Vad har Jan Björklund emot ungdomar?

Hårdare tag och disciplinstraff i skolan tror Björklund löser skolans problem. En politik som vi som jobbar  i skolan vet är fel medicin. 
Nu vill samme Björklund lösa ungdomsarbetslösheten med hjälp av lönedumpning för unga.  Hur det ska skapa nya jobb är en gåta. Det kan inte vara lätt att vara ung om Jan Björklund får mandat att bestämma.  En särskildanställningsform för unga som lärlingar med upp till 60% lägre lön och sämre anställningstrygghet är Björklunds  lösning på ungdomsarbetslösheten.
Statsminister Reinfeldt gillar inteheller förslaget och föreslår istället sänkta arbetsgivaravgifter. Hur tänker han då? Arbetsgivaravgifterna ska ju finansiera socialförsäkringarna. Ska ungdomar inte omfattas av dem? Eller är det meningen att trygghetssystemenn helt ska skrotas?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , almedalen, almedalsveckan, folkpartiet ,

Värmetopp och havsbad

Högtryck, värmebölja och havsbad ,
nu är det gott att bara vara.
Lediga, lata dagar,
bara finnas.

Nu är det gott att leva.

30 grader celsius i skuggan andra dagen i rad.
Parasollen,träden, skuggan
bryggan långt där ute ,
havet
gav mig kraft idag.


   
Värmetopp 2008, Värmetopp igen 2008
Bloggat: heksann
Läs även andra bloggares åsikter om ,  ,


Demonstrationen i Göteborg, ett tyst vitt moln.

Solidaritetsdemonstrationen till stöd för det iranska folkets kamp för demokrati samlade 1000 personer i Göteborg. Vitklädda, tysta , med plakat och vita ballonger och blommor tågade vi upp till Götaplatsen. En tyst demonstration i kontrast till den iranska regimens våld mot de som kämpar för demokrati i Iran. En demonstration i icke-våldets tecken för att markera  vikten av att kränkningarna av de mänskliga rättigheterna upphör i Iran. En demonstration som omslöt oss som deltog med värme. Några iranska kvinnor kom spontant fram och tog mig i armen och tackade för stödet.  En kvinna berättade med tårfyllda ögon om vad som händer i Teheran. Hon menade att det är mycket värre än vad media förmedlar.  Vilken oro de måste känna som har familj släkt och vänner kvar i Iran. Räder i hus efter oliktänkande på nätterna, terror och tortyr har tystat gatuprotesterna. 

En regim som sätter skräck i sin befolkning har också sått fröet till sin egen undergång. 

     
Gårdagens demonstration vid den iranska ambassaden får nu efterspel. Demonstrationen som spårade ur har orsakat diplomatisk aktivitet.
Royas beskrivning och filmer av  demonstrationen på Lidingö ger en annan bild  än medias.

Tidigare inlägg: Irans vägval Kampen om informationen på Internet och Twitter. Vad händer i Iran? Informationen från Iran stryps. Våldet tystar inte de som kämpar för frihet.  Generalstrejk i Iran nästa fas? Visa Solidaritet med kampen i Iran. 
 
Media: expr1, 23SydsvenskanSvD1 2
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Visa Solidaritet med kampen i Iran.

Twitterflödet  har sedan i onsdags blivit allt glesare från Iran. Den dagen hölls en större demonstration i Teheran som bemöttes  med batonger och skarpa skott.  Så här löd en tweet från en av de mer kända twittrarna i Iran:
-"we must go - dont know when we can get internet - they take 1 of us, they will torture and get names - now we must move fast - "


Sedan dess har den källan varit helt tyst. I The Observer finns Ögonvittnesskildringar som speglar vad som händer i Teheran.
- (GP)Protesterna har tagit sig nya uttryck. När kvällsmörkret faller hörs ropen eka över Teheran: Allahu akhbar, Gud är större. Underförstått, större än regimen. Och den absurda situationen har uppstått att en religiös diktatur låter misshandla personer som åkallar Gud.


FN-chefen kräver ett omedelbart stopp av det våld som regimen riktar mot oliktänkande i Iran.
Idag fredag under den globala aktionsdagen till stöd för den iranska kampen har det varit solidaritetsdemonstrationer över hela världen .

 Imorgon lördag den 27 juni organiseras i Göteborg en Solidaritetsdemonstration med kampen i Iran . Samling kl 14.00 vid Stora Teatern 

Royas beskrivning och filmer av  demonstrationen vid Iranska ambassaden på Lidingö ger en annan bild  än medias.

Relaterat i media: DN  DN  Sydsvenskan och Expressen
Bloggat: Röda Malmö, Svensson, Roya, Esbati, Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Piratpartiet får draghjälp.

 
Första Ipreddomen  är klar. Nu står dörren vid öppen för  jakten på den generation som inte skulle jagas. Var det inte det Reinfeldt lovade inför valet 2006? Upphovsrättslobbyn gnuggar händerna i förtjusning och kan fortsätta med sin Törnrosadröm- Allt kan förbli vid det vanliga och ögonbindel mot tekniska framsteg kan sitta kvar.
När ska de lära sig att det inte går att lagstifta bort teknik?

Hovrätten slog knut på sig själva idag då de fastslog att domaren i The Pirate Bay rättegången inte kan anses vara jävig trots nära anknytning till upphovsrättsindustrin.  Hur kommer det sig att upphovsrättsindustrin kan få ett så stort gehör hos svenska myndigheter att rättssäkerheten sätts ur spel.

Bägge domssluten ger Piratpartiet rejält med vind i seglen. Vilken pangstart partiet får inför valet 2010!

Att Piratpartiet  bestämt sig för att gå med i den gröna gruppen i EU-parlamentet stärker deras kort.
De gröna är den fjärde största gruppen efter socialdemokraterna, de konservativa och den liberal gruppen. I den gruppen finns miljöpartiet och många från den gröna rörelsen i Tyskland Där sitter exempelvis studentledaren från 68-rörelsen. En dynamisk och aktiv grupp som kan få mycket gjort..
Jag säger grattis till piratpartiet som gjorde ett så klokt val. Mitt röda hjärta behöver inte rodna för att jag röstade på piratpartiet i EU-valet. Det är inte utan att jag börjar känna mig som pirat på riktigt.

Bloggat: Svensson Röda Malmö MinaModerataKarameller OtygetHAXSatmaran
Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,  

Sommarparadiset number 1.


 Så var vi här igen. Mitt favoritställe i stenriket där min farfar en gång högg sten har en magisk aura över sig. Stenhuggarbåsen är sedan länge borta och ersatta av konstverk huggna i granit. Jag ser framför mig hur farfar ler i sin himmel när han ser oss fälla upp solstolen bland alla andra badgäster. Här tillbringade jag mina somrar som barn och tonåring. Här var det fest varje dag. Positiva vibrationer strömmar genom kropp och själ vid varje besök.
 Var någonstans?
Ulebergshamn-Hunnebostrand var annars!Hästedalen i skärningen mellan Ulebergshamn och Hunnebostrand där ligger min barndoms badvik och lockar än idag. Njaa inte idag. 17 grader måste det vara om jag ska ta ett dopp.Tidigare inlägg: Nutid och Dåtid, om hav och rötter.(2008) Sommarens nostalgitripp (2008) 
På jakt efter sommaren.(2008) Tjuvstart i Hunnebo(2009) Läs även andra bloggares åsikter om , ,

En lazy och somrig dag.

 Värmen är äntligen över oss. Det firar vi med fisksoppa här på Grebbestads brygga,


 
 ett stenkast från havet

I går- Kossorna som fick oss att bestiga berg.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Pakterna formerar sig medan piratpartiets segel fylls.

Om det vore val idag  byts alliansregeringen ut mot en röd-grön allians, något jag med emfas på ett sätt applåderar. Alliansens ansvarslösa politik kan inte få fortsatt mandat. Låta marknaden sköta sig själv mitt i en finanskris, kuppa igenom FRA-lagen bl a genom påtryckningar på oppositionella, och nedmontering av välfärden, en nyliberal politik som   har ett pris. Inför ordförandeskapet i EU  fdeklarerar Reinfeldt fortsatt nyliberal ekonomisk politik. Något socialt protokoll finns inte plats för.
De röd-gröna
 proklamerar en politik som går ut på att satsa Sverige ur krisen i traditionell Keynsiansk anda. Om det hjälper för att få alliansen på fall inför riksdagsvalet åtesrtår att se.

Det var inte så länge sedan de röd-gröna svor att riva upp FRA-lagen.
Nu  har de istället kommit överens om en light-version en gemensam motion somi nte tar avstånd från signalspaning i kabel. Att socialdemokratin med sin historia i sapo  är förespråkare för en FRA-lag förvånar inte. Men hur i herrans namn resonerar vänsterpartiet och miljöpartiet? Säljer de sin själ för några regeringstaburetter?  Kan man kohandla om en så grundläggande sak som den personliga integritetenär risken att de kan schackra  om vilken fråga som helst.

En eloge till Maria Ferm,  och Grön Ungdom för ett klart avståndstagande från signalspaning i kabel!

Att upphovsindustrin helt har förlorat vettet skapar fler vindpustar i piratpartiets segel.
19 miljoner i skadestånd för att ha laddat ned några låtar är sansöst.  Och så det senaste på den här fronten. Nu är tydligen Internet olagligt. Hur ska man annars tolka  åtalet mot den man som länkat till en sajt med upphovsrättsskyddat material. Fildelning är det ju inte men en länkning. Hela Internet är ju ett jättelikt nysta av länkar. Någonstans finns upphovsskyddat material.

Någon som förvånas över att piratpartiet seglar i medvind?
Är det inte dags förde etablerade partierna att se över sina insatser när det gäller integritetsfrågorna och är det inte möjligt att uppnå en balans mellan integritet och säkerhet?
 

Media: AB DN DN SvD SvD  Svd Exp BLT IDG 
Bloggat:Leo Erlandsson, Farmor Gun, Mark Klamberg, Polisstaten Scaber Nestor Common Sense Jinge Intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,, ,,

Fortsatt kamp för ett annat Iran.

Informationen via sociala medier fortsätter trots att Iran har avancerad teknik för övervakning och störning av trafiken på Internet.
En välutbildad och it-kunnig generation iranier låter sig inte tystas. Flödet på Twitter är lika starkt som tidigare.
Under måndagen demonstrerades det trots varningar om motattacker.   

Bilden bakom den här länken säger mer än tusen ord- Tehran Twitters

Äntligen vaknar det internationella samfundet. FN chefen uttalade i ett pressmedelande att
-han är är bestört över våldet efter valet och uppmanar iranska myndigheter att respektera grundläggande medborgerliga och politiska rättigheter (DN)

Enligt Amanda Brihed ska den iranske ambassadören idag ha fått motta en protest på utrikesdepartementet. från svenska regeringen.

Aftonbladet har en intressant artikel om vad som hände för 30 år sedan då shahen störtades och ställer frågan osamma mönster med jättelika demonstrationer ska få historien att upprepa sig:
-För 30 år sedan var moskéerna centraler för kommunikation - i dag finns tillgång till mobil, twitter och mejl.

Väktarrådets ovilja
att göra om valet trots erkännande om att valfusk förekommit kan vara den sista gnistan som tänder den eld som banar väg för ett annat mer demokratiskt Iran.-persiankiwi
Mousavi has called for largest March of Sea of Green on Thurs in Tehran in memory of the martyrs - #Iranelection

-persiankiwiyesterday - hundreds of thousands of cars in Tehran streets with lights on to show support for Sea of Green - #Iranelection 
Det som til slut får en diktatur på fall är folkets vilja och kamp för frihet.

Tidigare inlägg: Irans vägval Kampen om informationen på Internet och Twitter. Vad händer i Iran? Informationen från Iran stryps. Våldet tystar inte de som kämpar för frihet.  Generalstrejk i Iran nästa fas?

Bloggat: Steve Lando, Röda Malmö Bloggtidningen, Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Regeringens förkärlek för fotboja

Betrice Ask fortsätter i regeringens upplagda spår. Fotboja på unga brottslingar är det senaste förslaget.
Fotboja på unga brottslingar kan skapa större ofrihet än vad ett fängelsestraff gör. Den skapar en psykologisk och social snara.  Genom att  vistas i sin hemmiljö kommer inte banden till kompisarna att brytas. Tillhör personen ett gäng som begår krimnella handlingar kan gängidentiteten upprätthållas. Fotbojan kan dessutom ge ökad status i gänget. En fotboja får därför knappast avsedd effekt. För att bryta ett destruktivt beteende krävs andra mer aktiva åtgärder som kan eliminera påverkan från en  destruktiv miljö. Som Tomas Bodström säger är fotboja ett alternativ till fängelse och vi ska inte ha barn i fängelse. Sociala problem löses inte genom hårdare tag och ofrihet.

En  försämrad a-kassa och sjukförsäkring har försatt många människor i en synnerligen svår situation. Trygghetsförsäkringarna har urholkats och skapat ofrihet för de som drabbats av sjukdom och arbetslöshet. Socialbidragsberoendet har ökat och kommunerna tvingas  avskeda människor från det som alliansen kallar välfärdens kärna. Arbetsförmedlingen räknar att 185.00 jobb gått förlorade där 2010. Social oro, ökade klyftor i samhället  och en allt högre ungdomsarbetslöshet blir föjden.

FRA-lagen har inneburit att ett helt folk massavlyssnas och IPRED-lagen har fotbojat en hel generation.
  
Bakom lusten att inskränka  frihet för att få kontroll över människor ligger en dunkel konservativ människosyn.

Bloggat: Alliansfritt Sverige, Jinge, Leo Erlandsson 
Andra om: , , , , , , , ,, , ,  
Media: AB1 Svd12 DN1 GP intressant

Generalstrejk i Iran nästa fas?


Informationen om händelseutvecklingen i Iran är  så gott som helt strypt. Twitter kanalen är desto mer aktiv. Persiankiwi och Iran09 två välkända twittrare  informerar om att generalstrejk planeras i Iran och  om hur bofasta i Iran ska klara sig om strejken blir ett faktum. (persiankiwi, twitter)

Kommunikationen över Internet störs och övervakas med hjälp av teknologi från väst:
-The Iranian regime has developed, with the assistance of European telecommunications companies, one of the world's most sophisticated mechanisms for controlling and censoring the Internet, allowing it to examine the content of individual online communications on a massive scale.(The Wall Street Journal

-Och under tiden människorna i Iran kämpar och delar med sig av sin kamp för demokratin, sitter den svenska regeringen tyst. Den svenska ambassaden öppnas inte för människor i behov av hjälp och vård. Det är en av väldigt få ambassader som inte är öppen idag. Varför? Varför är regeringen så himla feg?(Amanda Brihed)

 
 
Tidigare inlägg: Irans vägval Kampen om informationen på Internet och Twitter. Vad händer i Iran? Informationen från Iran stryps. Våldet tystar inte de som kämpar för frihet.
Bloggat: Vågar man lita på Twitter? , Öppna portarna till ambassaden
DN
 Svd AB AB Expr, Expr
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Våldet tystar inte de som kämpar för frihet.

Bilden nedan säger mer än ord. Våldet mot de som trotsar demonstrationsförbudet eskalerar. Oppositionella och journalister fängslas.
Så agerar en diktatur som vill kväsa de mänskliga rättigheterna


Bilden nedladdad via Twitter

Det krävs ett enormt mod att öppet visa sin åsikt i Iran idag.
Rädslan är gastkramande,oppositionella fängslas och demonstranter möts av påkar, tårgas, och skarpa skott. De som kämpar för demokrati behöver allt stöd de kan få.

>Alla icke-iranska medborgare , ring eller mail era ambassader så att de öppnar dörrarna för människor i nöd!  
Sveriges ambassad Teheran
Telefon:                +98 21 2371 2200        
Fax: +98 21 2229 64 51
E-post: ambassaden.teheran@foreign.ministry.

>Om Du använder twitter kan Du gå in på settings och ändra din hemstad och Time Zone till GMT+03:30 Tehran. Stöd iranska folket och gör Irans regim förvirrad du också!

Tidigare inlägg: Irans vägval Kampen om informationen på Internet och Twitter. Vad händer i Iran? Informationen från Iran stryps.
Bloggat: Svensson
AB
 DN1, DN2,DN3, Expr,Dbl,  Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Informationen från Iran stryps.

Det florerar många rykten och motsägande uppgifter om vad som händer i Iran. Rapporteringen är beroende av ögonvittnesskildringar som sprids via Twitter och bloggar.

-persiankiwi
Shahab Talebani - arrested - Mohammad Ghoochani newspaper editor - arrested #Iranelectionl   


-persiankiwi
Yahoo, Gmail and Hotmail is now completely out of service in Iran - #Iranelection
 

-persiankiwiAll of Mousavi websites have been hacked today by the dictator - #Iranelection - they fool us and now they want to fool the world!
 
-persiankiwitoday the Gov is trying harder than ever b4 to hack our communications - #Iranelection 

-SculpturKhamenei has demanded an end to protest, but the BBC's Jeremy Bowen in Tehran says further protests are expected on Sunday. #IranElectiones

-persiankiwi
There are rumours that Gov is losing control of army - #IranelectionHur många som dödadades  under demonstrationerna igår är svårt att veta . Det finns uppgifter som varierar mellan 19 till hundratals. Det finns också uppgifter om att skadade hämtats från sjukhus för förhör. 
Rädslan är stark, många oppositionella grips och människor uppmanas att kontrollera att deras dörrar inte är märkta för om så är fallet är våningen inte längre säker. Twittrare varnas för att lämna ut namn och information om familjen och att inte fota inifrån sina bostäder.

Flera ambassader har öppnat sina portar för skadade iranier. Sent i natt var den svenska ambassaden fortfarande stängd. och på flera bloggar tipsades om att kontakta den svenska ambassaden och vädja om att de öppnar dörren för flyende och skadade iranier.

Sveriges ambassad Teheran
Telefon:                +98 21 2371 2200        
Fax: +98 21 2229 64 51
E-post: ambassaden.teheran@foreign.ministry.se

-Den iranska prästregimens förtryck av folket och våld mot demonstrationerna måste fördömas och folkets rätt att protestera och demonstrera försvaras. För det iranska folkets rätt till självbestämmande och för rätten till demokrati.(Svensson)


P4 riks k l14:00 om situationen i Iran.
Tidigare inlägg: Irans vägval Kampen om informationen på Internet och Twitter. Vad händer i Iran?

 Fler som bloggat:  Esbati Deepedition Jinge,
Media: AB1, AB2, DN1, DN2, SvD1, SvD2 EX1, 2, 3, 4, GP1, 2, VG
Läs även andra bloggares åsikter om , , , Intressant.se

Irans vägval

Ända sedan valresultatet presenterades efter presidentvalet  har miljontals människor demonstrerat i Iran.
 Det som till en början var en protest mot misstänkt valfusk har alltmer fått formen av ett folkligt uppror för demokrati.
I går förvandlades demonstrationerna till ett sorgetåg för att hedra de som fallit offer för regimens kulor. Informationen har strypts, redaktioner stängtss och  Internet blockerats. Bloggar på ständigt nya proxyservrar och Twitter har blivit kanalen ut för att förmedla till omvärlden vad som händer.  I natt under midsommarfirandet här hemma kom meddelanden om att nationalgardet dragits  samman i Teheran och i morse kom information om att helikoptrar cirkulerar  över Teheran.  Den statliga tevekanalen meddelade att dagens demonstartioner ställts in efter Khameneis vädjande om lugn. Genast kom information via Twitter att så inte var fallet. Människor uppmanades att radera sms och telefonsamtal och plocka ur sina simkort för att kunna fotografera dagens demonstartion och undgå upptäckt. Tänk om ett iranskt FRA kunde verka som det gör här hemma.Vilket horribelt helvete skulle då inte människor som andas opposition kunna ställas inför.

Trots Khameneis hot om hårda tag mot demonstranter och ett faktiskt mötesförbud samlas nu tusentals och åter tusentals på anvisade platser i Teheran.
Just nu rapporteras om att polisen använder vattenkanoner, batonger och tårgas mot demonstranter.(BBC)
Bilder från Teheran idag

I dag görs ett viktigt vägval. Fortsatt diktatur och övervåld mot oppositionen eller dialog och förändring.

-TehranBureau People gathering at Vanak SQ. (North of Tehran), (goodness bless them) #IranElection #FreeIran

-iran09RT: We been beaten tortured & killed for 30yrs! Nothing the SUPREME LIAR says can break our will! #Iranelection 


-iran09
Tehran is awake again! Police and militia forces on all major sq.s! Ppl are fighting back. Gotta go out again! #iranelection 


Runt om i världen planeras demonstrationer till stöd för det iranska folkets kamp för demokrati.

Bloggat: Röda Malmö, Intressant.se
relaterat i media:  DN Svd  VG DB Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Midsommarafton på Orust

Jag älskar midsommarafton. Det är då sommaren tar sin start och några av sommarens träffar planeras.  Det är då hela den sköna ledigheten ligger framför oss.  Det är en kväll med avkoppling,lek och gemenskap. Snapsvisorna, det  glada tjattrande varvas med djupare filosofiska samtal om livets mening. Tänk att orden och samtalen kan bullra så att den yngsta deltagarna måste ha konsertpropparna i öronen för att stå ut.

Med glimten i ögat tas lekarna på fullaste allvar. Nu är det protokollfört att mina pilar inte hittade fram till tavlan.
Det får bli några extra pubvändor för att träna upp darthanden framöver.        

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Glad Midsommar!

 Molntäcket har redan börjat spricka upp efter nattens regn (11 mm). Det krävs mer för att växterna ska få en rejäl rotblöta och trivas. Himlen börjar lysa blå men väderstationen pekar på mer regn. SMHI lovar 15-18 grader och växlande molntäcke. Typiskt midsommarväder med tjock tröja och regnläder över finklänningen. Men vad gör väl det. Midsommarafton är alltid midsommarafton .Hela Sverige stänger ned för att dricka nubbe och äta nyplockad potatis, dill, sill, gräslök och jordgubbar med nyvispad grädde.

Den här helgen tippar västkusten över av anstormande midsommarfirare. Skönt att redan vara på plats! Bilköerna är oändligt långa och långsamma. Utbyggnaden av E6 i norra Bohuslän är inte klar och hindrar trafiken. Så se upp ta det lugnt och undvik omkörningar. 

I dag vilar vi oss i form inför morgondagens firande på Orust, en tradition med varpa,  midsommarstång, små grodor och snapsvisor. Blomstren under huvudkudden skippar jag då jag är fäst vid samma gubbe sedan forminnes dagar.
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Strul på blogg.se, igen!

Ja vad ska man säga? Dags att byta bloggplattform. Blogg.se fungerar undermåligt igen. Hur tar jag med mig min blogg? Har mailat och frågat men inte fått något svar

Kampen om informationen på Internet och Twitter.

Vill Du följa eller stödja regimkritikerna i Iran är Twitter ett utmärkt redskap om Du är källkritisk.
Informationen uppdateras sekundsnabbt och det gäller att sovra. Regimen både övervakar och twittrar själva. DN kallar nätprotesterna  för en katt och råttalek med regimen.
Kända hashtaggar som #iranelection kan inte användas vid känslig information och nya twittrare från Iran som inte har någon historia på Twitter  bör man vara försiktig med. Här finns en lista på användare som kan vara falska.

 Några budskap från två kända iranska twittrare visar på problematiken:
-high level of false information on twitter quoting us - BEWARE - #Iranelection

-NCONF. RT @-RT Iran: several arrests today after tracking thru twiter proxys - #Iranelection #fb #gr88

-Dear #GR88 friends! I have received a lot of proxy servers. Please don't send me proxies now so I can manage and distr. these. #iranelection

-unconfirmed - several Generals have been arested - #Iranelection

Gör som Mymlan registrera ditt twittrande i Iran:
-Ändra er location på twitter till Iran/teheran och tidszonen till GMT +3.30 för att försvåra för Iranska regimen att spåra iranska twittrare #iranelection

eller gör som The  Pirate Bay - TPB  has gone green for Iran.

Utländska journalister har förbjudits att rapportera samtidigt som protesterna fortsätter. Vad som kommer att hända är svårt att förutse.

Vem säger att Mir Hossein Mousavi är bättre än Mahmoud Ahmadinejad?(AB)


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kampen om Internet och Twitter.

Vill Du följa eller stödja regimkritikerna i Iran är Twitter ett utmärkt redskap om Du är källkritisk.   
Informationen uppdateras sekundsnabbt och det gäller att sovra. Regimen både övervakar och twittrar själva. DN kallar nätprotesterna  för en katt och råttalek med regimen.
Kända hashtaggar som #iranelection kan inte användas vid känslig information och nya twittrare från Iran som inte har någon historia på Twitter  bör man vara försiktig med.
 
Några budskap från två kända iranska twittrare visar på problematiken:
persiankiwihigh level of false information on twitter quoting us - BEWARE - #Iranelection

iran09
NCONF. RT @sleepydad RT Iran: several arrests today after tracking thru twiter proxys - #Iranelection #fb #gr88

iran09
Dear #GR88 friends! I have received a lot of proxy servers. Please don't send me proxies now so I can manage and distr. these. #iranelection

persiankiwiunconfirmed - several Generals have been arested - #Iranelection

Gör som Mymlan registrera ditt twittrande i Iran:
-mymlanÄndra er location på twitter till Iran/teheran och tidszonen till GMT +3.30 för att försvåra för Iranska regimen att spåra iranska twittrare #iranelection
eller gör som The  Pirate Bay has gone green for Iran - http://thepiratebay.org/


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Vad händer i Iran?

Iran skakas av de största demonstationerna sedan 1979 då shahen störtades. I Teheran demonstrerade 2 miljoner i går. I dag ber   mullorna  om "10 dagar för att se över valsiffrorna", 10 dagar av krismöte för att möta de massiva protesterna. Bakgrunden är missnöje med valresultatet i presidentvalet där president  Ahmadinejad återvaldes och beskylldes för valfusk  av  Mousavi, en av motkandidaterna.   Bägge kandidaterna var godkända av Irans väktarråd.

 Fokus
ger en intressant bakgrund till valets två huvudkandidater Ahmadinejad och Mousavi, premiärminister under 1980-talet, sekulariserad och företrädare för den islamistiska vänstern.
-"Ahmadinejad har hela västvärlden emot sig, men han är de fattigas man i Iran. Motståndarna finns i den välutbildade borgarklassen."

Ali Esbarti skriver i Aftonbladet om varför Ahmadinejad vann valet:
"Det går förstås inte att utesluta förekomsten av oegentligheter i samband med det iranska presidentvalet. Samtidigt har valprocessen präglats av öppenhet och intensitet, ljusår från vad väljare i andra länder i Mellanöstern får lov att uppleva. Och mycket av fuskanklagelserna handlar om rykten, anekdoter och konspirationsteorier. "


Det som händer i Iran kan ses som en folkresning mot 30 års diktatur där den tändande gnistan blev frustrationen över valresultatet och misstänkt valfusk. I vad mån USA har sitt finger med nu som då lär framtiden utvisa.   Svaret  på protesterna och demonstrationerna är kravallutrustad polis och motorcykelburen polis med batonger.

Iran to Earh ...SOS
Nya demonstrationer väntas under dagen och en generalstrejk är utlyst.

Videon hittade jag hos Mymlan som  på Bloggvärldsbloggen hur vi bäst kan följa händelseförloppet via sociala medier som Twitter, bloggar och andra källor. Informationen på Twitter är snabb och är från och till den enda kanalen ut som Teheranborna har att tillgå. Mobilnätet är nere och Internet segt och opålitligt. I går tillmötesgick Twitter rop på hjälp från Teheran och sympatisörer om att inte stänga av för underhåll. Twitter är just nu en oerhört viktig livlina för att förmedla till omvärlden vad som händer..
Via hashtagen #iranelection som uppdateras kontinuerligt kan man följa ögonvittnen och sympatisörer.
 

Mer i media: VG VG2 VG3 Exp DB DB2 DB3
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , ,
intressant.se

Vem lurar Netanyahu?

Netanyahus tal om en palestinsk stat är ett hån mot palestinierna. Det talet lurar ingen.
Kraven för att en tvåstatslösning ska bli ett faktum är helt oacceptabla, något som Netanyahu är väl medveten om. Svenska medier har rubriker som "Netanyahu testar Obama" och "Netanyahu: jag accepterar en palestinsk stat".
Norska Dagbladet har rubriken:"Netanyahu är rasistisk och extremistisk".

Bosättningarna ska tillåtas att växa.
De bosättningar som idag skär rakt igenom och avskärmar palestinier från egna odlingar omöjliggör en sammanhållen palestisnsk stat så vida inte bosättningarna öppnas  och alla stängsel rivs. I nuläget skulle det vara omöjligt för palestinierna att kontrollera det egna territoriet vilket är ett av villkoren för att ett område ska erkännas som en stat.
Palestinierna ska inte heller få möjlighet att försvara sin tilltänkta stat. Med tanke på vad befolkningen i Gaza fick utså i vintras är det knappast ett realistiskt förslag.
Och så Jerusalem. Det är omöjligt att nå en fredsuppgörelse så länge staten Israel gör anspråk på så som Nateanyahu nu gör gällande Jerusalem att staten Israels odelade huvudstad. Idag pågår en etnisk rensning av Jerusalem då  palestinska hus rivs och invånarna fördrivs från sina egna hem.
Vad menar Netanyahu med att palestinierna ska erkänna Israel som en judisk stat? Där bor 1 miljon palestinier. Idag behandlas de som andra klassens medborgare. Hur blir det i en framtida judisk stat? Får de samma rättigheter eller ska de  också fördivas?  PLO har sedan länge erkänt staten Israel medan staten Israel förvägrat palestinierna rätten till en egen stat.

Netanyahus tal om en palestinsk stat är med tanke på villkoren en ren provokation.


Läs "Ingen uppgradering av relationerna mellan EU och Israel", Anna Wester.
Bloggat: Jinge, Röda Malmö, Hellman
Media:DN1, DN2, SVD1, SVD2, AB1, Dbl1, Dbl2, Ex1
 Läs även andra bloggares åsikter om , ,, ,Intressant.se

I Björklunds skola gäller den smala vägen.

I Björklunds skola gäller det att  välja rätt föräldrar, undvika sjukdom, välja rätt kamrater och välja rätt studieinriktning så tidigt som möjligt annars riskerar Du att sorteras bort. Sjukdom, problem i familjen, skoltrötthet kan få dig på fall så akta dig för sånt!
Det finns många orsaker bakom misslyckade gymnasiebetyg. Idag kan Du få en andra chans genom att läsa upp beyg på komvux. I den nya skollagen som presenteras idag ska den chansen tas bort.

Mina egna gymnasiebetyg var inte mycket att skryta med däremot är mina akademiska meriter det.   Jag tog mig igenom gymnasiet med godkända betyg och toppade i några få ämnen. Det berodde inte på att jag hade svårt för studier eller tyckte att skolan var tråkig tvärt om.  Jag  orkade helt enkelt inte med att läsa läxorna. Jag var alltid trött. När jag väl satt mig att läsa var det så mycket jag förväntades göra hemma. Studieron fanns inte.  När det senare  visade sig att jag led av extremt dåliga järnvärden och det åtgärdades kom orken tillbaks. Gymnasiebetygen  kunde jag inte gör något åt men min andra chans fick jag genom att man på den tiden kunde meritera sig akademiskt. Idag är de flesta kurser spärrade så den enda möjligheten att reparera misslyckade studier i gymnasieskolan är komvux. En chans många tagit och också lyckats med.

Denna andra chans ska nu tas bort. Det är vad Jan Björklund vill. Nationella prov långt ned på mellanstadiet, elitklasser för de duktiga och nu detta. Luktar det inte väl mycket elitism över de här förslagen. I Björklunds skola gäller det att hålla sig på mattan och framför allt på den smala vägen.Tar Du ett steg åt sidan eller två riskerar Du att sorteras bort. Ansvaret är ditt. några skyddsnät erbjuder samhället inte längre.

Förslaget till ny skollag presenterades under förmiddagen. Några av förslagen får tummen upp. Det gäller skolinsoektionens utökade möjligheter att ta tag i skolor som inte fungerar, att elevvården får en stärkts status och att elever med svårigheter har rätt att få stöd av skolan och att kraven på religiösa friskolor stärks. Arbetsro i skolan javisst!

Bloggat: Trotten, Svensson, Röda Malmö Jinge Christermagister
Mer i media:AB AB2 DN SvD   Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Piratpartiet mästare i politisk kommunikation.

Piratpartiet mästare i politisk kommunikation. Det är en av förklaringarna till partiets framgång i EU-valet.
Partiet som utestängdes från TV-sända debatter och som stämplades som ett enfrågeparti var det parti som bäst lyckades mobilisera sina väljare. Debatten försigick  i helt andra forum än vad som är brukligt. Piratpartiet behärskar till fulla de sociala medierna och satsar på dialog med sina sympatisörer. Facebook-grupper, Twitter, bloggar och dagliga e-mail till medlemmar och aktivister skapade kommunikation  med gräsrötter , medlemmar, sympatisörer och meningsmotståndare. En dialog som skapade konsensus runt de frågor som är grunden för partiets framgång.

-"De svenska piraternas framgång ger vågor genom världen. Nu växer en global rörelse växer fram och piratpartier bildas i 30-talet länder. Privatlivets helgd hyllas, protester mot patent, urholkning av upphovsrätt och direkt demokrati blir frontfrågor.
Konflikt om  politiska fält i förändring när allt mer av livet levs på nätet. Hör amerikanska, tyska, svenska pirater och samtal om politik för IT-samhället."(Dagens konflikt i SR)

Piratpartiets idègrund har också spritt sig som en löpeld.
Det finns systerorganisationer  i 30 olika länder i nuläget.
Budskapet är kärnan i verksamheten och där har Piratpartiet satt fingret på frågor som de etablerade partierna missat eller snarare inte förstått. Internet är ingen sidoverksamhet utan en del av våra liv en del vårt samhälle. Internet är inget som flyter vid sidan av eller ovanför  utan är integrerad i våra dagliga aktiviteter. Vi kommunicerar, skaffar information, tar kontakt med myndigheter, jobbar och roar oss på Internet. Det är grunden till varför många av oss reagerade så starkt på en lag som FRA-lagen som gör intrång i vår privata sfär som aldrig förr.  Det är därför det vänder sig i magen på oss då talet om censur och utestängning från internet förs fram och legaliseras i form av datalagringsdirektiv och Telekompaket.

Datalagringdirektivet dröjer till efter sommaren då departemeneten är oense om vem som ska betala nätoperatörernas kostnad för att lagra uppgifter om vem som kommunicerar med vem, när och till vem och hur och när vi varit uppkopplade på internet. 200 miljoner är kostnaden och det är inte alltför långsökt att tro att det är vi som övervakas dvs konsumenterna som kommer att få stå för fiolerna.

Någon borgfred lär det inte bli mellan alliansen och Piratpartiet under Sveriges ordförandeskap i EU. Reinfeldt och Torstensson kommer inte ostört att kunna mangla igenom Telekompaketet utan tillägg 138.
Lars Ilshammar (historiker) skriver i Newsmill under rubriken "Underskatta inte piraternas kraft i valet":

-"Piraterna bygger sina framgångar på en bestående samhälls- och värderingsförändring. Vi kan tills vidare kalla det för det post-auktoritära samhället, med den personliga integriteten och friheten på nätet som kärnfrågor ."

Nej det är nog säkrast! Piratpartiets valkampanj inför valet 2010 har redan börjat.
Det handlar med andra ord inte om fildelning som vissa envisas att göra gällande utan om grundläggande mänskliga rättigheter.

Bloggat:Leo Erlandsson Svensson  Enligt min Humla Badlands Hyena Oscar Swartz HAX  Troberg Projo D Nyström opassande JensO Lake Scaber Nestor satmaran

Relaterat i media: DN om synovates eftervalsmätning. DN om Amelia Andersdotter
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Håll lågan levande!

Det är inte OK  att Tingsrätten friar sig själv.   Att godkänna en  rättegång där domaren är så starkt knuten till målsägaren stärker knappast  tron på ett opartiskt rättssystem. Nu står hoppet till att hovrätten drar en annan slutsats.

I Norge gäller nya regler för hur länge personuppgifter får lagras. Regler som går stick i stäv med EU.s regelverk.  Högst tre veckor får uppgifterna lagras. Syftet är att värna privatlivet. Sverige har en del att lära av norrmännen.

DNEuropa2009  inser att vi är många som har synpunkter på regeringens internetpolitik. Passa på och ställ frågor till statsminister Reinfeldt inför mötet på Konserthuset på Utrikesdagen den 10 juni. Det viskas om att moderaterna håller på att lägga om sin Internetpolitik så passa på nu.

Lars Gustavsson en av Sverges stora och internationellt kända författare uttalade sitt stöd till piratpartiet inför EU-valet. Detta förfasade sig Jan Guillou över i en krönika publicerad i Aftonbladet lagom till valdagen. Idag bemöter Lars Gustavsson kritiken på ett briljant sätt i Expressen under rubriken "Riddaren av den sorgliga skepnaden".

Piratpartiets framgångar i EU-valet uppmärksammas av utländska medier och de etablerade partierna rynkar pannorna i djupa veck .
-"Få av de traditionella partierna har något att mysa över. Det har däremot jokern Piratpartiet. De lyckades inte bara muta in ett hörn som övriga politiker lämnat tomt utan också mobilisera väljare som annars stannat hemma. Och det är här som alla partier från vänster till höger gör mycket, mycket klokt i att rensa hörselgångarna en smula. För det är i den digitala sektorn som alltmer av politikens stora frågor ställs."(Ola Larsmo, DN)

Farmor Gun i Norrtälje skriver om att arbetet med telekompaketet fortsätter i oförminskad styrka och citerar en artikel  av Anne Ramberg rubricerad "Kan vi lita på det goda samhället":
-"Nu ryktas det att den tidigare SÄPO-chefen, som var en av de hårdaste kritikerna till denna lag, kommer att föreslå att såväl kriminalpolisen som SÄPO skall få signalspana i sin brottsbekämpande verksamhet. Jag hoppas att ryktet är fel. Om vi skulle införa en sådan ordning är vi det första land, möjligen någon avlägsen diktatur undantaget, som tillåter detta. Vårt rykte som rättsstat och väktare av fri- och rättigheter kommer då att allvarligt skadas".


Hos KAS kan vi läsa om "Piratpartiet för dummies"

Andra om, , , , , , ,
Intressant.se

Piratpartiet gjorde det!

Ett valdeltagande  på 40% är ur demokratisk  synpunkt ett nederlag i synnerhet med tanke på att sex av tio beslut i Sverige initieras nere i Bryssel.
Piratpartiets framgång är å andra sidan en seger för demokratin ur dubbel bemärkelse. Piratpartiet som medborgarrättsrörelse tar kamp för några av demokratins grundstenar samtidigt som partiet engagerat unga väljare.
-"Inte så konstigt med tanke på att unga har stora delar av sitt liv på Internet. De kommunicerar skaffar information och jobbar på nätet", enligt Anna Troberg ( SVT)
Nedmonteringen av medborgarrätten genom integritetskränkande lagar har fått många att lägga sin röst på Piratpartiet. Ett parti som fångat väljare både på vänster och högerkanten.
-"En av de första frågorna som ska tas upp i EU är telekompaketet och där kan Piratpartiet göra skillnad", menar Rick Falkvinge.(SVT)


En annorlunda valrörelse som satt piratpartiet på kartan.

 En valrörelse där ett nytt parti seglat fram med hjälp av engagemanget hos gräsrötter som vet att använda nya medier för att nå ut med sitt budskap. 
Vid sidan av piratpartiet är miljöpartiet EU-valets stora vinnare. Miljöpartiet har tillsammans med de gröna gått  fram inom  hela  EU. 

I kristider brukar de röda partierna gynnas så inte i EU-valet där de konservativa istället stärkt sina ställning i EU-parlamentet. I Sverige backar istället både Kristdemokraterna och Centerpartiet. Moderaterna hamnar  under 20 procent vilket måste betraktas som en rejäl valförlust för det största regeringsbärande partiet.

Med tanke på resultatet i EU-valet kan riksdagsvalet 2010 bli en riktig rysare.
Kommer piratpartiet att ha samma framgång ? Vad händer med vänsterpartiet som i EU-valet gjorde ett katastrofdåligt val? Kommer alliansen att få stå till svars för obefintlig krispolitik när krisens följder kommer närmare? Socialdemokraternas kräftgång kommer den att vända?

Andra om: ,valdeltagande pp christian engström , , , , , , , ,
Media:AB12345 DN123456 Svd12 

Bruce Springsteen i väntan på valvakan Minikonsert i vardagsrummet med Bruce Springsteen inför valvakan. Bruce  kämpar också för medborgarrätt:

“This is a song called Livin’ In the Future. But it’s really about what’s happening now. Right now.

[...]

This is a song about things that shouldn’t happen here—happening here.

Gå och rösta, idag gäller detatt säkra medborgarrätten i Europa!
Tipstack till Leo Erlandsson

Andra om: , , , , , , ,Rösta i EU-valet. Jag röstar ...

Det går bra för piratpartiet enligt samtliga opinionsinstitut.
Trots att partiet precis som Feministiskt initiativ haft problem med valfunktionärer som obstruerat ökar PP sin andel av väljarkåren.

Gudrun Schyman fick oväntat stöd av Benny Andersson.

- "Eftersom jag sympatiserar med Gudrun Schymans envetna kamp för jämställdhet, så erbjöd jag mig att försöka hjälpa till genom att erbjuda finansiellt stöd till en annons, som berättar om hur man kan gå tillväga när färdigtryckta röstsedlar saknas".

Om det hjälper Schyman in i EU återstår att se. Bidraget sätter fokus på en brist i demokratin då partier särbehandlats inför valet. Bra gjort och all heder åt Benny Andersson.

I Novus senaste mätning får Piratpartiet 8,5 procent av rösterna och är femte största parti.
Piratpartiet och Junilistan har ökat sin andelar av väljarkåren medan moderaterna och socialdemokraterna backar:
-m 19; fp 11,1,;c 5,9;kd 4,9; s 26,5 ;v 6,7 ;mp 10,2; junilistan 3,8 och piratpartiet 8,5 procent.(Novus/Tv4)

Staffan Heimersson motiverar sin röst på Piratpartiet så här i Aftonbladet:
-"Är jag så korkad att jag tror att en enda pirat från Sverige ska kunna säkra dem? Nej. Men jag vet, att med en avvikande svensk röst i EU-parlamentet kommer Brysselkorrespondenterna att sända rapporter om vad odågan Christian Engström ställer till med där nere. Så hålls integritetsfrågan levande.
EU-parlamentets livsluft är regleringar. Det är EU som vill att uppgifter om alla våra telefonsamtal, sms, mejl och nätuppkopplingar ska lagras. Dess tankevärld är hämtad ur George Orwells 1984: Tankepolisen. Krimtänk.
I internetfrågan ska tvärtom en o-reglering vårdas. Det är själva poängen med nätet: den ohämmade nyfikenheten och kreativiteten som föds ur friheten
."

Vill Du som jag vara fri från övervakning rösta på Piratpartiet.Bloggat: ProjO`s blogg Hellman Leo Erlandsson Varför inte?
svd
Andra om: , , , , , , , , ,

Vad har vi att fira?

Tänk 17:e maj och Oslos Paradgata: Myller av folk med  viftande norska flaggor och  folkfest . Alla som kan röra sig går man ur huse för att fira Norges nationaldag. Så nära och ändå så långt borta.
I dag skulle jag vilja vara norsk fast svensk ett litet ögonblick. utrusta mig med svenska flaggan och känna gemenskapen i folkvimlet. Jag är avundsjuk på Norge och deras nationaldagsfirande men inte på dess bakgrund.
Norrmännen har ju något att fira. De har frigjort sig från svensk överhöghet och de har slängt ut tyskarna i andra världskrigets slutskede. De har befriat sig från övermakt tillräckligt nära i tiden för att berättelserna från befrielsen hålls levande.
Hur är det nu med oss i Sverige.
När befriade vi oss?  Den frågan fick jag en gång av en nyinflyttad chilensk familj som undrade var alla svenskar höll hus den 6:e juni.
-" När befriade ni er, när var inbördeskriget", frågade Antonio.
-" Befriat oss", svarade jag och såg ut som ett frågeteckan.

 Sverige blev Sverige tidigt och var länge ett relativt homogent land. Ett land med rötter i bondekulturen där alla skulle gå i samma takt , hjäpas åt och hålla ihop i byn.

Samuel Edquist skriver i Aftonbladet:

Trots att det numera är en helgdag, kan man knappast säga att de nationella känslorna svallar inför ”minnet” av att Gustav Vasa valdes till kung 1523 och att en ny regeringsform instiftades 1809.

Särskilt det där med grundlagsändringen är väl inte så där übersexigt. Den var ett provisorium och långt ifrån radikal: ståndsriksdagen levde kvar och kungen fick göra lite som han ville utom att ta ut skatter. Trots det sågs länge 1809 års författning som en milstolpe i svensk historia, en sinnebild för svenskt samförstånd där nationella traditioner förenades med utländska statsteorier.


Idag gör jag som många andra svenskar kilar iväg till konditoriet och köper bakelser med flagga på. Går hem och sätter mig vid köksbordet och viskar:
-" Vad glad jag är att jag är svensk".Tänk nu om Oskar den andre inte bytt sitt valspråk 1905 från:
- "Brödrafolkets väl" till "Sveriges väl".

Hur hade det då gått  med nationaldagsfirandet?

Media: AB, GP1, 2, DN Svd1, Svd2 ,Svd3

Läs även andra bloggares åsikter om , , Intressant?


Slutdebatten gav Piratpartiet vind i seglen.

Piratpartiet vann på walkover i slutdebatten.
En debatt som mer liknande en sandlåda fick många att hitta av-knappen på TV-apparaterna. Politiker som skriker i munnen på varandra inger inget förtroende. I en sådan debatt vinner de som inte deltog.

Piratpartiets frågor blev ,trots att de inte inbjudits att delta, debattens huvudfrågor. Plötsligt är alla partier mer eller mindre integritetsivrare. Lite sent påtänkt eftersom vi sitter med facit i hand. Alliansen med moderaterna i spetsen har glatt genomfört Bodströms alla förslag. Att då försöka framhäva sig som de som vill värna integriteten är inte fair play FRA- och IPRED-lagen röstades igenom av Sveriges riksdag med god marginal. De enda partier som bjöd motsånd var V och MP.
 Idag lever vi i ett samhälle där FRA kan avlyssna all vår trafik på Internet utan att vi har någon som helst vetskap om detta. Vi har fått en privatpolis som spanar på oss ända in i våra hem och en rättsosäkerhet utan dess like genom IPRED-lagen.  Polis kan installera avlyssning i våra hem .
-"Datalagringsdirektivet innebär lagring av all vår kommunikation, inte bara på nätet utan även våra mobiler. Acta-avtalet som ännu inte sett dagens ljus kommer förmodligen innebära att tullen kommer kunna vända ut och in på allt vi har på oss när vi passerar gränsen; kläder, datorer, telefoner, mp3-spelare, ja helt enkelt allt vi äger och har och detta utan att vi är misstänkta för något grovt brott, utan kanske köpt en billig t-shirt på semestern, eller tittat på en Harry Potter-film på affärsresan."(Satmaran)

Ett övervakningssamhälle av aldrig skådat slag.

Det är den utvecklingen som gett Piratpartiet medvind som det parti vars agenda värnar den personliga integriteten och rättssäkerheten. En medborgarrättsrörelse som förtjänar en plats i EU-parlamentet i ett EU där övervakningslagarna och strypningsförsöken av Internet har sitt upphov.

 Vill Du ha ditt privatliv i fred - Rösta på Piratpartiet!


Bloggat: Jinge
Andra om: , , , , , ,
Media:AB12345678 DN123456 SVD1234 EXPR123456

Finansbubbla som sprack

Nu har finanskrisen nått Sverige med dubbel styrka. Swedbanks och Skandinaviska Enskilda bankens  spekulationer  i Baltikum  slår nu tillbaks inte bara mot bankerna utan också mot skattebetalarna och välfärden
 Swedbanks och SEBs kreditförluster blir mångdubbelt det förväntade. Bankernas utlåning uppgår till den astronomiska summan av 500 miljarder. En utlåning bankerna saknat täckning för. En utlåning som finansierats med lånade pengar. Devalverar länderna i Baltikum går stora delar av den summan förlorad. Kronan rasar och Riksbankens har tvingats att låna ytterligare 100 miljarder för att säkra den svenska valutareserven.Finansminister  Anders Borg säget att det kan bli nödvändigt att ge statligt stöd till bankerna för att garantera banksystemet. 

Nu inställer sig en rad frågetecken.
Garantera ett banksystem som är bankrutt. Betyder det att ansvariga i bankerna går skadefria? Styrelser och aktieägare är det de som ska hållas bakom ryggen? Var tas stödet ifrån? Kommunerna dras med stora minuposter i budgeten på grund av en arbetslöshet som skenat i krisens spår. Kommunförbundets böner om stöd från staten har mer eller mindre klingart ohörda. Välfärden skärs ned. Skolan, barnomsorgen och äldrevården påverkas drastiskt och de gamla och unga blir de som får betala för krisen. Tusentals och åter tusentals kommunanställda ställs utan arbete.
 
500 miljarder en ofantlig summa som delvis äts upp av en devalvering bankerna varit med om att själva skapa. Är det till detta skattebetalarnas pengar ska gå? Varför ska vi vara med och betala bankernas spekulationer och skumraskaffärer?  Styrelser och aktieägare ska väl för sjutton inte fortsätta att fylla sina kassakistor med hjälp av skattebetalarnas pengar? Skattepengar för att lappa igen såren efter bankernas spekulationsaffärer är inte försvarbart. Förstatliga istället bankerna och sätt stopp för spekulationsekonomin. 

Bloggat: Jinge Svensson Röda Malmö
Andra om: , , , , , , , , , , , GP12 DN123 AB1234 Svd12

Pippi portas i Gaza


I Gazaremsan är Pippi Långström förbjuden. Barnböcker står på listan över de varor som inte får föras in i Gaza.  De små kan ju få för sig saker och ting som inte passar ett underkuvat folk. Tänk bara om de skulle börja uppföra sig som Pippi.
- " Pippi Långstrump är en farlig upprorsmakare – det vet vi ju alla. Så det är kanske inte så förvånande att hon inte släpps in i den israelkontrollerade Gazaremsan. Det gör inte heller Alfons Åberg, Bröderna Lejonhjärta, Harry Potter eller någon annan figur ur barnböckernas myllrande värld." (Helsingborgs Dagblad)


Astrid Lindgrenspriset  2009
(Alma)  delades ut av en äkta prinsessa, kronprinsessan Viktoria till det palestinska Tamerinstitutet. Institutet arbetar  för att ge palestinska barn tillgång till böcker och bibliotek, men också workshops och kurser där barnen får möjlighet att skriva själva.

-"Pengarna kommer väl till användning i en kontext med stora utmaningar och speciellt i Gaza där många bibliotek skadats eller förstörts av Israels bomber samtidigt som livet för många av Gazas barn slogs i spillror".(Palestinagrupperna)

  Kulturbloggen har bloggat om prisutdelningen och initierat en riktig  kulturfyra:


1. Vilken är din favoritbok av Astrid Lindgren?

2. Vem är din favoritkaraktär i Astrid Lindgrens böcker?

3. Vilken karaktär är mest lik dig?

4. Vem tycker du borde få Astrid Lindgren-priset?

Med risk för att också jag kommer att portas är mina svar på fåga 1-3:
-"Pipp Långstrump, Pippi, Pippi "
Fler som bloggat: Anna Wester
Andra om astrid lindgren,Tamerinstitutet, Gaza

Avsaknad av krispolitik sänker moderaterna

Om det var val i dag skulle 20,2 procent rösta på moderaterna vilket är en minskning med 2,1 procentenheter sedan föregående mätning. Socialdemokraterna får ökat förtroende medan moderaterna tappar stöd inför EU-valet. Knappast förvånande med tanke på den avsaknad av krispolitik alliansen  bedrivit. Regeringen har med moderata samlingspartiet som hejarklacksledare fört en politik som slår mot de som är mest sårbara, arbetslösa och sjuka. Den nyliberala ekonomiska politiken där marknaden ska läka sig själv  har förpassat allt fler i utanförskapets svarta djup och ökat klyftorna i samhället.. Arbetslösheten i krisens spår har förvärrats  i avsaknaden av krispolitik och välfärden skurits ned.  Moderatera samlingspartiet som är  det största  regeringsbärande partiet   får nu  ta konsekvenserna av den förda politiken
 .
Bankerna kommer enligt riksbankschefen att dra på sig större kreditförluster än förväntat samtidigt som arbetslösheten ökar mer än befarat runt om i Europa. Varselvågen fortsätter och krisen börjar bli kännbar för alltfler.
 
-(SVD)"Vågen av arbetslöshet som drar genom EU-länderna är oväntat stark, visar ny statistik från Eurostat. I kölvattnet befaras social oro och protektionism. SEB:s chefekonom frågar sig om alla regeringar runt om i unionen överlever."

Inför EU-valet ökar stödet för det röd-gröna  blocket . EU-valet kommer att bli en rysare och en måttstock inför det kommande riksdagsvalet. Och visst gör det skillnad om vi har en nyliberal eller röd-grön regering.
 
Allt tyder nu på att piratpartiet tar mandat i EU-valet. I Novus senaste undersökning ligger PP över 6% och ökade med en halv procent. I riksdagsvalet kommer Piratpartiets sits troligen att se annorlunda ut. I nuläget uppfattas Piratpartiet som ett hot och kritiken eskalerar. Istället för sakdebatt förs en allt agressivare personargumentation. Lena Melin i Aftonbladet förstår inte varför Piratpartiet har så stor framgång och talar om PR-genier när det egentligen handlar om :
-ett stakt engagemang och en förståelse för hur Internet kan användas för att skapa opinion.
-en insikt om de nya frågor  och problem som informationssamhället  skapar.

Bloggat: Jinge, Röda Malmö , Satmaran
Bloggar om politik, eu-valet, eu, socialdemokraterna, samhälle, piratpartiet , moderaterna Intressant

Brister i demokratin.


Redan första dagen vi fick möjlighet att förtidsrösta visade det sig att valfunktionärer tolkade föreskrifter som fan tolkar bibeln.

Valsedlar från PP togs inte emot, slängdes eller smusslades undan. Detsamma råkade Fi ut för varför Gudrun Schyman  ställde krav på internationella valobsevatörer. Hon hörsammades och för första gången i svensk valhistoria finns nu valobservatörer för att övervaka EU-valet.

Piratpartiet som blivit en medborgarrättsrörelse för att bevaka informationssamhällets problematik har fått en enorm tillströmning av nya medlemmar främst på grund av lagstiftarnas iver att kväsa integriteten och ställa rättssäkerheten ur spel.. Det är endast miljöpartiet och vänsterpartiet som motsatt sig lagar som IPRED- och FRA-lagen.

Ett nytt framgångsrikt parti som Piratpartiet upplevs som ett hot av de etablerade partierna. Istället för sakdebatt har en debatt om partiledarens moral, partiets existensberättigande och spekulationer om vilka frågor piratpartiet kommer att stödja i EU valsat runt i media och bloggosfären. Statsminister Reinfeldt sätter likhetstecken mellan piratpartist och anarkist. Skrämmande att statsministern är så dåligt insatt i olika politiska partier och rörelser. En anarkist skulle aldrig rösta på Piratpartiet.
Nu utestängs PP från den stora debatten i SVT på torsdag. Ytterligare ett beslut som visar på bristen i den svenska demokratin. Frågan är om inte Piratpartiet fångar några extra röster på grund av det beslutet.

Bloggat: Jinge , "Piratpartiet ska vara glada åt SVTs beslut."

Andra om: , , , , , , , Intressant.se
Media:   DN12 SvD12 AB12 Ex12 GP

Rubrikbyte i Aftonbladet?

Aftonbladet har ändrat rubriken till artikeln om Rick Falkvinge i nätupplagan. Den gamla rubriken är flyttad till ingressen. Tacka sjutton för att rubriksättning och ordval är ett känsligt kapitel. Många läser ju endast rubrik och ingress och drar sedan slusatser om innehållet. Tigga av - Stöd från - Lön är tre ord med helt olika klangbotten. Finns det överhuvudtaget någon partiledare som är självförsörjande och som klarar sig utan stöd eller lön från partiet och därmed partiets medlemmar?

 Aftonbladets rubrik var taskig och skapade dåliga associationer till Rick Falkvinge och därmed Piratpartiet. Om det var syftet låter jag vara osagt. Rubriken sätts inte alltid av artikelförfattaren och används som ett medel att sälja tidningen. Enligt de pressetiska reglerna ska också rubriken överensstämma med innehållet i en artikel.

  Artikeln i sig är intressant då den ger en bild av Piratpartiets historia och dess grundare Rick Falkvinge. Piratpartiet är en  uppstickare som fått systerpartier i Tyskland och nu senast i Finland. Ett parti som de etablerade upplever som ett hot i EU-valet. 

Oscar Swartz menar att:
-Själv tror jag artiklarna är bra för Piratpartiet, speciellt i den tryckta upplagan där de gjorde ett mäktigt intryck. Tre helsidor med enorm bild av Rick i partihögkvarteret, dvs ett rum i hans stökiga lägenhet i Sollentuna.

Andra är mer tveksamma.

 Bloggat: : Badlands Hyena, MMK, Jinge, Erlandsson, JJ.N,Scaber Nestor
Andra om , , ,

Obamas retorik öppnar inte Gazaremsan!

Blockaden av Gazaremsan fortsätter och endast ett fåtal varor fraktas in via lastbil. Blockaden gäller bl a skor, käder byggmaterial, barnböcker och papper.
Barnböcker kan ge en bild av världen Israel inte önskar och papper kan ju användas för att trycka tidningar. En indirekt censur av det fria ordet är det vad det handlar om?
.
FN har begärt ersättning för sönderbombade byggnader i Gaza i övrigt vare sig hörs eller görs mycket för att ställa de israeliska krigsherrarna til svars eller för att lindra nöden i Gaza. Är det meningen att palestinierna ska leva bland de ruiner de israelsika bombmattorna lämnat efter sig?
 
Obama ska hålla tal i Kairo på torsdag och man kan ju ställa frågan om det är möjligt att förändras ituationen i Mellanöstern med hjälp av retorik? Några handfasta åtgärder som att strypa dollarflödet till Israel eller ett fördömande av den fortsatta ockupationspolitiken på Västbanken och mot Gazaremsan är inte att vänta.
Istället fortsätter utbyggnaden av israeliska bosättningar på Västbanken samtidigt som östra Jerusalem rensas på palestinier. Allt medan världen stillatigande tittar på.
Nu ska palestinierna inte heller få minnas Nakba:

-"Israeli cabinet wants to ban Naqba commemoration
The Israeli cabinet has voted yesterday (Sunday, May 24, 2009) in favour of a racist proposal to ban Naqba commemorations. Many Arab-Palestinians commemorate the proclamation of the state of Israel as Naqba, the Arabic word for disaster."(Gaza; Peace)

Hur länge ska diskrimineringen av det palestinska folket få fortgå?

Bloggat: Det progressiva  USA Gaza; Peace `n Freedom
BBC, SVD
Andra om: , , , , , , Intressant.se

Björklund på krigsstigen

Jan Björklund fortsätter sin inslagna väg. Med pekpinnar, rotting och konfrontation ska rådande ordning upprätthållas. Reflektioner, orsaksanalysn dialog och kommunikation är instrument som tycks vara främmande för utbildningsministern.
Under mina 30 år i skolans värld är jag väl medveten om att konfrontation konserverar  medan kommunikation och dialog öppnar dörrar. Konfliktforskningen är tydlig. Konflikter kan inte lösas men däremot hanteras på bra eller mindre bra sätt. Att få den ena parten att tappa ansiktet är definitivt inget bra sätt.
I går skrev Jan Björklund och Nyamko Sabuni om en kommande lagändring med syfter att tvinga, främst invandrarflickor, att delta i gymnastikundervisningen och delta i sex och samlevnadsundervisningen. Går det här förslaget igenom tas möjligheten till dialog och kommunikation med föräldrar och elever som berörs bort. Visst anser jag att alla bör delta i såväl gymnastik- som samlevnadsundervisning men vi kan inte tving någon mot deras övertygelse.
Min efarenhet är att det i de flesta fall går att kommunicera med föräldrar och  föra en dialog med önskvärt resultat. Vi rnformerar om hur vi vill att det ska vara på vår skola och  försöke överbrygga motsättningar för att komma fram till gemensamt beslut. Oftast handlar det om missförstånd som kan lösas den vägen.
 Att konfrontera och starta krig genom lagstiftning kan få motsatt verkan. Följden kan bli att föräldrar i stället väljer en religös friskola.
-" Med ökad segregation, sämre sexualundervisning och segregerad simskola, religiösa dogmer och annat. Kort sagt riskerar förslaget från Björklund och Sabuni att förvärra situationen för den lilla gruppen barn som det hela gäller."(Svensson)

Vad den egentliga orsaken är till Björklunds och Sabunis förslag är kan man endast spekulera.

Bloggat: Jinge, Svensson, Röda Malmö , Alliansfritt Sverige
Andra om: , , , , , , , , ,invandrare, religion
Media:DN EX SvD AB123

RSS 2.0