Makten ska skyddas med nya lagar och avtal.

Näringsutskottet har fått ta del av det material som finns om ACTA-avtalet. Med tanke på att det är samma politiker som sa Ja till IPRED-lagen finns stor anledning till oro.
Reser Du utomlands kan tullen ta din mp3-spelare eller laptop i beslag fär att kontrollera om Du laddat ned någon fil Du inte har rätt till. FRA-lagen, IPRED-lagen, rättegången mot TPB och ACTA har samma avsändare och mål.  Den totala övervakningen av medborgarna , det är det samhället som håller på att skapas. Den fria informationen och deltagarkulturen på Internet är ett hot mot makthavarna. De har inte längre monopol på informationen och "sanningen". De  ifrågasätts och måste gå i svaromål.  Lite åsiktsregistrering ska få upp oss på mattan igen.
Film- och musikbranschens monopol på visst kulturutbud ska  skyddas för att garantera att vinsterna hamnar i samma fickor som vanligt. Att utveckling, nytänkande och anpassning av affärsmodeller och därmed upphovsrätt till ett modernt tekniksamhälle bromsas spelar ingen roll för de som stftar lagar.
Röda Malmö pekar på att :
"Det är EU, USA, Japan, Kanada och några fler länder som håller på att förhandla fram ett nytt handelsavtal som ska ge utökade befogenheter i de stora skiv- och filmbolagens jakt på fildelare."
Farmorgun lättar på trycket:
-"Behovet av satir för att uthärda det som sker, säger en hel del. Just nu är det Anders Widén och Badlands Hyena som bjuder lisa för själen."
Scaber Nestor har stört ron hos näringsutskottet genom att hänvisa till offentlighetsprincipen och begärt en kopia av handlingarna.
Erik Laakso menar att det är det hemliga förfarandet med ACTA-avtalet som oroar och att hemlighetsmakeriet inte är förenligt med demokrati

AB SvD
Andra intressanta bloggar om: , , politik, fildelning, ipred, pirate bay, fra, övervakning, acta

Bryr sig UD om Dawit Isaak?

Kan inte en diplomat förväntas tänka själv? Jo naturligtvis. Frågan är varför Klas Ljungberg   är totalt ointresserad av Dawit Isaak , svensk medborgare , som suttit fängslad i Eritrea i  2713  dagar utan rättegång?
På en direkt fråga från expressen varför han inte under sina resor till Eritrea tagit upp Dawit Isaaks situation, svarar Ljungberg:'
-"Men det hörde inte till mitt uppdrag att jobba med den frågan."
Expressens utfrågning av vad riksdagspolitikerna gjort för Dawit Isaak fortsätter.
UD påstrår att de jobbar med ärendet men kan inte visa på några exempel eller resultat.


Mymlan ger lite mer fakta i fallet dawit isaak.
Tidigare inläggg: Frige Dawit Isaak!

 Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , ,

En vecka med blixtrande rubriker..

En vecka i stressens tecken där nyhetsrubrikerna bara blixtrat förbi.
Ska man tro spaltutrymmet är veckans viktigaste händelse kungahusets avslöjande om att ett giftermål mellan Viktoria och Daniel är på G. Direktsändning från slottet, inslag i varje nyhetsprogram och som sagt spaltkilometer i både kvälls- och dagspress. Ursäkta en stilla undran mitt i all strålkastarbelysning på kärleksparet. Är verkligen en förlovning en nationell angelägenhet?   Är  den inte privat? Ska verkligen kalaset betalas av skattebetalarna mitt i krisen. Miljontals kronor ska de tas från statsbudgeten? Herre jisses vilket århundrade lever vi i.

En av århundradets värsta lagar, IPRED-lagenröstades igenom av riksdagen samtidigt som rättegången mot TPB fortsatte.  Ytterligare en lag som tar oss in i ett övervakningssamhälle med ökad rättsosäkerhet för medborgarna.  bYtterligare rättegångsdagar där personers trovärdighet ifrågasattes. All heder åt Wallis som inte lät sig provoceras utan sakligt redogjorde för att det enligt forskning inte finns något samband mellan fildelning och minskade försäljningssiffror för film- och musikbranshen. Vad säger Reinfeldt om att sonen stöder fildelning?

Till sist den så kallade Gobala Intifadan som media envist pekar ut som skyldiga till mordbränderna i Södertälje. Någon som minns 70-talets  italienska fascister som begick terrorhandlingar i vänsterns namn. Är det vad som pågår? Är syftet att misskreditera en politisk vänsterflygel eller en viss invandrargrupp eller vill man helt enkelt dölja att det handlar om kriminell verksamhet som använder sig av terrorism? Mycket pekar på det sistnämnda.Vare sig det är en kriminell organisation eller en extrem politisk organisation handlar det om ren terrorism och måstre beivras.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , ,, , , , , , ,

Let´s dance plåster runt en stressad hjärna.

En vecka i stressens tecken behöver stoppas.
Fredagskväll, soffhörnan och Let´s  Dance fungerade perfekt som nedvarvning. En lugn stund och avkoppling efter veckan som gått blåste bort stressen. Rocktemat gav energi. Vem kan motstå Hardrock Hallelujah i snällversion, Lailas balla klänning och Morgans utstuderade  kroppsspråk och tolkning av rocktemat och Niclas reaktion på jyuyns omdöme.
 Många kan säkert känna igen sig i Elisabets försök att rocka loss och stela leder som som bromsar.
Ett oförargligt underhållningsprogram med dans och musikteman. Dans är kul. Ska minsann starta stora övertalningskampanjen för att få med M på en buggkurs. Håll tummarna för att jag lyckas.
Frågan är vad som egentligen var kvällens tema,  rocken eller två av deltagarnas relation.   
Det  är klart att en rockkonsert smäller högre . men   hade definitivt fått en stressad hjärna som min att kollapsa.

HardRock Hallelujah:
http://www.youtube.com/watch?v=TdItwaLrv1U&feature=related
 (går tyvärr inte att bäddas in)

 Läs även andra intressanta bloggares åsikter om ,

Nytt strypgrepp på det öppna samhället.

Imorgon röstar riksdagen igenom IPRED-lagen. En lag som påhejats av film och musikbranschen, stora multinationella bolag som Warners, Universal, Sony som tjänar multum och därför vägrar att anpassa sig till en ny tid. För inte kommer väl förnuftet att segra över dumheten i morgondagens omröstning!?
Hur i herrans namn kan politikerna som ska företräda demokratin delta i att stänga det öppna samhället och ge fri lejd åt privatpoliser  att jaga en hel ungdomsgeneration? Hur kunde de gå med på att vi alla ska avlyssnas?
Håller det inte på att bli alltför mycket av övervakning nu? Ett storebrorsamhälle som kommer att få plats på de mörka sidorna i historieböckerna. FRA-lagen, datalagringsdirektivet och IPRED är bara början. Bakom knuten väntar nya påhitt för att totalkontrollera informationen och kommunikationen på Internet.  Vem hade kunnat föreställa sig den utvecklingen?

På hemsidan stoppaIPRED.nu informeras om en protest mot lagen utanför riksdagen i morgon den 25 februari.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Är någon nöjd med FRA-lagen?

Bloggvärldens  kritik mot FRA-lagen får stöd av vårt grannland och flera remissinstanser.
Från Norge höjdes röster från liberal venstre och Jon Wessel-Aas vid Internationella juristkommissionen pekade på att lagen kränker de mänskliga rättigheterna.   I Sverige hoppar Anders Björck av ordförandeposten  i försvarets underrättelsenämnd  p g av FRA-lagen.


Datainspektionen anser att skyddet för integriteten är bristfälligt. Precis det som flertalet bloggar redan påpekat. Tullverket protesterar för  att de inte får direkt tillgång till materialet som FRA samlar in.  Varför ska de ha det kan man ju undra? Motverka massförstörelsevapen är deras argument. Remissinstans efter remissinstans skjuter skarpt på  FRA-lagen.  Hur ska detta sluta?

En lag som röstades igenom i all hast sista dagen inför sommaruppehållet, en lag som trädde i kraft trots att tilläggsföreskrifterna inte var klara. en lag vars tilläggsföreskrifter är ute på remiss efter det att lagen trätt i kraft,  en lag som tillåter FRA att massavlyssna varje person i det här landet. Den lagen är en kränkning av FN konventionen och Europalonventionen om mänskliga rättigheter då vår personliga integritet kastas ut med badvattnet. Den lagen kan ingen vara nöjd med.

Media: SVD1, 2, 3, 4,
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , ,


Frige Dawit Isaak!

Den svenske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i 2710 dagar på grund av sitt arbete.
Dawit Isaak som har sin familj i Sverige och är svensk medborgare har suttit i fängelse i Eritrea i över 7 år utan vare sig rannsakan eller dom. Tyst diplomati för att få honom frigiven har knappast varit framgångsrik. Dawit Isaaks hälsotillstånd har försämrats och hans situation är akut. Nio år i eriteanskt fängelse utan rättegång är ett  uppenbart brott mot de mänskliga rättigheterna. Varför har svenska politiker förhållit sig så passiva?

Expressen driver en kampanj för att få Dawit Isaak frigiven. De har startat en namninsamling, har en temasida med information och ställer riksdagsledamöterna mot väggen.

Internationella Journalistförbundet oroar sig för Dawit Isaaks hälsotillstånd. De uppmanar Carl Bildt att vidta krisåtgärder och åka till Eritrea för att kräva ett frigivande av Dawit Isaak.

Jornalistförbundet, tidningsutgivarna och många bloggare stöder Davit Isaaks frigivning.

Se Adaktussons Agenda från den 3 februari här.
Här finns mer information om Davit Isaak.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , ,

Våren i sikte?

Blötsnö som smälter
och vattenpussar överallt.
Ljuset, värmen ,
vattenpölar
allt luktar vår.
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Valfrihetens dilemma och nyliberalismens våndor.

Om alla själv får frihet att välja får vi det bästa av samhällen är liberalismens grundtes. Valen vi gör är våra egna och ingen annan ska  försöka påverka oss eller sätta sig till doms över oss. Egennytta driver oss och det är okey så länge vi inte skadar någon annan. Detta är tankar som genomsyrat samhället de senaste decennierna. Tankar som har sin grund i moralfilosofin och som banat väg för nyliberalismen.
Kontraktsteoretikerna talar om att bemöta den andre med lika stor respekt som man vill bli bemött med själv. Utilaristen vill skapa största möjliga lycka för enskilda individer och för kantianen gäller det att handla enligt en autonom vilja.   Det låter bra men är det så enkelt? Lever vi som isolerade öar fritt svävande från varandra? Påverkar aldrig mina val den andres möjligheter? Är valen så fria som vi tror? Om jag låter mig styras av min fria vilja  svävande bredvid eller ovanför andra blir jag inte någon sorts sociopat då?

 Nog är det så att min historia och min erfarenheter påverkar mina val. Inte så att jag handlar som en robot. Jag kan ta makten över tanken och har en egen fri vilja.  Men helt fri är den inte. Vi tillhör ju också olika gemenskaper och vill vi inte hamna utanför krävs ett visst mått av anpassning. Vi är sociala varelser inte eremiter. Kan jag på individplanet hävda att jag bestämmer själv om jag ska röka och att min hälsa och miljön runt omkring mig är min ensak.  Väljer jag att prostituera mig är valet mitt eget och ingen jäkel ska komma och sätta sig till doms över det. Så resonerar Mymlan i en mycket intressant  postning: "Favorit i repris-Oskuld eller hora". I sin förlängning betyder det att om jag vill hoppa från Älvsborgsbron ska ingen jäkel komma och hindra mig. Valet är mitt! Vill jag pumpa in heroin är valet mitt. En drogliberal politik där var och en får förstöra sig bäst de gitter. Sorry, jag kan inte hålla med.  Mina val påverkar alltid på ett eller annat sätt andras.Och valen är inte allrid så fria som vi tror. Vi lever inte bara i en privat sfär utan också i en social och samhällelig sfär.

På det samhälleliga planet har vi sett moralfilosofin praktiseras genom en nyliberal ekonomisk politik. En politik som gett  marknaden fritt spelrum att sköta sig själv . Ett synsätt som går ut på att marknaden alltid om störningar uppstår självläker . Resultatet av detta har vi runt omkring oss. Följderna av ett handlande som gått ut på hopp från höga broar och ett konstlat lyckorus i den eviga jakten efter ökade vinster slår hårt mot oss alla.

President Barack Obama försöker bromsa krisen med staligt stöd i miljardklassen där merparten går rakt ned i gapet på de som orsakat krisen, Finansmarknaden. 
 Barack Obama har sedan han tillträde som president lanserat åtgärder för 12 biljoner kronor eller tio svenska statsbudgetar eller 4,5 miljoner kronor i sekunden . USA:s budgetunderskott förra året låg på 438 miljarder dollar, för 2009 beräknas underskottet bli otroliga 1 200 miljarder dollar. Lokomotivet i världsekonomin håller på att haverera.

I Sverige försöker alliansregeringen  att med  chockterapi hålla oss kvar på den smala vägen, den nyliberala.   När ska diskussionen om andra vägar starta?

Intressant Bloggar om politik, ekonomi, usa, barack obama, nyliberalismen, moralfilosofin, finanskris

Melodifestivalen i smyg?

Petra Mede som programledaren är absolut den största behållningen i årets melodifestival. EMD-pojkarna utklädda i traditionell frack såg just utklädda ut. Det som roade med det gänget var svart fluga till vit väst.  Helt fel som blev helt rätt och säkerligen valt med flit.  
 Molly gjorde succé med en finstämd och vänlig ballad. Molly, en liten tös med stor röst vi säkert får se mer av, puffade undan BWO och knep  hem en finalplats.

Melodifestivalen har fått en slags "ful"-stämpel" som gör att många av oss säger tvärsäkert så där lite skitförnämnt:. NEJ det programmet ser jag/vi inte på, så det så! När det är dags så sitter vi där i alla fall och kommenterar deltagarna och skaffar oss våra favoriter under deltävling efter deltävling.  Ett inslag som uppskattas är den historiska tillbakablicken som igår nådde 80-talet . Kommentarerna haglade: Såg vi verkligen ut så där? Neej! Kenta titta! Kenta? Vem är det?

Om Du har Spotify kan Du lyssna på Kenta här. (tipstack till Mymlan)

Bloggat: Trollhares träffsäkra rescension och Jinges bekännelse
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , ,  ,
DN 1, 2. AB 1, 2, 3, 4, 5, 6. SvD

Blanda inte ihop korten!

Nog börjar rättegången få en allt mer politisk prägel. Vad har TPB-killarnas vandel och heder att göra med fildelning i sig? Dagens Nyheter har grävt i de åtalades bakgrund och fiskat fram uppgifter om inkomster och skatteskulder, förmögenhet och poltisk tillhörighet. Motivet är tydligt. De här personerna går inte att lita på är andemeningen. Svensson menar att TPB-killarna inte är några skötsamma typer och placerar gruppen  på den politiska höger-vänsterskalan.

Rick Falkvinge använder sig av samma perspektiv som Dagens Nyheter. Han hänvisar till matematikurser, språkkunskaper och liknande och vill på det sättet visa hur smarta de är och absolut inga slynglar.

Under dagens rättegång fick P Sunde frågor om hur det var att vara pirat varmed han replikerade :

-"Jag vet inte om det är lämpligt att jag ska svara på politiska och ideologiska frågor under en rättegång".

-"brokep That was annoying. Now it's certain this #spectrial is political. Anyone hear a question that was not based on ideology"?  


Nu handlar rättegången inte om politiskt hemvist, skatteskulder eller liknande. Att utgå från personfrågor istället för sakfrågor är juridiskt och också moraliskt förkastligt. Det är sakframställan som ska granskas. Persongranskningen leder lätt till fördomar och smutskastning och att man dömer på förhand.

Jag håller helt med Mary som säger:

-"För det är väl inte att komma fram till att de mycket väl har kunnat begå brott eftersom de är som de är, utan om de har gjort något brottsligt just i den här frågan?"

TPB-grabbarna är personer som många ungdomar ser upp till just för deras tekniska kompetens. I det sammanhanget blir det av intresse och fundera på vilka de är och om de verkligen kan eller ska tjäna som föredöme. Men det är en helt annan diskussion.

Rättegången blottar en djup klyfta då det gäller synen på hur tekniken kan användas och vad deltagarkultur innebär,
en generationsklyfta enligt vissa eller den gamla världen mot den nya . Det är den diskussionen som är den intressanta inte personfrågor.

Intressant?
Bloggat: Erlandsson, Hartmann, ModerataKarameller,Svensson, Rick Falkvinge, Swartz
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Dialog, argumentation och debatt, den enda vägen!

Snorungar som handlar utan att tänka först. Det är vad jag vill kalla de som hackade   IFPIs   hemsida   igår
En snällare tolkning är att de här personerna inte förstod vilka konsekvenser deras agerande kan/kommer att få  framför allt för TPB i nuläget. Handlingen slår mot  de som kämpar för en fri information via Internet. Skadegörelsen blir ett vapen i händerna för de som förespråkar censur och andra inskränkningar av informationsflödet. 
Dialog, argumentaion och debatt är naturligtvist arbetsamt och tar tid medan direkt aktion går snabbt. Men tänk efter! Hur ändrar vi åsikter? Inte genom att någon bankar oss i huvudet utan genom att långsamt ta in andras sätt att tänka. För att det ska ske är dialog och  argumentation de verktyg som bär bäst frukt.
Scaber Nestor  menar att de personer som hackar IFPUs hemsida inte förstår kopplingen mellan handling och konsekvens och pekar på fler exempel på detta i närtid:

 -" AFA's attack på en Nationaldemokrat häromveckan."

Förändringar tar tid och vissa är mindre förändringsbenägna än andra. Upplevs det nya som hotfullt gäller de små stegen. Insikten sätter sig så småningom.
Att musik- och filmbranschen känner sig hotade av det digitala samhället är ju inte så konstigt. Ser de inte hur de kan dra fördel av detta trycker de på bromsen.   TPB - rättegången för utvecklingen framåt. All uppmärksamhet har skapat ett enormt stort informationsflöde.Kommunikationen och diskussionen har intensifierats. Hur rättegången än går kommer fildelning inte att upphöra.
I dag fortsätter rättegången mot Pirate Bay på sin fjärde dag med förhör av de åtalade. 

Peter Sunde:
-"Our case is going quite well as most of you have noticed. In the light of that it feels very bad that people are hacking web sites which actually puts us in a worse light than we need to be in."

-"brokep #spectrial whom ever is hacking the ifpi websites, please stop doing that. it only makes us look bad!"
Läs om de fiktiva miljoner som skadeståndskraven på TPB baseras på hos: Stensudd och Svensson; Hellqvist om vem som är boven i dramat.

relaterat i media: AB
Bloggat: Stensudd, Svensson, Scaber Nestor, R Falkvinge Piratpartisten  Projo
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , ,

Vad ligger bakom?

Målsägarna i rättegången mot TPB är stora multinationella bolag som inte vill anpassa sig till 2009, det digitala samhället.  De slåss för att behålla gamla strukturer för sin egen vinnings skull. Rättegången handlar om så mycket mer än fildelning;friheten att agera på Internet och vår personliga integritet; upphovsrätt, ip-nummer som bevis , civila poliser och makten över det offentliga ordet.
Det är naturligtvis samma bolag som ligger bakom IPRED-lagen. Kopplingen blir tydlig då näringsutskottet igår sa ja till IPRED1.
Svensk domstol ska kunna besluta att en Internetleverantör ska ge rättighetshavaren information om vilken abonnent som har ett visst IP-nummer. Det räcker att rättighetsinnehavaren visar sannolika skäl för att det har begåtts ett intrång med hjälp av den aktuella adressen.
Det betyder i klartext att om grannens Kalle 14  passade på att fildela när han besökte sonen i familjen  så kan musik- eller   filmbolagen få ut namn och adress på mamman eller pappan som står för internetabonnemanget.  Sedan kommer skadeståndskravet som ett brev på posten.
Mp  och V reserverade sig mot lagförslaget med motiveringen att rättssäkerheten sätts ur spel. Övriga partier är för.

Många aktörer intresserar sig nu för vad som pågår. EU-parlamentets utskott för de mänskliga rättigheterna, LIBE, har behandlat en rapport med namnet " De grundläggande rättighterna på Internet". Den antogs enhälligt.

Rick Falkvinge(pp) 

-" Rapporten verkar fantastisk. Den kräver inte bara att Sverige omedelbart avskaffar FRA-lagen om allmän avlyssning, utan också att Sverige lägger ner alla planer på att genomföra privatpolislagen Ipred."

TPB -rättegången är nu inne på dag tre
Målsägarnas advokater har ägnat förmiddagen åt att motivera skadeståndsanspråken. Försvaret pekar igen på att TPB är en sökmotor och inget annat.  Med tanke på gårdagens kovändning när det gäller åtalsrubriceringen till "medhjälp till tillgängliggörande"  är det intressant och se att ifpi hävdar att nedladdning motsvarar ett köp.
Peter Sunde som mikrobloggar under namnet  brokep#spectrial på Twitter skriver:
"Om jag hade alla de pengar de påstår måste någon ha bestulit mig".
Läs sagan om den oförstående advokaten.(Martin Hansson)
Lyssna på "Don´t download this song "på youtube.

Bloggat: Svensson , Satmaran, Opassande, Martin Hansson
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , ,,

Svårt det här med teknik.

Vad rättegången mot TPB handlar om är i grunden en smärtsam övergång från ett analogt till ett digitalt samhälle.
 
TPB tillhandahåller en tjänst som möjliggör fildelning mellan människor världen över.  TPB tillhandahålla teknik och en fantastisk söktjänst för att hitta de filer man vill ha. Fildelning är i sig inte olagligt. Vad andra väljer att dela via TPB är inte TPB:s problem, lika lite som det är Volvos problem om folk kör för fort eller på fyllan.

Redan andra rättegångsdagen ändrade åklagaren åtalsrubriceringen till  "medhjälp till tillgängliggörande". Vad sjutton betyder det? Att man varit tillgängliggörande av upphovsrättsligt material? Oj, kan man verkligen dömas till det?

Rick Falkvinge:
-"Därmed är det ett utomordentligt långt skott på mål: det handlar inte nu om att någon brottslig gärning faktiskt har utförts, utan om att The Pirate Bay har hjälpt till att (medhjälp till) teoretiskt göra det möjligt för andra att utföra brott (tillgängliggörande av verk). Åtalspunkten "förberedelse till upphovsrättsintrång" kvarstår också."

Hur har åklagaren egentligen förberett sig? Tre års förberedelser och åtalspunkterna halveras efter första rättegångsdagen. Handlar det möjligen om teknisk okunskap?
Åklagare Roswall ägnade tid åt att förklara hur ett helt vanligt mejl fungerar: "Gammal text markeras med ‘vinkelhakar'". 

Både nämndemännen och de åtalade verkar uttråkade. Sam Sundberg,   SvD beskriver hur nämndemännen kämpar för att hålla sig vakna medan  Peter S Kolmisoppi(TPB)  som både miktobloggar och använder IRC under pågående rättegång skriver :  " trial is so boring. It's sleepy ". 

Mymlan funderar på om Sunde och Svartholm kanske kan tjäna på att vara  lite ödmjukare och ta rättegången på allvar och inte driva med åklagare och förhörsledare men tvivlar på om det kommer att hjälpa.

Opassande tipsar om att:
  -"Du kan följa flödet från livebloggare, analyser och nyheter kring händelsen från livesiten piratpartiet tillhandahåller. Bloggaren "piratpartisten" håller dessutom på att samla ihop en massa material från utsändningarna till en torrent. Högupplösta bilder från rättegången finns dessutom att tillgå som torrent tack vare xm7 som kommer att fortsätta att lägga upp nya paket med bilder efterhand."
Du kan även följa rättegången  genom att läsa Oscar Swartz blogg på E24.

Scaber Nestor har listat all media som har skrivit om rättegången mot TPB.

Läs Erik Lakomaas gästblogg "PR-perspektiv på rättegången" hos Christian Engström.

DN SvD SDS DB Ny Teknik AB
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , ,

Multinationella företag vill tysta Pirate Bay

I morgon börjar rättegången mot Pirate Bay. Pirate Bay möter musik och filmbranschen, en masa multinationella jättar som : Sony BMG, Universal, MGM, Colombia Pictures, Warner Bros, EMI, 20th Century Fox, Activision, med flera i rättegångssalen på Flemingsgatan i Stockholm. I en bytteliten sal som snabbt lär fyllas.
Svenska Dagbladet bloggar live från rättegången genom Sam Sundberg i The Pirate Bay-bloggen. Många andra förväntas också liveblogga. Rättegången kommer att  hårdbevakas  då resultatet får stor betydelse för det fria flödets framtid  på Internet.

Rick Falkvinge skriver om "Årtiondets politiska rättegång"  i en debattartikel i Aftonbladet. Han gör en jämförelse med förbudet mot tryckpressen i Frankrike år 1535 och pekar på att i rättegången mot Pirate Bay att  de som ger kunskap och kultur åt folket ånyo sitter på  på de anklagades bänk .

Scaber Nestor undrar:
-"Hur är det juridiskt möjligt att kunna stämma Pirate Bay för förlorad inkomst när de redan genom privatkopieringsersättningen (kassettskatten) får ersättning för förlorad inkomst?"
 
SR informerar:
-"Sedan tio år tillbaka betalar vi en särskild upphovsrättsavgift till producenter, musiker och andra upphovsmän varje gång vi köper en inspelningsbar skiva. Detsamma gör vi när vi köper inspelningsapparat som en MP3, DVD-brännare eller TV-box med hårddisk. Avgiften är inbakad i priset och en hårddiskinspelare kostar flera hundra kronor extra. Den här dolda beskattningen ger upphovsrättsbranschen hundratals miljoner i intäkter. Men kunderna känner inte till avgifterna."


Mary pekar på att rättegången mot Pirate Bay kommer att bli en rysare då den handlar om så mycket mer än fildelning; friheten att agera på Internet och vår personliga integritet; upphovsrätt,  ip-nummer som bevis och civila poliser.
 
Relaterata SvD 1 2AB, DN, custompc
Bloggat: Scaber Nestor, MinaModerataKarameller, Rick Falkvinge, Christian Engström
Pingat på  Twingly, Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,,

H.E.A.T. till Moskva!

H.E.A.T. gick lätt vidare till Globen i den andra deltävlingen i Melodifestivalen. Dunder och brak, massor av energi och helt rätt. Det mest uppfriskande som hänt så här långt. Efter Janis Joplin inspirerade Ugglas då förstås.

Musiksmaken är ju som bekant som  baken delad. Många gillar schlager  andra ser ett schlagerträsk.
Vad är tristare än Melodifestivalen? Schlager är så förutsägbart och ändå kan många av oss inte låta bli att titta. Vi bänkar oss troget som vi gjorde som barn framför TVn.
 Måns Z visst är han professionell, sjunger bra och kan dansa. En prins i schlagerlandet, men så dötrist, stendött  och plastigt!  
 Petra Mede det är Du som lyfter hela Melodifestivalen.
relatyerat: AB 1
Bloggat: heksann
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , ,
 

Norge räds FRA.

Liberal venstre i Norge   kräver att den norska regeringen satsar på en informationskampan om FRA-lagens följder för norska medborgare och landets näringsliv.
-"Den svenska övervakningslagen är chockerande och berör direkt internettrafiken till och från Norge. Personer och näringsliv här i landet kan bli övervakade."
I Sverige har   all annan trafik inkluderat den nosraka som går via svensk kabel övervakats av FRA sedan 1 januari i år.  Kritiken har tystnat. Regeringen har tilsatt en kommitté som ska granska efterlevnaden av de 15 tillägspunkterna  i FRA-lagen.  Vad sjutton hjälper det när  lagen i sig är oetisk  och de 15 tilläggspunkterna  endast är ett skynke bäst beskrivet som kejsarens nya kläder?
För några dagar sedan höjde Jon Wessel-Aas vid Internationella juristkommissionen rösten.
Han menar att  FRA-lagen en kränkning mot de norska medborgarna. Det är vad vi försökt övertyga den regeringen om under hela den tid debatten om FRA-lagen  varade. FRA-lagen kränker de mänskliga rättigheterna och är ett hot mot demokratin. Vi vill inte bli avslyssnade. Privata telefonsamtal och mail vi behålla för oss själva.  De ska inte avlyssnas och lagras för att senare plockas fram.  Så   vi förstå norrmännens och norrkvinnsens oro för FRA-lagens följder.

 Bloggat: Björn Wadström, Pär Ström, Leo Erlandsson , Scaber Nestor , Tomas Hartman
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om   , ,

Ett vintrigt sommarparadis

Vinterlovet skenade iväg alltför snabbt. Västkusten bjöd på sin bästa sida med sol, sol och åter sol i ett vintrigt sommarparadis. Så nu har jag bestämt mig...
 

Bara fyra månader och några veckor kvar till sommar och en ledighet som  inte kommer att brytas av tider att passa eller jobb som kallar. Det ska bli mitt livs längsta sommarlov.  Oj vilken känsla! Jodå. jag har bestämt mig. Lämnar in min ansökan om entledigande. Så fint står det på papperet som väntar på chefens underskrift. Mitt i finanskrisen lägger jag av , tar ledigt , slutar. Och bara finnas till, inte göra. Ett mycket klokt beslut.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

A-ordet som politiskt vapen.

Att beskylla de som kritiserar staten Israels övervåld i Gaza för antisemitism är ett försök att misskreditera kritikerna.  Att beskylla någon faskeligen för antisemitism är ett politiskt vapen som används för att skapa guilt-by-association. Ett vapen som slår tillbaks på brukarna. Att skjuta budbäraren lönar sig knappast i längden. Legitim kritik mot staten Israel kan inte gömmas bakom falska beskyllningar om antisemitism!

Att beskylla Jinge för antisemitism genom att förvränga och felcitera  är ett sanslöst ohederligt tilltag.
 Att sedan beskylla Lars Ohly och Ali Esbat för antisemitism för att de sagt sig läsa Jinges blogg är ett präktigt övertramp. Jinges blogg är den mest lästa av alla politiska bloggar i Sverige. Just nu har Jinges blogg haft 10866 unika besökare sedan i måndags.

Det finns anledning att påminna om  Forum för Levande Historias och BRÅs intoleransrapport.


 I vilka grupper som antisemitismen frodas är tydligt.  Självklart måste all antisemitism fördömas.  Risken är att betydelsen går förlorad då några använder antesemitism som slagträ mot politiska motståndare. Att kalla befogad kritik mot staten Israel  antisemitisk är inte bara föraktligt utan också direkt skadligt, därför att det förringar den verkliga antisemitismen.

Motbilder visar vilka personerna bakom anklagelserna mot Jinge mfl,  som togs in i  sydsvenskan., egentligen är.


Att de här personerna håller sig med en egen definition av anisemitism är helt klart.


Tidigare inlägg:
Minnet av förintelsen får aldrig blekna
Bloggat: Svensson, Lasses blogg, Jinge , Motbilder, Gaza Peace , Claes Krantz Steve Lando
Läs andra intressanta bloggar om  , , , ,
 ,
Relaterat:Afton, Dagen, DN, SvD SvD

Inhuman svensk flyktingpolitik

Ett 50-tal personer tvingades ombord på den chartrade Airbus A320 och flögs till Bagdad i Irak i morse. 5 000 irakier ska utvisas Detta trots att oron och osäkerheten i Irak på intet sätt förbättrats. I Januari dödades 300 irakier.Över 2, miljoner irakier är idagsläget internflyktingar och ca 2 miljoner irakiska flyktingar har flytt till andra länder.
- (Aftonbladet)" Migrationsverket fattade i juli 2007 ett vägledande beslut om att det inte råder någon inre väpnad konflikt i södra och centrala Irak. "
Migrationsöverdomstolen har bestämt att det inte finns någon fara för avvisades liv i Irak och där ska heller inte finnas någon väpnad konflikt säger domstolen. Amnesty, Röda korset och UNHCR håller inte med. Regeringen har döpt 2009 till återtagandeåret. Ytterligare ett nysvenskt ord uppfunnet av alliansregeringen. Människor med skyddsbehov ska skickas tillbaks och göre sig inte besvär i Sverige det är tydligt. Samtidigt godkänns arbetskraftsinvandring. Den här ekvationen går inte ihop!
Tidigare inlägg: Hungerstrejk

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , ,

Vetenskap och vidskepelse i bibelbältet.

Är vi bättre bildade här i Sverige?
Jag minns en stor upprörd insändare i lokal pressen med rubriken"Vet den vänstra handen vad den högra gör"? Insändaren ondgjorde sig över att en lärare tagit upp evolutionsläran och dessutom nämnt Karl Marx. Vi var nyinflyttade och hade börjat våra första lärarjobb min man och jag.   Det tog ett tag att vänja sig vid stämningar av det här slaget. 
Nu är detta några decennier sedan och klimatet i sta´n har förändrats även om liknande tankar poppar upp dåoch då. Vad sägs om att förklara Vietnamkriget med en ond ande som svävat ovanför området? Jodå det finns de som på allvar tror det.
Då krävs finkänslighet och pedagogisk  kunskap för att inte såra och föra tanken vidare...

Bloggat: Svensson

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,


Norsk oro avfärdas.

Det började med att en norsk jurist pekar på att datalagringsdirektivet och  FRA-lagen innebär att Sverige  bryter mot de mänskliga rättigheterna och Europakonventionen. 
-"Tanken ligger obehagligt nära ett totalitärt system", skriver Wessel-Aas om kombinationen av datalagringsdirektivet och FRA-lagen."
Jon Wessel-Aas är ordförande i Internationella juristkommissionens norska avdelning.

Även den norska regeringen är  kritisk till lagen:

- "Regeringens ståndpunkt är en djup skepsis så här långt", säger kommunikationsminister Signe Navarsete.

 Reinfeldt visar ingen oro  och hänvisar  till den kommitté som ska granska FRA:s verksamhet för att se om den bedrivs på ett etiskt riktigt sätt.  Att FRA:s verksamhet i sig är oetiskt och kränker  den personliga integriteteten har statsministern svårt att ta in.

 Att  Icke misstänkta personer med den nya datalagringslagen ska  behöva få sin kommunikation kartlagd är inte anständigt anser Anders Linder i SvD

Federly   som i riksdagen fällde krokodiltårar då han aviserade att han tänkte rösta ja till FRA-lagen säger kallt  att norrmännen får väl skaffa sina egna kablar. Så avvisar han den norska kritiken och oron  över att Sverige får tillgång till den norska internettrafiken.

Under andra världskriget vek sig den svenska regeringen för Hitlertysklands propåer och tillät bl a transittrafik av tyska soldater genom Sverige. Nu igen ställer sig regeringen på de mäktigaste sida genom att böja sig för USA  i fråga om FRA-lagen och EU när det gäller datalagringsdirektivet. 

Några som bloggat: Satmaran,  Leo Erlandsson, Scaber Nestor Hellman
MinaModerataKarameller Rick Falkvinge Opassande


Media:DBSVT-opinionDN1, 2, IDG, SDS,NyT AB AB2 AB3

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om ,
,

 

Borg och alliansen lämnar rodret obevakat.

Anders Borg i går;

-"I detta nationella nödläge så sitter vi alla i samma båt."


Förstår inte Anders Borg att det är en himmelsvid skillnad att stå och glänsa på kommandobryggan jämfört med att jobba i maskinrummet?  Allt fler får ju tack vare alliansens utanförskapspolitik inte ens plats i båten. Att försöka bota den nyliberala smitthärden med hjälp av nyliberal ekonomisk politik är, som Naomi Klein sa, inget framgångsrecept.
Att lämna rodret till marknaden och tro på en självsanering  är ett recept med bäst före datum.
Anders Borgs sätt att beskriva krisen  som en väderman är inte speciellt betryggande:
-"Den ekonomiska krisen var enligt Borg en ”höststorm” som sedan blev till ”en vargavinter”. ”Det blir vinter hela året” var hans senaste spådom. Regeringen gör allt för att avpolitisera krisen och framställa den som en väderprognos. Inget som Sverige kan göra något åt. Borg vill vänta med åtgärder för att ”spara på krutet”."(Aftonbladet)

  Arbetslösheten ökar samtidigt som varslen fortsätter. Riksbankschefen talar om kris med stora bokstäver KRIS. En sänkning av räntan lindrar  för de som sitter trångt men är ingen garanti för ökad konsumtion. Förlorarna blir de som sparat i det som kändes säkert, räntefonder.
Med allt fler arbetslösa minskar skatteintäkterna för både stat och kommun. Skattesänkningarna  gynnar de som redan har och lär inte heller öka konsumtinen. Kommunerna efterfrågar stimulanspaket för att slippa varsla kommununanställda. Då sitter Anders Borg och alliansen still i båten.

 Näringslivsveteraner ställer bolagsdirektörerna till svars för finanskrisen i en debattartikel i Dagens Nyheter:
-" En liten klick privata ekonomiska makthavare gynnar varandra på bekostnad av pensionssparare och löntagare.[...] Statens stöd till banksektorn riskerar att gynna bankoligopolet och höja bankernas vinster snarare än hjälpa deras kunder. Finansinspektionen konstaterade i sin senaste rapport att bankerna vidgar sina marginaler till företagen och lånekunderna"

Risken finns att sänkningen av reporäntan får samma effekt, att bankerna ökar sina marginaler istället för att underlätta för kunderna. Att riksbanken nu sänkt räntan ner på den lägsta nivån någonsin är ett tecken på att det står riktigt dåligt till med den svenska ekonomin
I alliansens Sverige får man även i kristider skylla sig själv om man blir sjuk, eller arbetslös. I alliansens Sverige har de som redan har gynnats av skattesänkningar samtidigt som de arbetslösa fått en sämre situation med sänkningen av arbetslöshetsersättningen. Vem kan försörja sig med halverad lön? Den sämsta a-kassan i Norden är den svenska. I alliansens Sverige pågår nu den ökända chockterapi som uppfanns av Milton Friedman. Hur ska man annars tolka Anders Borgs uttalande om att sitta i samma båt och att spara på krutet?

Bloggat: Ett hjärta Rött, Alliansfritt Sverige, Röda Malmö , igen
Andra intressanta  bloggar om: , , , , , ,

Tjuvstart i Hunnebo


Idag tjuvstartade vi firandet med lång middag på Bella  Gästis i Hunnebostrand.
och lååång promenad  i gnistrande nysnö till Ulebergshamn .
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Fortsatt köpbojkott!

Bilden som jag hittade hos Scaber Nestor som  han i sin tur  hittat på facebook-gruppen "3 week global media-boycott hjälpte mot min abstinens. Abstinens= vill gå på bio och se Mammut nu och vill köpa Bruce Springsteens senaste nu!

Och jag som inte ägnar mig åt fildelning ens en gång...... men en musik-och filmbransch som fått frikort att agera som privatpolis skapar rättsosäkerhet och kontroll som ingen vill ha.

The items on the boycott-list are:

* No purchases of CD's.

* No purchases of films.

* No purchases of computer games.

* No visits to movie theaters.


* No movie rentals.The boycott starts February 9th, 2009 and ends March 1st, 2009


Bloggers that support this boycott are:
Svensk Myndighetskontroll (founder), Scaber Nestor, Jens Odsvall, Farmor Gun i Norrtälje, Sidvind, Olofs Blogg, Mina Moderata Karameller, Calandrella, Argast Nu, Satmaran, Thomas Hartman, Scratches and Dust, XORbot, Ett otygs funderingar och betraktelser, Anna Troberg, Henrik Alexandersson, Jörgen Boström, Updiggers, Alla dessa åsikter, Anders Widén, Erik Hultin., El Rubio, Anohito, Sanna: Mina ord, A. Mikael Eriksson, Bitches, Bruises, Booze & Blackouts., Christian Engström (pp), Törnebohms Hotspot., Kattkorgen, Sagor från livbåten, Tango för enbenta, Sultans Blogg, Kulturbloggen, Margareth Osju, Eyesx, Mikeees Songs, Hampus Algotsson, Hellre upplyst än nedsläckt , Out Off Line , Silvertörne, Nuttes Funderingar, Promenader och Utflykter annarkia, Elftown Zebrastyle Tankefel och Dylikt Isak Gerson Jan Sjöholm Hjalmar den Onde Andreas Viklund Arvid Österlund JMB Pastor Bentonit Dexion a system apart


En norsk jurist pekar på att datalagringsdirektivet och  FRA-lagen innebär att Sverige  bryter mot de mänskliga rättigheterna och Europakonventionen.
-"Tanken ligger obehagligt nära ett totalitärt system", skriver Wessel-Aas om kombinationen av datalagringsdirektivet och FRA-lagen.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , ,

"Herre Gud", vilka dumheter!

Ska Sverige bli en gudsstat, en teokrati á la USA? Snälla Else-Marie Lindgren Sverige är sedan länge ett sekulariserat samhälle. Att föreslå att statsminister Reinfeldt ska avsluta sina tal till nationen med att säga : ”Gud välsigne Sverige”  (välsigna?)är ett urbota dumt förslag. I vilken verklighet befinner sig E Lindgren egentligen? Sverige är ett av världens mest sekulariserade samhällen och bör så förbli. Politik och religion kommer det inget gott ur. Det har historien visat allt för ofta.
Det ena konstigare förslaget efter det andra kommer från KD . Det verkar som om partiet inget högre önskar än att få lämna riksdagen vid nästa val.
 
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , ,

Enbart förlorare i det israeliska valet?

Att Israel är ett rasistiskt och djupt segrererat land gav utslag i valet. Liebermans extremhögerparti Yisrael Beitenu blev det tredje största. Ett parti, som vill förvisa de israeliska palestinierna utanför Israels gränser , appelerade till målgruppen ryska judar som hänvisats till Israels utkanter i de olagliga bosättningarna på ockuperad mark. Oron för att få utrymma, om internationell lag följs, skapar grogrund för tanken att införliva samtliga bosättningar i  Israel och samtidigt få bort palestinierna från området .
Tzipi Livni eller Netanyau som regeringsbildare spelar ingen större roll för en fredspsrocess som sedan länge varit död.
Livni som leder Kadima-partiet  är en av de som ivrigast försvarat  Israels rätt till självförsvar, övervåldet,  terrorbombningarna och brotten mot folkrätten i Gaza . Benjamin Netanayhu som leder högerpartiet Likud är en känd försvarare av de illegala bosättningarna på Västbanken.
Oavsett vem av de två största kandidaterna som får uppdraget att bilda regering är risken stor att palestinierna förlorar det israeliska valet. Om det blir Liebermans extremistiska högerparti eller  Ehud Baraks Arbetarparti som kommer att ingå i en regeringskoalition kanske trots allt har viss betydelse för palestiniernas framtid. Något som Eli Göndör som bott 25 år i Israel och där varit aktiv i den israeliska fredsrörelsen inte håller med om . Han skriver på Newsmill:

”Israels alla krig och ockupationer har med få undantag genomförts av arbetarpartiet. Undantagen är Libanon 1982 och 2006 samt den senaste militära interventionen i Gaza. Det var arbetarpartiet som efter kriget 1967 bestämde sig för att tillåta israeliska bosättare i Hebron, tillåta fortsatt kolonisering på Golanhöjderna, utmed Jordan floden, på Västbanken, Gazaremsan och på Sinaihalvön.”

Medan världens strålkastarljus riktats mot valet hopas hjälpsändningarna vid Gazas gränserna. Inne i Gaza fortsätter lidandet efter förödelsen och dödandet.
 Vilka planer smider Israels politiska ledare för Gaza? När ska världssamfundet ställa krav på Israel och ställa ansvariga för folkrättsbrotten till svars? Vem tar ansvar för att en rättvis och jämlik framtid  kommer att gälla alla i området? Om inget sker blir alla förlorare

Bloggat:Steve LandoRöda Malmö, Jinge, Gaza Peace , Motbilder
Media: AB DN1 SvD12 DagenSydsv Sydsv2
Läs andra intressanta bloggar om politik, israel, palestina, gazatzipi livni, netanyahu, lieberman

 

Vinnare och förlorare?

Att Israel är ett djupt segrererat land gav utslag i valet. Liebermans extremhögerparti Yisrael Beitenu blev det tredje största. Ett parti ,som vill förvisa de israeliska palestinierna utanför Israels gränser, appelerade till målgruppen ryska judar som hänvisats till Israels utkanter i de olagliga bosättningarna på ockuperad mark. Oron för att få utrymma, om internationell lag följs, skapar grogrund för tanken att införliva samtliga bosättningar i  Israel och samtidigt få bort palestinierna från området .
Tzipi Livni eller Netanyau som regeringsbildare spelar ingen större roll för en fredspsrocess som sedan länge varit död.
Livni som leder Kadima-partiet  är en av de som ivrigast försvarat  Israels rätt till självförsvar, övervåldet,  terrorbombningarna och brotten mot folkrätten i Gaza . Benjamin Netanayhu som leder högerpartiet Likud är en känd försvarare av de illegala bosättningarna på Västbanken.
Oavsett vem av de två största kandidaterna som får uppdraget att bilda regering är risken stor att palestinierna förlorar det israeliska valet. Om det blir Liebermans extremistiska högerparti eller  Ehud Baraks Arbetarparti som kommer att ingå i en regeringskoalition kanske trots allt har viss betydelse för palestiniernas framtid. Något som Eli Göndör som bott 25 år i Israel och där varit aktiv i den israeliska fredsrörelsen inte håller med om . Han skriver på Newsmill:

”Israels alla krig och ockupationer har med få undantag genomförts av arbetarpartiet. Undantagen är Libanon 1982 och 2006 samt den senaste militära interventionen i Gaza. Det var arbetarpartiet som efter kriget 1967 bestämde sig för att tillåta israeliska bosättare i Hebron, tillåta fortsatt kolonisering på Golanhöjderna, utmed Jordan floden, på Västbanken, Gazaremsan och på Sinaihalvön.”

Medan världens strålkastarljus riktats mot valet hopas hjälpsändningarna vid Gazas gränserna. Inne i Gaza fortsätter lidandet efter förödelsen och dödandet.
 Vilka planer smider Israels politiska ledare för Gaza? När ska världssamfundet ställa krav på Israel och ställa ansvariga för folkrättsbrotten till svars? Vem tar ansvar för att en rättvis och jämlik framtid  kommer att gälla alla i området? Om inget sker blir alla förlorare

Bloggat:Steve LandoRöda Malmö, Jinge, Gaza Peace , Motbilder
Media: AB DN1 SvD12 DagenSydsv Sydsv2
Läs andra intressanta bloggar om politik, israel, palestina, gazatzipi livni, netanyahu, lieberman

 

Vad händer efter valet?

I dag avgörs valet i Israel.  Ett val som är betydligt mer komplicerat än det i Sverige. Inget parti kan ensamt bilda regering och det finns flera olika faktorer eller dimensioner att ta ställning till, något som kan förklara varför Knesset, parlamentet i Israel har upplösts fem gånger  under en tioårsperiod.
Fyra stora partier slåss om väljarnas gunst vid sidan av en rad mindre partier.  De arabiska partierna får delta i valet men ingen av de andra vill samarbeta med dem. De negligeras i Knesset och lär inte bjudas in till koalitionssamtal efter valet.

 Avigdor Lieberman , som företräder ett parti på yttersta högerkanten vill förpassa de israeliska araberna eller  palestinierna utanför Israels gränser. Partiet Lieberman företräder kallas för "Vårt hemland Israel" och vänder sig till invandrande ryska judar. Lieberman är egentligen mer invandrare än de som han vill slänga ut. Lieberman invandrade till Israel för några decennier sedan medan palestinierna bott i området långt innan staten Israel bildades.
Benjamin Netanyahus  högerparti Likhud väntas bli det största partiet tätt följt av  utrikesminister Tzipi  Livnis mittenparti Kadima.  Inom Likhud finns en högerfalang som motsätter sig varje tanke på en palestinsk stat. Utrikesminister Livni har under hela Gazakonflikten hårdnackat hävdat israels rätt till självförsvar och kan mycket väl tänkas arbeta för att bombningarna av Gaza fortsätter.
Det fjärde satörsta partiet är Ehud  Barak´s Labour. Barak samtal med den palestinska myndigheten och Abbas och avvisar Hamas som palestiniernas företrädare i Gaza.

Det är förödande för utvecklingen i området om  Lieberman kommer att ingå i en koalitionsregering. En politiker som öppet förordar fördrivning av palestinier och som enligt SVT kan tänka sig att använda atomvapen i Gaza. Ett klart uttalat rasistiskt och enligt vänstern ett i Israel ett fascistiskt parti.
 Nu är vänster-högerdimensionen inte den enda i israelisk politik. Det finns fler och ofta viktigare dimensioner, skiljelinjer som avgör hur en koalitionsregering kan se ut efter valet.

-"Men i Israel präglas politiken av flera skiljelinjer: mellan vänster och höger, men också mellan judar och palestinier, mellan religion och sekularism, mellan infödda och invandrade, mellan ashkenazim (europeiskättade judar) och mizrahim (judar med rötter i Mellanöstern). Förekomsten av flera skiljelinjer skapar instabilitet och oförutsägbarhet i israelisk politik. Denna problematik analyseras föredömligt i Isabell Schierenbecks bok Det splittrade Israel? Politiska och sociala skiljelinjer (Studentlitteratur, 2006).
"( Ulf Bjered, professor i statskunskap)

Valutgången och den koalition som kommer att bilda regering kan vara avgörande för hur en ev fredsprocess i framtiden kommer att utvecklas. Intressant blir att se vilket ben president Obama kommer att välja. Stöd åt fortsatt konfrontation med Hamas eller dialog   för att påbörja en fredlig lösning på konflikten?
Eller blir resultatet det som Svensson förutspår:
-Om Netanyahu vinner valet, om Livni vinner valet, om Barak skulle vinna valet, så spelar det igen större roll. Politiken kommer att se ungefär likadan ut. Men olika retorik kommer att omge den."

Såväl fredsvänner som ockupationsmotståndare både bland israeler och palestinier anser att det är bättre att Netanyahu vinner. Då blir ockupationen och apartheidsystemet i alla fall ärligare.

Bloggat:Steve Lando, Svensson,  Jinge
Media: DN, SVD, VG, DB, SDS1, SDS2, Dagen, AB
Läs även andra intressanta  bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Allvarliga attitydproblem

Vilken människosyn har egentligen Malmöpolisen och åklagarmyndigheten?
Förnedrande bemötande och rasistiska uttalanden avslöjar en osmaklig machostil och en elitistisk och näst intill fascistoid människosyn. 

-Två poliser i Malmö ska ha filmat en amfetaminpåverkad man på psykakuten för att få honom att medverka i en hälsning till en poliskollega som hade födelsedag. (AB) Förundersökningen lades ned av åklagarmyndigheten trots anmälan från sjukvårdspersonal.

Upprepade händelser där polisen visar ytterst dåligt omdöme  avslöjas.
Beklämmande att åklagarmyndigheten låter händelser av det här slaget passera. Uppenbarligen delar åklagarmyndigheten  Malmöpolisens attitydproblem. Hur ska man annars tolka åklagrmyndighetens nonchalanta agerande?

Bloggat:  Tobias jjn Jinge  Svensson, Röda Malmö

Läs även andra bloggares intressanta  åsikter om , , , , , ,  

Februarilov på kusten.

Lov,ledigt,
 sol och hav.


Lugnt, fridfullt,
folktomt,
luft att andas.
Västkusten.M, Tyra och jag.
Nästan hela veckan.
Det är livet.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Köpbojkott från idag.

Ipred-lagen gav musik- och filmindustrin grönt kort att agera som privatpoliser. Rättstryggheten satt ur spel. För vad? För att jaga fildelare och slå vakt om en ålderdomlig struktur.
Nina Persson sa i en intevju i Jönköpingsposten apropå fildelning att det blivit roligare nu då vi måste ge oss ut och möta vår publik. Förut handlade det endast om att sälja så många skivor om möjligt.
En bransch som jagar sina egna konsumenter  har den någon framtid? En bransch som vingklipper en tjänst som Spotify, en tjänst som i praktiken skapar fler konsumenter, en tjänst som snabbt sprider ny musik och håller  kvar musikintresset hos många som annars skulle falla ifrån, måste vara helt förblindad och fantasilös. Nya tider måste skapa nya vägar.
En global köpbojkott initierad av Svensk Myndighetskontroll är ett utmärkt initiativ. Jag deltar från start.
Köpbojkotten börjar idag och pågår tre veckor fram till den 1 mars.

 Jag kopierar från  Scaber Nestor som har kontroll över vika som deltar och vad som händer:

The items on the boycott-list are:

* No purchases of CD's.

* No purchases of films.

* No purchases of computer games.

* No visits to movie theaters.


* No movie rentals.The boycott starts February 9th, 2009 and ends March 1st, 2009Med tanke på den stundande rättegången mot Pirate Bay är det intressant att  Sydsvenskan har börjat fildela på Pirate Bay . De har lagt upp söndagens specialserie om upphovsrätt och fildelning på siten. Nu finns hela artikelserien att läsa på deras nätbilaga:

Kriget mot kunderna, av Anders Mildner

Jag känner att jag inte gör något fel, om Peter Sunde(TPB), av Alexander Kuprijanko

Med flaggan i topp, om Rick Falkvinge(pp), av Anita Kratz

Fakta om fildening, av Alexander Kuprijanko

Försvarstalet, av Fritz-Anton Fritzon


Bloggers that support this boycott are:
Svensk Myndighetskontroll (founder), Scaber Nestor, Jens Odsvall, Farmor Gun i Norrtälje, Sidvind, Olofs Blogg, Mina Moderata Karameller, Calandrella, Argast Nu, Satmaran, Thomas Hartman, Scratches and Dust, XORbot, Ett otygs funderingar och betraktelser, Anna Troberg, Henrik Alexandersson, Jörgen Boström, Updiggers, Alla dessa åsikter, Anders Widén, Erik Hultin., El Rubio, Anohito, Sanna: Mina ord, A. Mikael Eriksson, Bitches, Bruises, Booze & Blackouts., Christian Engström (pp), Törnebohms Hotspot., Kattkorgen, Sagor från livbåten, Tango för enbenta, Sultans Blogg, Kulturbloggen, Margareth Osju, Eyesx, Mikeees Songs, Hampus Algotsson, Hellre upplyst än nedsläckt , Out Off Line , Silvertörne, Nuttes Funderingar, Promenader och Utflykter annarkia

Om Pirate Bay:ABExprDN, SvD , SvD2, SvD3,IDGIDG2, SydSv,SydSv2, SydSv3SydSv4, Christian Engström

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,  
 

Fula rostfläckar i polisens varumärke.

Jargongen inom poliskåren i Malmö avklädd in på bara skinnet.
Förakt och rasististiska uttryck drillas in under internutbildning.
Avslöjandena om rasistiska uttalanden och rasistiska undertoner bland poliser i Malmö är  enligt Sydsvenskan inte en engångsföreteelse.Under internutbildningen har namn som "Neger Niggersson" och "Oskar Neger" använts. Trots anmälan till polisledning vidtogs aldrig någon internutredning.
-(DN)"Flera anställda slog larm till den högsta ledningen, skriver Sydsvenskan. Men Lars-Folke Piledahl, då biträdande länspolismästare, förnekar att han känner till namnen "Neger och Niggersson". Tidningen publicerar dock ett mejl som visar att han blev informerad. Inte heller länspolismästare Eva Årestad Radner säger sig känna till händelsen."
Man kan ju undra om rasismen sitter inpyrd i väggarna. Polisens varumärke stärks inte av händelser som dessa. Tvärtom undergrävs förtroendet för inte bara polisen utan också för åklagarmyndigheten. De tre poliser som uttryckte rasistiska kommentarer i samband med upploppen i Rosengård kommer inte att åtalas.Vilka åtgärder vidtas för att markera och förebygga händelser av det här slaget? Det är förödande för polisens verksamhet att händelserna ägt rum och en total katastrof om inget händer.

Media: Sydsv 1 DN1 2 3 SvD 1 2
Läs andra intressanta Bloggar om politik, samhälle, polisen, malmö, rasism
Bloggat: Claeskrantz  Röda Malmö Svensson

Munkavle och fortsatt övervåld, en misslyckad strategi.

Israels överfallsvåld, bomb- och fosformattor över Gaza  riktade strålkastarljuset mot vad som försigick och försigår i Gaza och på Västbanken och hur palestinier behandlas av ockupationsmakten. Rapporterna chockerar och får många av oss att undra varför Israel ska mätas med annan måttstock.
Ett fartyg fulllastad med krisförnödenheter har rammats och nu igen stoppats och bordats av israelisk militär. En besättning som vill bistå och lindra nöden överfölls, slogs ned, bakbands och släpptes sedan på olika håll.  Palestiniernas motståndsvilja  ska slås ned och kuvas. Att det är det som är det bakomliggande syftet med attackerna mot och behandlingen av Gazaborna det har vi för länge sedan förstått. Att de som vill stödja och bistå ska skrämmas iväg  så att palestinierna står där helt övergivna är den senaste given. Det kommer aldrig att lyckas lika lite som israels advokater kunnat skrämma eller tysta kritiken mot den israeliska statens handlande.

-"Endast kring 40 lastbilar om dagen förs nu in till Gaza. Innan attackerna krävdes 15 lastbilar enbart för att föda Gazas befolkning ", skriver Hampus. utsvältningen av avstängningen av Gaza fortsätter i oförminskad styrka.
Är det någon som förvånas över att det blir som  Röda Malmö skriver:

- "De israeliska ledarna visar gång på gång att de inte vägleds av minsta vilja till fred eller normala mänskliga hänsyn. Är det konstigt att folk kastar skor på den israeliske ambassadören i Sverige? Det är i varje fall bättre att kasta skor än att kasta fosforbomber på människor som israelerna gjorde i Gaza."
Eller att Davis-cup match mot Israel riskerar att få spelas inför tomma läktare?
Attackerna mot Gaza har enligt en opinionsunderökning stärkt stödet till Hamas såväl i Gaza som på Västbanken. Tvärt emot israels avsikter.

Uri Avnery, journalist och före detta ledamot i Knesset. En av grundarna av fredsorganisationen Gush Shalom skriver i Aftonbladet under rubriken "Höj rösten mot Israel":
-"Det är naturligtvis mycket bekvämt för israeliska politiker att kunna stigmatisera all utländsk kritik – till och med om de utländska kritikerna bara upprepar vad många israeler säger."

Fler som bloggat: Motbilder, Röda Mamö, Jinge, Queen of light
Bloggar om politik, Gaza, israel, palestina, ockupation,

Skatten sänks medan välfärden offras.

Alliansregeringen har råd att sänka skatten men anser sig inte ha råd att rädda välfärden.
 Finanskrisen slår hårt mot de flesta arbetsplatser. Varslen duggar så tätt att många av oss inte reagerar längre. Inte så länge vi själva inte drabbas.
Även kommuner och landsting hissar nu varningsflagg och vädjar till regeringen att bistå med ökade anslag från staten. Men se där säger  beslutsfattarna nej trots att nya friska miljarder ställs till banksektorns förfogande. De som spekulerat oss in i kris får stöd medan kommuner och landsting får klara sig själva. Så många som  15 000 kommer att mista jobben  inom kommun och landsting. Det är vården, skolan, barn- och äldreomsorgen som kommer att drabbas. Välfärden får stora sprickbildningar samtidigt som arbetslösheten ökar.
Hur man utan att blinka kan stödja spekulanterna men förvägra de som sköter vår omsorg ,de som upprätthåller stora delar av välfärden är en ekvation jag har svårt att gå ihop.
Är det möjligen så att den borgerliga regeringen gärna ser att den kommunala skolan och omsorgen  försämras till förmån för en snabbare privatisering? Är det det som ligger bakom regeringens kalla hand inför kommunernas nödrop?

Bloggat: Ett hjärta rött och Röda Malmö LO-rapporten om ökade klassklyftor, Claeskrantz  Jinge
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Bildt´s uttalanden efter besöket i Gaza saknar kraft

Israel har medvetet förstört industrier i Gaza var utrikesminister Carl Bildts uttalande under besöket i Gaza. Vilka glasögon använder Carl Bildt? Hela infrastrukturen har medvetet förstörts. Trygga punkter som FN-byggnader bombades för att visa att palestinierna inte går säkra någonstans. Attackerna mot Gaza var nogrannt planerade och utstuderat grymma.  Civilbefolkningen var måltavlor för bomber och fosfor.
Visst måste gränsen öppnas, Gaza kan inte fortsätta att var världens största utomhusfängelse.
Men det räcker inte.  EU borde upphöra med förhandlingarna med Israel i nuläget och  sätta press på staten Israel att uppta fredsförhandlingar  och häva ockupationen. Brotten mot folkrätten måste undersökas och förövarna ställas inför ICC. 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , ,

Ett pensionssytem byggt på spekulation.

Pensionssystemet är i gungning och Sahlin, Östros och Palm öppnar plåsterburken. Tropts rubriíken"Nu måste vi göra om vårt pensionssytem" är det inte det trojkan efterlyser. Lite plåster här och där för att döva den ökande kritiken mot pensionssytemets grunder är vad de föreslår. Plåster som avser att lindra plågan men som inte kan läka såret.
Våra pensionspengar har satsats i riksbolag som går back i finanskrisens spår.  PPM-systemet har pytsat ut pensionspengarna på börsen och bidragit till den spekulationskarusell som fick finanssystemet att rämna.  Man spelar med våra pensionspengar och nu tittar beslutsfattarna sömnigt upp och undrar varför insatta pengar inte ger vinst. I slutänden är det pensionärerna som dyrt får betala med sämre livsvillkor efter långt yrkesliv. Dags att riva upp och göra om och skapa ett tryggt pensionssystem utanför spekulationsekonomins giriga klor.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , ,

Stora Bloggprisgalan ser jag live i kväll.(2)

Jag hade planerat att ha delta i Stora Bloggprisgalan i kväll tillsammans med min bloggande syster. På grund av en massa olika omständigheter  blir det nu inte av. Visst hade det varit kul att få se och prata med alla bloggkompisar som vimlar omkring på galan.
Vad glad jag blev när jag ser att att det går att följa galan live via Aftonbladet, Twitter eller Bambuser. Aftonbladet sänder från klockan 20:00. Ni vinkar väl när ni kommer i bild. Njut av spektaklet och tänk på att allt är en lek. 
Mymlan Du sopar mattan med de andra i sin kategori så klart och vad kan vara mer passande än att Opassande tar hem priset i kategorin Politik och samhälle. Det håller jag tummarna för.

Bloggpriser
 Opassande vann priset i kategorin Politik och samhälle. Helt rätt då hon lärde oss mycket om FRA och hjälpte oss att hitta rätt information med sina snygga sammanfattningar.
Grattis Moderskeppet! En av de bloggar jag nominerat vann i kategorin Teknik och prylar. Hurra! Tack vare er känner jag mig riktigt bekväm med bildredigering i Photoshop. Men stopp och belägg, vad var det ni sa om 40-50-åriga gubbar och damer?
Tonårsmamman tog hem priset i kategorin vardag.  Bra val!
Marcus Birro, sport och fritid. Kul särskilt med tanke på alla påhopp han utsatts för i sin egen blogg. En trevlig kille.
Och så modebloggen. Oj hon vet inte vad interagera betyder. Jisses!
Aftonbladets hederspris till StoppaFRAlagen. nu. Applåd! Helt rätt! En komplex lag som behövde jurister, tekniker, journalister, samhälls- och beteendevetare för att penetreras och tydliggöras. Den första bloggbävningen, ett enormt grupparbete som skapade opinion och som visade vad bloggosfären kan åstadkomma.

Aftonbladet live


Bloggat: Mymlan, Opassande, Sandra, MinaModerataKarameller och många många fler
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Stora Bloggprisgalan ser jag live i kväll.

Skulle ha deltagit i Stora Bloggprisgalan i kväll tillsammans med min bloggande syster. På grund av en massa olika omständigheter  blir det nu inte av.
Vad glad jag blev när jag ser att att det går att följa galan live via Aftonbladet, Twitter eller Bambuser. Aftonbladet sänder från klockan 20:00.
Mymlan sopar mattan med de andra i sin kategori så klart och vad kan vara mer passande än att Opassande tar hem priset i kategorin Politik och samhälle. Det håller jag tummarna för.

Bloggat: Mymlan, Opassande, Sandra,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Enbart sjuk

Enbart sjuk
sjuk, sjuk,
magsjuk
fredag, lördag, söndag
frusen, liten ynklig,
fyra kilo lättare.

Världen krymper,

Sjuk och världen krymper,
orken, engagemanget tryter.
Måste vila.
Kanske bloggvila.

Läs även andra bloggares åsikter om  ,

En sjuk värld

Världen är sjuk,
moraliskt förfall,
galenskap.

Solidaritetsarbete med Gaza,
terrorstämplas.

Dubbla måttstockar.
En stat anser sig förmer,
behandlar andra  som löss.
Bombar, fosforbombar,
skjuter civila.

Trots internationell brottmålsdomstol,
brott mot folkrätt och Genevekonvention
inget åtal.
Förövarna  fria?

Utan åtal,
ingen försoning.
Utan försoning,
ingen Fred.

Fel personer åtalas.
 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , ,

RSS 2.0