Makten över Internet.

Svenska Dagbladet publicerar dagen innan domen mot The Pirate Bay en intressant artikel. Den visar hur uphovsrättshavare, kulturelit och bolag genom historien bromsat den tekniska utvecklingen i rädsla för att förlora ett monopol eller inkomster. Läs den!
Dagens Nyheter diskuterar upphovsrätten och vad som egentligen händer med Internet under rubriken; "En krigsförklaring mot internet".
 Tekniska museet ställer ut den dataserver  som beslagtogs vid  polisrazzian mot The Pirate Bay  förra året.  Intresset från internationell media är  skyhögt då domslutet mot TBP anses t få stora konsekvenser oberoende utslaget.

Unga diskuterar konsekvenserna av IPRED-lagen och Telekompaketet. De är väl insatta i problematiken och är oroliga över att det är de  som kommer att branskattas i kommande domslut. Följande kommentarer snappade jag upp när jag passerade några ungdomar idag:
 -" Jag är allt lite försiktigare just nu när det gäller nedladdning. Eller så är det så att jag har så mycket jag inte hunnit lyssnapå/se på så. .och så vet Du väl att det finns vägar att kringgå [ ]"
-" IPRED-lagen är   farlig [ ]ger musikbolagen polisiära uppgifter [ ]
-"Du vet väl att Bahnhof inte sparar på IP-adresserna vilket de har rätt  att låta bli enligt lagen [ ]
-"Och så sitter svenska politiker i Bryssel och röstar igenom paragrafer som ska möjliggöra avstängning från Internet utan domstolsprövning och möjlighet att överklaga, vilken rättsröta det där telekompaketet kommer att medföra."
Så här skriver DN om Telekompaketet:
-"Bakom Telekompaketet står starka intressen inom nöjesindustrin. En drivande kraft är önskan om att stärka upphovsrätten, men förslaget går längre än Ipred-lagen som också springer ur ett direktiv från EU. Inbakat i det digra paketet finns idéer om att internetleverantörer kan bli skyldiga att övervaka och stänga av användare. Ett annat förslag menar att sajter ska kunna blockeras; åtkomsten på internet begränsas."
Frågan som bör ställas är vem som vill ha makten över Internet och varför. Risken är att det glada och kaxiga ropet i Internets barndom : "Information wants to be free"! kommer att bli ett minne blott.

Johan Axhamn doktorand i upphovsrätt säger:
-"Nya fildelningstjänster uppstår hela tiden och om inte Sverige längre framstår som ett ”safe haven” för dylika tjänster så lokaliseras de någon annanstans. Min bedöming är att den olovliga fildelningen – som är ett uttryck för att det finns en efterfrågan på att få tillgång till musik, film, spel etc. via internet – bäst möts med bra lagliga alternativ."
Relaterat: AB
Bloggat: Jinge,"Makthavarna är rädda för internet". "  Satmaran "Om TPB domen och mer om fildelning" ,
Scaber Nestor, Christian Engström(pp),
Läs vad andra skriver om politik, internet, telekompaketet, ipred, demokrati

Kommentarer
Postat av: m00ns

Utan att vara Doktorand

Så har jag kommit fram till samma slutsats.

Att den enda chansen att få betalt är att faktiskt sälja media. Nåt som verkar vara lika hemligt som att ha en humanistisk åskådning. Efter ha fått hela bloggen förtörd av robot.txt och alla länkningar borttagna i ca 7 månader. Bara för att man anser att barn blöder lika bra oavsett härkomst och sociala orättvisor är lika orättvisa vem de än drabbar. Varför humanism är så farligt så det måste censureras vill dock ingen svara på.

mvh

2009-04-16 @ 21:10:55
URL: http://m00nster.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback