Förnuft och civilkurage är vad som behövs.

I dag gläder vi  oss åt att Tele2 följer Bahnhof , Bredband2, Net at Once och AllTelei hälarna och vägrar spara sina loggar.  Allt i enlighet med gällande lagstiftning, Ipred-lagen till trots. Så agerar man om man vill värna den personliga integriteten och är rädd om sina kunder. Nu väntar vi på att Telia, Com-hem och de andra  följer efter.

Expressen  twittrade till och delade ut en ros:


Upphovsrättsindustrins advokat   Peder Danovsky gillade inte Tele2s beslut och fällde denna kommentar till svenska dagbladets reporter:
–"Alla i riksdagen har utgått ifrån att internetoperatörerna är lojala mot lagstiftningen och inte vill medverka till brott. Om Tele 2 intar den här attityden och det följs av andra operatörer blir det en skärpning av lagen i framtiden. "
Där ser man,  styv i korken eller med kunskap om vem som påverkat lagstiftarna när det gäller IPRED-lagen fäller advokaten tvärsäkert detta uttalande.

En ros delar jag ut till Unni Drougge som visade att  motståndet mot IPRED inte handlar om gratis.
Tummen ned åt de som hotar antipiratbyrån. Hot är aldrig någon framkomlig väg utan motverkar helt sitt syfte.

Media:DN  SvD 12 Expressen, AB AB2 Computer Sweden  Sydsvenskan
 Intressant.se
 Läs vad andra skriver om : , , ,
,

Humanitär katastrof när fattigdomen breder ut sig.


Medan media ger utrymme åt en influensa som beskrivs som en kommande pandemi dör människor i fattiga länder på grund av hunger och brist på rent vatten.Den globala finanskrisen kan leda till en humanitär katastrof  då fattiga länder drabbas hårdare än andra enligt IMF och Världsbanken. Krisen som är ett resultat av girig spekulation där marknaden fått härja fritt  drabbar de fattigaste värst. Om detta är det mer eller mindre tyst.

 Samtidigt skriker rubrikerna ut fara om en influensa som kan smitta även oss i den rika delen av världen. Enligt AP är det 22 bekräftade dödsfall på grund av svinviruset av de 100 rapporterade i Mexico och de som drabbats i USA har fått ett mildare förlopp. Enligt Gunilla Jarlbo(professor i medie- och kommunikation) passar hälsolarm i modern mediedramaturgi.

Finanskrisen som skapar fler fattiga är den sjuka som är det största hotet.
Även Influensaviruset kommer om det sprider sig att drabba de fattiga länderna värst. Det allmänna hälsotillståndet har betydelse, liksom under vilka omständigheter man lever. De som saknar motståndskraft klarar virussjukdomar sämst. Finanskris, inflation, högre matpriser och klimatrelaterade problem som torka och översvämning gör det svårt för många länder att bekämpa fattigdom och nöd.(FAO)
 Det bästa sättet att förebygga en upprepning av tidigare pandemier som Asiaten och Hongkonginfluensan är att utrota fattigdomen. 
 
Bloggat:Röda Malmö
Media: DN, Aftonbladet och Svenska Dagbladet  
Media: DN SVD SVD2 AB AB2 Sydsv Exp Exp2 Dagen
Läs även andra bloggares åsikter om , , .
Intressant.se

Trångbott i boet.

Vilket slit.  hon vaktar boet, jagar mat och matar sina ungar dag ut och dag in. 
Var sjutton har fågelpappan tagit vägen? Övergav boet när ägget kläckts.

Börjar bli trångbott. Tidigare inlägg: Skogsduvan kom med våren , "Vi" har fått tillökning.
Andra  om , , , ,
 

Krisens härjningar en pandemi.

Några dagar har stora rubriker varnat för en virussmitta, svinvirus som skulle kunna utvecklas till en pandemi.
Senast var det fågelinfluensa som skrämde.  Enligt smittskyddsinstitutet finns inga planer för vaccination  i nuläget  Med tanke på risken för ryktesspridning och chansen att sälja lösnummer är det säkrast att ta det lugnt.

 Den oro som finns i Mexico och USA
där de första fallen hittats har att göra med  att det enligt WHO
(SR) - "är ett hittills okänt virus som ligger bakom influensan, ett muterat svininfluensavirus som för smittan vidare från människa till människa och för vilket det ännu inte finns några mediciner".

Frågan är om det inte finns större faror för hälsan att oroa sig för.

I veckan rapporterades det om en lavinartad ökning av behovet av socialhjälp.  Enligt en undersökning gjord av TV4 Nyheterna, räknar 93 procent av landets kommuner med en fortsatt ökning av antalet socialbidragstagare under de närmaste åren
Regeringen som slog på stora trumman för att avveckla utanförskapet och satsa på jobblinjen har istället med förändrade regler och passivitet inför finanskrisens verkningar  skapar ett utanförskap och ett bidragsberoende av tidigare aldrig skådat mått.
 Vi har redan en pandemi  där finanssektorn är boven och vanligt folk får betala priset. Finanskrisens härjningar har precis börjat. Risken att smittas av depression,hjälplöshet och fysiska sjukdomar ökar vid arbetslöshet. Den smittan är ett större hot än vad influensaviruset är. Om detta tiger medierna. Varför?

Bloggat: Ett hjärta rött, Jinge, Jinge igen, Peter Andersson, Röda Malmö
Läs vad andra skriver om: , , , , , , Arbetslösheten, Ekonomi, FörsäkringskassanRegeringen, Välfärd   Intressant
Media: DN12345 SvD12 AB12 Dbl1 EX123
Media : SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, DN3, DN4, AB1, AB2, AB blogg

Är sommaren redan här?


Bara ben,
öppna dörrar.
Sol och värme,
knoppar brister
.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

"Vi" har fått tillökning.

Skogsduvan som byggt sitt bo bredvid min altan mitt i stan visade sig vara  en ringduva. Hon  har legat och ruvat på sitt ägg i veckor. Blick stilla timma ut och timma in.  I tisdags kläcktes ägget . 

Hur kan ungen andas därunder?
Klart hon vet vad hon gör! 
Eller?Idag fick vi äntligen beskåda underverket,
en liten dunboll med ett jättenäbb.
 


Två små underverk,
två duniga små knyten ligger i boet.
Ett ägg? Tvillingar?
Är det möjligt?
Naturens under.Tidigare inlägg: Skogsduvan kom med våren
Andra  om , , , ,

"Staten och kapitalet dom sitter i samma båt"

"Staten och kapitalet dom sitter i samma båt", rockade en välkänd musikgrupp på 70-talet. För att lugna ner min ilska över rättsrötan som uppdagats av SR när det gäller The Pirate Bay domen kommer den låten väl till pass idag. Staten och kapitalet sitter de facto i samma båt när det gäller TPB-domen.
Jaja, jag vet att det rent juridiskt inte betraktas som jäv enligt svensk lag att en domare umgås med målsägande på sin fritid. Men är det lämpligt? Nej absolut inte, rent av helt j***la omoraliskt är vad det är. 

Enligt en granskning som rapporterats av SR har domaren i TPB -målet Tomas Norström  följande kopplingar till musik- och filmbranschen:
-Domaren i TPB-rättegången är som advokaterna Henrik Pontén, Peter Danowsky och Monique Wadsted som företräder rättighetsinnehavarna i Pirate Bay-rättegången alla medlemmar i Svenska föreningen för upphovsrätt (SFU)  
-Domaren sitter i styrelsen för Svenska föreningen för industriellt rättsskydd (SFIR), som  verkat för en starkare och utvidgad upphovsrätt  när det gäller den digitala världen. 

Till detta kan läggas att det var Tomas Norström som var den som beordrade Bahnhof-razzian 2005.

Domaren anser sig dessutom inte jävig och hänvisar till svensk lag men glömmer då Europakonventionen. Jag säger som Ebba Grön en gång gjorde  "Staten och kapitalet dom sitter i samma båt" eller som Blå Tåget gjorde "Den ena handen vet vad den andra gör" .

-"Hur ska detta öka respekten för rättssamhället för en generation som växt upp med ett visst mått av politikerförakt?
När domare i upphovsrättsrättegångar gnuggar armbåge med ena parten i målet och när Regeringen utser en upphovs-rättsrepresentant för att utreda upphovsrättsfrågor?" (Scaber Nestor, )
Bloggat: Selig.se, Scaber Nestor, Jinge Satmaran  Sidvind  PP och många många fler 
Media: Dagens Nyheter Svenska Dagbladet Aftonbladet Expressen Sveriges Radio IDG ETC PP 
Läs vad andra skriver  om: , , , , , ,

Än är faran inte över!


Än är det inte dags att blåsa faran över! Det var ett parlamentsutskott i EU som sent igår antog tillägg 138 (numera tillägg 46) i strid mot ministerrådets vilja. Röstsiffrorna var 40 mot 2 och 4 nedlagda. En klar majoritet för tillägget, något som säkerligen irriterat både Reinfeldt och den franske presidenten Sarkozy. Frågan ska till EU-parlamentet den 5 maj för omröstninmg för att sedan behandlas  av ministerrådets  den 12 maj. Kommer de två instanserna inte överens kommer frågan att läggas  på det svenska ordförandeskapets bord.

I Frankrike försöker Sarkozy att införa en lag som kallas  Hadopi som innebär att en person som beskyllts för fildelning tre gånger ska kunna stängas av från nätet utan domstolsprövning. Tillägg 138 handlar om just detta. Tillägget vill försäkra  att ingen ska få stängas av från internet utan  domstolsbeslut. En förutsättning för rättssäkerhet och en självklarhet i en demokrati. Samma lagar måste gälla på nätet som i samhället i övrigt!

Att 138:an stoppades är en delseger men nu gäller det att inte vila på den segern utan att fortsätta att påverka förtroendevalda i EU-parlamentet  för som sugbloggen skriver finns fler saker att bekymra sig över. De som förespråkar Telekompaketet vill  göra om Internet till ett kabel-tv-nät där det blir möjligt för nätleverantörerna att sälja olika grundpaket och där du får betala extra för tillgång till hela nätet.

Bloggar och media: HAX ,Blogghelvetet, Leo Erlandsson, Selig, Satmaran, reality check , FarmorGun , Jinge
Media: IDG, IDG, AB, AB,

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

80-talisterna tar plats och 90-talisterna är på G.

80- och 90-talister är en generation som sägs vara cyniska, ifrågasättande, världsvana och självförverkligande.  80-talisterna  är både individualister och kollektivister medan 90-talisterna anses ha svårt för kollektivet. Själv tillhör jag den där 68-generationen och dagligen möter jag 80- och 90-talister i mitt jobb. Jag håller inte med  Amelia Adamo när hon säger att de är lata och har väldigt hög svansföring. Den bilden stämmer definitivt inte med de möten jag dagligen gör med 80- och 90-talister. 

Överallt klagas det på 80-talisternas val av livsstil. Jag gör det också  till och från. 
Men tänk efter nu!  Är det inte så den äldre generationen alltid har gjort, utropat verop och förfasat sig över dagens ungdom?
 Det gjorde redan Sokrates på sin tid i klagostycket  "Vår ungdom" omkring 400 år före vår tideräkning år 0. 

"Vår ungdom                                                                               
Vår ungdom älskar ingenting                               
annat än lyx och lättja.                                              
Unga män och kvinnor uppför sig 
sämre än någonsin tidigare.                                                                         ,
De  föraktar varje auktoritet och
har ingen respekt för de äldre.                               
Vår   tids  barn  har   blivit tyranner
över oss. "

Faktum är att  unga människors värderingar inte bara är en  spegling av nuet  utan också en föraning om vad som komma ska. En generation välutbildade, experimenterande, mångkulturella, individualistiska och samtidigt kollektivistiska 80-talister  som  ställer krav är en   grupp att räkna med.  Tomas Furth, framtidsforskare, har studerat 80-talisterna närmare och redogör för forskningen i boken "The MeWe Generation". Han menar att den genarationen kommer att förändra samhället lika mycket som 68-generationen en gång gjorde.  

  Klagas det på 80-talisterna, vad kommer då inte att sägas om 90-talisterna som är på G? "En generation individualister som ibland uppför sig som kravmaskiner precis som de sista 80-talisterna gör."

Ett är säkert och det är att alla vare sig man är 80- eller 90-talist kommer att  upptäcka vad alla dessförinnan förhoppningsvis insett
- att det är jag bara jag som har ansvar för mitt eget liv
- att ingen krattar manegen, utan problem jag möter får jag tackla själv
- att ett samhälle där alla (läs många) enbart tänker på sig själv och alltid främst ser till egna behov är ett hårt samhälle
- att vassa armbågar ökar avståndet mellan människor
- att det trots allt finns fler människor än JAG
- att det är tillsammans med andra man utvecklas och är någon
- att även individualister tillhör mindre och större sammahang
- att alla påverkar och påverkas av  de grupper vi ingår i 
- att alla  har ansvar för vad som händer i de olika grupper  vi deltar i vare sig det är i skolan, hemma, på fritiden  eller på jobbet.
- att uttryck som tråkigt, lamt, surt, suger säger mer om oss själva än om situationen eller de andra
- att JAGET inte kan blomma om vi inte ser längre än till oss själva och vår egen LUST.
 
Källor: Klipp från tidigare inlägg om 80- och 90-talister i kategorin psykologi
Bloggat: Kjellberg
Media :SDS, DN Fokus AB
Läs vad andra skriver om , , , ,, , Intressant.se

Mitt hjärta blöder när jag läser om orsakerna till bojkotten.

FN:s konferens om rasism i Geneve är en oerhört viktig konferens. Deklarationen om de mänskliga rättigheterna upprättades en gång för att skydda människor som förföljs på grund av sin tro, politiska hemvist eller hudfärg. Idag 2009 bojkottas en konferens mot rasism i FNs regi av Italien, Nederländerna, USA, Kanada och Tyskland. Svenska regeringen nöjer sig med att skicka representanter på lägre nivå som en slags protest. FN:s människorättskommissarie Navi Pillay säger sig vara ”chockad och djupt besviken” över bojkotten.
Mitt hjärta blöder när jag läser om orsakerna till bojkotten. Länderna som bojkottar ställer sig på samma sida som de som försvarar staten Israels förföljelse och diskriminering och rent av etniska rensning av palestinier på Västbanken och Gaza. De likställer i praktiken kritik av Israels ockupationspoltik med antisemitism.  Helt befängt och ett verktyg för att dölja de övergrepp som begås av staten Israel mot palestinier i området.
Kritik av en stats agerande har inget med antisenitism att göra. Antisemitism är en styggelse och ska naturligtvis bekämpas. 
 
En annan orsak som uppgivits som orsak till bojkott är att konferensen tänker ta ett uttalande om att religioner ska skyddas från kritik.Rasism var den än förekommer, oberoende i vems namn och av vem måste alltid bekämpas. Då krävs det att alla länder tar sitt ansvar och är på plats. 
 
Läs Svensson om "Falska argument mot FN-konferens" , Ronny Åkerberg "Det rasistiska Israel", 
Media: SvD Sydsv DN DN2 AB AB2 VG DB Politiken Dagen HD Intressant
Bloggar om politik, regeringen, fn, rasism, antisemitism, israel, palestinaTillägg 138, nu gäller det!

Nu gäller det att Du och jag och alla som värnar demokratin och vill ha ett Internet fritt från censur försöker påverka de svenska ledamöterna i EU-parlamentets utskott ITRE-utskottet: Lena Ek,  Göran Färm och  Gunnar Hökmark, att rösta ja till tillägg nummer 138.

Telekompaketet.se.finns mer information om vad som tillägg 138 i innebär. Den paragraf som kan hindra en del av de tokigheter som kan genomföras om telekompaketet röstas igenom imorgon. I DN finns en guide  som beskriver vad EUs telekompaket innebär.  

Det är bråttom, gör din röst hörd! På tisdag kväll sker omröstningen i EU-parlamentet.
Emma på Opassande pekar på hur telekompaketet kan komma att begränsa demokratiska processer.

För intresserade som bor i Jönköpingstrakten kallar PP till demonstration mot Piratebay-domen klockan 16:00 på Hoppets Torg, talare  Rick Falkvinge.

Farmorgun har skickat ännu ett mejl till Bryssel med anledning av att EU-parlamentet avser att rösta igenom förlängd copyright för inspelad musik på onsdag.

Media:AB DN CS

Fler som bloggat:. Henrik Alexandersson, Mary, Farmor Gun, Isobel och Opassande.

Läs vad andra skriver om  , , , , Intressant.se


Opinionsundersökningar som självuppfyllande profetia?

 Olika opinionsinstitut redovisar olika resultat när det gäller väljarstödet. 
Sifos undersökning som presenteras i SvD ger oppositionen ledartröjan om än knappt medan Scoop i DN vill klä alliansen i den tröjan.  Största partiet är i båda undersökningarna det socialdemokratiska partiet. Sverigedemokraterna  får inte i någon undersökning in sin fot i
riksdagen. 

Mediebilden av Mona Sahlin är fortsatt extremt negativ medan alliansen framställs med hjältegloria och ständigt leende ansikten.  Frågan är om det är mediebilden  och opinionsundersökningarna som kommer att avgöra valet. Sakfrågorna blir andrahandsfrågor och frågor om ledaregenskaper och trovärdighet ställs i förgrunden.

Sverige går in i en av de mörkaste perioderna i mannaminne. I finanskrisens spår väntar massarbetslöshet och bistra ekonomiska tider för många. Hur krisen ska mötas och följderna mildras är de frågor som borde stå i förgrunden. Svaren påverkar det samhälle vi får leva i långt framöver. Vill vi ha ett samhälle där klyftorna ökar eller ett samhälle där alla har en plats?  I en tid då arbetslösheten slår hårdast mot de unga är risken stor för håglöshet och rädsla för framtiden. Ett vuxensamhälle som sviker och som dessutom hotar i form av lagstiftning som inte uppfattas som legitim kommer att sätta spår i den politiska kartan. Enfrågerörelser har länge varit det som aktiverat unga. IPRED och domen mot The Pirat Bay har satt fart på den brasan.

-"Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, drar paralleller till Miljöpartiet som när det kom i mitten 1980-talet öppnade ett helt nytt politiskt fält. Då var det miljön som skapade nya politiska sakfrågor, medan det nu är fildelning och internet."(Expr)
Läs
Jinge, "Piratpartister är Vilse i pannkakan,"  om Piratpartiets framgångar som enfrågerörelse. Kommentarsfältet bjuder på en intressant diskussion om PPsom politiskt alternativ.
Isobel om Älskade Internet
Wiman "Mot Woodstock i Hovrätten"
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,  intressant.se

Medborgarnas dom, Nya vägar och nya val.

Kampen om nätet har börjat. Lagar och domsslut vars syfte är att ta kontroll över Inernet börjar nu få konsekvenser som lagstiftarna inte räknat med.

Internetleverantörer har med hänvisning till gällande lagstiftning sagt att de inte lagrar loggar och därför inte kan lämna ut kundernas IP-adresser.Internetleverantörer som INTE lämnar ut kunduppgifter då de efterfrågas i enlighet med IPRED är Bahnhof, Bredband2, Net at Once . Även AllTele deltar nu i samarbetet med motiveringen:
"AllTele har [...] fattat beslut att omgående gå in i operatörssamarbetet Integrety, startat på initiativ av branschkollegan Bahnhof och som har till syfte att verka för upprättandet av lagstiftningens krav på bibehållande av en hög integritet för operatörernas kunder [   ]".

De traditionella partierna förlorar mängder av ungdomsväljare och även röster från oss andra. Piratpartiet ökade igår med 5000 medlemmar och är nu det största ungdomspartiet.
Informations- och yttrandefrihet, demokrati och integritet är frågor som står högt på dagordningen, frågor som  flera partier lämnat åt sitt öde.

Den tekniska kompetensen ökar då många inte anser att lagar som Ipred och kommande telekompaket  hör hemma i ett modernt kommunikationssamhälle. Vägar att slingra sig förbi spårning av Ip-adresser upptäcks av allt fler. Anonymitetstjänsterna gör profiter och det som tidigare skedde öppet går nu under jorden. Kapplöpningen om nya fildelningsverktyg har börjat .
-"Den absurda domen mot Pirate Bay har rönt stor uppmärksamhet internationellt. Det kan väl knappast vara någon god reklam för Sverige? Många människor världen över lär nog skaka på huvudet. Av de internationella kommentarerna att döma kommer Pirate bay att fortsätta, liksom fildelningen." (Ronny Åkerberg Röda Malmö)

Tro nu inte att alla som är emot IPRED, Telekom och som förvånats över ett bisarrt domslut mot The Pirate Bay ägnar sig  åt olaglig fildelning.  Frågan har en djupare dimension än så. En lag som ger bolag polisiära uppgifter och medför rättsröta  hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle. Lagar och domslut som hindrar utveckling är teknikfientliga. Lagstiftare och domstolar som låter sig påverkas av bolagsintressen förtjänar "tummen ned".  En föråldrad upphovsrättslagstiftningen skyddar idag affärsintressen inte upphovsrättsinnehavarna

Bloggat:  Anna Röda Malmö , Svensson, Jinge
Media:  Nyheter24IDG,SvD ,SvD2, 3, 4, DN, DN2 DN3, DN4,  5 AB, AB2 AB3 ,AB4, Expr, 2, 3
Läs vad andra skriver om fildelning, the pirate bay, pirate bay, politik, tpb, piratpartiet, internet, upphovsrätt 
 

En teknikfientlig och klart politisk dom.

Tingsrättens fällande dom mot de fyra i The pirate Bay ställer Sverige i skamvrån. En politisk dom där tingsrätten inte lyckades stå emot trycket från de stora bolagen. Samma bolag som vill fortsätta att profitera på musiker, artister, författare och andra kulturarbetare.
En rabiat dom som vill statuera exempel inte skipa rättvisa.  Ett års fängelse och ett sammanlagt skadestånd på TRETTIO MILJONER till bolagen. Sanslöst! Blir intressant att se fortsättningen  i hovrätt och Högsta Domstol och troligen en sväng via Europadomstolen.
Hur kan tillhandahållandet av en Internettjänst anses brottsligt? Vad händer i så fall med tjänster som Google med vars hjälp Du kan hitta hur många torrentfiler att ladda ned som helst.?
Istället för att ge Sverige chansen att stå i frontlinjen när det gäller teknisk utveckling ställer domslutet Sverige bak i ledet och i i skamvrån.
Vinnare är inte upphovsrättshavare som kommer att fortsätta att vara fastkedjade i storbolagen om de inte slår sig fria och  använder sig av teknikens möjligheter för distrubution av musik, film och andra kulturaktiviteter. För inte vill ni väl missa nya generationer konsumenter?

Grattis till Piratpartiet som nu får gratisbiljett in i Europaparlamentet.

Läste nyss på Twitter att partiet på några timmar fick 2500 nya medlemmar.
-" Etablissemanget har dömt ett beteende olagligt som för en övervägande majoritet inte bara är moraliskt rätt utan en självklarhet. Historien har visat många gånger att det inte går att upprätthålla lagar om de saknar förankring i folks rättsmedvetande." (Sidvind)

Bloggat
: Jinge Svensson Röda Malmö Kulturbloggen Sidvind ScaberNestor Leo Erlandsson
Media: Sydsv 2 3 SvD 2 3 4 5 DN 2 3 4 5 AB 2 3 4 5 6 7 8 9 Expr 2 3 Dagen
Läs vad andra skriver om   politik, fildelning, the pirate bayinternet, upphovsrätt
intressant.se

Makten över Internet.

Svenska Dagbladet publicerar dagen innan domen mot The Pirate Bay en intressant artikel. Den visar hur uphovsrättshavare, kulturelit och bolag genom historien bromsat den tekniska utvecklingen i rädsla för att förlora ett monopol eller inkomster. Läs den!
Dagens Nyheter diskuterar upphovsrätten och vad som egentligen händer med Internet under rubriken; "En krigsförklaring mot internet".
 Tekniska museet ställer ut den dataserver  som beslagtogs vid  polisrazzian mot The Pirate Bay  förra året.  Intresset från internationell media är  skyhögt då domslutet mot TBP anses t få stora konsekvenser oberoende utslaget.

Unga diskuterar konsekvenserna av IPRED-lagen och Telekompaketet. De är väl insatta i problematiken och är oroliga över att det är de  som kommer att branskattas i kommande domslut. Följande kommentarer snappade jag upp när jag passerade några ungdomar idag:
 -" Jag är allt lite försiktigare just nu när det gäller nedladdning. Eller så är det så att jag har så mycket jag inte hunnit lyssnapå/se på så. .och så vet Du väl att det finns vägar att kringgå [ ]"
-" IPRED-lagen är   farlig [ ]ger musikbolagen polisiära uppgifter [ ]
-"Du vet väl att Bahnhof inte sparar på IP-adresserna vilket de har rätt  att låta bli enligt lagen [ ]
-"Och så sitter svenska politiker i Bryssel och röstar igenom paragrafer som ska möjliggöra avstängning från Internet utan domstolsprövning och möjlighet att överklaga, vilken rättsröta det där telekompaketet kommer att medföra."
Så här skriver DN om Telekompaketet:
-"Bakom Telekompaketet står starka intressen inom nöjesindustrin. En drivande kraft är önskan om att stärka upphovsrätten, men förslaget går längre än Ipred-lagen som också springer ur ett direktiv från EU. Inbakat i det digra paketet finns idéer om att internetleverantörer kan bli skyldiga att övervaka och stänga av användare. Ett annat förslag menar att sajter ska kunna blockeras; åtkomsten på internet begränsas."
Frågan som bör ställas är vem som vill ha makten över Internet och varför. Risken är att det glada och kaxiga ropet i Internets barndom : "Information wants to be free"! kommer att bli ett minne blott.

Johan Axhamn doktorand i upphovsrätt säger:
-"Nya fildelningstjänster uppstår hela tiden och om inte Sverige längre framstår som ett ”safe haven” för dylika tjänster så lokaliseras de någon annanstans. Min bedöming är att den olovliga fildelningen – som är ett uttryck för att det finns en efterfrågan på att få tillgång till musik, film, spel etc. via internet – bäst möts med bra lagliga alternativ."
Relaterat: AB
Bloggat: Jinge,"Makthavarna är rädda för internet". "  Satmaran "Om TPB domen och mer om fildelning" ,
Scaber Nestor, Christian Engström(pp),
Läs vad andra skriver om politik, internet, telekompaketet, ipred, demokrati

Vuxenmobbning

Tissel och tassel,
skitsnack och tystnad.
Blickar som dödar,
ord som sårar.
Kroppsspråk som talar 
kroppar som murar.
Vuxenmobbning.

Offret bär skulden,
 offret är "fel".
Skäl att agera.
Vuxenmobbning.

 Murar ska rivas,
broar ska byggas,
Dags att agera.
 

Tidigare inlägg: Vem behöver Robinson?
Arbetsmiljöverket: Kränkande särbehandling, mobbning
Läs vad andra skriver om: ,
 

Vems ärenden går Timbro?

Vilken måttstock använder sig Timbro av?
Enligt Timbro var medierna under Gazakriget partiska dvs Israelkritiska.
Vems ärenden går Timbro när de drar en sådan slutsats. Trots den massiva propagandan från Israels sida lyckades medierna att förhålla sig kritiska till händelseutvecklingen. Nej Timbro medierna gjorde ett hyfsat jobb!
Att skildra den verklighet som var med en total ödeläggelse av infrastrukturen i Gaza, fosforbomber, bomber mot civila mål som sjukhus och skolor är inte att vara partisk. Den ena rapporten efter den andra bekräftar nu ödeläggelsen och den traumatisering de israeliska bomberna utsatt den palestinska befolkningen för i Gaza.
I dagens DN finns en stark redogörelse om vad befolkningen i Gaza utsattes för under Israels massiva bombardemang av området. DN har träffat några av dem som överlevde Israels fosforbomber:
"Den 4 januari såg Sabah Abu Halima sin man och fyra av sina barn brinna upp. Själv överlevde hon den israeliska fosforbombningen, trots svåra brännskador. Efter tre månader av intensiv behandling, bland annat i Kairo, är hon på väg att bli någorlunda återställd. Fysiskt. Även om såren ännu fortfarande kliar fruktansvärt. Men de själsliga skador hon åsamkades kommer kanske aldrig att läka ut."

Att försöka mörklägga  och beskylla för partiskhet när över 1400 palestinier dödats varav 400 var barn är dömt att misslyckas.  Israel kommer aldrig komma undan historiens dom. Ansvariga för massakern måste ställas till svars.

Bloggat: Svensson  Anna Motbilder Jinge Gaza Peace
Läs vad andra skriver om: , , , , , , , ,   i

En krisbudget som inte möter krisen

Köerna till socialkontoren runt om i landet ökar. Det är tidigare okända grupper som behöver hjälp. Det är ungdomar, arbetslösa och sjuka som utförsäkrats . Samtidigt har arbetsförmedlingens resurser kraftigt försämrats enligt en undersökning från ST. Hårdast slår krisen mot de unga som är de som först får gå när varslen läggs.  Antalet arbetsförmedlare har minskat och platser i arbetsmarknadsutbildningen nästan halverats sedan 2006. Enligt Syrén och Carnhede i ST går regeringens jobbpolitik ut på att kontrollera att arbetssökande söker jobb. 

Det är mot den bakgrunden regeringens vårbudget måste ses. Det man nu presenterar som "storsatsningar" mot ungdomsarbetslöshet är småpotatis jämfört med vad man tidigare skurit bort.   Utvecklings- och jobbgaranti innebär i praktiken inget annat än att söka jobb som inte finns eller att i bästa fall få en praktikplats utan riktig lön.
De satsningar regeringen själva anser offensiva är egentligen synnerligen defensiva åtgärder. Passiva insatser som inte räddar jobb. Ett sätt att gömma undan arbetslösa och utförsäkrade. Ett sätt att dölja att det svenska trygghetssystemet urholkats och det  i en tid då den allvarligaste krisen i mannaminne hotar.

Kommunerna får inga pengar i år trots att krisen väntas slå hårt mot kommunanställda. De som enligt regeringen står för kärnan i välfärden, skolan, barnomsorgen och vården. Lärarförbundet  pekar på  att pengarna kommer för sent för att få någon inverkan på nästa års nedskärningar i kommunerna. Följden blir större elevgrupper och en otryggare miljö för barnen. Ett problem som Jan Björklund tänker lösa med disciplinära åtgärder mot de barn som inte håller måttet.

Alliansen följer troget den inslagna vägen  den nyliberala och anser att bästa sättet att klara sig ur krisen är att spara på statsbudgeten och låta marknaden sköta resten. Den politik som på 30-talet fick så förödande konsekvenser den upprepas ånyo år 2009 av alliansen.

Bloggat: Krassman, Svensson, Röda Malmö, Ett hjärta rött Alliansfritt Sverige, P Andersson
 Media: SvD DN DN2 Sydsv AB AB2 Intressant
Läs vad andra skriver  om politik, regeringen, vårbudgeten

Arbetsro ett måste för alla i skolan.

Jan Björklund vill ge skolan möjlighet att vidta "disciplinära åtgärder "mot elever som stör undervisningen även i grundskolan.
Ja,  varför inte? Om alla andra möjligheter uttömts och ett alternativ till den vanliga skolan finns. Arbetsro är ett måste för ALLA, även för den stökige eleven. Jag förutsätter att eleven i fråga fått och får stöd och hjälp och inte lämnas vind för våg. 

(AB)"Rektorn ska även kunna stänga av en bråkig grundskoleelev från ordinarie undervisning "om det är nödvändigt med hänsyn till övriga elevers trygghet och studiero". Dock får avstängningen pågå som längst i en vecka och högst vid två tillfällen per kalenderhalvår, skriver SvD. Eleven har dessutom rätt att få kompensation för utebliven undervisning. "
Stökighet har alltid en orsak.
Utan kunskap om bakgrunden till oron och det som vi andra uppfattar som störande  är det svårt att agera professionellt. Skolan måste få resurser att se alla elever och stödja de som av olika anledningar inte klarar av sin skolgång. Ungdomarna är samhällets framtid och det gäller att arbeta förebyggande och  ta väl vara på var och en. Om elever av olika skäl far illa och därför blir stökiga måste stöd sättas in. Att  bara stänga av  löser inte problemen

Idag dras resurser in från skolan och lärartätheten blir glesare samtidigt som elevvårdande personal  är en lyxvara. Med växande arbetslöshet i finanskrisens spår lär fler unga uppträda stökigt på grund av inre oro. En oro som har sitt ursprung i familjens oro för framtiden.  Avstängning eller varning botar inte den oron.

Andra om: , , , , , , i

Uppståndelse vid kusten

En vecka känns oändligt lång . Första dagen vill säga.
En vecka vid kusten är en lisa för en trött själ. En påskhelg tillsammans med familjen är som plåster på såren.
Livsandarna vaknar och tröttheten tassar in i ett hörn långt bort.
En uppståndelse som lyfter.
Vistelsen på kusten

KVIRR, konstnärsvandring i Ranrike är påskens höjdpunkt .heksanns tolkning av våra farföräldrars hus på kusten


  Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Stridsvagnar rullar åter på Bangkoks gator.

Thailands politiska situation kan liknas med en ond spiral av demokratiska val, folkresningar och militärkupper. Än en gång kablas bilder på stridsvagnar på Bangkoks gator ut över världen.
 Den här gången är det de röda som demonstrerar mot sittande regering som kom till makten efter de gulas stora demonstrationer och ockupation av Bangkoks flygplats i slutet av förra året. Då höll sig militären passivt och i bakgrunden. Militärens inaktivitet under ockupationen av flygplatsen visade  vems sida den står på. De gula representerar den gamla makteliten i landet och står knappast för någon demokrati. De vill utestänga landsbygdsbefolkningen från den politiska scenen genom att  bara låta 30 procent av ledamöterna i parlamentet ska ska väljas av folket.

Nu är det konfrontation och skarpa skott som gäller.Den  thailändska militären har använt skjutvapen mot  de röda demonstranterna   i Bangkok  Många människor har blivit skadade av militären som skjutit  mot demonstranterna som tagit sig in i inrikesministeriet och tagit över stridsvagnar. Demonstranterna har besvarat militärens eldgivning med våld i form av skottlossning och brandbomber.


De röda är anhängare till premiärministern Thaksin Shinawatra  och är absolut ingen vänsterrörelse. Thaksin avsattes av militären 2006. Under Thaksins regim rådde mer eller mindre envälde med omfattande korruption samtidigt som social reformer skapade bättre levnadsförhållande för många.

Bakom turistparadisets soldränkta stränder finns en annan verklighet som gång på gång får utlopp i det som nu  sker på Bangkoks gator. Protester och motprotester som möts av militär och polis.
Bakom turistfasaden  finns politisk repression och ständigt lurande militärkupp för att kväsa motsättningarna mellan olika politiska falanger. En maktkamp mellan  gammal och ny maktelit där militären står på den gamla elitens, de gulas sida.
Många thailändare har på senare tid fått det bättre ekonomiskt  samtidigt som den thailändska ekonomin försämrat drastiskt. 
Klyftorna är stora och inkomstfördelningen ofattbar skev. Fattigdomen finns fortfarande på  landsbygden och är utbredd framför allt bland bergsfolken i norr och i de muslimska områdena i söder. 
 
Källor:
 

Domstolen visar militären vägen?

Thailand på väg bort från demokratin

Landguiden, utrikespolitiska institutet,
 
Bloggat: Jinge, igen, Svensson,  Röda Malmö
Media: SvD 1 2 3 DN 1 2 3 4 Dagen  AB EX
Läs även andra bloggares åsikter om  , , , , 

Intressant?


Vem behöver Robinson?

I Robinson hånas deltagare öppet, pakterna blir ett sätt att överleva utröstning och projektledningen utsätter deltagarna för den ena vidrigheten efter den andra. Det är oansvarigt av TV4 och inte underhållning alls längre. Deltagarnas hälsa riskerades.
TV4 gör allt för att överträffa verklighetens såpa.
 En såpa i det verkliga livet som för de som drabbas är ett veritabelt helvete. Mobbningen på våra arbetsplatser. I verklighetens såpa med pakter, förtal och utfrysning drabbas så många som 400 000 varje år. Följderna för de drabbade är svårläkta och leder allt för många fall till sjukskrivning. Värst drabbade är de som arbetar inom kyrkan, skolan och vården. Sorgligt då det är arbetsplatser som har med människor att göra.  400 000 betyder att var tionde anställd drabbas enligt SCB, statistik som är ett tydligt budskap till inte bara mobbarna utan också de som står bredvid och håller tyst, medmobbarna.
"Problemet är inte de onda människornas ondska, utan de goda människornas tystnad."( Martin Luther King)
Verkligheten och såpans värld möts i Robinson.
Bland vuxna är mobbingen ofta subtil med blickar som talar och tomma platser runt den "peststämplade" vid fikabordet och  i lunchrummet, ingen som frågar om Du ska med och fika. Ofta är det en Jante som startat mot den som sticker ut och går sin egen väg. Är det så att det är den starka,  kreativa personen  full av engagemang som uppfattas som hotfull av de som vill gå i samma takt i det verkliga livet, så som det är i såpans värld i TV-programmet Robinson.


Media: AB AB2, AB3,  AB3, Expr 1, Exp 2 SVD
Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant.seAlla sitter inte i samma båt.

Vart tar alla pengar vägen,
alla bonusar och pensionsavtal?
Ett är säkert. Vi sitter inte i samma båt.
Några talar med dubbla tungor och sitter kvar vid rodret.
Andra sköljs över bord och in i arbetslöshetens bakvatten.
 

Tanumstrand, Bohuslän


Bloggat: Röda Malmö Svensson  Jinge
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,  , , ,   intressant.se
Media: AB DN SvD 1  Sydsv EX

Hämnd, återanpassning eller vad?

Efter att ha läst artiklar och blogginlägg om Annika Östberg är jag minst sagt mörkrädd. Fallet har väckt starka känslor. Vad diskussionen handlar om är  vilken funktion ett straff ska fylla. 
Annika Östberg har dömts för mord, som hon inte själv utförde men väl bistod. 28 år i ett amerikanskt fängelse är en lång tid.  Att låta en livstidsdom bli livstid är inhumant såvida inte personen ifråga anses vara en fara för sin omgivning och samhället.  Att sona att man medverkat till en annan människas död anser många  i princip omöjligt.  Ett så långt straff som 28 år är å andra sidan ett förbrukat liv.  I ett samhälle som utgår från humanism och demokrati måste människor ges en andra chans.
Ett öga för öga synsätt tillhör en förgången tid
Långa fängelsestraff vare sig avskräcker eller återanpassar till samhället. Det är USAs  rättsystem  ett tydligt exempel på.   Därför bör Annika Östberg  släppas ur fängelset så snart som möjligt. Då får hon chansen att leva ett vanligt liv, att jobba och göra rätt för sig som alla vi andra. Annika Östberg har suttit av många år av sitt liv som  straff och någon gång måste hon få gå vidare. Det är absolut bäst både för henne och för samhället. Att hitta rätt i ett samhälle som är så olikt det hon lämnade för 30 år sedan blir en tuff match.  Det handlar om mer än att hitta ett jobb och stå på egna ben.  Det handlar om att bygga relationer till fler personer än en mamma som övergav henne i en annan tid och om att bygga upp en identitet utanför fängelsemurarna. För att klara det behövs mycket stöd från både omgivning och samhälle.

Läs "Klarar Annika Östberg ett liv i frihet? (signerat Kjellberg)

Bloggat: SvenssonKulturbloggen Mymlan Kjellberg Röda Malmö
Media: SVD1, 2, 3, DN1, 2, AB1, 2, Expr

Andra bloggar om , , ,, , Intressant.se


Politikens innehåll efterlyses.

LO-medlemmarna är förbannade på Wanja L-Wedin, som är sur på Mona Sahlin som tillsammans med Lars Ohly och Maria Wetterstrand är oroliga för vikande opinionssiffror.
Den ena
opinionsundersökningen  och omröstningen efter den andra fortsätter att skapa förstasidesrubriker.

Den undersökande journalistiken , den som utgår från hårt arbete, grävande, intervjuande och analys har ersatts av  opinionsundersökningar baserade på opinionsinstitutens telefonintervjuer med ca 900 personer. Frågor som vem skulle du rösta på om det var val idag och litar du på Mona Sahlin eller Fredrik Reinfeldt skapar spaltutrymme. Yta istället för politikens innehåll lyfts fram. Politiken framställs som en fråga om tajmning . Som om tidpunkten för olika händelser och uttalanden är viktigare än vad som verkligen händer och sägs.  Det ena laget ställs mot det andra och diskussionen handlar vem som har matchbollen i sin hand. 

Det är politikens innehåll , vilka mål politiken har som borde lyftas fram inte frågor om hur vi uppfattar de politiska företrädarna. Det är inte slipsen utan slipsens "ägare" som är det intressanta . Det är inte fasaden utan det som döljer sig där bakom som visar hur politikerna vill forma vårt samhälle.
Hur människor påverkas av krisen,  hur de två alternativen i svensk politik vill möta krisen, vilket samhälle som eftersträvas och människosynen bakom är  det som skapar mening och förståelse och för diskussionen framåt . Det är politikens innehåll inte dess yta som borde vara vägledande för en diskussion om vilket samhälle vi vill ha.

Bloggat: Ett hjärta RÖTT Röda Malmö Alliansfritt Sverige Arvid Falk
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,  intressant.se

Drevet mot Wanja och bristen på alternativ.

Drevet mot Wanja L-Wedin fortsätter och har utvecklats till en verklig såpa.  Wanja L-Wedins "förbrytelse" är skildrat in i minsta detalj. Finns det någon som är förvånad över att  topptjänstemän inom den fackliga rörelsen står på samma sida som de som borde vara deras motpart? Det var länge sedan fackföreningsrörelsen var en verklig rörelse en kamporganisation för sina medlemmar.  Det som borde uppta spaltutrymme är hur vanliga löntagares intressen ska tas tillvara i synnerhet i kristider. Drevet mot Wanja L-Wedin tjänar endast ett syfte. Det tar bort fokus från krisens verkningar och vad som bör göras för att möta den.  Alliansregeringen vill spara sig ur krisen  på nyliberalt manér medan oppositionen har svårt att formulera ett alternativ. Detta i en tid där konkurserna ökar kraftigt  och en halv miljon blir arbetslösa redan nästa år enligt  Arbetsförmedlingen.

Det är knappast Wanja L-Wedins försyndelser som medlem i AMFs styrelse som resulterat i allt sämre opinionssiffror för oppositionen och socialdemokraterna. Det är brist på klara alternativ till regeringens ickepolitik. som ger ledartröjan åt alliansen.   Idag diskuteras yta som personfrågor istället för politikens innehåll.
-"En djupare politik handlar om medlemsengagemang, diskussion, gemenskap, solidaritet och organisation. Sossarna har glömt bort detta för länge sen och därför går partiet numera kräftgång i opinionsundersökningarna. Man är på väg att bli ett parti bland alla andra."(Svensson)

Bloggat: Svensson, Röda Malmö, Jinge, Kulturbloggen
Media: SVD1, 2, DN1, 2, 3, AB1, 2, 3, 4, EX1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,  , Intressant.se

Bidraget till kommunerna bidde en tumme.

 Stödpaket till kommunerna ger tillskott på 17 miljarder är rubriken på DN debatt. Bra äntligen har regeringen lyssnat på kommunförbundets rop på hjälp var min förrsta tanke. Ack vad jag bedrog mig. Pengarna delas ut först nästa år och ska fördelas på tre år. Det blir inga pengar till kommunerna i år.
Skolan, barnomsorgen och äldreomsorgen får vänta på stöd och varslen och nedskärningarna kommer att träda i kraft innan stöd sätts in. 
Befolkningsunderlaget och inte behovet ska styra tilldelningen av pengar när det borde vara tvärt om. 
Regeringen fortsätter att spara i kristid och stödet till kommunerna är  för lite och för sent. Lärare som redan dignar under ökad arbetsbörda oroar sig över en ännu sämre arbetssituation med större undervisningsgrupper och utökad tjänstgöring. Större elevgrupper och slitna lärare höjer knappast kvaliteten i undervisningen. Vem kommer att ha  tid att se de barn som dessutom drabbats av föräldrars arbetslöshet.

Ilsemarie pekar på att alliansens propagandamaskin fortsätter sin gärning på nyspråkens väg,  allt för att vilseleda och indoktrinera. Senaste påhittet är att "välfärdens kärna" utgörs av  skola, barnomsorg och vård. Att få stöd vid arbetslöshet och sjukdom samt att se fram emot en tryggad ålderdom är inte längre viktigt för välfärden.  Är du sjuk, arbetslös eller gammal ställs du vid sidan av i alliansens Sverige. Försämrad arbetslöshets- och sjukersättning samt urholkning av pensioner döljs bakom ord som "välfärdens kärna och jobblinje mot utanförskap".

Bloggat: Ett hjärta rött, 
Media: DN1DN3, DN4, SVD1, SVD2, SVD3
Läs vad andra skriver om : , ,

Pingat på: intressant. se


Sverigedemokraterna i skamvrån.

Kaliber har gjort ett fantastiskt bra jobb när de walraffat bland sverigedemokraterna.

-"Redaktionen för radioprogrammet Kaliber är värd all respekt. Nu kan aldrig Sverigedemokraterna komma och hävda att de inte är nazianstuckna längre, för nazianstuckna är en underdrift."(Jinges web och fotoblogg)
Missade Du programmet kan Du lyssna här.
Bakom den polerade ytan och den demokratiska fasaden lyser rasismen igenom. Medlemmar i SD som sjunger vit-makt låtar, spottar ut rasistiska uttalanden och glorifierar mordet på Olof Palme är ett parti att rädas.
Vice ordförande i SD bagataliiserar sången om mordet på Olof Palme med orden: "Inget att göra någon större sak av."
Tydligare än så kan det inte bli. Ett människoförakt utan dess like ryms inom partiet som kallar sig för demokrater.

-"Det som nu behöver synliggöras är att Sverigedemokraterna, precis som systerpartierna i Europa, har ett heltäckande politiskt program. Ett program som är djupt reaktionärt i samtliga sina beståndsdelar. Media har alltså ett större ansvar än att avslöja enstaka rasistiska uttalanden från enstaka partimedlemmar."(Gudrun Schymans blogg)

Bloggat:Jinge Motbilder Scraber Röda Malmö SKP Hartman , Selig.se
Media:SvD DN SVT AB, Expr
Läs vad andra skriver om: , , , iInte dags för bokslut.

Bokslut Gazakriget är rubriken i Dagens Nyheter som om det fanns något som helst slut på förtrycket i sikte för dem som lever där. En missvisande rubrik på en artikel som skildrar situationen i Gaza efter det att bomberna slutat falla över området. Blockaden består och endast en liten del av vad som bunkrats upp för att bistå Gazaborna släpps igenom. Hus efter hus har sprängts i bitar ochsedan  massakerats av israeliska bulldozer samtigt som cement är en av de varor som israelerna inte släpper in i Gaza. Traumatiserade barn och vuxna sover i nykontält. En humanitär katastrof är vad som försiggår på Gazaremsan medan världens blicka vänds åt annat håll. Först när de som är ansvariga för förödelsen i Gaza ställs till svars kan bokslut göras.

Bloggat: my dad read kirkegaard
Läs vad andra skrivit om:  , , ,

Frige Dawit Isaak, gör din röst hörd.

Dawit Isaak sitter fortfarande i fängelse, 2751 dagar i eritreanskt fängelse utan rättegång.
Kampanjen för att frige Dawit Isaak är viktig. Att tystna stärker diktaturen och förtrycket.  För yttrandefriheten, demokratins och Dawit Isaaks skull ska rösterna om frihet för Dawit Isaak aldrig tystna. Medan den tysta diplomatin fortgår är det viktigt att protesterna hörs.
Ensamma kan vi inte åstadkomma så mycket men tillsammans når vi resultat.
Skriv på namninsamlingen för att frige Dawit Isaak . Den 4 maj kommer man att lämna över alla namn till Eritreas ambassad. Du kan skriva på här.

En sång för frihet som symboliserar mod och viljan att stå upp mot förtrycket och diktaturen även när det är som värst är Stings They dance alone . En hyllning till De galna mödrarna som protesterade  på Plaza de Mayo utanför presidentpalatset mot diktaturen i Argentina

Sting w/ Peter Gabriel - They dance alone - Argentina ´88


 

DN- intervju med Mymlan om Bloggarna och Dawit Isaak.

Tidigare inlägg
Free #Dawit Isaak
Gör en insats för Dawit, Carl Bildt!
Dawit Isaak fortfarande i fängelse
Frige Dawit Isaak
Bryr sig UD om Dawit Isaak?

Läs även andra intressanta  bloggares åsikter om   

Skogsduvan kom med våren


                                                                                                                                             
 Jag upphör aldrig att förundras över naturens under.
För visst är det ett under att ett skogsduvepar vågat sig in
på innergården och byggt bo i granen bredvid vår balkong.
Mitt i sta´n.
Idag när värmen slog till var boet klart och ett fågelägg lyste vitt i boet.
Hur förklarar jag för Tyra att boet är förbjuden mark?
 


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Upphovsrättsindustrin i startgroparna

Redan vid lunchtid samma dag som IPRED-lagen trädde i  kraft låg den första anmälan  på tingsrättens bord.  Det var  fem ljudboksförlag som vill komma åt personen bakom det IP-nummer som bland annat laddat upp ljudböcker av  bl a Jan Guillou och Håkan Nesser som blev först att tillämpa IPRED-lagen.  Om detta är en fildelare med stort omfång framgår inte. Fler anmälningar lär komma. Risken är att det blir de vanliga killarna och tjejerna som får kravbrev. De stora sajterna vet att skydda sig och gå förbi lagen.

Internettrafiken gick i går ned med 30% något som Antpiratbyrån såg som ett tecken på att lagen fungerar.  Frågan är om det var fildelare som fått skrämselhicka eller   virusvarningen som påverkade internetanvändningen i går den 1 april?  Det intressanta är hur det ser ut om några veckor och om IPRED får fart på ex skivförsäljningen något som många av oss betvivlar.

Klart är att demokratin på ett sätt fått en spricka då IPRED ger frikort för privatpolisiär verksamhet och ökad rättsosäkerhet?. Antipiratbyråns Pontén vill ju även gå förbi lagen och skicka varningsbrev direkt till misstänkta fildelare.  Hur han tänkt sig det framgår inte. Inte tänker han väl starta egen polisstation med fildelarjakt som specialitet?  Någon måtta på hans fram fart får det väl ändå vara!

 It-säkerhetsexperten och tidigare Säpo-medarbetaren André Rickardsson ifrågasätter rättssäkerheten kring fildelningsfrågan och säger:
- "Bevisningen var bättre under häxprocesserna än under några av de fall jag bevittnat "

Vad som gäller, vad du får och inte får göra kan Du läsa om här.

Bloggat: satmaran kulturbloggen Jinge

Andra om: , , , , , , i
Media: AB1234 EX1234 SvD123 DN123


Det blir Johan och Johanna tidigare ostraffade som åker dit.

Igår samtalade jag med några i "fildelargenerationen", "gratisgenerationen" som vissa med indignation kallar dagens unga. Dåligt insatta i IPRED-lagens konsekvenser och inte helt hundra när det gäller teknisk kompetens trodde de att att det bara var att tanka ned filer i fortsättningen också. 
-"En och annan fil kan väl inte vara farligt? Vi har alltid fildelat. Det är väl de stora som tjänar pengar på fildelning som lagen vill komma åt?"
 Det sista må vara sant men är det inte de vanliga killarna och tjejerna som hela sitt liv tankat ned musikfiler som kommer att bli de första offren för IPRED-lagen? De som distribuerar och de som tankar ned stora mängder filer vet att skydda sig. Om det stämmer slår lagen ut ungdomar som aldrig gjort något brottsligt och som nu stämplas som brottslingar. Det som gjordes öppet kommer nu att gå under jorden och fler unga hamnar i brottsregistret. Musik-och filmbranschen ges polisiära uppgifter och rättssäkerheten minskar. Alla vet att ip-adresser inte är en säker källa när det gäller att spåra fildelare.
 Reinfeldt lovade inför valet att inte brottsstämpla en hel ungdomsgeneration men gör motsatsen. Upphovsrättsindustin som hade chansen att anpassa sin försäljning till dagens digitala samhälle  gick på i ullstrumporna och krävde att allt skulle vara som vanligt. I ren girighet missade de tåget. Vinsterna stoppas i branschens fickor och går de flesta artister förbi. Inte ökar skivförsäljningen på grund av IPRED-lagen. Nya vägar att distribuera musik  finns redan och avlyssningen av strömmande musik via Spotify och liknande tjänster kommer istället att öka.

Uppdaterad

Första fallet hamnade på tingsrättens bord redan vid lunchtid.

Bloggat: Bloggarna.se, Leo, Svensson, MinaModerata, Jinge
Media: AB1 Expr DN1234 SvD1
Andra om: , , , , , , , , ifpi,
antipiratbyrån , i

RSS 2.0