Bakom finanskrisen.

Motbilder  har gjort  en intressant sammanställning av finanskrisens orsaker. Den visar tydligt att marknadsliberalerna är ute och seglar när de hävdar att det var de amerikanska  subprimelånen som påtvingats uppifrån, en reglering av marknaden som låg bakom , något som övrigt klingat falskt i en tid som kännetecknats av avregleringar. En osund lånemarknad med uppblåsta bopriser som följd är den enkla förklaringen. Här hemma ondgör sig medierna över sjunkande bopriser. Nytecknade bostäder sägs upp till priset av allt från 7000 till 200 000 kronor för de som hoppar av.. Nya bostadsprojekt läggs på is. Men som motbilder säger är det inte bra att boendet blir biligare? Är det inte bra att priset på bostäder närmar sig sitt rätta värde?
I Sverige har bank- och riksbanksanställda fått helt andra lånevillkor än andra. Fördelaktiga lån till mindre kostnad. I USA har  en studie visat att det för amerikanska afroamerikaner var 4.5 gånger så troligt att det fick ett subprime lån istället för ett vanligt lån med lägre ränta, även då de var berättigade till det senare. Bankerna var med andra ord inte alls tvingade att ge suprimelån utan valde den låneformen för egen vinnings skull.

 -"Subprimelånen, innehöll nämligen en justerbar ränta. 90% av de lån som gavs efter 2004 hade en sådan ränta. Det är detta, inte Clintons lagstiftning från 90-talet som orsakade krisen. Detta innebar en låg lockränta de första åren som därefter ändrades till en betydligt högre som låntagarna hade svårt att uppfylla. Månadskostnaden kunde stiga från 1200 till 1600 dollar/månad. Det var så lönsamt att bankerna gjorde vad de kunde för att kringgå reglerna om kreditvärdighet för att kunna ge fler lån. " (Motbilder)
Krisen tog fart när lånen såldes vidare som värdepapper i rent spekulationssyfte i den fasta tron att värdestegringen skulle fortsätta i all evighet. I den karusellen deltog också svenska banker. Nästa vecka kommer storbankernas kvartalsrapporter. Många bankkunder väntar med spänning på rapporterna från Swedbank och SEB som  lånat ut mycket till bostadsaffärer i Baltikum.
 
Medan världens börser rusar upp och ner i panik  sjunker de allra fattigaste än djupare ner. De som drabbats hårdats av finanskrisen är inte mäklarna på Wall Street utan det är de som redan lever på ruinens brant.

-"Medan folk i den utvecklade världen fokuserar på finanskrisen, glömmer många att en mänsklig kris utvecklas snabbt i utvecklingsländerna. Den driver fattiga människor till överlevnadens rand, framhöll Robert Zoellick strax före årsmötet i Washington för Världsbanken och IMF förra veckoslutet. " (SVD)


Tidningar: DN, DN1DN2  DN3, SVD , SvD1SVD2 ,SvD3, SvD4, SvD5, SvD6Aftonbladet1, Aftonbladet2, Aftonbladet3, Aftonbladet4,

Bloggat -Motbilder om  finanskrisens verkliga orsaker, Svensson om att ruinera sig med spekulation , Ekonomikommentarer om den moderna kapitalismen  och SteveLando om Mouvement Sociale Revolutionnaire.
Läs på intressant.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback