Festen är slut och staten står för notan.

uppdaterat * 

1, 2 miljoner i bonus till de anställda på Carnegie som belöning för kortsiktigt spekulerande.
Investmentbanken Carnegie mer än halverade sitt börsvärde under gårdagen. I god tid har den jämtländske spelemannen och börsspekulanten  M O Sundqvist , som utpekats ligga bakom Carnegies akuta problem, sålt eget aktieinnehav.  En osund företagskultur med riskfyllda spekulationsaffärer  är en annan orsak. 1,2 miljoner kronor delades ut i våras till alla anställda på Carnegie för trofast deltagande i pyramidspelet. De anställda och ägarna delar på vinsten men staten ska stå för förlusten. Våra pensionspengar och  socialförsäkringar är det de pengarna som tas i pant för finansspekulanternas leklusta när leken går överstyr?
 Volvoarbetarna får gå in i arbetslöshet när företagets försäljning rasat medan finansspekulanter går skadeslösa.  Är det detta som kallas för demokrati?
Nya storägare i Carnegie kräver byte av ledningen. Räcker det? Om skattebetalarna ska gå in som garant för förlusten borde staten också få del av bankens aktieinnehav.
-"Krisdrabbade investmentbanken Carnegies aktie som rasade med 53 procent i går efter beskedet om att bolaget behöver låna 1 miljard kronor av Riksbanken steg med 5,8 procent."
*Carnegie vill att staten skjuter till ytterligare ett lån på 4 miljarder kronor utöver den miljard som utlovats.(SVD)
Aftonbladet redogör för  skandalerna som knäckte Carnegie.


Jinge undrar hur länge det går att hålla liv i ett system som inte fungerar.  

Lite kuriosa är det att Carnegie övertagit Ivar Krugers lokaler och att investmentbanken varit rådgivare till alliansregeringen vid utförsäljningen av statliga bolag.
 

Media: Aftonbladet, Aftonbladet2 3.  Dagens Nyheter 1, Dagens Nyheter 2.Svenska Dagbladet

Andra som också bloggar om: , , , ,, , ,
Läs på  intressant.se
 


Kommentarer
Postat av: Kobolt

Dina svepande och ideologiskt (miss)färgade kommentarer visar att du inte är speciellt påläst. Staten går inte in och hjälper bankerna utan motprestationer. I slutändan kan detta till och med vara en bra affär för staten och Sveriges medborgare. Visst har finansnissarna klantat till det ordentligt den här gången och man får hoppas på en mer återhållsam och sund ekonomi i framtiden där också staten går in med ökade styrmedel.

2008-10-28 @ 11:00:19
Postat av: Anton

Klantat till det? Bakomliggande orsak är en oreglerad finansmarknad som nu kollapsat. Ett system där girighet och egoism fått härjat fritt.

2008-10-28 @ 12:33:11
Postat av: annarkia

@Kobolt

Sorry men nog är jag påläst alltid.

http://annarkia.blogg.se/2008/october/ekonomirubriker-en-mandag.htmlMotprestationerna borde ha varit aktieinnehav.

http://annarkia.blogg.se/2008/october/bakom-finanskrisen.html

2008-10-28 @ 12:58:52
URL: http://annarkia.blogg.se/
Postat av: argbiggan

Det är skillnad på banker och banker. Carnegie är en investmentbank som lånat ut riskkapital. Tar man risker får man stå för fiolerna också inte bara kamma hem vinsterna

2008-10-28 @ 14:41:22
Postat av: The Master

Principiellt så tycker jag att bankerna inte ska ta emot en krona från staten om det inte är för att sätta dessa pengar p marknaden genom att låna till barnfamiljer och småföretagare..helst om man inte ger pengar..men, ack, lite realistiska får man vara.. en av anledningarna till att pengar har varit så billigt är politikernas girighet efter röster till vilket pris..och visst röstar man på "mig" om plånboken är full med pengar och man har ett hus? Fråga Clinton och Greenspan!Men helst inga pengar tillbakerna..de snackar forrtfarande om aktieutdelning ju!

2008-10-28 @ 16:21:37
URL: http://javcarbaloo.blogg.se/
Postat av: scaber nestor

Och nu skjuts det till ytterligare 4 miljarder.Detta samtidigt som en enda person spekulerat bort en miljard och Carnegies personal har fått en miljard i bonus.

1955957.svd" rel="nofollow">http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel1955957.svd

2008-10-28 @ 17:57:03
URL: http://scabernestor.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback