Vem är en vinnare, en "Ellenor" eller en "Jarmo"?

Vad gav Ellenor segern i Robinson? Var det hennes låga profil och försök att vara vän med alla eller var det helt enkelt Jante som fällde avgörandet ?
 Valet stod mellan en person som legat lågt och hållit sig i skymundan och en stark person som tagit plats och vågat sätta ned foten. I verkliga livet händer det inte allt för sällan att Jantelagen slår hårt mot den som är stark, kreativ och som är full av engagemang. En sådan person kan uppfattas som ett hot av de som vill gå i samma takt och  av de som mäter sitt eget värde i förhållande till andras prestationer.

 Det kanske helt enkelt var Ellenors uttalande om att repliken om sexism varit ett skämt och Jarmos ärliga svar att han ogillar sexism som gav Ellenor den sista avgörande rösten.

Som socialt experiment är Robinson intressant. Vem vill vi egentligen vara. En "Ellenor" eller en "Jarmo"?  Inte reta någon, inte sticka ut och hålla sig väl med styrande pakterema  eller gå vår egen väg, göra egna val, sätta ned foten och stå upp för vad vi sagt? Vem vill vi helst vara med?

Robinsonkrönikan i AB:

-Men att ligga platt som en flundra på botten och inte blixtra till förrän det var absolut och oundvikligen nödvändigt tog henne hela vägen över målsnöret. Att sticka ut så pass lite att ingen störde sig på henne visade sig vara slugare än alla pakter, sammanslutningar och grupperingar tillsammans.Den oundvikliga diskussionen om ”värdig vinnare” tänker jag över huvud taget inte ge mig in i. Ellenor Pierre tog hem hela konkarongen – vilket ur alla sorters nyktra perspektiv per automatik gör henne värdig.


Ja det är väl så det fungerar i det verkliga livet på många arbetsplatser där Jante styr: Inte sticka ut, inte vara för duktig, inte gå för fort och backa när Du ställs mot väggen. Gå i takt och vara som alla andra. Helt enkelt passa in.


Media: Expr 1 2 3 4   svd  dn  AB 1 2 3 4 5 6
 Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,,

Pirater med vind i seglen.

Nu seglar piratpartiet i medvind. I Sifos senaste mätning går Piratpartiet framåt tillsammans med mijö- och vänsterpartiet. Uppgången för Piratpartiet håller i sig. Inte undra på att det var så glada miner hos valfunktionärerna i i Piratpartiets valstuga i Jönköping idag. I Jönköping är det marknad och valstugorna inför EU-valet ligger som ett radband miit i sta´n. Piratpartiets flagga och lila färger drar blickarna till sig. 
Tänk att andra partiers valfunktionärer har så dålig insikt i innebärden av FRA- och IPRED-lagen. På en fråga om vad de anser om FRA-lagen svarade de:
-"Fildelning är inte bra".
 
FRA-lagen har som de flesta av oss vet inget med fildelning att göra.Att  IPRED-lagen är den lag som lägger ut polisens arbete på entreprenad är  något som de tillfrågade inte ägnat en tanke åt.

Piratpartiet är så mycket mer än fildelning:
-"Nedmonteringen av medborgarrätten är global, från Bushs Patriot Act till Sarkozys Hadopi-lag. I hela världen tittar man därför storögt på denna svenska valrörelse, där väljarna kanske faktiskt säger ifrån och kräver sina rättigheter åter. En röst på Piratpartiet är en medborgare som har fått nog."(Isobel Hadley Kampts )

Lars Gustavsson, nyligen fick Selma Lagerlöfs litteraturpris tänker rösta på pirartapartiet. Han säger i Expressen  att han värnar:
"nätets fortsatta existens som idéforum och som medborgarrättslig instutition, skyddad mot identitetskränkande ingrepp och skyddad mot mäktiga enskilda intressen."
Lars Gustafsson anser att det som händer i dag påminner om razzior, censur och hot mot tryckfriheten  åren före Franska revolutionen 
Vi är många som håller med och valt att lägga vår röst på Piratpartiet.
 
Bloggat: Leo Erlandsson:"Författaren lars Gustavsson röstar på Piratpartiet"Satmaran: "Piraterna blir bara fler och fler", "Jinge: Grattis Piratpartiet"
Andra om: , , , , , , , , ,
DN SvD SVD2 AB AB2 SDS HD GP intressant.se

Israel ökar förföljelsen av palestinier i Jerusalem.

Staten Israel förnekar sig inte. Senast i raden av kränkningar av palestinier är stängningen av ett kulturevanemang i Jerusalem  som palestinier anordnat i samarbete med Unesco och det brittiska kulturrådet British Council   . 
Flera författare bl a  Mankell fanns på talarlistan.  Kulturfestivalen  ansågs vara politiskt därför stormade israelisk gränspolis teatern när festivalen skulle starta.
  Mankell jämförde stormningen av evenemanget med livet i Sydafrika under apartheid.
- Vad som verkligen gör oss till människor, är vår förmåga till dialog. Det enda sättet på vilket vi kan rädda oss sjävla, är vår förmåga till dialog med varandra, sa Henning Mankell. (SVD)


Israelisk polis försöker på alla sätt försvåra livet för palestinier i östra Jerusalem. Nyligen stängdes ett palestinskt presscenter som hade gjorts i ordning med anledning av påvens besök i östra Jerusalem. det ansågs också vara politiskt. Samtidigt fortsätter israeliska bulldozers i strid mot internationell rätt att riva palestinska hem för att göra plats åt annan bebyggelse i östra Jerusalem.  

Den israeliska ockupationspolitiken har eskalerat efter att Benjamin Netanyahu tillträdde som premiärminister. Netanyahus regeringskollega på högerkanten Avigdor Lieberman föreslår nu dessutom att Israels medborgare ska avkrävas en lojalitetsförklaring med Israel som varande judisk, sionistisk och demokratisk stat. Inte nog med det utan landets palestinska innevånare ska förbjudas att visa sorg över Nakban. Palestiniernas sorge dag för att minnas de  800 000 palestinier som fördrevs från sina hem i samband med att staten Israel bildades.

-En palestinsk flicka berättade häromdagen att hon sett att hennes bilskolelärare hade Davidstjärnan i ett halsband. Hon frågade varför och fick till svar att idag firar vi staten Israels tillblivelse. Vad sa Du då frågade jag.  Hon svarade . Ingenting men jag tänkte på att det var den dagen mitt folk fördrevs, att det är vår Nakba.

Så länge staten Israel behandlar sina palestinska invånare som andra klassens medborgare kan ingen fred uppnås. En stat som förföljer och diskrimnerar en folkgrupp är definitivt ingen demokrati.

Bloggat:Motbilder Svensson Gaza; Peace n´Freedom Jinge
SvD
 1  Guardian N24 Dagen 1 DN 1Andra om: , , , , , , , Intressant.se

Vår tids rädslor?

Vi har alla våra rädslor och vissa är mer tidsberoende än andra. Tsunamin i Thailand, Estonias förlisning, och brandkatastrofen i Göteborg är händelser som etsat sig fast. Det som vi inte kan kontrollera är det som skrämmer oss mest även om risken att skadas av liknande händelser är minimal.
Kriget mot terrorismen, initierat av president Bush efter 11 september attacken gör att många väljer bort resmål som upplevs som osäkra. Detta trots att sannolikheten för att skadas i en terroristattack är försvinnande liten. Sveriges riksdag instiftade FRA-lagen med motiveringen att övervakningen av hela befolkningen är nödvändig för att kunna hålla koll på eventuella terroristplaner. Då måste det ju vara farligt! Eller? Nej! Vi borde vara mer rädda för den mat vi köper än terroristhot. Vi borde vara mer oroliga för vilka följder massavlyssning av medborgarna kan få för demokratin.  

DN redogör för intervjuer med fem olika riskforskare och en undersökning som mittuniversitetet har gjort om hur vi bedömer olika risker.  DN frågar om  svininfluensan är exempel på en överskattad risk

-" En pandemi passar utmärkt de kriterier som medieredaktioner utgår från i valet av nyheter: Det råder stor osäkerhet, det är akut, många människor kan falla offer, det finns i dagsläget inget botemedel och det anknyter till historiska händelser som spanska sjukan. Influensan får stora rubriker runt om i världen, [...]Det blir sedan som en rundgång mellan medier, allmänhet, politiker med flera där bilden av risken hela tiden förstärks, säger Anna Olofsson, som är docent vid Mittuniversitetet."

75 personer har dött av svininfluensan i Mexico. Lika många som i en vanlig influensa. Är det vår tids krav på effektivitet och prestation som gör oss rädda för att bli sjuka och som får några att utveckla hypokondri? 

En verklig rädsla som många har är risken att bli av med jobbet. I samhällen där varslen slagit hårt finns den rädslan akut.  Regeringens försämringar av socialförsäkringarna  och försäkringskassans ineffektivitet har ställt många på bar backe. Risken att inte kunna försörja sig och sin familj är ett reellt hot för många idag.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,, , ,   intressant.se

Skottpengar på Wanja?

Skottpengar på Wanja eller Wanjas förlorade heder.
Media har stoppat fackbossen i ett fack och där ska hon stanna.
Hur skulle media överleva om det inte fanns skandaler och helst då politiska sådana. Eller är det snarare att skandalerna skapas av media och underblåses av bloggare? Nu är Wanja i blåsväder igen. Orsak? Hon tar med sin äkta hälft till Italien och bor på hotell. En skandal som måste betraktas som större än än gång i tiden Mona Sahlins Toblerone.

Erik Laakso pekar på att kvällspressen appelerar till vår avundsjuka och undrar vad som hänt om resan istället för Italien gått till Mjölby.
Det är klart att man ska följa reglerna men som Mary säger:
-"Men ingen vet ju faktiskt förrän hon har deklarerat nästa år om det här är skandal eller ej. Konstruerade skandaler fastnar lite i halsen. "

Ronny Åkerberg är förbannad och menar att:
-"Wanjas skandaler avlöser varandra medan medlemmarna slåss mot varsel och lönesänkningar - det behövs en rejäl utstädning av pampväldet inom LO".


 
Bloggat: Sagor från Livbåten om tre aspekter på "Wanjas vandel", Kjellberg om "Maken bor gratis på hotell"
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Du är terrorist!

Är Du en terrorist?
Jag hittade videon hos Scaber Nestor, Hax och sedan hos Esbati.
Videon är riktigt otäck men alltför bekant. Du bist terrorist! Det är det våra lagstiftare tror. Vad gör Du åt det?
Så här tänker Daniel Scythe.


Du bist Terrorist (You are a Terrorist) english subtitles from lexela on Vimeo.

Bloggar som visar videon
Andra bloggar om: , , , , , ,Israels ockupationspolitik stärker greppet om Jerusalem.

Israel fortsätter sin etniska rensning i strid med internationella lagar och konventioner. 
88 familjer i Silwan har fått rivningsorder från de israeliska myndigheterna . Silwan är en stadsdel i Jerusalem som israelerna vill göra om till en nationalpark som ska drivas av Elad, en extrem bosättargrupp.  Israelerna försöker stärka sina positioner i den palestinska delen av Jerusalem. Flera nationalparker planeras och palestinier  har portas från sina gamla hem.  Husrivningar av palestinska hem skapar allt fler palestinska flyktingar.

Kommer jerusalem att ställas under internationell kontroll?
Rykten påstår att president Obama avser att lägga fram en fredsplan där Jerusalem ska stå under internationell kontroll.
Ett förslag som tidigare förkastats av både staten Israel och palestinierna.
I Jerusalem bor 492000 judar och 268 000 palestinier. Jerusalem är en helig stad för både judar, kristna och muslimer.

Ockupationspolitiken och övergreppen mot palestinier fortgår i oförminskad styrka. 
Israelsika plan bombade  i veckan på nytt  infrastrukturen i Gaza. Några dagar tidigare förstörde bosättare med hjälp av den israeliska armén olivlundar och körde iväg palestinska jordbukare från sin mark i Salfit. Övervåldet mot palestinier fortsätter medan världen stillatigande ser på. Mediernas intresse för att bevaka händelseutvecklingen har upphört samtidigt som palestiniernas lidande under den israeliska ockupationspolitiken inte ser något slut
Nyheter som denna är allt för vanliga:
-"A 20-year-old Palestinian demonstrator from the West Bank village of Ni'lin was transferred to a Ramallah hospital after Israeli forces shot him in the head with a tear-gas canister on Friday.

The young man, Mustafa Amira, was attending a demonstration against the West Bank separation wall, which cuts off nearly half of his village of Ni'lin's land for the use of illegal Israeli settlements."(Maan News)


Bloggat: Jinge: Närmar sig Israel ett krig?  Anna Westers tal: Vad tänker ni när jag säger Gaza?
Media: AB1 DN1 EX SvD1 Dbl  Dagen1 GP
Andra om: , , ,

Partier diskrimineras i EU-valet?

 Partier som idag saknar representation i EU-parlamentet diskrimineras.
 De partier som idag inte har representanter i EU särbehandlas i vallokalerna.Till skillnad från de partier som idag finns representerade i EU-paramentet måste partier som PP, Fi och Arbetarinitiativet själva lägga ut och fylla på med valsedlar om de tar slut. Den servicen står annars valfunktionärerna för. Så ser regelverket ut. Däremot finns det inga föreskrifter om att valsedlar ska särbehandlas. Nu rapporterar Nyheterna 24 om att oegentligheter begås  på ställen där förtidsröstning pågår:
-" Piratpartiet utsätts för omfattande oegentligheter i vallokalerna landet runt. Funktionärer rapporterar om att partiets valsedlar göms undan och i Skåne vägrade ansvariga vid en vallokal att ta emot valsedlar. "

På stadsbiblioteket i Jönköping har Piratpartiets valsedlar  lagts ut vid sidan.
Piratpartiets valsedlar ligger några meter vid sidan av och strax utanför själva området där valfunktionär och bås står. Är detta en trend diskrimineras  Piratpartiet i vallokalerna vid förtidsröstningen. Skamligt

 I EU-valet finns en spärr mot småpartier.
  Fyra procents regeln gäller precis som vid valet till Sveriges riksdag. I TV-sända debatter  får inte de mindre partierna delta och partistöd får endast partier som är representerade i kommunfullmäktige eller riksdag. Om vi till detta lägger diskriminerande regler  i vallokaler så finns det många hinder för nya mindre partier att ta sig förbi.

Om Piratpartiet inte är populära bland vissa valfunktionärer är partiet desto mer efterfrågat av internationella medier.
Christian Engström första namnet på Piratpartiets EU-lista har intevjuats av mediejättar som BBC, Le Monde, La Republica och Süddeutsche Zeitung.

Intresset för valet är större i år än tidigare och opinionsinstitutens valprognoser blir allt frekventare. Senast i raden är Skop. I samtliga undersökningar är S och M största partier medan junilistans saga är ett minne blott. Piratpartiet ligger över fyra- procentsspärren och ökade i Skops senste prognos med +0,4 % till 4, 4%.  
Om prognoserna inför EU-valet  ska ses som en signal inför det kommande valet i Sverige blir det en rockad mellan regerings-och oppositionspartierna.

Bloggat:Christian Engström Scaber Nestor Piratpartisten Odsvall Polisstat Svensson Jinge
Media: AB 1 2 EX 1 SvD 1 DN 1 Intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om  , , ,, , , , , ,


EU-valet kan bli dramatiskt!

Vaknade i morse av glada rop:

-" Piratpartiet tredje största parti. Moderaterna backar rejält".

Snabbt upp och kollar text-TV. Jo det stämmer enligt Demoskops senaste mätning. Men ajaj där kom en till undersökning som säger att S och M de två största partierna i EU-valet ligger kvar på samma värden och piratpartiet får någon procent lägre värde.

Opinionsundersökningarna duggar tätt idag.

-"Lågt valdeltagande och att färre svarar på opinionsinstitutens frågor gör oinionsundersökningarna inför EU-valet ganska osäkra". (Gilliam, professor i statskunskap, Dagens Eko)

Opinionsundersökningar påverkar de fakto opinionen. Varför olika opinionsinstitut hamnar så olika är en intressant fråga. Är de specialbeställda för att påverka opinionen? Piratpartiet ligger i hos olika  undersökningarna klart över 4 procents gränsen. Det borde ge partiet en eller två platser i EU-parlamentet.  Valdeltagadet blir troligen högre hos förstagångsväljarna något som gynnar det partiet.Personligen hoppas jag att piratpartiet tar sig in i EU. De etablerade partierna behöver en rejäl näsbränna för att de med undantag för V och MP aktivt understött lagar som FRA och IPRED.

Media: SvD DN SvD SDS DN DN SvD SDS SDS AB
Läs vad andra skriver om  om:förtidsröstning , , , , , , , , , , ,

Passade Du på att förtidsrösta idag??

Idag passade jag på att rösta i EU-valet. Ska jag vara sanningsenlig brydde jag mig inte förra gången tillfälle gavs. EU-projektet är inte direkt min melodi. Makten flyttas till Bryssel och det är i grunden ett nyliberalt projekt. Nu kan inte historiens hjul vridas tillbaks. EU finns och då gäller det att påverka  det  vi kan påverka.  EU-parlamentet är ganska maktlöst men kan sätta käppar i hjulen för ministerrådet om enighet finns. Det visar omröstningen av telekompaketet där parlamentet sa nej.
Mitt ljumma intresse för EU delar jag uppenbarligen med många. Knappt hälften av de röstberättigade vet om att det är EU-val. Kanske möjligheten att rösta på ställen som många människor rör sig på kan hjälpa till att fånga fler röster.
Intresset bland ungdomar verkar större vilket kan påverka valutgången. Det är ju ingen hemlighet att Piratpartiet har ett stort stöd hos unga väljargrupper.  FRA.- , IPRED-lagen, telekompaketet och datalagringsdirektivet är något som de flesta ungdomar på ett eller annat sätt berörs av. Det är frågor som Piratpartiet fokuserar på. 
För många som engagerat sig i debatten om de lagar som inskränker den personliga integriteten och påverkar rättssäkernheten negativt kan valet bli lite knepigt. Ska man lägga sin röst där man brukar och rösta på att parti som  fokuserar på hela samhället eller är det dags att bryta trenden och ge Piratpartiet en chans?
 Jag har gjort mitt val. Har DU?
 
Läs vad andra skriver om  om:förtidsröstning , , , , , , ,
Media: AB12 DN1 DN2  DN3  SvD  

 
 

Piratpartiet skrämmer etablissemanget

Makten över internet är en fråga partierna måste ta på stort allvar menar många idag. Orsaken är främst att piratpartiet lockar många i synnerhet unga sympatisörer inför EU-valet. Att de etablerade partierna med några få undantag har haft svårt att förstå vilka krav ny teknik ställer i ett informationssamhälle är tydligt. Eller är det snarare så att rädslan för medborgarna och deltagardemokrati via internet är det som skrämmer?
FRA- och IPRED-lagen är ju inget annat än ett försök att kontrollera befolkningens åsikter och förehavande på nätet.  En metod för att bevara gamla maktstrukturer.
Istället för att anpassa upphovsrätten till informationssamhället så stiftas nya lagar som går stick i stäv med både t FNs deklaration om mänskliga rättigeher samt Europakonventionen. En total konfrontation med en generation som vuxit upp med informationsteknologin  och som rör sig lika obehindrat på nätet som utanför.
Eva Franchell (AB):
-"Det handlar inte om några ungar som försöker sno gratislåtar från nätet. Det handlar om rätten att få röra sig fritt över nationsgränserna, om möjligheterna att få ta del av kultur, vetenskap, religion och nyheter utan att bli övervakad och granskad i varje steg man tar. "

Piratpartiet är ett enfrågeparti men det var även miljöpartiet en gång i tiden.
 Piratpartiet formulerar en förstålig politik runt några viktiga frågor som rör några av demokratins grundvalar:  personlig integritet, informationsfrihet och rättssäkerhet. Frågor som Fredrik Reinfeltd och övriga borgerliga partiledare tillsammans med Mona Sahlin helt har missat. De stora politiska partierna har definitivt inte värnat upphovsrätten utan istället sprungit den gamla underhållningsindustrin till mötes.

Kommer piratpartiet in i EU-parlamentet blir det en tydlig signal till de etablerade partierna som borde skaka om. 

Så frågan är om man ska rösta på ett parti som har en helhetssyn på samhället eller på ett parti som piratpartiet.
För mig är frågan enkel när det gäller EU-valet. Jag lägger min röst på Piratpartiet inte bara för husfridens skull utan för att det är min övertygelse att det i nuläget är det bästa valet.

Bloggat: Jinge, Zac
Läs vad andra skriver om: , , , , , , , ,
Media:  AB123 SvD12 DN12 EX Newsmill intressant.se

Kamphundstaktik och politik.

 Gårdagens partiledardebatt i SVT beskrivs av media som vilken idrottsmatch som helst.
Hur ska man annars tolka rubriker som vem vann debatten? eller ordval som det blå och det röda laget? En debatt där deltagarna inte får tid att utveckla sina svar, en debatt där pariledarna merendels talade i munnen på varandra gör ingen klokare vad det gäller politikens innehåll.
 En TV-sänd debatt handlar inte bara om ord utan också om kroppsspråk. La ni märke till hur både den blå och rödgröna alliansen nickade och log när någon av syskonpartierna talade? Ett helt annat kroppsspråk visade regeringspartierna gentemot oppositionen. De blåste upp sig som kamphundar, drog ned mungiporna och stirrade ömsom hotfullt och ömsom nedlåtande allt medan TV-kamerrorna zoomade in deras ansikten.  

Reinfeldts ställdes till svars om uttalandet under 2006 års valrörelse då han lovade:
"Vi ska inte jaga en hel ungdomsgeneration".

Han tillbakavisade och menade att vad han lovat var att det ska staten inte göra. Att statens företrädare lämnat över det ansvaret i och med IPRED-lagen till privatpolis nämnes inte.
 I en tid då klyftorna ökar och arbetslösheten slår ut allt fler kom debatten att inriktas på hur jobben ska säkras.
På Mara Wetterstrands fråga om hur jobblinjen går ihop med försämringar i sjukkassan och arbetslöshetsförsäkringen blev alliansen svarslös.
Regeringen anser att vi ska shoppa oss ur krisen när de hävdar att de skattesänkningar som gett de som har mest ska kunna rädda jobb. På Twitter #agenda fördes en parallell debatt och kommentaren  var blixtsnabb:Märkligt att skatter diskuteras utan att de relateras till vad de ska användas till. Kommunernas inkomster har fått sig en rejäl knäck tack vare skattesänkningen samtidigt som ökad arbetslöshet  påskyndat underskotten. Såväl skolan som äldreomsorgen drabbas av nedskärningar.  Att inte tillföra medel till kommunerna ansåg statsminister Reinfeldt var ansvarsfull politik. 

Intressant.se
Media: SVD1, 2, 3, DN, AB, 2, 3, 4, SDS, EX1, 2, 3, Dagen, HD
Läs även vad andra skriver  om , , , ,,

En dag som inte liknar de andra blev jag en av dom andra

Blogginlägg inför måndagens Brunchrapporten special i P3- Om dom andra:
"En dag som inte liknar de andra blev jag en av dom andra"


Läs vad andra skriver om Dom andra, mobbning

Supergutten charmade hela Europa.

En förhandstippad gutt som stod pall.
Supergutten Alexander Rybak charmade hela Europa och tog hem en jordskredsseger i Eurovisionschlagern. Idag kan ingen säga att fel låt vann.  Med sin fiol, energi och positiva attityd la Alexander Ryback  hela Europa för sina fötter Melodislingan satt direkt.  Idag blir det nationalistisk yra av dubbla anledningar i Norge: 17:de maj och supergutten som knockade hela Europa.ESC fick lite extra krydda för oss som följde Twitter #melfest .  En kommentar på Twitter speglar stämningen vid röstningen :

 

Jag gillade Malena Ernmans framträdande.

 Malena tog sig till final och hamnade på 21:a plats men hamnade längre ned i resultatlistan än vad hon förtjänade.  Det är kanske  så att operapop inte platsar i ESC?  Kommentarerna om Malena på #eurovison var syrliga och  The Guardians liveblogg var inte nådig.
Varje år frågar jag mig: " Varför tittar Du på ett program som är så in i norden sövande med en musik Du aldrig annars lyssnar på?  Jag har inget svar. Har Du? 

Tidigare inlägg: Malenaeffekten
Kulturbloggen: Det kändes inte som om vi kom på 21:a plats. Jinge: Nu blir Norge prilligt.
Läs vad andra skriver om: , , , , ,
Media AB12 SvD12 3 DN12 Dbl12 NRK21 EX1 t

Datalagring påverkar EU-valet.

Nu har upphovsindustrin vind i seglen och blivit helt fartblinda
Studenter har stängts av från nätverk efter påtryckningar från filmindustrin  och det på bara misstanken om fildelning.(SR/P3 )
Med tanke på att Teledatalagringsdirektivet som är på gång i EU  redan nu sätter sina spår i Sverige är 1984 redan akterseglat. Teleoperatörerna  kommer att straffas om de inte lagrar IP adresser och andra uppgifter i ett halvår . Det betyder att alla samtal och elektroniska meddelanden görs tillgängliga för staten. Hittills har ju flera teleoperatörer vägrat lämna ut uppgifter om sina kunder och därför inte lagrat några IP-nummer.
 IGhost , bredbandsleverantören Alltele går ännu längre och ger sina kunder möjlighet att ladda ner en anomynitetstjänst.:
- (SVT ) " Vi stödjer på inget sätt illegal fildelning men med den här åtgärden säkrar vi i alla fall våra kunders rätt till en privat sfär på internet intill det möjligas gräns, säger Ola Norberg VD på Alltele."
En förstärkning av IPRED är på gång och i EU riskerar tillägg 138 att blåsa bort då telekompaketet hänvisas till förlikning mellan ministerrådet och parlamentet.Tillägg 138 skulle garantera att ingen ska kunna stängas av från Internet innan domstolsprövning. En självklarhet i ett stat som vill kalla sig för ett rättssamhälle och värna demokratin.

Lagstiftarnas liering med upphovsrättsindustrin och övervakningsivrarna har skapat jordmån för piratpartiet. Ett parti som fokuserar på Internet, personlig integritet, rättsäkerhet och informationsfrihet. Piratpartiet är en uppstickare som kan komma in  i EU-parlamentet enligt de opinionsundersökningar som finns. PP är nu  näst största parti för unga personer mellan 18-29 år. PP har  lyckats göra politiken intressant och engagera unga människor. En generation för vilka Internet är lika självklart som att andas reagerar på lagar som begränsar informationsfrihet och attraheras av det parti som ställt sig i frontlinjen mot övervakningssamhället.  PP har  visat att demokratin inte är självklar utan något man måste ta kamp för.

Uppdaterat: Vad har sjörövare att göra i EU? Dagens Ekos lördagsintevju med Rick Falkvinge. Lyssna på den . Den måste vara något i hästväg då t om Jinge bugade sig och gav PP godkänt.

Media: Expr AB SDS SVD SVD2 DN
Bloggat: Leo, Satmaran, Svensson, Sidvind, Röda Malmö Mark Klamberg
Andra intressanta bloggar om:  

Ringduvans unge på visit

Oron för "minstingen" som först vägrade flyga är borta. Efter många lockrop från ringduvan lyfte den från granen. Det var inte utan att det kändes tomt när boet stod tomt. Till min stora glädje men grannarnas sura miner har  gården och min altan blivit  ett av deras favoritställen. Vad  mina grannar är rädda för förstår jag inte. Fågelskiten? Att stans alla duvor ska flytta hit? Eller rent av fågelinfluensan?

visit

Tidigare inlägg: Skogsduvan kom med våren , “Vi” har fått tillökning, Trångbott i boet Snart flygfärdiga och kvar i boet. Trängsel i boet Övergivna igen Dags att lämna boet Första flygturen nära. Övergivet bo. Dagsläget i boet En dramatisk första flygtur.

Bloggat: annarkia
Andra  om Ringduva, fågelägg, fåglar, fågelungar, vårtecken, vår


Anna Odell i klinch med psykiatrin.

Konstfackseleven Anna Odell gick i klinch med en  maktfullkomlig vårdapparat.
-"Tidigare i veckan presenterades examensarbete på Konstfack under namnet "Okänd, kvinna 2009-349701" som i tre delar skildrar tiden före, under och efter den simulerade psykosen på bron."(SVD)

Anna Odell   lyckades med att få strålkastarna riktade mot  psykvårdens metoder. Schizofreniförbundet med 15 000 medlemmar hyllar henne. Psykiatrin å sin sida  känner sig provocerade   och går till attack mot Anna som fejkade en psykos och tog platsen från någon som bättre behövde den.
I onsdagens kvällsöppet där Anna Odell mötte företrädare för psykiatrin  förstärktes bilden av en fartblind och empatibefriad vårdapparat.

Konsten eller konstnären
kan naturligtvis inte stå ovanför lagen men frågan är om inte  brottsrubriceringen skjuter över målet och åtalet  mot Anna är ett övergrepp. Brotten hon åtalas för kan vid fällande dom ge böter eller upp till två års fängelse.
 
Läs Annas  debattinlägg på Newsmill: Konsten måste få vara fri där hon ställer frågor som :
"Vilken roll vill vi att konsten ska spela i vårt samhälle? Vad är egentligen konst"?

Bloggat: Svensson Röda Malmö  Roya
Media:SVD  DN Sydsv AB Exp  Intressant
Läs vad andra skriver  om konst, anna odell, kultur , politik, samhälle,


Julafton för upphovsrättsindustrin: Skyldig till motsatsen bevisats!

Författningsdomstolen har det slutgiltiga avgörandet över om ett franskt övervakningssamhälle med privat polis som bygger på att man är skyldig tills det att motsatsen bevisats blir verkligt i Frankrike. Igår antog den franska nationalförsamlingen den så kallade Hadopi-lagen . En lag som innebär att en misstänkt fildelare kan stängas av från Internet utan någon som helst prövning i domstol.
-"Government and members of the Parliament of the majority made fools of themselves with their determination to please at any cost the president-king. Instead of a real democratic process, HADOPI would have helped to refocus the debate on the importance of civil liberties in the digital age and the urgency to invent new schemes for funding creation. Artists and authors, including those who once were used by the government and the decaying industries' lobbyists, now have to team up with their public to move along." (concludes Jérémie Zimmermann, co-founder of La Quadrature du Net)

I Storbritannien trycker upphovsrättsindistrin på för att en liknande lag som den franska ska antas. Internetleverantörerna svarar att:
"Internetoperatörer och konsumentgrupper anser att avstängning av internetanvändare inte är proportionerligt, något som Europaparlamentet nyligen höll med om", skriver Ispa i pressmeddelandet enligt BBC". (SVD)

Mary funderade på om frågan inte är felställd och undrade om det överhuvudtaget går att stänga av nänniskor då samhällets administrativa infrastruktur byggs på Internet.
-" Var betalar man sina räkningar när Posten lagt ned? Kan ett samhälle stänga av medborgarna från sin internetmedicin av livsavgörande karaktär? Kan man utesluta människor från ett samhälle där myndighetskontakter byggs över internet? [...]"

EU parlamentets nej skickade telekompaketet vidare till ett avgörande hos ministerrådet. Ministerrådet har tidigare varit positivt inställd till lagen varför avgörandet säkerligen kommer att avgöras i en förlikning. Tillägg 138 kan då bli ett minne blott. Det tillägg som avser att återställa en bit av rättssäkerheten genom att låta en domstol avgöra om en person ska kunna stängas av från Internet. Taktikröstningen i EU-parlamentet gav Hadopi vind i seglen i Frankrike. Förmodligen röstar också senaten ja till lagen.

Här hemma ska kronofogden beslagta inkomster och tillgångar
hos de som dömdes av tingsrätten i rättegången mot The Pirate Bay. Detta sker trots att domen överklagats och det visat sig att domaren är upp över öronen insyltad med målsägarna. En rättsskandal är under uppsegling. Det blir tydligare och tydligare att upphovsrättsindustrin inte skyr några medel för att behålla en ålderdomlig maktstruktur.

Uppdaterat- franska senaten röstade i dag ja till Hadopi-lagen.

Relaterat i media: SvD SVD2 DN DN2 AB AB2 intressant.se
Bloggar om politik, samhälle, eu, upphovsrätt, internet, telekompaket, fildelning
hadopi, TPB

Aftonbladet sidsteppar PP.


Hur resonerar Aftonbladet när de censurerar en av årets uppstickare i EU-valet nämligen Piratpartiet.
Hur ska man annars tolka att tidningen valt att ta bort PP i sin information om EU Profiler.

Piratpartiet är i de prognoser som gjorts inför EU-valet det tredje största partiet.
Man kan ju som Satmaran undra vad testet får för värde om inte alla partier finns med.
Det ursprungliga testet där samtliga svenska partier som ställer upp i EU-valet finns med hittar Du HÄR.

Medias information inför valet kan vara utslagsgivande då
:
- "Det mesta talar för att EU-valet 2009 blir ovisst in i det sista. En dryg tredjedel, 34 procent av de tillfrågade i Demoskops undersökning, har inte bestämt hur de ska rösta. Och mycket tyder på att valdeltagandet blir lika uselt som för fem år sedan, när knappt 38 procent gick och röstade."(Expr)

Så många EU-invånare röstade i de tidigare EU-valen 2004 45,6 % 1999 49,8 % 1994 56,8 % 1989 58,5 % 1984 61 % 1979 63 % (Källa: EU4journalists. )

Europaportalen.se är en sajt som ger information både på bredden och djupet.
Tyvärr presenterar sajten endast de partier som idag har delegater i EU. Även Expressen har valt att skala bort partier som idag inte är representerade i Europaparlamentet. TV4  frös ju också först ut junilistan när de inte fick köpa reklamtid men ändrade sig efter påtryckningar.

Här kan du lära mer om hur EU fungerar.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , ,,

Rättsskandal i TPB-rättegången

En rättsskandal utan dess like seglar nu upp efter Sveriges Radios avslöjande om Tomas Norströms förehavande i en rad organisationer vars syfte är att tillvarata upphovsrättsindustrins intressen..Tomas Norström domaren i rättegången mot The Pirate Bay är mer involverad i upphovsrättsindustrin än vad som tidigare framkommit. Det är inte direkt några samtalsklubbar det handlar om:
-"Domaren i Pirate Bay-målet, Tomas Norström, är medlem i Svenska föreningen för upphovsrätt SFU och han sitter i styrelsen för Svenska föreningen för industriellt rättsskydd SFIR . Både SFU och SFIR är svenska avdelningar av två större internationella organisationer, som heter ALAI och AIPPI. I stadgar och resolutioner kan man se att organisationerna företräder upphovsrättsinnehavarna och jobbar för att deras intressen ska bli tillgodosedda" (SR/P3-Nyheter )
Tilltron till rättssystemet får sig en rejäl knäck om inte rättegången tas om. En domare som är så sammanflätad med målsägarna  utan att nämna detta för rätten är inte seriös.  Många ungdomar har följt rättegången och ett sådant förfarande skapar inget förtroende för att rättsväsendet ska vara en garant för rättstryggheten.
Ta om rättegången och gör rätt! Sätt sedan luppen på Tomas Norström.

Uppdaterat
- Läs vad satmaran skriver om hur Danowsky & Partners Advokatbyrå skickat  "Krav via kronofogden till TPB-killarna"

Intressant.se
Bloggat: Stenudd, Kulturbloggen, Svensson, Jinge
Media: SVD,2,  DN1, 2, 3, EX, AB, SR
Läs även andra skriver om , , , , ,

En dramatisk första flygtur.

 
 


Igår var det dags för ringduvans barn att ta sin första flygtur. Fågelmammans  locktoner fick fart på ungarna. En lyfte och gjorde ett första besök på altanen. Sedan var det dags att prova vingarna  över gården,
hela tiden understödd av ringduvan. Högt uppe på taket satt den andre föräldern och övervakade tillställning.

Mindre lyckosam blev den andra ungens flygning. Den krockade med en vägg och ramlade ned.   Försökte igen och damp sedan ned på altanen. Snabbt var ringduvan där och puffade och lockade. Förskrämt flög ungen  upp i närmsta trädtopp och blev sittande där hela natten. I morse hördes nya lockrop utan att ungen i trädtoppen rörde sig ur fläcken.  

Tidigare inlägg: Skogsduvan kom med våren , "Vi" har fått tillökning, Trångbott i boet Snart flygfärdiga och kvar i boet. Trängsel i boet Övergivna igen Dags att lämna boet Första flygturen nära.  Övergivet bo. Dagsläget i boet
Andra  om , , , , ,

Fattigsverige på väg tillbaks.

Enligt regeringens prognos ökar arbetslösheten till 11% nästa år för att fortsätta att stiga 2012 och socialbidragen ökar med 50 procent fram till 2012. Ändrade regler för arbetslöshetsersättning och sjukskrivning gör att nya grupper söker sig till socialkontoren.
Det nya Sverige har blivit kallare och människoovänligare. Fattigsverige är på väg tillbaks. Upp till ett halvår får vissa vänta på sin arbetslöshetsersättning . Avstängd kan Du bli om Du deltar på din mors begravning istället för att hörsamma kallelse från Arbetsförmedlingen. Att Du meddelar orsaken spelar ingen roll.

Räkna inte med att arbetslösersättningen Du har rätt till kommer i tid. Även om Du uppfyller alla regler för ersättning, arbetat tillräckligt länge, betalt din avgift och aktivt söker jobb,  kan Du få vänta upp till ett halvår innan a-kassan betalar ut din ersättning.

I Sverige råder arbetslinjen det har alliansregeringen sett till. Är du sjuk eller pensionär betalar du därför högre skatt. Sjukskrivna och arbetslösa får vänta i månader på lagstadgade erättningar. När är det de nyblivna pensionärernas tur att bli strandsatta? Inget förvånar längre men förskräcker desto mer. Våra trygghetssystem har successivt skalas bort avv alliansregeringen.

Kommunerna går back och drar ned på välfärden.
En kvarts miljon lärare har varslats med större undervisningsgrupper och sämre resurser till skolan som följd.  I den kommun jag bor  kommeralla verksamheter att beröras av nedskärningar och kvalitén på alla verksamheter, skola, barnomsorgen och äldrevården ska sänkas
Var gör regeringen? Ingenting! Sitter still i båten och väntar på att marknaden ska läka sig själv. Det är inte enbart finanskrisens fel att det blåser kalla vindar utan regeringens sparbeting mitt i krisen harförvärrat situationen av de som drabbats av krisen.
Det är i sanning fattigt att låta utsatta grupper de med små marginaler  bära krisens bördor.

Socialdemokraterna vill ersätta arbetsförmedlingen och försäkringskassan med en ny myndighet för att hjälpa och garanera ersättning åt sjuka och arbetslösa. Ett intressant förslag men  löser inte det faktum att det behövs nya jobb för att häva den arbetslöshet som väntar de kommande åren.

Bloggat: Ett hjärta rött
Media: E24 , E242 SVD AB DN DN2 DN3 AB SVD AB SVD intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Övergivet bo.

  I morse flyttade fågelbarnen ur boet. Där på grenarna bakom boet har de suttit hela dagen och  väntat . Nu behövs lite coaching  och flygträning så fixar de maten själva.Tidigare inlägg: Skogsduvan kom med våren , "Vi" har fått tillökning, Trångbott i boet Snart flygfärdiga och kvar i boet. Trängsel i boet Övergivna igen Dags att lämna boet Första flygturen nära.
Andra  om , , , ,

Dagsläget i boetTidigare inlägg: Skogsduvan kom med våren , "Vi" har fått tillökning, Trångbott i boet Snart flygfärdiga och kvar i boet. Trängsel i boet Övergivna igen Dags att lämna boet Första flygturen nära.
Andra  om , , , ,

Spelar det någon roll vem jag röstar på?

Margot Wallströms budskap är rösta, rösta vem Du röstar på spelar mindre roll. Om det nu inte gör någon skillnad vem jag lägger min röst på varför ska jag då rösta? Ger ett högre valdeltagande  ökad legitimitet åt EU som projekt? Är det så hon tänker? Valdeltagandet till EU-parlamentet är som i flertalet medlemsländer  lågt  i Sverige vilket kan förklaras av att EU inte är något demokratiskt projekt.
Känn på de här orden som beskriver olika beslutsformer.
Medbeslutandeförfarandet, samrådsförfarandet, samtyckesförfarandet och samarbetsförfarandet. Parlamentet spelar en helt annan roll än vad vi är vana vid.  Den svenska riksdagen  fattar beslut medan EU-parlamentet mest fungerar som en diskussionsklubb. Ofta kan parlamentet inte ensamt besluta i viktiga frågor.
När Irland sa nej  till Lissabonfördraget i en folkomröstning
fick de skrivet på näsan att de röstat fel. Irland röstade nej trots en massiv kampanj från de som understödde JA-sidan. Nu planeras en folkomröstning i repris då Lissabon- fördraget måste antas av samtliga medlemsländer för att bli giltigt.
 
Valkampanjen inför EU-valet ligger i startgroparna och opinionsinstituten jobbar hårt.

-"De två stora partierna skulle ta hem storslam om det var val till EU-parlamentet i dag, medan Junilistan skulle ramla ur, enligt SvD:s Sifo. Pirat-partiet är den uppstickare (3,33%) som ligger närmast till för att ta plats i Bryssel. [...]
Socialdemokraterna får det absolut högsta stödet: 35,2 procent. Moderaterna får 27,6 procent."

Göteborgsposten refererar en undersökning som gjorts av en internationell statsvetare som driver sajten predict09.eu.
-"För svensk del kommer valforskarna fram till att Socialdemokraterna tar sex och Moderaterna fyra av landets 18 mandat. Tredje största parti enligt analysen blir Piratpartiet, som väntas få två mandat. Resterande sex fördelas med ett vardera på Kristdemokraterna, Folkpartiet, Centern, Miljöpartiet, Vänstern och Junilistan."
Piratpartiet motiverar sitt deltagande i EU-valet med att det är nere i Bryssel som slaget mot privatliv och jakten på fildelare stårl.Piratpartiet är också motståndare till Lissabonfördraget som de anser cementerar EUs demokratiska underskott.Så vilket parti ska Du rösta på?
Ett som tar ansvar för hela paketet och som ligger i linje med din ideologi, människo- och samhällssyn? Eller  Piratpartiet som är en ny medborgarrörelse som slår vakt om privatlivet, den personliga integriteten, rättssäkerheten samt informationsfriheten och som ser de frågorna som samhällets grundvalar? Eller väljer Du sofflocket?
 
Bloggat: Svensson, Jinge, Röda Malmö, Leo Erlandsson, Intressant.se
Media: DN ,DN2, SVD, Expr AB
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
,, ,
 , , ,

Vem tar ytterplatsen på höger flanken.

Centerpartiet har förlorat riktningen och seglar allt längre höger ut. En av partiets hjärtefrågor  avskaffandet av kärnkraften är nu ett minne blott. Centerns plats i mitt fältet har övergivits för plats som högerytter.
Centerns ungdomsförbund kliver ur mittfältet och gör en särtolkning av liberalismen när de förespråkar ett avskaffande av Folkhälsoinstitutet med motiveringen att det inte finns någon folkhälsa och att staten inte ska lägga sig i. Vetenskaplig forskning som tydligt visar på samband mellan socioekonomiska faktorer och hälsa samt samband mellan miljö och hälsa slängs åt sidan.  Att CUF anser att prostitution är frivilligt och att sexköpslagen inte behövs är en annan nyhet som stolt trumpetatdes ut under veckan.
Ungcentern fortsatte sin envisa kamp om alliansens ytterplats när de på centerpartiets riksting slogs för anställningstrygghetens avskaffande på svensk arbetsmarknad med motiveringen att LAS, lagen om anställningstrygghet som reglerar turordning vid varslen av arbetskraft, skulle alstra fler jobb. Hur nu försämringar i tryggheten skulle kunna alstra fler jobb är en gåta. 

Maud Olofsson och Jan Björklund slåss nu om vem som ska spela högerytter. Björklund som vill göra om skolan till en kasern med "kepsen av" metodik och kvarsittning eller Olofsson som förespråkat kärnkraft och avskaffandet av LAS i sin nuvarande form?  Maud backas av en stureplanscenter och ett ungdomsförbund på glid. Björklund har stark uppbackning av partibrodern Johan Pehrsson som vill lösa problem med repressiva åtgärder och kollektiv bestraffning av en hel stadsdel. Utegångsförbud i Rosengård skulle få precis motsatt verkan och mer oro och  hat mot polis och samhälle skulle födas. Samhället har alldeles för länge låtit  förfall och sociala problem anhopas i främst delar av Herrgården. Utegångsförbud löser inte den problematiken. Ökad polisnärvaro kan möjligen dämpa oron

Klarar Maud Olofsson och Jan Björklund av att ta ifrån Fredrik Reinfeldt och Anders Borg platsen på högerflanken? Reinfeldt och Borg skaffade sig  ett oslagbart försprång då de lierade sig med Chicagoskolans ekonom  Milton Friedman, nyliberalismens egen guru. Ett radarpar som mitt i finanskrisen försöker spara sig ur krisen och istället låta marknaden läka sig själv. Ett förhållningssätt som spätt på den arbetslöshet  som är ett resultat av en misskött global finansmarknad är svårslaget.

Bloggat: Aliansfritt Sverige, "Magnus Andersson i tårar", Röda Malmö, "Klassamhället bär skulden i Rosengård", Kulturbloggen, "Om Olofsson avgick kanske Sverige få tillbaks ett mittenparti", Ett hjärta rött, "Välfärdsslakt, ökade klyftor och utförsäljningar" ".  Peter Andersson,"S-nytänkande om jobben medan centern tjatar om LAS"

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , ,  

Första flygturen nära.

 Tidigare inlägg: Skogsduvan kom med våren , "Vi" har fått tillökning, Trångbott i boet Snart flygfärdiga och kvar i boet. Trängsel i boet Övergivna igen Dags att lämna boet
Andra  om , , , ,

Dags att lämna boet

  Det är första gången jag ser  en av ungarna sitta på en gren utranför boet. Ett tecken som tyder på att de är flygfärdiga och överger trångboddheten.Tidigare inlägg: Skogsduvan kom med våren , "Vi" har fått tillökning, Trångbott i boet Snart flygfärdiga och kvar i boet. Trängsel i boet Övergivna igen
Andra  om , , , ,

EU parlamentets nej en pyrrusseger?

Telekompaketet i sin nuvarande form avvisades av EU-parlamentet. Istället skjuts paketet till en förlikningsöverläggning mellan parlamentet och ministerrådet. I ministerrådet sitter som bekant representanter för EU:s medlemsländer , en minister från varje land.
Risken är nu att tillägg 138 som parlamentet först antog nu kommer att avvisas. Tillägget innebär ett krav på  domstolsförhandling innan någon avstängs från nätet. En självklarhet om rättssäkerheten ska ha en chans. 
Tillgång till information är en demokratisk rättighet och varför någon överhuvudtaget ska kunna avstängas från nätet är en gåta.  Lagar som FRA, IPRED och Telekompaketet  som stiftas i strid mot FN's deklaration om de mänskliga rättigheterna och Europakonventionen som ska skydda  rätten  till privatliv,  till fri information och rätten  att inte få vår privata korrespondens avlyssnad, kort och gott vår personliga integritet är inte  förenliga med demokratin. Under skenet av upphovsrätt och terroristhot instiftas lagar som ger stater totalkontroll över våra liv.
Efter telekompaketet kommer som Satmaran uttrycker det mer skit, CS/IDG och loggningslagen. Ett storebrorssamhälle så ofantligt skapas att det är svårt att gripa och begripa.  Man kan ju fundera över varför vare sig upphovsrättsindustrin eller lagstiftarna förstår det som Scaber Nestor uttalar så klart om de mänskliga rättigheterna:
"Dessa rättigheter kan inte ställas mot upphovsrätten hela tiden, dessa måste samverka och i valet vilket som ska reformeras av rätten till fri information, principen "oskyldig tills motsatsen bevisad" och upphovsrätten, ja då är det upphovsrätten som ska reformeras för att bättre samverka."

Media:SvD SvD2 SvD3 SvD4 DN DN2 DN3 AB Exp HD Intressant
Läs vad andra skriver om  internet, telekompaket, eu
politik, samhälle, intressant.se

Övergivna igen

Ensamma i boet har de trängt ihop sig i ett hörn. Tålmodigt väntar de på nästa matranson.


Tidigare inlägg: Skogsduvan kom med våren , "Vi" har fått tillökning, Trångbott i boet Snart flygfärdiga och kvar i boet. Trängsel i boet
Andra  om , , , ,

Trängsel i boet

 Nu är det trångt i boet. Tätt ihop  försöker de  värma varandra mot kylan i regnet. Fågelmamman med två ungar som blir större för var dag.Tidigare inlägg: Skogsduvan kom med våren , "Vi" har fått tillökning, Trångbott i boet Snart flygfärdiga och kvar i boet.
Andra  om , , , ,

Oppositionen i strypkoppel för EUs sak?

I vilket annat land skulle man lägga politiken åt sidan i ett halvår?
Nu har Mona Sahlin gjort bort sig rejält när hon samtycker även om det är med tveksamhet  till statsminister Reinfeldts önskan om så kallad borgfred under  Sveriges ordförandeskapet i EU.
En borgfred för vad? Att ro Lissabonfördraget i hamn?  Att hitta nya sätt att pungslå vanligt folk för att städa upp efter marknadens totala sammanbrott?  Att hitta eller snarare ta bort ett visst tillägg från Telekompaketet?
EU är   ett elitprojekt, ett nyliberalt projekt för att underlätta handel och vinstmaximering för företagen. Mycket lite har kommit ut när det gäller frågor som skulle göra livet lite lättareför vanligt folk. 
Schengenavtalet fick till följd att flyktingpolitiken  skruvade till snaran på människor som söker skydd från förföljelse i sina hemländer . Vi fick en inhuman flyktingpoliti, en politik att skämmas över, en politik som FN kritiserat.
EMU ledde till att inflationsmålet sattes i högsätet  till priset av en högre arbetslöshet och ökat utanförskap. Ett utanförskapn som alliansregeringen spätt på med försämrade villkor för arbetslösa.
IPRED-lagen har sitt ursprung i propåer från EU och telekompaketet talar sitt tydliga språk.  Makthavarnas behov av att kontrollera nätet ligger bakom  den repressiv lagstiftning som regleringen av nätet innebär.
 
 Bara tanken på borgfred i ett läge där regeringens passivitet
bidragit till att arbetslösheten ökat och arbetslösa, sjuka och pensionärer är de som drabbas hårdast av finanskrisen gör mig skrämd. 
Tänk vilken glans ordförandeskapet kommer att ge Reinfeldt. Haloringen tjocknar och vi får ytterligare en mandatperiod där välfärden fortsätter att raseras. I går rapporterades det om att   Apoteket ska förskingras. I dag nås vi av budskapet om att tre av fyra kommuner ska skära ner i skolan till följd av att regeringen inte lyssnat på kommunförbundets rop om hjälp. Dessutom  vill Maud Olofsson (C)  försämra anställningsskyddet. De har bvråttom nu att öka klyftorna och minska tryggheten i samhället.
Vad  vi behöver är en motkraft till de som ansvarar för nedrustningen av den välfärd som generationer byggt upp. En motkraft som ifrågasätter den passivitet och fientliga politik som alliansregeringen bedriver. Inte någon borgfred! 
 

Bloggat: Jinge, Svensson, Röda Malmö, Ett hjärta Rött, Alliansfritt Sverige
Läs vad andra skriver om: , , , , las , utförsäljning , , regeringen, apotekarbetsmarknadspolitik internet Intressant.se
Media: EX SvD1234 DN12345 AB1 3

Frustrerad så in i helsikes frustrerad

Idag var det en sådan där dag då allt började fel. Något är galet men frågan är vad. Varför skulle jag annars dra omkring soffan och alla möbler som kom ivägen tidigt i morse direkt efter att väckarklockan ringt. Detta istället för frukost och med risk för att komma sent till jobbet. Runt runt för att hitta ett bättre läge för utsikten från soffan? Nej knappast. Ett utslag av frustration är vad det var frågan om. En inre oro som vill ut. Kan det vara en begynnande vårdeppighet som sätter in? 
Frustrerad så in i helsikes frustrerad är jag över arbetskamrater som snackar skit om andra. För inte är det väl så att även jag tillhör skitsnackarna? Skitsnack som ständigt upprepas är inget annat än ren och skär mobbning. Det hjälper ju inte att hålla tyst och titta på. Då medverkar vi ju.
Frustrerad över bortskämda, curlade 90-talister. Även om det faktiskt är väldigt få som är så där besvärligt krävande; två tre av ett par hundra. Så har det ju alltid varit, att några inte vill passa in och man får lirka och dra.
 Vad är det då som stör egentligen? "Bäst före datum" sa en arbetskamrat varför frustrationen höll på att koka över. Vilken dag!

Mitt upp i alla starka negativa känslor  var dagens tema positivt tänkande och kognitiv och dialektisk beteendeterapi. Går väl bra att teoretisera över men tillämpa så mycket svårare.
  Nog känns det konstigt och ovant med all denna frustration. En frustration jag inte kan sätta fingret på.
Nu kan det banne mig inte bli värre. Eller kan det det?

Läs vad andra skriver om , , , ,,

Stolligheter på frihetens altare.

CUF har bestämt sig för att avskaffa lite av varje.
Folkhälsoinstitutet behövs inte enlig CUF. Hälsa är individuellt och det finns därför inget som heter folkhälsa menar CUF. Individen bestämmer själv över sitt liv säger förbundsordföranden och Folkhälsoinstitutet ska inte lägga sig i.
Är detta ett utslag av ett missuppfattat frihetsbegrepp? Liberalismens grundtanke är ju att varje individ gör rationella val och att människan styrs av förnuftet. Hur ska vi kunna överväga olika valmöjligheter och låta oss styras av förnuftet om kunskap saknas? Fokhälsoinstitutet kartllägger bl a olika faktorers inverkan på hälsan och deltar i internationellt folkhälsoarbete. Är kunskap om barns livsvillkor, om hälsofarliga produkter om miljöer som skadar farligt. I så fall för vem?

CUF vill också avskaffa sexköpslagen. Det går hand i hand med polisens prioriteringar. Polismyndigheten  ser inte sexköp som ett prioriterat brott och CUF vill avkriminalisera sexhandel.
Prostitution är frivilligt och var och en bestämmer över sin egen kropp hävdar CUF. Ett annat argument från CUF är att traffickingen ökat trots sexköpslagen. Så därför behövs inte sexköpslagen blir slutsatsen. En märklig slutsats minst sagt. En grundkurs i statistik, lite kunskap om hur man tolkar statistik vore nog på plats.

Bloggat: Jinge, "Dra av sexköp på deklarationen?" , Alliansfritt Sverige
Läs vad andra skriver om , , , , , ,
Intressant.se

Snart flygfärdiga och kvar i boet.

Bekvämt att bli ompysslad och serveras gratis mat  tycker många flygfärdiga ungdomar  och stannar hemma  istället fär att skapa eget bo. Är det likadant i fågelvärlden månntro? Ungarna växer så det knakar och utrymmet i boet är minimalt.Tidigare inlägg: Skogsduvan kom med våren , "Vi" har fått tillökning, Trångbott i boet
Andra  om , , , ,

Här hör jag hemma.

Skönt att vara på framsidan igen. Här mår jag alltid bäst.Här är så lätt att andas, så lätt att möta andra. Det sitter kanske i ryggmärgen det där. För visst är det så att vi kommunicerar och beter oss lite olika i olika delar av landet. Här vill jag leva. Bland den hårda graniten, havet, saltdoften, värmen och vänliga människor här hör jag hemma.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Vinden vänder.

Första maj blev den högtidsdag den brukar vara. Mycket folk, entusiasm och tro på att politik kan påverka framtiden.
-"Någonting har hänt. Bakom 1 maj-talens ordridåer anas en ny beslutsamhet. Ett sammanbitet, hit men inte längre. " (AB)
Anna Westers bilder från 1:a majfirandet har ett tydligt budskap.Nu får det vara slut med snålblåst och utanförskap! Och visst är det så att det är solidariteten som är grunden för att samhälle som omsluter alla. Första maj, och området från Masthuggstorget till Järntorget var som vanligt ockuperat. Fem olika tåg, arbetarinitiativet, vänsterpartiet, Röd Front och socialdemokrater  fyllde gatorna ner mot centrum i Göteborg.  Röda flaggor , flaggor i alla kulörer, banderoller om solidaritet och massvis med människor visade att -"Nu får det vara nog".
Gapet mellan blocken ökar igen!

Läs vad andra skriver om första maj, 1 maj, socialdemokraterna, vänsterpartiet, socialistiska partiet, arbetarinitiativet,  , , Intressant

Vi kan skapa ett samhälle för alla.

Vad gör Du idag? Njuter Du som jag av solskenet och  helgen som ligger framför. Lutar Du dig tillbaks och tänker på de pengar som singlat ned i plånboken  tack vare jobbskatteavdraget. Kanske funderar Du på att bygga om badrummet. Det gäller ju att nyttja rotavdraget. Efter en tuff arbetsvecka är Du värd att vila ut och njuta av livets goda.
Så gör jag samtidigt som det är svårt att släppa tanken på att vi idag lever i ett samhälle vars grundvalar skakats om rejält. Ett samhälle där en girig finansmarknad och otyglade fria marknader satt djupa spår i välfärden. Nästa gång kanske Du och jag berörs av alla de varsel som läggs runt om i Sverige.  På min arbetsplats en skola i södra Sverige fick vi beskedet att alla samtal med rektor inför nästa läsår ställts in. Sviktande elevunderlag och tuffa sparbeting från kommunen har rört om i planeringen. Krisen kommer allt närmare allt fler.  En kris som slår hårdast mot arbetslösa, sjuka och gamla. En kris i ett samhälle där sittande regering sitter med armarna i kors och förlitar sig på de marknadskrafter som orsakat krisen.
Ett tuffare, kyligare och otryggare Sverige som jag inte känner igen mig i kräver av oss som vill något annat  att vi idag visar var vi står.
Idag är det viktigare än någonsin att vi visar :
-att vi tro att politik kan förändra och förbättra människors liv
-att vi vill ha ett samhälle som ger alla trygghet oberoende om vi är arbetslösa, sjuka , unga eller gamla
-att vi vill ha en regering som bryr sig om människorna , jobben, tryggheten och välfärden
-att vi inte vill ha en regering som tror att man kan spara sig ur krisen
-att vi tror att politik kan förändra och förbättra människors liv.
-att vi vill och kan skapa ett samhälle för alla
-att det finns alternativ


Bloggat:Vänsterpartiet,"Jobben i fokus när Lars Ohly förstamajtalar", Ett hjärta Rött "Passivitet och framtidstro", Kulturbloggen"Piratpartiet behövs i EU och det gör S också", Svensson,
Media: AB1, 2, 3, SVD,DN, Expr ,2 ,Dagens Arena ,ETC intressant.se
 Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

RSS 2.0