Biobränsle, livsmedels- och oljepriser.

Världens rikaste länder på G 8- möte i Tokyo har ett stort ansvar. Frågan är hur marknadsliberalernas företrädare ska kunna lösa ekvationen med biobränsle, livsmedelspriser, oljepriser  och klimatet. Något måste göras och det snabbt. Människor som har svårt att få ekonomin att gå ihop dignar under de ökande livsmedelspriserna. Priser som skjutit i höjden på grund av ökad efterfrågan på biobränsle i den rika delen av världen.  Människor i redan fattiga länder får allt svårare att mätta sina magar medan vi matar våra bilar med biobränsle.
Kraftigt ökade livsmedels- och oljepriser har satt fart på inflationen vilket fick riksbanken att höja reporäntan. Lånekarusellen och huspriser sätter sina spår i familjeekonomin hos nya husägare och barnfamiljer.
Oljeberoende länder sätter press på oljeproducerande länder att öppna kranarna och förse oss med mer olja. Oljeproducenterna menar att det är spekulationen i olja som drivit upp priserna, inte brist på olja.
 Medan  rika länder tar för sig sjunker de fattiga allt längre ned i fattigdom och misär.
Biobränsle, livsmedelspriser, olja  och klimat; fattigdom och rikedom  allt hänger ihop. Hur tänker G 8- mötet lösa den ekvationen? 

Svd , DN1, DN2

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer
Postat av: Anonym

Det klarar de inte.

2008-07-07 @ 17:27:36
Postat av: Johanna

Inflationen orsakas av ökade livsmedels och oljepriser. Riksbanken som endast har ett enda mål i sikte , inflationsbekämpning höjer reporäntan utan någon som helst tanke på konsekvenserna. Höjd ränta och fler väntas följa i ett läge då konjunkturen sviker ökar på arbetslösheten. Det är dags för politikerna och riksbanken att börja tänka i andra banor.

2008-07-07 @ 19:46:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback