Vad händer i Xinjiang?

Hu Jintao har lämnat G8-mötet för att återvända till Kina, en indikation på hur allvarligt läget är  i Xinjiang .
Området har länge varit en härd för etniska motsättningar som har sin grund i stora ekonomiska klyftor mellan   uigurerna och hankineserna.  Enligt Amnesty diskrimineras uigurerna sedan länge.

Våldsamma sammanstötningar mellan uigurer, kravallpoliser och hankineser i provinshuvudstaden Ürümqi har  krävt minst 156 dödsoffer och skadat ett tusental människor. 1 434 personer har enligt polisen gripits och myndigheterna ger uigurerna skulden för den våldsamma utvecklingen.(SvD)

Bakgrunden till konflikten är den politik som Kina bedrivit i området. Uigurerna har i decennier utsatts för kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

 

-Politiken i området, vilket inkluderar begränsningar i användandet av det uiguriska språket, allvarliga inskränkningar av religionsfriheten och ökad inflyttning av etniska hankineser till området, bidrar till att spänningarna mellan de etniska grupperna intensifieras. De kinesiska myndigheterna har lanserat en aggressiv kampanj som har lett till gripanden och godtyckliga fängslanden av tusentals uigurer. De har anklagats för "terrorism, separatism och religiös extremism", trots att de enbart fredligt utövat sina mänskliga rättigheter. (Solveig Hauser, Amnesty)


Kineserna har sänt in mängder av soldater  i provinshuvudstad Ürümqi. Situationen är spänd och det rapporteras om fortsatta sammanstötningar mellan hankineser och uigurer.
Kinesiska myndigheter hävdar att terroriststämplade uiguriska exilorganisationer stod bakom söndagens upplopp.och har stängt av Internet för att hinra kommunikation. Människorättsorganisationer menar  att Kinas  alltför lättvindigt terroriststämpla "obekväma" etniska organisationer.

Torbjörn Petersson i DN ser en parallell till vad som hände i Tibet i mars 2008. Både Tibet och Xinjiang har olja och är därför högintressanta områden för kineserna. Frihetsträvanden har bemötts med hårda nypor och befolkningens mänskliga rättigheter har strypts.

-När människor saknar röst tar de till stenar och påkar. Peking reagerar i panik, som alla diktaturer. Skarp ammunition. Utegångsförbud. Klippta telefonlinjer. (Peter Kadhammar AB)

Amnesty kräver en oberoende utredning av vad som hänt och vädjar till den kinesiska regimen att skydda fredliga demonstranter och tillåta internationellmedierapportering från området . EU  uppmanar Kina att respektera de mänskliga rättigheterna och gå varsamt fram.

.
Relaterat i media:Exp Sydsv Intressant 
Bloggat: Svensson Det progressiva USA Röda Malmö
 

Läs även andra bloggares åsikter om , , uigurer,

Kommentarer
Postat av: Joanna

Ett ekonomiskt lokomotiv vill få stater kritisera.

2009-07-09 @ 13:23:08
Postat av: annarkia

@Joanna

EU under svenskt ordförandeskap har reagerat

2009-07-09 @ 13:33:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback