Visst finns anledning till oro!

 Finanskrisen är global och sveper nu även in över Sverige.
Min hopsparade trygghet inför pensionen krymper på grund av finanskrisen. Det känns tungt. Då ger ett av bolagen det lugnande beskedet att även om jag just nu måste "betala för att pensionsspara är det ett sparande på sikt" (AB)
Vilken cynism det ligger i den kommentaren! Pengar har spekulerats bort av girigbukar och pensionspararna får betala delar av kalaset. Vad säger bolaget till de fyrtiotalister som står på tröskeln till pensionen? Där duger inte argumentet om långsiktigt sparande.

I Göteborg ökar arbetslösheten då Volvo lastvagnar varslar. Det är illa och en direkt följd av finanskrisen.
-" Varslen och neddragningarna på Volvo Personvagnar gör att arbetsförmedlingen nu öppnar kontor vid Torslandafabriken i Göteborg. Minst tusen Volvoanställda väntas till förmedlingen. " 
Någon industriakut är inte i sikte i Göteborg enligt arbetsmarknadsministern.(GP)
 
Smålandsnytt har rubriken "Svart måndag i Småland"  på grund av varsel och nedläggningar under dagen.

 Vad gör regeringen för att möta den ökade arbetslösheten. För nu duger det inte längre att säga att är du arbetslös har du dig själv att skylla!


Bloggat- ClaesKrantz
AB , AB1, SVT , GP , DN
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,  , wall street
Läs på intressant.se

Idol eller finanskrisen?


Tidigare inlägg- Få ville offra sin försörjning för Wall Street, Ofinansierat krispaket drabbar skattebetalarna , Vem drabbas hårdast av finanskrisen?

Idol eller nyhetssändningarna om finanskrisen? Ja så stod valet i många  familjer under gårdagskvällen .
Då önskemålen om programval krockade hemma hos mig gick diskussionens vågor höga om Idols vara eller inte vara.
Varför ser man på ett program som Idol? Ett program där unga människor söker sina 15 minuter i rampljuset och där framtidsdrömmar kraschas på löpande band. Förnedringstv som man till varje pris ska undvika eller ett program med underhållningsvärde? Ett i grunden oförargligt program som ger tillfälle till dagdrömmar om egen berömmelse. Ett program att koppla av till? Eller ett program som erbjuder en stunds verklighetsflykt från vardagslunk och  framtidsoro.
Ingen blev nog direkt lugnare av att höra finansmarknadsminister Odells och riksbankschefens försök till nedtoning av finanskrisens allvar.
 -Svenska banker är stabila. De har lärt sig läxan från 90-talets bankkris och liknande uttalande strömmade ur TVskärmen.
Samtidigt stod det klart att förtroendet för bankerna sviktar och en storbank som Swedbank backade rejält. Nyhetssändningarna dominerades av det faktum att representanthuset röstat nej till krispaketet som skulle ha räddat både den amerikanska ekonomin och världsekonomin. Finansoron svepte med sig storbanker i europa. Litar vi då på bankerna och de som har högsta ansvaret för ekonomin? Njaaej! Tror inte det. För många finns en oro för framtiden. Hur ska det gå med jobben, vad händer med pensionen eller räcker lönen till hyra och mat i kommande dyrtider? I det läget kan ett program som Idol fungera bra. En stund att koppla av och låta sig underhållas. Vem vet en stjärna eller flera kanske föds i det programmet ?  Finanskrisen blir då andras oro och problem. I alla fall för en stund. I kväll ser jag på Idol. Vad gör du?

e24 , AB, AB1, AB2 , DN . SVD , SVD1, expr
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, ,  , wall street, Idol
Läs på intressant.se

Få ville offra sin försörjning för Wall Street eller världsekonomins skull.

Vem vill offra sin politiska framtid och försörjning för Wall Street eller världsekonomins skull? Det var förmodligen så politikerna i representanthuset tänkte då majoriteten av delegaterna sa nej till krispaketet på 700 miljarder dollar. Paketet som skulle rädda den amerikanska ekonomin röstades ned. Mycket tyder på att någon  lösning inte är i sikte förrän efter valet.  I år är det inte bara presidentval i USA utan också  val till kongressen. USA har majoritetsvalsystem  och personval vilket innebär att den kandidat som får flest röster i sin valkrets vinner. Stalig reglering och statlig intervention i den fria marknaden är inte vardagsmat i USA . Budskapet i kvällens nyhetssändningar  har varit att
-Det tycks vara ett pedagogiskt problem att övertyga de amerikanska väljarna om krispaketets nödvändighet.
-Mån om sin plats i kongressen valde därför många delegater att rösta nej till krispaketet.
 Kanske kommer ändå politikerna på andra tankar efter representantshusets beslut att sätta handklovar på politikerna.
-"Representanthuset beslutade också att inte ta ledigt för att ledmöterna ska kunna starta sina återvalskampanjer. Först sedan räddningsplanen är i hamn kommer man att släppa iväg ledamöterna. Valet är om fem veckor" (DN)
En räddningsplan med ett krispaket för att rädda de som de facto i ren girighet skapat finanskrisen. Ett krispaket för att rädda Wall Street med skattebetalarnas pengar. Ett nödvändigt ont för den amerikanska ekonomins och världsekonomins skull.
Börserna världen över backade efter beskedet. Finansoron svepte redan under dagen in över Europa och drog med sig flera europeiska banker. I Sverige svettades Swedbank med kraftigt sänkt aktiekurs.
Om inte bankerna vågar lita på varandra varför ska vi bankkunder göra det?   I kväll funderar säkert många på om det inte är säkrast att flytta sina bankäffärer från Swedbank till annan bank. Oron rör också framtiden med risk för ökad arbetslöshet och inflation.

 AB,AB1, e24, SVD, SVD1 , DN , DN1
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , , wall street
Läs på intressant.se

Valfrihet och vårdval blev ofrihet och ingen vård alls.

Valfrihet, "vårdval", att välja själv vilken vårdcentral och läkare  är en av de ideér som alliiansregeringen och borgerliga landstingspolitiker vurmat för.
Det låter bra i teorin men fungerar inte alltid i praktiken. Ett äldre par i Jönköping sålde villan och flyttade till en mer bekväm bostad så som många äldre gör.  Allt för att kunna rå sig själva och ta hand om sig själva under äldre dagar. Jag kan tänka mig förvåningen och sedan ångest av flyttens följder för möjligheten att få vård. Deras ursprungliga hälsocentral Hälsan 2, där   kvinnan hade god kontakt med sin läkare sedan många år, tog inte emot henne efter flytten..  Den nya vårdcentralen hon anvisats  hade inte heller plats. Nu hör till saken att kvinnan behöver kontinuerliga kontroller för sitt hjärfel. Akutmottagningen eller jourcentralen med nya läkare varje gång blir det som erbjuds.  Valfrihet och vårdval jo, jag tackar!  Så här behandlas äldre i alliansens Sverige. Skamligt!

Källa-JP 29 sept
Bloggat- Alliansfritt Sverige, Ett hjärta rött, Den osynlige patienten
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
Läs på intressant.se

Ofinansierat krispaket drabbar skattebetalarna

700 miljarder dollar kostar finanskrisen i USA. 700 miljarder! 700 miljarder för att frälsa finanssektorn och hålla bankrutta banker och finansinstitut om ryggen. De amerikanska skattebetalarna ska köpa värdelösa lån. Den nyliberala experimentverksataden har imploderat. Vem får betala?
Nu kan bostadsräntorna sänkas utropar Robert Bergqvist, chefekonom på SEB
Hur ska de 700 miljarder dollarna finansieras? Nya lån och ökat budgetunderskott för staten är det som är resultatet av kongressens krispaket? Om jag förstått det rätt lämnas problemet att lösa finansieringen  över till USA`s nye president. Kul uppdrag att påbörja mandatperioden med tycker nog Barack Obama. För det är väl Obama  det amerikanska folket, de som tar sig till rösturnorna, väljer? Eller blir det McCain, gammal är tryggast, som blir USA´s näste president?
Mer pengar ut i systemet som saknar täckning skapar inte det inflation? Lågkonjunktur och inflation  samtidigt där inflationsmålet här hemma prioriteras på arbetslöshetens bekostnad. Är det vad vi har att vänta?  Pest och kolera samtidigt. De varslade volvoarbetarna får det etter värre att skaffa nya jobb i det läget. Så vem får egentligen betala finanskrisen och krispaketet? 
 
(uppdaterat)
 AB1 , AB2
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,wall street
Läs på intressant.se

Bomber mot terrorismens rötter hjälper inte.

Hur kan någon tro att det går att bomba sönder terrorismens rötter? 
Hur kan någon tro att det går  att bomba bort rädslan för väst?
Att låta ett helt folk lida som i Afghanistan och Irak skapar ännu mera terrorism.
Bomber utan säkrad fred är dömt att misslyckas. Infrastrukturer raseras,
människors hela livssituation och överlevnad hotas. Att föra krig mot terrorismen kräver andra redskap.
Fattigdom, förtryck och utanförskap är  grundpelarna som skapar motstånd och för vissa terrorism.
Det är där stöten och resurserna måste riktas in.
Civila insatser inte militära är de som saknas i kampen mot terrorismen.

SVD
Bloggat-SteveLando
Läs även andra bloggares åsikter om , ,
Intressant.se

Ofinansierat krispaket bra för finanserna?

700 miljarder dollar kostar finanskrisen i USA. 700 miljarder! 700 miljarder för att frälsa finanssektorn och hålla bankrutta banker och finansinstitut om ryggen. De amerikanska skattebetalarna ska köpa värdelösa lån. Vad annat kunde man göra?
Nu kan bostadsräntorna sänkas utropar Robert Bergqvist, chefekonom på SEB
Hur ska de 700 miljarder dollarna finansieras? Nya lån och ökat budgetunderskott för staten är det som är resultatet av kongressens krispaket? Om jag förstått det rätt lämnas problemet att lösa finansieringen  över till USA`s nye president. Kul uppdrag att påbörja mandatperioden med tycker nog Barack Obama. För det är väl Obama  det amerikanska folket, de som tar sig till rösturnorna, väljer? Eller blir det McCain, gammal är tryggast, som blir USA´s näste president?
Mer pengar ut i systemet som saknar täckning skapar inte det inflation? Lågkonjunktur och inflation  samtidigt där inflationsmålet här hemma prioriteras på arbetslöshetens bekostnad. Är det vad vi har att vänta?  Pest och kolera samtidigt. De varslade volvoarbetarna får det etter värre att skaffa nya jobb i det läget. Så vem får egentligen betala finanskrisen och krispaketet? 
 
(uppdaterat)
DN, DN1, DN2, SVD, AB , AB1 , AB2
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
Läs på intressant.se

Kvällsmat med Tyra.Tyra sitter om hon får bestämma själv helst med vid bordet. För tjock? Inte! 
Hon är en bestämd liten kattfröken  som föredrar ett sorts foder som innehåller allt hon behöver.
Trots fin stamtavla som occicat jagar hon egen mat så fort chansen ges.
Under vinterhalvåret är Tyra innekatt mitt i sta`n. Utrustad med enorm energi motio-nerar hon sig själv i vilda turer över bord och stolar. Får hon trå-kigt sätter hon fart på oss andra.  En katt är social , behöver sällskap, stimulans och röra på sig. Fattas det tröstäter katten precis som vi människor gör i det läget.

 AB
Läs även andra bloggares åsikter om ,
Observera att bilden är arrangerad. Tyra får gärna sitta vid bordet men hennes matskål står alltid på samma plats under en bänk. Så det så! Jaja, oftast då! Tyras  ögon är gula. Trots hjälp av moderskeppet blev hennes röda ögon blå.

Höstskrud

Nu är det oundvikligt så att hösten är här.

Naturens höstskrud är "gudomligt" vacker.
Läs även andra bloggares åsikter om ,

FRA-lagen har varit i säck innan den kom i påse!

Tioöringarna trillar ned när jag läser Göran Erikssons artikel i SVD "Ständigt dessa liberaler" där Eriksson hänvisar till Anita Krants bok" Reinfeldt ensamvargen".
-"Hon berättar att Fredrik Reinfeldt som tonåring inspirerades politiskt av litteratur som George Orwells 1984 och Karin Boyes Kallocain, som båda är skildringar av totalitära övervakningssamhällen." Med tanke på den envishet statsministern drivit igenom FRA-lagen är frågan vad han egentligen inspirerades av.
I beaktande av Sveriges traditioner när det gäller övervakning av "oliktänkande" alltifrån andra världskrigets arbetsläger som befolkades av kommunister, antinazister och norska motståndsmän till Säpo´s, Sapo´s och IB´s åsiktsregistrering fram till 1980-talet är Reinfeldt i "gott" sällskap. FRA-lagen har liksom varit i säck innan den kom i påse.

1984 och Kallocain handlar om totalitära övervakningssamhällen milslångt från demokratiska värderingar.

Kallocain är en skrämmande profetia om vad som kan hända, om en stat skulle styras av ett tekniskt fulländat kontrollsystem, där individen ständigt kan övervakas.
Känns det igen? FRA-lagen ger staten trots alla tilläggspunkter just den här möjligheten. FRA-lagen medför massavlyssning trots allt.


1993 skrev Reinfeldt Det sovande folket som handlar om välfärdsstatens baksidor sett genom Reinfeldts glasögon.
På frågan om var gränsen för socialbidrag borde ligga svarade han den gången - Vid svältgränsen. Så såg (ser?) Reinfeldt på de som hamnat unatnför. De har sig själv att skylla alltså.......
En människosyn som går igen då han uttalat sig om FRA-lagens kritiker. -Okunniga, vet inte bättre, negligerar vi dem tystnar debatten och liknande uttalanden.
Några besitter kunskapen och några är mer värda, vi andra har mindre värde är farliga eller kan bli och behöver övervakas.Är det detta som är drivkraften bakom lagen?

Nej Reinfeldt och Tolgfors det här duger verkligen inte. Inte i en demokrtaisk stat. Man skapar inte frihet genom att begränsa den! Dialog och tillit till människor är grundpelare i ett demokratiskt samhälle .

AB , SVD, DN
Bloggat- Svensson, Rick Falkvinge, ProjektPåRiktigt, ScaberNestor
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
Läs på intressant.se
--------------------------------
Under strecket Heksann skriver om vänskap, om omsorg om sin nästa och ger fem hekshattar till boken "Människohamn", Lindqvist.

Vem drabbas hårdast av finansoron?

Edvard Munchs Finansoron skapar ångest långt ned i djupa led.
Vem får i slutänden betala för bankernas giriga utlåning,
en utlåning utan säkerhet som gett bankerna snabba vinster och
låntagarna kalla fötter. Bubblan spricker alltid till slut och drabbar
de som minst har.

Tänk att få lämna bostad och stå där med stora lån.
Finansministern säger kallt att staten inte tänker ge en krona till bankerna om det knakar i bankens fogar. Kan förstå att ett företag som misskött sin verkstad själv ska betala förlusten. De bankkunder som satt in sina besparinagar på konton efter råd av bankens ekonom, konton som visar sig sakna insättningsgaranti, hur går det för dem?
Sig själva att skylla kan tyckas. Inte läst det finstilta? Finns det någon varudeklaration?
Aftonbladets liknelse med chokladkakan är talande. -En chokladkaka har en noggrann innehållsdeklaration som vissa konton saknar. Så vems är felet om pengar ryker om och när banken kraschar?
Kanske bäst att göra som de gamla gjorde förr i tiden. Plocka ut och stoppa in till förvar i egna madrassen. Ett säkrare förvar med garanterad insättningsgaranti

e24 , DN , SVD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
Intressant.se

En strimma av hopp!?

Lite lättare att andas blev det. Medias ryggdunkande artiklar om den "Nya FRA-lagen" har äntligen börjat nyanseras. Det tog några dagar för "gammelmedia" att upptäcka och ge utrymme åt den kritik som med fasthet kan riktas mot de tilläggspunkter som enligt alliansen ska rädda den personliga integriteten. Med nyspråk om vissa avgränsade "trafikstråk" på internet som de facto endast existerar i fantasin har regeringen försökt lägga locket på FRA-kritiken.
Nej vi kan inte vara trygga nu. I beaktande av att ändamålsfokuseringen till militära mål som vid närmare betraktande visade sig vara en gummiparagraf som kan ge FRA möjlighet att spana på vad och vem som helst måste debatten om FRA-lagen fortsätta.
Bloggat-Jinge , Arvid Falk, Christian Engström
DN, DN2, Ny Teknik, SvD, SvD2, SvD3, AB
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Läs på intressant.se

Barack Obama eller McCain?

Ett viktigt val vars utgång påverkar hela världen beskrivs i medierna som ett krig mellan två kombattanter och med en dramaturgi som en dokussåpa. Vem vann debatten? Så lyder var och varannan rubrik i media. Spelar det någon roll för oss, viskar en ilsken röst i mitt bakhuvud. I båda fallen lär den amerikanska politiken påverka. Det har den gjort under hela efterkrigstiden. Så visst spelar det roll!
En demokrat som Obama är att föredra. En person som förordar dialog istället för konfrontation med Iran litar jag mer på. Men vad sjutton! Vad var det han sa om Pakistan och terrorister? - Att han mycket väl kan tänka sig att attackera inne i Pakistan om regeringen i Pakistan inte gör sitt. Ja se där, samma gamla storebrorsmanér som vanligt. Amerika gör vad amerika anser rätt. Går emot internationell rätt och intervenerar i annat land om man anser att det gynnar amerikanska intressen.
Men ändå, en nyliberal och tillika neokonservativ person som McCain är Bushadministrationens förlängda arm. Vad den politiken ställt till med är allmänt känt.
-Ett Irakkrig där freden fortfarande inte vunnits som orsakat misär och elände i jakt på massförstörelsevapen som inte fanns.
-En ofantlig skuldbörda då kriget finansierats med lånade pengar och som ett brev på posten en finanskris som når ända in i svenska hem.
Nej tack en sådan politik måste få ett stopp. Så för min del får Obama gärna vinna valet.

DN ,DN1, DN2, AB,SVD
Bloggat- Jinge
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Läs på intressant.se

FRA kommer att kunna spana på vad som helst.

Ingen vet exakt hur den tilläggsproposition om FRA som kommer i december ser ut.

Mark Klamberg skriver om den "Nya FRA-lagen" att "Djävulen finns i detaljerna." men känner sig bakbunden att vänta med att förtydliga detta först då propositionen blir offentlig.

Dagens Eko har tagit del av de begränsningar som Sten Tolgfors inte ville offentliggöra igår .
"De ändamål för spaning som ska finnas med i den kommande lagen räknas upp i sju punkter:

  • yttre militära hot mot landet
  • förutsättningar för svenskt deltagande i fredfrämjande och humanitära internationella insatser, eller hot mot säkerheten vid såna insatser
  • säkerhetspolitiska konsekvenser vid internationell terrorism
  • utveckling och spridning av massförstörelsevapen och kontroll av svensk vapenexport
  • allvarliga yttre hot mot samhällets tekniska infrastrukturer, till exempel it-trafik
  • konflikter utomlands med konsekvenser för internationell säkerhet
  • internationella företeelser i övrigt av särskild betydelse för svensk utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik." 

 Läs punkterna en gång till.  Här sätter staten på sig både hängslen och livrem för att utifall kunna spana på precis vad och vem som helst. Kort och gott en gummiparagraf att tänja i vid behov.

Att ropa hej och känna oss nöjda med de förändringar av FRA-lagen som offentliggjordes igår är alldeles för tidigt.  Hur bred avlyssningen kommer att bli  och om information som samlas in ska bytas med andra underättlsetjänster framgår inte. "Detaljerna" i tilläggspropositionen är fortfarande okända. 
I beaktande av att åsiktsregistreringen förbjöds men ändå fortsatte och hur den registreringen hanterades finns all anledning att vara vaksam inför vad som komma kan. 

Läs mer om åsiktsregistrering och IB-affären i wikipedia.
 
SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, AB1, AB2, AB3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,
Läs på intressant.se
 


För vems intressen skapades FRA-lagen? För  vems intressen skapades FRA-lagen?
En bild kan säga mer än 1000 ord. ......och använder nyspråk för att luras. Trafikstråk! Jo jag tackar jag. Vad är det? De finns i varje fall inte på Internet. Den saken är klar såvida en helt revolutionerande lösning vad gäler trafiken på internet är uppfunnen. Ska man spana på kabelburen datatrafik så måste man ha fysisk tillgång till hela nätet. Så det så!


 


Andra bloggar om: , , , , , ,

Kan vi vara trygga nu?


Ska vi vara nöjda nu? Är tilläggspunkterna tillräckliga för att skydda den personliga integriteten?  Frågan är om de inte   kort och gott är dimridåer och ingenting annat. Propositionen med alla detaljer är fortfarande ett oskrivet blad.
Enligt den parlamentariska Försvarsberedningen, där samtliga riksdagspartier ingår,  finns det inte något "militärt hot" mot Sverige i dag. Vad ska då FRA egentligen spana på? Vad eller vem är det regeringen vill spana på som militären och för den delen också säkerhetspolisen inte redan gör?

Fler frågor att funderar över.  
 
-Så länge som jag inte vet när "trafikstråk" som berör min kommunikation väljs ut för filtrering och granskning  bör jag då utgå ifrån att all min kommunikation kan avlyssnas? Och finns det  överhuvudtaget några "trafikstråk" på Internet?Ska man spana på kabelburen datatrafik så måste man ha fysisk tillgång till hela nätet.
-Hur ska jag kunna begära prövning om jag inte vet om att jag blir/blivit avlyssnad?
-Om nu lagen är så totalförändrad i och med tilläggen som Camilla Lindberg menar att den är,  varför revs den då inte upp?
-Ska en så känslig lag som FRA-lagen beredas av en klick tjänstemän i slutna rum? Borde inte en oberoende parlamentarisk utredning med förankring i hela riksdagen ha tillsatts?

Reinfeldts och Tolgfors presskonferens samt uppföljande nyhetssändningar lämnar efter sig en besk eftersmak. Lagens innehåll och dess konsekvenser verkar vara sekundärt och det centrala blev frågan om beslutsamhet, enighet och regeringsduglighet.  

Farmorguns slutsats är värd att begrunda.
-"Att det inte står rätt till bevisar det faktum att Mark Klamberg, nu beslutat sig för att lämna alla sin uppdrag i Folkpartiet."

Bloggat- Christian Engström om trafiksstråk som inte existerar.
SVD, SVD1, DN,DN1,AB,AB1
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
Läs på intressant.se

NATO och FRA bakom hörnet.

Det är inte svårt att föreställa sig att det i riksdagshusets små rum och korridorer förekommer en intensiv lobbying för att få med alla på kompromissen för att "rädda" FRA-lagen. Vad annat var att vänta? Partipiska och svek är ord som bäst beskriver vad som pågår. En specialdomstol kan inte rädda FRA-lagen. Kablar kopplas in och massavlyssning möjliggörs om inte FRA-lagen stoppas.

Samtidigt avslöjar Aftonbladet att-
-"Nu kan svensk militär dela kritisk information med Nato. I går kopplades datasystemen samman i ett experiment på Ledningsregementet i Enköping. Därmed tog Sverige ytterligare ett steg i samarbetet med Nato. "
Ett samarbete som pågått länge och ett experiment som förberetts i månader. Scenariot för experimentet var en tänkt terrorattck mot Sverige. Hur sannolik är en sådan? Är det så här terrorism ska bekämpas?  Inte stor och knappast effektivt!
 
Ett steg närmare NATO och alliansfriheten och neutralitetspolitiken förpassas till källarvåningen. Folkpartiets önskan om ett svenskt medlemsskap i NATO är snart en realitet.  Inte undra på att de sex FRA-kritiska folkpartitkvinnorna håller på att göra en kovändning i FRA-frågan.  FRA behöver spana i kabel om information ska bytas med NATO.

Eva Franchel ställer i Aftonbladet en rad oerhört viktiga frågor:
-"Vad händer med FRA:s information om svenskarnas telefon- och datatrafik när den strömmar vidare ut på Natos plattform? Vad händer när polis, räddningstjänst, militär och alla Natoländerna delar den informationen?

Vad händer med de flyktingar som tagit sig till Sverige, när alla deras mobilsamtal riskerar att läggas ut på Natos plattform? Vad händer om vittnet till en krigsförbrytelse tar kontakt med en svensk journalist?

Kommer den informationen att kunna gå vidare, ut på den internationella plattformen? Och vad händer när den informationen kopplas samman med annan information? "


Detta är ett skräckscenario , ett enormt hot mot den privata kommunikationen och därmed integriteten. ett  krig mot terrorismen som definitivt inte kan vinnas medelst avlyssning och övervakning. Det är mot terrorismens grogrund, förtryck och fattigdom, resurserna ska riktas. 

AB , AB1, DN , SVD , SVD1
Bloggat-. Farmorgun, Jinge
Läs på på Intressant.
Andra bloggar om: , , , , , ,


Vad annat var att vänta?


Enligt TT håller de sex fp-ledamöterna som så stolt lovade en motion om parlamentarisk utredning av FRA-lagen att ge med sig. Förhandlingar pågår mellan allianspartierna om stärkt integritetsskydd.  Kritikerna inom de egna leden håller på att göra en Federly och går den smala vägen.
Allianspartierna tycks vara överens om att inrätta en specialdomstol som ska avgöra  vilka trafikstråk som FRA ska få avlyssna. 
 Riv upp, gör om och gör rätt , stridsropet från demonstrationen den 16 september de sex fp-ledamöterna instämde i, tycks redan vara bortglömt.

Christian Engströms dom över vad som är på gång är inte nådig.

-"Lagen ska inte längre rivas upp. Någon bred parlamentarisk utredning ska inte tillsättas.  Kablarna ska kopplas in. Storebror får som han vill, till slut.

Fy fan, på ren svenska, om det visar sig att TT:s uppgifter stämmer."

 
Tyvärr Christian, vad annat är att vänta? Intervjun med Camilla Lindberg i SR den 16 september antydde detta. Kan bara hoppas att det inte stämmer.
DN, SVD
Läs på på Intressant.
Andra bloggar om: , , , , , ,

FRA får miljoner i årets budget.

Alliansens avsikt är att till varje pris genomföra FRA-lagen och underlättar FRA:s verksamhet med nya sköna miljoner i årets budget..
-"I budgeten får den hett omdebatterade underrättelseorganisationen FRA 2009 ett tillskott på 82 miljoner kronor, en ökning motsvarande knappt 15 procent. I år är anslaget till signalspanarna knappt 562,5 miljoner". (SVD)
FRA får mer pengar till IT än vad IT-ministern får! Visst det handlar om olika verksamheter , men tänk efter.
En lag som kritiserats från så många håll, en lag som ingen vill ha ska få en 15% ökning av sina anslag. En odemokratisk lag som ställer Sverige vid skampålen ska få kosta i regeringens budget? Nej, den lagen måste rivas upp! Inte lappas och plåstras om!  I en demokrati är rätten till fri kommunikation okränkbar.
Farmorgun  i Norrtälje blir helt matt och skriver:
"Byråkrati och teknokrati vinner terräng när demokrati blir en teknikalitet. Lyckas det inre kabinettet med konststycket att ställa alla dessa miljoner till FRA:s förfogande då är saken biff. "
Det här är ren utmattningstaktik. Nu gäller det att orka stå emot . (SVD)
Än finns det hopp!
Kanske är det så att Sverige behöver en författningsdomstol i alla fall? En domstol som kan ge skydd mot övergrepp från en lag som ingen vill ha.

Några som bloggat: MinaModerataKarameller, Farmorgun, Opasssande
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
Läs på intressant.se

Otyglad finansmarknad som albanska pyramidspel.

FN´generalsekreterare Ban Ki-Moon varnar för den okritiska tron på de otyglade marknadskraftena magiska kraft. Den franske presidenten efterfrågar regleringar för att hindra upprepning av dagens finanskris. (SVT)
Den nyliberala experimentverkstadens heliga ko den fria marknaden kritiseras på toppnivå.

I Sverige väljer riksbanken att tillsammans med den amerikanska Federal Reserve att ge ut en så kallad swapfacilitet på 10 miljarder dollar.
Det är brist på dollar som ligger bakom överenkommelsen skriver riksbankschefen i ett pressmeddelande. (SVD)

Finansoron visar sig nu i en slags kreditpanik som gör att investerare placerat om sina pengar i statsobligationer något som försvårat för bankerna att låna av varandra.  Värst ute är Swedbank vars tidigare samarbete med amerikanska Lehman och utlåning i Baltikum  påverkat banken negativt.
-"Riksgäldens nyemission av statsskuldväxlar totalt värda 150 miljarder kronor gjordes främst för att rädda Swedbank undan en likviditetskris." (SVT)

Två amerikanska investmentbanker  ,Goldman Sachs och Morgan Stanleys , ger upp och blir "vanliga" banker.  En händelse av betydelse  som punkterat tron på den själreglerande marknaden  skriver e24. Finansiella akrobatik- och ingenjörskonster jämförs med albanska pyramidspel.  Uttalandet förstärks av att  FBI initierat en bred granskning av den amerikanska finanssektorn och det sätt på vilket huslån såldes.

Nationalekonomen Hyman Minsky har varnat för  att utlåning som utgår ifrån att låntagare ska kunna betala  räntor tack vare värdestegring på de hus de belånar är en farlig strategi. Den bäddar för de kreditbubblor som vi ser ljuset av idag. Överbelånade hus utaktioneras och tilltron till aktiemarknaden sviktar.

Bakgrunden till dagens finanskris är en tilltro till den amerikanska marknaden och  kapitalismens modersland USA. Varningslampor har blinkat länge men få har velat se. Ett belånat krig i Irak har skapat ett enormt underskott i den amerikanska budgeten samtidigt som glädjeyran på bostadsmarknaden växlat till moll. Inflationseknomin tar fart och exporteras världen över.Världens börser har svarat med det största fallet på decennier.

I krisens spår ser småspararna  sina besparingar hotade och fyrtiotalisternas tvångssparade  pensioner krymper lagom till pensionsdagen. En budget i vikande konjunkturläge prioriterar inflationsmålet och de som inget eller lite har är de som drabbas värst i dyrtider.
Den nylibarala experimentverkstadens pris är högt.  Banker kraschar, företag läggs ned, människor tvingas lämna sina bostäder och arbetslösheten öka.

   
Bloggat- Claeskrantz.se
e24
 , Financial Times, SVD , SVT , DN , DN1 
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
Läs på intressant.se


Varningssignaler?

En ny skolmassaker den här gången i Finland. (uppdaterad)
Mönstret känns igen från tidigare. Gärningsmannen  var  elev på  skolan, en "ensam "kille  med ett starkt  inre kaos  som kanaliseras i ett vansinnesdåd, en illgärning som drabbar omgivningen. En varning i form av ett hot som visas upp på Youtube, en film ett sista rop på hjälp som ingen tar på allvar.
 På ett av sina internetinlägg skrev Matti Saari:

-"Hela livet är krig och hela livet är smärta, och du kommer att få kämpa ensam i ditt personliga krig." (AB)

På en dejtingsida berättar han att han gillar skräckfilmer, hårdrock och
-"att hans intressen är sex, datorer, öl och skjutvapen. "
-"Finsk polis ska ha letat igenom gärningsmannens bostad och hittat meddelanden där han skriver om sitt hat mot mänskligheten och uppgifter som tyder på att han började planera dådet 2002. "(SVD)

Kanske en uppmärksam omgivning kunnat ingripa i tid, kunnat bryta "utanförskapet "och hindrat kaoset att bryta ut. Det är farligt att avfärda händelsen med att det kan inte hända här. Det går omkring alldeles för många "tickande bomber" därute människor som far illa, med starka inre aggressiva känslor, människor som ingen ser.  För de flesta imploderar agressiviteten för Matti Saari exploderade den.
Vilka varningssignaler ska vi uppmärksamma och hur skyddar vi oss om det skulle hända här på vår skola? 
Det är frågor vi alla ställer såväl elever som lärare. Det är frågor som pockar på ett svar.

-" Flera av de här gärningsmännen har under en längre tid berättat om eller förmedlat sina våldsfantasier. De märks genom att de är annorlunda. Det är svårt att få nära kontakt med dem, de faller ur den sociala ramen. Det beteendet måste man fånga upp, man måste se signalerna, säger Sven Å Christianson".  (AB)

Finland har det tredje största vapeninnehavet i världen per invånare t o m en 15-åring kan skaffa vapen förutsatt att föräldrarna medger det. Ett faktum som kan spela roll men kan inte som enskild faktor förklara den tragiska händelsen i Kauhajoki idag. 
Det är lätt att i det här läget efterfråga fler övervakningskameror, inpasseringskontroller och säkerhetsanordningar på skolor. Vad hjälper det om det inre kaoset får härja fritt och ingen ser. Omsorgen om varandra är till syvende och sist det bästa skyddet. Ett samhällsklimat  och en skola som inte stöter ut och ett samhälle  och en skola som erbjuder hjälp och stöd när det behövs är det bästa skyddet. 

 AB , AB1,  SVD
 

Vilka varningssignaler ska vi uppmärksamma?

En ny skolmassaker den här gången i Finland.  (uppdaterad)
Mönstret känns igen från tidigare. Gärningsmannen  var  elev på  skolan, en ensam kille  socialt isolerad  med ett starkt  inre kaos  som kanaliseras i ett vansinnesdåd, en illgärning som drabbar omgivningen. En varning i form av ett hot som visas upp på Youtube, en film ett sista rop på hjälp som ingen tar på allvar.
Kanske en uppmärksam omgivning kunnat ingripa i tid, kunnat bryta utanförskapet och hindrat kaoset att bryta ut. Det är farligt att avfärda händelsen med att det kan inte hända här. Det går omkring alldeles för många "tickande bomber" därute männiksor som far illa, människor som ingen ser.  
Vilka varningssignaler ska vi uppmärksamma och hur skyddar vi oss om det skulle hända här på vår skola? 
Det är frågor vi alla ställer såväl elever som lärare. Det är frågor som pockar på ett svar.

-" Flera av de här gärningsmännen har under en längre tid berättat om eller förmedlat sina våldsfantasier. De märks genom att de är annorlunda. Det är svårt att få nära kontakt med dem, de faller ur den sociala ramen. Det beteendet måste man fånga upp, man måste se signalerna, säger Sven Å Christianson".  (AB)

Finland har det tredje största vapeninnehavet i världen. Ett faktum som kan spela roll men kan inte som enskild faktor förklara den tragiska händelsen i Kauhajoki idag. 
Det är lätt att i det här läget efterfråga fler övervakningskameror, inpasseringskontroller och säkerhetsanordningar på skolor. Vad hjälper det om det inre kaoset får härja fritt och ingen ser. Omsorgen om varandra är till syvende och sist det bästa skyddet. Ett samhällsklimat  och en skola som inte stöter ut och ett samhälle  och en skola som erbjuder hjälp och stöd när det behövs är det bästa skyddet.


SVD , SVD1 , DN , DN1
Läs även andra bloggares åsikter om ,, ,
Läs på intressant.se

Budgeten gynnar de som redan har.

En budget för de som redan har  är den slutsats vi kan dra.  Är du för gammal eller sjuk ska Du inget ha är alliansens budskap. Pensionärer, studenter och arbetslösa tillhör inte vinnarna.

Visst är det bra att de pensionärer som nästan inget har får 5219 kronor mindre i skatt.  Det blir 55219 kronor att leva på under ett år. 55219 kronor, vem klarar sig på det?
- Men de som har en pension över 12.500 får en skattesänkning på inte mer än 68 kronor i månaden,säger Ann-Sofie Magnusson, familjeekonom på Ikanobanken, till DN.se
Samtidigt har socialdemokraterna förklarat att jobba bör vi ända till 67 års ålder för att få ekonomin att gå runt. Och jobba får vi om vi ska få det att gå runt. 68 kronor mer i plånboken täcker knappast inflationen.

Sjuka och arbetslösa får inga påslag. Det är  jobblinjen, regeringens mantra, som gäller nu!

Är Du redan lågavlönad blir skattesänkningen inte särskilt hög. Gränsen för statlig inkomstskatt höjs  med 3300 till 31700 vilket ger höginkomsttagare en extra skattelättnad på minst 660 kronor i månaden.

De som redan har   får mer och att de som lite har får mindre.

En budget i sann nyliberal anda. En budget som inte får äventyra inflationen men tillåter en högre arbetslöshet.
Finansministern har satt på sig skygglappar och vill inte se den finansiella oro som sveper över världen. Den ska ha svept färdigt innan årets utgång enligt Borg.  Vi kan bara hoppas han har rätt då han är en av få med den visionen. 

Hur går det nu för välfärden? Skolan, vården och äldreomsorgen ska de systemen "räddas "av ny privatiseringsvåg? 

Tidigare inlägg- En budget i motvind, Nyliberal experimentverkstad.

AB ,AB1 , DN , DN1, DN2, SVD , SVD1, SVD2
Läs även andra bloggares åsikter om ,, , , , , , , , , .
Läs på intressant.se

En budget i motvind

Nu får alla betala för det krig som pågår i Irak. USA har lånefinansierat kriget och dragit på sig ett enormt underskott i den amerikanska budgeten. Lånekarusellen har fortsatt  med överbelånade bostäder och finansmarknaden har sparkat bakut. En ekonomi som är världsledande påverkar resten av världen även oss i Sverige. Konsumtion med lånade pengar har skapat en inflation som Sverige importerat. Konjunkturen viker och arbetslösheten ökar. Det är utgångspunkten för årets budget.

Ökade bostadsräntor i inflationens spår  har fördyrat boendet och många hushåll har det svårt att få det att gå ihop. Fyrtiotalisternas tvångsfonderade pensioner krymper och världet på hus och bostadsrätter minskar.  Sjuka och arbetslösa har mötts av misstro. Jobblinjen, alliansens mantra, har misstänkliggjort  sjuka och arbetslösa och trots löften skickat fler i utanförskap.

Det är facit av internationell och inhemsk nyliberal experimentverkstad.

Med inflationsmålet som ledstjärna blir priset arbetslöshet . Alliansens budget innehåller inte mycket till stimulans när lågkonjunktur och dyrtid knackar på dörren. Jobblinjen ger 50 kronors sänkning av arbetslöshetskassans månatliga avgift. Skatteavdraget ger de flesta några hundra mer i plånboken. I inflationstider räcker de extra kronorna  inte långt.
En lång kall vinter med dyrtid, arbetslöshet  och oro väntar.

AB ,SVD, SVD2,SVD3, DN, DN2
Läs även andra bloggares åsikter om ,, , , ,
Läs på intressant.se

Nyliberal experimentverkstad.


Vikande konjunktur och hotande arbetslöshet , då höjer riksbanken styrräntan
för inflationens skull. En inflation som importerats!

En halv miljon  fick nog av alliansens kassahöjning. De vände tryggheten och kassan ryggen.
Regeringen, den  gör en pudel och sänker avgiften till kassan.
Femtio kronor mer i plånboken, ett magert lockbete,
när räntorna  fördyrat boendet för så många?

Finansoron får svenska banker i sitt grepp då vinster blir förluster. 
En historisk intervention för finansmarknadens profit  ger Bush ett snöpligt slut
men  fart på världens börser.  
Hur länge varar yran och vem betalar karusellen?

När stänger experimentverkstaden som slår så hårt mot alla och envar? 
En verkstad som stänger ute den som lite har är dags att sätta hänglås på.
 
 
SVD, AB  , In Your Face Claeskrantz.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
Läs på intressant.se

Björklunds bild av skolan falsk.

Björklund tolkade statistik om skolan fel och fick kritik, något som utbildningsministern tillbakavisade. En ny undersökning stödjer kritikerna och visar att Björklunds bild av skolan inte stämmer. 
-"Den svenska skolan är klart bättre än vad debatten ofta ger sken av, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting om rapporten "Aktuellt om skola och förskola 2008" som publiceras i dag för tionde året".
(SVT)
Statistiken talar sitt tydliga språk. Skolan är bättre än sitt rykte. Folkpartiets skolpolitk är ute på riktigt hal is. Disciplin, ordningsfrågor  och sortering har dominerat debatten när fokus borde ligga på pedagogik, didaktik och metodik.
 
Enligt SKL`s undersökning når fler målen i skolan. Bland de som inte når fram är elever med språksvårigheter och i vistats kort tid  i Sverige samt  elever vars föräldrar har låg utbildning överrepresenterade.
-"De som framför allt  har problem i skolan är ofta redan utsatta grupper och här krävs enligt rapporten snabba förändringar." (SVT)

Problemen i skolan har både inre och yttre orsaker. Det går inte att blunda för att de strukturella förändringarna i samhället också påverkar skolan. Det är ett faktum att Sverige  gått mot ökad segregation där de ekonomiska och sociala klyftorna ökat. Detta återspeglas i skolan.

"Klasstillhörighet styr när elever sållas ut" är rubriken på en debattartikel i DNs skriven av fem professorer.
-"Framgångsrika skolsystem förmår kombinera pedagogisk utmaning med goda ämneskunskaper och starka stödstrukturer. De system som enbart koncentrerar sig på stödjande pedagogik uppvisar dåliga resultat och låg förbättring även om man investerar mer i utbildning".

Forskning visar att:
a. behöriga lärare med goda ämneskunskaper är A och O och den enskilt viktigaste faktorn för goda resultat.
b. små grupper skapar lugn och möjligheter att ge utsatta elever extra stöd. 

Verksamheten i skolan är inte stillastående utan utvecklas. Den skolpolitiska debatten måste ta sin utgångspunkt i det som är inte det som var. En objektiv granskning av forskningsresultat är viktig då inte heller vetenskaplig forskning är värderingsfri.  Skolan får inte bli ett politiskt slagfält för att nå taktiska valvinster.  
 
SVT , SR ,DN

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Diskussionen om FRA och övervakningssamhället fortsätter.

Agendas program som visar hur mobbning får riksdagsledamöterna upp på mattan igen finns nu på Youtube. Den handlar om mobbning på hög nivå i centerns, folkpartiets och moderaternas riksdagsgrupper inför FRA-voteringen den 18 juni.
Folkpartiet ska ha en hearing runt FRA-frågan . En hearing som till skillnad från centerpartiets inte är offentlig. Det finns anledning att fundera på hur de sex fp-ledamöter, som aviserat att de ska skriva en motion om en oberoende parlamentarisk undersökning av FRA, bemöts? Man kan bara hoppas att riksdagsgrupperna mognat under sommaren och därför övergivit mobbning som redskap för politiken.

Henrik Alexandersson uppmanar:
-"Glöm inte heller att maila Europaparlamentets ledamöter om de dåliga delarna i det så kallade telekompaketet. Beslut skall fattas nästa vecka. Viktiga principer om internets frihet och framtid står på spel."

Pär Ström intervjuar professor i kriminologi Jerzy Sarnecki som anser att FRA´s arbetsmetoder är ineffektivt . Man fångar inga terrorister genom avlyssning i kabel säger Sarnecki. Vad är i så fall syftet med massavlyssningen?Farmorgun tipsar om en intressant artikel i IDG.se  "som handlar om FRA`s motsvarigheter  i USA".
-"Enligt stämningsansökan ska NSA ha installerat avlyssningsutrustning hos teleoperatören AT&T och genomfört massavlyssning av företagets kunder." En helt lagvidrig avlyssning som är alltför bekant.

Regeringens rädsla  gör att de försöker tiga ihjäl FRA-frågan, med ganska dålig framgång. Reinfeldt har satt likhetstecken mellan regeringsduglig och FRA-lagens genomdrivande, enligt Thomas Gür. Statsmnistern offrar den personliga integriteten för den falska bilden av att en person som aldrig backar är en stark person, en regeringsduglig person.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Taktiskt rävspel eller inkompetens.

Vilken  nonchalans systemet visar mot arbetslösa och sjukskrivna. Arbetslöshetsförsäkringen som Du själv betalat in till som ska var en trygghet om du mister ditt jobb har urholkats. Höjda avgifter och sänkt ersättning är det som gäller. Du får dessutom vänta på ersättningen. Hur länge varierar mellan olika arbetslöshetskassor. Handläggningstiden kan vara upp till 52 dagar i värsta fall.
Handläggningstiden vid sjukdom och föräldraledighet är ännu längre. Det finns de som väntat på sin lagstadgade ersättning i flera månader.  Du får 193 sekunder på dig och förklara ditt ärende när ditt samtal kopplats fram till försäkringskassan. Kassans personal, vars arbetssituation ingen avundar,  lider med de sjuka. 
 Är man sjuk har man sig sjäv att skylla i alliansens Sverige. De sjuka förnedras och kassans personal tar smällen.

Den kommunala vuxenutbildningen som var ett halmstrå för skoltrötta gymnasieelever har mer eller mindre skrotats. Möjligheten att tentera upp ett betyg har flyttats till privat bolag. Har bolaget inte kompetensen  är det den avlämnande skolan som ska sköta prövningen. Något som vore helt okey om  vi som ska göra  jobbet fick betalt för det. Men icke. Elever som går kvar på skolan har rätt att tentera ett icke godkänt betyg i en avslutad kurs varför det i vissa lärares tjänst ingår att vara prövningsförrättande lärare. Att den uppgiften också skulle innebära skyldighet att göra komvux´s gamla jobb är det ingen som andats något om. Men så är det säger min chef. -"Du har kompetensen som det privata bolaget saknar. Du måste ta emot de elever som önskar tentera" .
Betalning för den extra insatsen ges inte. Uppgiften "ingår ju i tjänsten". Kruxet är att ingen gav någon information om att definitionen av att vara prövningsförättande lärare ändrats. Vissa får inte behålla jobbet medan andra ska svettas extra.

En ökad arbetsbelastning kan få konsekvenser för hälsan. Det vet vi alla. Så nu gäller det att bygga buffert.  Jag ska vara glad att jag har ett jobb och blir jag sjuk har jag mig själv att skylla!
Vilket rävspel och vilken soppa!! Man kan undra om det finns en dold agenda?
AB
Bloggat- Alliansfritt Sverige
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,
Läs på intressant

FRA-lagen en skandal som växer.

Läs Fokus artikel om hur det gick till i maktens korridorer inför lagens tillkomst. Ett stycke grävande journalistik som avslöjar det politiska spelet bakom lagen. Varning för skrämselhicka! Tilltron till politikerna kan naggas i kanten.

-"Lagrådet hade inte sagt sitt, riksdagsgrupperna visste inget. Och försvarsministerns löfte var bara luft. Men partiledarna hade redan bestämt sig - FRA-lagen skulle drivas igenom. "

Inte så konstigt då att politikerna inte kan möta kritikerna i debatt utan istället sticker huvudet i sanden.

Socialdemokraternas kritik ekar tomt efter avslöjandet om s-regeringens avtal 2005 med Saudiarabien om militärt samarbete och signalspaning. 
Med tanke på vad Carl Bildt avslöjade om samarbete med diktaturer i SVT`s dokumentär om FRA blir ingen förvånad.
Försvarsminister Tolgfors lugnar oss med att säga att något konkret samarbete har avtalet inte lett till.   Då inget konkret har hänt bör vi inte uppröras. Löften som löften även de av luft är ju löften. Vi som inte tror på tomma ord fortsätter kampen!

SvD, Fokus, DN
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Intressant.se

Bloggbävningen påverkade agendan.

 Vi medverkade till att påverka medierna och den politiska debatten.
Bäva månde S Öholm och andra belackare av bloggosfären!


Fredrik Reinfeldt`s förhoppning om att FRA-debatten skulle lägga sig ställdes vid skampålen av bloggosfären . Twingly har jämfört de traditionella och sociala mediernas inflytande på FRA-opinionen. Resultatet visar att bloggbävningen  påverkade agendan genom att sätta strålkastarna på FRA-lagen ...


Bloggvärldens aktivitet runt FRA-skandalen har varit ett enda stort seminarium som pågått natt och dag, vecka efter vecka. En bloggaktivitet som gett eko och förenat människor ur olika politiska  grupperingar. 
 
Martin Jönsson skriver i Svenska Dagbladet att:
-"Det de sociala medierna gjorde var en blandning av flera saker:
* Journalistisk granskning och dokumentation
* Debatt och argumentation
* Ren aktivism, från rumsren sådan med upprop och t-shirtförsäljning, till mindre rumsren sådan, med mejlbombnings-uppmaningar och annat. 
* Ett kreativt utnyttjande av teknikens möjligheter på nätet"  
 
 Vad händer framöver? Rivs lagen upp? Kommer en oberoende parlamentarisk utredning att tillsättas?
 Vilka slutsatser kommer att dras av aktiviteten vid demonstrationerna den 16 september ? Rinner bloggbävningen runt FRA-skandalen ut i sanden eller tar den nya vägar?
 Är framtidens medielandskap ett landskap där sociala och traditionella medier samspelar med varandra? Bloggbävningen kan den upprepas?

Läs mer: Twingly, SvD , SVD2
Bloggat har bl a MinaModerataKarameller, opassande
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
Läs på intressant.se

Håll lågan levande mot FRA.

FRA sägs skydda oss mot terroristattacker. Då infinner sig  frågan- Vem  är egentligen terrorist?  Har FRA läst  Europols senaste rapport om terrorism? Där kan man läsa att ett av attentaten som utfördes 2006 utfördes av  islamistiska fundamentalister de resterande 496  hade annat ursprung. (S Lando)
I somras annonserade FRA efter nya medarbetare . Ett av kompetenskraven var goda kunskaper i arabiska och persiska.   Inte alltför långsökt att då tro att det är muslimer, fundamentalisdtiska muslimer, islamister som är de tänkta fiender som FRA ska hålla koll på. Är FRA främlingsfientliga eller t o m rasister kan man ju undra. Eller blundar  de för Europols rapport och följer i Storebrors fotspår? 
Speciellt trygg känner jag mig inte  efter att ha sett Dokumentären om FRA som visar hur FRA säljer insamlad massavlyssnad information vidare till annat land utan att blinka.
Frågan om FRA-lagen är av så grundläggande betydelse för vår demokrati att den inte kan läggas på hyllan. Tack till opasssande som lyft diskussionen till ett nytt plan och ställt frågan om hur kampen mot FRA ska föras vidare.
Det är glädjande att se att nätverkandet om FRA fortsätter och att protestmöten sprider sig. 
Anders Widén skriver om sin nya familj och Steve Lando filosoferar vidare.  
På måndag anordnar vänsterpartiet ett möte om FRA i Jönköping
I personalmatsalarna fortsätter diskussionen om övervakningssamhället.
Förhoppningsvis filar sex fp-ledamöter på en motion om FRA.
En ny dokumentär om FRA med titeln  "Wiretapping Sweden"  finns att ladda ned.

Så visst hålls lågan levande.

 SvD, SvD, Aftonbladet, Opassande,Mark Klamberg,   ProjektPåRiktigtSvD Ledarblogg,  mfl
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intressant.se

En regeringsförklaring i moll

Fortsatt jobblinje är alliansens paroll. Vilken jobblinje är vi många som undrar.
Höjd arbetslöshetskassa, sänkt arbetslöshetsersättning och sjukersättning, jaga arbetslösa och sjuka med blåslampa för att hyfsa till statistiken och skicka fler i utanförskap är det det som är den fortsatta jobblinjen?
Samtidigt sänks skatten för oss som ännu är friska och har ett jobb. Ska vi av detta dra slutsatsen att om du är sjuk eller blir arbetslös har Du dig själv att skylla? Kan Du inte arbeta ska Du inget ha!
Resultatet blir ett samhälle med ökade klyftor och på sikt en ökad polarisering mellan de som har och de som inte har arbete, mellan de som är sjuka och de som ännu är friska. Är det det samhället vi vill ha? 

Ränderna går aldrig ur är ett talesätt som kan tyckas stämma på Fredrik Reinfeldt.
Som 28-årig riksdagsledamot beskrev  han välfärdsstatens försvarare  som "mentalt handikappade" och medborgarna som "döva kravmaskiner"
Då visade han en skrämmande människosyn  i boken Det sovande folket.
"Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras". När boken utkom 1993 tillfrågades Reinfeldt i tv om var gränsen för socialbidrag borde dras, och han svarade vid "svältgränsen". (AB )

Är det den människosynen som ligger bakom alliansens tal om utanförskap och jobblinje?
Är det så här vi vill att samhället ska fungera?

DN , SvD
Läs på intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Demonstrationen i Göteborg samlade många.

Ett tusental demonstationsdeltagare hade samlats på Gustaf Adolfs torg.
En välordnad och slagkraftig demonstration slingrade sig  uppför Avenyn mot Götaplatsen under slagord som
FRA- inget att ha! och Stoppa, stoppa FRA. När? NU, NU! 
Det kändes extremt bra att tillsammans med så många meningsfränder  få visa att FRA-lagen måste Rivas upp!
Lite kallt, lite blåsigt men en varm och bra stämning gjorde att värmen spirade inombords.


Marlene Svensson, Vänsterpartiet pekade på att FRA-lagen skapar otrygghet och att trygghet är att ha ett jobb, en bostad, god sjukvård och ett värdigt omhändertagande som gammal. 
Kalle Vedin, Piratpartiet hade aldrig kunnat tro att en lag som FRA skulle antas av en svensk riksdag och att ett samhälle med självcensurerande människor är ett farligt samhälle.
Max Andersson(uppdaterat), Miljöpartiet var optimistisk i sin tro på att lagen kommer att rivas upp.
Anders Carlsson, ordf. Kommunistiska Partiet visade med ett personligt exempel på vad som händer när man åsiktsregistreras som sjuttonåring och stämplas som en fara för rikets säkerhet. Han menade att med FRA-lagen går ingen säker. 

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
Läs på intressant.se
Bloggat - Rick Falkvinge, ProjektPåRiktigt ,opassande
GP, AB, DN, SvD ,SVT

I dag visar vi att FRA är inget att ha!

SVT´s dokumentär om FRA och debattprogrammet Agenda om partipiskan inför FRA-voteringen rörde om i maktens korridorer. Statsministern fick munhäfta och utrikesministern blev ångerfull.
När Fredrik Reinfeldt chattade med DN:s läsare dagen efter ville han inte diskutera FRA. Istället berättade han att han gillar falukorv. Helt omedvetande om vilken soppa han ställt till med.
I  dokumentären  avslöjade Car Bildt att FRA samarbetar med diktaturer om behovet finns. Reinfeldt bekräftade  Bildts utsaga om diktaturer i morgonteve. Carl Bildt han ändrade sig och tyckte att SVT hade använt hans citat -"oärligt och lögnaktigt". Men se den finten gick inte hem. SVT hade inte slarvat bort den bandande intevjun  utan svarade med att  publicera den på nätet.

Idag svarar vi vad vi tycker om FRA i Stockholm, Göteborg och Malmö. Riv upp, Gör om och Gör rätt! FRA är inget vi vill ha!

Bloggat - ProjektPåRiktigt, Alliansfritt Sverige, Christian Engström 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Läs på intressant.se

De ska inte få lov att montera ned demokratin!

Det är vår frihet det gäller säger Anna, Micke och Magnus. som står för den sista nedräkningen. I morgon gäller det. Bara en dag kvar tills riksdagsledamöterna möts av Hoppets demonstration.
De riksdagsledamöter som är tveksamma mot lagen behöver allt stöd de kan få. Det visade inte minst gårdagens Agenda. Lever vi  i en demokrati är en berättigad fråga efter det programmet. Partipiskor som ven , ord som svärd tvingade "dissidenterna" in i ledet igen. Det behövs inte mycket fantasi för att förstå vad som nu händer i de partigrupper som manglar FRA-LAGEN inför riksmötets öppnande.
Agerandet i den moderata riksdagsgruppen var under all kritik. En statsminister som hotar. Ett oacceptabelt uppförande från en partiledare tillika statsminister. I regeringsformen en av Sveriges grundlagar  står det
-1 § All offentlig makt i Sverige utgår från folket.
-2 § Den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.... Det allmänna skall verka för att demokratins idéer blir vägledande inom samhällets alla områden samt värna den enskildes privatliv och familjeliv.
 De teserna borde en regering slå vakt om och inte som nu håna.
 Folk-och tillika personvalda politiker jagas som "dissidenter "och hudflängs för att överge sin egen övertygelse. Ett agerande vi minns från helt andra länder vars makthavare omgett sig av ja-sägare.
Carl Bildt och Reinfeldt tillstod i SVT`s dokumentär om FRA utan att rodna att Sverige samarbetar med diktaturer. FRA byter information om svenskar med  andra länder även diktaturer. Information  som bygger på lösa grunder infångade i FRA`s nätverksbyggande i så kallade sociogram kan hamna i vems händer som helst.
Vi som tror på demokratin och vill värna allas vår frihet  ställer oss upp och visar makthavarna att nu är det dags att Riva upp, Göra om och Göra Rätt! Sitt inte still i båten!

Bloggen  onsdag om vad som sades till Karl Sigfrid.

 SvD, SvD2, DN, DN2, DN3, Sydsvenskan, Dagen, Aftonbladet, SVT
Bloggat-  Erik Laakso, Argast Nu, Erik Hultin, Kulturbloggen, Alla dessa åsikter, Mark Klamberg, Björn Wadström, Rick Falkvinge , Steve Lando , Alliansfritt Sverige , ProjektPåRiktigt
Läs på Intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om FRA, FRA-lagen, övervakningssamhället, Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt, alliansen, regeringen, politik, demokrati, diktatur

Övervakningssamhället in extendo.

Avslöjad! Kryddlådan är förbjuden mark för Tyra. Inte ens en   FRA-skylt  i avskräckande syfte hjälpte. Frågan är vad som händer när FRA byter till sig info från Norge.  Får vi då östlandets alla norska skogskatter i lådan?

Nej om FRA ska man inte skämta. Den verksamheten är allt för farlig. Det visade SVT`s dokumentär om FRA. Rådata som samlats in kan hamna i vilka händer som helst och oskyldigt utpekade kan drabbas av ett oförskyllt lidande.

-"FRA får byta insamlad information inte bara med EU-länder utan även med diktaturer."  Det sa utrikesminister Carl Bildt i en dokumentär som Sveriges television sände på söndagskvällen.

SVT`s fokusering på  FRA`s samarbete med andra länders underrättelsetjänster avslöjade FRA`s regelvidriga verksamhet.   FRA-lagens förespråkare gavs stort utrymme och risken finns att  för en oinvigd kan samarbetet uppfattas som något nödvändigt ont. Alla kritiska röster var fanns dom?  Advokatsamfundet, Journalistförbundet, Oscar Swartz, Mark Klamberg mfl  ville ni inte vara med i programmet? Eller blev ni inte ens  tillfrågade?

Framgick det av dokumentären att  lagens syfte inte på något sätt är proportionell till dess skadeverkningar?   Jag hoppas verkligen det.

AB , SVD , Expr,  SVT`s dokumentär
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Intressant.se

Nu ökar trycket på politikerna

Nu är det bara två dagar kvar til riksdagens högtidliga öppnande. Jag undrar hur det känns att komma tillbaks med vetskapen om att man med sin knapptryckning bidragit till att  FRA-lagen kommer att få laga kraft. Hur ska ni kunna försvara för era barn och barnbarn att ni medverkat till att vi i Sverige har fått en lag som gör det möjligt för en myndighet  att snoka i var mans och kvinnas mail  och sms och följa spåren vi lämnar efter oss på Internet. En lag som med sin blotta existens är ett hot mot demokratin.
Vad gör ni  när det visar sig att fler svenska medborgare, som de facto har rent mjöl i påsen, fångas upp i ett av FRA`s lagda sociogram och pekas ut som misstänkta terrorister. När CIA planet hämtar och dumpar i ett land där tortyr är vardagsmat. Tre somalier och två egyptier hemmahörande  i Sverige vet vad som hände när de fördes upp på terrorlistan som saknar insyn och möjlighet till överklagan
Kan ni sova gott om natten  när medborgarna tystnar och börjar se sig om över axeln.
Hur känns det att veta att tunga instanser som journalistförbundet, advokatsamfundet mfl har gjort gemensam sak med bloggare  i sin kritik mot den lag ni sa ja till den 18 juni.  
Ni som tvekade redan inför voteringen och ni som nu är tveksamma har ni modet att stå emot och verka för att en lag som aldrig borde kommit till  rivs upp, görs om och görs rätt?
För demokratins skull och för vår och våra barns framtid borde steget vara enkelt att ta.
Riv upp, gör om och gör rätt!

Idag är det Mark Klambergs tur att räkna ned inför "Hoppets demonstration" , "Riv upp, gör om och gör rätt."
Han utropar Ja vi kan!

Svenska Dagbladet skriver om debatten och kritiken mot FRA som aldrig tystnat. Reinfeldt ansåg i början av sommaren att det lägger sig  den där kritiken och satte på munkavel, öronproppar och tittade åt annat håll.  Vågar han se demonstranterna i ögonen på vägen in i riksdagssalen? Vågar han lyssna till kritiken?

Bodström anmäler regeringen till KU p g av den snabba remisstiden för FRA-lagens tillägspunkter. Sent ska syndaren vakna är ett uttryck som passar för Bodström. 

I kväll bokar vi upp bästa TV`n och sätter oss med familj och vänner och tittar på två program i SVT.

Kl. 20.00, SVT Dokumentär "FRA - tre bokstäver som skakade Sverige"
Kl. 21.15,  SVT Agenda "Hur går det till när partipiskan viner?"


Bloggat i dag om FRA- Mark Klamberg, Opassande, MinaModerataKarameller , Enliten tant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant.se

Regeringen har bråttom...tre dagar kvar...

Maria Abrahamsson (SVD) ger riksdagsledamöterna tipset om att anmäla regeringen till Konstitutionsutskottet och hänvisar till Riksdag & Departements uppgifter om den"löjligt"  korta remisstiden för FRA-lagens tilläggspunkter. Hon menar att
-"Regeringen har tagit oacceptabelt lätt på grundlagen hela vägen i det här lagstiftningsarbetet, så förvånad ska man inte vara. Men enligt grundlagen (regeringsformen 7 kap 2 §) ska lagförslag beredas, som det heter på juristprosa, på ett sådant sätt att behövliga upplysningar och yttranden hinner hämtas in från berörda myndigheter. "

Två veckor får berörda myndigheter på sig att säga sitt. Vilken nonchalans alliansregeringen visar. Totalt oberörda av kritiken från de egna leden och den massiva kritik som riktats mot lagen från så många olika håll sitter de högt uppe på sin tron.  Detta är så sanslöst illa hanterat att  en liten röst viskar i mitt bakhuvud:
 -"Lugna dig nu! Detta är ett tecken på att de dragit öronen åt sig och tänker snabbbehandla för att sedan Riva upp, göra om och göra rätt. Klart som korvspad att en parlamentarisk utredning kommer att tillsättas. Det fattar Du väl!"

Ja, så är det naturligtvis.  Men, är det verkligen möjligt? Något annat är inte möjligt !
 NEJ, NÅGOT ANNAT ÄR INTE MÖJLIGT!

Nu är det tre dagar kvar till Hoppets Demonstration - Riv upp, gör om, gör rätt.  I dag är det Mary ´s tur att räkna ned.

Några som bloggat om FRA idag - MinaModerataKarameller , Oscar Swartz , Mark Klamberg , , Kommunisternas blogg ,Folkpartiet i Nacka., Tre dagar kvar , M Klamberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant.se

Inför 16 september, släpp inte taget.

(uppdaterad em)
Snart samlas riksdagsledamöterna efter sommaruppehållet. Låt oss hoppas på att de gjort sin bakläxa.
Debatten under sommaren och hösten har visat på en stor okunnighet eller ovilja att inse lagens omfång och dess konsekvenser. Mats Klamberg har gjort en intressant sammanställning över punkter riksdagsledamöter varit okunniga om inför omröstningen av FRA-lagen den 18 juni. FRA-lagen är en massavlyssningslag som genom kartläggning av nätverk så kallade sociogram kan fånga in vem som helst även om Du har rent mjö i påsen.

Diskussionen och motståndet mot FRA har möblerat om bland de traditionella politiska skiljelinjerna. Vänster förenas med liberaler, bloggare med journalister, advokater , debattörer, forskare och it-folk. Inte konstigt att etablissemanget fått skrämselhicka.

Den 16 september samlas alla som kan i Stockholm, Göteborg eller Malmö för att visa riksdagsledamöterna var skåpet ska stå och ge dem som är emot lagen sitt stöd.

Opassande har igen startat en nedräkning inför "Hoppets demonstration", "Riv ned, Gör om, Gör rätt ". Hon har bjudit in 6 skribenter som skriver ett inlägg på sina bloggar var sin dag fram till 16 september.

9 september - 7 - Opassande
"... FRA-lagen, eller "En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet" som den heter, var aldrig ett bra lagförslag från första början, det förnekar nog ingen längre. Det har lappats, lagats och förbättrats ..."

10 september - 6 - Oscar Swartz
-"...Rikets högsta institution är är befolkad av rädda och tjuriga ungar. Okunniga tjuriga ungar. Som håller för öronen och tjuter som en siren för att stänga ute det de vet att de borde lyssna på egentligen. Men som vill visa att de kan trotsa föräldern. Men precis som barnet ju inte klarar sig utan föräldern klarar sig ju inte riksdagens ledamöter utan väljarna och folket...."

11 september - 5 - Anna Troberg
-"...Under sommaren har vi fått höra att FRA ägnar sig åt en ganska omfattande byteshandel med underrättelseuppgifter. De har till och med en alldeles egen version av PUL som tillåter dem att samla in information om till exempel etnisk tillhörighet och sexuell läggning och de har full rätt att dela med sig av den här informationen till främmande makt om de anser det nödvändigt. Det är ju i och för sig illa nog, men tänk om FRA kan byta till sig annat än ..."

12 september - 4 - Rick Falkvinge
"...Det är dags att ta ett steg tillbaka och titta på helhetsbilden. Att inte fokusera på hur man ska "lösa" FRA-biten, och missa att tolv andra övervakningslagar smygs igenom under radarn under tiden FRA-debatten går. För det är helhetsbilden som är oacceptabel, inte bara FRAs massavlyssning...."

13 september - 3 - Mary Jensen
14 september - 2 - Mark Klamberg
15 september - 1 - Stoppafralagen.nu företrädd av Anna Pettersson.

Nättidningen ALBA har ett temanummer om FRA där bl a Emma, Anders Svensson och Ulf Bjereld bidrar med var sin artikel. Emma har sammanställt argumentationen runt FRA-lagen, Anders Svensson skriver om samarbetet med USA och Ulf Bjereld granskar debatten runt FRA ur ett demokratiskt perspektiv.

Terroristexperten Magnus Norell sågar FRA-lagen som ett vapen mot terrorism på Aftonbladet och hos Newsmill.
Han menar att lagen inte är effektiv mot terrorism och att den bryter mot FN-konventionen om de mänskliga rättigheterna, Europakonventionen och svensk grundlag.

Anders Widén utreder vad Jihad egentligen betyder och utropar Akbar, Regeringskansliet
Steve Lando filosoferar knivskarpt runt FRA och avslutar med ett hot(löfte):
-Så, kvarstår lagen, har jag ingen annan legal möjlighet än att utverka revolt.

Åtta borgerliga riksdagsledamöter vill riva upp FRA-lagen och tillsätta en parlamentarisk utredning. enligt en rundringning Aftonbladet gjort. Det låter hoppfullt men känns ändå en aning osäkert med tanke på hur partpiskorna ven inför omröstningen den 18 juni. Manifestationerna den 16 september inför riksdagens högtidliga öppnande är ett stöd för de som har modet att gå emot sin egen partilinje.

Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Microsoft, Google eller Mozilla?

(uppdaterad 080912)

Webbläsarna Internets FRA

Internet Explorers betaversion nr 8 har samma "övervakningsfunktion" som Googles webbläsare Chrome. Samlar information om IP-nummer, vilka sidor och hur länge Du besökt dem.  När Google släppte betaversionen av Chrome för en vecka sedan riktades skarp kritik mot otyget att samla information från webbläsarens adressfönster.  Google har lovat att göra den informationen anonym. Vad gör Microsoft? Följer i Googles spår?

Konkurensen mellan Google och Microsoft är knivskarp och enligt ComputerWorld tänker även Mozilla "vässa "Firefox.
- Under pressure from Google's Chrome and Microsoft's IE8 browsers, Firefox developers are again looking to include a privacy mode in the next version of the open-source browser from Mozilla.  

Webbläsarnas "övervakningsfunktioner" gillar jag inte. Frågan är om man kan lita på löften om "anonymitet och Privacy mode"? Spåren finns ju där . 
Syftet med "övervakningen" är i första hand kommersiell. Pär Ström pekar på hur USA använder den här informationen i sitt "krig mot terrorismen". Enligt Ström så förekommer det ett informationsutbyte mellan myndigheter och företag i USA som använder den här informationen i sitt "krig mot terrorismen". Han säger vidare att:
-" Men eftersom de stora mjukvarujättarna är amerikanska och deras produkter används globalt får amerikanska myndigheter i teorin kraftfulla verktyg "för att hålla koll på världen". (SVD)

Vilken webbläsare man använder är en smaksak eller snarare en vanesak med eller utan övervakningsfunktion. Skillnaderna är inte så stora. Frågan är vilka sidor vi vågar oss in på fortsättningsvis. Man behöver inte vara paranoid för att känna sig övervakad numera. Det är ett som är säkert! Det är faktiskt min och din och alla andras rätt att surfa anonymt.

AB , SVD , IDG, ComputerWorld
Tidigare inlägg -Chrome utmar IE och Firefox
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,,


Bloggosfären är ingen grå enhetlig massa.

Dagens Arena sopar ut bloggosfärens  eller delar av bloggosfärens agerande efter det att Pirate Bay  vägrat att ta bort länken till de obduktionsbilderna på de mördade barnen i Arboga.

Göran Elmbrandt skriver bl a:
-Men det är konstigt att delar av bloggosfären, som förstått att FRA-lagen är ett dödligt hot mot den personliga integriteten, inte begripit att publiceringen av obduktionsbilder på mördade barn också hotar integriteten. (Dagens Arena)

Jinge är en av många bloggare som ifrågasatt Pirate Bay och som irriterat sig på att Elmbrandt gör bloggarna ansvariga för  Pirate Bays agerande.
-Det är tragiskt att man i något slags nyliberal frihetlig anda ska vägra brottsoffer empati utifrån något slags yttrandefrihetsperspektiv(Jinge.se)

Bilderna som publicerats på barnen är framför allt en katastrof för anhöriga men också  ett hot mot yttrandefriheten menar G Elmbrandt.
-Justitieminister Beatrice Ask (m) vill se över offentlighetsprincipen, sedan obduktionbilder på de mördade barnen i Arboga hamnat på nätet via The Pirate Bay. (Dagens Arena)
Faktum är att det  domstolen som bär ansvaret för att bilderna är offentliga något som knappast kan ha undgått vare sig Beatrice Ask eller Björn Elmbrandt. 
I offentlighetsprincipen finns en sekretessbestämmelse som b l a går ut på att den enskildes personliga integritet ska skyddas.  Den principen är okränkbar och något domstolen borde tänkt på innan obduktionsbilderna blev offentliga.

Att bilderna gjorts offentliga rättfärdigar inte på något sätt Pirate Bay´s agerande.  Pirate Bay visar prov på ett   extremt dåligt omdöme när de avfärdade föräldrarnas vädjan om att ta bort länken. Att de sent om sider bett om ursäkt menar andra skyms av det faktum att deras talesman insisterar på att länken ska vara kvar. 

 Bloggosfären består av mängder av bloggare  med olika inriktning och syften.  Att dra alla bloggar över en kam är en grov generalisering.  Att blanda ihop  bloggar med en torrentsite som Pirate Bay är dessutom ett sakfel som Björn Elmbrandt gjort sig skyldig till. Kritisera istället  de som gör gemensam sak med Piarate Bay och fokusera först och främst på  de som gjort det möjligt.  
 
SDS

Andra om: ,, , , , , ,
Intressant.se


Meningsfull skola får Olle på plats.


Meningsfulla lektioner som  stimulerar och bidrar till kunskapsutvecklingen motar ogiltig frånvaro i grinden . Att få eleverna att känna och förstå att de missar något  om de är frånvarande är den enda framkomliga vägen. 
Jag är därför inte alltför entusiastisk inför  påbudet  om att skriva in ogiltig frånvaro i terminsbetyg.

På gymnasieskolan finns för övrigt inte några terminsbetyg . Betyg ges i avslutad kurs och vid terminsslut ges ett samlat betygsdokument  Jag förmodar att det är på det dokumentet frånvaron ska registreras. På slutbetyget från högstadiet eller gymnasieskolan får inte frånvaro registreras. Det strider mot skolförfattningen. Noteringen om frånvaro på samlade betygsdokument behöver med andra ord inte ha någon praktisk betydelse. Det är slutbetyget (studentbetyget) som är en värdehandling.  

Det är kommunikationen mellan lärare och elev som ger resultat. Att  synliggöra problemet och  att skapa en dialog är en mer framkomlig väg. Används sedan ett frånvaroprogram som gör det möjligt för föräldrar att logga in och följa barnens skolgång ger man föräldrarna chansen att ta sitt ansvar. Ogiltig frånvaro ska och bör alltid kommuniceras med hemmet.

Därmed inte sagt att frånvaro är ett problem i dagens skola. På gymnasieskolan är det heltidsstudier som gäller och som på vilken annan arbetsplats som helst finns det regler att följa. Som lärare har jag inte rätt att ha ett jobb vid sidan om. Då anser arbetsgivaren att jag inte sköter mitt jobb. Jag kan inte heller ta ledigt när det passar mig utan förlägger naturligtvis eventuella semesterresor på ledig tid. Jag tar inte heller några dagar ledigt i anslutning till lov för att förlänga ledigheten. För varje arbetstagare är detta en självklarhet men tyvärr inte för alla elever och deras föräldrar.

SVD , SVD2, AB , DN
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Intressant. se

FRA-lagen datalagringslagen preludium.

FRA-lagen datalagringslagens preludium i "Det nya övervakningssamhället".
Sju dagar kvar tills riksdagsledamöterna samlas efter sommaruppehållet. Nästan tre månader har de haft på sig att göra sin bakläxa. Att läsa på och sätta sig in i vad den lag de röstade igenom den 18 juni, sista dagen före sommaruppehållet, egentligen står för. Om de har övervägt huruvida lagens syfte står i proportion till dess konsekvenser bör de rimligen ha sett att lagen måste rivas upp, göras om och göras rätt. En lag som innebär ett hot mot demokratins grundpelare, yttrandefriheten, rätten till ett skyddat privatliv och rättssäkerheten kan aldrig accepteras. En lag som inte kan garantera missbruk av all den information som den alstrar och som möjliggör kartläggning av privatpersoners civila nätverk är förödande. Det hjälper då  säga att  FRA inte ska läsa någons mejl. Det är just hotet mot demokratin, den politiska liberalismens överideologi som förenat bloggare, debattörer, journalister, advokater, it-experter och andra kritiker mot en lag som aldrig borde antagits av Sveriges Riksdag.

Under hösten kommer regeringen att lägga fram nästa övervakningslag, datalagringslagen. Lagen är ett EU-direktiv och ska genomföras under hösten

-"Den innebär att data om samtliga svenskars telefoni- och internetanvändning ska loggas och lagras hos operatörerna i minst ett år, för att kunna lämnas ut till polis och åklagare. Uppgifterna gäller bland annat vem som ringer, sms:ar eller mejlar med vem, när kommunikationen sker, var den sker och vilken typ av utrustning som används. " (IDG)

Maria Abrahamsson (SVD) pekar på att:
"EU-direktivet som Thomas Bodström var upphov till och som nu ligger i Beatrice Asks knä som en ovälkommen illbatting ger medlemsstaterna ett val bara när det gäller sättet att genomföra direk­tivet. Lagringstiden får variera mellan 6 månader och 2 år." 

Jinge skriver på sin blogg att :
-"En sak som jag saknar i den bloggbävning som fortfarande pågår är en allsidig analys av Thomas Boströms roll. För alla ska ha klart för sig att skaparen av begreppet "Bodström-
samhället" knappast kan förväntas agera mot ökad övervakning och kontroll om han får ett förnyat förtroende att sitta i Sveriges Riksdag. "
FRA-lagen är datalagringslagens preludium i operan om "Det nya övervakningssamhället". En opera som ingen demokratiskt sinnad person vill se ljuset av.

DN, SVD1, Demker i SVD
Bloggat: Opassande
Intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Det är dags att ta Jante i örat!

"Män är principfasta,  kvinnor är envisa.
Män vet vad dom vill, kvinnor är besvärliga.
Män har bra kontakt med chefen, kvinnor vill ställa sig in."

Så olika tolkas fortfarande mäns och kvinnors beteende. 

Som kvinna  förväntas vi ha ett lågt tonläge, veta vår plats och  inte stöta bort andra. Det lär vi oss  tidigt. Inte så konstigt om kvinnor inte vill framhäva sig själva. Gör vi det och  talar om vad vi presterat och dessutom visar stolthet över det är Jante där och tar oss i örat och viskar:
"Du ska inte tro att Du är något,
Du ska inte tro att Du kan lära oss något,
Du ska inte tro att Du är förmer än oss"  och vips så drar vi oss tillbaks igen.

När flickor leker är man med i tur och ordning och det finns nästan aldrig några vinnare eller förlorare. Ingen ska vara överst. Tidigt lär vi oss att hög status har den som är omtyckt och låg den som "är förmer". Inte så konstigt att Jante ofta är en kvinna som vill värna "systerskapet".

Då kvinnor ofta söker stöd oss andra är idén om pakt och nätverk en ypperlig idé.
Kvinnor, varför ska vi sitta still i båten? Att våga ta plats och visa vad vi gör är inte att skryta. Det är dags att lägga Jantelagen på hyllan och istället ta Jante i örat!
"Ingen ser dig om du inte talar om vad Du gjort" ( Lotta Snickare, AB)

Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Misstro, krav och piska är en återvändsgränd.

Nu leker socialdemokratiska partiet följa John och går  i alliansens fotspår. Det nya modeordet inom politiken är krav, motprestation och sätta press på. Staten ska kräva motprestation av sjuka och arbetslösa . Krav ska ställas på flyktingar.

-"Det är oroväckande. Jag anser att vi borde slå vakt om trygghetssystemet, inte förtala dem. Trygghetssystemen idag är inte kravlösa, vi kräver intyg från sjuka och att man ska återgå så fort som möjligt i arbete, säger Lars Ohly, partiledare för vänsterpartiet till SvD.se. "

Vad jag inte förstår är hur krav och piska ska göra sjuka friskare. Är det inte istället så att förståelse, insikt, stöd och rehabilitering det som kan bistå en sjuk person att återkomma till arbetet? Varför hackas det på ett trygghetssystem som gör att livet kan bli människovärdigt även om man är sjuk? När ska kraven från politikerna riktas mot arbetsgivarna att förbättra arbetsmiljön och ställa rimliga krav på de anställda?

-" Högerregeringens jakt på sjuka och arbetsskadade går med de nya reglerna över all anständighets gräns. 140 000 förtidspensionärer sorteras bort. De 68 000 människor som varit sjukskrivna i ett år får sänkt ersättning och efter ytterligare ett och ett halvt år blir de helt utförsäkrade.

Att det bakom alla siffror döljer sig verkliga människor - som ofta inget hellre vill än arbeta - tycks regeringen inte begripa.  " (H Larsson, Dagens)

H Larsson utgår också ifrån att de regler om sjukskrivning som alliansen infört rivs upp vid en socialdemokratisk valseger. Med dagens utspel från S är detta tveksamt.  S visar nu samma misstro mot sjuka som alliansen visat prov på. Den konservativa människosynen breder ut sig

SVD, SVD2 ,DN, AB
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
 

Ny tid kräver nya verktyg.

  Idag kombinerar de flesta läroböcker i ämnen som psykologi och samhällskunskap den vanliga läroboken med E-learning. Dessutom finns på marknaden spel och simuleringar som möjliggör inlevelse och väcker elevernas intresse att lära mer. Den kunskapen har varje skola.
Läromedlet får dock aldrig vare sig det är it-baserat eller inte bli ett styrmedel utan  ett verktyg i undervisningen. 
Idag är it-kompetensen hos de flesta lärare hög varför många  har möjlighet att på ett annat sätt än tidigare komplettera med e-learning och göra  undervisningen mer allsidig och stimulerande. 

Ett lyft på den skola jag arbetar var när ett antal smartboardtavlor installerades. Det är något jag varmt rekommenderar. Tavlan är digital och kopplad till nätet. Det finns en hel del användbara funktioner och där kan allt material som används lätt bli tillgängligt .

Vill man kan man också delta i eTwinning och samarbeta med europeiska skolor runt ett tema. All redovisning och kommunikation sker då  via Internet.   Något att tänka på är att endast ett projekt från varje skola tillåts delta.

Som vanligt handlar det om prioriteringar, något som försvåras när man arbetar i en värld med krympande resurser. Den största bromsklossen är enligt min mening datortillgängligheten. Den är för låg för eleverna och på flera skolor får lärare dela på en dator. Många skolor har datorerna placerade i datasalar som binds upp till dataundervisning och övriga ämnen får stå med mössan i handen och vänta. 

Datorer är ett verktyg i de flesta ämnen och då krävs ett annat sätt att tänka när det gäller tillgängligheten.  Jag är lyckligt lottad som arbetar på en it-intresserad eller snarare it-mogen skola. Jag förfogar över egen dator och datortilgänglighet för eleverna är godtagbar.  Skolan har också satsat mycket resurser på kompetensutveckling inom it-området.
IT-trygga lärare ser möjligheten i E-learning.


SVD
Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Multipel personlighet och shopalcoholic minsann.

Då var det bevisat! ;-) Jag har en multipel personlighet. Så måste jag tolka DN`s artikel om musiksmak och personlighet. Bra då kan jag byta när det passar mig. 
Ena stunden rock´n roll typen med hög självkänsla , hårt arbetande och väldigt kreativ och nästa stund indiepoptypen med låg självkänsla och lat . I båda lägena varken snäll eller generös men himla kreativ.
Bra, nu har jag svaret på varför humöret växlar så snabbt. Det är kanske säkrast att testa en annan musikstil och hålla fast vid en enda. Eller?
Dessutom är jag förmodligen shopalcoholic. Köpte en massa onödiga saker då vi gick ett varv på sta´n igår. Riktiga fynd så det så! 

Intressant
DN
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Björklunds svek mot skolan.

Utbildningsminister Jan Björklund har visat prov extraordinärt dåligt omdöme  genom att sprida en falsk bild av tillståndet i skolan. Ett klart svek mot skolan som kan ha satt djupa spår. Debatten har snedvridits och utvecklingen stoppats. Risken är stor att den skeva bilden av skolan blir en självuppfyllande profetia. Vilket guldläge för de friskolor som står på kö för att boxa sig in och göra vinst på en rättighet som alla ska åtnjuta, utbildning.
                                               
Jag är trött på att i skolan diskutera organisation och regler istället för innehåll. Det är utbildningens innehåll, metodik och didaktik fokus ska läggas på. En lustfylld, intressant undervisning som ger nödvändiga kunskaper motiverar till studier och höjer resultaten. För att det ska kunna realiseras krävs mer resurser till skolan, mindre grupper och fler behöriga lärare. Det är faktorer som som har stöd i forskning till skillnad från de åtgärder Björklund vidtagit. En återgång till den gamla skolan där kunskap var kvantitet utan reflektion är inte en skola som ligger i tiden.  De problem som finns i skolan idag har både inre och yttre samhälleliga orsaker. Det är de grundläggande mekanismerna man måste komma åt.

 Anders Linder ger ännu en gång Björklund sitt helhjärtade stöd i SVD och misstänkliggör Sveriges Radios granskning av utbildningsministern. Ett politiskt ställningstagande av Linder utan grund i aktuell skolforskning får motsatt verkan än avsikten. Artikeln spär på den felaktiga bilden av skolan samtidigt som den tillsammans med Björklunds agerande skadar  inte bara skolan utan också liberalismen och folkpartiet
Om skolan ska ha en chans att bli en spjutspets mot framtiden får  inte skolan vara ett slagfält för partipolitiska finter och taktik. En utbildningsminister som misskött sitt uppdrag som Jan Björklund har förbrukat sitt förtroendekapital.

Rätt och fel om skolan
(Aftonbladet)

SR:s program "Kris i skolan?" har granskat utbildningsminister Jan Björklunds uttalanden den svenska skolan.

Så här sa HAN...

FEL! Enligt OECD-statistik har Sverige världens största ordningsproblem i vår skola.

...SÅ HÄR ÄR DET

RÄTT! OECD har undersökt hur lärare och elever uppfattar ordningen i skolan. I båda fallen hamnar Sverige i mitten av tabellerna. Björklund säger nu att han hänvisat till fel undersökning. Den han syftar på kommer från IEA. Där kommer Sverige långt ner, men inte i botten.

Så här sa HAN...

FEL! I matematik och naturvetenskap ligger Sverige numera på den undre halvan av tabellerna, Finland ligger etta i såväl matte som naturvetenskap och läsförståelse. I kreativ problemlösning ligger Finland tvåa efter Sydkorea. Sverige ligger långt ner i tabellerna.

...SÅ HÄR ÄR DET

RÄTT! Sverige ligger över genomsnittet i samtliga fall.

Så här sa HAN...

FEL! Det har under dessa år skett en relativt stor försämring av resultaten, mätt som andelen elever med tillräckliga betyg för att tas in på gymnasiet.

...SÅ HÄR ÄR DET

RÄTT! Sedan läsåret 1999/2000 har mellan 10,1 och 10,9 procent av eleverna som gått ut nian inte varit behöriga att söka till gymnasiet. Variationen är alltså mycket liten.

Så här sa HAN...

FEL! Siffrorna visar att svenska elever ägnar mindre tid åt skolarbete än elever i något annat industriland.

...SÅ HÄR ÄR DET

RÄTT! Svenska elever ägnar ungefär lika mycket tid åt undervisningen som de i Danmark, Norge, Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Schweiz och Finland. Alla ligger ett par timmar under OECD-genomsnittet.

Källa: Sveriges Radio

Intressant.se
Bloggat- Svensson
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


Bloggosfärens inflytande stör politiker och gammelmedia.

Ett nytt kapitel i förslaget om att reglera bloggarna inom EU är på gång skriver Henrik Alexandersson

-"Marianne Mikko har nu lovat att komma tillbaka med en ny variant av sin rapport – utan bloggreglering och utan avgifter för sociala media. "

Efter påtryckningar av den svenska socialdemokratiska gruppen lovade estländskan ändra i rapporten.  Vad som sker är ännu skrivet  i stjärnorna. En reglering av bloggosfären är  förödande och inte acceptabelt.
Bakgrunden till förslaget om att reglera är att bloggarna fått för stort inflytande. Exempel på detta är folkomröstningen på Irland om EU`s nya grundlag.  Där  röstades förslaget ned  tack vare en massiv informationskampanj av bloggare. FRA-debatten under sommaren och förhösten som delvis drivit  media framför sig tog politikerna på sängen. Bloggosfären kan inte kontrolleras och går vid sidan av de etablerade politiska kanalerna och grupperingarna. 
 
Att bloggare satt agendan för samhällsdebatten har upplevts som störande också av gammelmedia. Newsmill som
öppnades under veckan är ett försök från Bonniergruppen att ta  kontroll över bloggarna skriver  Dan Josefsson i AB.
 
-"Det är fullt förståeligt att Bonniers blir oroliga när bloggare över hela landet börjar tala med varandra utan mediala mellanhänder eller, som i fallet FRA, skjuta medierna framför sig. Inga ägare, redaktörer eller ekonomiska intressen styr innehållet och intressanta texter når blixtsnabbt många läsare bara i kraft av sitt innehåll. Vi har fått ett växande torg för en verkligt demokratisk debatt och samtidigt hotas hela den agendasättande makten hos exempelvis Bonniers."

 DeepEdition skriver på bloggen Same same but different att det inte finns någon anledning att oroa sig. Dan Josefsson har fel och är ute i ogjort väder.
-"Bloggosfären är mycket större än Newsmill. Den är mycket större än Dan Josefsson. "

Christian Engström är försiktigt optimistisk när det gäller omröstningen i riksdagen om  FRA-lagen. Låt oss hoppas att han har rätt. Nu gäller det att vi alla sluter upp på de olika aktiviteterna den 16 september och visar politikerna var skåpet ska stå!


 
Manifestation på Götaplatsen, bild annarkia

Marcus Jerräng i IDG pekar på att loggningslagen dvs teledatalagringslagen som tvingar tele- och internet­operatörerna att lagra alla svenskars trafikdata är en ny övervakningslag som blir nästa heta stridsfråga. -"Den innebär att data om samtliga svenskars telefoni- och internetanvändning ska loggas och lagras hos operatörerna i minst ett år." M Jerräng IDG 

Henrik Alexandersson reder ut  begreppen .                                    

Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Fördomsfritt


I dagens Sverige ökar klyftorna och integrationen låter vänta på sig. Har Du fel namn kallas Du inte ens till en anställningsintervju. Finns det något annat land som så dåligt tar vara på invandrares kompetens? Moderaterna och Billström ropar på ökade krav och socialdermokraterna vill öka integrationen genom att reglera var invandrare bosätter sig.


Både moderater och socialdemokrater försöker mota SD genom att spela på främlingsfientliga strängar istället för att fokusera på orsakerna bakom främlingsfientlighet. Att bekämpa rasism med rasism är det sämsta man kan göra. Forskare har påvisat att vad de gör är att istället stödja främlingsfientliga partier som SD.

En ökad integration är det enda botemedlet mot främlingsfientlighet och rasism.

Tre inslag som kan tala för sig själva.

Martin Luther King
"Människor hatar ofta varandra därför att de fruktar varandra.
Frukta varandra därför att de inte känner varandra.
De känner inte varandra därför att de inte har några förbindelser med varandra.
De har inga förbindelser med varandra därför att de lever åtskilda."

Morgonsoffan med Björn Gustavsson om fördomsfritt  (tipstack till Adam)Olof Palme - under ytan fördomarIntressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


Inflationsbekämpning á la Chicagoskolan.

Riksbanken höjde reporäntan igen tvärs emot vad många tunga intresseorganisationer önskade. Orsaken är inflationen som i år gått över 4 %. Riksbanken som är en myndighet vars uppgift är att driva penningpolitik arbetar fristående från regering och riksdag. Målet för penningpolitiken har ända sedan  EMU bildades varit att hålla inflation på 2% vare sig mer eller mindre.  Ett av kraven för inträde i EMU, som svenska folket sa nej till i en folkomröstning  är just en inflation på max 2%.
Frågan är om inflationen påverkas så mycket av en sänkning av reporäntan i ett läge då merparten av inflationen är importerad. Höjda oljepriser och livsmedlespriser ligger bakom.
Vad riksbanken gör är att driva en penningpolitik á la Chicgoskolan och Milton Friedman. En nyliberal ekonomisk politik där inflationsbekämpning är ledstjärnan i alla lägen även i tider av ökad arbetslöshet. En politik som drabbar de som har det sämst och kan medföra att fler hamnar utanför. De som påverkas mest av räntehöjningen är de som nyligen köpt bostad, de som har höga topplån och som lever på marginalen. Det blir dyrare att bo om bostaden är belånad. Skulle Du bli arbetslös och tvingas sälja din bostad kan Du hamna i en situation att Du står utan bostad men med lån kvar att betala. Bostadspriserna spås nämligen att gå ned med 20%. Det kommer att bli kärvare för många att få ekonomin att gå runt.


Lästips- Chockdoktrinen, Naomi Klein
SVD, DN DN2
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
Intressant.se

Är det detta som är arbetslinjen?

Vem lurar regeringen när alla fyra partiledare ställer upp sig på rad inför pressen och stolt meddelar att  nu ska skatten sänkas för pensionärer. Låter sig pensionärerna luras?

-"Över 90 procent av landets pensionärer kommer att beröras av skattelättnaden. För dem som har det sämst ställt rör det sig om cirka 2600 kronor per år i lägre skatt, beroende på den kommunala skattesatsen, enligt socialminister Göran Hägglund. " Källa: SVD

-"Så mycket sänks skatten

Skattesänkningen gäller pensionärer över 65 med en inkomst på högst 363 000 kronor per år.

En årsinkomst på 50 000 kronor ger en skattelättnad på 5 219 kr.

En årsinkomst på 100 000 kronor ger en skattelättnad på 2 075 kr.

En årsinkomst på 130 000 kronor ger en skattelättnad på 911 kr.

En årsinkomst på 150 000 kronor ger en skattelättnad på 818 kr.

En årsinkomst på 200 000 kronor ger en skattelättnad på 818 kr.

En årsinkomst på 300 000 kronor ger en skattelättnad på 818 kr. "

Källa: Finansdepartementet 

De sämst ställda får bara smulor från de rikas bord. Det är alliansregeringens fördelningspolitik i ett nötskal.   Det är  det här som är arbetslinjen. Jobbar Du inte ska Du inget ha. Det spelar ingen roll att Du slitit ett helt yrkesliv och har lagstadgad rätt till pension.
I statens kassakista ligger multum med pengar. Pengar som lagts på hög i rädsla för att inflationen ska späs på. En inflation som till största delen är importerad på grund av höjda energi- och livsmedelspriser. Den ekvationen går inte ihop. Ökad konsumtion påverkar knappast priset på importerad energi och mat.

DN, SVD,SVD2,  AB
Är det intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


Chrome utmanar IE och Firefox

 Googles nya webbläsare Chrome är på plats. Google utlovade snabbhet och det stämmer så länge du inte har för många flikar. Det är smidigt att importera både bokmärken och webbhistorik från andra webbläsare. Chrome har en snygg grafik men som vanligt  är inte CSS - kodningen kompatibel med andra browsers.  Använder du webbaserad redigering kan du få problem  då Chrome lägger sig i och tar över.  

Bakgrunden till Googles satsning på Chrome är striden mellan två helt skilda affärsmodeller, Microsofts som tar betalt för sin mjukvara och Googles som ger bort den men istället tar betalt via reklamen.  

 En fundering jag har är om Google som dominerar annonseringen nu kan ta över och styra vårt surfande än mer. Läs det finstilta innan Du  postar blogginlägg videos etc med  Chrome.

AB DN , DN2, SvD , IDG
Andra om: , , ,

Nu måste riksdagsledamöterna vakna och riva upp FRA-lagen.

 Mark Klamberg som deltog på centerpartiets  hearing visar att: -"Sociogram förklarar hur FRA kan kartlägga människor utan att söka på ord och trots att information är hårdkrypterad". Med hjälp av ett sociogram    
kartläggs olika nätverk. Om Du får ett mejl från en person som ingår i ett nätverk som FRA är intresserad av så hamnar Du automatiskt på FRA´s bord även om Du har som vissa uttryckt det "rent mjöl i påsen".
 
Rick Falkvinge utreder begreppet närmare och visar  med ett sociogram över sina egna kontakter
-"varför det behövs ordentliga mängder automatiserad datakraft för att framställa det över huvud taget, och varför det därför inte spelar roll ifall anställda på FRA läser enskilda meddelanden för hand."

Idag skriver tretton forskare och experter från olika discipliner som analyserat lagstiftningen för FRA en intressant artikel på DN Debatt:.
-"Tillsammans med tidigare regelverk ger den nya lagen FRA rätt och möjlighet att registrera alla medborgares sociala nätverk. Det sker med hjälp av vad som är känt i olika register om personens ras eller etniska ursprung, politiska åsikter, medlemskap i fackförening eller sexualliv. På så sätt kan FRA ofta ha bättre kunskap om en människas liv en vad denna själv har. Därtill har FRA rätt att överföra personuppgifter till främmande makt. FRA:s avlyssning av civil kommunikation medför således en oacceptabel kartläggning av otaliga medborgare på individnivå".

Artikeln är klargörande och visar hur tomt Odenbergs  argument ,att FRA endast utgår från tekniska variabler och inte läser våra mejl, är.  FRA-lagen möjliggör massavlyssning och inget annat. En massiv kartläggning av medborgana hör inte hemma i en rättsstat.   Nu måste riksdagsledamöterna vakna och riva upp lagen.  Det finns ingen återvändo.  Annars kan det bli som WitchBitch så träffande  skriver: "Din FRAmtid i ett sociogram".


Intressant.se ,
Bloggat - Mark Klamberg, Rick Falkvinge , Christian Engström
Läs även andra bloggares åsikter om , ,, , ,

Flockmentalitet och bristande faktagranskning.

Rubriker som "Gen hos män avgör om relation ska bli lycklig"(DN,"Gen styr relationsproblem"(SVD)och "Mannens gener kan ge dåligt äktenskap"(AB), talar för sig själva.
Ska vi kanske gentesta männen innan vi blir sambon eller gifter os ?
Allvarligt talat vad är detta för nonsens? Man kan ju bli mörkrädd för mindre. Precis som om män skulle vara  genstyrda robotliknande gestalter som uppför sig som präriesorkar. 
Vilken inskränkt människosyn! Ska vi reducera människan till ren biologi nu. Vad bekvämt att skylla på generna.
 -"Jag är inte otrogen jag inte. Not! Det är genuppsättningens fel!"
Varenda tidning basunerar ut en slutsats som om den vore en sanning. Vilken flockmentalitet medierna visar prov på!  

Sväljer ett pressmedelande från Karolinska utan den minsta gnutta av kritisk granskning. Journalisterna relaterar i första hand till varandra inom mediasfären, de mäter sig mot varandra. De läser mängder av olika tidningar, de lyssnar på radio och ser på olika kanaler i TV. Inte undra på om de ibland drar fram i flock.
 
Bloggat - Nymedicin  undrar varför medicinen måste vara en fiende?
Intressant.se Läs även andra bloggares åsikter om


Alliansen spelar Fia med Knuff (2)

Lena Mellin i Aftonbladet ger Björklund bakläxa på grund av missbruk av datamaterial. Hon gör en intressant resumé av Björklunds hantering av den efterfäöljande kritiken.   
"Två nyhetsbrev på en dag

  Ännu en debattartikel skrevs och publicerades i Svenska Dagbladet.

  Med två timmars mellanrum skickades två nyhetsbrev i väg redan under söndagen. I vanliga fall skriver Björklund högst ett nyhetsbrev i veckan, oftast ännu mer sällan.

  I går kom ännu ett nyhetsbrev.

Dessutom gjorde Jan Björklund ett klassiskt försök till skademinimering. Han ansträngde sig till bristningsgränsen för att flytta fokus. Från mindre väl underbyggda uttalanden om skolan till en planerad 1,8-miljardersatsning på yrkesutbildning i gymnasiet och på högskolan."

 
Utbildningsministern tycks inte vara mottaglig för någon bakläxa varför skamvrån är rätta platsen för vår utbildningsminister.

Tidigare inlägg- Alliansen spelar fia med knuff, Dags att fokusera på skolans centrala uppdrag. , Björklund tycks tänja på sanningen, Svensk skola bättre än vad Björklund låtit påskina, Björklund vet bäst (om gymnasieskolan)
Intressant.se 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Alliansen spelar fia med knuff.

Först skar alliansen ner komvux med motiveringen att när jobben kommer minskar trycket på komvux.
Nu ska komvux anordna de yrkesinriktade kurser som tidigare bedrevs i AMS regi. Kurser som bespottades av alliansen  betraktar de nu som "högvilt".  De teoretiskt inriktade kurserna  som efterfrågas av ungdomar som av olika anledningar misslyckats i gymnasieskiolan lyser med sin frånvaro. 
Alliansen får härmed högsta betyg i nysvenska. Det började med visionen att utplåna utanförskapet . En vision som föll platt till marken när det visade sig vad det egentligen innebar.   De trollade bort arbetslösa och sjuka ur statistiken genom att försämra reglerna. Vips så var de grupperna minimerade. Men sjuka och arbetslösa fanns det likt förbaskat men nu kallas de för något annat.
Nu aviseras satsningar på komvux. Bra tänker alla de som saknat det kursutbud som alliansen skalat bort .   Vid närmare betraktande visar det sig att satsningen handlar om att återupprätta det kursutbud som AMS tidigare haft ansvar för. En verksamhet som  bespottats av alliansen får nu upprättelse men i vuxenutbildningens regi. Vad regeringen gör när de säger sig satsa på vuxenutbildningen är inget annat än Fia med Knuff.
Det är bra att regeringen satsar på vuxenutbildning men frågan är om förslaget är tillräckligt.
 

Tidigare inlägg- , Björklund vet bäst (om gymnasieskolan)
DN1, DN2, SVD ,
Pingat på Intressant.se
Bloggat -Alliansfritt Sverige, Clascrantz
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Förbrukat förtroendekapital?

Mette Fjellkner (Lärarnas Riksförbund) och Eva-Lis Sirén (Lärarförbundet) uttalar sig om Björklunds gärning.
-"Jan Björklunds undergrävda trovärdighet kan göra det politiskt svårare för honom att med tyngd driva skolfrågor. Den farhågan finns nu inom lärarfacken ".(SVD)

 Eva-Lis Sirén ( säger  att Jan Björklund "målat upp bilden av den svenska skolan med svart kulör". Mette Fjelkner menar att "Björklund gjort en viktig insats för att sätta skolfrågor högt på den politiska agendan" men är kritisk till hur  hur Björklund handskats med siffror.   Det är sannerligen också oacceptabelt. Säg det istället, Metta Fjelkner!

Björklunds hantering av datamaterialet om tillståndet i skolan och hans försök att slingra sig undan kritiken  har underminerat utbildningsministerns trovärdighet.   En snedvriden fokusering av skolans problem har skapat en ensidig, onyanserad bild av skolan som kan lägga hinder i vägen för skolutveckling. Jan Björklunds har förbrukat sitt förtroendekapital.

Björklund tycks tro att anfall är bästa försvar då han i SVD går till hårt angrepp mot två forskare som kritiserat hans insatser. Utbildningsministern faller in i slagordsdebatten och  använder ord som "flumskola." Vad är det för sorts skola  Björklund syftar på? En kunskapssyn som fokuserar på kunskap som kvalitét och prioriterar ett kritiskt och vetenskapligt förhållningssätt till fakta  är den syn på kunskap som genomsyrar kursplanerna på gymnasiet. Är det det som är flum, att utbilda kritiskt ,självständigt tänkande elever? Är det  den gamla korvstoppningsskolan  med kunskap som kvantitét Björklund efterfrågar?

Tidigare inlägg- Dags att fokusera på skolans centrala uppdrag. , Björklund tycks tänja på sanningen, Svensk skola bättre än vad Björklund låtit påskina, Björklund vet bäst
Bloggat -  Filosofigruppen Scherpa om Postmodern skolkritik , Christermagister om Förolämpade och smutskastade lärare
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Veckoslut i Jönköping

Filmfestivalen höll oss kvar i sta´n den här helgen
En lång cykeltur längs natursköna Vättern motade bort längtan efter hav och kust.    
Horisontlinjen i norr öppnar landskapet, ger positiva "vibbar " och "smakar bra".Läs även andra bloggares åsikter om

RSS 2.0