Säpo sänker guarden

Knappast någon god grund för dialog.
Säpo, säkerhetspolisen har skickat brev och ringt till unga vänsteraktivister i Göteborg.
Syftet är enligt säpo att skapa en dialog inför EU:s ministermöten i september. Det finns en dialogpolis som har ett erkänt bra samarbete med aktivister i Göteborg. Såväl dialogpolisen som föräldranärverket som bildade s efter 2001 års EU-toppmöte och efterföljande demonstrationer ställer sig kritiska till säpos metoder. Så sanslöst tokigt tänkt! De som kontaktats blir rädda, förbannade och känner sig förföljda.
-"Utöver breven har man också ringt till en del aktivister och framfört olika önskemål. Vid sådna här kontakter i samband med Göteborg så erbjöd Säpo ofta pengar för att man skulle bli angivare åt dem. Denna gång verkar det mera som om man kört med. Man har pratat med överordnade på arbetsplatser och likande för att baktala personer man vill få som tjallare. Man har i samtal och på telefon hotat människor med att se till att de inte kan få några jobb inom det område de utbildar och utbildat sig. Den senare typen av hot har också framförts direkt till aktivister som utan synbar anledning stoppats av poliser på gatorna i Göteborg och tryckts upp mot väggen." (Svensson)


Jag har ingen möjlighet att kontrollera om detta stämmer men förvånar mig inte med tanke på Säpos tidigare verksamhet. Jag minns IB-affären och säpos agerande gentemot oss som då aktiverade oss i vietnamrörelsen, en solidaritetsrörelse  mot USA:s krig i Vietnam. Jag minns också personalkontrollkungörelsen och säpos åsiktsregister som stoppade  människor med fel politisk färg.

Redan på 1940-talet kartlades kommunistiska och syndikalistiska arbetare av fackföreningar och säkerhetspolis. Arbetsläger som Storsien inhyste människor som aktivt jobbade mot nazismen under andra världskriget. Englandsvänner registrerades  och antifascister  riskerade lägervistelse medan nazivännerna gick fria.

Breven och kontakterna säpo tagit är klara bevis på att politisk åsiktsregistrering fortfarande existerar.

Tidigare inlägg : Åsiktsregistrering i repris, Åsiktsregistrering i ny regi

Bloggat: Mullvaden, Badlands Hyena LOKE, Trottens och Svensson
Media: GP, DN, Dagen, SR-Ekot
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , Intressant

Kommentarer
Postat av: Anton

Dialog är ju inte fel...

2009-07-09 @ 13:26:01
Postat av: annarkia

dialog med säpo?

2009-07-09 @ 13:36:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback