80-talisterna tar plats och 90-talisterna är på G.

80- och 90-talister är en generation som sägs vara cyniska, ifrågasättande, världsvana och självförverkligande.  80-talisterna  är både individualister och kollektivister medan 90-talisterna anses ha svårt för kollektivet. Själv tillhör jag den där 68-generationen och dagligen möter jag 80- och 90-talister i mitt jobb. Jag håller inte med  Amelia Adamo när hon säger att de är lata och har väldigt hög svansföring. Den bilden stämmer definitivt inte med de möten jag dagligen gör med 80- och 90-talister. 

Överallt klagas det på 80-talisternas val av livsstil. Jag gör det också  till och från. 
Men tänk efter nu!  Är det inte så den äldre generationen alltid har gjort, utropat verop och förfasat sig över dagens ungdom?
 Det gjorde redan Sokrates på sin tid i klagostycket  "Vår ungdom" omkring 400 år före vår tideräkning år 0. 

"Vår ungdom                                                                               
Vår ungdom älskar ingenting                               
annat än lyx och lättja.                                              
Unga män och kvinnor uppför sig 
sämre än någonsin tidigare.                                                                         ,
De  föraktar varje auktoritet och
har ingen respekt för de äldre.                               
Vår   tids  barn  har   blivit tyranner
över oss. "

Faktum är att  unga människors värderingar inte bara är en  spegling av nuet  utan också en föraning om vad som komma ska. En generation välutbildade, experimenterande, mångkulturella, individualistiska och samtidigt kollektivistiska 80-talister  som  ställer krav är en   grupp att räkna med.  Tomas Furth, framtidsforskare, har studerat 80-talisterna närmare och redogör för forskningen i boken "The MeWe Generation". Han menar att den genarationen kommer att förändra samhället lika mycket som 68-generationen en gång gjorde.  

  Klagas det på 80-talisterna, vad kommer då inte att sägas om 90-talisterna som är på G? "En generation individualister som ibland uppför sig som kravmaskiner precis som de sista 80-talisterna gör."

Ett är säkert och det är att alla vare sig man är 80- eller 90-talist kommer att  upptäcka vad alla dessförinnan förhoppningsvis insett
- att det är jag bara jag som har ansvar för mitt eget liv
- att ingen krattar manegen, utan problem jag möter får jag tackla själv
- att ett samhälle där alla (läs många) enbart tänker på sig själv och alltid främst ser till egna behov är ett hårt samhälle
- att vassa armbågar ökar avståndet mellan människor
- att det trots allt finns fler människor än JAG
- att det är tillsammans med andra man utvecklas och är någon
- att även individualister tillhör mindre och större sammahang
- att alla påverkar och påverkas av  de grupper vi ingår i 
- att alla  har ansvar för vad som händer i de olika grupper  vi deltar i vare sig det är i skolan, hemma, på fritiden  eller på jobbet.
- att uttryck som tråkigt, lamt, surt, suger säger mer om oss själva än om situationen eller de andra
- att JAGET inte kan blomma om vi inte ser längre än till oss själva och vår egen LUST.
 
Källor: Klipp från tidigare inlägg om 80- och 90-talister i kategorin psykologi
Bloggat: Kjellberg
Media :SDS, DN Fokus AB
Läs vad andra skriver om , , , ,, , Intressant.se

Kommentarer
Postat av: ALe

Hej igen!Tänkte bara påpeka att vi fått axla hela den världens unkna problem - utan varken guidning och med verktyget luft ska vi bara fixa allt...kanske dags att sluta belasta barn i årskurs sex för alla stora problem - arn vill ha ett bra samhälle för alla men att ge de ansvar för hela världen är väl mest att sänka de...var det så på din tid?Rädda klimatet.

Stoppa svälten.

Allt är västs fel.

Fel att vara man.

Stoppa krig.

Stoppa sjukdomar.

Vårt fel att vi föddes i sverige.

Inte tas på allvar.

En skola som inte lär en viktiga saker.

Föräldrar som inte kan något.

Vuxna som inte kunde prata med en om något då de fick höra ens ålder, innan gick bra, dock inte efter.

Sverige är bäst indoktrinerades hela tiden tills man kom ur bubblan - då vart man matt med allt skit runtomkring en......du ser, det kanske är som så att den bilden vi har fått presenterad har varit totalt missvisande...att lära känna sitt land på "nytt" kan ta år och mycket möda.Skulle gärna höra om din uppväxt./

80-talist

2009-04-22 @ 15:57:12
Postat av: annarkia

@Ale

"Skulle gärna höra om din uppväxt."

Jag växte upp i tron att vara en prinsessa en folkhemsprinsessa. Jag var ung i en tid då det fanns gott om jobb, i ett samhälle stadd i snabb förändring där allt var möjligt. Där vi som var unga tog plats, satte ned foten mot vuxensamhället och protesterade mot auktoritära metoder, orättvisor och krig.Framtidstro och tron på förändring var stark.

/anna

2009-04-22 @ 16:29:10
URL: http://annarkia.blogg.se/
Postat av: Susanna

Jag känner igen mig på pricken i Fridolins beskrivning av 80-talisterna, en generation jag själv tillhör. I media framställs vi som bortskämda snorungar som valsar in på arbetsintervjun och kräver hög lön på en gång, som om vi kunde snyta pengar ur näsan, att vi tackar nej till jobb, får allt serverat av mamma och pappa, att vi är egoistiska individualister som hellre backpackar än jobbar på Ica. Va? Jag förstår ingenting. I min verklighet så är min generation dom som aldrig kommer in på arbetsmarknaden, dom som tackar ja till arbeten under dåliga förhållanden, till dålig lön, för att de måste. Jag har vänner som går på socialbidrag, vänner som bor hemma för att det inte finns några lägenheter (jag är själv en av dom), vänner som jobbar under usla förhållanden. Och att vi skulle vara bortskämda? Varför? För att våra föräldrar varit för upptagna med att göra karriär? För att vi fått växa upp med nedskärningar överallt, "varannan vecka", inga skolböcker bara stenciler, märkliga familjekonstellationer på (styvpappa/bonusmamma/plastbror/halvsyster/min farmor men inte min systers)?

I min verklighet så är 80-talisterna dom som aldrig får chansen att växa upp, aldrig får chansen att visa vad de går för, aldrig får chansen att forma sitt eget liv. Vi har drömmar, men inte medlen att nå dom. Vi är utanför. Vi kommer aldrig in.

2009-04-22 @ 17:32:26
Postat av: Sofia

Jag känner precis igen mig i vad Susanna skriver. Jag har inte fått ett enda sommarjobb utan att skicka ansökningar till höger och vänster. Idag har jag två akademiska examina (varav en yrkesinriktad) och får varken kvalificerade jobb eller okvalificerade. Som tack för att jag sommarjobbade under studietiden får jag halv grundersättning från a-kassan, eftersom man tydligen måste ha jobbat minst ett år för att få den ordinarie ersättningsnivån. Jag är beredd att emigrera inom en nära framtid, för det finns ingen framtid i det här landet för oss som inte blir insläppta.

/80:a

2009-04-22 @ 19:20:41
URL: http://gravadersdagar.blogspot.com
Postat av: Stefan

Jag håller med visst jag har träffat en hel del äldre som vill ha oss in på arbetsplatsen arbetade men som verkligen engagera sig visst jag var inte jätte bra på hålla tider, men det beror på rätt mycket också.Jag söker arbete så ofta som det går, men när man ser hur företags krav lista är. Jag har blivit nekat arbete pg a jag inte har körkort har inte heller dem förutsättningarna att skaffa ett.

Jag vill ta mitt ansvar arbeta, betala skatt, längta efter semestern haha. Jag anser mig inte lat alls jag försöker verkligen. Det känns som många av 80 tallisterna är i ett utanförskap visst en del har lätt för att få arbete.Jag kräver ingen hög lön bara så jag klarar mig och går runt pg a studielån, och kan leva månaden ut med + eller 0 marginal.

2009-04-22 @ 23:05:41
URL: http://blogg.creative-design.nu
Postat av: Hanna

Jag är själv 80-talist, alla generationer har sina problem. Många 80-talister är "retro" och hemska second-hand kläder, flyter ovanpå och vägrar att växa upp. Främst i storstäderna, de är de som hörs o syns. Därimot alla vi andra som jobbar och skaffar barn, vi då! Varför ska det hackas på oss? Jag studerade direkt efter gymnasiet till ingenjör, samtidigt som jag hade 2 deltidsjobb för att klara mig, var färdig på dagen för examen och tog anställning direkt. Har jobbat där sedan 2005 och har nu blivit delägare. Min sambo har 2 heltidsjobb ska tilläggas. För vi vill mer i livet. Vi vill ha ett fint hus utan att behöva belåna oss till graden att vi inte kan åka på semester, vi vill kunna vara hemma med barnen när det nu kommer såna utan att vända på varje krona o se kylen gapa tom.Så var det för 40-talisrna när de fick barn, så var det för mina föräldrar 50-talisterna när de fick barn. Så vill inte vi ha det. Jag tycker det är hemskt att generalisera en hel generation, varken jag eller min sambo tillhör det här skiktet av "lata 80-talister". Vi har drömmar och vi har mål och vi jobbar väldigt hårt för att komma dit.

2009-04-23 @ 08:47:08
Postat av: annarkia

@Susanna, Stefan, Sofia,Hanna

tack för era kommentarer,ett samhälle som inte kan innesluta alla i gemenskapen är ett "fattigt" samhälle

/anna

2009-04-23 @ 19:41:04
URL: http://annarkia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback