Valfrihetens dilemma och nyliberalismens våndor.

Om alla själv får frihet att välja får vi det bästa av samhällen är liberalismens grundtes. Valen vi gör är våra egna och ingen annan ska  försöka påverka oss eller sätta sig till doms över oss. Egennytta driver oss och det är okey så länge vi inte skadar någon annan. Detta är tankar som genomsyrat samhället de senaste decennierna. Tankar som har sin grund i moralfilosofin och som banat väg för nyliberalismen.
Kontraktsteoretikerna talar om att bemöta den andre med lika stor respekt som man vill bli bemött med själv. Utilaristen vill skapa största möjliga lycka för enskilda individer och för kantianen gäller det att handla enligt en autonom vilja.   Det låter bra men är det så enkelt? Lever vi som isolerade öar fritt svävande från varandra? Påverkar aldrig mina val den andres möjligheter? Är valen så fria som vi tror? Om jag låter mig styras av min fria vilja  svävande bredvid eller ovanför andra blir jag inte någon sorts sociopat då?

 Nog är det så att min historia och min erfarenheter påverkar mina val. Inte så att jag handlar som en robot. Jag kan ta makten över tanken och har en egen fri vilja.  Men helt fri är den inte. Vi tillhör ju också olika gemenskaper och vill vi inte hamna utanför krävs ett visst mått av anpassning. Vi är sociala varelser inte eremiter. Kan jag på individplanet hävda att jag bestämmer själv om jag ska röka och att min hälsa och miljön runt omkring mig är min ensak.  Väljer jag att prostituera mig är valet mitt eget och ingen jäkel ska komma och sätta sig till doms över det. Så resonerar Mymlan i en mycket intressant  postning: "Favorit i repris-Oskuld eller hora". I sin förlängning betyder det att om jag vill hoppa från Älvsborgsbron ska ingen jäkel komma och hindra mig. Valet är mitt! Vill jag pumpa in heroin är valet mitt. En drogliberal politik där var och en får förstöra sig bäst de gitter. Sorry, jag kan inte hålla med.  Mina val påverkar alltid på ett eller annat sätt andras.Och valen är inte allrid så fria som vi tror. Vi lever inte bara i en privat sfär utan också i en social och samhällelig sfär.

På det samhälleliga planet har vi sett moralfilosofin praktiseras genom en nyliberal ekonomisk politik. En politik som gett  marknaden fritt spelrum att sköta sig själv . Ett synsätt som går ut på att marknaden alltid om störningar uppstår självläker . Resultatet av detta har vi runt omkring oss. Följderna av ett handlande som gått ut på hopp från höga broar och ett konstlat lyckorus i den eviga jakten efter ökade vinster slår hårt mot oss alla.

President Barack Obama försöker bromsa krisen med staligt stöd i miljardklassen där merparten går rakt ned i gapet på de som orsakat krisen, Finansmarknaden. 
 Barack Obama har sedan han tillträde som president lanserat åtgärder för 12 biljoner kronor eller tio svenska statsbudgetar eller 4,5 miljoner kronor i sekunden . USA:s budgetunderskott förra året låg på 438 miljarder dollar, för 2009 beräknas underskottet bli otroliga 1 200 miljarder dollar. Lokomotivet i världsekonomin håller på att haverera.

I Sverige försöker alliansregeringen  att med  chockterapi hålla oss kvar på den smala vägen, den nyliberala.   När ska diskussionen om andra vägar starta?

Intressant Bloggar om politik, ekonomi, usa, barack obama, nyliberalismen, moralfilosofin, finanskris

Kommentarer
Postat av: mymlan

Å andra sidan tycker jag ju att den som vill hoppa från en bro ska få göra det också...2009-02-22 @ 14:19:44
URL: http://mymlanthereal.wordpress.com
Postat av: annarkia

@mymlan

de flesta som räddas från försöket gör inte om det..

2009-02-22 @ 14:23:42
URL: http://annarkia.blogg.se/
Postat av: Nisse

Några rättningar..."Egennytta driver oss och det är okey så länge vi inte skadar någon annan."Säger inte liberalismen, det är bara dess motståndare som påstår det. Tvärtom står den klassiska liberalismen för välgörenhets-tänkande och den typiske "nyliberalen" vurmar inte heller för egoistisk egennytta. De övriga uppräknade varianterna säger heller inte att man skall vara egoistisk.

"Påverkar aldrig mina val den andres möjligheter?"Ingen liberal teori påstår motsatsen, däremot finns det rätt många liberaler som anser att man inte bör kunna påtvinga andra saker hursomhelst... därav t.ex. det välkända liberala minimal-stats-alternativet "nattväktarstaten". I ekonomisk teori heter det att externa effekter (t.ex. miljöförstöring eller blommande äppelträd nära biodlingar) bör internaliseras i ekonomin. I exemplet med rökning säger liberal logik att man inte ska kunna påtvinga andra obehaget utan deras medgivande. Vad gäller prostitution så är dock din kropp din och inte statens; det som skiljer mot t.ex. droganvändning är att den som använder sinnespåverkande droger tillfälligt upphör att uppfylla kriterierna för fritt myndigt medborgarskap och lätt kan skada någon annan.

"... en egen fri vilja. Men helt fri är den inte. Vi tillhör ju också olika gemenskaper och vill vi inte hamna utanför krävs ett visst mått av anpassning."Logiskt fel här; valet mellan integritet och popularitet är fortfarande ett val även om du ser det som ett enkelt sådant.

Finanskrisen orsakades av subprime-lånen som inte drevs på av privat girighet (endast en idiot lånar ut pengar till folk som inte lär kunna betala tillbaka dem) utan av offentliga lagar som t.ex. Community Reinvestment Act som tvang bankerna att ge massvis med dåliga lån. Ingen vill dock sitta på ett dåligt lån och därför såldes de iväg i finansiella paket tills ingen längre hade koll på var de "giftiga tillgångarna" fanns och finansaktörerna slutade våga låna ut pengar till varandra. Tack för det, socialist-Clinton.

Marknaden är fullständigt kapabel att självläka eftersom den bygger på bl.a. just tanken att omständigheter är föränderliga och att dessa måste få genomslag varvid marknaden anpassar sig."President Barack Obama försöker bromsa krisen med staligt stöd i miljardklassen där merparten går rakt ned i gapet på de som orsakat krisen, Finansmarknaden."Återigen, det var inte finansmarknaden som orsakade problemet - det var vänsterpolitikerna (och sedan republikanernas feghet när de inte rev upp de populära lagarna när de hade chansen).

Liberalerna (främst företrädda av republikanerna) har protesterat mot Obamas ökande socialistifiering av den amerikanska ekonomin och nästan ingen republikan röstade för Obamas paketet. Den kände liberalkonservative Rush Limbaugh har inte varit nådig i sina kommentarer om "porkulus".För övrigt är Sveriges regering mera socialistisk än liberal. Ingen slags liberal skulle med gott samvete gå med på att folk betalar mer än 70% av bruttolönen i skatt (löneskatt plus skatter dragna före löneutbetalningen plus moms)."När ska diskussionen om andra vägar starta?"Personligen skulle jag också välkomna en diskussion om andra vägar - fast sådana som inte innebär att politikerna anser sig ha mer än dubbelt så stor rätt till frukten av mitt arbete som jag själv. Mindre än hälften vore det enda anständiga, allting annat ligger närmare slaveri än fullständig (ekonomisk) frihet. 30-40% vore fortfarande lite mycket, ungefär lika högt som i USA (där skatten kan vara drygt 45%), men åtminstone mera acceptabelt. 30% är kanske den nivå som behövs för ett bra socialt skyddsnät.Jag räknar dock inte med att Sverige ska bli frihetligt, vare sig ekonomiskt eller socialt, så jag kommer att göra en numera rekordstor folkström sällskap och söka mig utomlands om några år.Ni äger inte mig. Och snart har ni förlorat mig helt och hållet.

2009-02-22 @ 19:28:14
Postat av: annarkia

@Nisse

Jovisst är det sannt att människor kan välja konformitet av praktiska skäl, men det betyder inte att det alltid handlar om strategiska val. Vi inte bara lever i och påverkas av en samhällskultur utan vi är också i betydande del vår samhällskultur.

Autonomi i sig är knappast livets mening i så fall skulle vi sträva efter att bli eremiter. Det är i relation till andra vi bygger livets mening.

Människor som står helt fria från socialt tryck är också avstängda och ofta skrämmande för sin omgivning.

Social frihet betyder inte att vi kan stå fria och oberoende av andras gemenskap. Däremot har vi naturligtvis friheten att byta och söka upp de gemenskaper vi önskar.

2009-02-22 @ 20:44:38
Postat av: annarkia

@Nisse

Motbilder (http://motbilder.se/2008/10/17/usas-fattiga-tvingades-ta-ofordelaktiga-lan-vilket-sankte-ekonomin/) har gjort en intressant sammanställning av finanskrisens orsaker. Den visar tydligt att marknadsliberalerna är ute och seglar när de hävdar att det var de amerikanska subprimelånen som påtvingats uppifrån, en reglering av marknaden som låg bakom , något som övrigt klingat falskt i en tid som kännetecknats av avregleringar. En osund lånemarknad med uppblåsta bopriser som följd är den enkla förklaringen. I USA har en studie visat att det för amerikanska afroamerikaner var 4.5 gånger så troligt att det fick ett subprime lån istället för ett vanligt lån med lägre ränta, även då de var berättigade till det senare. Bankerna var med andra ord inte alls tvingade att ge suprimelån utan valde den låneformen för egen vinnings skull.-"Subprimelånen, innehöll nämligen en justerbar ränta. 90% av de lån som gavs efter 2004 hade en sådan ränta. Det är detta, inte Clintons lagstiftning från 90-talet som orsakade krisen. Detta innebar en låg lockränta de första åren som därefter ändrades till en betydligt högre som låntagarna hade svårt att uppfylla. Månadskostnaden kunde stiga från 1200 till 1600 dollar/månad. Det var så lönsamt att bankerna gjorde vad de kunde för att kringgå reglerna om kreditvärdighet för att kunna ge fler lån. " (Motbilder)

Krisen tog fart när lånen såldes vidare som värdepapper i rent spekulationssyfte i den fasta tron att värdestegringen skulle fortsätta i all evighet.

utdrag från postningen " Bakom finanskrisen" 18 okt 2008

2009-02-22 @ 21:00:42
URL: http://annarkia.blogg.se/
Postat av: Joanna

Förnuftsteorierna saknar vetenskaplig grund.

2009-02-23 @ 01:49:44
Postat av: Anton

Marknader kan lika lite som individer sväva fritt vid sidan av eller ovanför samhället.

2009-02-23 @ 19:13:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback