En bit i taget naggas demokratin

 Det naggas lite här och där i demokratin. Åsikts- och organisationsfrihet tillhör några av grundpelarna i  FNs deklaration om mänskliga rättigheter. De är grundlagsskyddade i Sverige men gäller tydligen inte om man är polis. 

Tre poliser i Västerbottens län förbjuds att engagera sig politiskt. Det rubbar nämligen allmänhetens förtroende att ha ett förtroendeuppdrag i socialnämnden och samtidigt vara polis. I alla fall om man ska tro polismyndigheten i Västerbotten som får medhåll av chefsjuristen på arbetsgivarverket. Han anser att det kan finnas en intressekonflikt i polisens rapporteringsskyldighet och socialtjänstens sekretess för de tre poliserna som sitter i socialnämnden.

Jag kan förstå att detta kan vara ett dilemma men det finns regler för jäv och sekretess som torde reglera detta.
Om nu inte poliser får engagera sig politiskt i alla fall inte i socialnämnden vilka andra yrkesgrupper ska förbjudas liknande engagemang och i vilka nämnder? Var ska gränsen dras? Ska lärare  förbjudas att sitta i utbildningsnämnden och vårdbiträde i omsorgsnämnden? Vem ska i så fall avgöra det?
 
Frågan har hänskjutits till Arbetsdomstolen som ska få rätten att avgöra om en grundlagsskyddad rättighet ska få utövas eller inte.  Vart är vi på väg?

Media: dn svd ab

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , i

Kommentarer
Postat av: Geiko

Dom förbjuds inte! Så det hamnar inte under åsikt- organisationsfrihet för dom får vara i partiet.

Däremot så är det inte bra om poliser sitter i socialnämnden.Det går inte ihop med deras arbete, det finns gott om exempel på andra som inte får sitta på två stolar samtidigt när det blir intressekonflikter.Polisutredningar kan mycket väl involvera det som polisen har sekretessbelagd kunskap om.

Något som inte drabbar andra yrkesgrupper.Så du anser att grundlaggen ska säkra att en polis ska få sitta i socialnämnden och inte alla som kan drabbas av precis samma sak?

Deras enskilda grundlagsskydd skiter du helt i.

2009-08-12 @ 19:57:41
Postat av: Annarkia

Jag utgår ifrån att sekretessen står över anmälningsskyldigheten vilket polislagen medger och att jäv tillämpas vid behov. Om en person är lämplig att sitta i en viss nämnd bör partiet avgöra inte AD.

2009-08-12 @ 20:42:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback