Oönskade "gäster" på marknaden.

                                                                
Idag var det folkvimlet och marknaden som gällde. Apelsinkaka med vit choklad, cappuccino, fruktdrink , DN  och  glada cafégäster fick oss att sitta ned länge på Wayne´s cafe mitt i solgasset.

Plötsligt händer något oväntat. Ett tjugotal män och en kvinna i 25-30-års åldern dyker upp ur intet och marscherar förbi helt kädda i svart med en flagga i spetsen. Flaggan med nordiska runan avslöjar gruppens ideologiska hemvist. Nazister på marknaden  fick många av oss att sätta kaffet i halsen. Det var nära att några av oss upprepade vad kvinnan i Växjö gjorde för ett antal år sedan. Den klassiska bilden med kvinnan som dänger sin handväska i ryggen på en demonstrerande nazist blixtrade förbi i mitt huvud när jag såg  marscherande nazister bara några meter från mitt bord. Men så gör man ju inte ajaj låt bli ringde det i huvudet och jag satt still kramande väskan hårt i handen. 
Händelsen gav upphov till ett långt och givande samtal med gästerna vid borden  bredvid.   Vi hade alla reagera på samma sätt  och behövde en stunds debriefing.

Värmebölja och Marknad  Vi tog en välbehövlig relax efter en stressig  arbetsvecka och valde fika på stranden och svalkan från Vättern framför Jönköpings Marknad.

   Perfekt väder för marknadsyra  lockade tusentals och åter tusentals människor  att trängas bland marknadsstånd och  "karuseller" på stans gator och caféer. 

 

The Ark på Roskilde 2007 i P3 live.


P3 spelade in The Ark`s konsert i Roskilde förra året. Programmet sändes första gången i december 2007 . Igår gavs en repris och Du hittar konserten  här:
The Ark på Roskilde i P3 Live-
 http://www.sr.se/webbradio/?Type=broadcast&Id=1181203&isBlock=1
"So listen to me Roskilde....One day i`ll be the father of a son..."
"The peole of Roskilde ....need  a ark..."
Lyssna och minns arkarnas fantastiska konsertturné förra året.
Tack för tipset Nilla!

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Demokratiskt underskott

Det demokratiska underskottet breder ut sig på olika arenor.

På den internationella arenan är Stockholm och Irakkonferensen i fokus  idag
I Stockholm diskuteras Iraks situation och framtid utan att  viktiga grupper tillåts närvara. Saknas gör det civila samhället . Det Irakiska kvinnonätverket, IWN, en paraplyorganisation för över 80 kvinnoorganisationer får inte tillträde till konferenslokalen trots kvinnornas allt svårare situation i Irak.  Inbjudna är 600 delegater varav ett 30-tal på ministernivå. Investeringar i Irak för att bygga upp infrastruktur och utveckla oljehanteringen är en viktig fråga på dagordningen. Är detta en täckmantel för en ny huggsexa där framtida profiter ska intecknas av storbolagen i väst? Är det ett sätt att göra fler delaktiga i det kostsamma efterverkningarna av kriget i Irak . Att vinna ett krig är inget problem för en  supermakt som USA. Att säkra freden är betydligt svårare det kräver folkets förtroende.  Folkets olika representanter deltar inte på konferensen.

På den nationella arenan har vårdförbundet efter sex veckors strejk kommit överens med arbetsgivarorganisationen. 
Sex veckors strejk för vad undrar många medlemmar? 0,5 % mer än ett dåligt utgångsbud resulterade i besvikna reaktioner och hot om avhopp och ett försvagat vårdförbund. Ett resultat som försvagar medlemmarnas situation och urholkar demokratin. 
 
DN
GP
 
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Riviera mitt i stan

Utflyktsmål i helgen.Solstol, parasoll, ipoden laddad och bara njuta av årets första "bölja".

Nu slipper jag mäta mitt blodsocker.

Samtal nr 1 i går kl 9:00
Efter många minuters väntan i kö till Landstingets kundcentral kopplas jag fram:
Jaaaa ditt kundnummer .
Jag har inget kundnummer.
Nähä ditt personummer då ..
Jag uppger mitt personummer
Efter en stunds tystnad. Hon söker på mitt personummer:Det är inget kundnummer
Nej det var mitt personnummer
Jag kollar igen, NEEEJ detta är inget kundnummer kan du ge mig ditt personnummer.
Lämnar det numret en gång till.
Nehej du finns inte i vårt register.
Undrar för mig själv varför jag försvunnit ur deras register och frågar hur jag då ska göra
Kontakta din vårdcentral


Samtal nr 2 i går kl 9:45
Ringer Hälsan och det är kö igen . 
Så äntligen kopplas jag fram klockan är 10:00
Jag uppger mitt ärende och får som svar:
"Du är inte den första som ringer om detta idag".
Jag får besked att dssk ska ringa upp mig under em. Så bra tänker jag nu ordnar det sig
Samtalet kommer men inte från dssk utan jag får höra att  hon har gått  hem. Kl är 16:00 . Jag ska istället ringa nästa dag (alltså idag) före kl 8:30.
Jag har fortfarande inte fått tag på dssk, klockan är 10:37 och jag finns fortfarande inte registrerad hos Landstingets kundcentral.

Det var enklare förr då hade jag slunkit in på apoteket . Leverans vid dörren av Landstinget. Jo jag tackar jag!
Nu slipper jag i alla fall mäta mitt blodsocker! Ska passa på och äta en stor glass med socker i.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Sofiakyrkan avspärrad p g av mygginvasion?

Dramatik vid Sofiakyrkan. Brandbilar, "rökutveckling" och avspärrningar. Vad orsakade utryckningen? En mygg- eller knottsvärm enligt Smålandsnytt.
 
Jnytt.se

Utsikt på väg till jobbet.

 En vandring längs strandpromenaden på väg till jobbet en solig dag som idag  blev  rena terapin.
 Det var  så sagolikt vackert att jag lät mig slukas av  vyerna  och förflyttades till en annan tids - och medvetandezon .
 Jag glömde både tid och rum och studsade försenad och yrvaken in i korridoren på skolan. 

På väg hem tar jag samma strandpromenad och lockas av restaurangerna på piren.  Middag på 8 Glas i solen  med skvalpande vatten  bredvid är svårt att motstå.


Utsikt mitt i stadens brus

Alla ljud från stadens brus stör efter landets tystnad.
Utsikten får ljuden att tystna.   


Eurovisionsschlagern och politik.

Är ESC en tävling för att få fram en vinnande schlager eller ett sätt att sätta nationen på kartan?
Visserligen är politiska kommentarer under ESC förbjudna men det hindrar inte att schlagern kan tjäna politiska syften.
Serber måste visa pass för att resa i Europa. Igår åtnjöt de passfrihet och hade tillträde till miljontals europeers hem.Vilken betydelse har det inför ett eventuellt EU-inträde? Att visa både serber och övriga att "vi" tillhör Europa?
 För ett decennium sedan bombade NATO Serbien i syfte att förhindra fortsatt etnisk rensning på Balkan i Kosovo. I år har flera länder bland andra Sverige aviserat att de avser att erkänna Kosovo som självständig stat vilket väcker anstöt hos många serber. Kosovo serbernas vagga ska tillhöra Serbien är mottot.
I går viftade ungdomar på Belgrads gator med serbiska flaggor när Albanien fick en 12-poängare och kroater la sin röst på det serbiska bidraget. Förbrödrar schlagern är mycket vunnet.  Då har ESC en viktig funktion att fylla. Samtidigt ligger chauvinismen på lur vid omröstningen då öst tenderar att rösta på öst och väst på väst. Går ryktet om transvestit, bisexuell eller homosexuell är du chanslös i ett manschauvinistiskt och homofobt  östeuropa såvida du inte representerar öst.  
 Vilken satsning Ryssland gjorde med tre världsartister på samma scen, en satsning som gick hem. En vinst som åter sätter Ryssland på kartan som stormakt denna gång som schlagerstormakt och som vad mer?
Perelli som Sveriges representant på 18:de plats, sjua från slutet var det en rättvis placering? Eller en placering som signalerar att paljetter, plast och höga klackar är ute och att det genuina och äkta är inne?  Musikaliskt hade Perelli förjänat en högre placering. Och visst vann rätt låt!?

Till sist en undran, var ligger  egentligen Europa och är det viktigt? Är den frågan möjligen ännu ett tecken på chauvinism?

DN, AB, SvD
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Morgon med utsikt.

Vaknade till fågelkvittret med Tyra spinnande i sängen.
Mitt i skogen med havet bakom trädtopparna har vi vår fristad långt från stadens brus.

Hela skogen framför huset har skogsbolaget tagit hand om. Det känns lite vemodigt med tanke på att farfar, som alla skolbarn i Kville ,en gång i tiden fick plantera granskog. Då fanns nästan inga träd efter danskarnas jakt på ekar och annat virke enligt berättelser som förts vidare av äldre generationer. Som stadsbarn har jag svårt att förlika mig med att även skogen blir gammal och måste föryngras.
Ni som brukar besöka oss här på Kallstorp kommer inte att känna igen er. Det finns inte ett träd efter vägen upp och nästan tomt framför huset. Faunan har förändrats och huset ligger i sol hela dagen. Utsikten är fantastisk från altanen  även på kvällen med solnedgången i nordväst. 
 


Natt på landet.

Himlen över kusten lyser upp nattens mörker. 
 
Både T och M sover endast "nattugglan" är vaken.


Är "elitklasser" kontroversiella?

Björklund vill införa elitklasser på gymnasiet. Klasser där särskilt begåvade elever kan välja att gå. Uttagningen ska ske genom tester. Vad är det som gör detta så kontroversiellt?
Idag finns idrotts-, musik. och dansklasser där intagningen baseras på elevintervjueroch prov.
Varför då inte matematik-, biologi -, samhällskunskaps- eller språkklasser? Är det ordvalet "elit" och "begåvade" som avskräcker? Är det rädslan för att de "teoretiskt begåvade" ska isoleras eller möjligen få fler förmåner än alla andra? Leder förslaget till ökad segregering? Hur förslaget  genomförs är troligen en avgörande faktor och inte förekomsten av elitklasser i sig.
Redan idag finns profilskolor och program som inte är jämförbara. Ungdomar är inte stöpta i samma form. De har olika intressen och olika fallenhet. De elever som av olika orsaker inte hänger med har rätt till stöd. Det finns handlingsprogram och en speciell stödorganisation för att fånga upp och hjälpa dem.  Det är en självklarhet att skolan avsätter resurser för det ändamålet.
De elever som behöver kortare tid för att ta sig igenom en kurs behöver inte också de  skolans stöd? Det är fel  att säga att de eleverna alltid klarar sig. Då sviker skolan.
En skola för alla måste satsa på alla elevgrupper. Alla behöver stimulans och utmaningar utifrån sin egen nivå annars försvinner motivationen för studier. De så kallade elitklasserna är ingen kontroversiell utan en eftersatt fråga.


DN, SvD
Läs även andra bloggares åsikter om ,

80- OCH 90-TALISTER

80- och 90-talister är en generation som sägs vara cyniska, ifrågasättande, världsvana och självförverkligande.  80-talisterna  är både individualister och kollektivister medan 90-talisterna anses ha svårt för kollektivet  De sista 80-talisterna lämnar nu gymnasieskolan och skolan fylls  av 90-talister. En generation individualister som   ibland uppför sig som kravmaskiner precis som de sista 80-talisterna gör. Totalt oförstående för att de själva har ansvar att bidra sitter de som fågelungar med gapande munnar väntande på maten. 
Hur når man fram till den gruppen? Vad berör och upprör?  Hur får vi den gruppen att ta ansvar och inse att det finns andra än JAG?  
Ett är säkert och det är att alla vare sig man är 80- eller 90-talist kommer att vakna och upptäcka
- att det är jag bara jag som har ansvar för mitt eget liv
- att ingen krattar manegen, utan problem jag möter får jag tackla själv
- att ett samhälle där alla (läs många) enbart tänker på sig själv och alltid främst ser till egna behov är ett hårt samhälle
- att vassa armbågar ökar avståndet mellan människor
- att det trots allt finns fler människor än JAG
- att det är tillsammans med andra man utvecklas och är någon
- att även individualister tillhör mindre och större sammahang
- att alla påverkar och påverkas av  de grupper vi ingår i 
- att alla  har ansvar för vad som händer i de olika grupper  vi deltar i vare sig det är i skolan, hemma, på fritiden  eller på jobbet.
- att uttryck som tråkigt, lamt, surt, suger säger mer om oss själva än om situationen eller de andra
- att JAGET inte kan blomma om vi inte ser längre än till oss själva och vår egen LUST.

Tidigare inlägg:

80-talisterna om- och nedskrivna  

Klass 9 A och pygmalioneffekten.
Läs även andra bloggares åsikter om

Välfärdsstaten fasas ut i alliansens Sverige.


Cancerpatient vägras tid för återbesök med hänvisning till att han inte kunde betala för sig.  Otänkbart i Sverige!? Nej det är vad som händer i detta nu. Har inte alla rätt till sjukvård? Är inte vården skattefinansierad? frågar vän av ordning. Nej så är det inte. I dagens Sverige ,i alliansens Sverige är detta möjligt.
Trots upprepad kritik från FN är diskriminering tillåten i Sverige och egentligen numera även lagstadgad. Gömda och /eller papperslösa flyktingar är  osynliga i Sverige. De får betala fulla kostnaden för  sjukvård. 
20 000 personer  lever gömda i Sverige och många lever enligt Svd  och AB på marginalen och är svårt traumatiserade efter svåra upplevelser i hemlandet. De har rätt till sjukvård men bara om de betalar hela kostnaden själva. 20 - 25000 kronor för en förlossning, vem har råd med det?
Grundstenen i en demokrati är att alla människors värde är lika. Vård vid sjukdom  borde vara en självklar rättighet. Men inte i Sverige. Välfärdsstaten fasas ut i alliansens Sverige. 
Några landsting har satt ned foten och tar inte betalt för den akuta vården. Som jönköpingsbo gläder det mig att just Jönköpings läns landsting tillhör den gruppen.
Endast MP och V röstade emot den nya vårdlagen.

  AB , SvD
  Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Alliansen avslöjar sin människosyn, fri jakt på sjukskrivna.

Vem är sjuk? Enligt alliansen alldeles för många.
Sjuka ska därför tillbaks i arbete.
Men vänta nu! Rätt ska vara rätt!
Allvarligt sjuka ska få vara sjukskrivna längre än de som inte  betraktas som allvarligt sjuka.
Då kommer frågan vem är egentligen allvarligt sjuk och vem ställer den diagnosen?
De andra  de som bara är sjuka vem ska anställa dem?
Är det så här alliansen löser utanförskapet, skickar sjuka ut i utanförskap?
Att det finns de som missbrukar sjukförsäkringen vet vi.
Alliansen tror sig lösa det problemet med att dra åt tumskruvarna på de som redan ligger.
Välfärdssamhället raseras bit för bit. Reglerna skärps för arbetslösa och sjuka. Skola och sjukvård två grundläggande rättigheter avknoppas och privatiseras.
Några blir rikare medan andra blir fattigare i alliansens Sverige. 
Är det så vi vill ha det?

40 000 förlorar sin sjukersättning enligt Svd
 

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kilogram, hekto eller kilo, plus eller minus?

Efter en veckas motion dagligen är resultatet 1 kilo minus.
Ska beställa stickor till blodsockermätaren idag.
Nu gäller det.


Läs även andra bloggares åsikter om ,


Rundan vid sjön.

Fortsatt motion vid sjön,  rundan i repris lördag förmiddag.Hur dum får man vara?
Träningsdagbok dag 1
Träningsdagbok dag 1 - uppföljning
Träningsdagbok dag 2
Träningsdagbok dag 3 - avslutning?
Träningsdagbok dag 4 - avslutning.

Läs även andra bloggares åsikter om ,


Calleth You, Cometh I!

 Rongedals gör en cover på The Ark´s Calleth Yoy , Cometh I  i svt på bästa sändningstid..
En fantastiskt finstämd sång med mycket känsla och med en text  helt i harmoni med musiken lyckas Rongedalsbröderna helt förstöra. Vilket helgerån!
"Calleth You, Cometh I "är The Ark´s absolut bästa "konsertmåsteavslutarsång". En sång som i Arkarnas tappning försätter publiken i total extas vare sig det är en mindre klubb- eller en större konsertpublik.


"And I know we were both too young way back when we had our thing
 and you're not the one that i think everytime that the telephone rings

 and i know that what we had would not be called love by the ones who know
 and i know it's been many years and hundred love affairs a go i

 know all that so well but i also do know this calleth you cometh I
 And that's just how it is and how it is always been It's were my reason stops and
 something else comes in i know it doesn't make sense but still.. calleth you cometh I And that's how it is"Jag undrar hur Angelheadsen ska klara sig i år. The Ark ger ju , efter förra årets långa turné, bara två konserter i sommar, en i Sundsvall och en på Åbo. För min del väntar Jesus Christ Superstar på operan i Malmö.  Ska bli spännande att se Ola Salo i en annorlunda roll än som frontman i The Ark. Jag är nyfiken på Olas översättning av rockoperan och kan tänka mig att det blir många både dråpliga och geniala verser. 
"Jesus död som kioskvältare", citat Ola Salo.


Jesus Christ Superstar (tidigare inlägg)
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Träningsdagboken dag 4 - avslutning.

En ny dag, en ny chans.
Och asvlutning på träningsdagboken.
Hittills har jag hunnit cykla till jobbet och avser att gå hem.
Slut på träningsdagbok.


Hur dum får man vara?
Träningsdagbok dag 1
Träningsdagbok dag 1 - uppföljning
Träningsdagbok dag 2
Träningsdagbok dag 3 - avslutning?
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Träningsdagbok dag 3 och avslutning?


 Sömnbristen tog ut sin rätt i morse.
Vaknade och ställde fram ringsignalen.
Träningsrundan lockade inte alls.
En försiktig cykeltur fram och tillbaks till  jobbet  blev dagens träningspensum.
Kanske dags för avslutning?

Och blodsockermätaren går inte att kalibrera.Suck!
 
Får se om jag hinner lyfta på luren och beställa nya stickor i morgon.
Landstinget levererar till dörren. Bara det känns motigt.
Är mer bekväm med kön på apoteket, men se det går inte för sig
Någon har bestämt att det här får apoteket inte längre sköta om.
Blir det billigare om Lanstinget levererar?
Är byråkratin gratis?

Hur dum får man vara?
Träningsdagbok dag 1
Träningsdagbok dag 1 - uppföljning
Träningsdagbok dag 2
Läs även andra bloggares åsikter om ,


Träningsdagbok - dag 2

Gymmet blev det inget av med.
Frågan är om jag inte ska säga upp mitt medlemsskap på Atlantis.
Ingen stegräknare heller.
Istället valde jag att ta en runda vid sjön INNAN jobbet.  Igen.
Och så cykel till och från jobbet.
Trapporna upp här hemma, hissen fick stå.
Inte så tokigt ändå.
Vågar kanske plocka fram min blodsockermätare nu?

Hur dum får man vara?
Träningsdagbok dag 1
Träningsdagbok dag 1 - uppföljning
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Hopp om fred - Encounter Point.

Den 14 maj 1948 utropades staten Israel. Ett datum som för palestinierna i Mellanöstern kom att stå för al Nakba, Katastrofen.
Inför   Israels 60-årsfirande visade  Svt dokumentären Encounter Point.
Encounter Point är en berättelse om fyra personer   som trots erfarenheter av våld och hat inte låter sig styras av fördomar och förhärskande fanatism. Vi får i närgångna porträtt möta en israelisk bosättare, en  palestinsk exfånge, en sörjande israelisk mor och en sårad palestinsk bror. Encounter Point är en mötesplats för judar och palestinier i Israel, ett forum för diskussion och försoning. Naturligt och självklart med ett sådant forum tycker vi som bor i ett tryggt land som Sverige. Vad vi inte vet eller tänker på är  att de här människorna riskerar både sin säkerhet och  sin position i samhället  för att på gräsrotsnivå kämpa för försoning, fred och ickevåld. Encounter Point är en film som berör och stämmer till eftertanke.  En flerfaldigt prisbelönad film som måste ses.

Under första Intifadan gjorde jag en studieresa   i Israel och på Västbanken. Ett oförglömligt möte var den dag jag besökte Neve Shalom - Wahat-Al-Salam. En liten by i Israel som ligger högt uppe på en platå. En bra plats att hålla rockkonserter på med gratis scen och plats för stor publik nedanför.  Välbesökta konserter med en publik på ca 10 000 hölls då och då . Vilket fantastiskt bra sätt att sprida kunskap om vad Neve Shalom - Wahat al-Salam egentligen sysslade med. I byn bodde både palestinier och judar.  Där anordnades bl a möten för ungdomar  med syfte att ge utrymme för diskussion och förståelse. Neve Shalom - Wahat al-Salam är en by som vill visa världen att det går att leva tillsammans ,  att möten mellan människor är enda vägen till försoning och fred.
Neve Shalom - Wahat al-Salam, den byn med sina människor,  kommer alltid att finnas i mitt hjärta .


Bild vid entrén till Neve Shalom, Wahat al-Salam
© annarkia


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Träningsdagboken dag 1 uppföljning.

Jodå, en runda vid sjön blev det,
 en snabb sådan till råga på allt,
toppades med en cykeltur till jobbet.
Och visst räknas alla stegen under en 160 minuters lååång lektion.
Webbdesign med frågor en masse fick mig att ila fram och tillbaks.
Till sist  cykel och till fots genom stan med home dear home i sikte.

I morgon får stegräknaren duga.
Det blir många steg då skolan är långsmal med trappor upp och ned.
Kanske dammar jag av gymkortet  för lite styrketräning ändå.
Ett träningspass före jobbet  sitter bra.
Och så klart ingen bil eller buss till jobbet,
apostlahästarna eller cykeln är ett måste.

Hur dum får man vara?
Träningsdagbok dag 1
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Träningsdagboken dag 1

För att gårdagens runda inte ska bli en endagsföreteelse ska jag se mig själv i vitögat och skriva ned allt svart på vitt . Då kan jag inte  komma undan! Eller?
Dags för en ny runda vid sjön INNAN jag går till jobbet.
Ska leta fram min blodsockermätare och göra kontinuerliga mätningar.
Om mätvärdet är tokigt högt, ja då får det bli ett besök hos diabetessköterskan före sommaren. NEJ där går gränsen. Efter sommaren får det bli. 

Hur dum får man vara?
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Hur dum får man vara?

Den frågan ställer jag till mig själv.
Jag har eller snarare hade tid hos min diabetessköterska i morgon. Vad gör jag? Jo avbeställer tiden och ber om ny tid i september. Hur dum får man vara är verkligen en berättigad fråga i det här läget.  Jag vet att jag ätit för mycket av det där som höjer blodsockret, jag har slarvat med motionen och gått upp några kilon  istället för att gå ned.  Det där som höjer är chokladen, glassen och kakorna. Ajajaj!
Jag vill absolut inte medicinera utan sköta min diabetes med hjälp av just kost och motion. Hur tänker jag då? Jo inte bli avslöjad nu inte, vet ju att jag sköter mig under sommaren med motion och bra kost. Alltså förhoppningsvis bättre värden i september.  Men herregud så dumt. Med all min kunskap om  hur kroppen påverkas vid för höga blodsockernivåer och om hur jag ska förebygga  detta är ju ett uppskjutet besök sanslöst dumt. 
Nu går jag rakt ut och tar en motionsrunda vid sjön . Se där, motivationen att motionera kom i alla fall tillbaks.
Får sedan se om jag kan fatta mod och be om en ny tid och då i närtid.

Läs även andra bloggares åsikter om

Pingst en bortglömd högtid?

Pingsten är en tid till för att fylla sig med den helige anden. Vad betyder det i ett sekulariserat samhälle där metafysiska resonemang och religionen inte längre påverkar .
För mig är pingsten ledig tid, i år mindre sådan tid då annandag pingst inte längre är en röd dag.
Sommarvärme, landet, havet  och familjen har fyllt mig med positiv energi. Luften på landet är så lätt att andas, fågelkvittret och havsbruset gör att stressen försvinner och nästan försätter mig  i ett slags meditativt tillstånd från och till.
Tänka sig att jag t om hoppade över golfshopen, hoppade över shopping och gick rakt upp till rangen till mitt obligatoriska träningspass och se´n rakt ut på banan. Vilket flyt, en riktig flowkänsla då utslagen fungerade bättre än någonsin. Se där fyllde jag på mitt självförtroende ! Visst mår man bra efter så mycket påfyllnad av naturupplevelse, motion och gemenskap  Jag gör det!

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Rädd för vad?


Hur påverkar oss all mediefokusering på fasansfulla händelser som mordet på barnen i Arboga, mordet på Engla och på Elisabet och hennes barn  i  källaren? Hur påverkar oss medias närgångna beskrivning av händelseförloppet och samtidigt ytliga beskrivning av förövarna.  
Blir resultatet att vi tror att vem som helst av oss kan drabbas av en galnings illdåd? Att ingen av oss går säker och att det är bäst att dubbelkolla så att alla dörrar är stängda. Vågar vi överhuvudtaget tala med främlingar?
 Kan vi lita ens på våra närmaste? Kapslar vi in oss och stänger dörren för nya människor och upplevelser?
Det vore förödande om detta blir verklighet. Livet är tillräckligt oförutsägbart, fyllt av   stress och krav  som det är. Det är tillsammans med andra människor vi utvecklas. Det är tillsammans med andra vi känner gemenskap och kan se ett sammanhang. Tillsammans med andra blir vi starka.

Identifierar vi oss så starkt med offren att vi inte kan se de komplicerade och dolda mekanismer som kan ligga bakom illdåd av det här slaget. Blir vi så förblindade att vi inte ser de barn som skadas och som behöver någon som ser och hjälper innan det är för sent. Slipper vi då se och motverka de strukturer och mekanismer som  ofta ligger bakom  kränkningar, misshandel och våld?
Det vore förödande då förebyggande insatser , som kan rädda i tid, aldrig sätts igång.
 Verkligheten är delvis en social konstruktion. Brottsjournalistiken och mediekulturen som den ser ut idag uppträder ansvarslöst. Den skapar rädsla och förlamar.

Ondskans mekanismer

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


Har djur inget värde?

I dagens GP finns en notis om hur SOS Alarm fått ett larm om att någon ramlat från ett höghus . "Efter fullt pådrag visade det sig att den fallna var en katt".  (citat GP) 
Jag minns en sommar för länge sedan då vi efter långt letande hittade vår katt knappt ett år gammal högt uppe i en grantopp förtvivlat jamande. Vi kunde inte nå upp trots stege och katten vågade inte klättra ner. Vad gör vi? Jo precis som i fallet ovan ringde vi räddningstjänsten (brandkåren).    Jisses vad snopna och inte så lite generade vi blev när en brandbil med full besättning kör uppför grusvägen och gör en gemensam räddningsaktion. Och det mitt under fotbolls-VM på TV.  Katten blev lycklig  och kom ner välbehållen. Brandmännen  bara log och  skrattade.
Naturligtvis kostade oss utryckningen  en slant. Räkningen kom efter några veckor.
 Och visst var Mischa värd att räddas!

Tänker djur?
Läs även andra bloggares åsikter om

Klass 9A och pygmalioneffekten

Pygmalion är namnet på den grekiske kungen och  skulptören som skapade sin egen idealkvinna, en underskön staty som han förälskade sig i och som sedan skönhetens gudinna Afrodite andades liv i.  På samma sätt som Pygmalion genom sina högt ställda förväntningar skapade sin idealkvinna så skapar också våra förväntningar på andra någonting. En lärares förväntningar på sin elev, till exempel, påverkar elevens prestationer. 
Att positiva förväntningar skapar ett klimat som frigör resurser visade R Rosenthal i ett experiment med förstaklassare i Kalifornien redan 1968.  Eleverna testades inför skolstarten och några  valdes sedan ut slumpmässigt. De utpekades  och spåddes göra stora framsteg i sina studier under terminen. När eleverna mot slutet av terminen testades på nytt visade det sig att de utpekade eleverna   gjort större framsteg än övriga.  De presterade dessutom bättre resultat på ett IQ-test.  Resultaten antogs vara en direkt följd av lärarnas positiva förväntningar som kom till uttryck inte bara i ord utan även i miner, leende, ögonkontakt etc. De utvalda eleverna blev exempelvis mer sedda, fick mer hjälp och gavs större utmaningar.  
 
Resultaten som eleverna i TV-serien klass 9A uppnådde efter en termin med lärare som bekräftade, uppmuntrade och stärkte deras självförtroende är   en modern pygmalioneffekt . Pygmalioneffekten går också under namnet Rosenthaleffekten eller den självuppfyllande profetian.
TV-serien är en tankeställare för alla lärare och inte minst för skolpolitiker.  Kunniga, trygga lärare som är behöriga i sina ämnen  är den bästa garantin för en bra skola. Låt därför skolans lärare få ägna sin tid åt pedagogik och didaktik och ge lärarna den tid som behövs  för undervisning och mentorskap med eleverna .

En pedagogs funderingar.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Påföljd i konflikt med rättsmedvetandet!

Ett års sluten ungdomsvård för de tre som dömts för grov misshandel och vållande till annans död, är det en rimlig påföljd  med tanke på brottet? Är det vad en människas liv är värt? 
Kommer den påföljden att hindra andra att begå samma typ av brott?
 Svaret på de frågorna är NEJ! NEJ! NEJ!
Är förlusten av liv och sorgen för de som lämnas kvar mildare på grund av att förövarna är unga och har agerat i grupp.  Är det vad domen signalerar- Agera kollektivt, så slipper Du undan! Som ung kan Du göra vad som helst!
 Ett års sluten ungdomsvård blir påföljden för grov misshandel med sparkar mot huvud som leder till att en ung människa mister livet.  Är det förenligt med ett rättssamhälle i en demokrati där allas lika värde betonas?  
Om unga människor inte får ta ansvar för sina handlingar inte ens när ett så här grovt brott begås, hur påverkas då förövarna och hur påverkas samhället? Vilket samhällsklimat får vi?

Vuxna måste ta sitt ansvar och ingripa i tid när det är uppenbart att någon är inne på fel väg.
Bästa sättet att förebygga brott är enligt min mening  att satsa på förebyggande sociala åtgärder  vilket inte utesluter  att den nuvarande lagstiftningen  ses över.

 Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Tänker djur?

image18


drömmer gör de i alla fall och helt säker är Tyra totalt fokuserad på vad som
rör sig i rishögen. Vilken  lycka att slippa stadslägenheten och strosa runt på
landet i solen och höra allt fågelkvitter tänker Tyra . För visst tänker djur..
Sannerligen en skön och avkopplande helg för oss alla här på Kallstorp.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Betraktelse över en golfrunda.

Vaknade tidigt  i går lördag morgon.  Sol och ledighet lockade med årets första golfrunda. Så jag ropade glatt - Nu är det dags för golfpremiär! Följer Du med. M:s min signalerade -äntligen se´n är Du fast. Så brukar det ju fungera. Jag drar på det i det längsta. Känner motvilja och vill inte slösa bort tid på att jaga en boll kilometer efter kilometer men väl därute så blir golfen ett "gift".
Hamnade först i golfshopen. GolfSHOP där ska man shoppa och shoppade gjorde jag. En jumper, en till och ,,,.Visst behövde jag allt det där!?  Hellre shoppa än golfa var mottot för dagen. Matdags och se´n kom jag inte undan. Greppar vagnen och hittade till drivingrangen. Herregud inte ett slag satt.  Konstigt muskelminnet brukar ju inte svika. Dags att slå ut.  Ha - svingen fungerade och bollen hamnade där den brukar.  Inte många poäng men det går ändå hyfsat om jag undantar att det efter ett tag gör ont i varenda led.  Jaja jag vet jag har motionerat och tränat dåligt i vinter. Gymkortet har mest legat på hyllan. Trots all frisk luft, en fantastisk natur och alla glada människor bryter jag efter knappt halva rundan.
Vaknar idag sent och med träningsvärk. Rullar ur sängen till frukostbordet. Och till min häpnad längtar jag redan efter  en ny runda. Hm!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Ondskans mekanismer.

"Det som hänt i Amstetten kallas nu i flera internationella medier för "typiskt österrikiskt" - bakom den gemytliga, småborgerliga idyllen där ingen ser eller hör något kan skräckfigurer som Josef Fritzl eller Natascha Kampuschs kidnappare Wolfgang Priklopil härja fritt." (ur DN 080503)
Detta känns bekant! Vi visste ingenting sa många när nazitidens utrotningsläger öppnades. Vi visste ingenting sa många svenskar när det avslöjades att hjälpsökande judar avvisades vid svenska gränsen under 2:dra världskriget.  Vi visste ingenting alltså kunde vi inte handla!  Varför säger människor så? Är det inte ett sätt att avsvära sig ansvar? Fredas vårt samvete då? Nej jag kan inte hålla med om det.
Vårt ansvar ligger i att våga se och försöka handla därefter.  Att lära oss att känna igen tecknen på att ett barn far illa och våga visa det är att bry oss och att ta ansvar. Att se och bry oss inte bara om de närmaste utan om alla barn i vår närhet ,på gatan, på fritids, i skolan, är allas vårt ansvar. Att i tid se och också ingripa är vår skyldighet och kanske det enda sättet att undvika att slagna barn slår i framtiden.
Jag vägrar att tro att  ondskan finns inom oss.  Vi är inte födda onda. Ett litet barn vet inte vad som är ondska förrän barnet utsätts för den som utövar ondska.  Slagen gul och blå, dag ut och dag in eller utsatt för upprepade övergrepp och förnedring  där ingen ser eller gör något,  kan skapa känslokalla avstängda nya ondskefyllda monster.
I "Ondskans mekanismer", "Den svarta pedagogiken" redogör Alice Miller (fil dr i filosofi, psykologi och sociologi, psykoanalytiker och forskare )  för detta på ett trovärdigt sätt.
Hon menar att  barnmisshandel är grunden för destruktivitet och självdestruktivitet och att vi som finns runt omkring ett barn som far illa därför har ett stort ansvar. Att  synliggöra det barnet kan göra underverk och förhindra destruktiva, onda handlingar.
Därmed inte sagt att ett barn ,som farit illa och som i vuxen ålder blir ett verktyg för ondskan genom att projiocera sin svaghet på ett lämpligt offer och sedan skada den personen, är fri från ansvar. Vi är alltid ansvariga för våra handlingar.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Första maj och se´n då?

I de flesta städer och även på mindre orter firades första maj igår. Ord om solidaritet och ett rättvist samhälle både nationellt och internationellt strömmade ut från talarstolarna.   Vad händer nu? Somnar vi in i trygg förhoppning att nu har vi gjort vårt? Visst är det lätt hänt att vi i dagens stressiga samhälle riktar oss inåt och glömmer de som finns utanför, de vars röster få lyssnar till. Om vi ryter  till då och då och låter vreden över orättvisor stanna där , inom oss, vilken nytta gör då ilskan? Är det inte tillsammans med likasinnade vi  kan få kraft , handla och välta stenar?
En som ropar så  vi hör är M Mirros som i dagens Aftonblad  med vass penna avslutar en debattartikel med :
  "Sverige är ett rikt och vackert land. Vi har råd att värna också om de som är i minoritet. Ett samhälle definieras alltid utifrån sin svagaste punkt. "
Om det är sant är Sverige inte längre ett rikt land. Ett land som tar från de svagaste, arbetslösa och sjuka är ett fattigt land. Ett land där makten sprider en  människosyn,  som utgår ifrån att de som inget har och står utanför luras och tar från de som har och som står innanför, är ett fattigt land. Vad säger Du om och när Du själv  står utanför sjuk eller utan arbete? Vad säger och gör jag?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Arbetarklassens högtidsdag

1:a maj en dag att fira? En gång i tiden gjorde vi alltid det. Tog på oss finkläder och ställde in oss i ledet och marscherade stolt fram i demonstrationståget med röda eller var det kanske ljusröda fanor. Unga, arga och starkt förändringsbenägna med hopp om ett bättre samhälle för alla lät vi ropen skalla.  Ett jämlikt och solidariskt samhälle såväl nationellt som internationellt var drömmen. Med rötter i fackföreningsrörelsens barndom och tillhörande 68-generationen var 1:maj en dag att protestera mot orättvisor och förtryck.
Hur ser situationen ut idag? I Sverige ökar klassklyftorna med fler i utanförskap. Samtidigt som medelklassen fått det bättre och bättre kläcks ett "nytt arbetarparti" som säger sig värna om arbetslinjen och de som står utanför. Ett parti  med rötter i konservatismen och med en tydlig nyliberal ekonomisk politik, kan det partiet verkligen stå upp för de som har det svårt? Hjälper sänkta skatter, utförsäljning av vinstgivande statliga bolag och en privatisering av välfärden de som inget har?
Var finns jag i allt det här idag? Är det dags att igen plocka fram finkläderna och förena mig med de som går i demonstrationsleden   eller väljer jag TV-soffan och  "Borgarklassens diskreta charm"?
 
Läs även andra bloggares åsikter om

RSS 2.0