Gör upp med vidskepelsen

En eloge till  Robert Holender som igår skrev en   artikel i Dagens Nyheter  om omskärelse av pojkar. 

Hur kan man tillåta omskärelse av pojkar samtidigt som könsstympning av flickor är förbjuden? Om omskärelse skulle förbjudas får det tillflöljd att fler pojar underkastas "köksbordskirurgi" är det argument som framförs. Det argumentet är inte hållbart. I så fall skulle samma argumentation också gälla könsstympnng av flickor.

 (DN) ”– Det är ett stympande ingrepp utan medicinsk grund. Det är att jämställa med kvinnlig könsstympning, säger Gunnar Göthberg, ordförande för Svensk barnkirurgisk förening och överläkare vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.
Han beskriver omskärelsen som ett övergrepp eftersom det stympande ingreppet görs utan individens, barnets, medgivande.”

 Det handlar om 3000 pojkar årligen  främst om muslimer och judar, samt även en del afrikaner som har det som tradition utan att behöva tillhöra någon av dessa religioner. Att i religionens eller kulturens namn skada en annan är inte godtagbart.

Det finns ingen medicinsk grund för ingreppet det handlar om ren och skär vidskepelse i religionens namn. Religion är ju inget annat än uråldrig vidskepelse, levnadsregler från en svunnen tid, historier och myter som förvanskats under århundrandens lopp.  Det är helt förkastligt att ritualer ska tillåtas religionsfrihetens och mångkulturens namn.Det är inget annat än missriktad välvilja!


Regelverket  är osmakligt  det säger dessutom att om barnet är över 2 månader ska ingreppet göras av läkare.  De riktigt små barnen  behöver man tydligen inte vara så noga med.

(DN)”Av etiska skäl avlägsnas inte kroppsdelar, på ickemedicinsk indikation, på icke beslutsmässiga individer”, Peder Drott, överläkare.”


Media: dn1 svd ab dagen
Bloggat:Jinge, David Gottlieb intressant
>Andra om: , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Agneta

Resurser i den offentliga skattefinansierade vården skall inte användas för religiösa ritualer. Vårdapparaten i Sverige skall inte ställa resurser till förfogande för detta, de muslimska och judiska församlingarna måste själva skaffa fram de ekonomiska resurserna och se till att medicinskt utbildad personal utför och tar medicinskt ansvar för ingreppen.2009-07-27 @ 13:05:37
Postat av: annarkia

@Agneta

Ja skönhetsoperationer är inte gratis så vitt de inte rekommenderats av medicinska skäl.

Om omskärelse överhuvudtaget ska kunna odkännas bör de inte få genomföras förrän vid 18 års ålder och efter medgivande av den det berör.

/anna

2009-07-27 @ 15:54:18
URL: http://annarkia.blogg.se/
Postat av: Jörgen

Omskärelse hörde till en tid då då män levde i högst 40 år & var redan gifta i 16 årsåldern.

Idag har sexueliteten en större betydelse än bara reproduktion.

Omskärelse har alltid varit fel men speciellt i dessa tider syns det tydligare hur absurd denna kultur är.

Regeringen har tydligen inte informerat föräldrarna överhuvudtaget som de påstått sig ha gjort för att få bort detta sjuka fenomen!

2009-08-16 @ 12:25:58
Postat av: Ramona

Inte konstigt killar våldtar om de blitt utsatta för såna här saker!

2009-08-29 @ 20:15:09
Postat av: Gay kille Gbg

Omskärelse är en hedersoperation sprungen ur ett patriarkalt våld. Syftet är att styra /kontrollera individens sexualitet. Alla andra rationaliseringar är

modernt nonsens!

2012-02-20 @ 04:31:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback