I Björklunds skola gäller den smala vägen.

I Björklunds skola gäller det att  välja rätt föräldrar, undvika sjukdom, välja rätt kamrater och välja rätt studieinriktning så tidigt som möjligt annars riskerar Du att sorteras bort. Sjukdom, problem i familjen, skoltrötthet kan få dig på fall så akta dig för sånt!
Det finns många orsaker bakom misslyckade gymnasiebetyg. Idag kan Du få en andra chans genom att läsa upp beyg på komvux. I den nya skollagen som presenteras idag ska den chansen tas bort.

Mina egna gymnasiebetyg var inte mycket att skryta med däremot är mina akademiska meriter det.   Jag tog mig igenom gymnasiet med godkända betyg och toppade i några få ämnen. Det berodde inte på att jag hade svårt för studier eller tyckte att skolan var tråkig tvärt om.  Jag  orkade helt enkelt inte med att läsa läxorna. Jag var alltid trött. När jag väl satt mig att läsa var det så mycket jag förväntades göra hemma. Studieron fanns inte.  När det senare  visade sig att jag led av extremt dåliga järnvärden och det åtgärdades kom orken tillbaks. Gymnasiebetygen  kunde jag inte gör något åt men min andra chans fick jag genom att man på den tiden kunde meritera sig akademiskt. Idag är de flesta kurser spärrade så den enda möjligheten att reparera misslyckade studier i gymnasieskolan är komvux. En chans många tagit och också lyckats med.

Denna andra chans ska nu tas bort. Det är vad Jan Björklund vill. Nationella prov långt ned på mellanstadiet, elitklasser för de duktiga och nu detta. Luktar det inte väl mycket elitism över de här förslagen. I Björklunds skola gäller det att hålla sig på mattan och framför allt på den smala vägen.Tar Du ett steg åt sidan eller två riskerar Du att sorteras bort. Ansvaret är ditt. några skyddsnät erbjuder samhället inte längre.

Förslaget till ny skollag presenterades under förmiddagen. Några av förslagen får tummen upp. Det gäller skolinsoektionens utökade möjligheter att ta tag i skolor som inte fungerar, att elevvården får en stärkts status och att elever med svårigheter har rätt att få stöd av skolan och att kraven på religiösa friskolor stärks. Arbetsro i skolan javisst!

Bloggat: Trotten, Svensson, Röda Malmö Jinge Christermagister
Mer i media:AB AB2 DN SvD   Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Anonym

Björklunds skola karaktäriseras av åtgärder som inte kostar pengar utan tvärtom alla klutar sätts till för att SPARA pengar. Björklund blir därigenom en skolmininister som karaktäriserar ett försämrat inlärande i skolan. När skolan är i skriande behov av en upprustning i form av fler lärare och fler resurser så spar Björklund istället in på detta och kallar det för reformer att göra om skolan till en kaserngård.

2009-06-15 @ 12:57:58
Postat av: Johan

Vad jag förstår kan du på egen hand tenta upp betygen om de är för dåliga. Har du sedan IG har du även i fortsättning rätt till komvux. Så skillnaden är att om du har godkända betyg i alla ämnen kan du inte gå ett extra år i komvux för att höja betygen, det får du göra på egen hand.

Källa: http://www.syoguiden.com/komvux/

2009-06-15 @ 13:36:37
Postat av: Staffan Bengtsson

Björklunds sparar dock inte, utan tar ut sparpengarna på banken. Utbildning är en investering med hög avkastning, och när vi skall i framtiden betala tillbaka de pengar vi inte investerar nu, vilka pengar skall vi ta av då?

2009-06-15 @ 13:47:01
Postat av: annarkia

@Johan

Det är just det, att det inte är så lätt att på egen hand tenta upp ett betyg. Hur ska det förresten gå till att med ett prov tenta upp ett betyg i samhällsvetenskapliga ämnen. En föråldrad kunskapssyn och en vetenskapssyn som utgår från positivismen visar att Björklund är ute och cyklar.

2009-06-15 @ 13:53:45
Postat av: Besserwissern

I ett samhälle med obegränsade resurser kan man ju få hur många chanser som helst. I verkligheten är det bättre att en person som aldrig läst gymnasiet ska få chansen än att den som redan sumpat sin ska ta platsen. Många på gymnasiet har dålig studiedisciplin, vilket upprätthålls av att allt går att göra om - det ordinarie provtillfället, det tredje året, varför inte hela gymnasiet ...

2009-06-20 @ 10:07:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback