En dag att minnas?

Kuling, blixt och dunder avlöste hällregnet hela dagen. Jag kom inte längre än till brevådan trots stövlar och regnställ.  När blixtarna slår ner i bergen knallar det med risk för spräckta trumhinnor. Säkrast att vistas inomhus men vad finns att göra mitt ute på vischan?.
Jag ogillar skarpt inaktivitet. Det är förmodligen min ADHD-gen som spökar. I det läget är datorn räddaren i nöden. Det var då eländet började. Ftp-programmet släppte inte fram mig till min hemsida på Telia. Efter alla tänkbara kontroller ringde jag min internetleverantör. Stressad support kunde inte hjälpa.Telias mejl var ju mer eller mindre utslagen och supportern envisades med att felet  förmodligen hängde ihop med mejlstrulet. Okey jag väntar.
Pötsligt blir det bäcksvart i huset. TVn slocknar och min laptop behöver  laddas. Min Iphone sviker när batterisymbolen lyser röd..Ringer snabbt Fortum som är nätleverantör. Pulsen sjunker när jag hör den lugna rösten säga - vi skickar en montör och letar felet.  En timme, två timmar går och hela huset är upplyst med hjälp av stearinljus. Kylen är full med mat och så är det rötmånad. Pulsen ökar igen. Och  så smiter katten en liten occikatt, innekatt större delen av året,  ut i stormen och vägrar komma in.
Varför kan inte jag som övriga i familjen sätta mig ned i en fåtölj, läsa en bok i stearinljuset och koppla av. Är det en ADHD-gen som spökar? Jag börjar faktiskt undra. Mitt häftiga temperament är kanske när sanningen ska fram dålig impulskontroll.
En dag att glömma eller en dag med ökad självinsikt? Sårbar i ett sårbart samhälle.

Och Telia! Borde inte allt var fixat idag?  KAN FORTFARANDE INTE LOGGA IN PÅ MIN  min hemsida. Ska kanske vara tacksam över att min mejl fungerade igår. Neej!!!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Sätt eleverna i centrum.

Carin Jämtins debattartikel i DN om att det inte är okey att göra privat vinst av skattebetalarnas pengar har  skapat debatt.
Det är bra att skiljelinjen mellan olika människo-och samhällssyn klargörs .
Att moderaterna  driver tesen att allt som är privat är bäst vet vi. Den största gymnasieskolan i Täby, en moderatstyrd kommun såldes ut till reapris till en rektor tillika moderat. Vare sig elever eller lärare tyckte att det var en bra idé ändå skulle  överflyttningen av kommunalt kapital genomföras. Kammarrätten röt till.

Privat skola som drivs med vinst är enligt den borgerliga dogmen  alltid bättre än en icke vinstdriven kommunal skola.

Hur verksamheten bedrivs blir  med ett sådant resonemang ointressant trots att vetenskapliga undersökningar pekar på motsatsen. Det är lärartätheten, lärarnas pedagogiska kompetens samt de förutsättningar som ges i form av gruppstorlek och elevvård som är avgörander för elevernas resultat.  Minskad lärartäthet och sämre hjälpmedel i form av pedagogiskt material ger högre vinst men sämre villkor för eleverna. Det är pedgogik, didaktik och villkor för verksamheten som borde diskuteras. Det är eleverna och alla elevers möjligheter att få en bra skolgång som ska sättas i centrum. Om verksamheten genererar vinst eller inte är underordnat hur den vinsten används. Självklart borde vinsten plöjas ned i verksamheten inte stoppas i privata fickor.

Tron på att allt som drivs i privat vinstsyfte blir bäst har lett till att apoteken privatiseras. Privatpersoner kan göra vinst att medicinerna blir dyrare och servicen sämre är av underordnad betydelse. Vi vet hur det gått med elpriserna och hur det är med tidspassningen på vissa järnvägslinjer.

Vilken sorts samhälle vi vill leva i avgör vem vi väljer att lägga vår röst på vid valet 2010.


I  krisens spår har kommunerna fått ekonomiska problem som lett till nedskärningar av skol-och barnomsorgen.
 
Att i det läget lyfta fram friskolor som föredömen och räddare i nöden är osmakligt och klart oetiskt.  Att försämra villkoren för den kommunala skolan för att ge utrymme för friskolor som tidigare haft svårt att etablera sig kommer att stå sig dyrt för de som drabbas. Eleverna.

Åsa Linderborgs
artikel i Aftonbladet  ger ytterligare en dimension till debatten om skolan:
-"Man kan tycka olika om den repressiva tanke som besjälar regeringens utsorterande skolpolitik, men faktum är att det inte längre räcker med att sköta sig i skolan för att få ett jobb. Vi har redan nu en generation unga som klarat plugget med bra betyg men ändå inte får arbete, och snart utexamineras en till."


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Friheten att väja är inte alla förunnat.

Regler är inte til för de rika. Det är vad  Gotlands landshövding Marianne Samuelsson (MP)anser .  Hon ångrar inte att hon godkände ett privat strandbygge av företagsägaren Max Hansson trots att experterna  och regelverket sagt nej. När ärendet behandlades undrade en mötesdeltagare

"Varför skall man behandla folk olika"?
  Samuelsson svarade
“Ja, det gör man i dag”.
Marianne Samuelsson har helt rätt i att man behandlar människor oika. Det har man alltid gjort. Det är bara det att klyftorna har ökat i dagens Sverige. Några får stå med mössan i handen, buga och noga motivera varför man behöver nya glasögon eller laga en tand hos socialen. Andra stryks medhårs och får gå före i kön. Vi är inte alla lika inför lagen eller i myndigheternas ögon. Några har frihet att välja medan andra förlorat sin frihet då välfärdens maskor glesats ut Friheten att tillgodose grundläggande behov är inte längre självklart för alla. Högerpolitiken har krossat den visionen.

Bloggat: I Cattas lilla värld kommunisternas blogg intressant.se
Andra om, , , , , ,

Hollywodd jagar skuggor.

Hollywodd skjuter skarpt mot TPB . Nu är det filmindustrin som med hjälp av samma gamla advokat stämmer upphovsmännen bakom TPB för att de inte stängt ned sajten. Stäms för att de finns till vare sig de blir en betalsajt eler inte? Vad kommer härnäst? En stämning för att de startat sajten. Tingsrättens dom från i våras där Peter Sunde mfl dömdes att betala 30 miljoner kronor och til ett års fängelse . Domen  har överklagats. Domaren i målet utreds för jäv och så kommer nu denna stämning innan den första domen vunnit laga kraft. 

Om nu stämningen går igenom kan det bli vissa problem med att stänga ned sajten. Enligt Peter Sunde vet han inte var servrarna står idag. Vilken cirkus! Det här lär bli en segdragen följetong . Ska bli spännande och se hur detta slutar.
Rättegången blev den mest omskrivna  under året. Den gav vind i seglen åt Piratpartiet som säkerligen får ännu fler medlemmar tack vare rättsväsendest irrgångar.

Tänk att upphovsrättsindustrin har så svårt att hitta nya affärsmodeller i en ny tid. Envist håller de kvar vid gammalt, sticker ut hakan och visar sin giriga buk. Hollywodd jagar skuggorna av sitt förfllutna och vägrar att blicka framåt. Samtidigt uppstår nya entrepenörer som tjänar på stilleståndet. Anonymitetssajterna dyker upp som svampar ur jorden. Lagar som IPRED görs verkningslösa och får även de jaga skuggor. Nog behövs ett parti som Piratpartiet i tider som dessa!

Bloggat: Daniel Scythe , Jinge, Scaber Nestor, HAX, Feber
Media: AB DN SVD Metro
Andra om: , , ,, , , , Intressant?

Skolor på olika villkor.

Friskolorna har spätt på den ojämlikhet som finns mellan olika skolor. En ojämlikhet som har sin grund i boendesegregationen.
Ett faktum som många glömmer är att friskolorna finansieras med skatte medel. Vinsterna däremot stoppas i privata intressenters fickor. Carin Jämtin skriver i en debattartikel i DN att:
-"År 2007 fick aktieägarna i friskolorna i Stockholms län 39,6 miljoner kronor i utdelning, enligt en sammanställning av SVT:s Rapport. I hela Sverige var utdelningen 84 miljoner kronor. Själva vinsterna var ännu större. Samtidigt slutade mer än var tionde elev nian utan att ha behörighet till gymnasiet."  [...]
"vinster som kan göras ska i stället användas till att finansiera höjd kvalitet, såsom bättre mat för äldre eller utökad stödundervisning i skolan, eller på annat sätt komma skattebetalarna till godo."

Det borde vara ett högst rimligt krav att friskolorna har samma villkor som de kommunala. Att så inte är fallet har flera kommuner fått erfara då en friskola lagts ned. I det läget är det kommunens skyldighet att ta emot eleverna.

I Jönköpings kommun har alliansens skolpolitiker fått det här om bakfoten milt uttryckt.

I Jönköping vill Peter Jutterström (m) , ordf i gymnasienämnden försämra villkoren för gymnasielärarna. Detta för att uppnå likvärdiga villkor med de lärare som undervisar på friskolorna i staden enligt en artikel i Jönköpingsposten.  Jag blev både ledsen och förbannad när jag läste artikeln. Där fanns påståenden om kommunens lärare som saknade grund. Lärarnas tid med eleverna, undervisningstiden skulle ökas från påstådda 14,5 timma till 20 timmar. Samtidigt uppgavs att förutom förberedelser av lektioner satt lärarna i sammanträden. Varifrån journalisten fått de uppgifterna förstår jag inte. 

  Min tjänst förra läsåret omfattades av :

  • 17 timmars undervisning i helklass, för ocoh efterarbete av lektioner, bedömning av prov och uppgifter för sex olika klasser,
  •  handledning av två projektarbetsgrupper om två timmar ,
  • särskilda prövningar i psykologi,
  • stödundervisning,  elevsamtal
  • ämnesansvar i psykologi, institutionsarbete i samhällskunskap och psykologi,
  • konferenstid i i arbetslag och ämneslag ,
  • förberedelse och deltagande i öppet hus,
  • fortbildning,
  •  klassföreståndare i årskurs 1(klassråd 40 minuter, utvecklingssamtal , föräldrasamtal, stöd, klasskonferenser och elevvårdskonferenser, föräldramöten).
  • Plus en mängd uppgifter som tidigare vaktmästare och kansli utförde.
På papperet 45 timmar för att tjäna in loven men i praktiken betydligt fler timmar, ett jobb som jag personligen stormtrivts med men som med åren blivit allt tuffare då allt fler uppgifter tillkommit. Ett faktum är att det inte är många lärare som orkar arbeta heltid fram till pension. Många äldre lärare  finansierar själva en lägre tjänst och arbetar 75-80% för att orka med att upprätthålla kvaliteten på jobbet. Några  är deltidssjukskrivna. Är det så Jutterström fått fram snittsiffran på 14,5,timmars undervisningstid. Jutterström  lever kvar i den tid då en gymnasielärare i sin tjänst hade 21 40-minuterslektioner, för och efterarbete och inte så mycket mer?

Friskolorna har fått mycket få sökande i Jönköping medan tillströmningen till de kommunala gymnasieskolorna ökat.
Är det det som är problemet för Jutterström och hans partikollegor? Försämra vilkoren för de kommunala skolorna för att ge utrymme för fler friskolor? För hur ska en kommun kunna rekrytera lärare om villkoren försämras än mer?
Är Jutterströms utspel helt enkelt ett sätt att dölja de nedskärningar i skol- och barnomsorgsverksamheten som kommunen beslutat om efter sveket från partikollegorna i regeringen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,, Intressant?
 

Fortfarande sommarlov

Några har undrat om jag inte längre har någon fritid. Jodå , visst har jag det.  Jag har all fritid i världen eller snarare fri tid. Min fritid har hittat en ny bloggplats på annarkias vardag.
De sista självande dagarna på sommarlovet är snart till ända sedan börjar ju min fria tid eller mitt eviga sommarlov som jag föredrar att kalla den..
Konstigt men jag har svårt att ta in detta. Jag kommer som vanligt så här års på mig att tänka:
-"Jäklar vad fort tiden går, snart är lovet slut. "

Men se det är det inte! När alla börjar igen är jag fortfarande kvar på kusten. Min fria tid börjar. Vilken härlig känsla det är att vara ledig och själv få rå över tiden.

Fullt i hamnen och trängsel på bryggan i Smögen .
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Sverige i USAs fotspår

President Obama håller på att upprepa Bush katastrofala misslyckande i Irak. USA.s krig i Irak har skapat en förstörd infrastruktur, kaos och ett veritabelt helvete för invånarna. Nu överförs de amerikanska trupperna till Afghanisatn med risk för att fiaskot i Irak ska upprepas. Sverige har övergett en självständig utrikespolitik och följer i USAs fotspår i Afghanistan.
 
Medierna informerar oss om att svenska soldater blir beskjutna i Afghanistan. Vad har man väntat sig om man deltar i ett krig? Folkpartiet ropar på fler soldater för att skydda vad då? Det så kallade kriget mot terrorismen har dödat mångfalt fler oskyldiga människor än vad de som kallas terrorister gjort. I Pakistan bombas byar och hus och civila faller offer bomberna. I Afghanistan fälls bomber över civila i byarna. Hur ska det leda till demokrati och fred? Marschkängor, kulor och bomber skapar ingen fred. Fundamentalisternas anhängare blir istället allt fler. Att vinna ett krig är oftast betydligt lättare än att vinna freden. Se på vad som hänt i Irak.
-"Demokrati och mänskliga rättigheter  växer inte upp som en ros ur mynningen på svenska automatkarbiner. Det enda arbetet som på sikt leder åt rätt håll är bistånd i form av skolor och hjälp att bygga upp en infrastruktur."(Jinge)


Sedan kriget mot Afghanistan inleddes kan inte längre biståndet nå fram. Barnadödligheten ökar. Mödradödligheten ökar. Fattigdomen ökar. Svälten ökar.
-" Svenskarna skickades ner för prata demokrati och dricka te med byäldstar. Dela ut ficklampor och klappa små barn på huvudet. Nu står de i stället mitt i eldstriden och vädjar om fler bepansrade fordon för att skydda sina liv. Är de redo för ett krig?" (Therese christiansson i expressen)

JJ.n ställer frågan på sin spets då han undrar varför Sverige som knappt har ett eget försvar deltar i ett krig som ligger så lång borta och med argument som är så vaga.

Tidigare inlägg. Sluta nu! , Obama i Bushs fotspår , Obama byter fot för oljans skull

Media: dn 12 34 ab1234 ex1 svd1234
Bloggat : MinamoderataKaramellerClaesKrantzJinge , intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om  , , , , ,,

Gör upp med vidskepelsen

En eloge till  Robert Holender som igår skrev en   artikel i Dagens Nyheter  om omskärelse av pojkar. 

Hur kan man tillåta omskärelse av pojkar samtidigt som könsstympning av flickor är förbjuden? Om omskärelse skulle förbjudas får det tillflöljd att fler pojar underkastas "köksbordskirurgi" är det argument som framförs. Det argumentet är inte hållbart. I så fall skulle samma argumentation också gälla könsstympnng av flickor.

 (DN) ”– Det är ett stympande ingrepp utan medicinsk grund. Det är att jämställa med kvinnlig könsstympning, säger Gunnar Göthberg, ordförande för Svensk barnkirurgisk förening och överläkare vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.
Han beskriver omskärelsen som ett övergrepp eftersom det stympande ingreppet görs utan individens, barnets, medgivande.”

 Det handlar om 3000 pojkar årligen  främst om muslimer och judar, samt även en del afrikaner som har det som tradition utan att behöva tillhöra någon av dessa religioner. Att i religionens eller kulturens namn skada en annan är inte godtagbart.

Det finns ingen medicinsk grund för ingreppet det handlar om ren och skär vidskepelse i religionens namn. Religion är ju inget annat än uråldrig vidskepelse, levnadsregler från en svunnen tid, historier och myter som förvanskats under århundrandens lopp.  Det är helt förkastligt att ritualer ska tillåtas religionsfrihetens och mångkulturens namn.Det är inget annat än missriktad välvilja!


Regelverket  är osmakligt  det säger dessutom att om barnet är över 2 månader ska ingreppet göras av läkare.  De riktigt små barnen  behöver man tydligen inte vara så noga med.

(DN)”Av etiska skäl avlägsnas inte kroppsdelar, på ickemedicinsk indikation, på icke beslutsmässiga individer”, Peder Drott, överläkare.”


Media: dn1 svd ab dagen
Bloggat:Jinge, David Gottlieb intressant
>Andra om: , , , , , , , , ,

Moln över Stora VremEn av alla dessa dagar mellan skurarna i sommar.

Fler moln här
Andra bloggar om: , , ,

Global day of Action 4Iran.

On July 25, participate in an event in one of more than 105 cities around the world.(United4 Iran)

Imorgon lördag är det dags att visa vår solidaritet med det iranska folket genom att delta i lördagens globala demonstration för frihetskampen i Iran!
 
Stockholm - Sergelstorg 17:30
Göteborg - Gustav Adolfstorg 15:00
Malmö - Södra Tullgatan 16:00


Rubrikerna i medierna har tystnat trots att arresteringarna och våldet mot regimkritiker fortgår.  Desto viktigare att vi visar vår solidaritet gemom att delta i den globala aktivitetsdagen 4Iran. Archbishop Desmond Tutu, Nobel Peace Laureate Message of Support for July 25 RallyBloggat: Atash , Esbati, intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Datalagring och övervakning till vilken nytta?

Iran stiftar ny lag  som tvingar internetleverantörerna att spara spara information om sina kunder i tre månader. Genom lagen tror regimen att de ska kunna komma åt  regimkritiska skribenter som publicerar via internet.  Likheterna är slående med  EUs Datalagringsdirektiv som ska införas i Sverige.   I  Sverige och EU  kommer datatrafiken att lagras i sex månader, högst två år.

Den omdiskuterade FRA-lagen blir, om fd säpochefen Anders Eriksson  får råda, en liten FRA-shop til slut. Såväl säpo som polisen ska kunna ta del av de data FRA samlat in. Vem känner sig tryggare av att en vanlig domstol ska ha det avgörande besutet och att polisen inte får signalspana på egen hand? Det grundläggande problemet kvarstår att FRA kan ägna sig åt massavlyssning av en hel befolkning.

Sverige är de facto inte Iran men vem vet vad som kan hända i framtiden?

 I iran fortsätter arresteringarna av regimkritiker.  I listan över arresterade finns studenter, journalister och politiskt verksamma personer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,, , , intressant

Hur befogad är rädslan för en pandemi?


Media, forskningsinstitut och läkemedelsförlagen tjänar multum på att H1N1 förklarats vara en pandemi.

Uppmärksamheten runt den nya influensan har skapat rädsla och nästintill panik. I Storbritannien där många insjuknat i influensan den senaste veckan har trycket på sjukvården ökat dramtiskt. Det är inte de svårast sjuka som är problemet. Lite snuva och hosta får många  att söka råd eller vård. Tamiflukonsumtionen har ökat dramatiskt  även i Sverige.

1,3 miljarder kronor kostar massvaccinationen samhället. En dos kostar 65 kronor . Det är dubbelt så mycket som tidigare.  Brådskan har gjort att vaccinet inte testats med samma nogrannhet som vanligt. De stora vaccinjättarna kommer  inte att kunna ställas till svars för eventuella biverkningar . De kommer att kunna sälja vaccinet  under immunitet.
-"Svininfluensan betyder mångmiljardintäkter för den internationella vaccinindustrin. Medan världen oroas över sjukdomens spridning kan vaccinjättarna räkna med kraftiga försäljningsökningar. I Sverige kom nyligen priset för vaccinet från brittiska Glaxo Smithkline som en chock för landstingen".(SvD)


Inför vanlig influensa har äldre betraktats som riskgrupp . Så är inte fallet vid H1N1. Frågan är om beslutet om massvaccination  där 19-49-åringar tillhör de prioriterade grupperna görs mer av ekonomiska skäl än hälsoskäl.   Den nya influensan är bevisligen mycket smittsam samtidigt som den inte tycks vara farligare än vanlig influensa.

Kulturbloggen ifågasätter medias rapportering och anser att WHO har abdikerat från sitt ansvar när det gäller att tolka statistik:
-"En naturlig fråga angående WHO borde ju vara vad siffrorna säger. Över 700 döda? Hur många dör då i svält varje dag? Som en jämförelse. Eller i trafikolyckor. 700 döda i svininfluensa under hur lång tid? Vilka åldersgrupper, hur bor de, i vilket hälsotillstånd befann de sig när de smittades? Vi får inga raka besked om sådant här."


Tom Jefferson, Cochraninstitutet menar att WHO har ändrat definitionen på pandemi 2009. (Aktuellt, SVT

Media: Spiegel online-intervju med Tom Jefferson, DN, E24

Bloggat: Svensson, Jinge, Minamoderatakarameller

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,intressant


Den som har ska vara givet i alliansens Sverige.

Ula Andersson och Lars Ohly (V) visar att  regeringens skattesänkningar och nedskärningar har missgynnat kvinnorna samtidigt som antalet fattiga ökat
 
-" Enligt Socialstyrelsens senaste statistik har utbetalningarna av socialbidrag till personer som inte är flyktingar ökat med 17 procent på ett år.  [...]Fattigdomen ökar även bland barn med ensamstående föräldrar, oftast mammor. Enligt beräkningarna från RUT har fattigdomen bland barn med ensamstående föräldrar ökat från 19 procent 2006 till 30 procent 2009. "(DN)


Jobbskatteavdarget har gynnat de som tjänar mycket medan försämringen av arbetsöshets- och sjukförsäkringen slagit hårt mot de som drabbats av arbetslöshet eller sjukdom. Regeringens politik har kastat fler i utanförskap. Såväl jämställdheten som jämlikheten har tagit stryk i alliansens Sverige. En rapport som klart visar på konsekvenserna av alliansens ekonomiska politik.

Samtidigt som många har problem med att få ekonomin att gå ihop leker livet för de som gynnats av högerpoitiken.
I Fjällbacka hamn ligger de stora båtarna på rad och trängs i skydd mot stormen. Här finns många av de som gynnats av Reinfeldts ekonomiska politik. Den politik som ökat klyftorna så markant mellan rika och fattiga.
Media:DN, SvD, Aftonbladet
Bloggat: In Your Face , Jinge My dad read Kierkegard intressant
Andra om: , , , , , , ,

Får Reinfeldt & Co lämna köttgrytorna efter valet?

 
 Inte bara Rick Falkvinge jublar idag över att Piratpartiet  skulle komma in i riksdagen om det vore val idag. Jublar gör alla som värnar den personliga integriteten , yttrandefriheten  och ett ocensurerat Internet. Jublar gör alla vi som anser att FRA-lagen, IPRED, ACTA och Stockholmsprogrammet sätter rättssäkerheten ur spel och gör individen sårbar i ett aldrig tidigare skådat övervakningssamhälle. Självklart borde fler partier sätta dessa frågor på agendan och ta strid för ett samhälle där individens integritet  och rättssäkerhet värnas.
United Minds senaste opinionsundersökning visar att om det vore val idag skulle den regering som infört FRA-lagen och IPRED och som  har en justitieminister som försökt slå blå dunster i ögonen på oss få lämna regeringstaburetterna. Beatrice Ask har i media sagt att oron för ökad övervakning i och med Stockholmsprogrammet är ett spöke samtidigt som regeringen siktar på att  till nästa vår genomföra  EU-direktivet om masslagring av uppgifter om telefonsamtal, sms och internettrafik.

Att fyra partier (c, kd, sd och pp) balanserar på fyraprocentgränsen  talar för att valet 2010 mycket väl kan komma att avgöras av några få röster. Om sd petar ut c eller kd i nästa val kommer  Reinfedt då att samarbeta med sd? En fråga han hittils vägrat svara på.

Att kd ligger illa till i opinionen är gädjande med tanke på de förslag det partiet lagt fram. Nu senast förslaget om ett abortregister över de kvinnor som genomgår abort.  är ett register som skulle innebära   ytterligare ett ingrepp i vår personliga integritet.

Klyftan mellan den borgerliga alliansen och den rödgröna är till de rödgrönas favör . Kommer pp och/eller sd in riksdagen kommer de partierna att kunna agera vågmästare. En politisk chock som kan vara ett tecken på att något håller på att hända eller bara en sommarfluga?

Boggat: Jinge, Svensson,
Media: Aftonbladet, DN, SvD, X-pressen Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant

Informationskollaps ger beslutsångest.

Nyheterna om den nya influensan eskalerar. Att vaccinera sig är att ta sitt samhällsansvar menar smittskyddsinstitutet medan andra varnar för att vaccinet inte testats klinsikt.
 Utbrottet tros komma till hösten i september, oktober. Men hur är det med vaccinet då? Hur många har fått sin spruta i septembet/ oktober? Prioriterde grupper och de som är i arbetsför ålder 20-49 år kommer först . 65+ får vänta till sist. Det handlar ju om prioriteringar och det verkar som om det är unga i 20-årsåldern som drabbas hårdast. 
600 kronor för två doser kostar det. De som inte har råd ska de skylla sig själva?  Vem har råd om man är sjukskriven eller arbetslös i alliansens Sverige? Maskorna i trygghetsnätet har glesats ut rejält.

Blickar vi ut över världen är det få som kommer att  få vaccin.
 Kapaciteten ligger på ca 1 miljard doser och världens befolkning uppgår till nästan 7 miljarder. Majoriteten av världens befolkning kommer inte att få tillgång till något vaccin. De som drabbas hårdast   om och när influensan slår till är befolkningen i fattiga länder.

Skapar motstridiga uppgifter om vaccination  beslutsångest?
Det finns också läkare som anser att det är fel  att man fokuserar så mycket på svininfluensan och på att vaccinera mot denna när vanlig influensa skördar offer.
-"Och när influensavaccinationen huvudsakligen motiveras av den ekonomiska effekt infektionen skulle få mot industri och konsumtionssamhället så finns det all anledning att skärskåda insatsen", skriver läkaren Sven Britton
 EU:s läkemedelsmyndighet EMEA å sin sida ska ta ställning till om man ska kräva fler kliniska studier innan man godkänner det nya vaccinet. Kliniska studier har gjorts på fåtal människor och inte på gravida, unga eller äldre. Tester har endast gjorts på en prototyp av vaccinet. Vilka biverkningar vaccinet har är alltså oklart.

Samtidigt finns det uppgifter om att  den nya infuensan gett ovanligt många fall av virusorsakad lunginflammation som kan bli svår och kräva vård i respirator. 

Hur oroliga behöver vi vara?
  Om den vanliga influensan är farligare än den nya råder det delade meningar om. Med så motstridiga uppgifter är det inte konstigt att konspirationsteorier om vaccinets eventuella farlighet florerar  och att vi är många som får beslutsångest inför en vaccination. Vad ska man tro och vem ska vi lita på? 

Mer i media: DN
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant

Hur länge, hur länge ska detta få fortgå?

Hur länge ska statens israels övervåld och terrorisering av den palestinska befolkningen få pågå?
 När ska det internationella samfundet sätta ett stopp för de brott mot folkrätten som påbörjades när 700 000 palestinier fördrevs från sina hem 1948 av israeliska terrorgrupper.. 
Amnesry, FN, palestinier och människorättsorganisationer har alla vittnat om det övervåld och rena terrorhandlingar som den israeliska försvarsmakten begick  under attackerna mot Gaza i vintras. Nu kommer ännu en rapport baserad på berättelser från israelisk militär som deltog  i massförstörelsen av Gaza. Rapporten är sammanställd av organisationen Shovrim shtika (Att bryta tystnaden). Den israelsiksk försvarsmaktens tidigare uppgifter som skulle rentvå israel från brott mot folkrätten motsägs på en rad punkter. Det framgår att israelerna använde sig av palestinska sköldar.
 - "Jag har tjänstgjort i Gaza och på Västbanken under svåra förhållanden, fortsätter Amir, men jag har aldrig hört maken till de instruktioner vi fick denna gång. Budskapet var att vi kunde skjuta hur som helst mot vad som helst utan att bekymra oss om följderna. Står ett hus i vägen? Ned med det! En bil? Kör över den! Ser ni någon så utgå från att det är en fiende." (israelisk pansarofficer citerad i DN)


Israeliska soldater rapporterar om grova människorättsbrott
 -"Några av de israeliska soldater som deltog i kriget säger att de uppmanades av befälhavarna att skjuta direkt i stället för att oroa sig för att civila kunde finnas bland de stridande."(SvD)


Hur många vittnesmål behövs innan världssamfundet ska vakna?  Idag hålls Gazas befolkning fortfarande inlåsta i världens största utomhusfängelse. I Jerusalem rensas en stadsdel i gamla stan från palestinier. Dagliga husrivningar får palestinierna på flykt. I Nihili´n skjuts mot palestinier som demonstrerar mot muren. Den mur palestinierna kallar för apartheidmuren.

Hur länge, hur länge ska detta få fortgå?
 
Mer i media: BBC, Haaretz
Bloggat- Jinge Svensson Anna Wester 
Läs vad andra skriver om: ,, , , , , ,  Intressant

Domedagsprofetia eller hot som blir verklighet?

 
I var och varannan nyhet står det om svininfluensan. Är det nyhetstorka eller speglar rubrikerna ett hot att ta på allvar? 

Enligt en rapport publicerad i The Nature Journal är h1n1 viruset annorlunda än vanlig influensa men farligare:

-"There is a misunderstanding about this virus," says Kawaoka, a professor of pathobiological sciences at the UW-Madison School of Veterinary Medicine and a leading authority on influenza. "People think this pathogen may be similar to seasonal influenza. This study shows that is not the case. There is clear evidence the virus is different than seasonal influenza."(physorg.com)


Enligt Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet  ligger dödligheten runt 0,4 procent dvs fyra dödsfall per tusen smittade. Det är ungefär samma dödighet som vid asiaten. Annika Linde säger att:

- "Det ligger inom ramarna för dödligheten vid en vanlig vinterinfluensa,"  


Sverige har beställt vaccin som ska räcka till hela befolkningen och vaccineringen kan starta till hösten. Under oktober kommer större delen av befolkningen att ha fått sin första dos. Riskgrupper ges prioritet. Land efter land beställer vaccin , ett tecken på att h1n1-viruset som de facto är en pandemi enligt WHO är något att ta på allvar.

Alla larm lär påverka många av oss. Vilken trist höst det kommer att bli i så fall. Rädslan kan leda till att många vill undvika folksamlingar. Det blir tomt på caféerna, i biosalongerna, inställda kräftskivor, sämre milljödå de som kan tar bilen istället för att åka kollektivt. En höst då vi isolerar oss och gör hemmet till en ointaglig fästning. Är det vad som väntar?

Ändå känns det som en av alla dessa domedagsprofetior som hitills aldrig slagit in. Så för min egen del tackar jag ja till vaccination men fortsätter att leva som vanigt.

dn1234 svd12 ex123 ab123
Bloggat: Jinge, Jinge igen, bloggarna.se Röda Malmö Common Sense
Bloggar om svininfluensa, pandemi, vaccin, , intressant

"1984" omsprungen av EU

Vem hade kunnat ana att Orwells "1984" skulle bli omsprungen av verkligheten? Det finns ett omättligt behov av övervakning från maktens korridorer. Säpo, sapo och åsiktsregistreringen vi trodde upphört ska förstärkas med möjlighet för Säpo att få tillgång till FRAs data om Säpo får som de vill. Detta är illa nog, riktigt illa. FRA-lagen som ger möjlighet till massavlyssning av en helbefolkning har mött stark kritik. Trots detta trumfar regeringen igenom lagen.

Under svenskt ordförandeskap ska informationsinsamlingen om EU-medborgarnas privatliv säkras under namnet Stockholmsprogrammet. Enligt Alliansfritt Sverige är dokumentet fortfarande hemligt men har läckt ut till Daily Telegraph. Mina resvanor, internetsurfande och mina bankaffärrer anser EU behöva för brottsbekämpningens skull. Men  stopp nu!  En sådan möjlighet är ju ett klart brott mot Europakonventionen om de mänskliga fri- och rättigheterna. Det räcker inte med Säpo, FRA utan nu ska allt samlas in  och föras vidare ?  Följa mig, dig och oss allihop i detalj för vilket ändamål? Kommer Stockholmsprogrammet som Anna Troberg liknar vid Stockholmssynd-programmet att genomföras hotas inte bara individens utan också statens integritet. EU med Sverige som ordförande inför övervakningssamhället, skriver Kulturbloggen och Alliansupproret menar att vi måste protestera mot övervakningen:

En manifestation mot Stockholmsprogrammet organiseras nu på onsdag (15 juli) i Humlegården i Stockholm klockan 17:00. Det finns också en Facebook-grupp för det hela.

Läs om Stockholmsprogrammet hos Alliansfritt Sverige. och hos HAX

Media: kvp gt
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,  intressant

-------------UNDER STRECKET------------------------
Vad är genocide? Jinge

Skönhetsideal eller hälsa?

Semestertid är för många bikini-, baddräkts- och shortstid. Tidningarna är fulla av tips om hur den torra huden på kroppen ska försvinna i tid , hur Du snabbast får den där platta magen Du hade som ung. Inte ens på semestern ska Du slappa . Nej absolut inte så för säkerhets skull har Aftonbladet tIps för hur Du ska göra beroende på semesterform.

Många är de tonåringar som gått på bantningstipsen och fångats av skönhetsidealen och sedan fastnat i fällan. Ständig träning och koll på maten och så sakteliga har anorexian smugit sig på. En lömsk sjukdom som är svår att bli av med.

För oss som är äldre nämns aldrig att det är förbaskat svårt att bli av med extrakilona då förbränningen i kroppen går på halvfart. Amelia Adamo klär av sig igen med syftet att visa att även gamla kroppar är vackra. Som om vi inte visste det redan! Problemet är att de flesta av oss inte ser ut så där. Alla har inte haft tillgång till gym, SPA, skönhetssalonger eller rätt frisör. Inte heller har vi undvikit stress och sovit gott om natten.  Livet sätter spår och visst borde det få synas att man levt ett långt liv utan att behöva skämmas för valkar runt midjan  och hänget under överarmarna

Hur många är vi inte som åter oss luras av tidningarnas artiklar om bantning och skönhetsideal och som tänker:
-Nej nu jäklar nu ska det bli träning av. Kroppspealing, fotvård och frissan och ut och springa var och varannan dag. 


För att var helt ärlig så gör jag det varje sommar. Får se om det ger något resultat den här sommaren. Med nya skor och rätt utrustning för övrigt kanske jag lyckas den här gången. Jag tänker t o m lägga upp en NY träningsdagbok här.
Skam den som ger sig. Påverkad av skönhetsidealen. Jag? Absolut inte det handlar naturligtvis endast om hälsa!Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Blött, blötare översvämning.

Regn, regn och åter regn,  minst en rotblöta varje dag .
Vädret har sannerligen växlat humör denna sommar. Värmebölja dag ut och dag in torkade ut både folk och fä för att inte tala om alla slokande växter. Nu håller blötan av allt regnande på att få växter att drunkna.


Nu fattas bara att källaren svämmar över och att varmvattenberedaren lägger av.
Fortsätter det så här  riskerar vårt hus att stämplas med strandnära tomt av skatteverket.Fler bilder finns här.

AB GP

Nästa Väderöarna

Veckans tema i Fredagsfoto är "brygga". Hav, sjöar och därmed bryggor , finns det något bättre?
Bryggan finns i Fjällbacka och bilden tog jag en varm dag förra sommaren. Härifrån går båtarna till Väderöarna.
Här finns en annan brygga: Ljuset kommer från väster
Länkar till andra bloggar om: ,

Dödsdömt att lagstifta bort teknik.

Med IPRED-lagen försökte man lagstifta  bort teknk och därmed tillgodose  upphovsrättsindustrin intressen. Lagar mot teknik är dömda att misslyckas. Det utvecklas genast ny teknik. Anonymitetstjänsterna är ett bevis på att det förhåller sig så. Företagen som tillgodoser tjänsterna kommer att tjäna grova pengar så också grundarna av The Pirate Bay.

-"Ipredator är en anonymiseringstjänst som gömmer användarnas IP-nummer. Bakom tjänsten står Pirate Bay-grundarna Peter Sunde, Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij. Priset på tjänsten kommer landa på runt 40-50 kronor i månaden. Och nyheten om Ipredator har väckt känslor bland Aftonbladets läsare. Flera är upprörda över att tjänsten kostar pengar." (AB)

Varför så förvånade över att det kommer att kosta pengar att använda tjänsten? Inte har Sunde, Svartholm och Neij jobbat gratis för att ta fram tjänsten och inte har de varit lottlösa då de drivit The Pirate Bay. Reklam är inte gratis.
Åsikten om att allt ska vara gratis på Internet är det troligen inte många som håller med om. Upphovsrättsinnehavare som konstnärer, musiker, författare och programmerare måste få betalt för sitt arbete.
Diskussionen runt IPRED och upphovsrättsindustrins girighet har just gällt industrins girighet och oförmåga att ställa om sig till den teknska utvecklingen. Upphovsrättsindustrin har slagits för att behålla de positioner de har och varit ovilliga att ställa om sig till en ny tid.

Jag  fildelar inte illegalt och är därför inte behov av en anonymitetstjänst av den orsaken. Mitt motiv skulle var a att göra det lite jobbigare för FRA, Säpo och liknande myndigheter. Den övervakning som FRA-lagen möjliggjort är utan sans och vett och är ett brott mot demokratins värdegrund.

Händelserna i Iran visar att när det gäller kapplöpning mellan regimens repression och teknikens möjligheter att nå ut vinner tekniken.

Intressant.se
Bloggat: Scaber Nestor,  Utsikt från höjden, Jinge,  Bloggtidningen, MinaModerataKarameller
Media:   ab1 ex svd12 dn12
Läs vad andra skriver om: , , , , , , , , ,

Kravallpolis och militär mot studenter i Teheran.


På årsdagen av studentupproret 1999 möts studenterna än en gång av Irans hela våldsapparat med stöveltramp, tårgas , batonger och skott för att skrämma  de tvåtusen - tretusen personer som vågade sig ut på Teherans gator för att demonstrera idag.
-" The police stopped the cars of those supporting the protest and confiscated driving licences, a second witness said.

"Riot police have just blockaded access of protesters to approach Tehran University and are threatening people by beating them up with plastic and electronic batons, trying not to let them gather in groups," said Jamshid, 25, a university student at the rally."(guardian.co.uk)

-In Amirabad St , shooting in the air and chanting "Death o the Dictator" can be heard at the same time .ppl are on the rooftops and basidj in the streets ! (liveblogg från Teheran)Ett trettiotal studenter har arresterats under dagens demonstration och  enligt människorättsgrupper har cirka 2 000 personer gripits efter protesterna förra månaden. 
-"En del av dem är framstående reformistiska advokater eller journalister". (AB)

När ska EU agera?
-"Situationen i Iran kräver Europas inblandning (Faramarz Pooya GP)"

 
Tidigare inlägg: Irans vägval Kampen om informationen på Internet och Twitter. Vad händer i Iran? Informationen från Iran stryps. Våldet tystar inte de som kämpar för frihet.  Generalstrejk i Iran nästa fas? Visa Solidaritet med kampen i Iran.
Demonstrationen i Göteborg, ett tyst vitt moln.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,  intressant

Skottpengar på arbetslösa?

Är det Reinfeldts ungdomsbok "Det sovane folket" som alliansen försöker realisera med sin jakt på arbetslösa?Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin vill införa sanktioner mot den som inte flyttar för att söka jobb på annan ort vid arbetslöshet. Littorin får medhåll av Hanne Kjöller ledarskribent i DN,  som är upprörd över att arbetsförmedlingar inte tvingar arbetslösa att flytta vid arbetslöshet.. Hon förfasas över att arbetslöshetsersättningen ses som ett stöd när man mister jobbet. Att A-kassan är något vi troget betalat avgift till och att det krävs en rad villkor som ska uppfyllas för att ersättningen ska betalas ut har Hanne Kjöller ingen insikt i. Hon är inte heller införstådd med att A-kassan inte är livslång.

Hanne Kjöller utgår från en underökningen som riksrevisionen  gjort. Den visar att en majoritet av de tillfågade vill behålla den välfärd vi har och att ingen ska tvingas flytta runt ,som rallarna på sin tid ,om man har familj och barn.

I dagens Sverige måste båda jobba för att få ihop till familjens försörjning. Hur är det egentligen tänkt? Ska man och hustru tvingas leva åtskilda under veckan eller är det meningen att barn ska ryckas upp från en trygg miljö och samtidigt hoppas på att bägge får nya jobb på ny ort?

Istället för att skapa nya jobb och mota en hotande massarbetslöshet med expansiv ekonomisk politik skuldbelägger och jagar regeringen de som drabbas av arbetslöshet. Reinfeldts ungdomsvision i ett nötskal.

Bloggat:  Alliansfritt Sverige, Från min horisont, Peter Andersson, Svensson,Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


 

Näthat ett begrepp som vilseleder

Näthat, vilket missvisande begrepp det är.
Trakasserier på nätet är ett av många verktyg en mobbare använder sig av för att kränka en annan person. Näthat som mobbing är en signal om att den som utövar det har ett underliggande behov av att kränka andra. Vissa har av olika anledningar svårt att kanalisera sin frustration eller ilska på ett konstruktivt sätt. Ogillar en sådan person ett inlägg på grund av att det strider mot personens egen åsikt är det lätt hänt att personargumenten haglar. Det är något som vi som driver politiska bloggar fått lära oss att leva med.
 
Som nyfödd bloggare  för ca 1 år sedan blev jag helt tagen på sängen av tuffa kommentarer och i synnerhet de som riktades mot mig som person. Jag lärde mig av de "stora" att sätta upp kommentarsregler och aktivera modereringsfunktionen då jag skriver inlägg jag vet kan trigga  påhoppen. Använde ofta deleteknappen för att slippa se. Idag har jag mer erfarenhet och försöker ta en diskussion även med de som använder personargument. Det fungerar oftast hyggligt. Tonläget sänks och i bästa fall blir det en diskussion  om sakfrågan. 
 
-skriv några enkla kommentarsregler
-var konsekvent och hänvisa till reglerna vid behov
-var vänlig men bestämd
-ta diskussionen


Fler råd finns hos mediascreen.

Anonymiteten är inte problemet utan människors behov av att såra. Ibland är orsaken helt enkelt ovana att diskutera utifrån sakargument eller helt enkelt oförstånd som den gången jag utsattes för ett faktiskt hot.

De som är ute för att jävlas de som inte ger sig, trollen,  stäng av dem eller säg att Du inte är intresserad. Rena kränkningar ska ingen behöva ta.

Utsikt från höjden ger det här rådet:
-"Internet är inte en inhägnad lekplats där försk0lepersonal kontrollerar vad som händer. Internet är inte med nödvändighet barnvänligt. Internet är som samhället i övrigt - fast snabbare, mer och hårdare skruvat. Klarar du inte att agera utifrån de premisserna bör du inte ha en privat och offentlig blogg - börja blogga under pseudonym. "
Hanne Kjöller skriver i DN om näthatet och om hur hon som ung kvinna ofta får elaka påhopp . Kränkningar i form av personangrepp ska ingen tåla men som Kulturbloggen skriver;

-"Den som har mycket makt och inflytade och som kan påverka andra människors liv måste tåla att få mothugg.".Näthat som en del av mobbing kräver en djupare diskussion som pekar på de grundäggande strukturer som  göder hatet.
Svensson anser att debatten om näthat mot kvinnor är en pseudodebatt då det grundläggande problemet är den diskriminering som pågår mot kvinnor är ett strukturellt problem och inget man kan komma åt genom att diskutera  näthat.
 På arbetsplatser, i skolor, i gängen finns någon som utsätts för mobbarens hat. Att säga att felet ligger hos den som låter sig påverkas av hatet  är att förminska och förringa problemet.

Media: NM1, 2, Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,, , , ,

Vad händer i Xinjiang?

Hu Jintao har lämnat G8-mötet för att återvända till Kina, en indikation på hur allvarligt läget är  i Xinjiang .
Området har länge varit en härd för etniska motsättningar som har sin grund i stora ekonomiska klyftor mellan   uigurerna och hankineserna.  Enligt Amnesty diskrimineras uigurerna sedan länge.

Våldsamma sammanstötningar mellan uigurer, kravallpoliser och hankineser i provinshuvudstaden Ürümqi har  krävt minst 156 dödsoffer och skadat ett tusental människor. 1 434 personer har enligt polisen gripits och myndigheterna ger uigurerna skulden för den våldsamma utvecklingen.(SvD)

Bakgrunden till konflikten är den politik som Kina bedrivit i området. Uigurerna har i decennier utsatts för kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

 

-Politiken i området, vilket inkluderar begränsningar i användandet av det uiguriska språket, allvarliga inskränkningar av religionsfriheten och ökad inflyttning av etniska hankineser till området, bidrar till att spänningarna mellan de etniska grupperna intensifieras. De kinesiska myndigheterna har lanserat en aggressiv kampanj som har lett till gripanden och godtyckliga fängslanden av tusentals uigurer. De har anklagats för "terrorism, separatism och religiös extremism", trots att de enbart fredligt utövat sina mänskliga rättigheter. (Solveig Hauser, Amnesty)


Kineserna har sänt in mängder av soldater  i provinshuvudstad Ürümqi. Situationen är spänd och det rapporteras om fortsatta sammanstötningar mellan hankineser och uigurer.
Kinesiska myndigheter hävdar att terroriststämplade uiguriska exilorganisationer stod bakom söndagens upplopp.och har stängt av Internet för att hinra kommunikation. Människorättsorganisationer menar  att Kinas  alltför lättvindigt terroriststämpla "obekväma" etniska organisationer.

Torbjörn Petersson i DN ser en parallell till vad som hände i Tibet i mars 2008. Både Tibet och Xinjiang har olja och är därför högintressanta områden för kineserna. Frihetsträvanden har bemötts med hårda nypor och befolkningens mänskliga rättigheter har strypts.

-När människor saknar röst tar de till stenar och påkar. Peking reagerar i panik, som alla diktaturer. Skarp ammunition. Utegångsförbud. Klippta telefonlinjer. (Peter Kadhammar AB)

Amnesty kräver en oberoende utredning av vad som hänt och vädjar till den kinesiska regimen att skydda fredliga demonstranter och tillåta internationellmedierapportering från området . EU  uppmanar Kina att respektera de mänskliga rättigheterna och gå varsamt fram.

.
Relaterat i media:Exp Sydsv Intressant 
Bloggat: Svensson Det progressiva USA Röda Malmö
 

Läs även andra bloggares åsikter om , , uigurer,

Teater, konst eller vad? Gadusch!

Bottna Kulturfestival har mycket att erbjuda besökarna. Det sjuder av liv på festivalområdet.

Av nyfikenhet kikade jag in i Stenssalen där en föreställning med konstiga rytmiska ljud pågick  En sagolikt bra föreställning. Konst, teater, rytmik  allt i en enda stor blandning appelerade till alla våra sinnen.  GADUSCH! av och med Uttryckslabbet visade upp sin allra bästa sida. Vad sägs om en ljuddusch, en svischande
dammsugning rakt mellan åskådarleden eller en rytmisk dans innanför dörren.Eller varför inte en minikonsert då du bakar.

Ljud, mimik och rörelser till och med hushållsgeråd gav mängder av associationer och många goda skratt.

Gadusch av och med uttryckslabbet vilket passande namn. Smaka på Gadusch så förstår ni.


Gerlesborgsskolan 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Säpo sänker guarden

Knappast någon god grund för dialog.
Säpo, säkerhetspolisen har skickat brev och ringt till unga vänsteraktivister i Göteborg.
Syftet är enligt säpo att skapa en dialog inför EU:s ministermöten i september. Det finns en dialogpolis som har ett erkänt bra samarbete med aktivister i Göteborg. Såväl dialogpolisen som föräldranärverket som bildade s efter 2001 års EU-toppmöte och efterföljande demonstrationer ställer sig kritiska till säpos metoder. Så sanslöst tokigt tänkt! De som kontaktats blir rädda, förbannade och känner sig förföljda.
-"Utöver breven har man också ringt till en del aktivister och framfört olika önskemål. Vid sådna här kontakter i samband med Göteborg så erbjöd Säpo ofta pengar för att man skulle bli angivare åt dem. Denna gång verkar det mera som om man kört med. Man har pratat med överordnade på arbetsplatser och likande för att baktala personer man vill få som tjallare. Man har i samtal och på telefon hotat människor med att se till att de inte kan få några jobb inom det område de utbildar och utbildat sig. Den senare typen av hot har också framförts direkt till aktivister som utan synbar anledning stoppats av poliser på gatorna i Göteborg och tryckts upp mot väggen." (Svensson)


Jag har ingen möjlighet att kontrollera om detta stämmer men förvånar mig inte med tanke på Säpos tidigare verksamhet. Jag minns IB-affären och säpos agerande gentemot oss som då aktiverade oss i vietnamrörelsen, en solidaritetsrörelse  mot USA:s krig i Vietnam. Jag minns också personalkontrollkungörelsen och säpos åsiktsregister som stoppade  människor med fel politisk färg.

Redan på 1940-talet kartlades kommunistiska och syndikalistiska arbetare av fackföreningar och säkerhetspolis. Arbetsläger som Storsien inhyste människor som aktivt jobbade mot nazismen under andra världskriget. Englandsvänner registrerades  och antifascister  riskerade lägervistelse medan nazivännerna gick fria.

Breven och kontakterna säpo tagit är klara bevis på att politisk åsiktsregistrering fortfarande existerar.

Tidigare inlägg : Åsiktsregistrering i repris, Åsiktsregistrering i ny regi

Bloggat: Mullvaden, Badlands Hyena LOKE, Trottens och Svensson
Media: GP, DN, Dagen, SR-Ekot
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , Intressant

En hårdnande Israelisk attityd och ockupationspolitik efter Gazaoffensiven.

Märkligt att ett inlägg som baseras på en rapport från Amnesty International kan väcka så starka känslor. Israels propaganda har lyckats att mejsla sig fast på ett oroande sätt hos vissa. Kommentarer som spottar hat över muslimer fejkade antisemitiska kommentarer  med samma IP-adress som kommentarer av annat slag haglade. Jag tar inte in vare sig islamofobiska eller anisemitiska kommentarer.

Stämningarna som avspeglades i några av kommentarerna kan vara ett resultat av president Bush`s så kallade krig mot terrorismen. Årsrapporten "Peoples Under Threat 2009" (Folk under hot) som på torsdagen gavs ut av den ansedda människorättsorganisationen Minority Rights Group International (MRG) visar att "Bushs krigsförklaring mot terrorismen försämrat säkerheten för många minoritetsgrupper. Detta gäller även idagsläget och som Ronny Åkerberg säger har: 
-"Kriget mot terrorismen blivit rena terrorn."

Dagens Nyheter:
-Bland de länder där det blivit farligare för minoritetsfolk under det gångna året hör Pakistan, Israel med ockuperade palestinska territorier, Zimbabwe, Etiopien och Eritrea.


-Den latenta ständiga
krigsfaran mellan Israel och Hamas i Gaza har skapat en bestående livsfarlig situation för den civila befolkningen, framhåller MRG.

Israel med ockuperade palestinska territorier har klättrat till tionde plats på listan med särskilda risker för civilbefolkningen. MRG påpekar också att det förekommer oroande försök att beskära friheten för den palestinska minoriteten i själva Israel.

Därigenom hamnar Israel med ockuperade palestinska territorer före bland andra Zimbabwe, Georgien och Eritrea på MRG:s dystra lista.


Offensiven i Gaza med urskiljningslös och oproportionelig våldsutövning med många civila offer samt den allt hårdare ockupationspolitiken på Västbanken  har kraftigt försämrat situationen för palestinierna. Kriget mot terrorism i det här fallet Hamas tog Israel som förevändning för att bomba sönder infrastrukturen och sätta skräck i civilbefolkningen i Gaza. Amnesty International, Human Right´s Watch och FNs talesman för männskliga rättigheter säger alla samma sak ändå insisterar Israel med att tillbakavisa eller nedvärdera Amnestys Rapport. Även Hamas kritiserar rapporten

Muren, apharteidmuren eller säkerhetsmuren som staten Israel föredrar att kalla den har effektivt stängt ute palestinier från egna odlingslotter och försvårat livet för den palestinska befolkningen på Västbanken.
När människor protesterar mot muren i Na'alin gör de det med fara för sitt eget liv. Israelisk militär drar sig inte för att skjuta skarpt mot demonstranterna. Flera dödskjutningar har inträffat.

Den israeliske bostadsministern Ariel Atias  drar sig inte för att förespråka  öppen apartheid och säger att  olika folkgrupper bör bo och leva för sig själva.

-Han är enligt egen utsago anhängare av ghetton för ortodoxa judar och reservat för de palestinier som bor i Israel. (Svensson)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,  ,
intressant.se

Strul med bloggportalen

Bloggportalen tar inte emot min ping. Följande meddelande dyker upp
-Tyvärr så fungerade inte ditt ping, vg. kontrollera att du har minst en Blogg och att denna Blogg har ett RSS/Atom-flöde som validerar. RSS-flödet är okey och visst har jag en blogg.


Vem vänder jag mig till? Hittar inget kontaktnamn.

Läs även andra bloggares åsikter om

Tjurpannan ett storslaget naturreservat

Tjurpannan är förtrollande med sin enormt vackra och storslagna vyer. Vandringen ditut ger både kondition och solbränd hud.  Starka strömmar och många skär har gjort området välkänt hos båtfarare. Till fots tar man sig lätt ut över skogstigar som snabbt mynnar ut över rösad led i bergmassivet ned till havet. Havsbris som fläkt, strålande sol och havsbad i ljummet vatten.  En underbar dag som får allt annat att blekna.På tilbakavägen ser vi molnmassorna som tornar upp sig. Oftast orkar de inte ut till havsbandet.


På Tjurpannan 2008
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Israels strypsnara runt Gaza fortsätter.


 Free Gaza-båten The Spirit som varit på väg till Gazamed förnödenheter, mediciner, leksaker och olivträd bordades av isarelisk militär och samtliga aktivister arresterades eller som de själva säger kidnappades. Båten hade  21 passagerare från 11 olika länder och kunde knappast ses som ett hot mot Israel. 

Läs pressmeddelandet från båten hos Anna Wester

Free Gaza MovementDu kan följa The Spirit på Free Gaza Live och på Twitter:

freegazaorg We do not recognize Israel's authority over the waters of Gaza Towed to Israel, kidnapped and imprisoned for exercising right to go to Gaza. 

   freegazaorgTwo released, 19 still imprisoned. Keep up the phone calls, emails, anger at what has happened. Remember 11,000 Palestinians also imprisonedabout 21 hours ago from web


I dag presenterar Amnesty International en  rapport  som visar på Israels krigsförbrytelser under offensiven mot Gaza.

 - Amnesty uppger att 1 400 palestinier dödades under den israeliska offensiven som pågick under 22 dagar, mellan den 27 december och den 17 januari, vilket i stort stämmer med de palestinska siffrorna.

Över 900 av de döda var civila, bland dem 300 barn och 115 kvinnor, enligt Amnesty.

I mars uppgav Israel att 1 166 palestinier dödats, av dem var 295 civila.(DN)


För några dagar sedan släppte  Human Right´s Watch sin rapport.

Du kan läsa rapporterna här:
Amnesty International-Operation 'Cast Lead': 22 days of death and destruction
Human Right´s Watch-Precisely Wrong - Gaza Civilians Killed by Israeli Drone-Launched Missiles
.

Media:SVT Pay Rapport
Bloggat:  Anna Wester, Svensson Intressant?
 

  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Har S och Mona Sahlin fått solsting?

På cirkus Almedalen pågår nu överbudspolitik . Häromdagen ville Jan Björklund ge ungdomar nålpengar för lärlingsjobb. Idag vill Mona Sahlin att äldre ska dryga ut sina pensioner med seniorsjobb.

Mona Sahlin  lovar att se över lagen om åldersdiskriminering samtidigt som hon lägger ett förslag om seniorsjobb som de facto är åldersdiskriminerande .
Stimulera äldre att fortsätta jobba efter 65 men inte i de jobb de/vi verkat sedan länge samt en speciell arbetsförmedling där äldre ska kunna söka  seniorsjobb  för att dryga ut krympande pensioner är inget annat än åldersdiskriminering. 
Redan idag har vi rätt att arbeta till 67 års ålder och längre om arbetsgivaren så medger det. Dessutom toppar vi redan pensionsligan.Olika jobb sliter olika mycket. Att vara politiker på toppnivå är säkerligen stressigt men långt ifrån så slitsamt som en skiftesarbetares jobb. Inom lärarkåren är det mycket få som orkar arbeta full tid fram till 65 års ålder. 

Bidra inte med ytterligare hål i det trygghetssystem som våra förfäder byggt upp! Underlätta för äldre att vara kvar på sina jobb fram till pensionsåldern .Låt de som kan och  vill jobba längre göra det men på samma villkor som alla andra. Se över pensionssystemet och stoppa spekulationen med AP-fondens medel.

Bloggat: Röda Malmö
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,  , intressant
 

 


TPB som kommersiellt projekt?

De tre ägarna till The Pirate Bay har skapat en internationellt välkänd sajt och blivit   internationella superkändisar.
Om Global Gaming Factorys (GGF) aviserade köp av The Pirate Bay  blir av då blir TPB  kommersiell.   Tanken är att det ska gå att tjäna pengar på fildelning enligt GGF. Många  ifrågasätter affären. Det spekuleras om det finns någon dold agenda , att sajten sålts till underpris(60 miljoner) eller att sajten inte kan leva vidare i den form som de nya ägarna tänkt sig. Veckans affärer har en rad kritiska kommentarer om affären som handlar om allt i från nyemmission av aktier för att få fram de pengar som behövs för att köpa TPB till inköp av ny teknik som blir ett måste om idén med att tjäna pengar på fildelning ska kunna realiseras. För en lekmnan verkar det minst sagt skumt att alla inblandade ska kunna tjäna en slant.  Och vad är som säger att de som fildelat vill tjäna pengar på fildelning?

Peter Sunde själv har klart deklarerat att han inte har något intresse kvar i TPB och att TPBs tracker, som är ännu viktigare än sidan själv, inte kommer att säljas utan stängas ner. Pengarna kommer dessutom att gå till en fond i syfte att finansiera projekt för yttrandefrihet, informationsfrihet och öppenhet på internet. 

Vad grundarana av The pirate Bay nu har för planer är det många som undrar över.
 Att TPB gjort en jätteinsats för att bistå de som kämpar för demokrati i Iran vet vi. 

-"Senaste månaden har The Persian Bay fixat TOR- och proxyservrar för at säkerställa informationsflödet ut ur Iran, och deltagit i en massiv kampanj för att rädda iranska medborgares friheter. Och det känns helt naturligt. Och svårt att tänka sig att någon annan sida på internet hade kunnat mobilisera så många så snabbt".(Amelia Andersdotter )


Kanske är det som  Isak Gerson säger:
-"Kanske ville de ge sin sida ett värdigt avslut samtidigt som de hjälpte piratrörelsen. För The Pirate Bay är trots allt inte bara en sida som kan köpas. The Pirate Bay är dess användare. "
OM GGF har en egen dold agenda lär framtiden utvisa. Aktien rusade upp rejält då nyheten om köpet av TPB släpptes.

Bloggat: Svensson, Jinge, Röda Malmö,, Schyte intressant
Media:DN, SvD, VG1, 2, DB1, 2, 3, AB1, 2, 3, 4 , 5
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

RSS 2.0