Julkalender för ett Alliansfritt Sverige

Första advent , julkalender och julmarknad.
Spänningen med att varje dag öppna en lucka i julkalendern tillhör barndomen..
Alliansfritt Sveriges Julkalender påminner mig om hur kul det var att öppna luckorna. Den kalendern kan jag bara inte motstå. Vad kan finnas under Maud Olofssons huvud? Under Jan Björklunds? En rotting kan jag tro. Reinfeldt behöver definitivt en hörapparat . Göran Hägglund får lektioner mot homofobi. Allihop kan behöva var sitt kontrakt att skriva på, Ett politikerkontrakt om vad som vankar vid brutna löften och brott mot Sveriges grundlag. Var sin dag får de stå på gatan  vid ett soppkök och bjuda alla de som de slängt ut i utanförskap på mat. Det ska bli spännande och se vad Alliansfritt Sverige hittat på.
Kalendern hittar Du  här.

 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

UNDER STRECKET_______________________________________
Claeskrantz om Moderaternas nya valspråk, Jinge om  Högern på marsch,, Scaber Nestor om Övervaknngsbeivrarna

Thailand på väg bort från demokratin

Thailands politiska situation kan liknas med en ond spiral av demokratiska val, folkresningar och militärkupper.   
 Bakom dagens rubriker om demonstationer och stängda flygplatser ligger en långvarig blockad mot regeringsbyggnaden i Bangkok. Blockaden leds av PAD- Folkets demokratiska allians- en allians som  vill värna demokratin genom att utestänga majoriteten av befoolkningen från den poitiska scenen. En argumentation som vilar på icke-demokratisk grund.   Med blockaden vill PAD få bort sittande regering som står nära den avsatte premiärministern Thaksin.    Under Thaksins regim rådde mer eller mindre envälde med omfattande korruption samtidigt som social reformer skapade bättre levnadsförhållande för många.    2006 tog  militären över den politiska scenen än en gång med och avsatte premiärministern. Kuppen försvarades av PAD med  argument som "ibland måste demokratin ta ett steg tillbaks för att sedan ta ett steg framåt" och militären lovade att återställa demokratin. Men det visade sig att stödet för Thaksins politiska parti,  PPP, var stort på landsbygden .  Sjukvårds- , skolreformer och stöd i form av förmånliga lån till småbyarna  var reformer som underlättat livet för de fattiga på landsbygden. PPP vann valet 2007.  PADs protester fortsatte och växte sig allt starkare. De vill utestänga folket på landsbygden från den politiska processen. De anser uppenbarligen att den välutbildade stadsbefolkningen är förmer än landsbygdsbefolkningen. En landsbygdsbefolkning som gång på gång röstar fram politiker som inte respekterar  demokratin måste utestängas från valurnorna var budskapet . Inte speciellt demokratiskt resonerat från en organisation som säger sig värna demokratin. 
  I början av oktober blev demonstrationerna mer aggressiva och fick därmed  internationell medial uppmärksamhet.
PAD förväntar sig en militärkupp för att "återställa demokratin". Problemet är att militären inte accepterar något folkstyre och anser sig lyda direkt under kungen. Vilken politisk soppa. PAD vill återinföra demokratin med hjälp av antidemokratiska metoder som ska sätta fart på militären för att avsätta regeringen. Sedan ska   majoriteten av det thailändska folket sättas i sträckbänk  då de inte anses tillräckligt mogna för att gå till valurnorna. I praktiken vill PAD värna medelklassens  intressen.
Den politiska oron i nuläget har sina rötter i den finanskris som svepte in över Sydostasien i slutet av 90-talet. Missnöjet  med följderna av  IMF:S krav på avregeleringar och liberalisering av ekonomin jäste och gav utrymme för Thaksins första valseger 2001.
I nuläget har regeringen utfärdat undantagstillstånd på vissa utsatta platser och risken är stor att bilder på stridsvagnar på Bankoks gator åter igen kablas ut över världen.
 
Bloggat: Svensson mfl
Media: SVD1, SVD2, SVD3,SVD4,  DB1, DB2, DN1, DN2, DN3, SDS, PDK1, PDK2, AB
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
Intressant.se

Topp- och bottenrekord på Dreamhack.

-Nina Andersson, 17, och Victoria Fjellström, 18, har struntat i skolan och tagit sig från Göteborg för att vara med på Dreamhack. Det är första gången de är på datorfestivalen.   (Jnytt)
Fler och fler flickor ägnar sig åt dataspel vilket märks på Dreamhack där antalet kvinnliga deltagare ökat. . Vid busshållplatsen igår och idag märktes inte detta. Pojkar i långa rader trängdes för att få plats på bussen till Elmia och Dreamhack. Enligt arrangörerna är det  World of Warcraft som lockat flickorna.
Att Dreamhack lockar märktes också i klassrummen. Lite glesare än vanligt var det minsann idag. 
Bottenrekordet tog FRA som totalt buades ut under ett föredrag för deltagarna på Dreamhack. Lite skrämmande är det att FRA har en så bottendålig omvärldsanalys. Vad hade de väntat sig bland ungdomar som vuxit upp med IT-tekniken , välinformerade och medvetna om FRA:s planerade massavlyssning?

Bloggar: Projo, Enligt Min Humla, Dexion Mark klamberg Christian Engström Scaber Nestor
Media: SvD, SvD , Jnytt, SR
Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , ,

Terrorismens rötter i Indien?


Många olika orsaker kan ha lett fram till terrordåden i Indien under senare år.  Den senaste våldsvågen i Bombay har en liten hittills okänd grupp tagit på sig. I media spekuleras det om den gruppen har stöd av internationell terrorism.
 Ända sedan delningen av Indien och Pakistan 1947 har relationerna mellan de båda staterna varit minst sagt frostiga. Kashmir  som ligger i gränslandet  har varit en återkommande anledning till konfrontation. Ska Kasmir tillhöra Pakistan, Indien eller få status som självständig nation? I nuläget har relationerna mellan Indien och Pakistan tinats upp och många har förväntat sig en lösning på Kashmirfrågan.   Detta kan vara en anledning, då maktförhållandena i området ändras. En annan orsak kan vara den indiska regeringens förtryck av den muslimska befolkningen i Kashmir något som inte framkommit i svenska medier.
Svensson fokuserar bl a på det hindunationalistiska BJP agerande som lett till flera terrordåd och övergrepp riktade mot Indiens stora muslimska befolkning.   

Indiens ekonomiska boom och moderna utveckling har inte bara skapat framgång utan också spänningar mellan olika grupper. Fortfarande råder stor fattigdom på många håll och gamla traditioner och kastförtryck fortsätter styra.Korruptionen frodas och polisen ses inte av alla som en trygghet utan som ännu en förövare.

Vilka än terrorismens rötter är måste terrordåden fördömas hårt.

Media: DN DN1 DN2 SVD SVD1 SVD2  AB I
Läs även andra bloggares åsikter om ,
,

Hur förebyggs terrorism?

uppdaterad, uppdaterad
Både Thailand och Indien har drabbats av våldsdåd.  I båda fallen är det turister som hamnat i vägen för eller varit måltavla för extrema grupper.  Våldsmetoder som de i Indien och demonstrationerna i Thailand kan inte försvaras . Det är trots det viktigt att stanna upp och reflektera över vad som ligger bakom.

 I Thailand  försöker   demonstranter skapa oreda för att genomdriva  en högerkupp.
Att som tusentals turister sitta fast på flygplatsen är ett scenario som ingen av oss vill hamna i. Jag förstår om medierna redogör för turisternas situation men varför finns så lite fokus på situationen i Thailand  och vad som driver PAD-grupperna?
Den thailändska regeringen är i och för sig folkkvald men  det räcker inte för att ett land ska betraktas som en demokrati. Numera kontrollerar regeringen i praktiken alla TV-kanaler och militären äger de flesta radiokanalerna men hyr ut dem.  Politisk oro  är vardag i Thailand och efter den senaste  kuppen i september 2006 försämrades respekten för de mänskliga rättigheterna. Krigslagar infördes i alla landets provinser och yttrandefriheten och mötesfriheten inskränktes.  (Landguiden, utrikespolitiska institutet)
PAD-demonstranterna kan därför uppfattas som förkämpar för demokrati men vill istället hindra densamma då privilegier kan gå förlorade för den utbildade medelklassen i städerna.  PAD-demonstranterna försöker bana vägen för en militärkupp i syfte att hindra kommande val och demokratiska reformer.(GP)
 -"Det är inte demokrati dessa PAD-demonstranter kämpar för, det är avskaffandet av demokratin de är ute efter...[ ] tillhör den ekonomiska eliten[ ]..."(Jinge) 

I Indien har en hittils okänd grupp   utfört flera olika våldsdåd i Mumbai (Bombay).
 Två turisthotell har angripits och turister tagits som gisslan ,  en stor tågsstation och ett sjukhus har utsatts för terroristattacker.  Vad vill de åstadkomma och varför väljer de en väg som väcker avståndstagande och avsky? Våld där oskyldiga människor drabbas  är aldrig försvarbart. 
Svenska Dagbladet räknar upp de "senaste årens terrordåd"  men undviker analys. Risken med att beskriva världen som farlig och oberäknelig och att vem som helst kan drabbas var som helst är uppenbar. Terroriststyrkor och insatsstyrkor och mera övervakning blir de metoder som förespråkas och godtas. Är orsaken desperation på grund av utsatthet och förtryck stoppas inga terrordåd medelst våld. Detsamma gäller om orsaken är maktkamp mellan olika etniska grupper. Mer hat och fler extremister blir istället resultatet. Risken är också att en mindre extremistgrupps agerande används för att stigmatisera en hel folkgrupp.
En hittills okänd grupp, Deccan Mujahedin, tog på sig ansvaret för terroristdådet. Spekulationer kom dock genast igång om att den har anknytning till militanta islamistiska grupper som Lashkar-e-Toiba med sitt ursprung i konflikten i Kashmir.(Landguiden, utrikespolitiska institutet)

Aktörerna är i båda fallen organisationer med mycket begränsat politiskt perspektiv.

Bloggat: Svensson
Media: SVD1SVD2SVD3DN1DN2DN3DN4DN5AB1AB2, Inressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om ,,
,,

Utan min dator krymper världen.

IPRED-lagen dröjer. Allianspartierna är inte eniga om utformningen av lagen. Lagen är en riktigt het potatis vilket märkts inte minst inom bloggvärlden. Debatten har framställts som en skiljelinje mellan de som anser det rätt att upphovsrättshavare ska ha rätt att värna uppphovsrätten genom att jaga fildelare  och de som menar att lagen  innebär rättsosäkerhet. Ingen kritiker är egentligen emot upphovsrätten men menar att den måste anpassas till dagens kommunikationssamhälle.
Mitt främsta argument mot lagen är att den ger film- och musikbranschen polisiära befogenheter och det på lös grund. Vem vet vem som använder mitt trådlösa nätverk då jag är kopplad mot Internet. Mitt IP-nummer kan ju i princip användas av vem som helst. IPRED-lagen kommer  därför att begränsa mina möjligheter att kommunicera med omvärlden då lagen i praktiken kommer att hindra mig att använda Internet på ett smidigt sätt.
-" Upphovsrättsindustrin är inte intresserad av att hitta skyldiga. De är i bästa fall bara intresserade av att statuera exempel. Införandet av IPRED medför att innehavaren av ett Internetabonnemang, skyldig eller oskyldig, blir juridiskt ansvarig. " (SVD)

Chattade Du med Jan Guillou om IPRED-lagen gick Du  på en verklig nit. Nu kan vi bara hoppas på att även IPRED-lagen bara är på låtsas.

Bloggat: Arvid Falk Kulturbloggen HAX ProjektPåRiktigt Claeskrantz
Media: IDG.se, SVD1,  AB AB1    AB2, AB3  Sydsvenskan Resumé
Andra bloggar om: , , , ,  

Augustpriset hittade rätt

Augustpriset  hittade rätt. Per Olov Enqvist, Ett annat liv vann juryns hjärta. Ett annat liv är en självbiografisk roman och samtidigt en dokumentärroman. Det är en roman som fångar och slukar min själ efter bara några sidor. Enqvist språk har vingar som tar med mig bakåt och framåt i tiden samtidigt som det bär rakt in i djupet på bokens huvudperson, P O Enqvist själv.  Boken ska vi diskutera i min bokklubb om någon vecka.    


  Ett annat liv har många bottnar. Den handlar om framgång,
  förfall och försoning. En berättelse som vädjar om medkänsla 
  och ger  ledtrådar om varför . 
  Ett annat liv  är ett bokslut över ett liv. En roman som fångar
  och berör, en berättelse att reflektera över, en språngbräda
  att använda in i vårt eget jag. 

    Media:  SVD DN 
   Intressant.se

   Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
 

Bruce Springsteen "Working On a Dream"

Bruce Springsteen bjuder på gratis nedladdning av sin nya singel Working On a Dream under 12 timmar  från klockan 18:00 den 24 november. Några timmar kvar skynda ,skynda!.  
Samma sköna sound som vanligt. Smart marknadsföring som säkert lockar många att köpa  albumet  som  släpps den 28 januari.  Ett album med 12 nya låtar som gjorts i samarbete med E Street Band.  

Working On A Dream   

    Vad säger IPRED-ivrarna om Bruce:s tilltag?
    Guillou välkommen till verkligheten!
    skriver Rosemari på Kulturbloggen

   Andra bloggar om: ,
   ,  ,  

Rasistisk särbehandling som röstfiske

Moderaternas förslag om kontrakt för invandrare är en positionering högerut. Ett sätt att fånga röster på högerkanten och  fånga in främlingsfientliga strömningar. I stället för att motarbeta främlingsfientligheten förstärker Per Schlingman den med förslaget om invandrarkontrakt. Med kontraktet påstår man att invandrare  inte respekterar svensk lag och demokratiska värderingar.
Alla som bor och verkar i Sverige ska följa svenska lagar.  Det är inte förenligt med ett demokratiskt samhälle att peka ut enskilda grupper och säga -Vi tror inte på er, ni är inte lika bra som vi. Er ska vi hålla ett extra öga på. Bryter ni mot kontraktet får ni svårt med försörjningen! Det är vad kontraktet gör.  Skapar ett VI och DOM.
Kontraktet är en särlagstiftning som  implicerar  att en utpekad grupp inte respekterar demokratiska värderingar och inte arbetar .  Det står klart när man läser hur  Elisabeth Svantesson  i en artikel i Newsmill  försvarar   kontraktet och säger att invandrare ska arbeta och respektera demokratiska värderingar. Det ska alla göra  men alla kan eller får inte möjlighet att arbeta. Sjuka, arbetslösa, gamla, barn arbetar inte kan eller får inte arbeta. Respekterar de inte demokratiska värderingar?  Om en person vill men intekan eller får arbeta är den personen då inte demokrat?  Det är en logisk kullerbytta som faller på sin egen orimlighet.
Till sist en stilla undran. Vad ska moderaterna göra med de infödda svenskar som bryter mot svensk lag och inte följer demokratiska värderingar? Jag förstår inte skillnaden. Det är väl handlingarna som ska beivras inte folkgrupper som ska pekas ut.

Intressant.se
Media: AB1AB3,  DN1 DN2 SVD3,Dagen 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Dokument: "Där utanförskapet är som störst"

Söndagspromenad i kylan vid Vättern.

 


Läs även andra bloggares åsikter om ,
 

Moderaterna i armkrok med främlingsfientliga strömningar

Moderaterna flirtar med främlingsfientliga strömningar. Hur ska man annars tolka förslaget om att flyktingar från utomeuropeiska länder ska skriva ett kontrakt med svenska staten? Kontraktet ska förutom "svenska värderingar" även gälla svenska lagar och regler . Det kontraktet finns ju implicit redan idag då alla som bor och verkar i Sverige  ska följa svenska lagar.  Varför ska då invandrare skriva ett särskilt kontrakt om detta?  Bosätter sig en invandrare i  "överetablerade" kommuner ska de inte få någon ersättning. Gäller det även svenska medborgare? 
Moderaternas förslag är oroväckande och anstötligt. Det hör definitivt inte hemma i ett demokratiskt samhälle att man särbehandlar människor så som förslaget avser . En introduktionskurs i samhällskunskap är okey men inte det föreslagna kontraktet.  Rasistisk särlagsstiftning och inget annat är vad det är fråga om. 
Vem ska övervaka att värderingar om jämställdhet följs? Federly pekar på att det bara är i Iran det finns en sedlighetspolis. Vem ska agera svenskhetspolis i Sverige? Och vem ska fastställa vad svenskhet i form av svenska värderingar är?
 Historiskt har man i alla tider sökt syndabockar när tiderna är dåliga. Ska nu flyktingarna hamna i extra strykklass på grund av finanskrisen? Förslaget innebär en positionering högerut för att vinna röster inför nästa val.

Inressant.se
Media: SVD, SVD1, SVD2,  SDS, HD, Dagen, ABAB1AB3,  DN  
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Alliansens handlingsförlamning förvärrar krisen.

Barack Obama har aviserat ett stödpaket omfattande minst 1500 miljarder dollar för att möta krisen och rädda jobb.
-"Stimulanspaketet väntas innehålla skattesänkningar för medelklassen och mångmiljardsatsningar i den offentliga sektorn, exempelvis på väg- och brobyggen och modernisering av skolor. Dessutom ska satsningar göras på vind- och solkraft och miljövänligare bilar."

I Storbritannien sänks skatten och momsen tas bort inför inför julhandeln
-"i ett försök att avvärja en djup recession genom att få britterna att konsumera igen".(SVT)

Momsen är en av statens största inkomstkällor,2008 ca 300 miljarder kronor
Momsen,den skatt som vi betalar på nästan alla varor och tjänster när vi köper, Momsens storlek varierar och är i allmänhet 25%, på mat 12% och böcker 6%. Om momsen sänks urtan att andra inkomster ökar kommer fördelningspolitiken att påverkas. Detsamma gäller om arbetsgivaravgiften sänks. Den avgiften är en skatt som arbetsgivaravgiften betalar på företagets lönesumma. Den är egentligen en dold lön då den ska finansiera socialförsäkringarna. Sänks den måste lönen höjas och ansvaret för sjukförsäkringar och liknande läggas på individen.

När ska Anders Borg och alliansen agera?
Budgeten skrevs före finanskrisen och regeringen har varit oroväckande passiv. Kreditpaketet till bankerna nappade bara krisdrabbade Swedbank på . Övriga banker anser paketet kosta för mycket.
Varselvågen ökar i styrka och de som drabbas kommer att få lägre ersättning än tidigare på grund av alliansens sänkning av arbetslöshetsunderstödet.
Ett understöd som kräver att man bl a själv finansierat den genom en månatlig avgift och att man haft arbete under ett år.
Ca 600 000 är visstidsanställda och kommer att om de blir arbetslösa ställas utanför den egentliga arbetsöshetsersättningen och få svårt att klara sin försörjning. Höjs inte ersättningen till de arbetslösa kommer socialkontoren att få långa köer.
Med ökad arbetslöshet minskar också statsinkomsterna drastiskt. Var finns stimulanspaketet som ska rädda jobb och var finns åtgärderna för att möta den ökade arbetslösheten? De lyser fortfarande med sin frånvaro. Runt om i landet varslas alltfler och oron för framtiden tilltar.
En färsk undersökning från Sentio research visar att bara var femte svensk tror på en positiv utveckling av arbetsmatknaden. För ett halvår sedan ansåg varannan tillfrågad att det var så. (JP)

Bloggat: Claekrantz om Svenskt näringsliv söker aktiv alliansregering, Svensson om Volvos kris som är Göteborgs
Media: SVT DN DN1  e24 SVD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Två familjer i politikens toppskikt.

Ända sedan 1988 då Reagen avgick som president har två familjer dominerat det högsta politiska ämbetet i USA, familjerna Bush och Clinton. Med Hillary Clintons utnämning till USA:s utrikesminister fortsätter en av familjerna att dominera den politiskascenen. Hur kommer det sig att världens mäktigaste nation, militärt ekonomiskt och politiskt,  har ett så snävt urval när det gäller ledande politiska funktionärer?
När C H Hermansson i mitten av 1960-talet visade på att svenskt näringsliv dominerades av 15 familjer väckte detta stort uppseende. Att några få familjer dominerat den politiska scenen i USA , den enskilt mäktigaste aktören globalt, borde få samma uppmärksamhet. Fokus borde sättas på de intressen som backar upp familjerna Bush, Clinton och Obama. Hur värnas demokratin med några  få familjer i toppen av maktpyramiden? Det är en gåta.

Bloggat: Steve Lando , Progressiva USA
Media.SDS AB DN DN SVD  VG Politiken ,i
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Mainstream ett måste i Idol?

Så var det dags igen med ytterligare ett bottennapp i Idol.  Den lilla tjejen med den stora rösten som gjorde ett av Idols bästa framträdande vann  inte Idoltittarnas hjärtan.

Det hjälpte inte att Anna gjorde ett av sina bästa framträdande i den avslutande balladen "Over the Rainbow".  Är man tjej, sticker ut och inte mainstream ligger man illa till hos Idolpubliken. Att gå sin egen väg, att inte följa strömmen och säga sin mening  väcker rädsla  och irritation inte bara i idolsammanhang. 16 år, ung och sårbar med all sin sorg blottad i direktsändning så slutade Annas saga i Idol. Medan kamerorna släcktes  flockades rovdjurslystna journalister runt en storgråtande utslagen deltagare.  Media:  AB  AB   DN 
 Andra bloggar om: , , , , , , Intressant.se

En dyster höst för demokratin.

Demokratin har åkt på det ena nederlaget efter det andra denna dystra höst.

IPRED-lagen eller antipiratlagen som ska sätta stopp för fildelning  kommer även den att sjösättas trots protester  
Betarice Ask har lärt sig av FRA-cirkusen och föreslår kosmetisk förändring. Vi får hoppas att även kritiska politiker har lärt sig och inte låter sig luras en gång till.  Några månader till är dett "fritt fram" att ladda ned film och musik, därefter kan ditt IP-nummer som grannen i ett trådlöst nätverk kan ha använt för fildelning få dig att bli brottmisstänkt. Polisiära uppgifter lämnas över till musik och filmbranscen trots protester från musiker, artister, ungdomsförbund, forskare och bloggare. En hel ungdomsgeneration kan brottstämplas Mary undrar vems ärenden man går.

Lissabonfördraget som grundlagsfäster en marknadsliberal politik antogs  mitt under brinnande finanskris.
Fördraget gillades av riksdagen och fick sina 5/6 majoritet. Endast v och mp röstade nej. Några  la ned sin röst istället för att följa sitt eget samvete

Förts ut var FRA-lagen som efter massiva protester även från de egna leden röstades igenom med diverse kosmetiska förändringar.
Förändringar vars avsikt var att få med alla på tåget in i ett kontrollsamhälle finns inte ens på papperet när lagen börjar gälla. Lagen ger  FRA rätten att massavlyssna ett helt samhälle. 

Demokratin luggslits i riksdagens kammare.
 Hur påverkas tilltron till politiker när folkvalda vägrar att lyssna och piskar fram lojalitet i egna led.  Risken är uppenbar att politikerföraktet kommer att öka och demokratin skadas när demokratin   luggslits i riksdagens kammare.

Bloggat: ProjektgtPåRiktigt, Satmaran , Opassande, AnnaTroberg, Hax, Loke,  Jinge,
Media: SVD1, SVD2, SVD3,AB, AB1,AB2, AB3,AB4, DNDN1, DN2
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,
Intressant.se

Trofast naturprogrammen.

Djur på TV då är Tyra där snabbt som blixten.  Men var tog björnen vägen? Kan man gå in i TV:n månntro? Kanske bakom?Inte alla program har  en så trofast publik som Tyra.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Marknadsekonomin grundlagsfäst


Riksdagen röstade ja till Lissabonfördraget. Marknadsekonomin är därmed grundlagsfäst och  den fria konkurrensens vakt blir EU-domstolen. Maratondebatt, ett spel för galleriet, timme ut och timme in sedan klubbades fördraget igenom utan besvärande folklig inblandning. Först veckan före beslut lyftes frågan i medierna medan ett val på andra sidan jordklotet ägnats spaltkilometer månad ut och månad in. En näst intill total enighet mellan alliansregeringen och det största oppositionspartiet socialdemokraterna  krossade kritikerna . Undrar vilka 4 som var närmast att ansluta sej till dem, som ville att riksdagen  skulle vänta?  39 personer från v och mp stod fast. 13 personer från s och alliansen följde sitt samvete men vågade inte ända fram och la ned sin röst istället. En centerpartist röstade nej och gick emot partilinjen.
Undrar hur denna historiska maktförskjutning kommer att benämnas i historieböckerna? Framsynta var i alla fall de som skrev den nya kursplanen i samhällskunskap för gymnasiet. En kursplan med fokus på EU.

Tidigare inlägg: Alliansfriheten och den svenska modelen snart ett minne blott, Om Lissabonfördraget har det varit tyst,
Bloggat: Argast Nu
Media: AB SVD DN
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Alliansfriheten och den svenska modellen snart ett minne blott.

Det behövs fem sjättedels majoritet för att Lissabonfördraget ska röstas igenom i Sveriges riksdag.   Som vanligt har partierna bundit upp sina delegater varför fördraget förmodligen går igenom. Beslut väntas först vid ca 22:00 i kväll. Talarlistan är lång då många ledamöter vill delta i debatten inför beslutet.
Det finns en stark oro för att den svenska modellen med kollektivavtal kan smulas sönder.  Ska arbetare från andra länder få de avtal vi har i Sverige eller ska  polskt avtal gälla för polska arbetare, lettiskt för lettiska ? Det är bl a det frågan handlar om, lönedumpning. Röstar (S) igenom Lissabonfördraget lär Mona Sahlin få det etter värre med LO när det visar sig att den svenska modellen  är i fara. Andra hävdar att det är inom EU man kan arbeta för ett mer socialt EU.

Säger riksdagen ja till Lissabonfördraget säljs den svenska alliansfriheten ut. Insatsstyrkan är ett steg mot ett gemensamt försvar inom EU. Det är uppenbart att Lissabonfördraget utvidgar möjligheterna till militära operationer i EU:s namn säger Maria Wetterstrand som också pekar på att:
-"EU:s definition av terroristhot är fortfarande luddig och ger möjlighet till väldigt öppna och vida tolkningar är den föreslagna formuleringen minst sagt oroväckande. Ett av de tydligaste exemplen var hur den första dömda organisationen utifrån EU:s terroristlagar var Greenpeace Norden, som hade genomfört en fredlig protestaktion mot genmanipulerad mat i Danmark. "

Bloggat: Den osynlige patienten , Jinge , Scaber Nestor
Media: AB12 AB3  AB4 Dagen SvD1 HD DN1 i
Andra om: , , ,    , ,


Om Lissabonfördraget har det varit tyst


Varför är det så tyst om Lissabonfördraget. Irland sa i en folkomröstning nej till fördraget och enligt regelverket i EU borde fördraget ha stoppats då enighet krävs . Så är nu inte fallet utan ratificeringsprocessen fortskrider i land efter land. På Irland kommer förmodligen ny omröstning att ske och i Sverige röstar riksdagen om fördraget redan nu på torsdag.
Lissabonfördraget,  EUs nya grundlag överför makt till EU och dess överstatliga institutioner och urholkar den svenska självständigheten.  Ytterligare steg mot en  europeisk federation tas.
 1. Med Lissabonfördraget överordnas EU-rätten formellt Sveriges grundlagar
 2. EU får fatta beslut  inom en rad nya områden närmare bestämt 56 stycken . 
 3. Sverige får ett minskat inflytande i ministerrådet EUs regering där besluten tas. 
 4. Ett gemensamt europeiskt försvar och den svenska alliansfriheten  och neutralitet i krig upphör.
 5. Medlemsstaterna ska i och med fördraget ställa civila och militära resurser till EU:s förfogande. Det ska inte längre krävas beslut i FN:s säkerhetsråd för att en EU-trupp ska kunna skickas utomlands
 6. Euron införs i strid mot folkomröstningens resultat i Sverige.
 7. Arbetsrätten urholkas och lönedumpning blir ett faktum.
Om detta har det varit märkligt tyst. Hur kan man ens tänka tanken att  rösta igenom Lissabonfördraget och överföra  makt till Bryssel utan  diskussion eller information?  Riksdagsledamöter som är emot Lissabonfördraget uppmanas att lägga ned sin röst på torsdag. En handling som är totalt verkningslös då antalet avgivna röster är de som räknas.


Bloggat: Svensson, Arvid Falk  Reza Ung vänster
Media:   ETC, DN, SVD1, SVD2,  SVD3,SDSABAB1 AB2  Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

I finanskrisens kölvatten sprider sig oron.

Nu sprider sig oron  för vad som framtiden ska bära med sig. Det märks i fikarummet och personalrummet på min arbetsplats.  De unga oroar sig för om de har jobbet kvar i morgon, medan de äldre funderar på om pensionen kommer att räcka.   Samtalen som först rörde banksparande och byte av bank har nu börjat beröra mer djupgående frågor som rör vår framtid.
- Blir det som under depressionen på 30-talet?
 -Hur ska vi klara det.?
Nätverken som en gång gav skydd är för många brutna.  Den kollektiva solidariteten i närområdet är ett minne blott. Nu får vi klara oss själva. Alla är sig själv nog.
-Om hela systemet kollapsar vad händer då?   JA VAD HÄNDER DÅ? KAN DET KOLLAPSA?
Första och andra generationens invandrare oroar sig för om det blir som det brukar vid ekonomisk kris
 -Social och politisk oro med ökade strömningar av främlingsfientlighet och ren rasism.
 Detta är ett axplock av de samtal jag deltagit  i eller lyssnat på dagen efter att  Sveriges finansminister förstått det som många vetat i veckor och månader.
-Recessionen övergår i lågkonjunktur och kanske också depression.
En budget som las före finanskrisen ska gälla i nuläget anser Anders Borg. I stället för att stimulera ekonomin ska det sparas i statens lador. Detta från den man som enligt Fokus ska ha störst förtroende i landet och som rankas på fjärde plats av Europas finansministrar.  Åtgärder lyser med sin frånvaro i en tid då handlingskraft är ett måste.

Media: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5,SVD6,  DN1, DN2, DN3, DN4,AB , AB1, Intressant.se
Bloggat: Röda MalmöKildén & ÅsmanErik Laakso, Svensson Arvid Falk  Ett hjärta rött
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Vem lyssnar Beatrice Ask och centerpartiet på?

En liten grupp som hörs mycket påpekar  Betarice Ask.
Företrädare för film- och musikbranchen har hörts mycket och politikerna har lyssnat. Det måste vara den gruppen Betarice Ask menar. Kritikerna mot IPRED är många.  Lyssnar Betarice Ask på de stora grupperna :.Facebook gruppen mot IPRED är närmare 40 000 och alliansens ungdomsförbund har samtliga tagit ställning mot IPRED-lagen. 
Jag är rädd för att hon menar tvärt om.  Med sitt uttalande avfärdar Beatrice Ask kritiken med  hela handen. Arrogant anser Svensson medan Mary undrar om hon också lyssnar och i så fall på rätt grupp.
Problemet är inte att upphovsrättsinnehavare ska få betalt för sitt arbete. Det anser alla även vi som uttalar kritik mot IPRED-lagen. Problemet är att lagen ger polisiära befogenheter till skivbolag, bokförlag och filmbolag.
Inte hjälper det att  som centerpartiet föreslår att -
" illegala fildelare ska få ett varningsbrev från internetoperatörerna innan deras uppgifter lämnas ut till upphovsrättsinnehavare"  .(SVD)

Blogge ger ett intressant och tänkvärt perspektiv i sitt inlägg  om Borgerlig intellektuell protektionism
Satmaran hyllar ungdomsförbunden och Christian Engström undrar vad Ask menar med små högljudda grupper.

Media:AB , SVD, SVD1 SVD2   Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Obama byter fot för oljans skull.

Barack Obama valdes till president på grund av viljan till förnyelse men är trots det en representant för den amerikanska imperialismen. Han lovar upptrappning av kriget i Afghanistan så fort trupperna tagits hem från Irak. Brittiska och amerikanska oljebolag bl a har fått dela på Iraks oljekällor och en USA-vänlig regering är installerad i Irak. Claes Krantz menar att Irak har förvandlats till ett amerikanskt protektorat . Nu är det Afghanistans tur.
 -Man säger al Qaida och menar - Olja enligt Jinge. Oljan är och har alltid varit en stark motor för amerikansk säkerhetspolitik. Irak, Afghanistan, Iran, Ryssland, Georgien och Venezuela är alla länder där USA på senare tid försökt påverka utvecklingen. För oljans skull kan det bli tre år till av amerikansk ockupation av Irak

USA har i sin jakt på terrorister världen över skapat  ett rättsligt vakuum där terroristmisstänkta hålls i förvar utan att få sin sak prövad. Barack Obama lovar att stänga Guantánamobasen. Om fångarna ska friges eller ställas inför federala domstolar framgår inte. Alla de andra som fängslats i terrorns namn och som sitter fängslade världen över ditförda av CIA vad händer med dem?

Media: DN AB SvD i
Andra om: , , , , , , ,

Sverige i världsklass i fråga om faktisk pensionsålder.

Maud Olofsson har fel. Redan idag har vi rätt att arbeta till 67 års ålder och längre om arbetsgivaren så medger det. Dessutom toppar vi redan pensionsligan. Maud Olofsson och centerpartiet tycker att vi ska öka på det försprånget och arbeta ännu längre.
Enligt försäkringskassan är Sverige i världsklass i faktisk pensionsålder :
-"Åldern då svenska förvärvsarbetande lämnar arbetslivet stiger. Den är nu drygt 63 år och ligger med detta i europatoppen efter Island. Bland större ekonomiskt utvecklade länder utanför Europa är det bara i Japan och USA man arbetar längre. I Kanada och Australien t ex arbetar man kortare. " (Försäkringskassan, 2006)

-"Först ville hon att svenska folket skulle jobba mer. Nu vill hon att vi ska jobba längre. " (AB)
 Låt oss få några friska år efter pensionen.  Låt de som vill jobba längre göra det men höj inte pensionsåldern. Olika jobb sliter olika mycket. Att vara politiker på toppnivå är säkerligen stressigt men långt ifrån så slitsamt som en skiftesarbetares jobb. Inom lärarkåren är det mycket få som orkar arbeta full tid fram till 65 års ålder. 
 
Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Har Du skickat mail till riksdagen om IPRED?

Har Du skickat mail till riksdagen om IPRED? Då kanske ditt mail hamnar i en särskild mapp . Riksdagsledamöterna gillar uppenbarligen inte att vi medborgare engagerar oss och gör vår röst hörd. Inte om vi blir för många i alla fall. Då sorteras vi bort som skräppost. Nästa steg blir väl hörlurar och särskilt färgade glas. Allt för att inte besväras av oss de ska representera. Gå i riksdagskorridorerna och prata med sina gelikar är tryggast och bekvämast verkar det som. Och säkrast är det att följa vad de andra i partiet säger. Stifta lag som möjliggör utpressning och som stämplar många i en ungdomsgeneration som brottslingar. Tjosan! Det är demokrati på 2000-talet det. 
Om Nu riksdagsledamöterna känner sig hotade av mail mot IPRED-lagen kan väl ledamöterna åtminstonde ta del av forskning som bl a visar att musikbranschen faktiskt ökar musikförsäljningen tack vare fildelning?

Urban Cat uppmanar :
"Alla ni som inte tror att fildelarlagen handlar om utpressning:
-Kasta er in på Rick Falkvinges sida & läs!!"

Anna Troberg har skickat sitt mail till riksdagen och säger" maila dem du också ".
Emma och Anna Troberg delar med sig av sina mail  till riksdagledamöter.

Media: AB,, ABSVD,  Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


Regeringsskifte om valet varit idag.

Ny opinionsundersökning gjord av Sifo för Svenska Dagbladet visar att oppositionen (v,s,mp) har stöd av en  majoritet av väljarna. Oppositionen fick 8,6 procent fler röster än alliansen. Nu väljer de borgerliga dagstidningarna att vinkla resultatet annorlunda. "KD och SD nu lika stora". En intressant fråga som borde ställas är om Reinfeldt och moderaterna är beredda att samarbeta med Sverigedemokraterna. Mona Sahlin och socialdemokraterna har sagt nej medan Reinfeldt undvikit att besvara frågan.

Gapet mellan alliansen och oppositionen minskar  skriver svd och pekar på att sittande regering alltid vinner stöd i tider av kris. Bristande handlingskraft har varit en orsak till varför väljarkåren tidigare har vänt alliansen ryggen. Det krävs krafttag från sittande regering om de ska få mandat för ytterligare en period vid nästa val. Den så kallade jobblinjen har försatt människor i social nöd med sänkt arbetslöshetsunderstöd medan de som spekulerat oss in i kris och kammat hem enorma  vinster får miljardstöd av staten. Lagom till jul kan så många som 30 000 bli av med sin sjukersättning. Finns inget jobb är det socialbidrag som gäller. Vårdval Stockholm som ska sjösättas i hela landet har visat att systemet spär på klyftorna mellan fattiga och rika.  Detta är inte handlingskraft det är exempel på en kall och småsint människosyn.

Kvinnor väljer att i högre utsträckning än män att lägga sin röst på oppositionen. Orsaken är förmodligen densamma som tidigare. Fler kvinnor arbetar inom offentlig sektor och får därmed ett annat sätt att se på sina medmänniskor och samhället. Kvinnor har i snitt lägre lön än män . Alliansens politik gynnar de som redan har och missgynnar de som lite har.

Media: SVD, DN Intressant.se
Blogat: Claeskrantz , Jinges web och fotobloggDen hälsosamme ekononomistenTokmoderaten
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Vem attackerar?


Bilden visar en  skjuten och död björn.
Rubriken ropar ut "Man attackerad av björn" och "Ny björnattack".
Om björnen överlevt och kunnat skriva hade förmodligen rubriken varit.
"Jägare lösa i skogen. Skjuter för att döda". 

Hur kommer det sig att  björn sällan attackerar människor på andra sidan gränsen?  I Norge  har ingen björn angripit någon på de senaste hundra åren enligt Caroline Lehmann  i VG. 

SVD SVD AB AB AB DN VG DB

Läs även andra bloggares åsikter om ,
Intressant.se

Idel bottennapp i Idol


Rätt lugg men fel röst åkte ut igår. Så kan gårdagens IDOL lite cynsikt sammanfattas. Yta inte innehåll premieras.Den siste rockern Robin E fick lämna Idol. Tråkigt, mycket tråkigt han var min favorit.
Utan tonårstjejernas  nyfyllda kontantkort hade Johan fått lämna Idol. Visst är grabben charmig men sjunga kan han inte. I alla fall inte soul. Programmets målgrupp är  tonårstjejer och vi andra bör egentligen hålla tyst eller  om det är för jobbigt låta bli att se på programmet. 
Men förstår ni er på juryn? Jag gör det inte. Läser de ett på förhand skrivet manus? Eller är det strategi och taktik som ligger bakom när de tokhyllar  vissa och  undviker konstruktiv kritik
Läs även andra bloggares åsikter om
Media: AB,DN , expr, i


Bottennapp för svensk flykting- och sjukvårdspolitik

Svensk flyktingpolitik en skamfläck för en demokrati. UD avråder från resor till Kongo. Det är för farligt där. Men flyktingar som bott åratals i Sverige anpassat sig och integrerats i det svenska samhället utvisas dit. Hur tänker myndigheterna egentligen. En människosyn som visar på att det är skillnad på folk och folk.

- "Det är en grov folkrättskränkning. Man måste se till vilka konsekvenser det får den drabbade innan man sparkar ut någon, säger han." (Lys advokat i AB)

Migrationsverket medger att beslutet är hårt och hänvisar till kriterier i utlänningslagen. Men se över de reglerna då!

Att utvisa en nittonåring som inte bott i Kongo på 10 år med ett barn på tre år som fötts och vuxit upp i Sverige är inte bara hårt . Det är rått och inhumant.


 Samma människosyn kan spåras i  Filippa Reinfeldts nya "Vårdval Stockholm" . Ett Hjärta Rött gör oss uppmärksamma på  P C Jersilds ledarkrönika i dag om "Vårdval Stockholm". "Vårdval Stockholm" bidrar till ökade  klyftor mellan fattiga och rika. Den modellen vill alliansen införa i hela Sverige. Det ska vara skillnad på folk och folk i alliansens Sverige.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
Media: AB , DN
Intressant.se

Obama och omvärlden.

Många hyser förhoppningar om att Obamas valseger ska var början på en ny agenda för den amerikanska säkerhetspolitiken. Utnämningarna till Obamas kabinett kan ge en fingervisning.
Visserligen ska man aldrig ställa någon till svars för vad föräldrar eller andra i familjen gör eller säger det till trots hoppade  hjärtat upp i halsgropen när jag idag i expressen läste följande uttalande från Rahm Emanuels  far (Obamas stabschef)  om utnämningen
-" Självklart kommer han att påverka presidenten att bli pro-israelisk. Varför skulle han inte det? Är han en arab kanske? Han ska inte skura golv i Vita huset."  Nämnas bör att Rahm Emanuel bett om ursäkt för faderns övertramp.
Kommer den amerikanska proisraeliska politiken att få en fortsättning lär det dröja innan Israel-Palestina konflikten når en lösning. Palestinierna kvävs långsamt bakom murar, uteblivna oljeleveranser och kollektiva bestraffningar. Israelernas rädsla för självmordsbombare förmörkar livet på den andra sidan. Det brådskar så här kan det inte fortsätta.

Ett annat problem som Obama förväntas lösa är Guantánamobasen. Guantánamobasen hyser förmodligen en och annan terrorist men också många helt oskyldigt utpekade. Bekännelser under tortyr och omänsklig behandling hör inte hemma på 2000-talet. Kommer federala domstolar att överta militärtribunalernas görande eller kommer basen att fortsätta som vanligt.  USA har i sin jakt på terrorister världen över skapat  ett rättsligt vakuum där terroristmisstänkta hålls i förvar utan att få sin sak prövad. I Irak sitter 18000   i amerikanskt förvar . De flesta är irakier . Hur länge ska oskyldiga sitta fängslade och när ska rättssäkerheten återerövras?
Idag fredag fälldes bomber över en liten by i Pakistan med 12 dödsoffer som följd varav  5 anses  tillhöra al-Qaida. Obama har i en intervju sagt att om amerikanska värden hotas i Pakistan kan han tänka sig att sätta in militära operationer i Pakistan.  Att hitta bin Ladin har fortfarande högsta prioritet för den amerikanska underrättelsetjänsten.  

Kommer Obama att följa Bush på den inslagna vägen i kriget mot terrorism eller hittar Obama andra lösningar? Bomber mot misstänkta al-Qaida -fästen och fängelse utan rättslig prövning är det verkligen rätt väg att bekämpa terrorism?  Risken är uppenbar att detta istället väcker  nytt hat mot väst och föder nya terrorister. "The Dark Side" av Jane Mayer  visar vilka mörka makter som agerat och hur, när tortyr använts i terrorns namn i Bush`s krig mot terrorism.

Idag pekar mycket på att Hillary Clinton kommer att bli Obamas utrikesminister. En utnämning om den genomförs kan den innebära en kursändring i amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik? Obama är inte Bush men trots allt en representant för den amerikanska imperialismen.

Intressant.se
Andra om: , , , , , , , , ,,

Vissa får miljoner andra får gå ut i arbetslöshet.

Lagom till jul kan upp emot 30 000 få en dyster julklapp av alliansen. Så många beräknas mista sin sjukersättning när de nya reglerna om sjukskrivning som infördes 1 juli slår igenom med full kraft.. Efter ett halvårs sjukskrivning och tänkt rehabilitering ska den sjukskrivne prövas mot alla jobb som finns på arbetsmarknaden. Finns sådant mister personen ersättningen även om jobbet inte är ledigt. Den som bedöms vara för sjuk för att kunna arbeta får behålla sin sjukpenning, men som mest i ett år.
 Sänkt a-kassa, skattesänkningar för de som jobbar och förändrad sjukförsäkring går under begreppet "jobblinjen". Det ska löna sig att jobba. I en tid då arbetslösheten exploderar på grund av en finanskris som bygger på spekulationer i eviga värdestegringar är det inte lätt för en utförsäkrad tidigare sjukskriven att konkurrera med fullt friska personer. Jobblinjen är ett otäckt sätt att dölja att man privatiserar strukturarbetslöshet och skuldbelägger sjuka. 
 Det är den nakna sanningen i alliansens Sverige 2008. Jobblinjens dolda agenda är att få fler arbetssökande inte att få fler i arbete.  Hur kommer löneutvecklingen att bli i det läget? Några får bonusar, fallskärmsavtal och pensionsförsäkringar för miljoner.  Nordeas fd chef fick åtskilliga miljoner i pensionsförsäkring för ett och ett halvt års arbete. Andra får gå ut i arbetslöshet efter ett helt livs arbete. Bankerna får miljardstöd men de arbetslösa och sjuka får klara sig med sänkt ersättning eller ingenting alls. 
  
Bloggat: Jinge

AB AB1 AB2, TV4.se , DN ,DN1.  Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om  , ,, , , , ,

UNDER STRECKET___________________________________
Svensson om Vilka bloggar läser Rothstein?


Massvarsel möttes av debatt utan innehåll.

Massvarsel på Volvo, närmare 10 000 personer får lämna de olika bolagen.
Hårdast drabbat är Göteborgsregionen. I Finanskrisens spår ökar arbetslösheten oroväckande snabbt. Under oktober fick 20 000 personer, 17 000 fler än i fjol,  besked om att de mister jobbet.
Vad gör alliansen?
Ger statliga lån till banker och finansinstitut och håller ett skandalomsusat bolag som Carnegie under armarna genom att skjuta till 5 miljarder kronor för att sedan ta över bolaget som sedan ska säljas vidare.
Varför sätts inte extra insatser in för att stödja de som i slutändan drabbas hårdast av finanskrisen, alla de som skickas ut i arbetslöshet
75% av de som nu är arbetslösa ligger över det ersättningstak som nu gäller. 80% av lönen upp till en månadsinkomst på 18700 är den högsta ersättningen som man kan få från a-kassan. Det blir 650kronor per dag eller 11 000 i månaden efter skatt. Hur ska man klara en familj på den summan? Socialdemokraterna vill höja taket för ersättningen medan alliansregeringen vill behålla nuvarande nivå. En nivå som legat still sedan 2002.

På grund av den senaste tidens varselvåg hölls idag onsdag en extrainsatt riksdagsdebatt.
Den debatten resulterade i många ord men mycket liten eller ingen verkstad. Regeringen gav inga nya löften förutom fler arbetsförmedlare och utbildningsplatser. De fortsätter att driva arbetslinjen som blivit ett förtäckt ord för att Du har dig själv att skylla om du går utan jobb eller det ska göra ont att vara arbetslös. Regeringen privatiserar med andra ord ett strukturproblem som orsakats av finanskrisen. Oppositionen pekar på höjda a-kasseavgifter och låg ersättning och menar att alliansen "pajat" a-kassan. .
Krisen är ett faktum.
Nu krävs nytänkande och handling.
-"Marknaden och därmed kapitalismen går på kryckor och det är endast den offentligt finansierade vården som kan hjälpa. Vad får det för effekter på den fortsatta politiska debatten?" (SVD)
Det måste få effekter!  Nu är det bråttom.

Intressant?
Bloggat: Monica Green, Jinge, Kildén & Åsman, Röda Malmö, Svensson , Arvid Falk , Claeskrantz.se
Läs även andra bloggares åsikter om , ,, , , , , , ,


IPRED-lagen ur fas med kommunikationssamhället.

IPRED-lagen (Intellectual Property Rights Enforcement Directive) ger film- och musikindustrin möjlighet att begära fram information från internetleverantörer om vem som innehaft ett visst IP-nummer som använts vid fildelning av upphovsrättsskyddat material. Hur tänker de som vill driva igenom en sådan lag? Det är ju näst intill omöjligt att döma en person för brott mot upphovsrätten med hjälp av IP-nummer. Flera olika personer kan använda samma lösenord samtidigt som marknaden erbjuder olika sätt att dölja IP-nummer.
Jag har aldrig ägnat mig åt fildelning och vänder mig inte mot upphovsrätten. Vad som oroar mig är att lagen privatiserar polisiära uppgifter och brandskattar en hel ungdomsgeneration.
Är det i första hand meningen att lagen ska vara en pedagogisk lag? Det blir i så fall ett gigantiskt pedagogiskt problem att få en generation att lyssna på en lag som står så starkt i kontrast till deras rättsmedvetande som IPRED-lagen gör.
Att försöka skuldbelägga en hel ungdomsgeneration som vuxit upp med it är dömt att misslyckas. IPRED-lagen bygger på en värdering som förändrats i de flesta människors medvetanden. Proportionaliteten mellan brottet och straffet har förändrats. Liknande lagstiftning har i andra länder gett upphov till missbruk och rättsosäkerhet.
Naturligtvis måste artister och konstnärer kunna leva på sitt artisteri eller konstnärsskap. Frågan är om upphovsrättslagen överensstämmer med det moderna kommunikationssamhället? Flera grupper har gått före och visar att om tillgängligheten ökar ökar också intäkterna. Bra exempel på detta är AC/DC och Radiohead .
Alliansen vill slippa FRA-repris, men då måste de nog prestera mer än så här i synnerhet när media har börjat guida sina läsare till bloggar som protesterar mot IPRED.

Bloggat: Anna Troberg , MinaModerataKarameller, Opassande , ProjektPåRiktigt , Christian Engström, Sidvind
Media: AB1 2, 3 ,SVD1 2 3 4 5 , intressant.se
Läs vad andra skriver om: , , ,, , ,
, , , , ,

Bubblan sprack och staten träder in.


 Alliansen räddar sin samarbetspartner. Regerinegn  använde Carnegie som råd­givare vid utförsäljningar av statliga bolag 2007. Carnegie som är en investmentbank handlar också med aktier. 
2007 visade det sig att några av de anställda genom   falska beräkningar av värdet på optioner lyckades   blåsa upp vinstresultatet långt över det verkliga. Syftet var att säkra egna bonusar då bankens vinstresultat gav hägre bonus till de anställda. Finansinspektionen har tidigare haft ögonen på Carnegies affärer. Under finanskrisen sprack bubblan och banken mottog ett statligt lån på 5 miljarder kronor för att rädda skutan. Riksbankschefen menade då att banken var solvent något som visade sig vara en klar felbedömning. En osund företagskultur med riskfyllda spekulationsaffärer sänkte till slut banken.

Svensson anser att det statliga övertagandet är en fortsättning på den osunda företagskultur som sedsan länge kännetecknat Carnegie. Svenska Dagbladet undrar om det finns fler lik i garderoben och syftar på andra banker som som skakats hårt under finanskrisen.

Röda Malmö oroar sig för att staten snart säljer ut Carnegie och att spekulationsaffärerna då fortsätter. Enligt Svenska Dagbladet är  Nordea och HQ Bank bland de hetaste spekulanterna när Riksgälden nu ska sälja kraschade Carnegie 
Aktieskolan menar
-"att det  är exceptionella tider vi upplever med en högerregering som förstatligar en bank . som är den främsta representanten   för bonus-program och markandskrafter."

Intressant.se
Media: SVD1, SVD2, SVD4, SVD5, SVD6, SVD7, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5,DN6, SDS1,  
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
 

Lögner om FRA-lagen och dess kritiker

Metro har satt på sig skygglapparna när de påstår att FRA-kritikerna är liberala 30-åriga män. Urban Cat undrar om journalisten på metro är dum. Nej det tror jag inte. Journalisten  vet mycket väl vad han gör när Metro försöker dölja att FRA-kritikerna kom från olika politiska grupperingar. Kommunister, socialister, liberala alla förenades vi i kritiken mot FRA.  Politisk hemvist, kön eller ålder spelade ingen roll. Med sin lögn vill Metro förminska kritiken och dessutom ge liberaler kredit för bloggbävningen mot FRA. Vem tror Metro att de lurar?

Värre är att regeringen lurade skjortan av sina egna kritiker när tilläggspunkterna till FRA-lagen utlovades. Lagen införs redan den 1 januari 2009 utan att punkterna finns vare sig nedskrivna eller antagna. 
Ingvar Åkesson, chef för FRA,  avslöjar att den nämnd som skulle pröva viken spaning som kan tillåtas kan sättas in först efter spaning om det är fara å färde men han nämner inget om vem som ska avgöra vad som är fara och vem som ska granska nämnden.  
Slutsatsen är  att FRA ska ägna sig åt massavlyssning och att tilläggspunkterna som skulle stärka den personliga integriteten och rättssäkerheten var ett spel för galleriet. 

Med 74 inlägg  om FRA-lagen ansöker jag om medlemsskap i denna   herrklubb  sammanställd av R Falkvinge:
Bland män som 30-årige Emma30-årige Anna30-åriga Mary Jensen, 30-årige Farmor Gun och män som 30-åriga Johanna SjödinUrban CatJohanna NylanderSanna Rayman, Maria FermHanna WageniusIda Gabrielsson, Frida MetsoAnna PetterssonCharlotte WibergIsobel Hadley-KamptzBirgitta AlvskogenDrottningen, Sofia MirjamsdotterLouisePSophia BlomqvistRose-Mari SödergrenMonikaAnna Vikström och Anna  och jag

Bloggat: Rick Falkvinge, Drottningssylt , Satmaran, WitchBitch och många, många fler
Intressant?
Media: SVT, SR,Metro, SVD , SVD1
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Ola Salo Superstar

Gästbloggare: Morgan Wilhelmsson

»Det är fullbordat.  Sedan böjde han ned huvudet och gav upp andan (Joh 19) Slutscenen i Jesus Christ Superstar är oerhört stark, Jesus d vs Ola Salo dör på korset. Fullbordat är en magnifik föreställning av Salo med ensemble.
Att gestalta berättelsen om smärta, svek, dödsångest och den oerhörda symbolik som ligger till grund för musikalen måste vara svårt. Den största svårigheten kanske ligger i att för de flesta idag är passionsberättelsen en bland många berättelser. Påsken uppfattas av de yngre som den mest sympatiska av alla helger, porten till sommar och semester.Uppvuxen i det Schartauanska Bohuslän på 1940-talet är påsken för mig delvis annorlunda. Minnet av tyngd och sorg som vilar över denna tid är stark, åtminstone till den tredje dagen. Därför var det med en stor nyfikenhet som jag åkte till Malmöoperan för att se JCS. Väl bekant med musiken och i viss mån tidigare uppsättningar. Och som man lyckades att förena allvaret i budskapet med artisteri och show! Två scener fångade mej starkast: Istället för att komma inridande på en åsnefåle kom Jesus stående i en kundvagn. Lysande! Den andra scenen var i Getsemane när Jesus ställer frågorna: Varför måste jag dö? O varför måste jag dö? Det är alltid trevligt att vara med när historia skrivs, i det här fallet scenkonst - historia. Främst tack vare Salos utstrålning och fina textöversättning."Och se vi gå upp till Malmöoperan" är mitt råd.


Media: AB , SDS, SVD, DN ,Intressant.se
Tidigare inlägg av annarkia om JCS:
 • Jesus Christ what a superstar!
 • Ola Superstar i rollen som Jesus
 • "JCS som kioskvältare"

 • Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

  Jesus Christ what a superstar!

   
  Ola Salo fångade in berättelsen om Jesus död som lovat . Det blev en riktig kioskvältare.  Superbra av en superstar och hela ensemblen, scenografin, ljussättning, sången,musiken och gestaltningen av världens mest kända  drama, passionsberätte,lsen är en fullträff. Och nej jag blev inte besviken på översättningen. Det är den som bär upp hela föreställningen.
  Vilken känsla när ensemblen och till slut  Ola Salo som Jesus Christ Superstar kommer  in på scenen efter  föreställningen och möts av en publik som stående ger sina ovationer.  Jublet och applåderna spräckte så när ljudvallen. En operapublik som står upp och för så mycket ljud var en passande avslutning på en superbra rockoperaföreställning.
  Jag ser med förväntan fram emot en djupare recension av min inbjudne gästbloggare  och Heksann , medresenärer till Malmö Opera i helgen.

  Tidigare inlägg: Ola superstar i rollen som Jesus (recensioner), "JCS som kioskvältare"
  Bloggat: Gästbloggare, Heksann
  Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

  Juryn visade sina rätta Jag.

  Juryns kroppsspråk visade  tydligt förtjusning när Lars fick beskedet om att det var han som fick lämna Idol. Uttalandena både före och efter gårdagens sändning talar sitt tydliga språk. Idoljuryn, en jury med prinsessor på ärten med passerat bäst före datum består av Jantar . De saknar tolerans för deltagarnas personliga integritet  och är överkänsliga för kritik. Oprofessionellt agerat av juryn.  Deras sätt att tokhylla samtliga deltagare med ett undantag stärker den slutsatsen.  
  Mediebilden av Lars är att han är person som går sin egen väg och vågar visa det. Det har uppenbarligen stört juryn,. Att rikta ett hot mot en av deltagarna inför sändning  är inte acceptabelt . Det ger helt felaktiga signaler till publiken som jag antar merendels är ungdomar.  Att våga gå sin egen väg och att våga sticka ut är egenskaper som borde bejakas inte bestraffas.  Idol trodde jag var ett program vars syfte var att ta fram den största talangen inte skapa mainstream, kväsa och förnedra deltagarna.

  Intressant.se
  Media: AB 
  Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

  Halal-TV har valt en farlig väg

  Halal-TV kan ha valt en farlig väg . Istället för att råda bot på fördomar mot muslimer i Sverige är risken stor att de förstärks och bidrar till den gängse mediebilden av muslimer i Sverige.
  Att visa upp extrema tolkningar av islam får många att tro att det är så alla muslimer är och tänker. Media har under lång tid genom sitt sätt att skildra islam och muslimer i Sverige bidragit till ökade fördomar och rasism. Mediebilden av muslimer i Sverige är skev och grovt generaliserande och framställer ofta:
  Pojkarna som unga , killar som begår brott, slåss och "skyddar"sina systrar. 
  Flickorna som offer, instängda och förtryckta. Slöjan den framhävs som symbol för just förtryck.
  Fäderna som  patriarker som vaktar på sina döttrar. 
  Verkligheten ser ju helt annorlunda ut.
  Att generalisera en grupp som tillhör en viss religion är första byggstenen  på den väg som snabbt kan skifta främlingsfientlighet till ren rasism.
   

  Bloggat: Svensson
  Intressant?

  Media: SVD1, Debatt 6/11
  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


  Borttappade betygskriterier

  Vad skulle snickaren säga om måttstocken försvann?
  Jan Björklund föreslår ett betygssystem med fem nivåer  plus ett sjätte för ej godkänt istället för dagens tre men anvisar endast betygskriterier för steg A, C och E. Är det meningen att de andra två betygsnivåerna ska uttolkas lokalt av oss lärare? Vem ska annars göra det? Kommunpolitikerna? Centralt utformade kriterier är ett måste och en nödvändig förutsättning för att trygga en likvärdig betygssättning och elevernas rättsssäkerhet. Betygens funktion som inträdesbiljett till högre studier äventyras om två av fem steg ska tolkas lokalt.
  Antalet betygssteg  är underordnat klara och tydliga betygskriterier.
  Gymnasielever välkomnar fler betygssteg då kunskapsskillnaderna på varje betygsnivå är för stora i dagens betygssystem och därför upplevs som orättvist. Jag håller med  men förväntar mig att betygskriterier utformas centralt för samtliga steg i betygsskalan.


   AB, DN, SvD, SDS ,Intressant.se
  Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

  Dagen efter

  Det amerikanska valet lockade fler väljare än på många år. 60%  av valmanskåren hittade till vallolkalerna. Ur ett demokratiskt perspektiv är 60%  en extremt låg siffra. Endast till EU-valen kan Europa visa upp ett så lågt valdeltagande.
  För att få delta i valet krävs en registrering. Partierna dyker upp som svampar ur jorden vid val och lägger sig i  ide  därefter. Lobbygrupperna agerar som påverkansgrupper istället för partierna.
  Systemet med majoritetsval i flermansvalkretsar gör att röster kan kännas bortkastade vilket syns tydligt i valresultatet. Obama fick 52 % av det totalt avgivna rösterna och  349 elektorsröster, McCain 46 % men bara 163 elektorsröster. Vinner man knappt i en valkrets kammar kandidaten hem rubbet av elektorsröster resterande röster slängs bildligt och bokstavligt i papperskorgen.
  Valkampanjen i sig är ett spektakel. Den handlar mer om person, slips och kroppsspråk än politiska sakfrågor. Inte så konstigt att intresset för politik falnar i ett system där möjligheten att påverka är liten.
  I årets val spelade Internet en avgörande betydelse. Obama använde skickligt bl a Youtube och Facebook för att nå de unga väljarna. Via Internet kan en person effektivt bedriva masskommunikation. Det har presidentvalet visat. Obamas kampanj var oerhört skickligt utförd vilket också avspeglades vid hans segertal i Grant Park. Ett tal som var en retorisk fullträff när han gång på gång nämnde  Changes are coming to America  och Yes we can och We shall overcome.  Budskapet om förändring ingav hopp och fångade och frälste många, framförallt unga hjärtan.
  Att Obama är den förste afrikansk-amerikanske presidenten i USA´s historia har en enorm betydelse. Det faktumet stärker den amerikanska drömmen om att man kan åstadkomma vad man själv vill. Det visar också på att rasfrågan spelat ut sin roll politiskt även om rasismen inte försvunnit.
   Viljan till förändring kommer att testas i den bistra verklighet som möter Obama den 20 januari.
  Finanskrisen har slagit hårt mot det amerikanska samhället, förtroendet internationellt har nått ett bottenläge och klimatfrågan pockar på en lösning.
  Obama är en hök i utrikespolitiska frågor. Visserligen vill han avsluta Irakkriget men istället satsa på Afghanistan. Han kan tänka sig att agera i Pakistan om amerikanska intressen hotas.   Guantánamoepoken blir förhoppningsvis ett kapitel som avslutas av Obama.
  Man kan hoppas på vissa sociala förändringar till det bättre i USA med bättre sjukvård och åtgärder för att minska arbetslöshet och stimulera ekonomin. Hur det hänger ihop med utlovade skattesänkningra är iofs en gåta.
  När det gäller miljön är Margot Wallström hoppfull . Hon tror på  ett samarbete i klimatfrågan och hoppas på överenskommelser  som minskar utsläppen och en diskussion om förnybara energikällor.
  Framtiden får utvisa om Changes are coming to America.


  Bloggat- Svensson, Steve Lando, Trotten,
  Media- SVD1, SVD2, SVD3, SVD4,
  DN1, DN2, DN3, SDS1, SDS2,
  AB1, AB2, AB3, AB4

  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

  Intressant.se
   

  Mörkerkikare i jakten på nätpirater.

  Ska Du se den nya Bondfilmen eller har Du redan gjort det.  Är Du medveten om att någon står där i mörkret och spanar på dig med hjälp av en mörkerkikare. Det har filmbolaget bestämt att man ska göra. 
  - Anledningen är att   folk som filmar med egen kamera eller mobil ska upptäckas.(JP)
  Nu visar det sig att så har man gjort i flera år på biograferna i Jönköping. Övervakad när Du tittar på film. Jo så är det.
  En liten röst i mitt bakhuvud undrar om det finns någon plats kvar där vi inte övervakas. 

  Bloggat- Daniel Brahneborgs blogg
  opassande om köpt lagstiftning, Christian Engström om FRA-ktiker som lurades , Farmorgun om sanningskommission, ProjektPåRiktigt om Tolgfors
  Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
  Intressant.se

   

  Congratulations US

  uppdaterad
  Obama vann en jordskredsseger. John McCain gratulerade i sitt tal Obama och sa till sina valarbetare att -"The failure is mine not yours." Ett historiskt valresultat, Obama den förste afrikansk-amerikanske presidenten i USA´s historia får många av oss att minnas Martin Luther Kings berömda tal "We  shall overcome".
  Valnatten kunde följas   via tv, tidningar och internet.    Bisonblogg livebloggade, synade  nätet och plockade upp intressanta saker .
  CNN Live TV gav oss möjlighet att följa valvakan  på ett annat sätt än tidigare med närgångna reportage och analyser.  Vilken känsla som förmedlades från alla de amerikaner som samlats i Grant Park när prognosen att Obama vinner presidentvalet förmedlades. Vilken mäktig scen när Obama med familj kom upp på scenen i Grant Park och publiken ropar -Yes we can. Obama nämner i sitt tal både Irakkriget, den djupa ekonomiska krisen , slaveriet och återkommer till att  -America can change  och avslutar med  -Yes we can and We shall overcome.


  Vilka förändringar som kommer får framtiden visa. 30% av amerikanerna lever på eller under  fattigdomsgränsen, den ekonomiska krisen har påverkat inte bara USA utan också en hel värld samtidigt som en fredslösningi  Irak verkat allt mer avlägsen.
  Ett historiskt resultat också då det ser ut som om både senaten och representanthuset får en förstärkt demokratisk majoritet.
   

  SVD
  12, 3   AB 1 2, 3,4   DN1, DN2, DN3, DN4
  Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
  Technorati Taggar: , , , , , ,
   

  Congratulations

  uppdaterad
  Obama vann en jordskredsseger. John McCain gratulerade i sitt tal Obama och sa till sina valarbetare att -"The failure is mine not yours. " Ett historiskt valresultat, Obama den förste afroamerikanske presidenten i USA´s historia får många av oss att minnas Martin Luther Kings berömda tal "We  shall overcome".
  Valnatten kunde följas   via tv, tidningar och internet.    Bisonblogg livebloggade, synade  nätet och plockade upp intressanta saker .
  CNN Live TV gav oss möjlighet att följa valvakan  på ett annat sätt än tidigare med närgångna reportage och analyser.  Vilken känsla som förmedlades från alla de amerikaner som samlats i Grant Park när prognosen att Obama vinner presidentvalet förmedlades. Vilken mäktig scen när Obama med familj kom upp på scenen i Grant Park och publiken ropar -Yes we can. Obama nämner i sitt tal både Irakkriget, den djupa ekonomiska krisen , slaveriet och återkommer till att -America can change  och avslutar med -Yes we can and We shall overcome.
  Vilka förändringar som kommer får framtiden visa. 30% av amerikanerna lever på eller under  fattigdomsgränsen, den ekonomiska krisen har påverkat inte bara USA utan också en hel värld samtidigt som en fredslösnin i Irak ter sig allt mer avlägsen.
  Ett historiskt resultat också då det ser ut som om både senaten och representanthuset får en demokratisk majoritet.
   
  Bloggat: Jinge, Progressiva USA,  Jonas Morian, LOKE,  

  SVD
  12, 3   AB 1 2, 3,4   DN1, DN2, DN3, DN4
  Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
  Technorati Taggar: , , , , , ,
  Intressant.se


  Alliansregeringen kör på med förbundna ögon

  Hur är det ställt med demokratin i Sverige?
   Det är i sanning en berättigad fråga.  Enligt Sveriges Radio kommer FRA-lagen att genomföras den 1 januari utan de av riksdagen beslutade tilläggen. De 15 punkter som fick kritikerna att ställa upp på lagen, de punkter som ska  stärka den enskildes rättssäkerhet,  de punkterna är inte färdigskrivna ännu. Ändå baxas lagen igenom. Försvarets radioanstalt får från den 1 januari 2009 rätt att signalspana i kabel och i luften och  kan därmed  spana på vanligt folks trådlösa kommunikation.  Skandal är rätta ordet. 
  Var allt bara ett spel gör galleriet eller lurar regeringen sina egna riksdagsgrupper?. Det här liknar "bananrepublik"!

   "Att den kritiserade FRA-lagen börjar gälla utan att den enskildes rättssäkerhet stärkts gör att Sverige bryter mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, säger Clarence Crafoord." (SR)

  Kommunicerar regeringspartierna inte med varandra kan man ju undra när man i DN kan läsa att (c) avser driva frågan om att göra "en översyn av FRAs agerande" med motiveringen att allmänhetens oro måste tas på allvar.

  Bloggat: Farmor Gun, Jinge, Klamberg, Mitt i Steget, Opassande,  Politruck, Satmaran, Widén,  Alliansfritt Sverige, Christian Engström
  Läs vad andra  skrivit   om , , , , , , och
   Intressant.se
  Media- SVD DN  SR)
   


  Ödesval för USA och världen?

  Bara några timmar kvar så vet USA och världen resultatet av det mest välbevakade valet någonsin. 40 miljarder kronor har lagts ned på kampanjerna. En ofantligt stor siffra. Kommer det svenska valet att påverkas av Obamas koncept där internet varit ett viktigt verktyg  framför allt för att  nå de unga väljarna.

  Allt annat än en seger för Obama vore en sensation med tanke på hur valvindarna blåst.  Nu är det amerikanska valet en osäker historia främst på grund av vaklprocedurerna med många val samtidigt och systemet med majoritetsval och inte minst att det brukar vara ett mycket lågt valdeltagande.
  Frågan är vad som händer om Obama inte vinner. Risken för uppplopp är uppenbar.

  Spelar det någon roll för världen vem som vinner valet? 
  En demokrat som Obama är att föredra. En person som förordar dialog istället för konfrontation med Iran litar jag mer på. Men vad sjutton! Vad var det han sa om Pakistan och terrorister? - Att han mycket väl kan tänka sig att attackera inne i Pakistan om regeringen i Pakistan inte gör sitt. Ja se där, samma gamla storebrorsmanér som vanligt. Amerika gör vad amerika anser rätt. Går emot internationell rätt och intervenerar i annat land om man anser att det gynnar amerikanska intressen.
  Men ändå, en nyliberal och tillika neokonservativ person som McCain är Bushadministrationens förlängda arm. Vad den politiken ställt till med är allmänt känt.
  Idag håller jag tummarna för Obama både för amerikanernas skull och världen.

  Bloggat- Jinge , Svensson  , Ett hjärta rött, Kildén & Åsman,

  DN 1 2 3 SVD 1 3 AB 1 2 3
  Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
  Intressant.se

  Oetiskt av Rosa Bandet


  Rosa bandet har fått många att lätta på börsen och har hittils samlat in 170 miljoner årets resultat oräknat.
  Svenska Dagbladets granskning visar att långt ifrån alla pengar går till bröstcancerforskning. 30 procent har använts för det ändamål insamlingen är avsedd för.  Mer än en fjärdedel har gått till insamlings- och administrationskostnader.
  Är det rimligt att en insamling ska ha så höga kostnader som 44 miljoner av 170 miljoner?

  Att profitera på en sjukdom som väcker så mycket känslor är klart oetisk. 
  Som en av dom som drabbats  och besegrat  sjukdomen,känner jag i dag både sorg och  ilska. Sorg över att cancerforskningen blir lidande och ilska över hur kampanjmedlen använts.

  Det verkar rimligt   men varför inte redovisa vad pengarna använts till? Av de 170 insamlade miljonerna har endast 54 miljoner använts till ren bröstcancerforskning . Bedriver  Rosa bandet falsk marknadsföring? Rosabandet kampanjen använder ett  90-konto och då måste minst 75% procent av de insamlade medlen gå till det de avsetts för.
   
   Rosa bandet förknippas med bröstcancer och marknadsförs som forskning mot bröstcancer. Cancerformen är så vanlig att de flesta känner eller vet någon som drabbats. Det gör många av oss benägna att stödja insamlingen. Ska vi känna oss lurade nu? 
   
  För att inte helt tappa trovärdigheten är det upp till bevis för cancerfonden att redovisa vart pengarna gått.  För att undvika att Rosa bandet blir en symbol för insamlingsfusk är det av största vikt att insamlingen granskas.

  Uppdaterad 081104
  Kommentar från Ulrika Svensson Projektledare Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj 
  -"Mellan åren 2003-2007 gick 74 procent till ändamålet; bröstcancerforskning, grundforskning samt informations- och kunskapsspridning om bröstcancer. 2007 gick 81 procent till kampanjens ändamål vilket är ett bevis för att insamlings- och administrationskostnaderna sänks ju längre kampanjen pågår. Cancerfonden som helhet har en insamlings- och administrationskostnad på 17 procent, och det är Cancerfonden som organisation som innehar ett plusgirokonto. "( hela svaret se kommentarer)

  Aftonbladet . 
    Andra om: , , , , , , ,
   

  En sann historia

  uppdaterad 081104
  Borgerligt styrda kommuner säger nej till  friskolor som inte kompletterar de kommunala gymnasierna .
  Jag får bara hoppas på att den borgerliga majoriteten i min egen kommun gör detsamma.  Enligt uppgift har en nyetablerad friskola som stod sig slätt i komkurrensen mot de kommunala gått ut och lovat de elever som flyttar över  högre betyg. Friskolan fick endast ett fåtal ansökningar men startade ändå. Tänk dig att få gå i en liten grupp med hög lärartäthet och bli utlovad högre betyg.  Hur ska de kommunala gymnasierna som samtidigt  ställts inför tuffa sparbeting klara den konkurrensen?

   Visst är det bra med valfrihet men om de kommunala skolorna dräneras på resurser och samtidigt har ansvar för att ge alla elever en plats uppstår problem. Något som ställs på sin spets om en friskola läggs ned.
  Utsätter man sedan kommunala skolan för sparbeting samtidigt som man frikostigt säger ja till alla ansökningar om att starta friskola blir läget bekymmersamt.
  Att flera kommuner säger nej till friskolor har förmodligen ett samband med skolverkets rapport om väntad nedläggningsvåg av friskolor.

  Bloggat- LasseB
  Dagens Nyheter 1 ,Dagen, AftonbladetSVD, intressant.se
  Läs även andra bloggares åsikter om , ,

  Att profitera på en sjukdom som väcker så mycket känslor är klart oetisk


  Rosa bandet har fått många att lätta på börsen och har hittils samlat in 170 miljoner årets resultat oräknat.
  Svenska Dagbladets granskning visar att långt ifrån alla pengar går till bröstcancerforskning. 30 procent har använts för det ändamål insamlingen är avsedd för.  Mer än en fjärdedel har gått till insamlings- och administrationskostnader.
  Är det rimligt att en insamling ska ha så höga kostnader som 44 miljoner av 170 miljoner?

  Att profitera på en sjukdom som väcker så mycket känslor är klart oetisk. 
  Som en av dom som drabbats  och besegrat  sjukdomen,känner jag i dag både sorg och  ilska. Sorg över att cancerforskningen blir lidande och ilska över hur kampanjmedlen använts.

  -"Det är klart missvisande att antyda att allt går till bröstcancerforskningen när det bara handlar om en tredjedel av pengarna, säger Ingrid Kössler, ordförande i BRO".

  -"Cancerfondens förklaring är att Rosa Bandet-pengarna inte bara ska gå till "ren" bröstcancerforskning men också till "grundforskning som är nödvändig för cancerspecifik forskning" och information för att öka medvetenheten om bröstcancer. Fram till och med 2007 har till exempel 79 miljoner satsats på information och kampanjarbete mot 54 miljoner på ren bröstcancerforskning".(SVD)
  Det verkar rimligt   men varför inte redovisa vad pengarna använts till? Av de 170 insamlade miljonerna har endast 54 miljoner använts till ren bröstcancerforskning . Bedriver  Rosa bandet falsk marknadsföring? Rosabandet kampanjen använder ett  90-konto och då måste minst 75% procent av de insamlade medlen gå till det de avsetts för, ren bröstcancerforskning.

   Rosa bandet förknippas med bröstcancer och marknadsförs som forskning mot bröstcancer. Cancerformen är så vanlig att de flesta känner eller vet någon som drabbats. Det gör många av oss benägna att stödja insamlingen. Ska vi känna oss lurade nu? 
   
  För att inte helt tappa trovärdigheten är det upp till bevis för cancerfonden att redovisa vart pengarna gått.  För att undvika att Rosa bandet blir en symbol för insamlingsfusk är det av största vikt att insamlingen granskas.

  Aftonbladet .SVD
    Andra om: , , , , , , ,
  Läs på intressant.se

  Pelés autograf i soptunnan

  Pelé förmodligen den bäste fotbollsspelare någonsin kommer att delta i fotbollsgalan som prisutdelare. Tänk att få ta emot pris från en sådan berömd hand. Jag har ett starkt personligt minne av Pelé från min barndom då det brasilianska landslaget spelade på Rimnersvallen. Jo minsann jag fick en autograf och fick hälsa i hand på Pelé som då var 18 år. Inte begrep jag att han var en så stor fotbollsspelare när jag städade bort  autograf en en gång för många år sedan. Undrar vad den autografen skulle vara värd idag?
  Jag får väl kompensera mig och snällt be om Skördis och Fägers autografer istället. Jodå, Jönköping Södra leder just nu mot Öster på Stadsparksvallen med 3-0.

  Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

  Kvinnoföraktets sista länk

  13-åring stenad till döds efter att ha anmält gruppvåldtäkt i Somalia. Nu måste det internationella samfundet agera anser Amnesty International och Somaliskt Forum. Det är viktigt att FN, EU men även att svenska politiker höjer sin röst och starkt markerar sitt avståndstagande mot en så bestialisk handling. En handling i en lång kedja av kvinnoförakt.
  Gör något och agera nu!


  Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

  Vinterlandskapet gör slut på höstlovet

  En veckas ledighet är över. Varning klass 1 med snö och halka fick oss att stanna kvar på kusten. Rullgardinerna åkte upp med en smäll i morse. Hur är vädret var den stora frågan. Hur blir väglaget. Vi ska ju åka bil på sommardäck  idag.  2 grader kallt och ett landskap i vinterskrud och bilen inklädd i rimfrost fanns utanför fönstret.


  Molnfritt, solen tittar fram och termometern visar på plus 4 . Nu väntar 3-4 timmars bilresa.  Varje år samma misstag, sommardäck med gummi som blir stenhårt när vägen blir kall. Väderkartan i Aftonbladet visar stora solar. Får hoppas att gårdagens regn torkat upp och att solen värmer vägen

  . Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
  _________________________________________________________________________

  UNDER STRECKET Heksann skriver om November och...

  Debatten har hamnat i sandlådan.

  Den politiska debatten har hamnat i sandlådan.  Så tolkar jag Katrine Kielos krönika  i Fokus "Stoppa Bokbålet".
  Medias rubriker och artiklar har reducerats till personfrågor istället för att handla om sakfrågor. Aftonbladets rubrik är "Väljarraset är mitt fel".  Mona Sahlin tar på sig skulden och media är inte sena att peka ut henne som personlig ansvarig för partiets tillbakagång. Istället för att diskutera sakfrågor fokuseras på personfrågor. Hur vill  det socialdemokratiska partiet möta varselvågen som enligt KI ställer 100 000 utanför arbetsmarknaden? Vilken  strategi har alliansen? Det  är frågor som saknar belysning.
  Rubrikerna är vilseledande  och pekar på faktiskt ras och minskat väljarstöd men missar det faktum att oppositionen ligger 12% över alliansens siffror.
  Finansministern mästrar bankerna och uppmanar bankkunderna att kolla sina boräntor. Ett populistiskt uttalande som får jätterubriker. Granska istället alliansens åtgärdspaket inför recessionen och befarad depression. 
  Finanskrisens efterskalv oroar och kommer att påverka de flesta av oss. Ställ partierna mot väggen, analysera och jämför och lyft den politiska debatten från sandlådan.
   
  Media - DN 1  2. AB Väljarraset är mitt fel AB Finansministern , intressant.se
  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

  Ola Superstar i rollen som Jesus

  Nog har det varit lite pirrigt inför premiären på Jesus Christ Superstar med Ola Salo, The Ark´s frontman i rollen som Jesus. 60 000 biljetter sålda i ett nafs och resten bokade lämnade många utan biljett. Redan när jag hörde intevjun med Ola Salo i TV4 där han talade om  Jesus Christ Superstar, med Judas som den intellektuelle kritikern, Jesus som den altruistiske rebellen och Golgata som kioskvältare,  anade jag att JCS skulle bli en rysare och reta gallfeber på somliga.

  SVT visar två inslag från premiären av JCS. 

  -"Jesus, vilken superstar"ropar rubriken i Aftonbladet.
  Magnifikt och storartat anser Sydsvenskan och menar att "Ola Salos fina sångtexter adderar extra humor till originalet,"
  Smålandsposten "Ola Salo i skuggan av Judas" hyllar föreställningen men hakar upp sig på ord som coolt och kult i översättningen.
  Svenska Dagbladets recensent gillar vare sig översättningen eller Ola Salo som Jesus.
   - "Rock-Jesus frälser inte" är rubriken. 
  Dagens Nyheter talar om braksucce ,"Helt lysande, Ola Salo", och hyllar översättningen.
   -"Även den nya översättningen har Salo lyckats med på sitt eget skamlösa sätt. Medryckande och nästan fånigt direkt som i en schlager" (DN)
  Göteborgsposten  hyllar Ola Salo med rubriken "Ola Salo strålande som Jesus" och gillar översättningen s humoristiska grundton.

  Blandade recensioner med andra ord. Ola som Jesus i JCS är en komplicerad historia, en mångfasseterad huvudrollsinnehavare och en dubbelbottnad rockopera väcker som väntat många och olika känslor.

  Nilla  konstaterar  efter premiären
  - "Succe!"  :
  "Vårat råd till er alla innan ni tar er till Malmöoperan för att se föreställningen är att lyssna in er på JCS, få ett grepp om musiken och hur och när de olika låtarna framförs. Sätt er sedan ner och läs vad Jesus Christ Superstar handlar om och förstå vad passionsberättelsen är och att det blir starka och gripande scener. För det är bara att inse att många The Ark kommer att ta sig dit för Olas skull och många kommer att få svårt att se en blodig Ola, För när man väl är där, så dras man verkligen med i föreställningen och allt känns väldigt äkta. Eller som en tjej sa: (medans tårarna rann ner för hennes kinder)  "-Jag ville bara springa upp på scenen ta tag i Ola och ta honom därifrån." ( citat ur Nillas blogg)

  Om en vecka är det min tur att att få njuta av JCS och ett är säkert inte kommer jag att reta mig på översättningen. 
  Vilken upplevelse det blev! Jesus Christ what a superstar! Gästblogare om JCS

  Läs även andra bloggares åsikter om , ,
  Intressamt.se

  RSS 2.0