Valet och truppnärvaro i Afghanistan ingen garant för demokrati.

Media framställer valet i Afghanisan idag som en historisk dag, en ödesdag.
Det afghanska folket lär inte få det bättre oavsett utgången i valet. Det handlar om en regim som visat sig vara genomkorrupt, skapad under occupation under USAs och ökända krigsherrars beskydd. En regim som skapat kvinnofientlig lagstiftning som ger mannen rätt att bestraffa sin hustru  om hon säger nej till sex. En lag för att blidka shiamuslimer och locka röster.  Valet står mellan två kandidater   Karzai och Abdullaha. Två USA-maironetter som inte har annat att ebjuda än fortsatt krig och fattigdom.
Att påstå att man med truppnärvaro ska kuna skapa demokrati och rättvisa åt kvinnor är falsk förespegling.
-"Det går inte att bomba ett land till demokrati. USA är snarare där av strategiska och maktpolitiska skä"(Sven Wollter i AB)

Richard Holbrooke, Obamas sändebud i Afghanistan och Pakistan, menar att kontrollen över oljan och naturgasen är avgörande:
”I hjärtat av den geostrategiska utmaningen för Förenta Staterna ligger fem länder med sammanknutna gränser ... Turkiet, Irak, Iran, Afghanistan och Pakistan.”( Mikael Nyberg, AB)

Det är i det perspektivet svensk medverkan under Nato-befäl ska ses.
Som Ursula Berge, samhällspolitisk chef i Akademikerförbundet skriver i Aftonbladet idag måste förändringar som leder till demokrati komma underifrån. Det är de krafterna som har den viljan som ska ges stöd. Och som sagts det går inte att bomba fram demokrati.

Jinge är tydlig då hanskriver att ingen svensk soldat ska riskera att dö i Afghanistan så länge målet är att befästa USAs makt i Afghanistan.

Fred och demokrati uppnås inte genom jakt på talibaner där civila afghaner bombas till döds ute i byarna  Det skapar bara ökad motståndsvilja och fler som sällar sig till talibanernas skara.
Vad som behövs är bistånd och stöd för att stärka det civila samhället.

Tidigare inlägg: Sverige i USAs fotspårSluta nu! , Obama i Bushs fotspår , Obama byter fot för oljans skull
Media: AB AB2 DN DN2 SvD  Intressant
Läs vad andra skriver om  afghanistan,USA, isaf,politik, samhälle,

Kommentarer
Postat av: per

det är väldigt starkt att stå här och sprida rena lögner!

Abdullah Abdullah är väl knappast en marionett till usa, skulle inte att hans valfrågor om att lägga ner OEF, förbjuda flygunderstöd när bebodda områden och förslaget att större offensiver måste godkännas av regeringen är något som usa vill!

dessa frågor tycker jag är riktigt bra och jag hoppas han vinner för det skulle ta bort många problem som finns med insatserna i afghanistan idag.

om så blir fallet kan ju inte ens Tage G Peterson gnälla om ledningsförhållandena där nere.

mvh Per

2009-08-20 @ 13:37:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback