Näthat ett begrepp som vilseleder

Näthat, vilket missvisande begrepp det är.
Trakasserier på nätet är ett av många verktyg en mobbare använder sig av för att kränka en annan person. Näthat som mobbing är en signal om att den som utövar det har ett underliggande behov av att kränka andra. Vissa har av olika anledningar svårt att kanalisera sin frustration eller ilska på ett konstruktivt sätt. Ogillar en sådan person ett inlägg på grund av att det strider mot personens egen åsikt är det lätt hänt att personargumenten haglar. Det är något som vi som driver politiska bloggar fått lära oss att leva med.
 
Som nyfödd bloggare  för ca 1 år sedan blev jag helt tagen på sängen av tuffa kommentarer och i synnerhet de som riktades mot mig som person. Jag lärde mig av de "stora" att sätta upp kommentarsregler och aktivera modereringsfunktionen då jag skriver inlägg jag vet kan trigga  påhoppen. Använde ofta deleteknappen för att slippa se. Idag har jag mer erfarenhet och försöker ta en diskussion även med de som använder personargument. Det fungerar oftast hyggligt. Tonläget sänks och i bästa fall blir det en diskussion  om sakfrågan. 
 
-skriv några enkla kommentarsregler
-var konsekvent och hänvisa till reglerna vid behov
-var vänlig men bestämd
-ta diskussionen


Fler råd finns hos mediascreen.

Anonymiteten är inte problemet utan människors behov av att såra. Ibland är orsaken helt enkelt ovana att diskutera utifrån sakargument eller helt enkelt oförstånd som den gången jag utsattes för ett faktiskt hot.

De som är ute för att jävlas de som inte ger sig, trollen,  stäng av dem eller säg att Du inte är intresserad. Rena kränkningar ska ingen behöva ta.

Utsikt från höjden ger det här rådet:
-"Internet är inte en inhägnad lekplats där försk0lepersonal kontrollerar vad som händer. Internet är inte med nödvändighet barnvänligt. Internet är som samhället i övrigt - fast snabbare, mer och hårdare skruvat. Klarar du inte att agera utifrån de premisserna bör du inte ha en privat och offentlig blogg - börja blogga under pseudonym. "
Hanne Kjöller skriver i DN om näthatet och om hur hon som ung kvinna ofta får elaka påhopp . Kränkningar i form av personangrepp ska ingen tåla men som Kulturbloggen skriver;

-"Den som har mycket makt och inflytade och som kan påverka andra människors liv måste tåla att få mothugg.".Näthat som en del av mobbing kräver en djupare diskussion som pekar på de grundäggande strukturer som  göder hatet.
Svensson anser att debatten om näthat mot kvinnor är en pseudodebatt då det grundläggande problemet är den diskriminering som pågår mot kvinnor är ett strukturellt problem och inget man kan komma åt genom att diskutera  näthat.
 På arbetsplatser, i skolor, i gängen finns någon som utsätts för mobbarens hat. Att säga att felet ligger hos den som låter sig påverkas av hatet  är att förminska och förringa problemet.

Media: NM1, 2, Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,, , , ,

Kommentarer
Postat av: Johan

näthatet bland ungdomar är ett jäkla otyg

här bör skolorna ta ett ansvar

2009-07-09 @ 13:27:29
Postat av: annarkia

@Johan

och göm inte föräldraansvaret

2009-07-09 @ 13:36:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback