Sätt eleverna i centrum.

Carin Jämtins debattartikel i DN om att det inte är okey att göra privat vinst av skattebetalarnas pengar har  skapat debatt.
Det är bra att skiljelinjen mellan olika människo-och samhällssyn klargörs .
Att moderaterna  driver tesen att allt som är privat är bäst vet vi. Den största gymnasieskolan i Täby, en moderatstyrd kommun såldes ut till reapris till en rektor tillika moderat. Vare sig elever eller lärare tyckte att det var en bra idé ändå skulle  överflyttningen av kommunalt kapital genomföras. Kammarrätten röt till.

Privat skola som drivs med vinst är enligt den borgerliga dogmen  alltid bättre än en icke vinstdriven kommunal skola.

Hur verksamheten bedrivs blir  med ett sådant resonemang ointressant trots att vetenskapliga undersökningar pekar på motsatsen. Det är lärartätheten, lärarnas pedagogiska kompetens samt de förutsättningar som ges i form av gruppstorlek och elevvård som är avgörander för elevernas resultat.  Minskad lärartäthet och sämre hjälpmedel i form av pedagogiskt material ger högre vinst men sämre villkor för eleverna. Det är pedgogik, didaktik och villkor för verksamheten som borde diskuteras. Det är eleverna och alla elevers möjligheter att få en bra skolgång som ska sättas i centrum. Om verksamheten genererar vinst eller inte är underordnat hur den vinsten används. Självklart borde vinsten plöjas ned i verksamheten inte stoppas i privata fickor.

Tron på att allt som drivs i privat vinstsyfte blir bäst har lett till att apoteken privatiseras. Privatpersoner kan göra vinst att medicinerna blir dyrare och servicen sämre är av underordnad betydelse. Vi vet hur det gått med elpriserna och hur det är med tidspassningen på vissa järnvägslinjer.

Vilken sorts samhälle vi vill leva i avgör vem vi väljer att lägga vår röst på vid valet 2010.


I  krisens spår har kommunerna fått ekonomiska problem som lett till nedskärningar av skol-och barnomsorgen.
 
Att i det läget lyfta fram friskolor som föredömen och räddare i nöden är osmakligt och klart oetiskt.  Att försämra villkoren för den kommunala skolan för att ge utrymme för friskolor som tidigare haft svårt att etablera sig kommer att stå sig dyrt för de som drabbas. Eleverna.

Åsa Linderborgs
artikel i Aftonbladet  ger ytterligare en dimension till debatten om skolan:
-"Man kan tycka olika om den repressiva tanke som besjälar regeringens utsorterande skolpolitik, men faktum är att det inte längre räcker med att sköta sig i skolan för att få ett jobb. Vi har redan nu en generation unga som klarat plugget med bra betyg men ändå inte får arbete, och snart utexamineras en till."


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Martin

Kapitulera för marknadsliberalerna, vilket svek mot socialdemokratins grundläggande värderingar!

2009-07-30 @ 20:02:59
Postat av: annarkia

@Martin

Jag antar att Du syftar på debattartikeln undertecknad av Robert Noord mfl socialdemokrater i dagens DN .

/anna

2009-07-30 @ 20:35:46
Postat av: Joanna

Kommunerna borde få större inflytande över om en friskola ska få starta. Det handlar ju inte om privata pengar utan skattepengar.

2009-07-31 @ 19:19:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback