blinka vänster.

Nu har S blivit tydligt. Det går inte längre att ta miste på. S har slutat blinka vänster för att sedan svänga höger. Den successiva anpassning till en nyliberal politik  som gjort sig känd för blommade ut i full skala på årets S-kongress. 
De som förespråkade att vinst inte skulle vara drivkraften i skola och vård fick inte gehör.  Istället vann den andra linjen med motivering att det nu ska var slut på "systemkramandet" och "ideologiseringen" i partiet. De påstår att reglerna ska bli hårdare och att kvalitén ska höjas.

S säger  ja till fortsatt överföring avskattepengar till privata vinstdrivande företag inom skol- och barnomsorgen och vården .
Varför gör då en privatskola vinst medan den kommunala skolan inte gör det. Det är ju samma skolpeng hävdar vissa. Färre behöriga lärare och lägre lärartäthet med sänkt undervisningskvalitet är ett av svaren på den frågan. Vissa friskolor tar inte heller emot elever som är resurskrävande  utan det ansvaret vilar istället på den kommunala skolan.
Svensson visar hur vinst skapas i den privata vården till förfång för den allmänna. När allt fler läkare etablerar sig inom den privatasfären uppstår vårdköer i den allmänna vården. Köer  som  de som saknar privat sjukvårdsförsäkring inte har råd att köpa sig förbi. Så sakteliga närmar sig Sverige nu  det system som finns i USA . Ett system som president Obama försöker vända upp och ned på för att ge alla möjlighet till vård.

S gamla kännemärke att stå upp för internationell solidaritet och fredsmäklande fick också stryka på fot. Kongressen gav bifall till att låta svenska soldater fortsätta att delta under Nato-befäl i Afghanistan

I vilken mån  kommer vänsterpartiet att svänga högerut i sina försök att anpassa sig till socialdemokraternas nyliberalka körfält? Att Ohly dök upp på S-kongressen idag är kanske svaret på den frågan.

Bloggat: Röda M-ö, Svensson, Jinge, Esbatis kommentarer

Läs även andra bloggares åsikter om socialdemokraterna, jobbkongress, jobbkongressen, , , , , , , , Intressant

Höst

Rådhusparken i Jönköping i full höstskrud.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Strul med Svenska Dagbladet, morgontidning på em.

Efter att ha beställt en prenumeration på Svenska Dagbladet såg jag fram emot frukost med papperstidning. Prasslet och och sällskapet med övriga i familjen.  Men ack så bedragen jag blev. Två av nio dagar har tidningen levererats  innan frukost.  Sju dagar har den uteblivit ,  idag för femte dagen i följd.
Numret till kundtjänst kan vi utantill. Där svarar  en  trevlig person  som beklagar och förlänger prenumerationen. Dag ut och dag in.  Samtalet avslutas som vanligt idag igen  med
- "Tidningen vill vi ha idag".
- "Ska se vad jag kan göra."


Så har den levererats, morgontidningen som inte hittat oss, på eftermiddagen med gamla nyheter dag efter dag. Då har vi som vi alltid tidigare gjort läst tidningen  på nätet . Det var ju det jag ville undvika, just på morgonen. Nu sitter vi där  runt bordet med frukostgröt och var sin dator eller iphone och klickar mellan nyheterna trots att vi är innehavare av en prenumeration på Svenska Dagbladet.  Samtalet har tystnat och man hör bara ljudet från datorerna.

Vad hjälper det med en trevlig tillmötesgående person i kundtjänsten som uppgivet skyller på vikarie, när produkten inte levereras som den ska dag efter dag.  Ett oproffsigt och vresigt bemötande som Mymlan beskrivit att com.hem  står för är kanske bättre. Då vet man ju var sta´n ligger. Nu vet vi att det inte har fungerat och frågan är om tidningen ligger utanför min dörr  i morgon. 

Sensmoralen äratt  det trots allt blir mindre stress med nättidning än väntan på en papperstidning som inte levereras.

Tidigare inlägg: Morgontidning vid dörren.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
i

RSS 2.0