Ett klimatmöte i krisens tecken.

Ingen kan tvivla på att det är bråttom, bråttom för världens länder att enas runt krafttag för att hindra en klimatkatastrof. Trots detta  krisar förhandlingarna om ett miljöavtal i Köpenhamn och riskera att kollapsa.

H Clinton stormade in på mötet och sa att ingen ska tvivla på USAs vilja trots att USA endast tänker minska koldioxid utsläppen med 4 procent.
Danmark tror inte att länderna kan enas runt ett  utkast till klimatavtal.  Representanter för U-länderna lämnade mötet under en stund i protest mot de utvecklade ländernas ovilja att betala för vad man ställt till med.  Den rika världen  skyller istället de fattiga  för att bromsa och sätta sig på tvären. Vilken sabla röra! Var det något annat att vänta av ett möte med en EU-ordförande som låtsas miljöengagemang men som i grunden  står för betongtillväxt?

Den rika världen
bedriver ett fult spel säger Martina Krüger, Greenpeace, och Ylva Jonsson Strömberg, ActionAid:
- "Att använda biståndspengar för att bekosta klimatåtgärder är att låta världens fattiga ta notan. Risken är att det slutliga avtalet framställs som bättre än det faktiskt är" (SvD)

Koldioxidutsläppen måste minskas om växthuseffekten ska stoppas. Vad händer annars? En totalkollaps?
-"En global uppvärmning med ytterligare två grader kan göra polarområdena sårbarare än väntat. Havsytan kan på mycket lång sikt höjas med sex-nio meter och dränka låglänta kustområden. I Sverige skulle både Göteborg och Malmö hamna under vatten"(DN)


Kina ökar sina utsläpp och USA ska minska med 4 procent. EU leker pingpong och vill inte sänka mer än 20 procent om andra inte gör mer.Ynkligt! Kan man med att lämna Köpenhamn utan en vettig överenskommelse?

Utanför grindarna har tiotusentals personer engagerat sig i stora demonstrationer och alternativa konferenser för att visa allvaret i situationen. Det har inte varit välkommet hos den danska polisen, Lymmelburar, pepparsprej , tårgas och batonger är vad  flera av demonstranternamötts av. Fredliga demonstranter har skymfats på ett sätt som inte hör hemma i en demokrati.

Svensson informerar :
-"Faktum är att lymmelpakatet i alla sina praktiska konsekvenser redan finns i Sverige och att det är därför som regeringen inte ser något problem med att backa upp den danska lagstiftningen."

Bloggat: Jinge, Röda Malmö, Loke, Svensson,
Läs vad andra säger om  miljöklimat, köpenhamn,polisvåld, cop15,politik, samhälle, i

Kommentarer
Postat av: teo

fattar inte varför mötet i köpenhamn bara pågår i knappt två veckor.

Ska man stressa fram ett halvdant avtal bara för att man inte hade tid att förhandla mer.tack för en mycket läsvärd blogg!

2009-12-17 @ 19:19:19
Postat av: annarkia

@teo tack!

mötet har varit förberett sedan länge,

längre tid i Köpenhamn hade nog inte hjälp

2009-12-19 @ 01:08:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback