Carl Bildt slår knut på sig själv.Utrikesminister Carl Bildt var den som envisast av alla hävdade att sovjetiska u-båtar kränkte svenskt vatten under 80-talet. Idag vet vi bättre. Svenska vatten var rena motorvägen för NATO-ubåtar under den perioden.  Nu säger Bildt att han inte kan avslöja några konkreta exempel som visar varför FRA-lagen är bra för Sverige. Att det inte går att avslöja detaljer från signalspaningen förstår vi. Sådan information är hemlig det begriper vi. Är det meningen att vi ska lita på Bildts omdöme och att vi därför kan klara oss utan sakargument?
Bildt hänvisar vidare till andra världskriget då information om tyska trupprörelser gjorde det lättare för Sverige att gå en politiskt känslig balansgång. Hur då? Är det transiteringen av tysktågen genom Sverige Bildt avser? Är   Andra världskrigets hotbilder aktuella i dagsläget?
Carl Bildt vill hävda  att FRA-lagen ska skydda oss från främmande makt och terrordåd. Det må så vara men frågan som ingen politiker lyckats besvara är om lagen är proportionelig till sitt syfte. Kan en eventuell möjlighet att upptäcka planer om ett terrordåd väga upp det faktum att en grundläggande mänsklig  rättighet inskränks. Ingen politiker har lyckats visa på hur de ska förhindra missbruk av  de uppgifter om privatpersoner som signalspaningen samlar in.  Anledningen är att ingen kan lämna en sådan garanti.
 Att implementera FRA-lagen tycks vara ett stort pedagogiskt problem för regeringen och inte minst för utrikesministern som slår knut på sig själv med en  argumentationsteknik som saknar sakargument.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Den goda staten ett minne blott.

Demonstrationen mot FRA-lagen i Göteborg igår gav ett klart besked. FRA-lagen ska bort!   Kanske blev Gustav den andre Adolf bekymrad där han på sin häst skådade över demonstrationsdeltagarna och tänkte: "Det var jag som la grunden till den starka staten."
Minnet av den goda staten som skyddar och stöttar medborgarna är långt borta och myten om den goda överheten har för länge sedan raserats. Föreställningen att staten med sina myndigheter värnar vår trygghet och ser till vårt bästa har  fått allt för många sprickbildningar. I en demokratisk rättsstat måste individens skyddsbehov gå före godtycklig myndighetsutövning. FRA-lagen sätter rättsstaten ur spel och hotar våra mänskliga rättigheter i form av rätten till ett skyddat privatliv. 
Ingvar Åkesson, generaldirektör för FRA lägger i svd ut dimridåer och efterlyser sakargument i debatten runt FRA-lagen.
I vilken värld befinner sig I Åkesson när han påstår att syftet är att spana på utländska företeelser och skriver: "Det här uppfattas nu som ett hot mot svenska folkets privatliv. Det är svårt att få ihop. När blev våra privatliv utländska företeelser?" I Åkesson vi lever idag i en gränslös värld och både mejl och mobiltrafik kan gå över utländska servrar.  Visst spanar FRA på det svenska folket.
 Varför ska vi lita på en företrädare för en myndighet som i många år signalspanat utan laglig grund?  Både tjänstemännen på justitiedepartementet , jurister och säpo har riktat skarp kritik mot  FRA-lagen.  Väger FRA-chefens ord tyngre?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Stor uppslutning på demonstrationen i GöteborgStoppa F-R-A

Vad ska vi göra?
Stoppa lagen
När? - Nu
När? - Nu
När, när, när? - Nu,nu,nu

Var några av de appeller som demonstrationsdeltagarna skanderade på väg mot Götaplatsen.
Ett tvärpolitiskt demonstartionståg med människor i alla åldrar visade var skåpet ska stå. Lagen ska bort!
FRA-lagen är det största hotet mot demokratin på decennier , ett hån mot den personliga integriteten och är en skamfläck för Sverige! 
 
Liberaler och socialister i samma tåg med samma syfte att visa sitt avståndstagande mot FRA-lagen vällde uppför Avenyn.
Det kändes bra att  tillsammans med så många meningsfränder delta i dagens demonstration.
Intressant att se att så skiftande åldersgrupper och att så många olika politiska företrädare visade sin enighet mot FRA-lagen.  
Det känns hoppfullt.

 Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Spelet bakom FRA-lagen ljusnar.


Ingvar Carlsson skriver i sina memoarer att IB, den statliga åsiktsregistreringen, var nödvändig för att Sverige skulle få köpa krigsmateriel från USA.  Är FRA-lagen också ett beställningsverk från USA ?  
"Ni som inte är med oss är mot oss", sa Bush  efter 11 september då han inbjöd världens alla stater att delta i "Kriget mot terrorismen."  Det resulterade bl a i att  de tre så kallade somaliesvenskarnas tillgångar frystes  på amerikanskt initiativ trots att de hade rent mjöl i påsen. Avvisningen  av fler terroristmisstänkta, via ett CIA-plan till Egypten med tortyr som följd, är ett annat exempel där USA`s långa arm fick en svensk regering att samarbeta. 
FRA-lagen ger  ett gyllene tillfälle att spana på Ryssland vars datatrafik merendels går genom Sverige. Ett litet land som Sverige behöver  knappast  en av världens starkaste datorer för egen räkning. 
Misstanken om att beslutet om FRA-lagen är kopplat till USA stärks av det avtal som undertecknats av  USA och Sverige:

 "Agreement between the government of United States of America and the goverment of the kingdom of Sweden on cooperation in science and technology for homeland security matters."
Sverige är en suverän stat och bör klippa banden till USA för rättsäkerhetens och demokratins skull.
Enligt SIFO är en majoritet av det svenska folket emot FRA-lagen.
 
 Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

En regering med krisstämpel.

 
 En regering med krisstämpel simmar på djupt vatten och livbåten är inte i sikte.
 FRA-lagen som ersättare för IB och åsiktsregistreringen.   Avslöjandena duggar tätt om åratals olaglig signalspaning och nya propåer om mer övervakning trumpetas ut.
PKU-registret gör dig som är född 1975 eller senare totalövervakad. Än har du lagen på din sida om du vill ta ut dina vävnadsprov från biobanken enligt Dagens Medicin 24/6. Men det gäller att du skyndar dig för den möjligheten vill nu politikerna ta bort.
Att den starka opinionen mot övervakningssamhället tog politikerna på sängen var tydligt. Vad gör då makthavarna? Stannar upp, lyssnar och kommunicerar med opinionen. Nej  istället  körs lagen med hast igenom samtidigt som statsministern talar till oss som om vi vore små barn som inte förstår vårt bästa. Vilken arrogans och vilket översitteri det är att omyndigförklara meningsmotståndare!
Centerpartiet sitter i krismöte och presumtiva dissidenter ska sättas på skolbänken. Detta måste i rimlighetens namn innebära att sittande regering har gjort självmål och därmed omöjliggjort en ny runda i maktens korridorer efter nästa val. En regering i kris är ett milt uttryck. 

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Jag har placerat min blogg i Jönköping på bloggkartan.se

Historien upprepar sig, del2.

Jag minns när den så kallade IB-affären rullades upp. Hur myndigheterna med ÖB i spetsen tilbakavisade  vad Guillou och Bratt avslöjat om oegentlig och lagvidrig spaning på främmande makts mark. Namn och bild publicerades på agenterna. Folket i Bilds redaktion genomsöktes av säpo och material beslagtogs. 
Samma visa nu igen. FRA har signalspanat på civila mål i 10 år och uppgifterna har lagrats. Det är uppenbart så här i efterhand att omröstningen i riksdagen var en skenmanöver för att legalisera vad som redan pågått under många år. Idag kom nya avslöjanden om FRA`s verksamhet.  FRA började bygga sin hemliga avdelning avsedd att avlyssna massorna redan i april.
Åsiktsregistrering är Sverige bra på anorna går decennier tillbaks. Då var det säpo som stog för fiolerna. Till skillnad från FRA bedrev säpo riktad spaning och registrering. FRA får möjlighet att avlyssna alla oavsett brottsmisstanke.
IB-affären gav oss anonymitetsskyddet medan FRA -lagen avskaffar det skyddet.
 Kanske ändå att jag inte behöver oroa mig. Jag talar inte arabiska och inte persiska. Jag har i ofs arabiska vänner men med dem talar jag svenska. Det var ju arabisk- och persisktalande blivande agenter FRA sökte. 
Vad är det som pågår i Sverige? Är det nutida korsriddare som är i farten. Inte undra på att SD får fler sympatisörer. utpekandet av araber och iranier som presumtiva terrorister underbygger främlingsfientlighet och lägger grunden för rasism. Det ta är den jordmån som  ger näring åt ett  högerextremistiskt parti som SD .

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Olika rytm

Klockan är halv ett på dagen och jag äter frukost. Typiskt om jag som nu kan följa min egen rytm.  Min schemaläggare har varit  fantastiskt hänsynstagande till detta fenomen.   Min kropp och hjärna sover klockan åtta på morgonen och jag befinner mig i ett slags zzzombietillstånd. Att leva i ett samhälle som kräver anpassning till morgonmänniskornas rytm är inte det lättaste. Pigg och vaken då de andra sover. Trött och hängig när det är dags att börja jobba.Jag minns med fasa den första tiden innan vi lärt oss varandras rytmer. Hur M drog upp rullgardinen med en smäll, talade högt och samrade i köket med stor frukost. Han å sin sida måste ha haft ett litet h***e som glad och pigg möttes av sura blickar och stönande. Vi anpassade oss snart och lärde oss att inte störa varandra på morgonen. Här sitter jag helt för mig själv med min dator som sällskap och vaknar i min egen takt. Båten är målad, gruset till vägen beställt och skogsbolaget vidtalat och lunchen är avklarad. Tänk att det händer så mycket alldeles intill när jag ligger i drömsömn helt i min egen värld.

Läs även andra bloggares åsikter om

Bristande analys och misstro.

Nu har alliansen tagit ytterligare ett steg i sina ambitioner att utrota utanförskapet
Först ut var försämringen av arbetsöshetsförsäkringen i syfte att få folk i arbete, sedan kom försämringen av sjukförsäkringen för att få friskare människor. Nu är det dags för de som har dåliga ekonomiska resurser att sättas på skolbänken för att lära sig hantera sin privatekonomi.  En speciell websajt har startats för ändamålet.  Det hjälper säkert en och annan men knappast de som utförsäkrats från både arbetsöshetskassan och/eller sjukföräkringen.  
I ett samhälle där konsumtion är status och yta går före innehåll och där marknadskrafterna går hand i hand med en allt hetsigare marknadsföring är det inte bristande kunskaper som ställer till ekonomin för människor. Det är livsstilen och bakomliggande attityder. Information om sparformer, lån och liknande ändrar inte på detta.
Än en gång har regeringen genom bristande analys eller  medveten verklighetsförvrängning skapat ett verktyg som  inte rår på det som avses. Sparka på de som redan ligger för att utrota utanförskapet och informera bort  ekonomisk utslagning är återvändsgränder . Det skapar felaktiga bilder, misstro och leder till en allt råare människosyn.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

På spaning efter sommaren.


Kalla vindar har blåst över Sverige både bildligt och bokstavligt talat.
Vart tog värmen och sommaren vägen?
Dåligt väder betyder nedslag i någon av kustens pärlor.
I går valde vi en plats med ett speciellt ljus oavsett väder. En plats med starkt symboliskt värde , en plats som alltid får värmen att strömma genom kropp och själ.

Inloppet till....., ja ser ni var?Nu då?
Säkerhetstrassel och övervakning.

Sommaren är bankkortsbedragarnas julafton. Så måste banken ha tänkt då en förinspelad telefonröst uppmanade mig att utöka koden  med en enhet. Med lika entonig röst upprepades det självklara :"Använd inte siffrorna i personnumret." Pliktbarn som jag är lyder jag direkt. Kollar och ringer upp på nytt. Allt stämmer. Ny kod och nöjd åker jag till ICA för att storhandla. Jag stoppar in kortet och använder min nya kod en gång, två gånger och vad händer? Lämna kortet till kassörskan säger kortläsaren! Jaha, tänker jag, den här kortläsaren har inte hunnit med att registrera den nya koden ännu. Envis som jag är upprepas proceduren när det är dags för mitt kort att kommunicera med en bankautomat .  Ett försök och den jäkla automaten sväljer hela kortet. Den nya koden gällde bara bank på telefon. Neeej!
Ute på bondvischan och utan både bankkort och banknummer får jag svälta i minst fem dagar innan nytt kort når min brevlåda. Snyft! Men stopp och belägg nu. Brevlådan sitter vid en landsväg helt obevakad. Jag ser mig själv  slå upp ett tält och sedan  försiktigt lyfta på tältdörren för att spana på lådan. Jag känner mig genast mycket tryggare. Nu är det övervakning som gäller och inte ens en brevlåda går fri i konungariket Sverige.


Paranoid? Jag? Inte!

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Medborgarrätt mot FRA-lagen.

Kan man stoppa signalspaning mot civila mål? Ja, nu gäller det att inte ge upp. Det är nu arbetet och motståndet mot FRA går in i en ny och viktig fas. Den starka oppositionen mot FRA-lagen får inte svalna.  Oppositionen mot FRA kan utvecklas till en medborgarrättsrörelse skriver Oskar Swartz. och uppmanar oss att ta ledigt den 16 september för att möta riksdagsledamöterna vid Riksdagens öppnande. Först politikernas svek mot opinionen och demokratin  med FRA-lagen och därefter försök till åsiktsregistrering av motståndare till lagen. En sådan maktfullkomlighet kan inte få stå oemotsagd. Vi kan inte finna oss i att det på svensk mark placeras en superdator som sätter tvångströja på hela folket . En superdator som ska legitimeras av en lagstiftning som är den mest omfattande i hela Västeuropa.
Nu när medieintresset för FRA svalnar gäller det att höja temperaturen  på kampviljan  för att slå vakt om demokratin.

  Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Frida Kahlo en symbol för kampvilja

Svt visade igår filmen "Frida" en konstnärsbiografi om Frida Kahlos liv. Missade  Du filmen läs boken.
Jag fångas av Fridas enorma kraft och motstånsvilja lika mycket som av hennes målningar.


Frida levde hela sitt liv i svåra smärtor i sviterna efter en trafikolycka. Hennes enorma kraft och levnadsglädje är beundransvärd. Hennes målningar är råa, nakna och samtidigt enormt finstämda, precis så som hon själv var. Hon är en symbol för motstånd och kampvilja  hon gav aldrig upp. Hon levde sitt liv tillsammans med och ofta i skuggan av sin berömde man Diego Rivera, hennes andra olycka  och samtidigt stora kärlek . Fridas medvetna närvaro gav henne kraften att trots svåra omständigheter skapa en meningsfull vardag och ett stort konstnärsskap. En symbol för den  Mexikanska revolutionen och än idag en förebild när det gäller kampvilja och motstånd.

FridaKahlo.com

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Regeringen saknar "integritetskompass".

Jag satte bokstavligt talat frukosten i halsen när jag läste nyheten  "Från FRA till PKU".
Har regeringen drabbats av solsting eller  paranoia ? Varför denna mörka människosyn?
Med  total avsaknad av "integritetskompass" har regeringen tillsatt en utredning för att se om  3, 3 miljoner svenskars blodprover, det så kallada PKU-registret , ska få användas för andra syften än det avsedda. Retroaktiv lagstiftning är knappast förenlig med en demokratisk rättsstat. Tydligen har registret redan använts i annat syfte än ren forskning och nu är risken stor att detta ska legaliseras. Vad är det för rädslor och spöken som driver fram ett sådant beslut?
Först tvångsavlyssning av hela svenska folket och nu detta.  Jag begriper att brottsbekämpning kan underlättas med hjälp av PKU-registret  men det kan också missbrukas och är i sanning integritetskränkande. 
Och inte hjälper det att hänga ut de som jobbar eller ska jobba med integritetskränkande hantering i  så kallad laglig regi.
Argumentet att FRA-agenterna får stå sitt kast när de ger sig in att verkställa FRA-lagen haltar. Det är inte de som är ansvariga för lagen det är beslutsfattarna. 
 Att överhuvudtaget hänga ut privatpersoner på nätet  med syfte att häckla, smutskasta, baktala eller kränka  är ett fenomen som är klart integritetskränkande och som måste tillbakavisas.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Midsommar på Orust

Midsommarfesten  på Orust igår var fantastiskt trevlig.  Vilken upplevelse att kasta varpa i båst som låg i kulingstyrka.
 Noll koll på var stenen hamnade i båsten hamnade jag  oundvikligt sist. Diskussionen om FRA-lagen gick på högvarv runt det dukade bordet mellan snapsvisorna innan samtalen tog andra spår. Intressanta och givande samtal om små och stora händelser är alltid kryddan i det gänget. Synd att vi missade nattens höjdpunkt nostalgitripparna med livemusik. Väderöarna, Koster, Tjörn  och Tjurpannan nästa träffpunkter.
Tack för en finfin midsommarfest!

Ett kort som visar kylan och blåsten i går kväll under varpkastningen.Resten av korten hamnar i vårt privata fotoalbum i sann integritetsskyddande anda.

Upprustning och nedmontering

FRA har spenderbyxorna på och kräver ny superdator för att kunna genomföra tvånsavlyssning av svenska folket. Den snabbaste datorn i Norden räcker inte utan ytterligare en ska införskaffas. 562 miljoner går FRA notan på i år. I ett Sverige där välfärdssamhället raseras bit för bit satsas det pengar på att nedmontera demokratin. Tryggheten ska värnas genom signalspaning på folket och utanförskapet ska elimineras genom att sparka på de som redan ligger.. Något har gått snett i konungariket Sverige. " There is something rotten i the Kingdom of Sweden".
Jag fryser trots att det är sommar och det har inte med vädret att göra.
Midsommar sista dagen inför sommarsolståndet, den ljusaste natten på året har fått mörka fläckar.
Glädjen att fira midsommar tillsammans med goda vänner  ska riksdagens beslut om signalspaning inte förstöra! Nu lägger jag locket på och går ut i sommarhagen och midsommarfirandet.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Shoppingrunda inför midsommar registrerad.

Har varit på västkusten i  en vecka nu. Det finns ingen bättre plats att tillbringa ledigheten på. Ändå längtade jag till gemenskapen med alla er som demonstrerade mot FRA-lagen utanför riksdagshuset igår. Är vi registrerade nu alla vi som höjde rösten emot  att bli tvångsavlyssnade av FRA?
Mina rörelser idag är registrerade. Storebror har bevakat mig. Jag har shoppat loss inför midsommarhelgen och låtit mitt betalkort jobba hårt. Tänk att jag alltid ska glömma vissa viktiga "detaljer"  varje år vid flytten till kusten. Alla räkningar sitter i sitt fack hemma så  M fick ringa runt  för att undvika kravbreven. Alla jeans och varma tröjor ligger fint i hyllorna därhemma. Det var ju värmebölja när vi for! Den glömskan krävde en hel del shopping inför midsommarfirandet i morgon. Läckra sommarklänningar är inte att tänka på i det här vädret.
En ny bikini slank också ned i påsarna för det är ju trots vädret sommar.
Var jag handlat och för hur mycket är registrerat. Det visste jag  ju redan. Att Sverige inte är bäst i klassen utan hamnar långt bak det var en nyhet för mig. Enligt Privacy International är Sverige en av de sämsta länderna i Europa när det gäller personlig integritet.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,


Mörkläggning och paranoia.

Var har debatten om svensk säkerhetspolitik och hoten mot nationen skett? Vem har fört den debatten? Vad är det för dolda krafter som spökar? Vem har fört upp svensk signalspaning  i FRA`s regi på dagordningen? Är det  det faktum att merparten av Rysslands datatrafik går genom Sverige som är orsaken. Är målet för signalspaningen Ryssland och syftet att sälja information till annan makt? Är det USA, EU eller annan makt som är beställare. Offrar politikerna en bit  av  den svenska demokratin för detta ändamål? Paranoid? Ja kanske, men snälla kan någon ge en godtagbar förklaring till varför FRA-lagen är ett måste för Sverige?  Att fånga terrorister med hjälp av signalspaning är knappast möjligt. Syftet måste vara ett annat, men vilket?
Regeringen vann omröstningen om FRA-lagen men riskerar att förlora opinionen. Har makten blivit helt blind och vad har vi  i så fall att vänta framöver?
"När makten bygger på kontroll och inte på respekt för medborgarna måste nämligen makten själv bli paranoid." skriver  Oscar Swartz  på brännpunkt i dagens SvD.
Det är en paranoid människosyn som ligger bakom beslutet om signalspaning i FRA`s regi. En syn som bygger på misstro och rädsla för människor och som kräver kontroll. Folket har omyndigförklarats och ska kontrolleras, opinionen har nonchalerats och makten har talat.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Alliansen på samma planhalva men inte landslaget

Alliansen vann kampen om FRA-lagens vara eller inte vara men riskerar att förlora opinionen.
Med 143 röster mot 138 fick regeringen igenom den omtvistade FRA-lagen om signalspaning. En kortsiktig seger som knuffar Sverige en bit in i mörkret. Skenmanövern med återremissen till försvarsutskottet  lyckades få med alla spelarna på samma planhalva.
Sämre gick det för det svenska landslaget som inte riktigt hittade varandra på planen. 2-0 till Ryssland blev resultatet.
Fotbollslandslaget hade måga målchanser mot Ryssland men missade helt.  Kommer FRA att lyckas bättre? Målet för signalspaningen sägs vara Ryssland. Regeringen offrade en bit av vår demokrati för att sälja uppgifter om Ryssland till andra länder. Regeringens nederlag överskuggar därmed landslagets. Att vinna kampen om en lag som kantstöter den personliga integriteten och pressfriheten  är ingen seger. Det är ett nederlag för demokratin.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Krokoldiltårar och regisserad teater.

Fredrick Federleys tårar i kammaren i går var inget annat än regisserad teater och partistrategi. 
Hur ska man annars tolka hans långa men intetsägande inlägg på sin blogg idag.
Återremissen ändrar inget i sak men får troligen upp tvekande politiker på mattan igen.
Risken är stor att Svd`s rubrik "Modifierad FRA-lag väntas få ja" är en sanning inom några timmar.
  Ett hot mot den personliga integriteten och pressfriheten och därmed ett nederlag för demokratin och all polistisk anständighet.

Tidigare inlägg
Kosmetiska överrockar och kejsarens nya kläder
Telefonavlyssning med tradition.
Åsiktsregistrering i repris.

  Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kosmetiska överrockar , kejsarens nya kläder.

De massiva protesterna mot FRA-lagen resulterade i en återremiss till försvarsutskottet med syfte att pensla på kosmetiska förändringar. Kontrollorgan som överrockar ska dölja lagens återvändsgränder. Återremissen lugnar inte kritikerna. Den personliga integriteten skyddas inte av ett kontrollorgan som ska basera sina beslut på information från FRA. Kontrollorganen är ingen garant i för att den personliga integriteten och anonymitetsskyddet skyddas. Kontrollorganen är ett genomskinligt puder med avsikt att lugna de i alliansen som är tveksamma till lagen och som avsett att gå emot alliansen. Kontrollorganen är kejsarens nya kläder och ett verktyg för partipiskan. Återremissen är inget annat än ett spel för galleriet och enligt svd förväntas lagen gå igenom.
Hoppet står nu till att de tveksamma allianspolitikerna har tillräcklig personlig integritet och civilkurage nog att stå emot påtryckningar av den här dimensionen. 

Tidigare inlägg
Telefonavlyssning med tradition.
Åsiktsregistrering i repris.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Telefonavlyssning med tradition

Nu vet vi varför etablissemanget så envist och under tystnad drivit förslaget om FRA-lagen.  Tystnaden fick sin förklaring
då Rapport igår avslöjade att FRA ägnat sig åt telefonavlyssning i 10 år och dessutom lagrat informationen under lång tid.
Vad har föranlett detta? Inte är det jakten på presumtiva terrorister som startade redan innan 11 september?  När jag tänker efter hade Sverige redan på 1970-talet en antiterroristlag. Är det den som dammades av i FRA`s regi för 10 år sedan. Vem gav  i så fall FRA det mandatet och varför ?
Jag är rädd för att riksdagen inte kommer att ta hänsyn till den kraftiga opinion som skapats mot förslaget om demokratins nedmontering genom FRA-lagen. Risken är stor att etablissemanget tolkar opinonen som man brukar då folket inte röstar som det var tänkt.  Att folket inte vet sitt eget bästa. Beslutsfattare som saknar kontakt med sina gräsrötter blir ofta arroganta och självgoda och tror sig veta bäst. Vi får hoppas att moral kommer att gå före karriär och partpiska vid morgondagens omröstning. Om inte går vi in i en tid av mörker och mörkäggning 

Tidigare inlägg
Åsiktsregistrering i repris.
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Åsiktsregistrering i repris.

Redan på 1940-talet kartlades kommunistiska och syndikalistiska arbetare av fackföreningar och säkerhetspolis. Arbetsläger som Storsien inhyste människor som aktivt jobbade mot nazismen under andra världskriget. Englandsvänner registrerades  och antifascister  riskerade lägervistelse medan nazivännerna gick fria.
1970-talet var det årtionde som säpo och sapo slog rekord i att registrera människor på vänsterkanten. Personalkontrollkungörelsen  (PKK) lade grunden för  ett svenskt yrkesförbud. Oskyldiga människor drabbades och hade ingen möjlighet att rentvå sig.
Nu är det dags igen. Staten kan om FRA-lagen går igenom avlyssna våra telefonsamtal, mejl och sms. Det är ett oerhört ingrepp i den personliga integriteten. Enligt Rapport har svenska telefonsamtal och datakontakter insamlats och lagrats i 10 år av FRA. Är förslaget om FRA-lag ett sätt att i efterhand rättfäriga en hantering som pågått i flera år?
FRA- lagen är inte förenlig med en demokratisk stat den åtsidosätter rättssäkerheten.  Den lagen  ska riksdagen rösta om i morgon.
Vågar ledamöterna verkligen rösta ja till en lag som mött ett så massivt motstånd bland svenska folket?
Nätverket Stoppa FRA-lagen har på mindre än en vecka fått ett större gensvar än de kunde drömma om och det tack vare bloggsfären. Sökmotorjätten Google  anser att den svenska FRA-lagen passar bäst i diktaturer som Kina och Saudiarabien. Går lagen igenom tänker Google aldrig placera servrar i Sverige och   Telia Sonera har redan flyttat servrar från Sverige. Borgerliga riksdagsledamöter tvekar att rösta ja. För vår och Sveriges skull hoppas jag att de har civilkurage nog att rösta nej. Sverige behöver inget eget Stasi.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Golf i regn

Avslutade träningen med en golfrunda som fick kortas av p g av  ösregn.
Jag spelar tydligen bäst i oväder. På tre hål i hällande regn och kyla gjorde jag 9 poäng.

Parputt på hål 5 (Mjölkeröds gofbana).
Ett under att den putten gick i med tanke på heltokig uppställning


Powerwalk

Glassarna och chokladen har satt sina spår.
Måste vara något fel på vågen!.
Neej! Hjälp!
Nu duger det inte att sitta i en båt hela dagen,
dags för en powerwalk längs grusvägen i skogen.


SommarlovVilken skön känsla att vakna i morse första dagen på sommarlovet 
en av årets bästa dagar. 
Att regnskurarna avlöser varandra spelar ingen roll.
Sommarlov är  frihet, värme och gemenskap.
Sommarlov är hav, salta bad och bryggor.
Sommarlov är luft som är lätt att andas.


Dags att upplösa valmanskåren?

Ratificeringsprocessen av Lissabonfördraget fortsätter trots Irländarnas nej enligt SvD?
Är det verkligen möjligt? Formellt sett är fördraget förpassat till papperskorgen. Reellt fungerar inte demokratin om irländarnas nej inte räknas..
Folket har inte lyssnat på expertisen  alltså har folket röstat fel.
 Var det inte vad Mugabe sa i Zimbabve.
Är det folkets röst EU-land efter EU-land är rädd för då inga fler folkomröstningar om Lissabonfördraget kommer att ske.
Svenska folket röstade nej till euron bäst att inte riskera ytterigare ett nej i en ny folkomröstning. Är det så våra politiker tänker? Att vi inte vet vårt eget bästa. Att några utvalda vet mer. Att "eliten" vet bäst. Att det är dags att upplösa valmanskåren.

AB

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Fredag den 13:e otursdag!?

Enligt Räddningsverket är fredagen den 13:e inte alls någon otursdag.  Fler olyckor eller utryckningar sker inte den fredagen jämfört med andra. Statistiken   är kall fakta som sopar bort all skrock runt fredagen den 13:e. 
Ändå fortsätter många   att höja garden inför just dagens datum.  Är det detta som gör att vi fortsätter tro på otursdag. Vi är så förberedda på att något kan hända att vi minns allt som inte går vår väg . 
Om jag rannsakar min dag i dag,  fredag den trettonde, så finns det några små olyckor eller snarare värsta oturen.
Regnskuren, en kraftig sådan med några åsksmällar startar precis när studenterna ska lämna kyrkan och börja marschen mot skolan. Alla fina klänningar och kostymer blir dyblöta. Se där fredag den 13:e!
Kommer på att jag glömt kameran när mina favoritklasser springer ut på podiet. Igen värsta oturen!
Tänkte gå hem men kollar först facket som är överfullt med inlämnade böcker. Ny vända upp på rummet. Mera otur!
Ska precis lämna skolan och vad möter jag? Jo naturligtvis min nightmare.  Jag visste det! Fredag den trettonde och värsta oturen!
Härmed var det bekräftat.  Fredag den 13:e är en olycksdag! Och dagen är inte ens slut ännu.

Stopp nu!
Jag var ju inte i kyrkan så jag blev inte blöt.
Kamera fick jag låna av min rumskompis.
Böckerna kom in till slut, så bra.
Och min nightmare ger jag fullkomligt fasen i.  Den  ska jag berätta mer om senare. Kanske.
Fortsatt trevlig fredag!
 
  Läs även andra bloggares åsikter om

Sommarlov och frihet

Prinsesstårta, saft och ängsblommor med klassen,
Musik, sång och  dans och Julia,
fina ord från rektor till ungdomar som gett  allt
och till sist Tobias som frontman rockande loss  publiken
innan sommarklänningar, skjorts och en och annan slips fladdrade iväg ut i sommaren 
mot ett efterlängtat SOMMARLOV.

Nu är det dags att leva
nu är det dags att njuta!
Frihet utan krav.
Sommar, sol och bad.
Sommarlov.

Stressen höjer livskvalitén!?

Enligt Dan Hasson, stressforskare på Karolinska,  är ett dagligt intag av stress bra och t o m nödvändigt för hälsan och höjer livskvalitén. Då kan jag sluta oroa mig. Stressen är inte skadlig tvärt om. En sån tur att jag fick en extra  dos av stress när jag skulle gå hem från jobbet idag!  I dörren mötte jag min nightmare från igår. Det kändes definitiivt inte bra,  pulsen ökade markant och jag kan tänka mig ett bättre slut på arbetsdagen.  När jag nu läser vad dr Hasson skriver om stress känner jag att pulsen går ner och att jag istället ska vara tacksam för det mötet.  Fler stressande nightmares skulle enligt Hassons teori höja min livskvalitét. 
Hur vi förhåller oss till stress och nightmares  är  förmodligen det som är avgörande och inte stressen i sig. Den erfarenhet som ett lyckat förhållningssätt till vardagens stress  och plötsliga nightmares ger är det som gör att vi växer och därmed höjer vår livskvalitét. Det gäller alltså att  förhålla sig till sina nightmares på ett konstruktivt sätt.  Enkelt eller hur?

Läs även andra bloggares åsikter om

The Ark against nightmare

Inför avslutningen i morgon fick jag en enkel uppgift att ordna med sommarblommor.
Jag åker upp till mina gamla hemtrakter  på Sveahäll  och plockar blommorna på ängarna uppe höjden.
Det rensar förhoppningsvis gårdagens nightmare som fortfarande maler i bakhuvudet.
Laddar ipoden och lyssnar på The Ark. Musiken är  rena reningsbadet, rensar och puffar iväg oönskade känslor med kraft.

Ett rum med utsikt på konstskolan

Drömmer mig tillbaks till helgens besök på Gerlesborgsskolan.

Läget är perfekt för en konstskola.
Bergen, havet och viken ger ett alldeles speciellt ljus.Utsikten åt  söderUtsikten åt norrSvart och röd granit. 

 Nästa gång ska jag knacka på hos Arne Isaksson och fråga om jag kan få köpa en akvarell med motiv från Gerlesborg. Ett Bohusländskt granitberg målat i akvarell.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Långhelg på västkusten
   En lång, solig, skön helg fylld av roliga aktiviteter.  
   En snabbtitt på Rabalder i Grebbestad var det tänkt.
   Shoppingtopp med tre klänningar i påsen blev resultatet
   av den titten.

            

                         


  Paus innan färden gick vidare till Ulmekärrsand där vi
   tillbringat många sköna somrar hos Albertina.
             Arne Isakssons konstpedagogiska samling på Gerlesborgsskolan,
en utställning av orginalverken som finns i hans  böcker om akvarellmålning.
Läs Heksanns blogg om Gerlesborg.Gerlesborg med sin speciella atmosfär fångade oss och fick oss att stanna länge.Helgen avslutade vi med ett besök i Fjällbacka.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Fjällbacka

På hemmaplan, fika på Fjällbacka brygga. Heksann räknar kalorier.Läs även andra bloggares åsikter om  ,

Meditation "afterbeach"Efter en dag  med shopping, sol och bad vid havet fanns inte mycket kraft kvar. Heksann på besök


Att vara eller inte vara lärare.

Lärare är det allt färre som vill bli. Kritiserad lärarutbildning , allt tyngre arbetsbörda, låg status och låg lön  är några av de orsaker som anses ligga bakom ett minskat antal sökande till lärarutbildningen. Av de som börjar utbildningen hoppar var tredje av och och fler män än kvinnor gör så..  Detta är en utveckling som   kan försämra skolans  kvalitet.  En bra skola med hög kvalitet som kan entusiasmera och ta hand om sina elever är en nyckel till Sveriges framtid. Det är en sanning som är djupt förankrad hos de flesta.
Enligt K-Å Kernell är läraryrket synnerligen komplext och består av bl a följande kompetenser:
ämnes-, ämnesdidaktisk, vetenskaplig ,  kommunkativ , metodisk , arbetsledande, social och allmänprofessionell kompetens.
Skolan behöver nyfikna, kreativa, kunniga lärare med hög integritet och social kompetens. 
 Jag blir därför djupt bekymrad när jag i dagens GP läser om Olof 27 år som hoppar av lärarutbildningen inte p g av lärarjobbets innehåll utan arbetsbördan.
Politiker och beslutsfattare nu är det dags att vakna och vidta nödvändiga åtgärder för att vända trenden! Att tillsätta en utredning det räcker inte Björklund.

 Läs även andra bloggares åsikter om ,

Ett betygssystem i gungning.

När de relativa betygen ersattes med målrelaterade betyg ökade säkerheten i betygssättningen.
Målrelaterade betyg innebär att Du ska ha uppnått uppställda mål för att få betyget G, VG eller MVG. Målen anges av skolverket och ska sedan tolkas lokalt.
I dagens skola  finns ingen som garanterar en likvärdig tolkning i hela landet . Det har kommunaliseringen av skolan satt stopp för. I princip kan det vara så att det är lättare att få ett MVG i Jönköping jämfört med Stockholm eller vice versa.
Hur är det då med likvärdigheten i betygssättningen  mellan skolorna?  I vissa ämnen finns forum för att diskutera detta men långt ifrån i alla ämnen.
Hur är det då på den enskilda skolan? Instrumenten finns och de flesta  lärare lägger ned mycket energi för att möjliggöra en likvärdig och rättvis bedömning? Frågan är vad det hjälper eleven som ska konkurrera med grannskolans  och övriga skolors elever om platser på universitet och högskola.
I betygstider ligger nerverna lite på utsidan. Det darrar av nervositet i korridorer och arbetsrum.  Betygssamtalen vars syfte är att informera om satta betyg avlöser varandra.   Jag förstå elevers besvikelse när de jämför med kamraters betyg. Tre betygssteg är för lite . Skillnaden mellan kunskaperna blir för stora trots samma betyg. Jag  välkomnar därför Björklunds förslag om fler betygssteg.
 Oavsett  betygssystem är betygssättningen lärarens ansvar. Betyg är inte  förhandlingsbara och kan ej överklagas.  Hur blir det i morgondagens skola?

  Läs även andra bloggares åsikter om ,

Söndag på BaskarpsandSand, sand och åter sand, stekhett utan sandaler lockade oss att ta ett premiärdopp i Vättern.

Marknad och shopping

Shoppingtopp på marknaden.
Klänning, kjol, solstolar och solkräm blev dagens facit.
Jag avstod faktiskt från en bredbrättad solhatt. Duktigt!?


RSS 2.0