Ett år har gått och det nya står på tröskeln.

Ett dystert år för folkrätt, klimat och välfärd, men..

I Gaza världens största utomhusfängelse  lever palestinier på grushögarna av sina hus efter Israels terrorbombningar. Blockaden består och i Jerusalem pågår etnisk rensning. . Hur länge ska det internationella samfundet stå vid sidan av och titta på?

I Iran har  regimen helt  förlorat greppet och  svarar med våld och arresteringar mot människor som vill demokrati.

Obama som såg ut att vara en duva visade sig vara hök. En fredspristagare som vill skapa fred med vapenmakt.

Klimatet
får vänta då Köpenhamnkonferensen slutade i fiasko.

Irländarna fick bakläxa och en trilskande president i öst sa ja Lissabonfördraget. till  slut. Så nu får våra valda politiker mindre att göra då makt flyttas ned till Bryssel.

I Sverige har vi på kort tid fått ett övervakningssamhälle av sällan skådat mått. FRA massavlyssnar oss allihop. Säpo vill   vara med, ny terroristlag och IPRED-lagen jagar unga. The Pirate Bay rättegången visade sig ha en domare med fötterna i upphovsrättsindustrin

I finanskrisens spår ökar arbetslösheten, mer än i andra länder. Här har vi ju en regering som suttit still i båten. Bonussystemen och girigheten tog stryptag men vägrar släppa greppet.

Dimråderna runt alliansens arbetslinje lättade då konsekvenserna av hårdnande regler för arbetslösa och sjuka  blev uppenbara för alla och envar. Ministrarna skyllde på allt och alla. Bilden av en ansvarstagande regering   krackelerade.
Nästa år är det val och mycket tyder på att det blir byte på regeringstaburetterna.

Piratpartiet gjorde sensation i EU-valet och kammade hem två platser i parlamentet. Något som visade sig slå in en och annan spik i ministerrådets kista . 

Sverige som industrination fick sig en allvarlig törn med krisen för Volvo, SAAB och Ericsson.

Media gjorde sitt för att skapa panik och oro för en pandemi som kallades för svininfluensa. Hela folket skulle vaccineras och det varnades för mutation och andra vågNästa år kan bli ett bättre år. Då är det valår och vi får chansen att välja annat spår.Jag önskar alla läsare av bloggen ett riktigt Gott Nytt År 2010!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,årskrönika ,

Gubb-,ungjävlar och ansvar


Domen mot mannen  som i vredesmod örfilade en pojke har nu kommit.
Ronald Fasth döms till 30 dagsböter för att två gånger ha örfilat en 12-åring inne på Folkets park den 12 juli. En rimlig dom som stämmer  överens med gällande praxis i Sverige. Vi har vare sig kropps- eller spöstraff och aga är i lag förbjuden.  Att pojkarna burit sig illa åt och levt rövare har inte med saken att göra. Visst är det förståeligt att bli förbannad i det läget men det  finns andra vägar att gå .

Ronald Fasth skyller ifrån sig och säger
– "Jag tycker det är orättvist, jag anser inte att det skulle bli några böter. Jag har erkänt att jag gjort fel, men det var samtidigt inte mitt fel att det blev så."


Gubb-, ungjävlar och bristande ansvar kan inte heller skyllas på någon generationsklyfta. Visst kan jag förstå att R Fasth blev förbannad men att  ta lagen i egna händer och klippa till  är och ska vara straffbart.  

Att inte stå för egna handlingar och ta konsekvenserna av dem är R Fasth inte ensam om i dessa dagar men det är knappast något föredömligt.

Media: AB1, DN, KvP, SvD
Läs även andra bloggares åsikter om  , , , , i

Regeringen blundar och trampar på.

Det börjar bli en trend att skjuta i från sig  och skylla på andra. Husmark skyller på försäkringskassan när de följer de sjukskrivningsregler regeringen infört. Maud Olofsson skyller på sitt kön och ser inga fel i politiken när kritiken kommer. Reinfeldt skyllde på oppositionen istället för att svara på frågor om hur han såg på ett möjligt samarbete med sverigedemokraterna efter valet. Efter Köpenhamnskonferensens fiasko då de rika länderna pungslog med biståndet till de fattiga länderna var det de fattiga ländernas representanter som inte förstod att uppföra sig enligt statsministern. Jöran Hägglund uppfann verklighetens folk.

Här lär vi våra barn vad våra föräldrar tidigare har har lärt oss. Att alltid ta ansvar för egna handlingar.Högsta ledningen är knappast något föredöme när de frånsäger sig eget ansvar. 

Freud skulle ha gnuggat händerna om han sett alliansens agerande.  De psykologiska försvarsmekanismer  som använts tar sitt tydliga språk. Mönstret är så uppenbart. Förneka, rationalisera och dessutom projicera egna svagheter på andra är vår regerings melodi.  Istället för att ta itu med den oro  som rimligen borde uppstå  då konsekvenserna av besluten blir tydliga läggs  locket på. Allt för att behålla de blå glasögonen och rädda en ideologi som ställt till med så mycket elände för sjuka och arbetslösa.


Nyliberalismens tro på marknaden punkterades av finanskrisen men i Sverige har vi en regering som blundar och tror att marknaden läker sig själv.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , i

Piggar upp och höjer trycket.

En spikmatta är kanske något för mig när allt kommer omkring.  Med lågt blodtryck behövs ju ingen oro och vem vet trycket ökar kanske med hjälp av piggarna i mattan. En matta som piggar upp och höjer trycket låter helt rätt.
Först höjdes den till skyarna, se`n var den en bluff. Blev trots detta årets julklapp.
Och nu? Nu är den farlig.
Hmmm? Kan man verkligen lita på det?

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Regeringen vågar inte debattera sakfrågor.

I Aftonbladet kan vi läsa  om hur Reinfeldt med taktpinnen i hand försöker styra debatten i media.
-" Sedan valet 2006 har regeringens ministrar ofta vägrat debattera med oppositionen. Borg, Reinfeldt, Ask och de andra har ställt det som krav för att de själva ska medverka i radio och tv. Inga debatter eller studiosamtal med Sahlin, Östros, Bodström eller någon av de andra företrädarna för den röd-gröna alliansen. Och massmedierna har gått med på kraven.”


Peter Andersson ger exempel på  att
-"Det finns några "mest absurda" illustrationer som har avslöjats som gäller Reinfeldts partis mediasyn. "

Tacka sjutton för det. När det gäller diskussion om sakfrågor som alliansens så kallade arbetslinje som försatt människor i utanförskap, skattesänkningar som pensionärer, sjuka och arbetslösa ska betala och det mest cyniska av allt sjukförsäkringsreglerna, då kommer Reinfeldt och alliansen till korta. Undra på att statsministern försöker undvika debatt med oppositionen. Det är naturligtvis lättare att anklaga och påstå utan att bli direkt ifrågasatt. En strategi som kommer att straffa sig.


PJ Anders Linder (SvD) ger idag   den moderatledda regeringen backup. En backup för att gjuta mod i en allians som backat rejält i varje opinionsundersökning på senare tid. Vem tror på att det finns förtroende för regeringens syn på de nya sjukförsäkringsreglerna. regler som vilar på misstro och  som kollektivt bestraffar sjuka.  Ledarsidans trovärdighet faller platt till marken då Linder dessutom påstår att regeringen vinner när det förts/förs debatt om sakfrågorna. Det är ju debatter med de rödgröna  som undvikits. Det är det Reinfeldt backar ifrån. Debatt förutsätter två parter inte en monolog eller en utfrågning  i media.
S-Buzz listar alla tillfällen regeringsmedlemmar undvikit debatt med oppositionen.

Jinge skriver träffsäkert:
-"Det handlar om en medvetet vald mediestrategi, man vet helt enkelt om att risken för att komma till korta i en debatt med oppositionen är överhängande."Krassman ställer frågan om hur nästa år blir efter skitåret 2009.
Ilsemarie pekar på att
-" 2009 var året då kulisserna föll, bluffarna avslöjades och de borgerliga bubblorna sprack…."    och har en passande rubrik "Inga fler skitår".


Det är vi många och allt fler som instämmer i.
Nästa år är det dags för den moderatstödda regeringen att stiga av.  Deras samhälle vill vi inte ha!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,, ,
i

Något vi kan lära av.

Vad passar bättre än denna video i tider då främlingsfientligheten har exploderat i viss  dela av vårt avlånga land och ett visst  parti som hyser många med främlingsrädsla vill få ta plats i Sveriges Riksdag.

Nog är det så att ett samhälle blir rikare om det får förbli mångkulturellt och om alla får möjlighet att integreras.

En video att reflektera över

Enligt en Sifoundersökning säger 87%   nej till varje form av samarbete med ett främlingsfientligt parti som SD oavsett innehåll och form.Enligt en annan opinionsundersökning gjord av Sifo som publicerades annandag jul  är Sverigedemokraternas väljare ansåg 93 procent att invandringen varit negativ för Sverige.

Sverigedemokraterna avviker   från det som gemene man i Sverige tycker. En majoritet anser att invandringen varit positiv för Sverige. Det lovar gott att 9 av 10 sätter upp kalla handen när det gäller ett eventuellt samarbete med SD i en framtida riksdag.

Bloggat: Röda Malmö Röda Berget, Krassman
Relaterat i media:DN SvD Sydsv Exp AB
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,,, ,
i

Gaza lever vidare.

Vi glömmer aldrig vad som hände i Gaza. En grym, orättfärdig attack i strid mot internationell lag.1400 dödades,   merparten civila, kvinnor och barn. Hela infrastrukturen slogs sönder och återuppbyggnaden omöjliggörs på grund av Israels blockad.

Ett år efter Israels attack lever trots detta inferno livet vidare. Hoppet och drömmarna kan inga bomber döda. En dag segrar rättvisan och   palestinierna kommer att få  leva fredade i en egen stat.

The Never Before Campaign for Palestine - Gaza Lives On

-"One year later, it is very important to remember what happened in Gaza. But it is more important to realize the aspirations of the Palestinian people in Gaza. They deserve our solidarity, respect and reverence. They deserve justice. It is the duty of every person to contribute to break the unprecedented siege and bringing the criminals behind this atrocity to justice.[...]"
(
neverbeforecampaign)

 

Idag den 27 december ett år efter Israels attack på Gaza:Mitt Gaza på Svt Play svd, human rights watch, freegaza , DN, Sydsv, Aftenposten

Tidigare i veckan  här, här, här, här, här, här

Bloggat: Svensson, Jinge Anna ,Esbati, Marlene , Pisoffi

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
i

Våldet trappas upp.

-"Israel is attempting to trick the Palestinian people into a cycle of violence in order to avoid international pressure to stop settlement expansion and restart peace talks," presidential spokesman Nabil Abu Rdeina said Saturday.

l  Gaza och på Västbanken sköts sex palestinier ihjäl av israelisk militär idag. De tre Fatah medlemmarna som dödades av israeliska kulor  i sina hem i Nablus var misstänkta för att skjutit ihjäl en bosättare för några dagar sedan.
I Israel skjuter den israeliska militären  misstänkta.  I vilket annat land som helst häktas och åtalas de och om bevis finns  döms  de  och straff måtes ut. 

Källor: AFP, DN, SvD, AB, Maannews

Gaza lever vidare blogginlägg den 27 december 2009.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
i

En tjuvstartad valkampanj.

Svenska Dagbladets ledarsida har sedan länge fungerat som stödtrupp till alliansen precis som syskonsjälarna Dagens Nyheter och Expressen. Det klingar därför högljudda falska toner då P Gudmundson i dagen ledare påstår att miljöpartiets framgångar beror på stöd från journalister.  

Det är troligare så att  tidningen ser Mp och Maria Wetterstrand som ett allvarligt hot  som kan tvinga  Reinfeldt och alliansen att avgå efter valet i september 2010. Mona Sahlin och Maria Wetterstrand blir sannolikt en följetong på ledarsidan i SvD framöver.

Inte med ett ord  nämns att
-"de grupper i samhället som hade de högst inkomsterna valåret 2006 är vinnare på den förda politiken. Men de som har svårt att klara sig blir allt fler." (TV4)


Det är så illa ställt att Röda Korset planerar att  omprioritera sin verksamhet och satsa pengar på att hjälpa utsatta i Sverige – något man inte har gjort tidigare. Samtidigt visar en opinionsundersökning att nio av tio säger nej till ökade klyftor. Det behövs med andra grovt artilleri tycks ledarskribenten i SvD resonera. Gudmundsson har helt enkelt tjuvstartat den valkampanj som sätter fart efter nyår.

Bloggat: Jinge, Peter Andersson, Ett hjärta rött
Vad  andra skriver om om: , , ,
i

Förrädiskt väder med snö, regn och hagel.

Vädrets makter rår vi inte över brukar vi säga. Är det talesättet med sanningen överensstämmande i dagsläget? Nog tvekar många av oss. Klimatförändringen känns allt tydligare. Hela Sverige snötäckt är en önskedröm på jul , men hur vanligt brukar det vara? Vädret växlar och smhi och vägverket har varnat för halka. Igår var vägbanorna mellan Jönköping och Göteborg torra och snön lyste vit i skogen.  Något som snabbt kan förändras. Vädret och därmed vägbanorna är förrädiska just nu.

I dag är det plusgrader, grådaskigt,  regn och hagel i Jönköping. Gatan utanför är  blöt och moddig.

 


Några mil söderut vräker snön ner och smhi har utfärdat klass 1 varning och              
vägverket varnar för blixthalka. Kort avstånd och ändå skilda världar. I USA och England har ovädret satt stopp för julfirandet.

Fryser det på i Jönköpingstrakten får bilen stanna i garaget. Om ovädret drar in över staden trotsar vi det och sätter halkskydd under stövlarna då vi ska ta oss till Filmstaden som ligger next door. En tradition på juldagen är att gå på bio och se en av de filmer som har premiär. Ingen isgata kan hindra det!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Bocken brann ned och julkärven är halvsvedd.

Julbocken i Gävle överlevde inte heller denna jul. I år gjorde mordbrännarna en cyberattack och hackade de webbkameror som var tänkta att rädda årets bock.
Varje år håller Gävleborna och vi andra andan. När kommer det att ske? När brinner bocken?

I Jönköping har två försök gjorts att bränna ned julkärven i Munksjörondellen. För vilket år i räkningen har jag glömt. Räddningstjänsten räddade kärven och nu står den där halvsvedd kvar mitt i rondellen, om nu inte fler pyromaner varit framme förstås.
Även kärven bevakas noga och vittne kunde peka ut satungarna som tänt på. De fångades av polisen men släpptes strax därpå.

Media:  SvD, DN, AB, Ex, Jnytt
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Önskelista i elfte timmen.

Nu när alla julförberedelser är klara och snön lägger sig skimrande vit som ett täcke över allt grått tecknar jag ned en önskelista inför nästa år.


1. Förra året strax efter jul började bomberna falla över Gaza. Alltför många har idag ingen dörr att stänga om sig. De bor på spillrorna av sina hus. Utanför Gaza står mängder av hjälpsändningar med cement och annat som krävs för att få fart på återuppbyggnaden. In kommer bara det allra nödvändigaste. Högst upp på min lista finns en förhoppning om fred och att palestinierna får en egen stat.

2. På närmare breddgrader   finns många som oroar sig för morgondagen. I Trollhättan blir det  bidrag istället för jobb.  Sjuka har beordrats  till arbetsförmedlingen och de som inte orkar ställs på bar backe. Ett  samhälle med välfärd för alla bröts ned under en mandatperiod och istället infördes ett samhälle med övervakning av alla genom FRA-lag och ny terroristlag av de som kallar sig alliansen.  Ett regeringsskifte ligger därför högt på önskelistan

Redan som barn fick vi lära oss att tomten alltid frågar om det finns några snälla barn innan säcken med klappar öppnas. Vad svarar Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund, Jöran Hägglund och Tolgfors när tomten åker förbi porten och skakar på huvudet och ropar:

- "Nej här finns inga snälla barn. Det blir inga klappar i år!"


3. Tänk om de som svek vår planet i Köpenhamn fick lämna maktens korridorer och nya ledare med förstånd att teckna bindande avtal för att rädda vår planet  fick se dagens ljus. Det får bli min sista punkt på önskelistan innan  

Jag önskar er alla en riktigt God Jul!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Jultal i nerförsbacke


Ett jultal i nerförsbacke. Reinfeldt valde att inte nämna ett ord om jobbkris eller välfärdskris som arbetslösa och sjuka drabbas av.
Moderaterna minskar igen . Tillbakagången för moderaterna och alliansen bekräftas av United Minds decemberundersökning. Det kostar att föra en politik som ökar klyftor och delar ut knytnävsslag mot arbetslösa och sjuka.  Ingen ska gå utan ersättning utan tvärt om få höjd sådan om de deltar i arbetsförmedlingens introduktionsprogram var budskapet från regeringen som skulle blidka opinionen. Bakom de orden finns en annan sanning.
-"De som redan arbetar och har sjukersättning eller sjukpenning på deltid, och inte klarar av att arbeta mer än i dag -  får  klara sig utan ersättning när de kastas ut från försäkringen – om de inte tar tjänstledigt för att kunna vara med på introduktionsprogrammet.

-Många som kastas ut från sjukförsäkringen får inte alls ”högre eller samma ersättning”. Alla som haft tidsbegränsad ersättning, hel eller deltid, blir inte bara av med sin sjukersättning, de mister även sin eventuella tjänstepension.  Det kan röra sig om flera tusenlappar i mellanskillnad per månad för den som har en anställning i grunden." (Ilse-Marie, Ett Hjärta Rött)
I sitt jultal nämnde han inget om arbetslöshetens rekordnivåer, finanskrisen eller industrinedläggningen i Västsverige. Inte ett ord om alla de som tvingats söka hjälp hos socialtjänsten eller alla de som kommer att slängas ut i kylan efter nyår. Han sa inte ens God jul. Han hytte finger åt oppositionen och slog sig själv för bröstet. 

Svenska  Dagbladets ledarsida fortsatte sin hyllningskör av Reinfeldt som person. PJ Anders Linder avslutar ledaren:
-"Arbetslinjen behöver få tillbaka den värderingsmässiga tydligheten från 2006 då den ännu inte hade fragmentiserats i ett otal åtgärder".
R Åkerberg kommenterar Linders uttalande:
-"En intressant formulering som visar hur alliansens politik pulveriseras när den ska omsättas i handling".

Bloggat:  Jinge, Peter Andersson, Peter Högberg,  Röda M-ö, Ett hjärta rött
Media: SvD DN Exp
Läs vad andra skriver om  moderaterna, reinfeldt, regeringen, alliansen, politik, samhälle, I


Kylan slår till och Vättern ryker.

Efter en mild höst kom snön och kylan.
Kylan lamslår Europa och 19 människor rapporterades ha frusit ihjäl under natten, de flesta är hemlösa i Polen. Beslutet att stänga tunneln mellan England och Frankrike gör att 30 000 i fastnat i fel land.  I Västra Götaland väntar stora snömängder och trafikproblem inför julhelgen. I USA har det kommit mer snö än på många år .

I Jönköping ryker nu Vättern för andra dagen i rad. Ett säkert tecken på att isen håller på att få fäste.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
i

Organstöld i Israel bekräftas

I ett reportage i israelisk TV medger  den israeliska läkaren och fd chef för kriminaltekniska institutet Yehuda Hiss att organ tagits utan tillstånd något som också tidigare varit känt. Det som är nytt är att uppgifterna enligt AP bekräftas av israelisk militär.

-"Israeliska TV 2 sände i ett långt inslag för första gången de intervjuerna.

– Vi började samla in hornhinnor ... Allt som gjordes var högst informellt. Familjen tillfrågades inte om tillstånd, säger Hiss i intervjun.

Hiss beskiver hur avlägsnandet av hornhinnor mörkades:

– Vi limmade ihop ögonen. Vi tog inte hornhinnor från familjer som vi visste skulle öppna ögonlocken, säger han.

Kanalen rapporterade att läkarna även opererade bort hud, hjärtklaffar och bendelar. Kropparna tillhörde palestinier, men också israeliska soldater och civila och utländska arbetare.

Dödsorsakerna var sjukdomar, olyckor och våld i den israelisk-palestinska konflikten. Ofta togs organen utan tillstånd från anhöriga."(AB)

 

När Aftonbladet publicerade en artikel av Donald Boström där  misstankar om att organ tagits från döda palestinier utan familjens medgivande beskyllde Israel Aftonbladet för antisemitism. Svenska Dagbladets ledarsida var inte sena att hänga på. P Gudmundsson, ledarskribent på SvD gjorde en repris och kom med en grov antydning för bara några dagar sedan. Detta trots att JK  slagit fast att publiceringen inte var hets mot folkgruppen judar och därför inte kan sägas vara antisemitisk.
Kommer SvD att tiga, retirera eller försvara sIna påstående? 
Vad gör Israel nu? Startar de en ny utredningför att ta reda på  hur många offren är, vilka de är och ser till att  skyldiga straffas?

Uppdaterat nu skriver  svt om detta och Helle Klein undrar när de borgerliga tidningarna DN, SvD och Expressen gör detsamma.

Uppdaterad 091222
Intervju med   Nancy Scheper-Hughe. Hons kallar förnekandet en osynlig munkavle.

 

–"Att armén tog organ utan medgivanden från anhöriga var en välkänd hemlighet i Israel. Det hävdar Berkeley-professorn Nancy Scheper-Hughes i en exklusiv intervju med Aftonbladet. Men av pliktkänslor mot landet och av rädsla för att bli svartlistad höll man tyst, säger hon."

 

Media:sr.se, Nyheter24, The Guardian

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Ge bort en get och en sjömil i julklapp.

Mitt i allt nyhetsflöde om SAAB och klimatkollaps bråttas vi vanligt dödliga med brådskan inför julen. Julbak, julmat, julpynt och julklappsbekymmer gör att det får bli julstädning light i år. För mig är det bästa med julen att få träffa mina närmaste och att få lägga vardagen åt sidan och bara vara. God mat, promenader i vinterlandskap, musik och en god bok i lugn och ro.

Allt julstök är nästan, nästan klart. Lite mat att laga har vi kvar. En märklig upptäckt dock!
Jag har bakat mest varje dag och ändå minskar förrådet i frysen. Ska jag gömma vågen eller ställa den mitt på golvet? Jag gömmer den.

Julklapparna är inhandlade och inslagna i glittrigt papper. Tackar  Olof B(eta) för initiativet med att inte lägga vissa klappar under granen. Och passar på att tipsar om två olika klappar som kan glädja så många:


Varför inte ge bort en get i julklapp i år igen.

 

Ja inte en riktig förstås utan ett bidrag till en get som kan mätta många munnar. Under granen lägger Du ett kuvert  med en bild på geten och ett kort som visar att någon skänkt 200 kronor genom Action Aid.

 

 

Ett välkomment bidrag är att ge bort  en hel eller en andel i en sjömil till Gaza.

Ett svenskt skepp utrustat med olika förnödenheter planerar att angöra Gaza hamn.

 

Tidigare inlägg A ship to Gaza
_______________________________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , i
Söndagsfunderingar om hopp som försvann.

Veckan  som gått släckte hoppet för de anställda på SAAB. GM gav  beskedet om nedläggning när de flesta gått på juluppehåll. Det visade sig att Opel drog det längsta strået . Opel insigna slipper nu konkurrensen från SAAB 9-5. Vad många frågar sig idag är om GM någonsin varit intresserad av att utveckla SAAB och egentligen endast intresserat sig för den tekniska kunskap som finns på  SAAB. Samtidigt är det faktum att GM under finanskrisen hamnade på hal is och var nära konkursens brant. Den amerikanska staten pumpade in dollar och äger idag 60 procent av företaget.  I det läget drog SAAB det kortaste strået. GM skulle slimmas för att möta en hårdnande konkurrens.

Alla känner vi med de anställda på SAAB som går en osäker framtid till mötes.
Inte kan de vänta sig mycket av hjälp från den moderatledda regeringen.  Vad menar Reinfeldt egentligen när han som svar på frågor i inslaget i Ekot om vad som händer de SAAB-anställda ger som  svar :  "vi vill vädja till människors vilja att söka sig till något annat". Ointresset från regeringens sida går inte att ta miste på.

Och plötsligt tänts ett hopp Spyker har lagt ett nytt bud på SAAB och ger GM ett och ett halvt dygn  att svara. Är detta ett realistiskt bud eller kommer den lilla gnistan av hopp att snabbt slockna igen?

För alla oss som hoppats på att världens politiska ledare skulle ta sitt förnuft tillfånga och komma överens om ett avtal som stoppade uppvärmningen av jorden och räddda planeten försvann också hoppetTilliten till det etablerade politiska systemet  fick sig en rejäl käftsmäll.

Det längsta strået drog den alternativa klimatkonferensen som glödde av kreativitet och kunskap. Här tänds en gnista av hopp.

Jag avslutar med en bloggrunda bland några av mina  bloggvänner.
Jinge har problem med ischias men fortsätter att fascineras över busvädret och ger en känga åt Reinfeldt. Ilsemarie menar att regeringen är bortom all rehabilitering.  Peter Andersson hann skriva en lång  krönika innan han satte sig på flyget till Mallorca. Svensson funderar över om SAAB kommer att tillverkas någon annanstans.  LOKE ser bara ett alternativ som kan rädda miljöförstörelsen, Ronny Åkerberg är oroar sig för   vårdcentralerna i Malmö. Scaber informerar om Wikleaks.  Anna påminner oss om att inte glömma Gaza.
Till sist får jag väl erkänna att jag tjuvläser Marys inlägg och i synnerhet hennes krönika.  Mary XJ brukar säga att det alltid finns två sidor på ett mynt men jag vet i sjutton om jag instämmer i det i dag. I alla fall inte alltid och inte nu.

Andra om:, , ,   , , miljöklimat,klimatmötet köpenhamn, cop15,politik, samhälleiHar regeringen stuckit huvudet i sanden?


Maud Olofsson och Regeringen Reinfeldt spelade med i GMs fula spel med SAAB. Redan i inledningsskedet höjde Maud Olofsson sin stämma och deklarerade att -SAAB tror vi inte på. Det må vara hänt att en bensinslukande bil inte har någon framtid men kompetensen hos de anställda borde ha tagits till vara. Nu splittras sannolikt arbetarnas och ingenjörernas kunnande och strös ut för vinden. 

GM slimmar sin organisation och ser  till att ingen annanfår ta del av teknologi och varumärke. Konkurrensen inom bilbranschen är stenhård och i andra länder  som Tyskland och Frankrike har staten stöttat . USA har pumpat in 60 miljarder dollar i den amerikanska bilindustrin. I Sverige ska den heliga marknaden lösa problemen enligt M Olofsson och company.

-Vi har vare sig kunnandet eller pengarna  sa Olofsson. Nej kunnandet har de anställda  på SAAB.  Har regeringen någon som helst  plan  för att möta den tragedi som annars kommer att utspelas i Trollhättan med omnejd. Det talas nu om att upp emot 10 000 som kommer att beröras av nedläggningen. Förutom de anställda på SAAB drabbas  underleverantörer, service, Högskola mfl  och det i en kommun med redan hög arbetslöshet.
Vad är regeringens plan? Finns det något förutom arbetsförmedling och Högskola som förväntas ta emot alla de som nu ställs i kön med arbetslösa?

En stad i chock och sorg och SAAB anställda som är ledsna, förtvivlade och besvikna.  In i det sista fanns hoppet. En ny produktionslinje var färdigställd, en ny bilmodell som lovade gott var framtagen och nya anställningar hade gjorts. Så kommer beskedet mitt under juluppehållet. Illa vald tidpunkt  men kanske för GMs och regeringens del väl vald tidpunkt. Vem protesterar i det läget?

Bloggat Jens, Lasse, Kildén & Åsman
Tidigare inlägg: Ett chockbesked även om det var väntat.
Media: : GP123456 DN23 SVD12 3456, AB1234,Sydsv
Andra om: , , ,   , , i

Början till slutet eller något nytt?

Detta är början sa president Obama om det urvattnade till inget förpliktigande dokument som klimatmötet i Köpenhamn resulterade i  Början till slutet om världens politiska ledare får bestämma. Alla vet att det är bråttom med en omläggning av livsstil och teknologi om koldioxidutsläppen ska kunna minskas. Av detta blev det intet. 
De 100 000 tusen som demonstrerat och de som deltagit i den alternativa klimatkonferensen, Klimaforum09 inger hopp. Alla  organisationer och deras miljöengagerade medlemmar  är de som är början till något nytt.

Tidigare inlägg: Ett klimatmöte i krisens tecken.
Media:SvD23 DN2345 AB234 Dagen HD SkD Sydsv VG23 KB
Läs vad andra säger om  miljöklimat,klimatmötet köpenhamn, cop15,politik, samhälle, i

Ett chockbesked även om det var väntat.

Så kom då beskedet  GM lägger ned SAAB. Många hoppades in i det längsta att SAAB skulle leva vidare.  35 000 berörs direkt och på sikt upp till 8 000  personer. Med endast en biltillverkare kvar i Sverige får underleverantörerna  svårt att överleva. Beskedet kom som en chock för de anställda som fick vetskap om beslutet via media.  Så här inför jul och nyår är beskedet  extra tungt. Så många i Trollhättan med omnejd berörs. Oron  för framtiden sitter troligen som en kramp i magen. refionen har redanm en hög arbetslöshet.

Det är inte första gången trestad, Trollhätten-Vänersborg-Uddevalla, drabbas. Nedläggningen av varvet i Uddevalla  satte spår åratal efter.  En ordnad nedläggning säger GM men hur den ska gå till finns inga besked om i nuläget. Trollhättan utan SAAB  är svårt att ta in för oss som  bor och eller vuxit upp  i området.
Vad händer med den nya bilmodellen  som gav så mycket hopp. Bilarna på bandet och de som inte levererats ännu? Hur många får stanna ett tag och hur många får gå direkt? Vad händer med den kunskap och kompetens som finns ? Har regeringen några planer för att ta till vara den kompetensen eller är det den fria marknaden som gäller?

Den kaotisk stämning som råder lyser igenom presskonferens. Klart är att vad en ordnad nedläggning innebär finns inga besked om.


Andra om: , , , , , , i
Media:   AB123, Ex123 GP12 DN123 SvD12345

Ett klimatmöte i krisens tecken.

Ingen kan tvivla på att det är bråttom, bråttom för världens länder att enas runt krafttag för att hindra en klimatkatastrof. Trots detta  krisar förhandlingarna om ett miljöavtal i Köpenhamn och riskera att kollapsa.

H Clinton stormade in på mötet och sa att ingen ska tvivla på USAs vilja trots att USA endast tänker minska koldioxid utsläppen med 4 procent.
Danmark tror inte att länderna kan enas runt ett  utkast till klimatavtal.  Representanter för U-länderna lämnade mötet under en stund i protest mot de utvecklade ländernas ovilja att betala för vad man ställt till med.  Den rika världen  skyller istället de fattiga  för att bromsa och sätta sig på tvären. Vilken sabla röra! Var det något annat att vänta av ett möte med en EU-ordförande som låtsas miljöengagemang men som i grunden  står för betongtillväxt?

Den rika världen
bedriver ett fult spel säger Martina Krüger, Greenpeace, och Ylva Jonsson Strömberg, ActionAid:
- "Att använda biståndspengar för att bekosta klimatåtgärder är att låta världens fattiga ta notan. Risken är att det slutliga avtalet framställs som bättre än det faktiskt är" (SvD)

Koldioxidutsläppen måste minskas om växthuseffekten ska stoppas. Vad händer annars? En totalkollaps?
-"En global uppvärmning med ytterligare två grader kan göra polarområdena sårbarare än väntat. Havsytan kan på mycket lång sikt höjas med sex-nio meter och dränka låglänta kustområden. I Sverige skulle både Göteborg och Malmö hamna under vatten"(DN)


Kina ökar sina utsläpp och USA ska minska med 4 procent. EU leker pingpong och vill inte sänka mer än 20 procent om andra inte gör mer.Ynkligt! Kan man med att lämna Köpenhamn utan en vettig överenskommelse?

Utanför grindarna har tiotusentals personer engagerat sig i stora demonstrationer och alternativa konferenser för att visa allvaret i situationen. Det har inte varit välkommet hos den danska polisen, Lymmelburar, pepparsprej , tårgas och batonger är vad  flera av demonstranternamötts av. Fredliga demonstranter har skymfats på ett sätt som inte hör hemma i en demokrati.

Svensson informerar :
-"Faktum är att lymmelpakatet i alla sina praktiska konsekvenser redan finns i Sverige och att det är därför som regeringen inte ser något problem med att backa upp den danska lagstiftningen."

Bloggat: Jinge, Röda Malmö, Loke, Svensson,
Läs vad andra säger om  miljöklimat, köpenhamn,polisvåld, cop15,politik, samhälle, i

Feliz navidad!

Vacaciones navideñas.


Les deseo Felices Fiestas y un Próspero Año Nuevo con la cancion:

Feliz navidad
Feliz navidad
Feliz navidad
Prospero año y felicidadLäs även andra bloggares åsikter om ,

Gitarr och ukulele på julafton.

 

Inga platta paket med plastbitar under granen så vi får stå för musiken själva.
Ett solo på gitarr innan julmedleyt på julafton är min utmaning till heksann.

Bruce- Santa Claus is coming home:
http://www.youtube.com/watch?v=iSgEDKjmT5o

Läs även andra bloggares åsikter om , ,


Skrattar bäst som skrattar sist!.

Regeringens lappande och lagande av sjukförsäkringen är en panikåtgärd som lämnar många svårt sjuka i sticket.

-"Den stora majoriteten sjukskrivna som lider av smärtbesvär i rygg, axlar och nacke, många gånger som en följd av ett slitsamt arbetsliv, riskerar dock fortfarande att knuffas ut ur sjukförsäkringen. I värsta fall tvingas de lämna sitt jobb för att gå ut i arbetslöshet. Detta trots att de med bara lite mer tid skulle kunna rusta sig för att gå tillbaka till det jobb de har kunnande och kompetens för." (AB)


Regeringens cyniska spel med människor börjar nu visa sig i öppen dager.  Politikens konsekvenser går inte längre att dölja eller bortförklaras.

Svenska Dagbladets ledarsida fortsätter sitt valarbete åt moderaterna idag.  Reinfeldts arrogans kan inte skyla över en politik som raserat trygghet och försätter sjuka på bar backe. Mona Sahlins utmaning till Reinfeldt att debattera för att visa vilket samhälle som blir konsekvensen av de två alternativen hånas på ledarsidan, rent av förlöjligas. Vad ledarskribenten inte vill ta in är att en klar majoritet inte bara ogillar den borgerliga politiken utan vänder ryggen till hela idén med de nya sjukförsäkringsreglerna.
Dagens Nyheter understöder Svenska Dagbladets eldgivning och tillsammans försöker de göra om politik till ren personfråga.

Det handlar inte om Mona Sahlin eller Reinfeldt utan om vilket samhälle vi vill leva i.
Vissa menar att båda alternativen är borgerlig politik och att skillnaden inte är så stor. För mig handlar det inte bara om en nyansskillnad utan  klasskillnad.  Inte är det Reinfeldts samhälle med botten i ungdomsårens vision om det sovande" folket jag väljer.

De som drabbats av utförsäkring, arbetslöshet och allt mindre i plånboken för att hjälpa till med finansieringen av det senaste jobbskatteavdraget kan hålla sig för skratt.  De börjar bli så många att vi alla har någon vi känner eller en vän som känner någon om vi nu inte drabbats själva.

Enligt en undersökning av Demoskop/Expresen rasar nu  Reinfeldts förtroendesiffror:Så skrattar bäst som skrattar sist!

Tidigare inlägg:Det är poliken det är fel på inte kommunikationen!
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,I

Vintersnö och halka.

Snön kom med ljuset.


En tristare och mörkare höst rent vädermässigt har jag aldrig upplevt. Idag när snöflingorna singlade ned och täckte marken kändes det plötsligt helt annorlunda. Lusten att promenara och njuta av naturen fanns där igen. Både kroppen och psyket välkomnade ljuset. Tänk om vi fick en vit jul i år.

På med vinterdäcken som fortfarande ligger i källarförrådet och gå försiktigt är vad som gäller. Det är rejält halt ute. -"Flera olyckor i Jönköping och polisen varnar för svårt väglag." (Jnytt.se)

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Nog nu!

Tiger Woods är en offentlig person och en megastar när det gäller golf.  En sådan person måste naturligtvis tåla att bli granskad och omskriven i media men det måste också finnas en gräns.
Nu räcker det! Lämna Tiger och Elin i fred.  Detaljskildringarna har nått den övre gräns där det börjat bli direkt osmakligt. 

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Tummen upp!

Bra Björklund. Lärare ska ha behörighet det tydliggörs i den nya skollagen.  Jag minns den gången i början av min lärarbana då rektor ville att jag skulle undervisa yrkeselever i svenska.
- Men, sa jag, det har jag inte behörighet till.  Det klarar du bra blev svaret.. Du menar väl inte att det räcker att läsa Expressen och Aftonbladet för att få undervisa i samhällskunskap blev min följdfråga? Jovisst ,fräste rektor.


Jag håller helt med Jan Björklund när han säger:
-"Ingen av oss vill bli opererade av en obehörig läkare. Våra elever ska inte undervisas av obehöriga lärare. (DN)


Stynd bara att inget beslut om lärarlegitimation togs.

Tidigare inlägg: KLass 9A och pygmalioneffekten

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Det är politiken det är fel på inte kommunikationen!

Tänk att först var det försäkringskassan fel att svårt sjuka utförsäkrades enligt socialministern. Idag agerar svenska dagbladets ledarsida valstrateg åt den moderatledda alliansen påpekar Peter Andersson.  PJ  Anders Linder menar att regeringen inte   förklarat sin politik tillräckligt tydligt och kallar dessutom de rödgrönas politik för populistisk.  Att värna om sjuka, arbetslösa och pensionärer är definitivt ingen populistrisk politik. Vilken arrogans! Det är att både ha empati och vilja hålla kvar vid ett solidariskt välfärdssystem. Jobbskatteavdraget sa Husmark-Persson, socialminister (M) ska finansieras med ändrade sjukskrivningsregler. regler som ställer sjuka människor på bar backe.
Nej det är inget kommunikationsproblem att alliansen backar i opinionen. Det är den borgerliga politiken som säger att det är skillnad på folk och folk som det är fel på. Den politik som säger att vissa ska man inte lita på: Inte sjuka och arbetslösa som är för lata eller lurar systemet. För att inte tala om de som uppnått lagstadgad pensionsålder, de  ska inte luta sig tillbaks och tro att det är färdigarbetat. Jobba tills ni stupar är budskapet.

Jobblinjen som visade sig vara en stupstock är inget som applåderas.Olika undersökningar visar att svenska folket vill ha ett välfärdssystem som ger trygghet vid sjukdom och arbetslöshet. En investering för vad som kan drabba alla av oss istället för några hundralappar i sänkt skatt. Manipulation, nyspråk och ibland rena lögner går inte hem i stugorna.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , Jinge, ,I

Rykten runt Tzipi Livni. Israels utrikesminister under Gazakriget.

Brittiska myndigheter ska ha utfärdat en arresteringsorder mot Israels förra utrikesminister Tzipi Livni för krigsförbrytelser enligtTV-bolaget Aljazeeras representant i London. T Livni skulle ha närvarat vid en konferens till stöd för Israel i London men dök aldrig upp. Enligt Israeliska källor är besöket inställt. Brittiska myndigheter har inte bekräftat nyheten. Ett  rykte utan substans?

-"A British court on Monday issued an arrest warrant for Opposition leader and former foreign minister Tzipi Livni, Channel 10 reported, citing an Al-Jazeera report. The warrant was issued for "war crimes" when she was foreign minister during Operation Cast Lead in the Gaza Strip last winter.

Both the Foreign Ministry and Livni's office said they were unaware of an arrest warrant against the Kadima chairwoman.

Livni's planned trip to the UK was not canceled for fear of arrest, her office said, but rather was called off some time ago due to unrelated reasons." (Jerusalem Post)

 

OM det finns någon som helst rättvisa är det så här det borde gå till.  Flera oberoende människorättsorganisationer har anklagat Israel för krigsförbrytelser i samband med attackerna på Gaza förra julen. Goldstonerapporten gjorde detsamma med tillägget att  även Hamas begått brott mot folkrätten. Goldstone var mycket tydlig i att deklarera att Israel använt oproportioneligt våld och gjort sig skyldiga till ett otal brott mot folkrätten i Gaza.

Krigsförbrytare borde ställas till svars. Hur ska annars människor som utsatts för våldet och terrorn kunna försonas och gå vidare? Så som det internationella samfundet fungerar idag med vissa länders vetorätt i säkerhetsrådet lär Goldstonerapporten aldrig överleva en mangling i det rådet. USA lär lägga in sitt veto varför någon rättegång  mot Tzipi Livni och andra ansvariga knappast kommer att se dagens ljus.

 

På västbanken protesterade bosättare mot Netanyhuas tillfälliga stopp för bosättningar med att vandalisera en moské. Samtidigt som utbyggnaden av bosättningar frysts beviljar regeringen i Israel mer pengar till bosättare på Västbanken. Bosättningar på ockuperad mark är i sig ett brott mot folkrätten.

 

Ingenting görs, ockupation och kränkningar mot palestinier fortgår dag ut och dag in. Nu meddelas att Egypten också bygger mur för att skära av  palestiniernas livslinor i Gaza. På västbanken har palestinier utestängts från egen mark och odlingar och stängts ute bakom en veritabel apartheidmur. När ska omvärlden vakna? Hur länge ska detta få fortgå?

Källor: Jerusalem Post, Haaretz, DN, SvD, Dagen.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
i

Borgerliga debattörer och medier leker blindbock.

Borgerliga medier och bloggare känner ingen oro trots att Sifos senaste mätning styrker vad SCB redan visat.

De rödgröna skulle få egen majoritet om det vore val idag. 11 procents ledning talar sitt tydliga språk. Vi vill inte ha alliansens politik. En politik som anser att sjuka och arbetslösa är för dyra. En politik som utgår ifrån att om man blir fattig så blir man frisk.  En politik som raserat en human välfärdspolitik och försatt människor i en mycket svår situation.

Envist som åsnor har borgerliga debattörer tillsammans med socialministern försvarat en  reform som bygger på misstro mot människor. Alla är inte sjuka sa en bloggare.Solidaritet är att ge människor valet att förbättra sin framtid sa en annan om den sjukförsäkring som tvingat svårt sjuka att säga upp sitt jobb och ställa sig i kön bland fullt friska för att söka jobb. Lappverket förändrar inget i sak.
Vad alliansen håller på att förverkliga är Reinfeldts ungdomsdröm om"det sovande folket". En cynisk politik som bygger på en gammalkonservativ människosyn.

Sjuka och arbetslösa är för dyra medan banker som spekulerat och bidragit till efterkrigstidens  svåraste ekonomiska kris gått skadefria. Hundratals miljarder har pumpats in för att rädda bankerna medan utsatta människor puttats över stupet.
I inget annat land betalar pensionärer högre skatt än de som arbetar. Att pensionen är intjänad lön har regeringen helt enkelt blundat för.

Framtidsfrågorna kommer att avgöra valet ropar Schlingman (m) och  Svenska Dagbladet . Vad är det som säger att de borgerliga partierna har mandat på dem?  Repressiv politik hör knappast framtiden till. Skolpolitiken, miljöpolitiken, övervakningsivern, rädslan för ett öppet Internet  och  den  cyniska politiken mot de svaga i samhället  är ingen politik som inger hopp inför framtiden. För människor som bakbundits och försatts i bidragsberoende ter sig framtiden mörk. Arbetslöshet har privatiserats. Sjuka ses inte som sjuka utan som bidragsberoende.

Kostnaderna för sjuka och arbetslösa har vältrats över på kommunerna hur kommer det att påverka framtidens skola, barn- och äldreomsorg?

Valet kommer att handla om vilket samhälle vi vill ha. Ett samhälle för de som har det bra och som sidsteppar sjuka, arbetslösa och gamla eller ett samhälle för alla.


Läs Olle Svenning: Reinfeldts största moraliska nederlag, Johan Ehrenberg och Sten Ljunggren: Myt att sjuka kostar för mycket.

Bloggat: Jinge, Jinge igen, Röda Malmö, SvenssonLänkPeter Andersson, Alliansfritt, Röda Berget
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , i

Ingen CD under granen!

Inga platta plaket med CD eller DVD under granen i år. Att byta ut  plastbiten mot en riktig upplevelse är  inte bara envbra idé som gynnar upphovsrättshavare direkt utan är samtidigt en känga åt upphovsrättsindiustrin. Det är ju bara snälla barn som får julklappa, eller hur! så med tanke på upphovsrättsindustrins framfart efter IPRED så... Något att ha i bakhuvudet när vi ger oss ut för att julshoppa.


Från Olof B lånar jag bilden och ide'n.Alla tre bilderna har CC_BY_SA-licens. Det betyder att du kan kopiera, återanvända, remixa som du vill, men lämna länk till källan.

Andra som tänker kultursmart:
Anna Troberg,
Opassande
Yamiko
Scaber Nestor
Farmor Gun
Bandhunden skäller
OlofB
Sugbloggen
Den nya medborgarrättsrörelsen
JensO
Fridholm
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

En väntad och välregisserad seger?

Idol väcker känslor och rubriker som säljer lösnummer.
Dramaturgin är kristallklar. Polarisering , konflikter och personalisering.
Inte utan att man undrar om  tävlingen var avgjord på förhand. Vem av idolerna säljer mest , vem har störst flicktycke? 
Jyruns oblyga hyllningar till vinnaren av Idol 2009 var alltför genomskinlig. När vi andra hörde skrik och falska toner sa juryn konstiga saker som världsklass.  TV4 tjänar multum på programmet både i form av telefonintäkter och reklampengar. Juryns öronsnäckor skvallrade om någon i kulissen som med piskan i hand bestämde över regin. När Reza gjorde en underskön tolkning fick hon veta att hennes engelska inte dög. Vips fylldes kommentarsfälten i kvällspressens artiklar om idol om Rezas engelska uttal.

Nu blev årets vinnare en förväntad sådan och tvåan en karaktär. Precis som det brukar. Jag önskar båda lycka till. Idol har trots allt visat sig vara en riktigt bra plantskola för unga som vill ha en plats i rampljuset.

Visst tolkar Erik Grönvall, vinnare av idol 2009, vinnarlåten suveränt bra.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , i

Relaterade artiklar:
DN, Ex1, E 2, Ex3, Ex4, TV4 Idolsajten, GP1, GP2, AB1, AB2 AB3. AB4, AB5

Säpo ny storebror till FRA?

Säpo får som dom vill,  bli egen storebror och signalspana på egen hand utan hjälp av FRA. Det är vad regeringen just nu utreder.  Går lagen igenom har vi två mybdigheter som kan avlyssna vår kommunikation på internet och i mobilen.  Vilken myndighet kommer härnäst som anser sig ha behov av att övervaka, registrera människor som inget gjort.

Bloggat:   Mark Klamberg, Johan Westerholm, Farmor Gun, Drottningsylt, Svensson, Nicklas Starow
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , I


Imperialistiska krig kan inte rättfärdigas.

Vilken märklig och rent absurd tillställning nobelfesten i Oslo var.
Fredspristagaren   verkade anse att det fanns värdigare pristagare samtidigt som han prisade kriget som han anser skapar fred.

-"När  den amerikanska krigsherren tog emot Nobels fredspris så tackade han genom att föra ett brinnande försvarstal om USA:s imperialistiska samtid och historia"(LOKE-KULTUR & POLITIK)"

Visst är det ibland nödvändigt med krig. Befrielsekrigen , krigen mot kolonialismen är sådana exempel men aldrig imperialistiska krig. Att förhärliga Irakkriget och kriget i Afghanistan  är höjden av arrogans.  
Irakkriget som Obama ärvde av Bush  iscensattes  på falska grunder. Några massförstörelsevapen hittades aldrig. Däremot fick USA och västvärlden kontroll över en av världens rikaste oljekällor. Brittiska och amerikanska oljebolag bl a har fått dela på Iraks oljekällor och Irak har förvandlats till ett amerikanskt protektorat. Priset är hundratusentals döda civila, en sönderbombad infrastruktur och ett samhälle med ökad våldsspiral. 
I Afganistan handlar det om  kontroll av naturtillgångar men kanske framförallt om att  kontrollera ett geostrategiskt område, Afghanistans närhet till Ryssland, Kina och Iran.

Byar bombas och civila faller offer. För varje ny utländsk soldat och för varje bombad by "föds"  nya talibaner.  Att bekämpa  terrorism med hjälp av kulor och bomber är dömt att misslyckas.  Terrorismens rötter får då ny näring. Civila insatser inte militära är de som kan bära frukt i kampen mot terrorismen.

Nej krig är inte fred!  Imperialism kan aldrig försvars. Att ge president Obama fredspriset smakar riktigt, riktigt  illa.

Bloggat:  Det progressiva USA, LOKE, Ett hjärta rött
Media;DN,1, 2, SvD, AB, 1

Pingat på intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,  , , , ,De rödgröna sopar mattan med alliansen.

En politik som försatt människor i utanförskap  ger inga regeringstaburetter.
Att ta från utsatta och ge till de som har sin försörjning tryggad gillas inte av opinionen.  Att i ord säga sig vilja gott när man i handling gör tvärt emot är en cynism som kostar.

Trots strålkastarljus i skenet av ordförandeskapet i EU backar nu moderaterna och alliansen medan oppositionen tar stora kliv fram. I SCB.s opinionsundersökning får de rödgröna egen majoritet med 50 procent medan regeringen hamnar på 42,5 procent.
Mätningen gjordes i november varför folks ilska över   sjukförsäkringarna inte hunnit  sätta sina spår ännu. Det kommer senare. Inte ens sverigedemokraternas 5,1 procent kan hjälpa alliansen kvar vid makten om SCB:s siffror står sig.

Vellinge , Vattenfall, Trollhättan, Göteborg, Gävle och Borås, cancersjuka som slängts ut från sjukförsäkringen det är det vi minns av den moderatledda regeringen. En regering som gynnar de som har och missgynnar sjuka, arbetslösa och pensionärer.  En regering som i sann nyliberal anda suttit mer eller mindre stilla under efterkrigstidens största ekonomiska kris. En regering som tror att de marknadskrafter som skapat krisen ska självläka. En regering som raserat vad generationer byggt upp den regeringen kan aldrig få förnyat förtroende.


Piratpartiet som inte hörts så mycket på senare tid är en joker som mycket väl kan få ökat stöd i väljarkåren. 

Media:DN, 1, 2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , sjukförsäkringen, ,

Fredspris till en krigspresident.

Vilken paradox att ge Barack Obama USAs nye krigspresident fredspriset.  En man som redan under valkampanjen markerade att Afghanistan var USAs bakgård. Fredspriset till en president dom just trappat upp kriget i Afghanistan, Ytterligare  30 000 soldater  samtidigt som krav ställts  på Europa att skicka fler unga män till att ingå under NATO-befäl i ett krig som är dömt att misslyckas.
Obamas tal i Kairo gav världen hopp. Ett tal som gav hopp om fred, en stat åt palestinierna och ett stopp på Israels bosättningspolitik  på ockuperad mark.   Av detta blev det intet. Löften som   inte följs av handling har inget värde.  Israel fortsätter sin etniska rensning av Jerusalem och bryter därmed  mot folkrätten.

-"I sitt stora linjetal i Kairo i juni vände sig Barack Obama till den muslimska världen - långt över en miljard människor. Han talade om hur banden mellan USA och Israel aldrig kan brytas och om hur erkännandet att det judiska folkets strävan efter ett hemland inte kan förnekas.

Men han talade också om hur palestinierna - muslimer och kristna - har lidit i längtan efter ett hemland i mer än 60 år. Obama talade om "de dagliga förödmjukelser - små och stora - som följer med ockupationen".

USA kommer inte att vända ryggen åt palestiniernas legitima krav på värdighet, möjligheter och en egen stat, sade presidenten som citerade Koranen och berättade om sin barndoms Indonesien.

Men hans visioner har ännu inte följts av konkret politik."(SvD)


Idag har Obama anlänt till Oslo för att motta fredspriset. Att säkra freden är betydligt svårare än att vinna krig.  Fredsprisets symbolvärde trampas i smutsen  när det ges till en president som rustar för krig. En fredspristagare behöver naturligtvis säkerhet.  Det säkerhetspådrag som byggs runt Obama är enormt och minner mer om krig än fred. Behöver en sann fredspristagare ett säkerhetspådrag av den kalibern?

Tidigare inlägg: En fredspristagare som eskalerar.

Media: SVD 1, DN, EX AB12
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,   , , , , , I


Katten bästa medicinen.

Frossa och  feber hela natten, symtomen känns igen. Rosfeber, igen!
Ringer får en tid men där fick M tji.  Benet är inte rött ännu varför  kontakt med distrikts-sköterskan nästa morgon rekommenderades om utifall... Trodde doktorn att M led av hypokondri?

Frossa, feber och det röda på benet vandrar uppåt.
M ställer klockan tar sig till sköterskan som konstaterar det vi redan visste. Rosfeber! Hon kan inget göra men   hjälper till med ny tid om två och en halv timma hos samme doktor som i igår.

Jodå ros är det sa doktorn lite skamset och skrev ut Kåvepenin som  kan vara livsviktigt i det här läget. Ett dygn för sent.  Ett dygn med frossa och feber och rosen vandrandes upp över benet. 
Svensk sjukvård av idag

Hoppas nu att penicillinet biter så M slipper sjukhus och intravenös penicillinkur.

Tyra vår katt har parkerat mitt på M.Hon känner att något är fel och ligger på vakt 


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Riv upp, gör om, gör rätt!

Alliansen försöker trolla bort det faktum att det nya sjukförsäkringssystemet är inhumant och inte hör hemma i en välfärdsstat.
Med stöd av   ledarskribenter i DN och SvD bagatelliseras följderna och man talar om att det tar tid för ett nytt system att sätta sig samtidigt som man hänvisar till att det var illa tidigare . Vad är det för skitsnack? Debatten handlar inte om förr den handlar om hur det är nu! Med nyspråk försöker man dölja att 17 000 långtidssjuka personer kommer att utförsäkras över en natt. "Friska ska inte var sjukskrivna",  säger de. Så avslöjande! Man utgår kallt ifrån att långtidssjukskrivna egentligen inte är sjuka och att läkare   sjukskrivit i maskopi med sina patienter.   Man låtsas att sjukskrivna ska rehabiliteras och vips så är de friska och arbetsföra. Man försöker dölja att 17 000 kommer att utförsäkras över en natt.

Det är ett faktum att utförsäkrade hamnar i en svår ekonomisk situation och många hänvisas till socialtjänsten. En rapport visar att sjukskrivna och arbetslösa halkar efter rejält ekonomiskt. De senaste åren har risken att de hamnar i fattigdom fördubblats.

Regeringen  drar sig inte heller för att fara med rena lögner för att försvara sina nesliga politik Socialministern ljög när hon påstod att hon ingen remissinstans haft invändningar eller påpekat risken för svårt sjuka med det nya systemet. Sanningen är att de totalt struntade i remissvaren. Hon ljög när hon påstod att hon inget ve tat om systemets  följder för svårt cancersjuka patienter .
-"Sedan den nya politiken först presenterades har remissinstanser larmat för att människor kommer att komma i kläm. Försäkringskassan, de fackliga organisationerna och kommunerna har varnat för att människor lämnas utan möjlighet att försörja sig.
Till och med Husmark Pehrssons egna tjänstemän har pekat på risken att socialbidragen kommer att öka." (AB)

Det  är svårt sjuka människor som kommit i kläm och det är sjuka och arbetslösa som betalar priset för regeringens misslyckande grundat på en skamliga människosyn. Lappande och lagande av ett från början illa fungerande system blir en återvändsgränd för de som drabbas.

Det finns bara ett alternativ och det är att omedelbart sluta att slänga ut sjuka människor från välfärdsförsäkringen.

Riv upp, gör om och gör rätt!


Tidigare inlägg: Ett svek som måste kosta.

Bloggat: Jinge, Peter Andersson, Ett hjärta rött. Alliansfritt Sverige, Esbati, Karins världLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,, , , i


Batonger och tårgas mot studenter i Iran. #16azar

Modiga studenter röjer vägen för att demokratin en dag ska återupprättas i Iran
Inför den 7 december som är studenternas dag i Iran fängslades flera studenter. Webbsidor och mobiler har blockerats. Studenterna som vet att ta sig förbi tekniska spärrar når ändå ut. De och iranska journalister rapporterar om läget idag. Utländska journalister har utegångsförbud.  Unga iranier markerar varje år minnet av tre studenter som dödades 1953 av säkerhetsstyrkor. I år blev demonstrationen extra kraftfull på grund av regimens repression mot oppositionella efter valet av Mahmoud Ahmadinejad

Bilden från Liveblogging Street Jornalists

Ett intensivt twitterflöde visar att demonstranterna mötts med batonger och tårgas:

-In defense of Freedom of Speech in Iran #16Azar Several students have been arrested at Tehran University. Protests have been taken to the alleyways of Enqelab Sq. Tear gas is being fired constantly. Due to heavy clashes, some students are attempting to escape through the university fences.
Many are injured and the Basij forces are once again attacking students in front of the Medical College and beating them to death. While the special guard forces are outside of the university, the Basij have attempted to fire tear gas.

-Clashes btwn basiji & students inside Polytechnic Univ #IranElection #16azar


Hur många regimen än arresterar så kommer en dag verkligheten att komma ikapp.


In defense of Freedom of Speech in Iran
-"I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it"...
(Voltaire)
Liveblogging Street Jornalists
SR-Dagens Eko
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
i

Blunda inte för hotet.

Stora förhoppningar har knutits till klimatmötet i Köpenhamn. Det är bråttom länder som Bangladesh, Vietnam  och Tanzania lever  med klimatkrisens följder redan idag.  Den senaste FN-rapporten från IPCC visar att uppvärmningen är farligare än vad man tidigare trott.Åtgärderna måste sättas in snabbt och starkare. Ändå har förväntningarna inför mötet successivt kylts ned.
Naturen kan man inte förhandla med säger Rockström och Wijkman i Svenska Dagbladet och föreslår olika åtgärder:
-"Klimatförändringen kan inte lösas isolerat utan måste ses som en del av en större kris i form av överutnyttjande av många ekosystem. Klimatavtalet måste följas av ett avtal om hållbar utveckling. Ett sådant avtal helt andra spelregler för ekonomin och världshandeln."


Om världens ledare inte kan komma överens hur ska då vi kunna ta till oss innebörden av  vad som krävs av oss för att möta klimathotet?
Några som insett allvaret är alla de unga och gamla som reser till Köpenhamn för att demonstrera och markera att nu måste något göras  och det snabbt.
Köpenhamn välkomnar inte de protesterna utan rustar istället för konfrontation. Undantagsregler har antagits och icke brottsmisstänkta kan tas i förvar i   timmar och dessutom placeras i så kallade "lymmelburar". På plats finns också svenska polishelikoptrar och gränskontrollerna i norden har skärpts. Scenariot påminner om Göteborg 2001. 

Många försöker påverka så också medierna. Bra information har SVT:s Ställ om och DN:s klimatmötes-tema. Klimatfrågornas stora frågor illustreras i Göteborgsposten. Aftonbladets bild från NASA visar var vi bränner energi. 56 tidningar  i 45 länder, dock inga svenska, går också ut med en gemensam ledare för att informera om klimathotet. The Guardian motiverar sitt deltagande med:
-”Vi gör det här för att mänskligheten står inför en djup kris
We call on the representatives of the 192 countries gathered in Copenhagen not to hesitate, not to fall into dispute, not to blame each other but to seize opportunity from the greatest modern failure of politics. This should not be a fight between the rich world and the poor world, or between east and west. Climate change affects everyone, and must be solved by everyone."


Det är dags att vakna och för politiska ledare att ta sitt ansvar och helt enkelt leverera. Det duger inte som USA gör att i ett första steg lova sänka sina utsläpp med 4 %. Kortsiktig profithunger kan aldrig få stå i vägen för de åtgärder som är livsnödvändiga. Förra året ökade koldioxidutsläppen till atmosfären med fyra miljarder ton. Bortser man från England och Tyskland  har  EU:s utsläpp av koldioxid ökat med 18 procent från 1990 till 2004. Det är nästan lika mycket som USAs ökning.

Det är bråttom! De globala utsläppen av växthusgaser måste minska.

Bloggat: Jinge om att göra upp med Climategate, Peter Andersson lunchbloggar om klimatmötet, Peter Högberg om klimatomställning och tillväxt, Martin Moberg om klimatmötet som inleds idag. Krassman tycker inte att Al Gore ska prisa Sverige.

Läs även andra bloggares åsikter om  , , , , , IGlobal uppvärmning - vem är boven?

Inför klimatmötet i Köpenhamn har debatten hettat till.


Finns det ett klimathot eller är vi lurade att tro på klimathotet? Har  det blivit ett självspelande piano eller är det reellt? Om det är ett hot vem är i så fall boven?

Syftet med mötet, i Köpenhamn   är att få fram ett nytt klimatavtal som ska bygga vidare på Kyotoavtalet Världens länder ska enas runt åtgärder som ska  bromsa  den globala uppvärmningen.15.000 delegater från 192 länder deltar. Huvudfrågan är hur mycket utsläppen av så kallade växthusgaser ska minskas och hur. 

Bloggat Morgans Blogg, Vem iscensätter vad? Jinge, Jag skäms över Reinfeldt, Röda M-ö, Den snurriga klimatcirkusen
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Beröm för bra genomförd generalrepetition.

Sverige får beröm för massvaccineringen. Det är väl bra med en generalrepition  inför ett virusutbrott i framtiden som kräver snabba ryck. Om det var så nödvändigt den här gången råder det delade meningar om.
Influensan minskar nu och gör så  i andra länder. Vad alla undrar över nu är om det kommer en andra våg och i så fall när. Viruset har börjat mutera och i Ukraina i en farligare form  som vaccinet kanske inte  biter  på. I Sverige verkar de tsom om fler blir sjuka av vaccinets biverkningar än av själva viruset just nu.  Milda och kända biverkningar i flertalet fallen är väl bäst att tillägga.

På många håll mattas nu efterfrågan på sprutan av medan myndigheterna manar till fortsatt vaccination. 
I Jönköping  är det nästa vecka (50)  dags för alla till och med 64 år att stå i vaccinationskön. Här görs allt i tur och ordning med slumpmässiga legitimationskontroller. I Stockholm får vissa förtur.

Tidigare inlägg: Lobbying bakom stängda dörrar? Kan man lita på forskare som sitter på flera stolar samtidigt?

Media: SvD AB Sydsv DN Intressant
Bloggar om  svininfluensa, vaccin, politik, samhälle, i


Väntar ett tvåpartisystem bakom dörren?

Kommer några av  allianspartierna att  sudda ut partigränserna och gå till val på en gemensam lista?
För centerpartiet skulle inte mycket förändras  i sak då det partiet lagt sig platt till förmån för moderaternas politik.  Kristdemokraternas svajiga läge i opinionen efter Göran Hägglunds allsköns försök att fånga väljarnas intresse har ju visat sig vara en återvändsgränd.  Talet om verklighetens folk har mött verkligheten kan man nog säga.

Är det   en styrka ,som PJ Anders Linder säger  i Svenska Dagbladet, att gå fram med en gemensam vallista i ett läge då centerpartiet och kristdemokrater riskerar att halka ur riksdagen ?
Eller är det snarare ett tecken på svaghet ?Enligt demoskop i expressen och  nya undersökningen i DN klarar sig båda partierna över spärren så nyheten om vallista var kanske bara just en anka.

Vad anser trogna center- och kd-anhängare om tilltaget med gemensam lista skulle realiseras? Det verkar som om vi  närmar oss  ett två-partisystem och därefter nytt valsystem med majoritetsval som i Storbritannien och USA. Det är ett system som underlättar regeringsbildandet men som tystar minoriteter.

Tidigare inlägg: Tvåpartisystemet kom in bakvägen.
Media: SvD, AB
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inte beror väl allergin på katten?

.
Märkligt hur en katt kan motionera sig själv   inomhus. Hon far omkring som ett garnnysta över under och  stolar och bord. Längtar hon efter utelivet  på landet, efter ängen, skogen, mössen , koppar-
ormarna och alla de andra djuren.

Jag hoppas verkligen att jag inte måste skiljas från den här lilla sötnosen.
Risken finns då röntgenbilderna på  bihålorna visar svullnader och tyder  på  allvarlig allergi. Kortison av   tyngsta slaget har inte tagit ned svullnaden helt. Får se vilken verkan  allergimedicinen under tre  månader har. Vad som triggat igång allergin och om det verkligen är min katt som är problemet vet jag inget om. Vi bor ju mitt i city och här är luften sanslöst dålig. Topografiskt ligger city illa till. 

Läs även andra bloggares åsikter om , , i

Snara runt åsikts- och yttrandefriheten.

Ännu en skärpning av en lag som naggar yttrandefriheten i kanten. Terroristlagen ska breddas säger   Per Lennerbrant, ämnesråd på justitiedepartementet och talesman för regeringen. Ännu en dimridå från alliansen för att vilseleda. Lagen skärps och kan tillsammans med FRA-lagen bli ett farligt instrument för att tysta åsikter. Lagen kriminaliserar att uppmana, rekrytera och utbilda i syfte att begå terroristbrott eller annan allvarlig brottslighet. Det låter ju rimligt kan tyckas. Tittar man närmare blir det dock knepigare.  
FN har antagit fem fördrag mot terrorism men inte kunnat enas runt en gemensam definition. Alla försök hittills har stupat på att det inte gått att utesluta statsterrorism. Vad som är terrorism och därmed vem som ska betraktas var  terrorist    varierar beroende på den som tolkar.  Vem som ses som frihetskämpe och vem som ska stämplas som terrorist sitter därför i betraktarens öga. Vem som står för vålde, varför plus din egen ideologi blir avgörande. Terroristlagen blir därför en lag som kommer att kriminalisera åsikter.
Historiskt har många  engagerat sig i stöd för  de som stod upp för sitt land och kämpade mot  imperialismen   i länder som Nicaragua, El Salvador och  Vietnam eller mot kolonianlismen i Angola och Mocambique.   Mina föräldrar gav stöd åt frihetskämpar i Norge under andra världskriget när de flydde från Gestapo över gränsen till Sverige.  Betraktas det   engagemanget  som terrorbrott  mätt med en skärpt terroristlag.

Bara det faktum att jag googlat på terrorism för att söka definitioner och använt ordet terrorism i inlägget kan göra att min kommunukation fångas upp och hamnar i FRAs nät.

Bloggat: LOKE, Svensson, Röda Lund, Jinge, Anna Troberg, Alliansfritt, Anders Widén
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,,   , ,, , , ,i

Vem snärjer de i sina nät idag? #Bitfear

FRAs möjlighet att se vad jag skriver och säger inger i alla fall mig en viss känsla av obehag. Vem vet hur de tolkar vad jag säger. Tänk om jag via sociogramen, pusslen som de lägger kommer att ingå i ett nätverk de tittar närmare på. Fy sjutton vad obehagligt att inte veta och därmed inte kunna gå i svaromål. Det kanske räcker med att någons kompiskompiskompis använder ett ord som finns på FRAs svarta lista för att fastna i deras nät.

Egentligen borde jag vara van. Van från den tid då deltagande i demonstrationer mot USAs krigföring i Vietnam var tillräckligt skäl för att bli registrerad som samhällsfarlig. Det var så länge sedan att jag har glömt .  Jag vägrar banne mig att vänja mig vid tanken av att kunna bevakas och avlyssnas av paranoida snubbar.

Risken är att vi på sikt tittar oss över axeln och tänker oss för till vem vi säger vad och börjar censurera oss. Det har blivit följden i samhällen med stark kontroll av medborgarna och där repressionen samtidigt varit stark. Där är vi inte idag men vem vet vad framtiden bär med sig?

Personligen tror jag att det för de flesta finns frågor som oroar mer idag. Oron för att bli arbetslös eller sjuk och därmed tappa fotfästet och hamna utanför i ett samhälle där trygghetssystemen monterats ned  är frågor som ligger närmare för allt för många. FRA påverkar förmodligen inte vardagen för de anställda på bilfabriken i Trollhättan, i alla fall inte i dagsläget. Det hindrar dock inte vikten av att påvisa hur farlig FRA-lagen är. Tänk bara tanken på hur den kan användas för att sortera, stämpla och förfölja i en tid med mer repression än idag.
Lite rädd, lite mörkrädd är jag nog ändå.

Kampanjen #Bitfear (copy, paste, send)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , i


Kampanjen #Bitfear (copy, paste, send)

RT: Svart Måndag/Liberati/Brihed

Fortsätt kopiera och sända det vidare.

-----------------

Tänker att det kan vara intressant att skapa en ny topic nu för att följa effekterna ute i samhället av den nya lagen. Nätverket Svart Måndag inbjuder dig att delta i kampanjen #BitFear.

Hur har du reagerat? Hur har dina vänner reagerat? Din familj? Hur reagerar andra i din omgivning? Vilka farhågor finns och vilka åtgärder tas av medborgarna i landet? Hur många tystnar och hur många censurerar sig själva? Hur många känner en reell fruktan?

Gör gärna dina egna undersökningar och berätta om det. Låt oron komma till tals (om än anonymt förstås) och hjälp till att skapa en kunskapsdatabas genom att kartlägga vad FRA nu kommer att få för konsekvenser för vår kommunikation, vårt sätt att umgås och vårt sätt att förhålla oss till omvärlden.

Tagga det #Bitfear och sprid detta vidare.
__________________________
Uppdaterat: Vem snärjer de i sina nät idag? #Bitfear -om hur jag påverkas idag av att  FRA kopplat in kablarna


Pinged at TwinglyIntressant

Blogwall: (scabernestor)
Techrisk, En bokmal anfaller, MiNimaliteter, Daniel och de små tomtarna, Mortfiles, Webpal, Jardenberg, Mirfaks memoarer, Otyg, Sandrability, Adam Eltér, Argast Nu, Darkangel och Mumma, Stormhierta, Bloggsam, Infallsvinkel, JensO, Nätverket Svart Måndag, Medborgarperspektiv, Eva-Lena, Bloggvärldsbloggen, The Hell of Hannastacia, Alliansuppropet, Annarkia, Svensson, Badlands Hyena, Hanna Wagenius, Sugbloggen, Farmor Gun, Den förvånade pappan, Intensifier, Lisa Magnusson, I polemik, Olof B, Pirat funderar, Jardenberg, Beta Alfa, Tanja Bergkvist, Free and thinking, Free and thinking, Ilprofessore's Faculty, Rasmus Kaj, Jeppelin, I polemik, Hax, Opassande, Maria Ferm, NyaStasi, Scaber Nestor, Snild, IDG, SvD Ledarbloggen, KvP, Anna Troberg, UD/RK Samhällsdebatt, Philip Wildenstam, Kentson, Sagor från livbåten, Mary, Konspirationer och sanningar, Dagens konflikt, Ravenna, Sossar mot Storebror, Liberal och långsint, 99, our 68, Jardenberg, Stand up diggers all, Tianmi, TantraBlog, Beta Alfa, Teknikkonsument, Lake, Sweed05, Webbfeber, Humblebee, Dagens samhälle, Peter Andersson, Beelzebjörn, Snorkig, JensO, HannahSthlm, Kapten TOQig, Exiled Pirate, You're no different to me, Kakbit, Ännu en onödig blogg, Bullshie, Bussföraren, If I lay here, Händelsehorisont, Magnihasa, I polemik, Berinder, Kverulant, Skivad lime, Svensson, Maloki, Conjoiner, Sandrability, Deeped, Enligt min humla, Syrrans granne, Blå borgen, Lars-Erick, Klamberg, Nattis 2.0, Angie, Oscar Fredriksson, Klamberg, Yttrandefrihet ftw, Törnebohm, HBT-sossen, Per Pettersson, Beelzebjörn, Drottningen, Anders S Lindbäck, Kommunisternas blogg, Integritet och frihet, Mathias Sundin, Hornstull & Världen, Thorlin, Tommy K Johansson, Maria Abrahamsson, Knivsöder, Integritet och frihet, Stenskott, Stand up diggers all, Daniel Holm, Keep on balping. Laakso, Infallsvinkel, Liberati, JensO.

Pinged at TwinglyIntressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Ett svek som måste kosta.

Skamligt att regeringen infört regler som i praktiken gör att  svårt sjuka mister sina jobb och tvingas söka nytt . Det är vad som händer om man i Sverige är sjuk mer än 180 dagar. Cancersjuka under behandling anses efter 180 dagars sjukskrivning stå till arbetsmarknadens förfogande trots läkares avrådan.

Diagnosen cancer
är för många ett tungt besked. Jag vet då  jag är en av dem som drabbats. Jag minns vad min läkare sa då jag precis fått beskedet och fortfarande inte tagit in. Minst tre månaders sjukskrivning får Du räkna med. Efter fyra veckor började jag arbeta halvtid för att trappa upp till 75 och efter ett halvår var jag åter i full tjänst. Då ska ni veta att min sjukdom hade en god prognos utan kända metastaser. Om jag den gången, förutom sjukdomen skulle ha oroat mig för min försörjning, vem vet hur då läkningen hade kunnat påverkats?

Det är inte första gången det larmas om svårt cancersjuka vars sjukpenning dras in. Så varför så förvånad socialministern?  Det är ju Du och dina kamrater som infört systemet och bär ansvaret.

I Sverige ska Du akta dig för att drabbas av olyckor och sjukdom som gör att Du blir så sjuk att Du tvingas sjukskriva dig. Efter 180 dagar är det kört. En influensa med allvarliga biverkningar och sedan efter ett tag ett benbrott  kan leda till att du ställs utanför  systemet. Det är den kalla verklighet som alliansen anser  är den  rätta vägen..
Skamligt! Shame on you! Istället för ett trygghetssystem som skulle ge trygghet vid sjukdom och olycka införs ett system med smulor och bidrag. Ett svek som borde kosta platserna på regeringens taburetter.
Svårt sjuka ska inte tvingas söka jobb eller jobba! Nej just det! Skyll då inte på andra utan visa ansvar och förändra ett system som slagit ut och slår ut just svårt sjuka!


Fler bloggar: Ett hjärta rött om ett grymt system, Krassman som påminner omvart pengarna gått, Peter Andersson om att F-kassan och m-politiker är överens
Media:DN, DN, Ex, AB
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , I

En fredspristagare som eskalerar.

Årets fredspristagre tackar för utnämningen genom att skicka ytterligare 30 000 soldater till Afghanistan. Marschkängor, kulor och bomber skapar ingen fred. Fundamentalisternas anhängare blir istället allt fler. För varje ny utländsk soldat omvänds  ytterligare en afghan till  taliban.
Utanför Vita Huset i protesterar besvikna amerikaner mot upptrappningen av kriget i Afghanistan. Obama som framstod som en fredens president följer nu  i precis samma spår som sina  företrädare. USA är med eller utan Obama en imperialistisk stat och dessutom den enda kvarvarande supermakten. Obama ärvde kriget efter Bush men har nu genom att ge klartecken till ytterligare soldater gjort kriget till sitt. Afghanistan ett nytt Vietnam, Vietghanistan.  Ett krig med många civila offer och i spåren  ökad barnadödligheten,  mödradödlighet, fattigdom och svält.

Tidigare inlägg: Valet och truppnärvaro i Afghanistan ingen garant för demokrati., Sverige i USAs fotspår
Bloggat: LOKE, Steve Lando,   Jinge, Röda M-ö.
Media: SvD , AB , DN ,SvD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
i

Hur blev det så här?

-Att visa upp extrema tolkningar av islam får många att tro att det är så alla muslimer är och tänker. Media har under lång tid genom sitt sätt att skildra islam och muslimer i Sverige bidragit till ökade fördomar och rasism. Mediebilden av muslimer i Sverige är skev och grovt generaliserande och framställer ofta:
Pojkarna som unga , killar som begår brott, slåss och "skyddar"sina systrar. 
Flickorna som offer, instängda och förtryckta. Slöjan den framhävs som symbol för just förtryck.
Fäderna som  patriarker som vaktar på sina döttrar. 

Verkligheten ser ju helt annorlunda ut.
Att generalisera en grupp som tillhör en viss religion är första byggstenen  på den väg som snabbt kan skifta främlingsfientlighet till ren rasism.

Medierna har genom sin rapportering skapat en bild av att islam och våld hänger ihop och därmed underblåst islamofobin som i sin tur gjort muslimer till vår tids syndabockar.
I Schweiz röstade folket i strid mot folkrätten för ett förbud mot minareterI Sverige  har SD  nått framgångar genom att skylla allt som är fel i vårt samhälle på muslimerna och invandringen.

Det är dags att stanna upp och sätta ned foten och låta alla goda krafter samarbeta för ett samhälle  med plats för alla där allas lika värde är en självklarhet.

Tidigare inlägg: Slå vakt om demokratin och allas lika värde!
Media: AB, AB,   AB, SVD,   DN, SDS.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
i

Vem lyssnar FRA på idag?

Idag den 1 december 2009 har FRA kopplat in kablarna. Där går din och min kommunikation. All kommunikation via internet, telefon och fax kan fångas upp i i FRAs kablar. Därifrånär det också möjligt att den sänds eller säljs den vidare till FRAs samarbetspartner. En massavlyssning som aldrig tidigare skådats, en avlyssning som starkt kritiserats.
En lag som en majoritet av riksdagens ledamöter sa ja till. Snart är det val igen. Då kan det vara bra att komma ihåg vem de var som sa ja till FRA.
Vem vet hur det du sagt kan tolkas av FRA. Ett övervakningsscenario som aldrig skådats än värre än Orwells 1984. En massavlyssning av en hel befolkning i händerna på FRA.
Våra grannar runt omkring talar om en  elektronisk mur . Telia Sonera har flyttat sina servrar från Sverige.  Hur påverkas då yttrandefriheten och därmed också vårt beteenet då vi vet att vi är övervakade?

Svart tisdag

Media: DN, SvD, AB,   IDG
Läs även andra bloggares åsikter om  , , , , i

Svart tisdag

Detta är ett öppet och gemensamt blogginlägg – kopiera och publicera i din blogg.

Via Infallsvinkel
Läs även andra bloggares åsikter om ,

RSS 2.0