Organstöld i Israel bekräftas

I ett reportage i israelisk TV medger  den israeliska läkaren och fd chef för kriminaltekniska institutet Yehuda Hiss att organ tagits utan tillstånd något som också tidigare varit känt. Det som är nytt är att uppgifterna enligt AP bekräftas av israelisk militär.

-"Israeliska TV 2 sände i ett långt inslag för första gången de intervjuerna.

– Vi började samla in hornhinnor ... Allt som gjordes var högst informellt. Familjen tillfrågades inte om tillstånd, säger Hiss i intervjun.

Hiss beskiver hur avlägsnandet av hornhinnor mörkades:

– Vi limmade ihop ögonen. Vi tog inte hornhinnor från familjer som vi visste skulle öppna ögonlocken, säger han.

Kanalen rapporterade att läkarna även opererade bort hud, hjärtklaffar och bendelar. Kropparna tillhörde palestinier, men också israeliska soldater och civila och utländska arbetare.

Dödsorsakerna var sjukdomar, olyckor och våld i den israelisk-palestinska konflikten. Ofta togs organen utan tillstånd från anhöriga."(AB)

 

När Aftonbladet publicerade en artikel av Donald Boström där  misstankar om att organ tagits från döda palestinier utan familjens medgivande beskyllde Israel Aftonbladet för antisemitism. Svenska Dagbladets ledarsida var inte sena att hänga på. P Gudmundsson, ledarskribent på SvD gjorde en repris och kom med en grov antydning för bara några dagar sedan. Detta trots att JK  slagit fast att publiceringen inte var hets mot folkgruppen judar och därför inte kan sägas vara antisemitisk.
Kommer SvD att tiga, retirera eller försvara sIna påstående? 
Vad gör Israel nu? Startar de en ny utredningför att ta reda på  hur många offren är, vilka de är och ser till att  skyldiga straffas?

Uppdaterat nu skriver  svt om detta och Helle Klein undrar när de borgerliga tidningarna DN, SvD och Expressen gör detsamma.

Uppdaterad 091222
Intervju med   Nancy Scheper-Hughe. Hons kallar förnekandet en osynlig munkavle.

 

–"Att armén tog organ utan medgivanden från anhöriga var en välkänd hemlighet i Israel. Det hävdar Berkeley-professorn Nancy Scheper-Hughes i en exklusiv intervju med Aftonbladet. Men av pliktkänslor mot landet och av rädsla för att bli svartlistad höll man tyst, säger hon."

 

Media:sr.se, Nyheter24, The Guardian

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Erik Schildt

Förstår inte vart du vill komma.Detta är ju inte någon nyhet utan har varit känt länge. Rättsläkaren Hiss är dömdes (plea bargain) för vad han gjort och degraderades. Seriösa kritiker av Aftonbladets och Boströms agerande har väl inte förnekat att det har förekommit organstölder i Israel. Det är ju inte det saken handlar om.För övrigt har JK inte haft att ta ställning till om Boströms artikel var antisemitisk utan om den utgjorde brott, dvs hets mot folkgrupp. Det är något annat. All rasisism är inte brottslig

2009-12-21 @ 19:35:14
Postat av: Christopher Aqurette

På vilket sätt bevisar detta att Aftonbladet hade rätt? Läs gärna <a href="http://www.newsmill.se/artikel/2009/12/21/bostr-m-vi-klarar-oss-utan-dig">Anna Veeders artikel på Newsmill</a>.Samtidigt undrar jag om du och andra som gärna spyr galla över Israel skulle tycka det var OK om någon journalist påstod att Sverige dödade människor för att ta deras organ och sedan använde fallet med Catrine da Costa som bevis.

2009-12-22 @ 00:37:58
URL: http://www.aqurette.com/
Postat av: annarkia@CA

Det finns inget i artikeln som säger att palestinier dödats för organens skull. Vad som sägs är att palestinier dödats när de deltagit i intifadan och att kropparna förts till institutet och att familjer misstänkt att organ tagits utan deras medgivande.

Vad Hiss bekräftar är att organ stulits från palestinier, något som tidigare tillbakavisats.

Vem spyr galla?

2009-12-22 @ 02:13:14
Postat av: Peter Ingestad

<a href="http://www.newsmill.se/artikel/2009/09/01/kulturhogerns-intellektuella-vanheder?page=1#comment-130467">Varning för Israel!</a>

2009-12-22 @ 10:47:16
URL: http://freged.blogspot.com/
Postat av: Annarkia

@ES

Åtalet mot Hiss lades ned och han är kvar som chefs patolog.

Vad som är nytt är medgivandet om att palestiniers organ stulits vilket förnekats

2009-12-22 @ 12:43:40
Postat av: Erik Schildt

"According to the arrangement, the prosecution will request that Prof. Hiss receive only a reprimand for his involvement in the unauthorized removal of parts from 125 bodies. In exchange, Hiss will admit to the acts. The plea bargain is subject to the approval of the court."http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/90518Jag kan inte gå i god för att artikeln är riktig. Någon annan information har jag inte.

2009-12-22 @ 19:28:30
Postat av: annarkia

@ES

om man känt till varför då påstå att ingen grund fanns för misstankarna om att organ stulits från döda palestinier?

2009-12-22 @ 20:52:04
Postat av: Basunen

Jag tycker jag sett Erik Schildt och några gelikar på en himla massa bloggar nu - med identiska förnekelser. Jobbar i 3-skift just nu va?

2009-12-23 @ 07:44:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback