Vem vinner jakten?

Aprilskämt eller inte så är det ett faktum. På onsdag den 1 april träder Ipred-lagen  i kraft vilket lär göra det svårare att fildela illegalt. För de som är mindre skickade tekniskt sett bör man kanske tillägga. Från och med onsdag kan skiv- och filmbolag få ut ditt namn om du fildelar illegalt om intrånget är  av viss omfattning.   Jakten på fildelare kan börja samtidigt som jakten på program och tjänster som döljer fildelning tilltar. Anonymitetstjänster och liknande finns redan och tekniken förväntas utvecklas med ökad säkerhet som följd.

Emma på Opassande öppnar sitt rörliga nätverk och döper om det till IPREDIA. Ett påfund som flera upskattat. Emma motiverar sitt initiativ med:
"Jag tänker att detta kan vara ett sätt att sätta käppar i hjulet för konglomeratens möjlighet till denna utpressningsbonanza, där pengar samlas in som inte ens når några artister, ironiskt nog. Skulle jag bli anklagad för fildelning kan det vara precis vem som helst som utnyttjat linan jag bjuder på."

Nu erbjuds också allt fler tjänster för avlyssning och för att köpa  mp3-filer till en billig penning.  Spotify  och Muziic tar upp konkurrensen med Last.fm  och Itunes.

Upphovsrättsivrarna ger sig inte så se upp  i morgon börjar den jakten på alla er som fildelar.  Så se upp! Visste Du att   "Happy birthday to you"   är copyrightskyddad? Bäst att låta bli att sjunga den   till en god vän  kan du bli för då kan Du bli skadeståndsskyldig. 
(DN) "Warner och de andra upphovsrättsparterna kring "Happy Birthday to You" drar in cirka 5.000 dollar per dag på bara melodin från förrförra seklet. I åtminstone över två decennier till."

Bloggat: Scaber Nestor, Opassande, JingeSatmaran,  Svensson, igen, Kjellberg
Media: DN1, 2, IDGIDG2,  Ny Teknik, SDS, SDS 2, SDS 3, SVD1, 2, AB   i
Läs även andra bloggares åsikter om  , , , , , , , , ifpi,
antipiratbyrån ,

Sveriges största pensionsbolag kan inte tolka pensionsavtal!

LO kallade till presskonferens sent i går kväll. Klockan hann bli nära midnatt innan Wanja   behagade inta scenen. Alla väntade med spänning, jornalister och många av oss  om berörts av AMFs bonusskandal och som orkade vara vakna denna sena timme.  En s  presskonferens som utlyst till klockan 23:00 måste innebära något väldigt hett.  Spekulationerna om vad som skulle hända gick varma på Twitter där vi öppnade en egen"kanal"  #LObonus  för att kommunicera .
 Vad var syftet med presskonferensen? Att rentvå sig själv och styrelsen  och att föekomma ryktsespridning? I så fall misslyckades Wanka L-W totalt.
Wanja L-W  uppträdde hårt pressad och skamset när hon upprepade vad hon tidigare under veckan sagt
-"Jag känner mig lurad, vilseledd och förd bakom ljuset". Vem som har lurat henne och på vad sätt framgick inte. Hon tillstod att oegentligheter begåtts och att det varit svårt att tolka pensionsavtalet med AMFs vd Elmehagen. Styrelsen kräver  därför återbetalning på  minst 20 miljoner.  Man behöver inte vara mattesnille för att se att det blir en hyfsad stor bonus kvar. Begrep Wanja L-W att styrelsen godkänt de miljonerna?  Skrämmande att  Sveriges största pensionsbolag inte förstår att tolka pensionsavtal.
Urban Bäckström som representerar Svenskt Näringsliv och är Den andre ägaren i AMF   är  inte överens med Wanja L-W .  Han betonar att det är styrelsen som är ytterst ansvarig något som Wanja L-W också indirekt tillstod mot slutet av presskonferensen. Hon nämnde då att en utredning ska granska styrelsens görande.
Att hänvisa tiil att bolaget gått bra istället för att ifrågasätta bonuskulturen  var en av Wanja L-W stora misstag under nattens presskonferensen. Frågan är vad Wanja L-W försökte bevisa ? Att hon är lättlurad och därför inte borde ha de uppdrag hon har? Om målet var att skapa klarhet var presskonferensen i hög grad misslyckad.

Bloggat: Claeskrantz, MinaModerata, Jinge, Kulturbloggen, LaaksoRöda Malmö
Läs vad andra skriver om: , , , , , , i
Media:  DN 1  2 3 4 Ex 1 2 3 4 5 Resumé DPS SvD 234 567 AB1234567
.

Legenden rockade loss i Jönköping.

Jönköping hade celebert besök i fredags.
Bob Dylan, en levande legend gav en av sina konserter på Europaturnén på en hockeyarena. Innan  konserten började kändes det  lite som en hockeymatch med en publik som stampade takten och klappade händer så som brukas  för att hjälpa spelarna fram  mot målburen. Fattades bara ropen HV, HV, HV blå.

En stillsam publik  under själva konserten. 
För en stund drogs publiken med som en rockpublik brukar, stående, sjungandes med händerna i luften när Dylan bjöd på en rockigare och tuffare version av Like A Rolling Stone. Dylans jazziga tolkning av Just like a woman och Stuck Inside of Mobile fick publiken att sjunga med och rocka loss.

Konserten sågades delvis av lokalpressen med uttalanden som "Lamt Dylan" och "Dylan spelade sönder sina egna låtar".
Vad förväntade de sig av en 68-åring som kväll efter kväll levererar  i den ena staden efter den andra under Europaturnén? Makalöst att han orkar ett så tufft tempo.
Soundet och Dylans spruckna stämma var desamma samtidigt som han bjöd på sina gamla låtar som Highway 61 i nya arrangemang, rockigare och tyngre och helt i min smak. En Dylan i högform som vägrade att låta som en gammal jukebox. 


Heksann skriver:
"Publiken jublade när gamla kända låtar framfördes. De var roligast eftersom man ju på förhand visste hur jäkligt bra de låtarna var. Trots allt var det en fantastisk upplevelse att vara del av en så stor folkmassa, att se en levande legend, att bara vara där."

Det stämmer med hur jag upplever en konsert. när den ärsom bäst.  Att vara en del av den stora massan och låta mig omslutas av och gå in i musiken är det som är den verkliga behållningen.  Det fungerade för en stund i Kinnarps Arena. En kväll att minnas.  En Dylan i högform, kreativ och nyskapande.Tidigare inlägg:
Vad har Bob Dylan och HV71 gemensamt.
Bob Dylan biljetter i säker förvar.
Vem kan motstå Dylan?
Dylan i mitt hjärta


Media: SR , Jnytt      
Läs även andra bloggares åsikter om , ,
Pingat på intressant

Free #Dawit Isaak

Ett stycke presshistoria skrevs när Jan Helin (Aftonbladet) och Tomas Mattson(Expressen) började twittra för att starta en gemensam kampanj för att få Dawit Isaak fri. Dawit Isaak som är journalist och svensk medborgare har suttit i fängelse utan rättegång i Eritrea i 8 år. Fängslad på grund av sina uttalande om mänskliga rättigheter och demokrati.
Dawit Isaaks hälsoläge är akut. Det är bråttom nu.
Skriv på expressens namnlista för att få Dawit Isaak fri! Expressen har sedan länge haft en tema sida för att skap ,opinion runt Dawit Isaaks fall.  Idag har fyra tidningar  ett gemensamt upprop.Nu måste UD börja agera innan det är för sent. Tyst diplomati om nu någon sådan förekommit har  inte gett något som helst resultat.


Ensamma kan vi inte åstadkomma så mycket men tillsammans når vi resultat.

Vad vi kan göra för att hjälpa till
>>Blogga om Dawit Isaak.  
>>Följ diskussionen via Twitter #Dawit . Delta själv i twittrandet om Dawit Isaak genom att använda taggen #Dawit.
>>Lägg in en widget som följer twittrandet. I högermarginalen finns en widget som ger dig koden.
>>Ge dina besökare chansen att skriva på expressens namnlista genom att lägga in ett formulär på din blogg. Klicka HÄR för att se hur Du gör. 
>>SMS:a DAWIT till något av följande nummer: 72411, 72044 eller 72580. Det sms du får i retur skickar du vidare till alla dina kontakter.
>>skicka mail till Fredrik  Reinfeldt och Carl Bildt
>>skicka mail  till Eritreas ambassad.
>>Skriv insändare i din lokaltidning
>>Kontakta din lokalpolitiker
>>TU.se ger fler tips om vad Du kan göra 


Tidigare inlägg
Gör en insats för Dawit, Carl Bildt!
Dawit Isaak fortfarande i fängelse
Frige Dawit Isaak
Bryr sig UD om Dawit Isaak?

Fler artiklar:  EX1, 2, 3, SR, DN1, 2, 3, 4, 5, 6AB Röda Malmö  Svensson 
Bloggvärldsbloggen
Läs även andra intressanta  bloggares åsikter om #  

Vad har Bob Dylan och HV71 gemensamt.

De visar upp sig på samma arena, Kinnarps arena och drar fulla hus. Inte samtidigt förstås.
Igår vann HV71 igen och närmar sig finalspel.  Får vi se bygdens hjältar i sina guldhjälmar på torget i år igen? Det hoppas många Jönköpingsbor.

Vi som inte förstår oss på det där med hockey blundar,
håller för öronen och undrar varför 
husets bästa TV är ockuperad. 
Ockuperad för något så  banalt och urtida trist som en hockeymatch.
HV71 möter Frölunda . För vilken gång i ordningen? Jo, fjärde, femte och i morgon sjätte matchen.
Jaha...
Duger det inte att se matchen i en mindre TV?
Spelarna ser ju likadana ut allihop och pucken åker fram och tillbaks ,
fram och tillbaks och så vips in i målburen någon gång då och då.
Och samma reaktion varje gång,
taket lyfter och väggarna briserar :
 "MÅÅÅL" eller "NEEEJ".


  Jag undrar  vilken funktion en hockeymatch  eller 
  konsert egentligen har för åskådaren.
  Vilka behov som uppfylls?
  Vilka känslor som egentligen får utlopp?
  I kväll ser jag och lyssnar på legenden Bob Dylan
  Kinnarps arena.  Biljetterna tog slut i ett nafs. 
  Men se där. Sju biljetter kvar. Biljetter finns på
  Resecentrum.
  Fick Du inte tag på biljett kan Du
  trösta dig med utställningen om Dylan.

Läs  Bloggvärldsbloggen om "Dylanfeber och meningen med livet"!
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,  i


Flashbulbs, svek och kalla vindar

25 mars och -9 C tidigt på morgonen. Braskande rubriker om bonusar och krav på avgång.
Tittar försiktigt ut och ja, våren är borta. Vintern har kommit tillbaks. Rena rama flashbulbs för mig som gillar värmen och ljuset. Trotsar snö och is och cyklar till jobbet . Lite vanskligt med en trasig tå då foten inte tål fler törnar.


Flashbulbs får jag också när jag ser rubrikerna på löpsedlarna om kraven på  Wanja Lundby-Wedins  avgång. Minns en viss herr Malm som fick gå på grund av för stor fallskärm.  Samme Malm påpekade häromdagen i SVT att Wanja Lundby-Wedin måste ha känt till bonus- och pensionssystemet inom AMF då avtalen  finns svart på vitt numera. Med alla arvoden och andra förmåner   Wanja Lundby-Wedin får behöver hon inte inte ta cykeln till  jobbet.

 Facklig verksamhet tål inte fler törnar
Nu blåser det kalla vindar runt LOs ordförande som troskyldigt nekar till kunskap om vad som förevarit.  Vid varje uttalande blir krisen större och större. En förtroendekris som sveper med sig både Wanja Lundby-Wedin , facket och oppositionen ned i kylan. Enda sättet att skapa ljus i tunneln är att Wanja Lundby-Wedin tar sin Mats ur skolan och lämnar över rodret.  .  Det är dags för Wanja att lösa ut sin egen fallskärm.   


Läs vad Arvid Falk skriver om: Varför skriver inte borgerliga bloggare om jobbkrisen?
Bloggat: JingeSvensson Röda Malmö Queen of Light
Media: AB123 DN1 SvD12
Läs vad andra skrivit om: , , , , , , , i

Ett år med våffeljärn

Ett år går snabbt, redan stora våffeldagen. Minns förra årets trauma när vi upptäckte att vi slängt järnet i samband med flytten från radhusidyllen ner till stans epicentrum.  Allt inom räckhåll med järnaffären nästgårds. Dagen räddades och järnet fick hedersplatsen i kökets hjärta. Men i år, var är järnet? Ett år med våffejärn och var sjutton tog det vägen.
Lugn, lugn leta systematiskt och vips se här vad jag hittade undanstoppat i mörkret längst ned i skåpet:Yes! Nu blir det våfflor i år igen utan den extra svängen till järnaffären.

Istället för jordgubbssylt och grädde testar jag räkor, rom, gräddfil och rödlök á la Mymlan. Grundreceptet blir om  förra året. Färdigblandat i påse , snabbt och enkelt  bara lite vatten och smält smör, vispa och hälla i järnet. Knaprigare och läckrare våfflor? Då får man krångla till det och göra så här

Till sist en stilla undran, en fråga från i fjol. Är det verkligen så att vi  fick våffeldagen på grund av ett slarvigt uttal av vårfrudagen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,  i

Klassamhället avklätt in på bara skinnet.

Den globala finanskrisen kommer att  få dramatiska effekter på arbetslösheten, leda till fattigdom för miljoner människor och ökar risken för  krig. säger chefen för internationella valutafonden (IMF) Dominique Strauss-Khan.

Sverige är ett av de länder som kommer att drabbas hårdast med en arbetslöshet på 12%. Samtidigt visar en prognos från WTO att handelsraset blir det största i modern tid.
Många  oroar sig för framtiden. I en tid med global finanskris ser vägen framåt dyster ut.
Situationen för många kommer att bli än värre på grund av att alliansen naggat socialförsäkringarna i kanten  och därmed punkterat välfärden för de som drabbas av arbetslöshet och sjukdom. 

AP-fonderna har spekulerat bort en stor del av pensionärernas pengar på samma sätt som AMF gjort. Samtidigt har bonusstinna chefer klätts av en efter en. Hundratusentals och ibland miljoner i bonus har delats ut.  Cheferna får påökt medan andra får sina löner och pensioner frysta och t o m sänkta. Tydligare kan inte klassamhället bli. De som spelat med och bidragit till krisen får det bättre medan ansvaret lyfts över på  anställda och pensionärer.

De som ska företräda arbetarna sitter själva med fingrarna i syltburken. Ronny Åkerberg. (Röda Malmö) skriver:

-"Wanja Lundby-Wedin, som i går försökte slingra sig ifrån sitt ansvar i AFM:s styrelse sitter nu ordentligt i rävsaxen. Hon bör avgå med omedelbar verkan".

Och visst kan man undra när Wanja Lundby-Wedin säger sig vara grundlurad . Vad menar hon?  Det är ju hon som lurat oss andra som sparat pengar inför pensionen i AMF. Det är vi som är grundlurade inte Wanja Lundby-Wedin.

Ilsemarie med ett hjärta rött pekar på det samhällsklimat  som öppnat dörren för en ohederlig girighetskultur och skriver:
"Människor av kött och blod har reducerats till "kunder" och "produktionsenheter". Maximal vinst har varit grundkrav i nära nog alla verksamheter under många år - alla andra värden och värderingar har lagts i malpåsen."
Läs Scaber Nestor om svårigheter att motivera medlemsskap i facket..
Media: SDS1 2 3 SvD1 2 3 4 DN2 3 4 5 AB1 2 3 4
Läs vad andra skriver om politikekonomi, klassamhälle, lo, regeringen, amf, wanja lundby-wedin, bonusar, kris, finanskris
Pingat på Intressant

Allt fler rapporter om brott mot folkrätten.


En elvaårig palestinsk pojke användes som mänsklig sköld i Gaza. Han tvingades gå före soldaterna på garorna i Gaza och när de skulle gå in i byggnader.
Allt fler brott mot krigets lagar rapporteras nu av FN-utsända och människorättsorganisationer.

"Organisasjonen Physicians for Human Rights (PHR) har kartlagt at Israel har angrepet totalt 34 medisinske institusjoner under Gaza-offensiven. Dette skal ha hindret palestinske leger å gi livsnødvendig førstehjelp."(Dagbladet.no)

FN:s sändebud Radhika Coomaraswamy  rapporterar om flera övergrepp bl a ska israelsiks soldater medvetet ha skjutit på barn för att döda, skickat in civila i hus och sedan beordrat eldgivning mot husen. 

Arméns handlingar avspeglar en "demonisering av palestinierna", skriver gruppen Läkare för mänskliga rättigheter-Israel  (PHR) anser att bakom arméns handlingar finns en "demonisering av palestinierna" en förakt för palestinska liv.( DN
Övergreppen bör ses i ljuset av den ockupationspolitik som staten Israel sedan årtionden utsatt palestinierna för.   

Samtidigt meddelas det nu om en överenskommelse mellan Barak och Netanyahu. Netanyahu kommer således att ingå i en regering som domineras av högerextrema och fascistiska partier.

Svensson om Israel skyddar fascistmarsch.

Bloggat  : Jinge  Esbati
Media: Dbl1 DN12 SvD
Läs vad andra skrivit om:  , , , , , , , , i

Var ska tiden tas?

Tre terminssystem och kortare sommarlov föreslås av en arbetsgrupp inom centerpartiet.
"10 veckors sommarlov" anses vara för långt och fler undervisningstimmar kan läggas ut är förslaget.
 Nu undrar jag varifrån den gruppen har hämtat uppgiften om att sommarlovet är 10 veckor långt? Lärarnas ledighet på sommaren är 7 veckor långt  på såväl gymnasie- som grundskolan. Arbetsveckan under terminstid är 45 timmar,  +5 timmar per vecka för att arbeta in loven. Lärare har precis som andra yrkesgrupper lagstadgad rätt till semester.
Rent matematiskt förstår jag inte hur c-gruppen har tänkt att sy ihop sitt förslag såvida inte vissa arbetsuppgifter plockas bort.
Några exempel på arbetsuppgifter som ligger utanför lektionstid :
 • Förberedelser och efterarbete av lektioner
 • Bedömning av prov och elevarbeten
 • Handlingsplaner och åtgärdsprogram för att nå G-mål.
 • Stödundervisning
 • Utvecklingssamtal två gånger per läsår
 • Konferenstid med arbets- och ämneslag
 • Särskilda prövningar
 • Institutionsarbete och ämnesansvar
 • Klassföreståndare
 • Klasskonferenser och elevvårdskonferenser
 • Elev- och föräldrasamtal
 • Kompetensutveckling
 • Marknadsföring (öppet hus och utbildningsmässa)
 
 Faktum är att lärare inte arbetar för lite utan tvärt om. Många tyngs av arbetsbördan och ett fåtal orkar jobba full tid fram till pensioneringen.
Ett bättre sätt att öka  kvalitén på undervisningen är att minska de stora undervisningsgrupperna och därmed ge  varje elev mer lärartid under lektionstid.
Media: SvD SvD2 SvD3 AB
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
Pingat på intressant

Vem motstår kattens mjauande?

Tyra vet exakt vad hon ska göra för att få fart på någon av oss när hon har tråkigt.  
Kurragömme eller föra  en vippa fram och tillbaks, fram och tillbaks  i ultrarapid  är då ett måste. 

Vad gör man inte för sin katt?

Hur i herrans namn en katt lyckas med det konststycket övergår mångas förstånd.

Dressyr medelst klassisk betingning där vi dresserats att agera vid  mjauandet och trampandet är svaret.

Se youtube klippet nedanKlippet hittade jag på Jinge´s web och fotoblogg


Läs även andra bloggares åsikter om , ,
Pingat på intressant

Israeliska soldater stoltserar med krigsförbrytelser.

Den israeliska armén gör nu brottsundersökningar efter att ett flertal vittnen från soldater talar om övergrepp och dödsskjutningar av civila under kriget i Gaza.
 Det handlar bland annat om hur kvinnor och barn skjutits ihjäl. Den israeliska tidningen Haaretz rappoterar om vittnesmålen:
"During Operation Cast Lead, Israeli forces killed Palestinian civilians under permissive rules of engagement and intentionally destroyed their property, say soldiers who fought in the offensive."
Dagen publicerar två vittnesmål:
"I ett vittnesmål berättar en soldat hur en prickskytt dödade en palestinsk kvinna och hennes två barn efter att palestinierna missuppfattat en order och gått till vänster i stället för till höger.

Ett annat vittnesmål handlar om en äldre kvinna som sköts ihjäl medan hon vandrade på en väg, trots att hon var tillräckligt nära för att soldaterna skulle kunna se att hon inte utgjorde något hot, enligt vittnesmålet i tidningen Maariv. "


Istället för att fråga sig varför dessa klara krigsförbrytelser kunnat förekomma påpekar insändare i Haaretz att det är ett tecken på demokrati att händelserna offentliggörs.
Det som ger jormån till krigsförbrytelser gjorda av  soldater är ockupationspolitiken mot palestinier. Instängningen, kollektiva bestraffningar, beskjutning av fredliga demonstrationer, checkpoints, ambulanser som inte släpps fram till skadade, de dagliga trakesserierna mot palestinier visar på en människosyn som är helt annan än demokratisk. En nänniskosyn som klassar några som förmer än andra och en politik som odlar fördomar, diskriminering och fördrivning av palestinier rimmar illa med humana och demokratiska värderingar. . Det är i det sammanhanget soldaternas övergreppshandlingar ska ses.
I skydd av fosforbomber, ödeläggelsen av infrastrukturen och flygbombningar av civila begick soldaterna på marken fruktansvärda övergrepp mot civilbefolkningen.
Nu gör soldaterna T-tröjor som visar vad de gjort. Stolt stolserande med bilderna på ryggen.Bilden föreställer en gravid palestinsk kvinna med texten "Ett skott två döda"

De ansvariga för massförstörelsen, massmorden och krigsbrotten i Gaza måste ställas till svars inför internationella brottsförbrytartribunalen.


Bloggar: Anna W, Esbati, Ung Vänster, Jinge, Moments of Gaza, Gaza Peace
Media: Telegraaf HD DN12 SvD1 AB Haaretz  DBL1 
 Läs andra intressanta bloggar om:, , , , , , , , , ,
Technorati Tags: , , , , , , , , , ,  


Gör lågkonjunkturen jobbet åt privatiseringsivrarna?


Lågkonjunkturen gör jobbet åt privatiseringsivrarna.
Svenska kommunförbundet har begärt statligt stöd för att rädda skolan och vården. Fredrik Reinfeldt som hela tiden lovat att stödja kärnan  i välfärden sviker det löftet. Det blir inga extra pengar till kommunerna var beskedet från den borgerliga alliansen idag. När lågkonjunkturen gjort sitt och naggat  välfärden i kanten ges utrymme för privatiseringar av både skola och omsorg. Är det vad regeringen räknar med? Lite chockterapi à la M Friedman och sedan går vi med på vad som helst. Är det så det är tänkt?

Skolan nästa krisbransch
I arbetslöshetens spår drabbas ofta barnen extra hårt. Mycket tyder på att  skolan blir nästa krisbransch.  1000 lärare har varslats och det är bara början. Följden blir större grupper , sämre stöd och färre vuxna som ser  varje elev. De elever som drabbas när grupperna blir större är de som redan har problem. Barnen till arbetslösa drabbas dubbelt när skolorna varslar lärare.  Vad händer barnen  när deras närmiljö raseras?

100 000 har varslats på ett halvår. 8 % är arbetslösa och det kommer att bli värre
Regeringen har  proklamerat att jobba ska löna sig och därför sänkt skatten för de  som har ett arbete.  Försämrad arbetslöshetsersättning och svårigheter att få nytt jobb försätter de närmare 400 000 arbetslösa i en synnerligen prekär situation. Regeringens jobbgaranti med skattesänkning blir ett slag i ansiktet mot de som förlorat jobben. 
Stimulanspaket och åtgärder för att underlätta för de som tvingats ut i arbetslöshet saknas samtidigt som de så kallade trygghetssystemen har urholkats. Ansvaret för konjunktur- och strukturarbetslöshet vältras över på den enskilde.
Lärdomen från 90-talets kris är att långtidsarbeslösa har svårt att få ett nytt jobb när väl konjunkturen vänder. Risken är att det blir en permanent hög arbetslöshet. 
SvD

Bloggat: Ett hjärta rött  jj.n  Alliansfritt Sverige
Andra om: , , , , , ,
, , , , it 

 

Humor man får tåla?

Ryslandsfobi och stereotypier som kränker ryska ambassaden.
Rysk ambassadtjänsteman vill förpassa gänget bakom Tingeling på mentalsjuhus.
Är det ett skämt på samma nivå som Tingeling? Tingeling som under melodifestivalfinalen fick många röster  på mikrobloggar :"Nu skickar vi Tingeling till Ryssland" och "Tingeling till Moskva"  var vanliga kommentarer under kvällen på Twitter #melfest.

Tingeling appelerar till svensk humor. Var går gränsen?
 Har vi svårt med humor och går över gränsen är en berättigad fråga efter ambassadens starka reaktion. Eller är ambassadens reaktion en reminiscens från tiden innan Berlinmuren och Sovjetunionens sammanbrott.?  En förgången och mörk period i Rysslands historia då oliktänkande kunde förpassas till mentalsjukhus..
Program som Parlamentet och Grillad har balanserat på en knivskarp gäns mellan vad som betraktas som humor och vad som anses vara plumpt och kränkande. Axel Schulmans "1000 apor" har från och till mobbat kändisar och halvkändisar. Ute på skolorna blir svaret ofta jag menade inget illa jag skojade ju bara när någon ställs mot väggen efter en replik som sårat.

SVT gör en pudel och ber om ursäkt.
SVTs ursäkt är något vi alla kan lära oss av  då det är den som känner sig kränkt , den som blir sårad som har tolkningsföreträde.
Tänk er ett humorprogram om hur svenskar betraktas av andra kulturer och nationalitete.  Kommer vi då att vika oss dubbelt i skrattattacker eller lutar vi  oss tillbaks med neddragna mungipor skakande på huvudet?
Uppretade och sårade? Lite humor ska vi ju tåla!  Eller?
Frågan är vem SVT egentligen driver med ? Ryssarna eller våra fördomar om ryssar?Sådan är svensken enligt folklivsforskaren Åke Daun:
Blyga och  socialt osäkra.
Sakliga och förnuftiga men svårt att hantera starka känlor.
Tänker först och talar sen.
Tystlåtna och allvarsamma.
Plikttrogna
 Tackar för allt och är rädda för att stå i tacksamhetsskuld.Media:  Nöjesbladet Aftonbladet AB SvD AB DN
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , ,

Skamligt Scan!

Fy skam Scan! 
Aldrig mer en produkt från er,
inte på mitt bord.

Vidrig behandling,
skållas levande.

Smärta och ångest, 
djurplågeri.

Låt det bli
kännbart för Scan!

Media: SvD, DN, AB
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , ,
,

Lägg IPRED på hyllan

Årets aprilskämt blir att stämpla en hel ungdomsgeneration som brottslingar. 
Nu är det ungdomsgenerationens tur att sättas under luppen och övervakas. Den 1 april är startdatum för IPRED-lagen. En lag som ger musik- och filmbranschen polisiära uppgifter. Från den 1 april kan musik- och filmbraqnschen gå till domstol för att tvinga internetoperatörerna att ge ut information om misstänkta fildelare.

En opinionsundersökning gjord av SIFO visar att 79 procent av männen i åldrarna 15 till 29 år gör tummen ner åt lagen.  En majoritet av de som idag fildelar kommer att fortsätta med det även efter den 1 april. Hur många som avser att ladda ned upphovsrättsskyddat material framgår inte. Det är ju inte ett brott i sig att fildela.

Det verkar som om IPRED-lagen är föråldrad redan innan den ska tas i bruk.
Ett  nytt fildelningsprotokoll OneSwarm har sett dagens ljus. Protokollet ger användaren möjlighet  att fildela anonymt.
När man söker på en fil får man inte reda på vem som har den, och informationen skickas via andra användare i nätverket. Därmed kan man inte se vem filen ursprungligen kommer ifrån.Det intressanta är att man med OneSwarm inte fildelar med hela världen utan endast med de personer man själv valt ut ska ingå i nätverket.

Tekniken springer ifrån lagstiftningen även om antipiratbyrån och andra intressenter hävdar motsatsen. Musik-och filmbranschen måste i slutänden anpassa sig till en ny tid och sluta jaga sina kunder.
Det förvånar knappast att skivförsäljningen går dåligt när tjänster som Spotify blir allt mer populära. Här har musik- och filmbranschen mycket att lära.

Apropå Beatice Ask om vikten att ta obekväma beslut  skriver Emma på bloggen opassande :
-"När privatliv nedmonteras i upphovsrättens namn är det inte "obekvämt", det är ett enda stort svek. Forskning och utveckling till och med får stå tillbaka för att några enormt stora bolag ska kunna kontrollera marknader. När det förhandlas om handelsavtal som ACTA upphöjs särintressen till rådgivare och politiker och medborgare utestängs. Sedan belönas samma särintressen genom att få lagstiftning tillhandahållet av politikerna i andra sammanhang."
 
Mary, MinamoderatKarameller , pekar på  Datainspektionens  rapport kring de olika lagarnas konsekvenser för den personliga integriteten

Bloggat: Satmaran, Scaber Nestor, Christian Engström,igen,  MinaModerata, Opassande
Media:AB, DN  , IDG , SVD
Läs andra om: , , , , , , , , i

Gör en insats för Dawit, Carl Bildt!

Stödkommittén för Dawit Isaak har skrivit ett öppet brev till utrikesminister Carl Bildt. En öppen och direkt handling från Carl Bildt för att bistå Dawit Isaak innan det är för sent är vad som krävs.
 Tyst diplomati för att få honom frigiven har knappast varit framgångsrik. Dawit Isaaks hälsotillstånd har försämrats och hans situation är akut. Tiden börjar rinna ut för att få honom  fri.

Idag överlämnar svenska journalistförbundet en namnlista till stöd för Dawit Isaak hos ambassaden. Expressens namninsamling pågår fortfarande. Du kan skriva på HÄR.
I morgon kväll tar Debatt upp Dawit Isaak.

Se här vad Du kan göra för Dawit Isaak.

Tidigare inlägg
Dawit Isaak fortfarande i fängelse.
Frige Dawit Isaak
Bryr sig UD om Dawit Isaak?

Läs även andra intressanta  bloggares åsikter om

Hoppet ute för fredsprocessen?

En regering långt ut på högerkanten med Benjamin Netanayhu  och Liebermans extremhögerparti sätter sannolikt stopp för fredsprocessen.
Benjamin Netanayhu som leder högerpartiet Likud är en känd försvarare av de illegala bosättningarna på Västbanken. Lieberman som är partiordförande i det ultranationalistiska partiet Yisrael Beitenu (Vårt hem Israel) har öppet talat om etnisk rensning. Lieberman blir utrikesminister i den nya regeringen. Ultranationalisterna får även ansvar för den inre säkerheten.
Det är förödande för utvecklingen i området att Liebermans Yisrael Beitenu kommer att ingå i en koalitionsregering. En politiker som öppet förordar fördrivning av palestinier. Ett klart uttalat rasistiskt och enligt vänstern  i Israel ett fascistiskt parti.

Allt tyder på att ockupationspolitiken hårdnar och fredsprocessen slocknar för lång tid framöver.
I natt sköts två israeliska poliser sköts till döds på Västbanken nära gränsen mot Jordanien. Risken är att våldsspiralen får fortsatt näring.
Fredliga protester som demonstrationerna i byn Ni´lin utsätts för angrepp av den israeliska armén. För ett tag sedan skottskadades svenskan Ulrika Andersson som deltog som representant för internationella icke-våldsaktivister från International Solidarity Movement (ISM) . Demonstrationerna genomförs regelbundet i protest mot murbygget. I helgen skjöts den amerikanske medborgaren Tristan Anderson också han medlem i ISM. Soldaterna hindrade ambulansen att ta sig fram tilll Tristan Anderson som låg allvarligt sårad på marken.

Bloggat: Jinge, Röda Malmö, Svensson, Steve Lando, Gaza Peace
Läs andra bloggare om:, , , , , , , , , , , , it
Media: DN1 SvD1 Dagen1 AB

Dawit Isaak fortfarande i fängelse.


Dawit Isaak som har sin familj i Sverige och är svensk medborgare har suttit i fängelse i Eritrea i 2731 dagar utan vare sig rannsakan eller dom. Dawit Isaak är journalist och fängslades under ett besök i Eritrea 2001. Hans brott: han hade protesterat mot regimen och krävt demokratiska reformer. Hans hälsotillstånd efter alla år i fängelse har försämrats och många oroar sig för honom. 7½ år i eriteanskt fängelse utan rättegång är ett  uppenbart brott mot de mänskliga rättigheterna.

Just nu händer mycket. Många deltar i en kampanj för att få Dawit Isaak fri.
Expressen driver sedan länge en kampanj för att få Dawit Isaak frigiven. De har startat en namninsamling, har en temasida med information och ställer riksdagsledamöterna mot väggen.
Aftonbladet, Svenska Dagbladet , Dagens Nyheter, medievärlden och Dagen gör nu gemensam sak för att få Dawit Isaak fri.
 På dawit.se , en kampanjsajt, finns länkar till det senaste som skrivs om fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak. 

 Vad vi kan göra för att hjälpa till
>>Blogga om Dawit Isaak.  
>>Följ diskussionen via Twitter #Dawit . Delta själv i twittrandet om Dawit Isaak genom att använda taggen #Dawit.
>>Lägg in en widget som följer twittrandet. I högermarginalen finns en widget som ger dig koden.
>>Ge dina besökare chansen att skriva på expressens namnlista genom att lägga in ett formulär på din blogg. Klicka HÄR för att se hur Du gör. 
>>SMS:a DAWIT till något av följande nummer: 72411, 72044 eller 72580. Det sms du får i retur skickar du vidare till alla dina kontakter.
>>skicka mail till Fredrik  Reinfeldt och Carl Bildt
>>skicka mail  till Eritreas ambassad.
>>Skriv insändare i din lokaltidning
>>Kontakta din lokalpolitiker
>>TU.se ger fler tips om vad Du kan göraTidigare inlägg
Frige Dawit Isaak
Bryr sig UD om Dawit Isaak?

Läs även andra intressanta  bloggares åsikter om

Ryskt galet la voix till Moskva

Meningen med melodifestivalen är densamma som fotboll. Något att samlas kring. Något att prata om vid fikat och Visst vann rätt låt i år. Malena Ernman var ju folkets favorit . Ryskt galet att Malena vann. Hon sticker ut och är enormt professionell. Kanske tillräckligt galet för att gå hem i Moskva? Vann Lordi så varför inte Malena.
Min favorit Caroline av Ugglas var den enda låten som berörde. Stark utsrålning, djup känsla och en skärande utsatthet både i text, musik och framförande.
Melodifestivalen är ett spektakel som drar miljonpublik. Mikrobloggandet slog säkert också rekord i går kväll. På Twitter twittrades det mer än någonsin. Kul att följa direkt under taggen #melfest.:
Media: AB1, 2, Expr1, 2,  SvD1, 2, 3, DN1, 2
Andra om: , , , ,  molly sandén la voix , , ,   it

Schlagerfinal, favoriter och fria associationer.

I kväll ser jag på schlagerfinalen. Kan bara inte låta bli!  
Vilka mina favoriter är?
Två som sticker ut och som  passar dagens samhällsklimat perfekt.
Carolina af Ugglas soul-låt blir bara bättre och bättre ju fler gånger jag lyssnar på den. Lite nostalgikänslor, påminner starkt om en av mina ungdoms-favoriter.  Caroline af Ugglas  så sorget och utsatt med Snälla, snälla" platsar i nuläget  då oron för framtiden sköljer över oss i finanskrisens spår.
Malena Ernmans  operapop tilltalar mig starkt. Låten sticker ut och Malena är så sagolikt professionell. Påminner mig om de fina salongerna och bonusjagande direktörer. Varför ? Koreografin och växlingen mellan opera och schlager kanske. Eller bara  källarvåningen som gör sig påmind?

Och så H.E.A.T. en frisk fläkt med lite jävla anamma. Väcker livsandarna och är precis vad som behövs när allt går i moll.

Vad har nu musik med politik att göra?
Ja oftast ingenting. Inte schlager i alla fall! Bara lite fria associationer.

 
Andra om: , , , , , ,   it
Media:  DN1234 SvD123 AB123456

Moral, etik och omvärldsanalys efterfrågas.

Bonuskarusellen fortsätter. Avslöjandena om toppchefers lönelyft och bonusar accelrerar.
Helt fartblinda fortsätter topptjänstemännen att besluta om höga bonusar. Finanskrisen vältras över på vanligt folk medan de som bär ansvaret för en illa skött verksamhet taxerar ut miljonbelopp.  Pensionsbolaget AMF ger cheferna 17 miljoner i bonusar trots att de har skött sitt uppdrag så dåligt att det resulterar i lägre ersättning till pensionärerna, 150 kr mindre i månaden till pensionärerna medan cheferna belönas med miljontals kronor.  Moral, etik och omvärldsanalys är begrepp som saknas hos ett skrå som roffar åt sig och låter andra dra åt svångremmen. De verkar vara helt fartblinda och man undrar hur många miljoner som stoppats ned i fickorna under årens lopp.

Annika Falkengrens lönelyft på 2 miljoner stoppades och AMF backar
 Ett beslut som  fattades för att återställa förlorat förtroendekapital. Ett beslut som av många ses som ett spel för gallerierna. Nu lär  Annika Falkengren inte lida någon nöd på grund av fryst lön.  Hennes årsinkomst för 2009 är enligt Aftonbladet 7 miljoner kronor.
Även AMF gör en pudel och meddelar att de två som fått högst bonus avstår. Att de avstår betyder att systemet med höga bonusar är bestående. Bonussystemet är ett systemfel som i sig skapar fartblindhet och risktagande. Ett system där gränsen mellan bonus, girighet och stöld är hårfin bör avskaffas!

Några går torrskodda
En volvoarbetare däremot får det svårt att gå ihop när nästa lönekuvert  visar på vad som blir kvar efter lönesänkningen som beslu. Nu jobbar ju inte Annika Falkengren och en volvoarbetare i samma bransch. De har inte ens samma utbildning och bor definitivt inte i samma kvarter.
Men tänk efter! Är det okey att vi lever i så totalt skilda världar att de som bär ansvaret går torrskodda medan andra spolas bort i krisens kölvatten.

Bloggat- Röda Malmö
Andra intressanta bloggar om: , , ,
 , , ,

Sanning eller konsekvens?


Vilken politik är den bästa medicinen i kristider?
Anders Borg verkar ha svårt att bestämma sig.   Han hävdar att alliansen (läs han själv) har fört Europas mest expansiva krispolitik för att därpå påstå att oppositionen  vill föra en alltför slösaktig krispolitik .
Är det helt enkelt så att det är sanningshalten i vad Anders Borg säger som är problemet?
Att  Anders Borg helst vill sitta still i båten och låta marknaden bestämma har vi alla förstått. Vare sig stöd till krisbranscher eller pengar för att stimulera konsumtionen har regeringen beviljat. Skattesänkningen beslutades före krisen. Arbetslöshetsersättningen och sjukersättningen har kraftigt försämrats av alliansen. Det var ju så utanförskapet skulle botas. Nu beskyller Anders Borg oppositionen för att vilja göra detsamma trots att de rödgröna nyligen förordade det omvända. 


LO-tidningen har en helt annan syn på alliansens ekonomiska politik. (citatet från Ilsemarie)

"Enligt EU-kommissionens senaste bedömning bidrar den svenska statsbudgeten med motsvarande 3,9 procent av bruttonationalprodukten (BNP) till att få fart på ekonomin i år och nästa. Därmed delar Sverige en tiondeplats tillsammans med Nederländerna.

FAKTA / Stimulanseffekt
Stimulanseffekt av regerings­politik. Procent av BNP.

 1. Irland 6,7
 2. Storbritannien 5,0
 3. Spanien 4,9
 4. Tyskland 4,7
 5. Danmark 4,6
 6. Luxemburg 4,4
 7. Belgien 4,3
 8. Portugal 4,1
 9. Finland 4,1
 10. Nederländerna 3,9
 11. Sverige 3,9  "
Europas mest expansiva ekonomiska politik vänds till en snöplig delad tionde plats.

Medan pensionärerna får förbereda sig på en kraftig sänkning av pensionen nästa år med 4,4 %  höjer  Annika Falkengren SEB:s koncernchef sin  lön med 2 miljoner kronor från sju till nio miljoner något  som  ger henne 35,5 miljoner mer i pension.  Några bjuds på lyxresa till Schweiz medan andra går ut i arbetslöshet.
De som bidragit till krisen med spekulation går fria medan andra försöker rädda jobben med lönesänkning. Alla AP-fonderna har gått med jätteförluster och pensionärernas pengar skyfflats in i spekulation. Trots detta delas bonusar ut till de som förvaltat AP-fondernas pengar så illa. Välfärden raseras medan bonusarna består. 

Bloggat: Jinge, Svensson
Media: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, DN1, DN2DN3, AB1, AB-Melin,
Andra intressanta bloggar om: , , , ,
 , , , , ,

UNDER STRECKET_____________________________________
Heksann skriver om mögelhus om tveksamma byggråd

Mönster och varningssignaler som upprepas.


En ny skolmassaker den här gången i Tyskland. 
Mönstret känns igen från tidigare. Gärningsmannen  har tidigare varit  elev på  skolan, en ensam, förtvivlad kille med ett starkt  inre kaos  som kanaliseras i ett vansinnesdåd, en illgärning som drabbar omgivningen. En varning i form av ett hot som den här gången kommuniceras i ett chatrum,  som förminskas och kallas skämt.. Ett sista rop på hjälp som ingen tar på allvar. En frustrerad och deprimerad tonåring med fascination att skjuta säger kvällen före i ett chatrum:
-"[...]nu har jag fått nog av det här värdelösa livet. Alltid samma sak. Alla skrattar ut mig, ingen ser min potential. Jag menar allvar. Jag har vapen här. I morgon går jag till skolan, [..]"(AB)
Kanske en uppmärksam omgivning kunnat ingripa i tid, kunnat bryta känslan av förtvivlan och utanförskap och hindrat kaoset att bryta ut. Det är farligt att avfärda händelsen med att det kan inte hända här. Det går omkring alldeles för många "tickande bomber" därute männiksor som far illa, människor som ingen ser.  
Vilka varningssignaler ska vi uppmärksamma och hur skyddar vi oss om det skulle hända här på vår skola? 
Det är frågor vi alla ställer såväl elever som lärare. Det är frågor som pockar på ett svar.

-" Flera av de här gärningsmännen har under en längre tid berättat om eller förmedlat sina våldsfantasier. De märks genom att de är annorlunda. Det är svårt att få nära kontakt med dem, de faller ur den sociala ramen. Det beteendet måste man fånga upp, man måste se signalerna,"sa  Sven Å Christianson efter skolmassakern i Finland   

 Det är lätt att i det här läget efterfråga fler övervakningskameror, inpasseringskontroller och säkerhetsanordningar på skolor. Vad hjälper det om det inre kaoset får härja fritt och ingen ser. Omsorgen om varandra är till syvende och sist det bästa skyddet. Ett samhällsklimat  och en skola som inte stöter ut och ett samhälle  och en skola som erbjuder hjälp och stöd när det behövs är det bästa skyddet. 

Bloggat: Svensson,  Röda Malmö
 
Läs även andra bloggares åsikter om ,, politik, samhälle
intressant.se
 

Skolan redan drabbad och nu blir det värre.

Nu drabbar den ekonomiska krisen skolan.
Igår rapporterade Aftonbladet om att många kommuner vill följa i Metalls spår och frysa lönerna för kommunanställda. Idag rapporteras om väntad stor övertalighet bland landets lärare.  Över 1000 lärare har redan i februari varslats och 300 har mist jobbet. En orsak är sviktande elevunderlag en annan den ekonomiska krisen. Det är först i april/maj skolorna  har ett säkert tjänsteunderlag för nästa år. Oron ute på skolorna är stor. Hur ska det gå om kommunen börjar spara på skolan? Större elevgrupper, mindre anslag till läromedel, snålare fortbildning, sämre tillgång till elevvårdande resurser och sänkt kvalitet på undervisningen är det vad som väntar? 
Faktum är att 90-talets nedskärningar drabbade skolorna hårt samtidigt som kommunaliseringen enligt många skapade sämre arbetsvillkor för lärarna. Nyligen presenterades en undersökning som visade att lärarna tillhör de grupper som har sämst psykosocial arbetsmiljö.  Många lider av stressymtom och allt färre orkar jobba med full tjänst under de sista yrkesverksamma åren.
Hur påverkas   arbetsmiljön för elever och personal?
 Varsel och besparingar medför färre lärare och större undervisningsgrupper. I dag ligger  den övre gränsen för en elevgrupp på 32-33 elever i gymnasieskolan. De elever som drabbas när grupperna blir större är de som redan har problem. I arbetslöshetens spår drabbas ofta barnen extra hårt. Blir skolan nästa krisbransch förvärras situationen för alla de barn som behöver en trygg skolmiljö med större grupper , sämre stöd och färre vuxna som ser dem.Vad händer   barnen och ungdomarna , när hela deras värld krakelerar? Finns det någon som funderar på vad en misslyckad skolgång  kostar samhället eller vad den kostar individen?
Hur kommunerna löser minskat skatteunderlag i krisens spår varierar.
Var Du bor kommer i ännu högre grad avgöra vilken kvalitét på undervisningen som erbjuds dina barn.
I jönköpings kommun är idagsläget 28 lärare varsade enligt statistik från LR.  Risken är att det blir betydligt fler. För att möta övertalighet bland lärare har de som är mellan 61-65 år erbjudits partiell särskild avtalspension "om det direkt eller indirekt påverkar den rådanda övertaligheten".  Är det ett sätt att vältra över ansvaret för krisen på den enskilde läraren som arbetat hela sitt yrkesverksamma liv i skolan? Eller är det ett ekonomiskt bra erbjudande som samtidigt gör de sista åren mindre arbetstyngda?

Bloggat: Röda Berget,  Christermagister, Jinge
Media: AB  AB DN SvD SDS HD
Andra om: , , , , , , , , , , it


Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen gick mig sånär förbi.
Det kan bero på att jag vuxit upp som en av folkhemsprinsessorna med jämställdheten som norm.
Och ändå kan man ju undra om jämställdheten fortfarande är långt borta:
 • 1874 får gifta kvinnor rätt att bestämma över sin egen inkomst
 • 1971 införs särbeskattning (en gift kvinnas inkomst beskattas för sig)
 • 2001 Jämställdhetslagen skärps bland annat avseende lönekartlöggningar och handlingsplan för jämställda löner.
 • 2009 "Kvinnor måste begära högre lön på trevligt sätt", E24s rekommendation.   Vi använder med andra ord fortfarande olika måttstockar när det gäller kvinnors och mäns görande och låtande.

Många har uppmärksammat dagen. Några har visat på kvinnor som förebilder. Andra har passat på att ge kunskap om kvinnors situation i världen.

Läs även andra bloggares åsikter om

Sunday Bloody Sunday

Rockmässan i Kristine kyrka  med text och musik av U2 blev en stark upplevelse. 
  U2s starka sociala engagemang som genomborrar texterna, Dick Ugglas solosång och  tre körer berörde starkt .
Sunday Bloody Sunday som är  den mest uttalade politiska låten öppnade   kvällens rockmässa . 

Sunday Bloody Sunday,
I can´t believe the news today
I can´t close my eyes and make it go away.
How long, how long must we sing this song?
How long how long


  Låten handlar om "den blodiga söndagen" 30 januari 1972, då 14 obeväpnade män och pojkar sköts ihjäl och 13 sårades av brittiska soldater i samband med en demonstration i staden Derry på Nordirland. 
Texten fick  ny aktualitet idag då två brittiska soldater dödades och fyra skadades svårt i ett attentat utfört av en utbrytargrupp ur IRA i går kväll.
Fredsprocessen har nu pågått i snart 10 år- Katoliker och protestanter samarbetar i en samlingsregering  och de sista brittiska trupperna lämnade området 2007.  Ändå blossar hatet upp på nytt.  Två unga män miste  livet i attacken.

  Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , ,

Veckans stolpskott

Jan Björklund som förordar kunskap men själv  saknar densamma. Försöker göra populistisk vinst genom att spinna på ren okunskap
AFA 
eller delar av AFA som blandar ihop politik med  våldsromantik och ren huliganism och blir sina fienders bästa vänner.
Anders Borg som kritiserat bonusar men inte hållit rent i eget hus.
Håkan Roswall, åklagaren som  pratade om pengar medan försvaret pekade på ny infrastruktur.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , ,  , pirate bay, rättegång, TPB

Våldet är kontraproduktivt!

De så kallade autonomas agerande i Malmö är klart kontraproduktivt. Några hundra våldsverkare förstör  för  övriga 6000 demonstranter.  Demonstrationens syfte skjuts åt sidan och allt fokus läggs på huliganerna.  
 Medierna lägger allt krut på att bevaka våldsverkarna  istället för att  fokusera på bakgrunden till demonstrationen, Israels ockupationspolitik och övervåld  i Gaza.   
Var är bilderna på demonstrationståget ? Var är beskrivningen av demonstrationens syfte och bakgrund?  Intervjuer med deltagarna? Talen? Demonstrationsledningens arbete för att avvärja våldet? En demonstration med 6000 deltagare är en stor demonstration i kylan.  200-300 som bryter sig loss från demonstrationen och förstör , vandaliserar  får all uppmärksamhet.  Avledningsmanöver eller grumliga syften kan man ju undra. Provokatörer i vems tjänst?

Låt inte våldsverkarna  gömma sig bland fredliga demonstranter. De borde ha och bör avvisas från framtida demonstrationer.
Sluta ge dem den uppmärksamhet som ger dem näring. Våldet är kontraproduktivt!


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Varför matchen bör stoppas.

Israels överfallsvåld, bomb- och fosformattor över Gaza  riktade strålkastarljuset mot vad som försigick och försigår i Gaza och på Västbanken och hur palestinier behandlas av ockupationsmakten. Rapporterna chockerade och fick många av oss att undra varför Israel ska mätas med annan måttstock.

Inne i Gaza blev  läkarna chockade över alla stympade barn, barn utan armar och ben, barn som förlorat synen och barn som  sjunkit in i apati för att överleva smärtan. Barn som dör av sin skador. Barn som upplevt våld, våld och ännu mera våld:
-Förstörelsen har pågått länge. 1992 publicerade psykiatern Eyad Sarraj en undersökning som bland annat visade:  97 procent av barnen hade sett sina hem genomsökas av israeliska soldater.  55 procent hade minst en gång fått stryk av israeliska soldater.  60 procent hade sett någon av sina föräldrar misshandlas.

 Richard Horton redaktör på The Lancet,en ansedd medicinsk tidskrift, kommenterar en ny undersökning om Gazabornas hälsoläge:
-Många av tidigare års hälsovinster har urholkats sedan 2000. Tillsammans med Israels senaste luft- och markangrepp på Gaza har detta kastat in regionen i en humanitär kris .

En långsam systematisk etnisk rensning   är vad som pågår. Därför bör matchen stoppas.

1975 försökte 10 000 stoppa Davis Cup matchen när Sverige skulle spela  mot Chile som då var en diktatur under Augusto Pinochet. Mikael Wiehe skrev då låten Stoppa Matchen. En låt som fått ny text (M Wiehe):
 
Israel ockuperar
med terror och tortyr
Sen snackar dom om fredsprocess
Ja, det är nästan så man spyr
Medan Västbanken och Gaza
hålls i schack med militär
kan israeler spela tennis
Men dom ska jävlar inte spela här

Stoppa matchen... [...]

Stoppa matchen...[..]

Stoppa matchen...

Man måste välja sida
och man måste ta parti
Man kan inte dra sej undan
eller ställa sej bredvid
Om matchen spelas
blir den israeliska staten stolt
Men om matchen stoppas
visar vi vårt stöd åt Palestinas folk

Stoppa matchen

Bloggat: Svensson, igen, Röda Malmö, Roya, GPF, Röda Malmö, Jinge
Media: SVD, SVD, DN, DN, AB, AB, SDS, SDS , SR

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Anpassning, utanförskap eller vad?

Finns det någon mer?
 
Vill inte  gå i samma takt,
vill inte  ledas.
 
Kommunikation, dialog att lyssna
är nycklar till utveckling
Inlåsta!
Av vem?
Av de som anser sig förmer, av de som vill leda.

Grupptryck,
anpassning och innanför!

Kvävande känsla.
Om ingen vågar,
stagnation.

Kan man välja utanförskapet?

Visst finns det fler.
 
 Läs även andra intressanta  bloggares åsikter om , , ,

Välfärden raseras medan bonusarna består.

Anders Borg har framställts som en hjälte som storstilat jagat bonusar  på finansmarknaden. Nu visar det sig att han inte har koll på alla de bonusar som delats ut inom den statliga sektorn mitt under finanskrisen. Alla AP-fonderna har gått med jätteförluster och pensionärernas pengar skyfflats in i spekulation. Trots detta delas bonusar ut till de som förvaltat AP-fondernas pengar så illa. Uppdrag granskning satte eld i baken på Anders Borg som idag försöker rädda vad som räddas kan.

Ilse-Marie skriver om alliansens nedrustning av den svenska  välfärdsmodellen:
-"Den svenska modellen är sakta på väg att förvandlas till den nymoderata modellen - allt med Anders Borgs och Fredrik Reinfeldts goda minne. De hade bara inte räknat med att bli avslöjade - redan nu."
På Huskvarna symaskiner varslas anställda utifrån kriterier som antal sjukdagar och om man är för tjock enligt Jönköpingsposten. Ett meritvärderingssystem inför varslen har utformats som inte kommunicerats till de anställda. Här verkar gälla först in först ut. LAS  lagen om anställningstrygghet är slängd åt sidan. JP berättar om en anställd som  efter svår sjukdom återhämtat sig och kommit tillbaks till jobbet. För många sjukdagar och varslad är i det läget en rak höger som knockar.

Ett budgetöverskott har snabbt vänts till ett tickande underskott bl a beroende på regeringens skattesänkningar samtidigt som miljarder pumpats in i bankernas svarta hål. Varslen ökar och arbetslösheten förväntas nå upp till 10 procent nästa år. Regeringen sitter still och låter marknaden sköta sig själv medan  katastrofförväntan griper tag i allt fler. Chockterapi á la  M Friedman  med sänkta löner som inte räddar jobb utan låter löntagarna ta riskerna trumfas igenom.  Vart är vi på väg?

Media DN1, DN2, DN3, DN4,  DN 5, AB1, AB2, AB3, AB4,   SvD1, SvD2
Bloggat: Ett hjärta rött, Röda Malmö, Eva-LenaEkonomikommentarer,  Alliansfritt Sverige

Läs andra intressanta bloggare om , , , , , , , ,


Rättegång som spektakel

Rättegång som spektakel och en  rättegång om skilda världar.
PC för alla har sammanställt en rad spektakulära citat. Vad sägs om de här  två.

Håkan Roswall:
-Jag kan inte alla förkortningarna. Vad betyder TPB?
Peter Sundes advokat Peter Althin:
- Det har funnits politiker som vill förbjuda paraboler, och vi har haft en kommunikationsminister som trodde att internet bara var en fluga. Och det här var inte så långt tillbaka i tiden.
Läs Peter Sundes blogginlägg, en bekännelse och   försvarstal (?) i tiden.
Rättegången är nu avslutad .En rättegång där åklagaren pratade om pengar som gått förlorade medan försvaret pekade på ny infrastruktur. Dom meddelas den 17 April kl 11:00.


Tidigare inlägg:

Olika syn på tekniken.
Slynglarna och gubbjävlarna.

Dialog, argumentation och debatt, den enda vägen!

Vad ligger bakom?

Svårt det här med teknik.

Multinationella företag vill tysta Pirate BayNågra som Bloggat Jinge  Satmaran, Leo
Intressanta
bloggar om politik, samhälle, fildelning, the pirate bay, pirate bay, rättegång, TPB

Olika syn på tekniken.

Åklagare och försvarsadvokaterna har olika syn på tekniken.
Åklagaren har sagt att det inte är tekniken i sig som står inför rätta utan att det är effekten av en handling som är relevant i målet.
Försvaret hävdar att det är tekniken på Pirate Bay och hur den används som gör att den är tillåten.
Lever åklagare och försvar på samma planet? Åklagaren pratar om pengar som gått förlorade medan försvaret pekar på ny infrastruktur.

När rättegången går in i sitt slutskede kommer Telenor med beskedet att de inte lyssnar på en privat intresseorganisation som ifpi. Ifpi kan inte ställa krav på vilka sajter användarna ska få besöka hävdar Telenor och tillbakavisar kravet på att stänga ned Pirate Bay.

Rättegången har nu avslutats. Vi får se om tekniken och juridiken har hittat samma spår när domen i TPB-rättegången meddelas. Dom meddelas den 17 April kl 11:00.

Bloggat: Satmaran,
DN, AB, Expressen, Expressen, Svd1, 2, 3
Intressanta bloggar om politik, samhälle, fildelning, the pirate bay, pirate bay, rättegång, Telenor

DN ger regeringen draghjälp.DN följde  upp söndagens artikel om FRA-motståndet med en osignerad ledare där gräsrotsrörelsen ifrågasätts på nytt.
"Det behövs inga PR-byråer för att vi ska förstå att FRA-lagen är skit "säger Anna Troberg. Mary och Mymlan undrar vems ärenden DN går.

Så lämpligt att DN misstänkliggör och förminskar FRA-motståndet just när remisstiden , granskningen av lagen, går ut.
Instans efter instans har av olika skäl kritiserat lagen.
Säpo surar för att de inte får bedriva egen signalspaning. Reinfeldt lovar att ordna det. Se där, istället för en instans som läser våra mejl får FRA sällskap av Säpo. Om nu Reinfeldt får som han vill? Nu gäller det att tysta kritiken! Är det som är DNs dolda syfte?

Att det ska vara så svårt att förstå att det finns människor som kan engagera sig utan egen vinning. FRA-motsåndet, bloggbävningen har satt myror i huvudet på makthavarna, politiker och delar av gammelmedia inräknade.


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , ,

Stoppa Matchen

Jan Guillous artikel i söndagens Aftonblad :"400 barn är döda och nu handlar debatten om Ohly".
är en svidande kritik av Israels advokater. Läs den!
Israels brott mot folkrätten och de mänskliga rättigheterna i Gaza och på Västbanken kan inte tystas ned.

Jinge har ett förslag till oss som inte kan delta i demonstrationen Stoppa matchen i Malmö.
Gör en extra kontroll av frukt- och grönsakshyllorna i din butik. Hittar Du Israelisk frukt eller grönsaker där ursprungslandet döljs ta ett kort och skicka det till BlodigaButiker.se.

Svensson skriver om varför det är viktigt att protestera mot tennismatchen i Malmö och varför Israel ska bojkottas:
-"En av anledningarna stavas massmord och mord på 400 barn i Gaza genom terrorbombningar, en annan stavas ockupation och kolonialism där Israel är en kolonial ockupationsstat med ett apartheidsystem, inklusive bantustans. Bantustans som för säkerhets skull isolerats med hjälp av murara, vägspärrar, vägar enbart för israeliska medborgare osv. "Många har bloggat om stoppa matchen
Media: DN
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Slynglarna och gubbjävlarna.

Så var det dags för åklagarsidans slutpläderingar.
Kammaråklagare Roswall har läst på och påpekar att det inte är bittorrent-tekniken i sig som står inför rätta utan att uppladdningen på Pirate Bay är ett självständigt tillgängliggörande om det går att ladda ned verket  varför
trackern är en väsentlig del av tillgängliggörandet. Han menar att det är effekten av en handling som är relevant inte tekniken i sig,
De åtalade ler och skakar på huvudet och fortsätter att kommunicera med omvärlden via mikrobloggande och chat. 
Peter Sunde är aktiv och skickar flera meddelanden bl a:
brokep#spectrial Prosecution claims 64 adspaces on TPB. But there's two to four. And they count the earned money on number of adspaces
brokep#spectrial Ifpi just did the impossible - described Piratbyrån in less then 2 seconds!
brokep#spectrial And now Ifpi lies about the finnish case of Finnreactor. But he has not read it because it's in finnish
Rättegången är ett spektakel på många sätt. Handlar den om upphovsrätt eller branschers fortsatta monopol och olust att anpass sig till nya tider?
Att rättegången är kapad beskriver Anders Mildner förträffligt i Sydsvenskan:
-"Realtidsbloggarna från The Pirate Bay-rättegången bryter mediernas historiska monopol på berättelsen."
Roswalls yrkande  på ett års fängelse får G Swartholm att säga till TT:
– "Jag var faktiskt förvånad över att han bara yrkade på ett år, jag hade trott på två. Gubbjäveln är ju vansinnig, säger Gottfrid Svartholm Warg ."
Advokat Monique Wadsted , som företräder bland annat amerikanska filmbolag under rättegången yrkar på ett "mycket kännbart straff".

Media: AB: 1 2  DN: 1 2 3 4 SvD: 1 2 

Intressanta bloggar om politik, samhälle, fildelning, the pirate bay, pirate bay, rättegång

Marknadens osminkade baksida del 2

Medan arbetarna på AB Volvo varslas och mister sina jobb föreslås höjda ersättningar för topptjänstemännen.
Medan krisen gräver sig djupare ned i den svenska ekonomin sitter alliansregeringen still i båten.
Kosmetiska åtgärder är allt vad som åstadkommits.
Medan tilltron till marknadens självläkande kraft är orubbad föstes skattebetalarnas pengar  ned i bankernas svarta hål.
Finansspekulationen skapade  den ekonomiska kollapsen och  bördorna  skyfflas över på löntagarna.

Björn Fridén,  Alliansfritt Sverige pekar på att:
-Bankerna fick enorma lån till en billig penning från riksgälden för att kunna låna ut billigt till investerare och på så sätt stimulera marknadskrafterna. Finansinspektionens nya rapport [pdf] visar emellertid att de fördelaktiga räntorna har ökat bankernas vinstmarginaler - i krisen har folkets gemensamma pengar alltså skänkts till bankernas vinster."

Några berikar sig medan andra får stå för notan.
Krisen djupnar och chockterapin står för dörren.
Metallfacket förväntar sig en arbetslöshet på 25% och gör upp med  arbetsgivarna.
En lönesänkning på 20%  ska de anställda tåla. Tacka , buga och ta emot för att slippa kylan och mörkret
Anders Borg och  regeringen Reinfeldt litar på marknadens självläkande krafter och gör INGENTING.
Är det det här de väntat på? Lönesänkningar av stora mått .
Om de som fått sin lön sänkt   ställs på bar backe, hur går det då med arbetslöshetsersättningen och vad händer med pensionen när det blir dags?

Ord som utanförskap och det ska löna sig att arbeta har fått ny betydelse i alliansens Sverige.

Läs andra  intressanta bloggar om , , , , , , ,

Marknadens osminkade baksida.


Finansmannen C Gardell lyckades med sin lobbying (läs kampanjande) med syfte att pungslå AB Volvo på kapital. Efter att ha köpt upp tillgängliga A-aktier  lyckades Gardell få bolaget att skifta ut 20 miljarder kronor till aktieägarna samtidigt som bolagets lån ökade med 29 miljarder. 
Idag måsteAB Volvo låna och det till hög ränta och 8000 riskerar att förlora sina jobb. Gardell själv tjänade 2 miljarder på aktieutdelningen . De som jobbar och sliter i bolagets verkstäder blir av med sin försörjning medan kapitalägarna tjänar  multum.
Mitt i den värsta lågkonjunkturen sedan 30-talet och i en tid då Volvoarbetare tvingas se sig om efter andra jobb föreslås höjda bonusar till 250 så kallade topptjänstemän.  Är det så här marknaden läker sig själv i sann nyliberal anda? Rädda vad som r'ddas kan åt de som mycket har . De andra får klara sig bäst de kan.    Ut i kylan bland tusentals och åter tusentalsd andra arbetssökande med gamla trotjänare  från verkstadsgolvet och så extra stora bonusar åt toppen. Reinfeldt som vurmar för  avregleringar och ökad frihet åt "marknadens aktörer" uttalade sig i Agenda och menar att det är "stötande" medan Gardell som pumpat bolaget på pengar  kallade förslaget om höjda bonusar för "helt galet". Tala om dubbelmoral! BackNilsson skriver  "Direktörerna höjer sina löner medan arbetarna radar upp sig utanför underbemannade försäkringskassor"

IlseMarie pekar på hur det kan gå "När person blir viktigare än politik"
Alliansfritt Sverige visar på vårdvalets förkastlighet

Media: AB SvD Sydsv Intressant
Bloggar om politik, samhälle, regeringen, fredrik reinfeldt, volvo, bonusar, C Gardell

DN går FRAs ärenden.

DN jagar spöken bakom FRA-motståndet skriver Amanda Brihed och tillbakavisar  DN:s påstående om PR-byråer bakom och pengar att tjäna på FRA-motståndet och skapandet av nätverket Svart Måndag.
Hax, Opassande, Mary , Svensson , Scaber Nestor , Rick Falkvinge , stoppafralagen.nu och många andra visar också på att det var ett äkta engagemang bakom kampen mot FRA-lagen.
Vad etablissemanget har svårt att förstå är att det finns människor som kan engagera sig utan egen vinning. FRA-motsåndet, bloggbävningen har satt myror i huvudet på makthavarna, politiker och delar av gammelmedia inräknade.  Opinionen mot FRA-lagen har aldrig tystnat och har fått förnyat bränsle då remissinstans efter remissinstans visar tummen ned åt lagen. Skyddet för den personliga integriteten är för svagt trots alla tilläggspunkter.
Syftet med DNs artikel är att försöka misskreditera FRA-motståndet. Förutom de etablerade och stora bloggarna fanns alla vi andra som starkt upprördes av att FRA skulle få gratisbiljett  till vårt privatliv, en kränkning utan dess like,  en kränkning av den personliga integriteten, ett brott mot de mänskliga rättigheterna och ett ingrepp som saknar proportionalitet. En avlyssning  som leder tankarna till efterkrigstidens åsiktsregistrering , en åsiktsregistrering som förstärktes av personalkontrollkungörelsen, en registrering av vänstermänniskor som i flera fall ledde till yrkesförbud, en registrering som inte ens behövde kommuniceras. Lagen ger FRA fritt fält att än en gång registrera åsikter.
Styrkan i motståndet ligger i att frågan engagerade människor tvärs över partigränserna och att det fanns människor  som kunde samla motståndet under några portaler. Bloggbävningen bestod i ett enormt kunskapande mellan stora och små bloggar där alla bidrog och förde frågan och motsåndet till sin spets. Jurister som Mark Klamberg, opinionsskapare som Oscar Swartz,, Opassande och MinaModeratKarameller, politiskt aktiva som Svensson och Jinge, Piratpartister, de politiska ungdomsförbunden  och  StoppaFRA-lagen för att nämna några och inte att förglömma alla vi andra gjorde en enorm insats för att informera, upplysa och skapa motstånd mot en förkastlig lag, FRA-lagen.
Ingen PR-byrå i världen kunde ha drivit frågan utan alla dessa engagerade människor. Och om det nu skulle ha funnits med PR-byråer och konsultföretag vad spelar det egentligen för roll? Det förändrar inte FRA-lagen. Den lagen är ett hot mot demokratin! DN-artikeln försöker ta bort fokus från lagen och kraften i motståndet. Fy skäms DN!
Jens O undrar vilka de politiska motiven är bakom DN-artikeln.
Hartman tycker att vi ska lobba mer inte mindre.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , ,
 , , ,

RSS 2.0