Är piratpartiets saga all nu?


Är piratpartiets framgångssaga slut nu eller har den bara börjat? Frågan är aktuell efter dagens nyhet om att PP inte bara ställer upp i rksdagsvalet nästa år utan också i kommun- och landstingsvalet. I EU valet var PP en uppstickare som tydliggjorde skiljelinjen gentemot de gamla partierna i fråga om integritetsfrågan och informationspolitiken
I efterdyningarna av FRA- och IPRED-lagen gav iintegritetsperspektivet  partiet vind i seglen. Enfrågeparti ryter de etablerade och kritikerna. Rick Falkvinge poängterar integritetsperspektivet och drar paralleller till arbetarrörelsen och miljöpartiets barndom.
Den parallellen haltar då både arbetarrörelsen och miljöpartiet utgick från ideologier som har en helhetssyn på samhället.
Integritetsfrågan är oerhört viktig men håller det perspektivet som valplattform inom lokalpolitiken?  Där handlar det om frågor som rör vår vardag om skola, barnomsorg, äldrevård, fritidsanläggningar. Det handlar om fördelning av resurser och välfärd. Falkvinge lyfter fram frågor som ökad tillgänglighet av offentliga handlingar, fri programvara inom skolor och lagring av personuppgifter inom lokaltrafiken som exempel på frågor som en lokal företrädare för PP kan lyfta. Är de frågorna huvudfrågor på det lokala planet? För mig räcker det inte.

Ullf Bjered är av motsatt ståndpunkt Utifrån ett valstrategiskt perspektiv menar han att piratpartiet har lättare att ta mandat på den lokala arenan jämfört med riksplanet. Med mandat i några kommunfullmäktige får partiet en chans att överleva menar Bjereld.

Piratpartiet har tidigare sagt att i frågor där partiet inte tagit ställning avser de att "sälja sig till högstbjudande". Hur rimmar det med integritetsperspektivet? Vill PP inte värna sin egen integritet?

I EU-valet fick PP min röst. När det gäller kommun- och landstingsvalet krävs mer. Nu är det upp till piratpartiet att visa var det står i de grundläggande frågorna som rör välfärden. Piratpartiet behövs men frågan är vad partiet har att göra på lokalnivån?

 Bloggat: Anna Troberg, Ulf Bjereld,Niklas Strandh,  Jinge 
Media: DN1, DN2 , SvD, AB1AB2, Expr
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer
Postat av: Anders Troberg

Merparten av myndighetsutövandet som en vanlig medborgare utsätts för sker på kommunal nivå. Bygglov, barnomsorg, skola, trafikföreskrifter, socialnämndsärenden, ungdomsverksamhet, flyktingmottagning, markexploatering, miljöåtgärder, djurskydd (som iofs i huvudsak åkte upp på länsnivå vid årsskiftet), flyttning av feluppställda fordon, studentlägenheter, ordningsföreskrifter, bara för att nämna några. Allt som rör myndighetsutövning kräver transparens, integritet och trovärdighet.Utöver det så har vi IT-relaterade frågor, som öppen programvara, öppna protokoll, öppna format. Stadsnät. Webterminaler på bibliotek. Tillgängliggörande av IT för folk som är underrepresenterade där, tex gamla och nyinvandrade.Det handlar om att se till att öppenhet, integritet, transparens och andra piratfrågor slår rot i kommunledningens tankesätt, att göra det till en avvägning som ligger med i varje beslut som tas, på samma sätt som man exempelvis väger in miljöaspekten i alla beslut idag.

2009-08-13 @ 20:46:40
Postat av: Annarkia

Trovärdighet handlar om politikens innehåll och hur resurser fördelas. Transparens ger oss möjlighet att granska beslut hur beslut tagits fram och är nog så viktigt. Men det är beslutens innehåll som påverkar vår vardag. Hur ser exempelvis Pp på privatisering och vinstmaximering inom vården och skolan? På vems sida ställer sig PP?/anna

2009-08-13 @ 21:06:36
Postat av: Anders Troberg

Hur ser PP på privatisering och vinstmaximering inom vården och skolan?Jag skulle säga, vilket iofs inte är något officiellt utan bara min tolkning, att vi säger att sådana beslut ska fattas på ett seriöst sätt, med medborgarnas fulla insyn och baserat på fakta. Att sådana beslut görs på ett sätt som är ärligt mot medborgarna, med andra ord, och inte något som bestäms över en öl efter en golfrunda med ena parten.Med andra ord, vi har inga åsikter i sakfrågan, men väl procedurfrågorna om hur man når fram till ett svar.Vi påverkar alltså inte den traditionella blockpolitiken, deras mandatfördelning kommer att vara i princip oförändrad, men vi försöker hålla dem ärliga.

2009-08-13 @ 21:14:14
Postat av: embryo

men kommunfullmäktiges möten är öppna för allmänheten allaredan: det ingår i de medborgerliga rättigheterna

2009-08-14 @ 09:47:21
URL: http://yoembryo.blogspot.com/
Postat av: Anders Troberg

Kommunfullmäktige, ja. Hur är det med byggnadsnämnden, socialnämnden, skolstyrelsen och de handläggare med ett beslutsmandat?Kommunfullmäktige hanterar sällan de frågor som berör enskilda individer, det sker på en lägre nivå, en nivå där man lättare hänfaller till vad som är praktiskt än vad som är korrekt.

2009-08-14 @ 12:00:42
Postat av: embryo

så om någon söker bygglov eller socialbidrag eller om någons ungar behöver stöd i skolan: då ska du eller jag kunna surfa fram det på webben?2009-08-14 @ 13:30:17
URL: http://yoembryo.blogspot.com/
Postat av: embryo

och: "vad som är praktiskt än vad som är korrekt"och vem beslutar vad som är korrekt? vad är skillnad på praktiskt och korrekt?

2009-08-14 @ 13:33:24
URL: http://yoembryo.blogspot.com/
Postat av: Anders Troberg

"så om någon söker bygglov eller socialbidrag eller om någons ungar behöver stöd i skolan: då ska du eller jag kunna surfa fram det på webben?"Inte i detalj, nej, men den som är berörd ska ha full insyn."och vem beslutar vad som är korrekt? vad är skillnad på praktiskt och korrekt?"Praktiskt: "Egentligen får jag inte flytta den här feluppställda bilen förrän om en vecka, men ägaren är en skumming som sitter i fängelse så jag kommer undan med att göra det idag."Rätt: "Lagen säger att jag inte får flytta den förrän om en vecka, så jag väntar."

2009-08-14 @ 19:23:40
Postat av: embryo

"Inte i detalj, nej, men den som är berörd ska ha full insyn."är man inblandad i en bygglovsaffär eller ett ärende på socialen, då har man väl full insyn?varför ska någon annan ha insyn, alls, på detaljnivå eller inte? hur går det då med den personliga integriteten?"Rätt: "Lagen säger att jag inte får flytta den förrän om en vecka, så jag väntar.""så pp ska sitta i kommunnämnder och vara paragrafryttare och moralister?

2009-08-15 @ 09:41:01
URL: http://yoembryo.blogspot.com/
Postat av: Anders Troberg

"är man inblandad i en bygglovsaffär eller ett ärende på socialen, då har man väl full insyn?"nej, man ser normalt sett bara slutresultatet."varför ska någon annan ha insyn, alls, på detaljnivå eller inte? hur går det då med den personliga integriteten?"Jag tror att statistiska data är viktiga för att följa upp myndighetsutövandet. Det ska dock, naturligtvis, vara anonymiserat."så pp ska sitta i kommunnämnder och vara paragrafryttare och moralister?"Tja, så kan man ju också uttrycka det. Jag skulle snarare säga att man ska övervaka att "rätt ska vara rätt" och att medborgarna hanteras schysst.

2009-08-15 @ 22:01:40
Postat av: embryo

men: upphovsrätten kan man bryta mot när det passar: oavsett om det bryter mot lagen eller kränker upphovsmännens integritet och gör att de behandlas oschysst?

2009-08-16 @ 09:19:02
URL: http://yoembryo.blogspot.com/
Postat av: Anders Troberg

Embryo: Jag har sagt det här till dig i tidigare diskussioner, lyssna den här gången:Man vill reformera upphovsrätten, eftersom man anser att den är motproduktiv och skadlig för samhället. Man vill ändra lagen, inte bryta den. Det kränker inte upphovsmännens integritet, det tar bara bort de orättvisa privilegier som enbart de och ingen annan har. Det är inte oschysst, det är bara rättvisa. Om andra slutar på ett jobb så slutar arbetsgivaren betala, men upphovsmän får betalt tills de varit döda i 70 år. Kan du förklara rimligheten i det?

2009-08-19 @ 00:05:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback