IPRED-lagen ur fas med kommunikationssamhället.

IPRED-lagen (Intellectual Property Rights Enforcement Directive) ger film- och musikindustrin möjlighet att begära fram information från internetleverantörer om vem som innehaft ett visst IP-nummer som använts vid fildelning av upphovsrättsskyddat material. Hur tänker de som vill driva igenom en sådan lag? Det är ju näst intill omöjligt att döma en person för brott mot upphovsrätten med hjälp av IP-nummer. Flera olika personer kan använda samma lösenord samtidigt som marknaden erbjuder olika sätt att dölja IP-nummer.
Jag har aldrig ägnat mig åt fildelning och vänder mig inte mot upphovsrätten. Vad som oroar mig är att lagen privatiserar polisiära uppgifter och brandskattar en hel ungdomsgeneration.
Är det i första hand meningen att lagen ska vara en pedagogisk lag? Det blir i så fall ett gigantiskt pedagogiskt problem att få en generation att lyssna på en lag som står så starkt i kontrast till deras rättsmedvetande som IPRED-lagen gör.
Att försöka skuldbelägga en hel ungdomsgeneration som vuxit upp med it är dömt att misslyckas. IPRED-lagen bygger på en värdering som förändrats i de flesta människors medvetanden. Proportionaliteten mellan brottet och straffet har förändrats. Liknande lagstiftning har i andra länder gett upphov till missbruk och rättsosäkerhet.
Naturligtvis måste artister och konstnärer kunna leva på sitt artisteri eller konstnärsskap. Frågan är om upphovsrättslagen överensstämmer med det moderna kommunikationssamhället? Flera grupper har gått före och visar att om tillgängligheten ökar ökar också intäkterna. Bra exempel på detta är AC/DC och Radiohead .
Alliansen vill slippa FRA-repris, men då måste de nog prestera mer än så här i synnerhet när media har börjat guida sina läsare till bloggar som protesterar mot IPRED.

Bloggat: Anna Troberg , MinaModerataKarameller, Opassande , ProjektPåRiktigt , Christian Engström, Sidvind
Media: AB1 2, 3 ,SVD1 2 3 4 5 , intressant.se
Läs vad andra skriver om: , , ,, , ,
, , , , ,

Kommentarer
Postat av: Mike

Hela regeringen och dess system är ur fas.

2008-11-12 @ 12:48:20
Postat av: Lars-Erick

Rätt.

Problemet med (att bekämpa) denna lag är att den dels "attraherar" (dvs inte) en viss grupp kvalificerade internetanvändare,

dels att diskussionen om den snabbt hamnar i teknikaliteter.Jag försöker bena upp några principer, som kanske är lättare att ta ställning till än att bedöma paket med teknik/juridik.http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/11/ska-inte-ungarna-lra-sig-att-betala-fr.html

2008-11-12 @ 14:13:04
URL: http://lars-ericksblogg.blogspot.com/
Postat av: Hubert

Utländska företag som försöker införa deras egna lagar och polis i Sverige är ingen bra ide. Det är ju inte lite ironiskt att de lagar de försöker få igenom i Sverige kan de inte ens få igenom det land de kommer ifrån.

Regeringen, eller vilket departement som håller på med detta, borde de säga att "Vi håller på att få Sverige ur en depression. När fildelningsfrågan är mer prio än det så återkommer vi."

Nu låter det ju som illegal fildelning är Sveriges största problem och måste lösas NU... Så är det ju inte på långa vägar. Fildelning i Sverige är inte värre än något annat land. Ungar har kopierat musik i alla år: LP till band, radio till band, band till band, CD till band, CD till CD, CD till MP3 och nu senast MP3 till MP3.

Intet nytt. Och skivbolagen har frodats trots det. Om kopiering av musik hade varit så hemskt för skivbolagen hade det inte funnits några skivbolag sedan 30 år tillbaka. Men konstigt nog finns det fler skivbolag nu än någonsin...

2008-11-12 @ 14:23:49
Postat av: s

Hubert>>För det första finns det inte "fler skivbolag än någonsin". För det andra kunde man inte massprida musik genom kopiering förr.

Alla fildelningskramare undviker noggrannt den mest grundläggande frågan: varför har man plötsligt rätt att kräva att en viss vara ska vara gratis?

Istället får man en massa joller om "utveckling", kommunikationssamhället" osv.

2008-11-12 @ 19:10:56
Postat av: Wazzo

@S:Att kopiera en fil är inte samma sak som att kräva att en viss vara ska vara gratis. Man skapar helt enkelt en kopia.

2008-11-12 @ 22:48:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback