Debatt om IPRED och fildelning.

SVT`s Debatt  om IPRED satte fart på debatten om fildelning i bloggosfären. Vill göra reklam för ett himla bra inlägg av Bitchslap Barbie .

 -"Det här känns helt bakvänt att säga - men vänsterpartiet har, tillsammans med piratpartiet då förstås, en riktigt bra syn på saken. Hur många förbudslagar man än stiftar kommer man inte kunna motarbeta den nya tekniken, och man borde inte ens försöka på det sätt man nu försöker. Man har ju gjort 1,4 miljoner svenskar kriminella. Det är inte konstruktivt.

Det som gör mig fullständigt livrädd, är att i privata aktörer ska få rätt att skipa rättvisa själva. Det känns otroligt rättsvidrigt att industrin ska få rättigheter som polisen inte har." (läs hela inlägget här)


Vad man gör är att stämpla en hel ungdomsgeneration som brottslingar.  Antipiratlagen är en pedagogisk lag utan verkan. Lagstiftningen måste anpassas till det moderna kommunikationssamhället inte motarbeta det! 

Hos Arvid Falk finns ett roligt klipp från eftersnacket, där Christian Engström(pp) frågar Johan Persson(fp) om han är vänsterpartist.

Missade Du Debatt den 30 oktober om IPRED  kan Du se hela programmet här. SVT`s blogg om programmet

Andra om , , , , ,
M Knorring SVT Opinion ,om förbudslinjen som inte stoppar fildelning.
Läs på intressant.se 

 

Drevet mot Mona Sahlin har fått ny kraft.

Snålvindar viner ånyo runt Mona Sahlin .  Att vara kvinna och partiledare för det socialdemokratiska partiet är sannerligen inte lätt. Alla minns vi Tobleroneaffären och den efterföljande smutskastningskampanjen  och drevet som puttade Mona Sahlin ut i kylan. Göran Persson valdes till partledare och Mona Sahlin ställdes vid sidan av och tog time out från politiken. Nu är det dags igen. Samarbetet med miljöpartiet och den stängda dörren åt vänster har skapade stora rubriker.
Media och också bloggvärlden har inte varit sena att kommentera och spekulera om vad som ligger bakom. Motståndarna till beslutet fick spaltkilometer i medierna. Enligt  s-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul var beslutet förankrat i partistyrelsen något som ifrågasätts i dagens Dagens Nyheter.
Så gott som alla stora dagstidningar tillhör den borgerliga sfären  och tog tillvara ögonblicket att rikta kritik mot oppositionen. Drevet mot Mona Sahlin förstärktes under partidebattveckan. Starkt vinklad mediebevakning gav kredit åt alliansen och kritik åt Mona Sahlin. Mediernas genomslagskraft är stor det har vetenskalpigt konstaterats vid tidigare val.
Att det finns olika falanger och motsättningar inom ett så stort parti som det socialdemokratiska  är inte konstigt. I synnerhet inte då S-politiken sakta men säkert rört sig mot mitten och flyttats högerut.
Vad som ligger bakom socialdemokratins stora ras i den senaste väljarundersökningen är svårt att veta.
-Den negativa uppmärksamhet media riktad mot Mona Sahlin kan vara en bidragande orsak.
-Kraftmätningar inom socialdemokratin om partiets framtid efter Göran Perssons avgång skapar osäkerhet och påverkar opinionen
-Beslutet om samarbete med miljöpartiet och den  nu öppnade dörren till vänsterpartiet ogillas av olika falanger inom (s).
-Kristider ger stöd åt sittande regering.
-En s-politik som vridits åt mitten och förskjutits högerut tappar väljarstöd.

Bloggat- Jinge menar att om socialdemokratin ska räddas måste en ny partiordförande väljas.
Jonas Morian visar på spelet bakom rubrikerna och Mona Sahlins vänner och fiender.
AB1234 SvD1234 5 DN12 i
Andra om: , , , , , , , , , ,

Höstlov och väderdramatik (3)

 Vi har varit förskonade från oväder så här långt, plusgrader och knappt någon blåst under dagen.
Barometern är stabil men  väderstationen pekar nu på 7,2 m/sek. Tur vi stannade kvar. SMHI har lagt en varning klass 1 runt Jönköping och Jönköpings län med 5-15cm snö. Det kan bli förlängt höstlov det!  På västkusten blir det varmast i helgen lovar  SMHI enligt Expressen


Så här såg det ut i Hunnebostrand sen eftermiddag.
Andra bloggar om: , , , ,

Vi tar risken och stannar.

 Oväder och snö drar upp över landet söderifrån.  Västkusten slipper snöblasket enligt prognosen. Kan vi lita på det? Insnöad i en stuga med sommardäck på bilen är ju ingen hit precis. Nu får det bli rådslag!
Ska vi stanna och göra färdigt höststädningen av trädgården och få fortsätta och njuta av friden och ren luft eller är det hemfärd som gäller? 

  Nu får det bli rådslag! Ska vi stanna och göra färdigt höststädningen
 av trädgården och få fortsätta och njuta av friden och ren luft eller är 
 det hemfärd som gäller? 
  Redan idag? Kartan, det vita är det snö eller temperaturen färgen
  visar?  
  Väderstationen lovar mulet men inget regn och det är så gott som 
  vindstilla.
  Lugnet  före stormen?  Nej vi stannar. 
  Börjar det storma och snöa kurar vi ihop med var sin bok  
  framför brasan. Inomhus. 
  Och så får vi ta trillebåren med all packning nedför backen och ta
  buss och tåg hem.Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan ,i
Bloggat-Jinge och LasseB och Kulturbloggen
Andra bloggar om: , , , ,

Höstlov på kusten (2)

 En skön  skön känsla av välbefinnande och frihet infinner sig när vi  strosar omkring här ute långt från jobb och stress. Vilken skillnad det är på luften här jämfört med i sta´n. Det känns som om lungorna vidgar sig och genomgår ett reningsbad vid varje andetag.

Åska över Skagerack lockade ut oss till havsbandet. Ovädret stannade kvar där ute medan mullret från åskan svepte in över oss.Inne i Grebbestad sken solen och fiskebåtarna låg kvar i hamnen.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Flygbolagen nästa krisbransch?

uppdaterad*
Det islandsägda  lågprisflygbolaget Sterling har gått i konkurs och strandsatt mängder av resenärer. Hur länge har bolaget vetat om detta ? Konkursen väntad skriver SVD, något som de som köpte sina biljetter   så sent som igår inte kände till. Vad händer om någon saknar pengar till ny biljett med annat bolag och ingen vän eller släkting ställer upp med pengar?
Är flygbolagen nästa krisbransch i finanskrisens spår? Bolagen har ju en längre tid kännt av de höjda oljepriserna  och finanskrisen har medfört dyrare lån för de som behöver. En väntande lågkonjunktur, en  recession som kan övergå i depression, lär minska på reslusten samtidigt som klimatsmarta resenärer väljer andra alternativ.
Många som läst om finanskrisen har nog tänkt att det inte berör mig. Nu sitter mängder av resenärer på olika flygpatser med värdelösa biljetter i handen med krossade semesterdrömmar medan andra undrar hur de ska ta sig hem.
Enligt DN så erbjuder  SAS hemresa om plats finns den 29 och 30 oktober förutsatt att Du kan betala avgifter och skatter. 
*40 000 resenärer är strandsatta  och för de flesta är biljetterna värdelösa.

Bloggat- Jinge om bakgrunden till konkursen, Svensson om krisbolagens gemensamma nämnare
AB, 1, 2 . SVD, 1, 2 , DN , DN1.   SDS1, SDS2, SDS3. I

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Vad lockar hos Idol?

Varför bänkar sig så många framför Idol på fredagskvällarna?
Ett bra underhållningsprogram , förnedringstv eller både och?
 Att såga en 16-åring som tvingas sjunga i direktsändning  efter beskedet att hon åkt ut är inte bra TV. Eller är det det som får många att känna att livet inte är så jobbigt ändå. Att dela förnedringen med andra kanske lättar på trycket? Andra blir förbannade och svär hemma i soffhörnan och tömmer sig på veckans samling av aggression. Bra ventil i så fall!
Eller är Idol helt enkelt ett bra koncept som ger tittarna möjlighet att leva sig in i drömmen att bli just idol. Kanske bara ett underhållningsprogram med tävlinsmomentet som extra krydda?
Programmet skapar med sin teatraliska ådra rubriker och vissa deltagare är snabba att haka på. Lars har med sitt blogginlägg gjort ett storkap. Slänga loskor på ett program han deltar i skapade jätterubrik och fick många av oss att göra egna blogginlägg. För visst är Lars en som står vid sidan av. Eller?
Om jag ska bänka mig framför Idol på fredag? Om inget annat kommer ivägen så, ja, kanske det.


Aftonbladet, i
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Höstlov på kusten

Ledigt hela veckan och vad ser jag när jag vaknar? M är redan ute bland löven.
Tur att någon är morgonpigg i familjen. 

Oväder och regn har satt spår i naturen och min skugga visar att efter regn kommer solsken.


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Festen är slut och staten står för notan.

uppdaterat * 

1, 2 miljoner i bonus till de anställda på Carnegie som belöning för kortsiktigt spekulerande.
Investmentbanken Carnegie mer än halverade sitt börsvärde under gårdagen. I god tid har den jämtländske spelemannen och börsspekulanten  M O Sundqvist , som utpekats ligga bakom Carnegies akuta problem, sålt eget aktieinnehav.  En osund företagskultur med riskfyllda spekulationsaffärer  är en annan orsak. 1,2 miljoner kronor delades ut i våras till alla anställda på Carnegie för trofast deltagande i pyramidspelet. De anställda och ägarna delar på vinsten men staten ska stå för förlusten. Våra pensionspengar och  socialförsäkringar är det de pengarna som tas i pant för finansspekulanternas leklusta när leken går överstyr?
 Volvoarbetarna får gå in i arbetslöshet när företagets försäljning rasat medan finansspekulanter går skadeslösa.  Är det detta som kallas för demokrati?
Nya storägare i Carnegie kräver byte av ledningen. Räcker det? Om skattebetalarna ska gå in som garant för förlusten borde staten också få del av bankens aktieinnehav.
-"Krisdrabbade investmentbanken Carnegies aktie som rasade med 53 procent i går efter beskedet om att bolaget behöver låna 1 miljard kronor av Riksbanken steg med 5,8 procent."
*Carnegie vill att staten skjuter till ytterligare ett lån på 4 miljarder kronor utöver den miljard som utlovats.(SVD)
Aftonbladet redogör för  skandalerna som knäckte Carnegie.


Jinge undrar hur länge det går att hålla liv i ett system som inte fungerar.  

Lite kuriosa är det att Carnegie övertagit Ivar Krugers lokaler och att investmentbanken varit rådgivare till alliansregeringen vid utförsäljningen av statliga bolag.
 

Media: Aftonbladet, Aftonbladet2 3.  Dagens Nyheter 1, Dagens Nyheter 2.Svenska Dagbladet

Andra som också bloggar om: , , , ,, , ,
Läs på  intressant.se
 


Hur går det för Swedbank?

uppdaterad
Stockholmsbörsen ned -5%, Swedbank backar med 11% och Tokyobörsen gjorde sitt sämsta resultat på 26 år.
Idel dystra siffror som visar att finanskrisen ännu inte nått bottenläge. Hur långt kan det gå frågar ClaesKrantz
Swedbank bekräftade att en nyemission riktad till tidigare aktieägare omfattande 12,4 miljarder kronor ska göras för att stärka bankens kassakista. Det var trots allt inte så fel att byta bank i tid.
Enligt medierna är Swedbank den bank som ligger sämst till. Utlåningen till Baltikum och Lehman och Brothers har skapat oro och misstron mot banken har lett till att Swedbank fått betala mer för sin upplåning än andra banker. Hur nära en bankkrash är egentligen Swedbank? 
Festen för finansmarknaden är över och nu återstår notan. Verkligheten har hunnit ifatt . Den fria marknaden är tvärt emot vad marknadsfundamentalisterna påstått långt ifrån självsanerande. Verkligheten tvingar dem att erkänna att de hade fel.Andra om: , , , , , , , , , ,
DN12 AB1 SvD12 Veckans affärer om Swedbank och Tokyobörsen.

Höststädning motar ut paniken.

Trots risk för finansmarknadens härdsmälta går samhället och vardagen vidare. Småspararna tar sin Mats ur skolan och står på kö hos nätmäklarna. Enligt  Svenska Dagbladet är det bankmänniskor och analytiker som skrämt slag på småspararna. Jag trodde att det var den faktiska finanskrisen som fått småspararna att se om sitt eget hus.

Aftonbladet vill få oss att se över vår ekonomi och höststäda. Ja,se där äntligen ett vettigt råd. Nu blir det att föra kassabok över alla inköp. Det ska jag minsann göra med ett undantag. Inga klädinköp ska föras in i den boken! Det måste finnas annat att spara in på. Lite kul måste man ju få lov att ha. Jag tror banne mig att jag istället säger upp arbetslöshetsförsäkringen och hoppas på att Stefan de Vylders  förhoppning om att en ohelig allians mellan Borg, Ohly och kloka socialdemokrater blir verklighet . Hans råd är att regeringen  i sann Keynsiansk anda ska  sätta fart på statsutgifterna nu när lågkonjunkturen kommer och riskerar att fördjupas.
-"Öka statsutgifterna, naturligtvis. Och försvara de automatiska stabilisatorer som kännetecknar den svenska modellen: rejäl A-kassa för dem som blir arbetslösa, generösa socialförsäkringssystem, statliga lönegarantier när företag går i konkurs, ett stort bestånd av hyresrätter som stabiliserar bostadsmarknaden i lågkonjunkturer, med mera."

Tro det den som kan. Det är nog säkrast att sätta upp de där klädinköpen i kassaboken  ändå och istället behålla arbetslöshetsförsäkringen. Jag har svårt att tro att alliansregeringen som privatiserat sjukdom och strukturförändringar ska lätta på kassakistan i kristider. Ett troligare scenario är nog chockdoktrin á la Friedman.


Bloggat - Ekonomikommentarer, Kulturbloggen , Röda Malmö
Andra bloggar om: , , , , ,
Läs på intressant.se
 

Vad får en kopp kaffe dig att tänka på?


  Vad associerar Du till en kopp kaffe?
  Kafferast och lite smalltalks med arbetskompisar?
  Morgonkaffet och tidningen?
  En lugn stund?
  Avkoppling?
  En latte med kompisarna på fiket?
  Vänner?
  Fredagseftermiddag på Johans?
 
  Det är några situationer eller stunder en varm kopp
  kaffe får mig att tänka på.
  Avkoppling, sällskap och njutning det är kaffe för mig.
  Och visst är det så att  man blir både trevligare och
  snällare under sådana  stunder. 

  Så frågan är om det är kaffet eller det jag förknippar
  med  kaffet som gör mig  snällare? 
 
En behaviorist skulle ropa -Tänk på Pavlov och Watson! Klassisk betingning och  
inget annat. Det är det kaffet  får oss att tänka på som avgör!

Kaffedoften väckte mig en timme för tidigt. Inte hade jag ställt om min klocka till normaltid inte, jag som så väl behövde en extra timmas sömn. Kaffe beroendeskapande? Inte!
Jo  det är koffeinet till syvende och sist som gör dig snällare. Det är vad farmakologen skulle säga.

Så vad är en kopp varm kaffe för dig ?

UNDER STRECKET________________________________________________
Heksann berättar om Halloween och häxor och hade nog behövt starkt kaffe efter en sådan fest

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Läs på intressant.se

"Golgata som kioskvältare"


Vi bestämde oss direkt när nyheten om Ola Salo´s deltagande i Jesus Christ Superstar släpptes. Den operan ska vi se! Vem hade kunnat tro att biljetter till 50 föreställningar skulle gå åt så snabbt?  Slutsålda  i ett nafs. Hotellrum i Malmö är bokat och biljetterna kom jag över  minuterna efter de släpptes.
Jesus Christ Superstar, med Judas som den intellektuelle kritikern, Jesus som den altruistiske rebellen och Jesus död som kioskvältare,  översatt till svenska av Ola Salo blir en rysare. 
Arkfans, Angelheadsen och operapublik blir också det ett intressant möte. Inte stå och hoppa i bänkarna nu bara!
Nej , jag tror nog att angelheadsen anpassar sig till miljön trots ledmotivet på The Arks senaste CD "Absolutly no Decorum" och arkarnas budskap om att vara unik och göra det man känner för.Tidigare inlägg- Jesus Christ Superstar
Bloggat-Nilla , Emmas bilder
Media: AB , TV4 ,SDS ,SDS1 , Expr, Barometern
Malmöoperans bilder , Facebook
Läs även andra bloggares åsikter om , ,
Intressant.se

Västs ovilja att lösa Palestinakonflikten

Ahtisaari skäms över USA`s och EU`s   ovilja att lösa konflikten i Mellanöstern. Alla vet vad som behövs säger fredpristagaren: 
 -"En palestinsk stat, men samtidigt en lösning som garanterar fred för israelerna".( SVD)

När ska världen vakna? Palestinakonflimkten har pågått i 60 år.
Att bygga en apartheidmur eller säkerhetsmur som israelerna kallar muren , tillåta bosättningar   i strid mot internationell rätt på ockuperad mark och riva hus som kollektiva bestraffningar bidrar inte till fred. Statsterrorismen skapar näring åt terrorism och ofreden snurrar runt i ett evigt ekorrhjul.  
    

Media - SVD, DN
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


En pedagogisk lag utan verkan.

uppdaterad 081026
 Hur tänker de som vill driva igenom en antipiratlag?  Det är ju näst intill omöjligt att döma en person för brott mot upphovsrätten med hjälp av IP-nummer.  Är det i första hand meningen att lagen ska vara en pedagogisk lag?   Det blir i så fall ett gigantiskt pedagogiskt problem att få en generation att lyssna på en lag som står så starkt i kontrast till deras rättsmedvetande som piratjägarlagen gör.  Att försöka skuldbelägga en hel ungdomsgeneration som vuxit upp med it  är  dömt att misslyckas.
Inställningen till fildelning är delvis en generationsfråga som skapar kulturkrock, Jag själv har aldrig ägnat mig åt fildelning och anser att upphovsrätten ska ha ett skydd. Vad jag vänder mig emot är att lagen  privatiserar polisiära uppgifter och brandskattar en hel ungdomsgeneration.

Att ge skivbolag polisiära uppgifter
och låta staten avlyssna våra ip-nummer gynnar knappast upphovsrätten. Risken är stor att antipiratlagen  istället skapar rättsosäkerhet vilket är vad som hänt i Danmark.

Upphovsrätten borde anpassas till det moderna kommunkationssamhället inte motarbeta det.
Kulturbloggen  och Computer Sweden ger exempel på hur allt fler musiker och författare anpassat sig till verkligenheten som den är och därför tjänat på möjligheten att fildela.
 
 
Tidigare inlägg-  Hel ungdomsgeneration kan stämplas som brottslingar
Andra bloggar om: , , ,  , ,
Media AB AB1 CS  I

Kvällsmänniska och sömnbristen

Kvällsmänniska som jag är gillar jag timmarna runt  midnatt. Alla sover. Det är  tyst och jag har rum och tid för mig själv. Slår skaparlust och kreativitet till flyger tiden iväg . Stunderna då tid och rum inte existerar och känslan av flow infinner sig är de bästa av stunder. Baksidan är all sömnbrist som ackumuleras.  
Det borde finnas en lag som säger att kvällsmänniskor aldrig ska vara på jobbet före klockan 10:00. Samhällsrytmen är anpassatd efter pigga morgonmänniskor. Vi andra släpar oss med halvöppna ögon genom morgontimmarna.
Det kan bli sena eftermiddagar för att ta igen det som inte hanns med på morgonen. 
Tänk att få vara som en katt, sova när det passar och få  följa den egna kroppsrytmen.
Det hade varit "mumma" det! Timmen vi får igen när vi återgår till normaltid är oskattbar för en morgontrött kvällsmänniska.Läs även andra bloggares åsikter om , ,  ,  ,,
Aftonbladet om att man blir korkad av för lite sömn DN om en extra timmes sömn

Hel ungdomsgeneration kan stämplas som brottslingar.

Årets aprilskämt blir att stämpla en hel ugdomsgeneration som brottslingar. 
Nu är det ungdomsgenerationens tur att sättas under luppen och övervakas. Statsmimister Reinfeldt som högtidligt lovat att inte jaga ungdomar har nu satt igång drevet. Alliansregeringen vill ge   film- och musikindustrin  möjlighet att begära fram information från internetleverantörer om vem som innehaft ett visst IP-nummer som använts vid fildelning av upphovsrättsskyddat material.  
Den lagstiftning vi har idag ger redan möjlighet att efterforska ett IP-nummer om brottet kan ge ett års fängelse. Den nya lagen vill gå längre och också omfatta  fildelning. Lagrådet har godkänt förslaget och det är tänkt att lagen ska träda i kraft redan 1 april 2009.

Kulturbloggen pekar på svårigheten att spåra IP-adresser och tycker att statsministern sviker sitt löfte om att inte jaga ungdomar och vill ha omval NU.
Juristbloggen anser att upphovsrättslagarna måste anpassas till det moderna kommunikationssamhället.
Svensson ser ett samband mellan alla nya övervakningslagar som leder oss in i ett skärpt kontrollsamhälle.

 Media - Aftonbladet, Svenska Dagbladet ,Dagens Nyheter ,Dagens Nyheter 2 , SVT
Läs andra bloggar om: , , , , , , , 
Läs på intressant.se


Avlyssning i kubik

Så var det dags igen då. En ny lag kommer med  säkerhet att klubbas igenom i riksdagen idag onsdagen den 22 oktober.
Trots att åsilktsregistrering förbjudits ger lagen SÄPO möjlighet att göra det något de troligen har gjort hela tiden. Brottsmisstanke ska det vara förstås. Men  detta med brottmisstanke verkar vara luddigt formulerat. SÄPO ska få samma rättigheter som FRA att avlyssna och läsa mejl och dessutom få lättare att avlyssna våra telefoner. Avlyssnas någon som Du känner blir även Du avlyssnad. Något skydd för meddelar- och källskyddet finns inte heller i lagförslaget. 

-"Det FRA inte får göra mot svenskar i Sverige får nu SÄPO sköta istället"(Jinge)
Vi är på väg in i det ultimata kontrollsamhället då ytterligare en bit av vårt privatliv  naggas i kanten. Har politikerna drabbats av akut paranoja? Varför annars denna kontrolliver?
 
Bloggat. Henrik Alexandersson, Mark Klamberg mfl
Journalisten, ABAB1,  DN , SR, Expr , Metro
Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Läs på intressant.se

Ne-vé shal-om / waah-at i-sal-aam river murar.

Uppdaterad 081022
Det finns 450 000 bosättare som illegalt slagit sig ned på Västbanken. Antalet ökar med 5,5 % årligen eller en och en halv busslast dagligen. 30% av den mark som  bosättningarna byggs på ägs av palestinier.  En stat  får inte överföra sin egen befolkning till det ockuperade territoriet . Det strider mot humanitär internationell rätt.

Bosättning på Västbanken

 

Ockupationen som pågått i 40 år är i sig en humanitär katastrof för palestinierna, med kollektiva bestraffningar och rivna hus skickas  alltfler in i flyktinglägren.

Flyktingläger utanför BetlehemHär har Assa Abloy, ett svenskt företag verkat med stöd av den Israeliska regeringen och militären i åratal. Utan protester har de åsett nästa katastrof uppförandet av en 650 kilometer lång mur En apartheidmur som både stänger inne och stänger ute palestinierna från egna odlingar , vatten täkter och skapar ett veritabelt fängelse.
"En rapport från FN visar  hur de israeliska bosättningarna och den infrastruktur de omges av, såsom muren och vägar med begränsad tillgång för palestinier, kränker palestiniernas rörelsefrihet - inte minst tillgången till land, skola, hälsovård och handelsmöjligheter." (Diakona)


Affisch i byn Neve Shalom -Wahat al-Salam , en by som river murar*
 


*(Ne-vé shal-om / waah-at i-sal-aam: Hebreiska och arabiska för  Fredens Oas   [Isaiah 32:18] )är en by som byggts upp av judar och palestinier tillsammans.Syftet är att arbeta för fred, jämlikhet och förståelse mellan de två folken.  
 

DiakonaDagen1, DN1, AB1,AB2, SDS, SVD1Dagen2 . Diakona rapport från Peace Now ,FN rapport om bosättningarnas humanitära konsekvenser , Analys utifrån internationell humanitär rätt
 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Läs på intressant.se

Slut på bonusfesten

-"Bye bye, 100 miljoner

Nu är bonusfesten historia. VA har listan på de stora förlorarna när Anders Borg förbjuder bonusar i finansbolagen. "(VA)
SEB och Nordea delar ut de största bonusarna medan Handelsbanken helt saknar bonussytemet. Det var inget högt pris för den spekulation som pågått. 
-"Återigen ska vi rädda de spekulerande ägarna till de spekulerande bankerna. "(Svensson)
När kommer stödpaketet till alla de som förlorat jobbent på grunf av finanskrisen?
 

SVD , VA
Andra bloggar om:   Finanskrisen, Finanskris,   Nyliberalism, Kapitalism,  Bankkris, Bonus, Banker Ekonomi,Samhälle, Politik
 Läs på intressant.se


Var kommer pengarna ifrån?

-"Bättre än väntat. Ericsson överraskar med en stark kvartalsvinst och aktien rusar. Av finanskrisen märks inget - tvärtom kan den stärka telekomkoncernen säger vd Carl-Henric Svanberg. " SVD
Kan krisen vara slut nu? Bra det ordnar sig snabbare än vad man trott var min första tanke.
Surfar runt och ser att finansministern har haft presskonferens och kastar mig över dagens tidningar och NEEJ!
1 500 miljarder svenska kronor i ett stabilitetspaket till banker och bostadsinstitut. 1 500 miljarder kronor är 166 000 kronor per person. Herre jisses så mycket pengar. Krisen måste vara mycket värre än vad jag förstått.
-"Regeringen föreslår i sin stabilitetsplan ett garantiprogram för att stödja bankernas och bostadsinstitutens finansiering. Programmet omfattar högst 1 500 miljarder kronor, skriver finansdepartementet i ett pressmeddelande. "(SVD, DN)
Var kommer pengarna ifrån? Är det meningen att paketet ska finansieras via inflation? Sedelpressarna  påslagna och sedan inflation är det vad som paketet ska kosta oss? Det är tankar som snurrar runt i huvudet.
Dessutom ska en stabilitetsfond skapas  som successivt ska byggas ut tills den omfattar 150 miljarder kronor. Den ska finansieras med en stabilitetsavgift som tas ut av samtliga kreditinstitut i Sverige. 
 Ja se där, då blir det till slut bankkunderna som får betala i form av  höjda avgifter, sänkta spar- och höjda låneräntor.
Vilka motkrav ställs på bankerna och bostadsinstituten? Inga bonusar om stabilitetspaketet utnyttjas enligt   Odell. 
Men hallå hjälp mig nu. Hur kan staten pumpa in pengar och sedan inte begära något i utbyte? Om staten de facto köper in sig i bankerna borde väl staten få aktier i utbyte eller rent av förstatliga bankerna?  
-" Pengar in i ett institut innebär att institutet säljer till staten preferensaktier, med hög röststyrka och hög ränta, sade Odell." (SVD) 
Inget förstatligande? Nej det passar inte alliansen.
Summa sumarum är att finansmarknaden går mer eller mindre skadeslös medan bankkunder får betala samtidigt som lönerna gröps ut om inflationen tar fart . Det är med andra ord vi som får betala.  Den fria marknadens självläkande kraft visade sig vara en myt som nu förböder.  

Tidigare inlägg- Bakom finanskrisen , Det största rånet i världshistorien
 
DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3,SVD4SVD5,  AB, AB2
Bloggat -   Jinge, Kulturbloggen, Ett hjärta RÖTT

Andra bloggar om:   Finanskrisen, Finanskris,   Nyliberalism, Kapitalism,  Bankkris, Börsen, Banker  Ekonomi,Samhälle, Politik
 Läs på intressant.se
 


Min jobbdator och jag en måndag

 
Hur mår min jobbdator en måndagsmorgon som denna?
Veckan slutade med en långdragen  suck:
Låna dator,
maila it-avdelning som skickar arbetsorder till datatekniker som ...
i ett evigt kretslopp,
om och om igen.

Får väl fråga  de som sitter utanför med var sin dator i sitt knä och roar sig med högljutt spel
-Kan ni månne låna mig en dator,
bara för en stund.
Snyft.........

Läs även andra bloggares åsikter om ,
Intressant?

Things we lost in the fire.

Söndag och biokväll på Folkets Bio.
"Things we lost in the fire" av Susanne Bier med   Halle Berry  och Benicio Del Toro är en gripande, dramatisk men också  vacker och hoppfull film. Den speglar hur det meningsfulla våldet slår till när man minst anar det. Med närgången kamera skildras varje minspel när sorgen griper tag . "Things we lost in the fire" är inte bara en film om sorg utan framför allt en film om hopp och vänskap mitt i ondskan.   En film som visar hur viktiga andra människor är i vårt liv. Skådespeleri på toppnivå gav extra nerv åt filmen.

Läs även andra bloggares åsikter om ,


Taktiska övervägande istället för politiska.

Ouvertyren till nästa val är i full gång. Taktiska utspel och ren partitaktik blir allt tydligare.
Mona Sahlin och Maria Wetterstrand slog sina påsar ihop redan under Almedalsveckan.  Ingen fd röding platsade i den påsen. Rörelsen i det socialdemokratiska partiet upprördes och Mona Sahlin bjöd tveksamt med armbågen in  partiledaren  till vänster. Vänsterpartiets partistyrelse underlättade för Sahlin och ropade
 -Vi ställer inga krav. Men Ohly vill till syvende och sist samarbeta på samma villkor. Skulle bara fattas annat!
I det nuvarande opinionsläget kan inget parti regera ensamt det finns ingen majoritet för det. Alltså återstår allianser.
Var det detta Fredrik Reinfeldt sneglade på då han i Studio Ett ( ca 30minuter in i programmet) undvek att svara på en direkt fråga om han kunde tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna efter nästa val. Betyder det att Reinfeldt om valutgången visar det kan tänka sig ett samarbete med SD? Ponera att kristdemokraterna inte får något mandat i riksdagen men SD kommer in. Tänk vidare att det är jämnt mellan blocken. Vad gör Reinfeldt då?
Mona Sahlin gav ett rakt svar på frågan om ett samarbete med SD var möjligt. Kommer aldrig på fråga aldrig i något sammanhang men däremot är ett samarbete med oppositionen (läs alliansen) tänkbart.  Är det därför Ohly lämnats ute i kylan?
 Vilken rysare nästa val kan utvecklas till. Samarbete mellan blockgränserna eller samarbete med SD? Vad väljer Reinfeldt?  Ett samarbete med vänsterpartiet utesluter det ett samarbete över blockgränserna? Taktiska övervägande istället för politiska är det vad som väntar?

SVD , SVD1, ABStudio Ett,
Bloggat - Alliansfritt Sverige, ClaesKrantz, Svensson
Andra om , , , , , , , , och
Läs på intressant.se

Hemmamatcher på bortaplan och muren som stryper

Fastnar för en artikel i Aftonbladet om Palestina, fotbollslaget som inte fått spela på hemmaplan under 10 år. Hemmamatcherna har spelats antingen i Quatar eller Jordanien . Hemmamatcher på bortaplan på grund av Israels reserestriktioner.  Vilken värld att leva i instängda och utestängda, ett helt folk. (AB)
En internationell konferens om hur Israels bockad av Gaza påverkar palestiniernas mentala hälsa kan inte heller genomföras på plats  då israelerna inte släpper in några av de internationella gästerna. Konferensen flyttas som fotbollsmatcerna till Jordanien såvida inte Israel ändrar sig i sista stund.(Anna Wester)
Hur länge ska staten Israel få fortsätta att barrikadera ett helt folk?  En mur som enligt domstolen i Haag strider mot internationell rätt byggs vidare på och stänger ute Palestinier från egna odlingar , vatten täkter och skapar ett veritabelt fängelse. All heder åt Fifa som sett till att få ett slut på att hemmamatcher spelas på bortaplan.
Barriärer och murar är något som återkommer på Hillestads  "Songs across walls of separation"  temaplatta om fysiska murar. Plattan är rescenserad i SVD.
ETC beskriver livet i Nilin en by nära Ramallah på Västbanken medan Dagen skildrar en demonstration för Israel I Jerusalem. TVå skildringar, två historier om livet på en plats som världen vänt ryggen till.

Bloggat- Jinge om palestinagruppernas overksamhet, Anna Wester om Gazakonferensen som flyttas
Tidningar - ETC  om Nilin nära Ramallah och dödsskjutningen av 10-åriga Ahmed, Dagen om demonstration för Israel i Jerusalem, SVD  om Hillestad, AB om fotbollsmatchen
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Läs på Intressant.se

TV4`s renhållningsarbete bör fortsätta.

Så fick då Katrin sparken från TV4, ett renhållningsarbete som många efterfrågat. Att från sin självutnämnda tron skända deltagarna i Idol som då hon förra veckan sparkade på en redan liggande Jesper och Loulou fick sitt slut efter gårdagens sändning. Bra gjort men inte en dag för sent! Och inte tycks det ha varit i omtanke för idolerna  utan inför hotet om polisanmälan  från Birro som TV4 fick tummen ur.
Programmet har antagit allt groteskare former i sina försök att efterlikna American Idol. En jury som totalt sågar en sextonåring i direktsändning  och krav på samma tjej efter beskedet om utröstning  att sjunga en sista låt.
Smaklöst och taskigt gjort av Jide att sticka mikrofonen i handen på en storgråtande utröstad deltagare. Förnedringstv och inget annat.
Alla deltagarna i Idol har kavliteter och borde istället för en dyngsur tävlingsform få uppbackning och coaching.  Tävla i musik det går bara inte.

Aftonbladet, Aftonbladet 1,Expressen , Expressen1 , DN
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
Läs på intressant.se

Bakom finanskrisen.

Motbilder  har gjort  en intressant sammanställning av finanskrisens orsaker. Den visar tydligt att marknadsliberalerna är ute och seglar när de hävdar att det var de amerikanska  subprimelånen som påtvingats uppifrån, en reglering av marknaden som låg bakom , något som övrigt klingat falskt i en tid som kännetecknats av avregleringar. En osund lånemarknad med uppblåsta bopriser som följd är den enkla förklaringen. Här hemma ondgör sig medierna över sjunkande bopriser. Nytecknade bostäder sägs upp till priset av allt från 7000 till 200 000 kronor för de som hoppar av.. Nya bostadsprojekt läggs på is. Men som motbilder säger är det inte bra att boendet blir biligare? Är det inte bra att priset på bostäder närmar sig sitt rätta värde?
I Sverige har bank- och riksbanksanställda fått helt andra lånevillkor än andra. Fördelaktiga lån till mindre kostnad. I USA har  en studie visat att det för amerikanska afroamerikaner var 4.5 gånger så troligt att det fick ett subprime lån istället för ett vanligt lån med lägre ränta, även då de var berättigade till det senare. Bankerna var med andra ord inte alls tvingade att ge suprimelån utan valde den låneformen för egen vinnings skull.

 -"Subprimelånen, innehöll nämligen en justerbar ränta. 90% av de lån som gavs efter 2004 hade en sådan ränta. Det är detta, inte Clintons lagstiftning från 90-talet som orsakade krisen. Detta innebar en låg lockränta de första åren som därefter ändrades till en betydligt högre som låntagarna hade svårt att uppfylla. Månadskostnaden kunde stiga från 1200 till 1600 dollar/månad. Det var så lönsamt att bankerna gjorde vad de kunde för att kringgå reglerna om kreditvärdighet för att kunna ge fler lån. " (Motbilder)
Krisen tog fart när lånen såldes vidare som värdepapper i rent spekulationssyfte i den fasta tron att värdestegringen skulle fortsätta i all evighet. I den karusellen deltog också svenska banker. Nästa vecka kommer storbankernas kvartalsrapporter. Många bankkunder väntar med spänning på rapporterna från Swedbank och SEB som  lånat ut mycket till bostadsaffärer i Baltikum.
 
Medan världens börser rusar upp och ner i panik  sjunker de allra fattigaste än djupare ner. De som drabbats hårdats av finanskrisen är inte mäklarna på Wall Street utan det är de som redan lever på ruinens brant.

-"Medan folk i den utvecklade världen fokuserar på finanskrisen, glömmer många att en mänsklig kris utvecklas snabbt i utvecklingsländerna. Den driver fattiga människor till överlevnadens rand, framhöll Robert Zoellick strax före årsmötet i Washington för Världsbanken och IMF förra veckoslutet. " (SVD)


Tidningar: DN, DN1DN2  DN3, SVD , SvD1SVD2 ,SvD3, SvD4, SvD5, SvD6Aftonbladet1, Aftonbladet2, Aftonbladet3, Aftonbladet4,

Bloggat -Motbilder om  finanskrisens verkliga orsaker, Svensson om att ruinera sig med spekulation , Ekonomikommentarer om den moderna kapitalismen  och SteveLando om Mouvement Sociale Revolutionnaire.
Läs på intressant.se


Jag och min jobbdator

Min jobbdator har fått eget liv.
Oberäknelig går den egen väg.
En bortskämd dator med första hjälpen,
fjärrstyrd  från it-avdelning
och när det riktigt krisar 
personlig service.
 
Den jäkla datorn går ändå sin egen väg.
Slår till mest varje dag
rullar scanning i evigt  kretslopp.
Starta om, konfigurera om och allt nyinlagt  borta, bara borta
Gång på gång på gång, mest varje dag,
Man vänjer sig.
Suck!
Starta om, konfigurera om och allt nyinlagt borta, borta igen.
Se´n hittar datorn nya hysch.
Den säger upp bekantskapen med skrivaren och fjärrstyrningen  klipps av.
Låna dator,
maila it-avdelning som skickar arbetsorder till datatekniker som iordningsställer.
Så börjar datorn prata,
gnissel. gnissel stör min tanke.

Nu har den gjort sitt sista spratt.
Den åt upp en fil igår.
Låna dator,
maila it-avdelning som skickar arbetsorder till datatekniker som ...
jag undrar jag?
Stressad? JAG?

Läs även andra bloggares åsikter om ,
Intressant?

Främlingsfienliga bloggar på portaler.

(uppdaterad)
Skampålar hör  defininitivt inte hemma i en rättsstat och gynnar inte brottsoffer.

 De senaste veckorna har några nya bloggar dykt upp och placerat sig i topp på några bloggportaler.
Gemensamt för dem är att de  hänger ut människor som begått brott med bild namn och en beskrivning av brottets karaktär.   Även för brott misstänkta hängs ut vilket är ett brott i sig. Vad är syftet? Inte kan det vara att förebygga brott. Forskning i länder där man gör så visar att det inte är fallet,. Brott förebyggs inte utan skadan för de uthängda personerna är större än allmännyttan. Vad är i så fall den dolda agendan?
Den ena bloggen  är trots påståendet om motsatsen starkt främlingsfientlig och öppet invandrafientlig med undertoner av ren rasism.    Rasisistiska påhopp är inte förenliga med svensk lagstiftning. När det gäller att publicera namn och bild på ännu ej dömda personer så är det också ett lagbrott.   Blir inte de bloggportaler som tillåter länkning till dessa bloggar medskyldiga till brott?
Jag instämmer helt i följande två inlägg.
-" Man ska inte göra sig skyldig till något som kan liknas vid medhjälp till brott. Jag förväntar mig att dessa bloggportaler gör på samma sätt som Bloggportalen. Dvs tar bort de aktuella sajterna från listorna." (Svensson)
-"Kanske vi alla ska ta kontakt med Jimmy och be honom ta bort dessa sajter, i annat fall funderar jag på att ta bort min blogg från bloggtoppen i protest." (MinaModerataKarameller)

Intressant?
Fler som bloggat Jinge, Kulturbloggen, Laakso, Anders Löwdin, Trottens betraktelser,Kulturbloggen igen, Jinge igen
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,   


Sahlin och Reinfeldt träter om socialbidragen.

Först var det utgiftstaket och nu socialbidragen. Begreppsförvirringen är stor både hos regeringen och oppositionen.
-"Statsministern förklarade igår i Ekot de ökade socialbidragskostnaderna, som Mona Sahlin hävdar beror på att folk har lämnat a-kassan, med att kostnaden för flyktingar med uppehållstillstånd har ökat. "(SR, Ekot)
Både Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt har fel.
 Enligt Socialstyrelsen har kommunernas kostnader för socialbidragen varit oförändrade under första halvåret. Den bilden bekräftas av SKL Sveriges kommuner och landsting.
I debatten går  det att vrida och vända på siffrorna så att de passar den politiska kostymen.  Något politikerna bör tänka på är att  förtroendet för politiker och politiken naggas i kanten när de slår på stora trumman och har lite på fötterna.
 

Bloggat - Svensson
Sydsvenskan,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,
Läs på intressant.se

Svårt att hänga med i partiledardebatterna?

Har Du shaft svårt att hänga med i partiledardebatterna under den så kallade superveckan?  Saknar Du som jag och många andra kunskap i vissa frågor blir vi lätt ett offer för politikers retorik.  Replikskiftet mellan Maria Wetterstrand (mp) och Maud Olofsson (c)  i dagens partidebtt i riksdagen är ett exempel.
-Vår miljöpolitik är ett föredöme för andra sa Maud.
-Det är de åtgärder som förra regeringen tog som intressarar andra länder sa Maria och gav exempel.
-Vi går före och visar vägen inom EU  sa Maud och Maria svarade att alliansen ansökt om mildare bestämmelser när det gäller miljökrav för Sveriges del och gav två exempel.

Utgiftstak är en annan fråga som debatterats . När alliansen pekar på att socialdemokraterna spräckt utgiftstaket uppfattas det som slösaktigt och oansvarigt i kristider. Såvida man inte vet varför det taket införts och hur det sätts och av vem. Aftonbladet gör frågan begriplig
Citat från Aftonbladet
-"Infördes för tio år sedan

Vi kan börja med att avslöja myten om utgiftstaket. Efter krisåren i början av 90-talet införde Göran Persson en ny budgetmodell med utgiftstak för de tre kommande åren. Tanken var att regeringen i god tid skulle se om någon kostnad skenade i väg och höll på att spränga taket.

Det är över tio år sedan systemet infördes och det är fortfarande regeringen som sätter tak för sina budgetar. Regeringen Reinfeldt, som tror på privata lösningar, har sänkt taken för statens utgifter.

Maud skällde på Mona

Socialdemokraterna vill höja utgiftstaken igen för att satsa mer på till exempel stödet till arbetslösa. I söndags fick Mona Sahlin skäll av centerledaren Maud Olofsson:

- Ni spräcker utgiftstaken med 35 miljarder!

Det är inte sant, Maud Olofsson. Socialdemokraterna har rätt att lägga sitt eget utgiftstak den dag de sitter i regeringen. Om Mona Sahlin blir statsminister kan hon sätta vilket utgiftstak hon vill så länge hon får riksdagen med sig. "

En rimlig tolkning är att alliansen sänkt statens utgiftstak och har därför dragit in  på resurser att ta till i kristider. En Socialdemokratisk regering vill ha ett högre tak för att ha mer att ta till för att stimulera i en nedåtgående konjunktur.

Bloggat om utgiftstaket-LOKE , Ett hjärta rött, ArvidFalk
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
Läs på intressant.se
SVD, SVD1 , AB


Partidebatt i skuggan av finanskrisens efterverkningar.

Åtgärdspaket och börsrusning efter en veckas krisrapporter toppar  nyhetsrapporteringen. Statliga garantier ska rädda både bankernas utlåning och sparade pengar och nya regler ska skydda mot upprepad kris.  TV-sänd partidebatt mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt ger sken av att allt är under kontroll. Är krisen över nu?
Johan Javeus chefsanlytiker på SEB menar att krisen inte är över utan går in i ett nytt skede. Konjunkturinstitutet talar om nolltillväxt samtidigt som allt fler talar om en kommande recession. Fastighetspriserna faller, tillväxten minskar och arbetslösheten ökar. Många befarar att kännbara åtstramningar väntar  bakom kröken. 

Kvällens partidebatt  gav inga svar på hur en kommande djup lågkonjunktur ska mötas. Alliansens skattesänkning för de som har jobb skapar knappast några nya jobb åt alla som är på väg ut i arbetslöshet. Höjd a-kassa och arbetsmarknadsutbildning , Mona Sahlins medicin, underlättar men ger inte heller några nya jobb.

Imorgon är det  partiledardebatt i riksdagen som sedan följs av en allmänpolitisk debatt. Förhoppningsvis väntar djupare analyser och klarare besked  än vad dagens snabba "duell"  visade prov på. Söndagens och dagens TV-sända debatter liknar alltmer de amerikanska. Rätt slips, frisyr och framtoning väger tyngre än sakfrågor. Ytan granskas när innehållet avgör framtiden.  Tendensen är att  de politiska partiernas budskap  i ökad utsträckning övertas av olika reklambyråer och  tankesmedjor.Det stärker behovet av en allsidig politisk rapportering i tidningar och i etermedia. En politisk debatt är definitivt ingen idrottsmatch mellan två konkurrerande idrottslag.

Bloggat- Claeskrantz ,ArvidFalk direktblogg från debatten
SVD,SVD1, SVD2, SVD3, SVD4,  DN, DN1 , DN2, DN3, DN4, AB, AB1

Andra om: , ,
Läs på intressant.se


Ekonomi ingen objektiv vetenskap

Ett passande citat  ur Göteborgsposten idag när nobelpristagaren  i ekonomi avslöjats.
 
- "Genom att dela ut det här priset i Alfred Nobels namn ger man allmänheten ett intryck av att det finns en ekonomisk vetenskap som är höjd över politiken, men så ser inte verkligheten ut. "(Johan Lönnroth, docent i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg).

Paul Krugman årets nobelpristagare i ekonomi har utvecklat utrikeshandelsteorin och är en försvarare av frihandel men har också pekat på problemen som kan skapas. Han har skrivit om valuta- och finanskriser och hur de utvecklas på ett oväntat sätt något som dagens finanskris bekräftat. Krugman deltar i det offentliga samtalet i USA och skriver om finanskrisen och presidentvalet på sin blogg.

Han har uttalat stor oro för finanskrisen samtidigt som han berömmer euroländernas åtgärdspaket  vilket kan ha sin förklaring i att han  sympatiserar mer med Keynes än Friedmans ekonomiskt politiska teorier. 
Ekonomi är ingen objektiv vetenskap utan styrs av politisk ideologi. Det är orsaken till varför Joham Lönnroth och många med honom vill avskaffa nobelpriset i ekonomi.  Bland ekonomer finns av samma orsak  delade meningar om huruvida Paul Krugman är en värdig nobelpristagare i ekonomi.
Det är  viktigt att tänka på att ekonomi bygger på politisk ideologi och att det inte finns något vetenskapligt
över de som hävdar den totalt fria marknadens överlägsenhet eller över de som är av motsatt mening.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Läs på intressant.se

Det största rånet i världhistorien.


"Det största rånet i världhistorien igångsatt av IMF, EU och G7" så kan räddningspaketen som beslutats om i helgen beskrivas. Eller föredrar Du "så räddade de världsekonomin"? Båda beskrivningarna är på sitt sätt giltiga.
Vad annat hade regeringschefer och finansministrar kunnat göra?  Det gällde ju att förhindra en finansiell härdsmälta enligt chefen för IMF. Ett globalt problem behöver en global lösning sa den brittiske premiärministern Gordon Brown på EU`s toppmöte och fick stöd av den franske presidenten. 
Regeringscheferna i de 15 euroländerna enades om hur bankerna ska räddas. En räddningsakt som går ut på  att alla risker i banksystemet i princip  flyttas över till skattebetalarna utan vidare krav på kompensation. Staterna det vill säga skattebetalarna skall garantera alla lån mellan banker. Vilket innebär att om en bank inte skulle kunna betala tillbaka sitt lån så skall skattebetalarna göra det. Det är med andra ord Du och jag som ska stå för notan utan att få del av kommande vinster och utan infllytande över besluten.
Marknaden svarade positivt och börsen rusade uppåt när tusentals miljarder satsas ur euroländernas räddningspaket. Spekulationen i värdestegringar har fått nytt bränsle i mina och dina pengar.  Stockholmsbörsen steg med över 8%.
En viktig fråga väntar på ett svar, ett globalt problem som också behöver en global lösning kvarstår:
När kommer räddningspaketen som ska
-hindra de varslade volvoarbetarna , IKEA anställda och alla andra som varslats från arbetslöshet,
-kompensera de de urgröpta pensionspengarna och småspararnas förluster?

Får det gå till på det här viset? Borde inte detta få konsekvenser för de som orsakat krisen?
 
 DN123 SvD123 AB

Andra om: , , , , , , , , , ,
Läs på intressant.se


"Pingpongduellen", partidebatt som teater

Gårdagens partiledardebatt var en välregisserad föreställning, där programledaren skickligt fördelade ordet i en pingpongduell. Debatten annonserades också i Aftonbladet som vilken idrottsduell som helst . Vem ska vinna, det blå eller det röda laget, var rubriken. Jag föll in i den andan och satte mig i fåtöljen här hemma och utbrister som enväldig domare:
 Första halvlek 1-0 till oppositionen. kl 21:15  Andra halvlek 0-0 men ändrar mig efter inlagd protest till 1-0 till oppositionens fördel.kl 10:00
Första halvlek
Alliansen har ju tidigare visat sig vara riktiga trollkonstnärer när det gäller att ge nya tolkningar till gamla ord och fortsätter på den linjen i debatten. Vi ställer krav på företagen sa alliansen- Oppositionen kontrade med att det betyder att regeringen abdikerat från ansvaret i ett svårt läge då varslen ökar i antal Försämringen av arbetslöshetsunderstödet kallar alliansen jobblinje och minskat bidragsberoende medan oppositionen menar det skapat mindre trygghet och en svårare situation för den som blivit arbetslös. Vi i alliansen sänker skatten för att stimulera de som jobbar. Oppositionen menar att arbetsösa, sjukskrivna och pensionärer straffbeskattas. När det gäller finanskrisen vill Mona Sahlin vara delaktig i lösningarna medan regeringen inte anser sig behöva samarbeta.

Andra halvlek
Tempot ökar och båda lagen ser lite tagna ut. Någon minut att svara på viktiga frågor om kimathot och finanskris  sätter fart på pingpongmatchen. Här gäller snabba svar och inga ljuplodande analyser.Maria Wetterstrand tar hand om bollen och gör mål på mål då hon förespråkar bensinsnåla bilar och vill använda skatten som verktyg för att få oss bilister att välja rätt bil. Hon fintar regeringen till självmål i partnerskapsfrågan. Hägglund har vetorätt när det gäller könsneutrala äktenskap så regeringen backar.

Någon minut per partiledare ger inget utrymme för djupare analys av finanskrisen och resultatet blir en klump imagen. Kan de inte bättre? Hur ska då krisen sluta?

SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, DN1, DN2, AB1, AB2, AB3
Bloggat-  Svensson, Loke, Jinge, Arvid Falk
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,Maria Wetterstrand, ,
 

1-0 till oppositionen i halvlek..

Första halvlek 1-0 till oppositionen. kl 21:15

Alliansen har ju tidigare visat sig vara riktiga trollkonstnärer när det gäller att ge nya tolkningar till gamla ord och fortsätter på den linjen i debatten.
Vi ställer krav på företagen sa alliansen-
Oppositionen kontrade med att det betyder att regeringen abdikerat från ansvaret i ett svårt läge då varslen ökar i antal
Försämringen av arbetslöshetsunderstödet kallar alliansen jobblinje och minskat bidragsberoende medan oppositionen menar det skapat mindre trygghet och en svårare situation för den som blivit arbetslös.
Vi i alliansen sänker skatten för att stimulera de som jobbar. Oppositionen menar att arbetsösa, sjukskrivna och pensionärer straffbeskattas.
När det gäller finanskrisen vill Mona Sahlin  vara delaktig i lösningarna medan regeringen inte anser sig behöva samarbeta.
 
AB1 , AB2, SVD, DN
Bloggat- ProMemorian
Läs även andra bloggares åsikter om ,
Läs på intressant.se

Slaget mellan (s ) och (m)

Idag startar veckans debattrunda mellan partiledarna. Medierna presenterar kvällens agenda som en duell mellan två konkurrerande idrottslag där vinnaren ska utses efter  veckans olika dueller. Rött eller blått vem vinner?.
-"Aftonbladet.se följer matchen rond för rond, blått mot rött. När veckan är slut ska vi med din hjälp utse en segrare. Under tiden rapporterar vi direkt, analyserar, ställer frågor och aftonbladet.se:s egen läsarpanel ger sina kommentarer."
Vad som skulle behövas i nuläget är ett samtal för att kunna enas om krafttag mot krisen inte en debatt där det gäller att ha de snitsigaste argumenten och piska sönder motståndrens argumentation.
Dagens Nyheters rubriksättning verkar vara ett led i veckans duell. Den verkar vara satt i enlighet med hejarklackens subjektiva tolkning av en opinionsundersökning.
- " Stort förtroende för Reinfeldt" lyder rubriken medan texten visar att knappt hälften av de till frågade tycker det.
Är den rubriken förenlig med de pressetiska reglerna som säger att en rubrik ska överensstämma med innehållet? I artikeln kan man läsa att
-"47 procent av väljarna svarar att de har stort förtroende för regeringens agerande, medan 35 procent har lågt förtroende."
-"Åtta av tio borgerliga väljare har stort förtroende för regeringens sätt att hantera krisen, medan tre av tio av oppositionspartiernas väljare svarar detsamma".
Aftonbladet presenterar en annan opinionsundersökning gjord av Sifo som visar andra resultat och väljer rubriken
-"Folket: Alliansen förlorar nästa val" och pekar på att 63 procent tror att oppositionen vinner valet om två år medan två av tio ser den sittande regeringen som vinnare.
Där ser man! Vilken undersökning ska vi nu lita på?
Hur som blir det spännande att följa debatten mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt i kvällens Agenda.

Aftonbladet1, 2 , Dagens Nyheter
Andra bloggar om: , , , , , , ,
Läs på intressant.se

Media ekon i krisens fotspår.

 UNDER STRECKET, intervju med Nina Björk om "Fria själar."
-------------------------------------------------------------------------------------
"Strunta i bilen och ät mindre portioner" (AB)
Rubriken är symtomatisk för hur finanskrisen behandlats i media.  Råd ibland helt felaktiga till läsarna men aldrig eller mycket sällan några förklaringar till vad som händer.  Journalisterna återger vad företrädare för banker, finansinstitut och politiker säger utan att ställa djupare frågor eller kritiskt granska vad som sägs.
-"Trots att rykten rasat i flera veckor om hur drabbade våra svenska banker är, och då i synnerhet Swedbank, har inte ens specialtidningarna lyckats leverera en enda rejäl företagsanalys av den, eller för all del någon annan svensk bank. Läsare, kunder och ägare lämnas i sticket. Ingen ekonomijournalist tycks ha haft, eller fått, tid att ägna sig åt vad som måste vara höstens viktigaste företagsanalys! "(DN)
Media har abdikerat från sin roll som en "tredje statsmakt. och nöjer sig med att återge pressmeddelanden.
IMF-chefens uttalande sent i går kväll återges i sin helhet utan att fågor om varför och vad som ligger bakom ställs.
"Det globala finanssystemet är nära ett sammanbrott, trots USA:s och Europas ingripanden för att stabilisera marknaden, säger Internationella valutafondens (IMF) chef Dominique Strauss-Kahn. "(SVT )

 Medias uppgift att kritiskt granska makthavare har ställts åt sidan och istället har de blivit megafoner åt makten.
Har journalisterna fått bakbundna händer eller är de helt paralyserade? Vad som behövs nu är en i sanning grävande journalistik där fokus läggs på frågor om varför och vad som kan hända. En djupare filosofisk analys av vår tids vägledande ideologi nyliberalismen hade varit på sin plats. I en tid då bransch efter bransch drabbas, sparandet gröps ut och pensionspengar nästan halveras  sprids oron. Rubriker om att ställa bilen och äta mindre portioner förstärker den oron. IMF´chefens uttalande om finansiell kollaps och alla stormöten ger näring åt misstanken att en rejäl chockdoktrin är att vänta.

Dagens ekonominyheter

G7-ländernas finansministrar (USA, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien och Kanada. )sitter i möte och därifrån rapporteras att länderna enats om ett fempunktsprogram men att inget konkret har beslutats. (SVD  )

IMF`s 185 medlemsländer har årsmöte under helgen i Washington och därifrån finns endast ett pressmeddelande fråm chefen för IMF (se ovan) som citerats i sin helhet i några tidningar.

Idag är det ett toppmöte med ministrar från de 15 euroländer i EU i Paris.  Här förmedlar media ett pressmeddelande från TT.
-"Där väntas euroländerna diskutera den brittiska modellen att garantera lån mellan banker och gå in med statligt ägande i banker som behöver kapital för att få i gång de bottenfrusna kapitalströmmarna, uppger flera källor enligt TT"
-"Storbritanniens fyra största banker beviljas lån på motstvarande 500 miljarder kronor, uppger Sunday Times. "  (DN)

Den svenska regeringen tillsätter en varselgeneral för att möta arbetslösheten. En person som är van att arbeta med myndigheterna och som har kopplingar till näringslivet.(DN )
Löser den åtgärden  problemen för de arbetslösa och hur förebyggs det som  händer i krisens fotspår?

Svenska Dagbladet gör en resumé över vad som hänt och funderar  över vad som kan hända.
En artikel som sticker ut denna söndag är ledarsidan i Aftonbladet av Olle Svenning med rubriken "Kapitalismen faller sönder, Det är hög tid att byta ut "Wall Street-socialismen" ".

Bloggat- Arvid Falk

DN om massmedier som sviker sitt ansvar,DN om svenska varselgeneraler SVD om G7`s fempunktsprogram, SVT om IMF`s finanschef,  Sydsvenskan om finanssystemets sammanbrott
Andra bloggar om: , , , ,
Läs på intressant.se

UNDER STRECKET--------------------------------------------------------------------
Tips- Läs intervjun med Nina Björk som just disputerat den heliga liberalismen "Fria själar" på DN`s kultursida i går .
-"Björk undersöker hur liberalismens berättelse om den suveräna människan uppstod, om hennes gränslösa frihet, och vad denna berättelse gör med människor." En av hennes teser är att liberalismens frihetsdyrkan tränger undan det faktum att vi är "relationella varelser". En avhandling som ligger helt rätt i tiden och som kan skapa reflektion om nyliberalismens vara eller inte vara.

Dags att lämna sandlådan.

Poltikerna har abdikerat från ansvar och låtit finansmarknaden härja mer eller mindre fritt. Nu tvår de sina händer men gör inte mycket för att få ordning på kaoset. Regeringen litar på att marknaden ska självläka och håller sig i bakgrunden.
Ont om tid för politiker är det inte fråga om. Oppositionen käbblar inbördes. Alliansen skjuter skapt mot oppositionen innan de krattat på den egna planhalvan.
Jan Björklund, skolministern som utifrån felaktig tolkning av statistik byggt en skolpolitik som hindrat skolutveckling ondgör sig över Mona Sahlins trovärdighet.
Maud Olofsson skrattar och mår bra när oppositionen (läs Mona Sahlin) enligt hennes mening gör bort sig.
Oppositionen har hamnat i sandlådan och stänger och öppnar dörrar för varandra. 
 -"Du får inte var med!" "Nu får Du vara med". " Neej det får dom inte."
I Usa beskyller McCain Obama för samröre med terrorist och har döpt om sin motståndare till Osama.
McCain som vill fortsätta slakten av Irak beskyller en demokratisk presidentkandidat för terroristsamverkan.
Björklund, skolminister och fd officer, som tolkat statistik som "fan tolkat bibeln" blundar för skolans viktigaste uppgift, kunskap, pedagogik och didaktik och inriktar sig på ordning och reda och vrider klokan tillbaks till det gamla industrisamhällets skola. 
Sluta käbbla och ta ert uppdrag som valda politiker på allvar.
Vad skolan behöver är en diskussion på saklig grund.
 Vad Sverige behöver är en samverkan mellan opposition och regering i en allvarlig tid där kaos knackar på dörren.

DN , DN1, DN2, DN3, SVDSVD1,  AB, AB1, Expr , SR
Bloggat- ClaesKrantz , Enn Kokk , Petter , Jinge
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
Läs på intressant.se

Det nyliberala viruset har muterat.

Botten har gått ur finansmarknaden. Börserna har fallit som stenar. Det är fritt fall med förödande konsekvenser för alla de som just nu drabbas hårdast. De som ser sin försörjning hotad och de som inför pensioneringen ser sin pension krympa efter ett långt arbetsliv. Pensionerna följer den ekonomiska utvecklingen och tvångssparade pengar i PPM-fonder  och det privata pensionssparandet minskar drastiskt i värde. Motåtgärden kan bli förlängt arbetsliv och svårare för unga att komma in på arbetsmarknaden.

Krispaket och räntesänkningar, höjda insättningsgarantier och gemensamma krafttag, inget tycks blidka marknaden.
Intecknade skattepengar som stoppas i gapet på de som orsakat krisen. Inget hjälper.   
Misstanken om att tidernas test av chockdoktrinen är på gång.stärks. Skapa panik och sätt sedan in stöten för att stärka den nyliberala doktrinen mitt i krisen. Är det vad vi åser?

Fredag hela veckan i TV 4 öppnade med ett skämt om krisen som kan sammanfatta vad många tänker men få uttalar högt:
-"Det amerikanska krispaketet har inte hunnit verka ännu. Man har inte vågat packa upp säcken ännu då man är rädd för att ha köpt grisen i säcken."(Fredag hela veckan, TV4)

Det behövs ett annat sätt att tänka! Att jaga sjuka pengar med friska kan inte i längden vara den rätta medicinen.
Den oreglerade fria marknaden har visat sig innehålla ett allvarligt virus som försatt land efter land i en synnerligen allvarlig situation.
-"Vissa länder klarar sig bättre än andra. På nåt sätt verkar det vara de länder som har haft mer statlig inblandning i ekonomin, mer regleringar. Värst har finanskrisen slagit i länder som har haft de friaste kapitalmarknaderna, som exempelvis Island, där alla banker har fått förstatligas och stora lån tas upp utomlands för att rädda folkets chanser att överleva ekonomiskt." (Svensson)

En rimlig slutsats är att den nyliberala fundamentalismen sett sina sista dagar.

SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6, SVD7, AB1, AB2

Bloggat- Svensson, Jinge, Motbilder m fl
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,  , ,insättningsgaranti,
Läs på intressant.se

En lång kall vinter väntar i finanskrisens spår.


 Världsekonomin är på väg in i en kraftig nedgång under trycket av "den farligaste finansiella chocken mot mogna finansiella marknader sedan 1930-talet", enligt IMF.   Låg aktivitet med ökad arbetslöshet och inflationstryck är ingen bra kombination. Riksbankens sänkning av räntan syftade till att lugna finansmarknaden. Inflationen ligger nu på 4,4%.
 -"Att hålla det finansiella systemet under armarna är prioritet ett. Inflationen kommer i andra hand. " (SVD)

 Bilindustrin har drabbats hårt och risken är att andra sektorer följer efter. En kall vinter väntar de familjer som drabbas av arbetslöshet.
 Nästa varselvåg lär röra tusentals underleverantörer till Volvo. Det talas om att Volvos varsel i slutändan kommer att beröra 25000 tusen personer.

Skattesänkningen för de som har arbete i enlighet med regeringens så kallade arbetslinje kommer inte de varslade Volvoarbetarna tillgodo. Istället får de klara sig på en sänkt arbetslöshetsförsäkring.
 -"Enligt IF Metalls beräkningar, som tidningen Dagens Arbete ­refererar, får snittarbetaren på Volvo 10864 kronor netto per månad med de nya reglerna i a-kassan. 
Det är 59 procent av den nuvarande nettomånads­lönen på 18348 kronor."

Trots satsningar på arbetsförmedlingen kan det bli svårt att snabbt få ett nytt jobb i ett läge där arbetslösheten förväntas stiga till 7%.
 -" Regeringens så kallade arbetslinje framstår nu, i samband med varslen på Volvo, i all sin dumhet. Om den följdes skulle tiotusentals mäniskor inte få a-kassa eftersom de knappast   kan flytta från Västsverige och Göteborg. Att man är beredd att flytta är nämligen ett krav för att få a-kassa enligt de regler som gäller numera." (Svensson, )

-"I en tid när räddningsplaner av storfinansen dominerat i media, var det befriande att i Studio Ett i P1 i går höra kommunalrådet Göran Johansson: "Vad händer om en nattarbetare på Volvo får sparken och får 52 procent av lönen i a-kassa, och han kanske är gift med en kvinna som jobbar på Volvo, och hon får lika lite i a-kasseersättning? Om två löner därmed blir en hur ska man då klara villan?  Borde inte regeringen pressa bankerna att mildra amorteringarna? " (Dagens Arena)
 

Bloggat- Svensson, Jinge  ,Trotten, Kildén & Åsman, Claes Krantz,
SVD2   , SVD3,  AB , AB1  , AB1, AB2, , DN  , DN1  , DN2       
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,  , ,Volvo,
Läs påintressant.se                                                                                                                               

Se upp med energitjuven!

Visdomsord för dagen

Samtal med svarta hål saknar mening.
Ska Du "slåss" gör det med "blanka vapen!"
 
"Grundläggande fri- och rättigheter", Kapitel 2 (Riksdagen)
"FN`s deklaration om de mänskliga rättigheterna" , Artikel 19 (regeringens webbplats)

Buenos Aires 1977.


Biokväll på Folkets Bio långt från finanskris, varsel  och oro för framtiden.
Vad vi behövt var en riktig feelgoodfilm men så blev det inte. Trots allt jag läst om Latinamerikas diktaturer på 1970-talet och trots alla möten med människor som valt att ta till flykten från repression och otryggheten i Argentina och Chile skakade filmen om mig rejält.
Buenos Aires 1977 i regi av Adrían Caetano mångfalt prisbelönad är en nattsvart berättelse baserad på verkliga händelser. I 1970-talets Argentina försvann människor som ifrågasatte systemet, Många kom aldrig hem igen. Tortyr för att få fram information var vardagsmat för de som fängslats. Tystnad eller  angiveri , anklagelser på falska grunder för att göra sig av med oliktänkande blev många människors överlevnadsstrategi.
Huvudpersonen i filmen en målvakt i ett argentinskt fotbollslag blir falskt anklagad , fängslas och torteras. I närgångna scener får vi följa den dagliga och nattliga förnedringen han och hans medfångar utsätts för. Tillsammans planerar de en djärv och livsfarlig flykt. Alla fyra undkom och lever idag i andra länder. För  en av dem , filmens huvudperson slutade flykten i Sverige.
 
They Dance Alone , Cueca Solo, Sting
  Why are there women here dancing on their own?
  Why is there this sadness in their eyes?
  Why are the soldiers here
  Their faces fixed like stone?
  I can't see what it is that they dispise
  They're dancing with the missing
  They're dancing with the dead
  They dance with the invisible ones
  Their anguish is unsaid
  They're dancing with their fathers
  They're dancing with their sons
  They're dancing with their husbands
  They dance alone They dance alone


 
  Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Den fria marknadens gatlopp.

Morgontimmarnas dystra nyheter fick det att svartna för ögonen på många människor. Volvo personvagnar la ett varsel på 3000 personer och Stockholmsbörsen störtdök.

Med dagens varsel   kommer 6000 personer att få lämna  Volvo . Till det antalet ska alla berörda underlevelantörer läggas. Det sägs att det går 4-5 underleverantörer på varje Volvoanställd. Det är den största neddragningen i Göteborgsregionen sedan varven lades ned. Det kommer att drabba Göteborg med kranskommuner hårt.

- "Det är mycket. Det är så mycket människor så att det är lite svårt att få ihop det här nu, säger Mikael Sällström, metallfackets förhandlingschef på Volvo."

Allianseregeringen håller fast vid sin linje att inte vidta några åtgärder utan låter marknaden reglera sig själv.  Detta i en tid som visat att marknaden inte besitter den kraften.

Det vi nu upplever är en konsekvens av en avreglerad kapitalism  i nyliberal anda. En ekonomisk ordning som går ut på att varje enskild individ/företag skall berika sig så mycket som möjligt utan hänsyn till vad som händer andra leder ofelbart till kris. Krisen har också förvärrats då vissa gjort stora vinster på börsfallet i rent spekulationssyfte.
-"Börsanalytikern Peter Malmqvist menar att en stor del av börsens rörelser under de senaste veckorna beror på affärer gjorda av blankare. Blankning är ett sätt att tjäna pengar på en fallande kurs. Den som blankar lånar en aktie mot en avgift, när aktien sjunker i värde säljer blankaren aktien och behåller mellanskillnaden. Blankning kan snabba på negativa processer och rörelser på börsen." (SR)

För att dämpa oron sänkte flera av centralbankerna  styrräntorna under dagen, bland annat den svenska Riksbanken som sänkte med 0,50 procentenheter till 4,25 procent. SR

Många rykten är i svang och vissa har förmodligen planterats för att några ska tjäna extra mycket på krisen. Medias beskrivning av Swedbanks  finansiella situation  kan vara ett planterat rykte. En bank som varit involverad i en rad dåliga affärer   bli lätt en tacksam måltavla i kristider.  
Som många andra har jag oroats och  påverkats starkt av medias rapportering  om Swedbank, en bank i utförsbacke. Kommer de sparade pengar jag har   frysas inne i några månader om utifall banken behöver omstruktureras och   lönekontot  kan det också  frysas? Hur ska jag då klara mig är funderingar som fick mig att sälla mig till alla de som bytt bank de senaste dagarna.  Det pinsamma i den historien är att jag bytte till mig sämre villkor än vad jag hade hos Swedbank. Så kan det gå när man inte håller huvudet kallt.

Det är  ju till sist vi småsparare som får betala spekulanternas kalas i form av högre låneräntor och avgifter och intecknade skatter i form av krispaket till finanssektorn. Om nu staten ska hålla spekulanter och banker under armarna med hjälp av skattebetalarnas pengar är det då inte mer än rätt att  bankerna förstatligas?
-"Den brittiske regeringen presenterade på onsdagsmorgonen ett bankkrispaket. Det omfattar hundratals miljarder kronor och innebär att bankerna delvis förstatligas." (DN

Bloggat- Jinge ,Claeskrantz , Trottens betraktelser

SR , AB1AB2,SVD1 ,SVD2 , DN2 , DN3 , DN4

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,  , ,Volvo,
Läs på intressant.se


Har finanskrisen något slut?


Riksbankens utryckning med nya pengar och regeringens höjda insättningsgaranti hade varit i säck innan det kom i påse. Beslutet hade sitt ursprung i en överenskommelse mellan EU:s regeringschefer.  
Något gemensamt krispaket liknande det amerikanska är inte att vänta och frågan är vad marknaden förväntat sig. Gårdagens börsfall kan ses som ett svar på den frågan.  Marknaden bestämmer och politikerna försöker blidka marknaden med nya fräsha pengar. Vad annat kan göras i nuläget?

Vad som händer om systemet kollapsar ser vi nu på Island. Inflationen galopperar och folk hamstrar mat och andra varor.  Arbetslöshet  knackar på dörren samtidigt som inflationen spökar. Landets kreditvärdighet sänktes flera steg från A till BBB. Ett skuldsatt folk och land får än svårare att låna pengar.
Risken är att den internationella valutafonden (IMF)  träder in och ställer tuffa villkor på den ekonomiska politiken i nyliberal anda. Ett skolexempel på chockdoktrinen kan vara Islands närmsta framtid.

 Hur ser framtiden ut ?
Vissa gnuggar händerna och gör sig rika på krisen medan andra faller djupare ned och får svårt att klara sin försörjning. Alla krispaket och extra pengar i systemet höjer toleransnivån för riskkapitalet och riskerar  fortsatt spekulation. 
Svart måndag tycks fortsätta  med svart tisdag och rubriker som finansiell härdsmälta  i Island och börsen faller toppar nyhetsrubrikerna denna tisdag.Märkligt att Reinfeldt avvisar överläggningar med oppostionen. I det här läget borde nationell enighet eftersträvas. 
Har vi bara sett början av finanskrisen eller är botten nådd nu?
 
SVD, SVD1, SVD2, SVD3DN, DN1, DN2, DN3, AB, AB1,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,  , ,insättningsgaranti,
Läs på intressant.se

Det blev två motioner.

Två snarlika motioner om att riva upp FRA har landat på riksdagens bord. Bra, bra , bra!
Men två motioner som är snarlika kan slå knut på varandra.  Märkligt att oppositionen inte kunde göra gemensam sak i en för vår demokratin så viktig fråga.
Vänsterpartiets motion har rubriken riv upp gör om och gör rätt och förordar som miljöpartiets och socialdemokraternas motion en parlamentarisk utredning.

-"I s- och mp-motionen skriver partierna att lagen har så långtgående konsekvenser för rättssäkerhet och integritet att den borde ha beretts genom en parlamentarisk utredning.

Det nuvarande, reviderade förslaget anses oöverskådligt.
S och mp framhåller också att Säpo-chefen varnat för att viktiga delar av terroristbekämpningen riskeras samt att Journalistförbundet varnat för fortsatt hot mot källskyddet och meddelarfriheten." (TT/SVT)


För att motionerna ska gå igenom krävs att det bland riksdagsledamöterna finns några som vågar , det som Königsson (fp) vågade en gång i tiden, gå emot den egna partledningen. Inte mycket att hoppas på med tanke på hur partipiskorna har slagits fram och tillbaks med ett högljutt svischande. Vi borde kanske införa hemligt röstfarande i riksdagen  och låta ledamöterna under högtidlig musik som vid örådet i Robinson gå fram och lägga en lapp i en valurna hos talmannen.

Tolgfors är missnöjd med motionerna och säger att en parlamentarisk utredning skulle leda till rättsosäkerhet  då FRA´s verksamhet skulle vara oreglerad. Med andra ord medger han att FRA har spanat illegalt i kabel.


Bloggat-ProjektPåRiktigt, scaber_nestor, annikas tryckeri

 DN , Newsmill
Andra bloggar om: , , , , ,
Läs på intressant


Passa dig, nu storebror ser dig!

Vad är det för arbetsplats som ber en anställd efter 13 år i företagets tjänst att säga upp sig   på egen begäran efter det att det uppdagats att personen i fråga bloggat på arbetstid?  Rosa skriver om det hela på sin blogg.

Men hallå! Ett blogginlägg kan ta några minuter och vara ett bra avbrott för att hämta krafter under en kafferast.
Vad gjorde de andra när Rosa bloggade? Drack kaffe och rökte kanske? Var det det som störde att hon inte alltid deltog i skvallret på kafferasten utan satt kvar och skrev ett blogginlägg? För det måste väl ha varit en arbetskamrat som tjallat för chefen . Eller är arbetsplatsen totalövervakad. 
Vad som egentligen ligger bakom vet vi inte. Alla begriper väl att vi måste följa regler och på arbetstid utföra det vi är anställda för. Vad jag gör på mina raster är min ensak.

"Med bloggosfären får den anställda ett verktyg att berätta om sin situation. Som det skrivs i internetworld är också många företag rädda för de s.k social medierna.
Plötsligt är allt som händer på en arbetsplats potentiellt öppet för granskning av omvärlden. Och det är den bloggande anställda vars version sprids genom Internet. Hur anställda behandlas och arbetsmiljön ser ut kan alla anställda nu publicera på internet."(Claeskrantz)

När det gäller bloggandet är det kanske säkrast att man är lite försiktig och undviker att blogga om förhållanden på den egna arbetsplatsen.  Det är justare att ta upp problem i dialog med arbetskamrater och chefer i stället för att lägga ut sådant i bloggen. Bloggen är ju faktiskt offentlig och inte en privat dagbok.   Och för Guds skull använd din egen privata dator om Du ska blogga på kaffe- eller lunchrasten!

AB
Andra bloggar: KulturbloggenCrantz, Jinge  , MinaModerataKarameller 


Hur ska det sluta?


Europas börser rasar  och alla undrar hur det ska sluta.
Nu är det dags för Europa. Den amerikanska finanskrisen har flyttat in i Europa. Börserna förväntdes rasa under måndagens öppningstimmar. En spådom som slagit in med råge. Stockholmsbörsen hade i eftermiddag gått ned med -7%. 

Stockholmsbörsen

-7: 29 %  kl 16:15

Börsen

Var inte de svenska bankerna säkra? 
Krispaketen som skattebetalarna får betala räckte inte att stävja fortsatt finansoro. Den svenska regeringen dubblar garantin för insatta pengar och riksbanken lånar ut ytterligare 140 miljarder kronor. Tyskland, Irland, Belgien , Danmark och Frankrike har även de lovat insättningsgaranti alt räddat storbanker från kollaps.  Vad ingen bryr sig om de är alla de vars tvånssparade pensionspengar minskar i värde. Här ges inga garantier. De som nu går i pension är de stora förlorarna.
 

 Vissa gör sig en förmögenhet på börsoron och det är de som sitter på mycket kontanter.
-"Men kriser möjliggör också att nya förmögenheter skapas. Det är nu "cash is king" som gäller, alltså att ha egna pengar att handla för när bankerna är ovilliga att låna ut. " (DN)
Alla stater som nu garanterar alla insättningspengar höjer samtidigt acceptansen för högriskspelet som gör det möjligt för finansfolk att spekulera och sänka hela banker.

-"Världsekonomin är till stor del ett spel om fiktiva pengar, precis som Monopol. " (Jinge)

-"De som har slitit och släpat ihop dessa privata förmögenheter blir dragna vid näsan på det mest gruvliga sättet. Och för att dölja denna form av bedrägeri så samarbetar nu EU med den amerikanska regeringen för att täcka upp de verkliga förlusterna så att ekonomierna kan fortsätta att fungera. De slantar som skattebetalare världen runt blivit bestulna på ska nu ersättas - med nya skattepengar. " (Jinge)

Vad beror då finanskrisen på och hur ska det sluta?
Här går meningarna isär.
Dålig reglering av finansmarknaden menar vissa är grundorsaken, medan andra menar att det är i det kapitalistiska systemet problemet ligger.  Vad som är allmänt känt är att amerikanska banker lånat ut utan säkerhet och att spekulation i en evig värdestegring är det som satt fart på krisen.

Daniel Ankarloo, ekonomi lektor vid Malmö högskolsa säger till ETC på frågan om kapitalismen kommer att gå under nu.
 –" Nej, det kommer den inte att göra. Det som går under nu, det är nyliberalismen som ideologi, men inte som ordning. Nyliberalismen går in i en annan fas och tar hjälp av staten. Gamla hökar som George Bush går till staten för att rädda bankerna. Krisen är en dödsstöt för idén om att staten inte har en funktion, idén om en offentlig sektor kommer kunna bita sig fast. Men kapitalismen kommer inte gå under – tvärt om! Det som händer nu är en räddningsaktion för kapitalismen. Det finns heller ingen annan rörelse som kan ta över. Det som är farligt med vår tid är att det inte finns någon starkt arbetarrörelse som kan ta över och att det då ökar risken att någon annan gör det, i värsta fall fascismen."


Bloggat- Svensson , Jinge , 
DN , DN1 ,  DN2, SVD , SVD1 , SVD2 AB , AB1 , AB2 , e24
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,  , ,insättningsgaranti,
Läs på intressant.se

Enbart bloggkraft

Peter PC Karlsson gav mig en utmaning att publicrea nedanstående text på min blogg. DEn utmaningen antog jag. 

Enbart Bloggkraft!
Enbart Bloggkraft är det vi ser i bloggvärlden. En kraft som kan leda till förändring. Jag tänker här samla exempel på hur vi i bloggvärlden kan göra skillnad. Samtidigt passar bloggen Enbart på att utmana dig. Se till att sprid Bloggkraften till minst två andra bloggare. Be dem att publicera detta inlägg och att samtidigt ge bidrag till minst en av insamlingarna. Har du inte fått utmaningen känn dig fri att bli utmanad och kopiera hela texten. Hämta senast uppdaterade version som du finner i denna länk Bloggkraft.

Bloggkraft är när över tusen personer på några veckor skänker pengar till Barncancerfonden mot "Den jävla idioten". Detta till följd av att vi blir berörda och vill hjälpa till. Vi blir berörda av andra människors öde, inte minst av Maddes  mammas sista ord till sin dotter. Utmaningen är att samla ihop 100.000 kr.

Bloggkraft är ibland bara att göra en länk och så får en organisation en gåva. Eller vad sägs om att hundratals bloggar länkar till Uppdrag Barn vilket innebär att ett stort bolag skänker 20 kr/länk till Childhood. Varsågod här fixade jag 20 kr.
Bloggkraft påverkar regeringen. För första gången fick regeringen också känna på kraften i bloggvärlden. Utan den kritik och det stora engagemang som bloggvärlden bombaderade de folkvalda med hade regeringen inte ändrat och gjort tillägg i FRA-lagen.

Bloggkraft är om många läsare plockar fram sin mobiltelefon för att stoppa bröstcancern. Sms:a ROSA till 72900 så bidrar du med 50 kronor till Cancerfonden. Samtidigt får du ett digitalt rosa band till din mobil.  » Läs mer om villkoren här.

Bloggkraft är att i handling och i ord visa att vi bry oss. Du kan välja att skänka 10 alternativt 50 kr genom att skicka ett SMS. Skriv FÖRÄNDRA10 (för 10 kr) respektive FÖRÄNDRA (för 50 kr) och skicka till 72 950. Läs mer om Rädda barnens arbete.

Bloggkraft är att dela med sig av det vi kan. Du kan stödja BRIS genom att skicka ett SMS med texten BRIS25 till 72950. Då skänker du 25 kronor till BRIS. Är du Tele2-kund tillkommer ingen ordinarie SMS-taxa.

Bloggkraft skulle via Action:Aid kunna ge massor av vatten, flera barnmorskor nya skolböcker eller var för inte getter. Man kan här ge bort gåvor i form av hjälp till behövande. Själv funderar jag på om jag skall ge bort en get eller en barnmorska?

Några tips var du denna månad kan spendera några tior eller vad just du kan avvara.

Kopiera gärna texten och lägg på din hemsida, sprid till ett par av dina bloggkompisar. Har du fler uppslag så gå till Bloggkrafts ursprung och ge förslag.


Inlägget är pingat på Intressant.

Peter PC Carlsson, på bloggen Enbart, utmanar alla som läser detta att bidra. Själv sänder jag det till ett tiotal bloggar direkt.


Stormvarning höll oss kvar i sta´n


 Stormvarning fick oss att avstå resan til västkusten. Det blir att plocka grenar nästa helg.  Får hoppas att takpannorna ligger kvar.
Det blev istället en skön och slapp helg i sta´n. Utan shopping, kors i taket! För lata för att laga mat passade vi på att testa den nya Thai-restaurangen i Filmstaden. Söndagsträning på Atlantis med en rejäl genomkörare av alla muskler satt fint efter all god mat.
 Med lite list lurade jag med mig mr X himself på Mama Mia.  Ingen av oss har varit några större fans till Abbas musik men filmen väckte oss. Vilken härligt livsbejakande film  och fiffig tolkning av musiken. En riktig feelgoodfilm som fick  smilbanden att peka uppåt. En film med musikintrot "I have a dream "som ligger långt, långt bort från finanskrisen, FRA-debatten och diskussionen om  svenskt deltagande i  Afghanistan.                                                                                                                                                                                                                          


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Sluta nu!

 Sverige är i krig!  Enligt SVD deltar svenska officerare  i strid direkt under NATO. Riksdagen har sagt ja till att Sverige sänder 30 militära rådgivare till Afghanistan som ska ge stöd åt den afghanska armén.  Nu har stödet övergått i regelrätt krigsinsats. Vad anser riksdagen om det?
Sverige är i krig under Natobefäl.  Sten Tolgfors försvarar insatsen. Hur sjutton kan han göra det?  Ett krig  med så många civila offer som pågått i sju år allt sedan  USA invaderade  Afghanistan. Kriget har kostat tiotusentals civila människoliv. Det kriget deltar Sverige i.

"Det finns ingen som helst anledning till att svenska skattepengar ska gå till att finansiera krigföring under USA:s befäl i Afghanistan. Det finns ingen anledning till att Sverige ska delta i en ockupation av ett land vars befolkning inte vill ha ockupanterna där."(Svensson )

SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, DN1, DN2, DN3

Läs även andra bloggares åsikter om ,
Läs på intressant.se

Lurades att välja fast avtal för ett år sedan.

Byt elbolag och tjäna pengar . 
(uppdaterad)
Trots att elräkningarna skenat i höjden har vi aldrig funderat på att byta elbolag. Nöjd med att ha valt fast pris har vi inte ens jämfört elbolagens priser.  Tack DN som fick mig på andra tankar. Nu gör Aftonbladet samma sak men ska Du titta i Plus kostar det.
Vi har verkligen gödslat två av marknadens dyraste elbolag, Jönköpings Energi AB och Fortum, med pengar. Det sämsta man kan göra är att välja just fast avtal. Rörligt ska det vara! Så sa expertisen i auustin Nu ska der vara fast. Kan vi lita på det? Rörigt värre med andra ord.
Några minuters jobb med hjälp av DN`s utmärkta länktips och vi har några skönt intjänade tusenlappar. Om ett år förstås, först då löper avtalen ut. Nu har jag lärt läxan och kommer att göra en noggrann prisjämförelse innan bytet. 
En fråga kvarstår. Vems ärenden går Energimyndigheten som lurade många av oss att välja fast avtal för ett år sedan? Vad gäller egentligen i nuläget?
 AB
 DN , DN2 (augusti)

Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Försåtligt objektiv med dolt budskap.


Försäkringskassans reklamfilm  nya påkostade reklamfilm är förment objektiv när den påstår sig skilja åsikter från fakta. Budskapet är övertydligt och försåtligt-" Med det nya sjukförsäkringssystemet får vi ett friskare Sverige".
Ett påstående  som är skrivet i stjärnorna. Hur kan det bli fler friska människor av ett system som kallt   tvingar folk ut i arbete i förtid? På min arbetsplats har sjuknärvaron ökat. Kortsiktigt bättre siffror i statistiken men på sikt kan det för den enskilde bli kostsamt. Att jobba när vi är sjuka tär på hälsan.
Ett misstänkliggörande av de som fått se sin sjukskrivning indragen av kassan och tvingats ut att söka jobb på nya marknader  i konkurrens med de som är friska och bättre rustade.
Filmen kostar 15 miljoner och måste vara ett slag i ansiktet på de som fått vänta på sin lagstadgade sjukpenning i månader. Hur många extrainsatta hade kunnat skicka iväg pengarna i tid till sjukskrivna för den summan. Ett slag i ansiktet på de som tvingats ut på arbetsmarknaden trots sjukdom. Nog har vi fått ett kallare och hårdare Sverige när väflärdssystemets byggklossar raseras en efter en.                                                       
 
 
 En försåtligt objektiv film med det dolda budskapet-
 "Folk  förstår inte sitt eget bästa.
 Vi är inte så sjuka som vi tror eller läkaren ansett när 
 han /hon sjukskrivit oss.
 Försäkringskassan vet minsann bättre.
 Lyssna nu!"

-" 100 000 svenskar har drabbats av Försäkringskassans strul under sommaren och hösten. Det nya datasystemet, som har kostat miljardbelopp, har krånglat.

Nu rullar en stor reklamkampanj i både tv och tidningar. Med ord som "Nu får man hjälp i tid" och "Ingen ska hamna utanför" har filmen retat gallfeber på flera läsare. " (AB)

------------------------------------------------------------------
Under strecket - Heksann skriver om Sorg och Malungspolka
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
Läs på intressant.se

Ny bakläxa för Björklund.


Vad sysslar Jan Björklund med egentligen?
Han har tidigare försökt skrämma oss med Bin Laden. Ett av hans argument för en svensk FRA-lag. Det senaste  skrämselskottet är att kommunistledaren får vetorätt mot FRA-lagen om alliansen förlorar valet. Att Björklund far med osanningar torde i dagsläget vara allmänt bekant. Tror han att människor är helt bakom flötet? 
Det finns gott om utredningar som visar på vilka hoten är mot Sverige och inte är det Bin Laden.
 Vilken kommunistledare är det Björklund åsyftar? Det kan ju knappast vara ledaren för vänsterpartiet. Han är ju partiordförande i ett socialistiskt parti . Miljöpartiets ledare kan det ju inte heller vara. Eller?

"Den svenska underrättelsetjänsten har skyddat oss mot kommunismen. Nu vill Mona Sahlin ge den svenska kommunistledaren vetorätt mot FRA-lagen. Jag undrar vad Tage Erlander hade sagt, det är sorgligt att se." (Björklund på folkpartiets partiråd enligt DN)

Nu är det dags att ge skolministern bakläxa igen!
Härmed inbjuder jag skolministern att närvara vid en lektionsserie om
 politiska ideologier i en gymnasieklass. 
Skulle inte tiden passa kan jag rekommendera en  utmärkt bok i ämnet-  
Sven-Eric Liedman, Från Platon till kriget mot terrorismen, Bonnier, 2005/08.


I samma tal pekar han på ett det är oacceptabelt att myndigheterna kan övervaka alla medborgare men att det är okey att medborgarna övervakar alla myndigeter. Hatten av för det uttalandet . Äntligen har han förstått att det inte finns några trafiksstråk  och att den "Nya FRA-lagen" ger möjlighet till massavlyssning.  
Men NEJ! Det var inte FRA-lagen Björklund syftade på utan vägverkets önskan om att övervaka bilister för att minska trafikolyckor. Frågan är om det hjälper att ge Björklund bakläxor? Han tycks ju inte läsa på. 

Bloggat: Opassande, Erik Laakso , Alliansfritt Sverige

DN, AB ,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
Intressant.se

Chockdoktrin och konsekvenser.

När man hört Naomi Klein beskriva krisen finns en viktig fråga.
Vilken är  agendan dold i krisen?   
Ska nyliberalismen hämta sig och gå segrande ur krisen,
 tack vare krisen á la Chicagoskolans chockdoktrin. 
Vem får ta smällen efter Wall Streets "ofinansierade" finanser?
Vem ska till slut betala alla krispaketen?

-"Whatever the events of this week mean, nobody should believe the overblown claims that the market crisis signals the death of "free market" ideology. Free market ideology has always been a servant to the interests of capital, and its presence ebbs and flows depending on its usefulness to those interests." Naomi Klein i Znet.
Bloggat- Svensson , Ett hjärta rött
AB  varslad, AB2  vem älskar marknaden, e24 18 månaders rapportering, SVD brödsmulor åt pensionärerna
DN wall street på ner på knän, DN1 miljardlån från riksbanken,  DN3 representanthuset har bollen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,  , ,wall street, ,Naomi Klein,
Läs på intressant.se

Nazismen, Ford och Taylorismen.

Kalle Anka plågad av nazismen, Ford och Taylorismen.
Samma människosyn i botten.
Stars and Stripes och friheten...och blod.
Räddningen ...

Se Disney`s film hos SVD
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Dold agenda enligt Freud.

 Öppnade aldrig mailboxen och
missade bokklubben på Johan´s.
Felhandling har orsak sa Freud.
Suzanne Brögges "Sölve" tung som tegelsten
blev liggande på bordet.

Kom i tid till spanskan
glömde läxan.
Läsa korus, läsa själv och översätta texten
no problemas
Poesia y conversacíon
vingligt  värre utan läxan.
Och så boken, ingen bok , saknar  bok.
El libro, donde, donde?
Que causa?
Digame!

Pero cuando la noche cae
oigo lejana una cancíon
viejas notas, viejos acordes,
sueños, sueños son.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Finanskrisens sensmoral?

Finanskrisen får inte bara ekonomiska konsekvenser utan också mänskliga. Den påverkar vårt sätt att tänka och våra relationer.
-" Vår tids kvartalskapitalism är inte bara ett nyliberalt ekonomiskt system utan också en ideologi med en människosyn som säger: satsa på dig själv, sök största möjliga vinst för din egen skull.

Dess ideal är själva motsatsen till solidariteten och kärleken. Den kalkylerande egoismen bryter ned både samhällsekonomier och medmänskliga relationer.

Västvärldens kris är både ekonomisk och existentiell. " skriver Helle Klein  i Aftonbladet.

Misslyckas du har Du dig själv att skylla! Blir Du arbetslös och sjuk har Du dig själv att skylla! Välfärssystemet behövs inte i ett samhälle där vi har oss själva att skylla. Arbetslöshets- och sjukförsäkringen ska inte var någon "räddningsplanka"! Det är mantrat som regeringen trummat ut. Att  människor, som hamnat i utanförskap inte har råd att äta varje dag är bara deras eget fel.  Är det ett sådant samhälle vi vill ha? Jag vill det inte.
  
Naomi Klein som gav ut boken Chockdoktrinen ger sin syn på finanskrisen i Znet
 -"Just nu verkar det som om den nyliberala ideologin ligger i spillror. Men var så säker: ideologin kommer att återvända med storm när lånen är återgäldade. Den massiva skuldsättning som det offentliga då dragit på sig för att köpa ut spekulanterna kommer att ge upphov till väldiga budgetunderskott som i sin tur får rättfärdiga djupa nedskärningar i välfärdssystemen och förnyade initiativ för att privatisera vad som återstår av offentlig sektor. Man kommer också att meddela oss att alla våra förhoppningar om en grönare framtid dess värre kostar alltför mycket." citatet är hämtat från Stefan Johanssons artikel Tro hopp och kärlek i DN 30/9. 
Naomi Klein har verkligen på fötterna när hon förutspår vad som kan hända. I sin bok ger hon flera exempel på hur chockdoktrinen använts i samhällen vid ekonomisk kris. Hon är inte precis imponerad av Milton Friedmans monetära nyliberala ideologi.

Mitt i all turbulens uppmanar den svenska regeringen oss att sitta still i båten och ta det lugnt.
-"Statsministern må uppmana finansanalytikerna att ta det lugnt. Men han kan inte sitta still och se hur människor förlorar sin försörjning. " skriver Ewa Franchell i dagens Aftonblad
När ska regeringen börja agera?  Vilka lärdomar kommer regeringen att dra av finanskrisen och vilken moteld tänker de anlägga mot krisens konsekvenser? 
Låt oss hoppas att det inte är   Naomi Kleins framtidssyn som gäller?


DN , DN1
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,  , ,wall street, ,Naomi Klein,
Läs på intressant.se


Ljusning i sikte?Till vilket pris?


En ljusning i den akuta finanskrisen är i sikte. Kongressen gör ett nytt försök att ro krispaketet i hamn ikväll.  Ett dyrt pris för de amerikanska skattebetalarna att betala.
Krisen har visat   den nyliberala experimentsverkstadens baksida. Facit har vi inte men redan nu är det allmänt kännt att människor ställts på bar backe på grund av en hänsynslös spekulation i en evig värdestegring på jakt efter ökade profiter.  Lågkonjunkturen kommer att fördjupas något vi  i Sverige redan märkt av i form av ökade varsel. I går varslades över 1000 anställda på Volvo lastvagnar och på flera småföretag runt om i Sverige kom nya varsel. Fler väntas och enligt Aftonbladet varslades över 9000 personer i september .
-"Det är mer än en tredubbling jämfört med samma månad i fjol visar Aftonbladets statistik. "

Besparingar har gröpts ut och de som går i pension har fått se sina pensionspengar krympa .
-"Bankerna mörkar om hur "säkert" ditt sparande är. Kunderna invaggas i falsk säkerhet om att staten oftast träder in och ersätter om banken gått i konkurs. Men mycket sparande har inga garantier alls, visar SvD ". 
Ett agerande som detta gröper ut det sista av förtroendet för bankerna. Nu är det dags att ge bankerna hemläxa och sedan ett offentligt läxförhör.

På en månad har PPM-fonderna backat 24 miljarder. "Jätteproppen Orvar" är på väg ut i pension med mindre på fickan än vad de räknat med. Vilka konsekvenser får det för de personer som drabbas och för samhället? Fyrtiotalisterna lär inte sitta lugnt kvar i båten om hela havet stormar.

---------------------------------------------------
 Bloggat: Promemorian anser att det är dags att varsla regeringen , Motbilder skriver om en räddningsplan som också hjälperde fattig, Alliansfritt Sverige är inte imponerade av vad alliansen åstadkommit , ClaesKrantz undrar om moderata alliansen saknar politik mot konjunkturnedgång. 

DN , DN1DN2, AB , AB1AB3,  SVD , SVD1

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,  , wall street
Läs på intressant.se


Huka er grabbar!

 Jämnställdheten har nått våra övergångsställen.
Se där vilken framgång för kvinnorna! 
/content/1/c6/83/40/89/frugarmaninne.jpg
  Herr Gårman har fått sällskap av Fru Gårman.
  Jämnställdhetens jättekliv framåt.
  Nu fattas  bara sådana där småsaker som
  lika lön för lika arbete och fler kvinnor i maktpositioner.
  Inte gnälla nu! 
  Ett kliv är ändå ett kliv och vilket kliv hon tar förresten.
  Fru Gårman.
  Fru Gårman? Kan en kvinna heta så i jämnställdhetens tidevarv?
  Fru Går-man.
 Jojo, se där, än är det en bit kvar ... En ny utredning kan kanske lösa den problematiken?
-" På uppdrag av regeringen har Vägverket tagit fram ett förslag på en kvinnlig variant av den traditionella herr Gårman-skylten. " (AB)

AB , DN , foto vägverket

Läs även andra bloggares åsikter om ,
Intressant.se

RSS 2.0