Kineserna och IOK överens om censuren.

Bryr sig en regim som står bakom förtryck av oliktänkande och allt grövre brott mot de mänskliga rättigheterna om överenskommelser? Det var min första tanke då jag såg rubrikerna igår om att Kina censurerar Internet under OS trots löften  om motsatsen. Döm om min förvåning då det idag rapporteras om att IOK och Kina kommit överens om den censur kineserna  aviserat. Att Falun Gongs hemsida är förbjuden mark är inte oväntat med tanke på det veritabla krig regimen i Kina fört mot rörelsen. Nu har även Amnesty´s hemsida blockerats. I Amnestys årsrapportfinns en redogörelse för  Kinas kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Enligt Amnesty har förhållandena försämrats sedan 2001 då Kina utsågs som värd för OS.
Det är en skam för IOK, den internationella kommitten för de olympiska spelen, om de tillmötesgått Kinas vilja att censurera material som är kritiska mot förhållandena i Kina. OS kan inte stå över FN -deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Att godkänna en blockering av Amnesty´s sida är att ge ett okey till förtrycket och kränkningarna av de mänskliga rättigheterna. Idrott står inte vid sidan av politik. Idrott och politik hör ihop.
Reportrar utan gränser, Amnesty och journalistfederationen har protesterat och det borde fler göra.
- Denna uppenbara censur av media är ytterligare ett brutet löfte som underminerar påståendet att OS skulle förbättra människorättssituationen i Kina, säger Amnesty.
Är det bara en plats på prispallen och en kort stund  i rampljuset som gäller för OS-deltagarna? Var finns medkänslan med alla de som sitter fängslade och som torteras för sina åsikters skull? Kina har en topplacering på listan över de länder som kränker de mänskliga rättigheterna.Kina är ett land  som övervakar medborgarnas mejl och samtal och  som begår grova övergrepp mot oliktänkande.


Amnesty´s rapport
DN, DN, SvD, AB, , AB , Reportrar utan gränser

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Med vänner på Valön i väntan på åskvädret

En skuggig plats, värmeböljans sista dag på spången mot Valön.Ett sista svalkande bad innan regn och åska på utsidan av ValönBakom oss tornade molnen upp sig med befarat åskväder i hasorna.
Inte en droppe regn och ingen åska, ovädret drog nedåt kusten.


 


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Åkesson anmälde till fel instans

Ingvar Åkesson lämnade anmälan mot Henrik "HAX" Alexandersson till fel instans. JK anser inte att det är en fråga om brott mot yttrandefrihetslagen eller tryckfrihetslagen utan har skickat ärendet vidare till "spionåklagaren" på åklagarkammaren för säkerhetsmål. Bloggar som inte är registrerade och saknar ansvarig utgivare faller inte under JK`s jurisdiktion. Detta var inte bekant för FRA-chefen. Det verkar vara en hel del som  Ingvar Åkesson inte har grepp om.
Allt fler bloggare  publicerar nu den hemliga handlingen för att visa sitt stöd för Henrik Alexandersson. Det är modigt gjort.
 Jag respekterar de bloggare som publicerat det hemliga dokument som visar att FRA begått oegentligheter och spanat på privatpersoner i kabel i flera år. Civil olydnad kräver mod och en beredskap att ta konsekvenserna.
 Det finns flera skäl till varför jag avstår. För det första är det en hemlig handling och konsekvenserna av en publicering kan bli alltför kännbara. För det andra återfinns tredjepartsnamn vars identitet inte bör röjas på bloggsidor.

  
(Uppdaterat)
Svensson , Opassande ger sin syn på publiceringen.

SR , SVT , DN , SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

FRA och IB tvillingaffärer

FRA har anmält Henrik Alexandersson   till JK för att ha begått brott mot YGL då han publicerat en handling som visar att FRA avlyssnat privatpersoner och det i kabel .   Vilken cirkus FRA ställer till med, de erkänner med sin anmälan att de faktiskt bedrivit spaning på privatpersoner trots att de ihärdigt hävdat det motsatta.
Jag minns IB affären . Guillou och Bratt anmäldes  då   för att ha publicerat hemligstämplat material om informationsbyrån. Då som nu handlade det om verksamheter som ej varit/är förenliga med svensk lag. Trots detta dömdes de som granskade och avslöjade IB`s oegentligheter istället för vice versa. Händer samma sak nu? Inget förvånar mig längre när det gäller FRA-cirkusen. Den myndighet som missbrukar sina befogenheter anmäler den som granskar myndigheten till JK. Kommer alla de bloggare som  gör som HAX också att anmälas av FRA?
 
Henrik Alexandersson  (HAX) skriver på sin blogg:
-Enligt ett tips jag just fått från utländsk polis (!) kommer jag att gripas för befattning med olaga handling när jag landar på Arlanda kl 21.25 i kväll.

Terminal 5 på Arlanda lär vara full av både journalister och andra bloggare som vill visa HAX sitt stöd.

Aftonbladet ,DN ,SVD

Mer om detta hos Rick Falkvinge , Opassande
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


FRA-chefen och försvarsministern på raggarstråt

Åkesson fortsätter sin kampanj att rättfärdiga FRA`s verksamhet och FRA-lagen. Han kör sin desinformation i repris .
Envist blundar han för det faktum att lagen kommer att öppna för massavlyssning och därmed hota vårt privatliv. FRA-chefen gillar inte att jämföras med Stasi och KGB. Tyvärr kan vi som är kritiska mot lagen inte ta någon hänsyn till det. Stasi och KGB är en utmärkt historisk jämförelse då de institutionerna  hade tillgång till vanliga medborgares samtal och åsikter. Ingvar Åkesson vill inte medge att det är detta som FRA-lagen öppnar dörren för.
Hur känner sig de 103 FRA-avlyssnade svenskar som fanns med på den lista som publicerades nyligen. Hur många fler sådana listor har FRA samlat på sig?
Ingvar Åkesson har svårt att förstå att de politiska ungdomsförbunden har grundat sin kritik mot FRA-lagen på kunskap och insikt. Inte kommer de ungdomarna att göra helt om efter en träff med FRA-chefen. Nej, Invar Åkesson får finna sig att kritiken fortsätter tills lagen är skrotad.
Sten Tolgfors gör som Ingvar Åkesson blundar för det faktum att FRA-lagen öppnar porten för massavlyssning.
Försvarsministern hänvisar i SvD till några fall där FRA`s spaning gjort nytta. Vad han inte nämner är att den nyttan gjordes innan FRA-lagen antogs.  Han säger vidare att lagstadgad signalspaning stärker integritetsskyddet. Vad menar han? Medger han att spaning bedrivits olagligt tidigare? Eller syftar han på de kosmetiska tillägg till FRA-lagen som ska göras i höst.  Ingetdera kan tysta kritiken mot en lag och verksamhet som medger massavlyssning. Lagens skadeverkningar  är inte proportionell till sitt syfte.

Expr, SvD

Intressant?
Andra som bloggat om artiklarna är bl a Opassande, Pophöger , Andra sidan , Svensson, Alliansfritt Sverige

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Värmebölja och olyckor

 Värmen gör att det blir många dopp lite här och där. Man blir mindre och mindre försiktig. Rakt i, skutt i eller med huvudet före så snabbt som möjligt då värmen blivit så olidlig att svalkan blir ett måste.
Att havet kan vara strömt har jag hört talas om och också erfarit  med båtskrovet mellan mig och vattnet. Idag var det annorlunda. På utsidan av Hamburgön slängde vi oss i utan att tveka eller tänka före. Havsströmmen tog tag i mig och förde mig åt helt fel håll. Som tur är är jag både sjövan och simkunnig. Det blev mitt livs tuffaste simning. Att simma mot strömmen kräver enorma krafter och att åka med strömmen kräver is i magen.
Här sitter jag nu så allt gick bra men en aning skrämd blev jag allt. I morgon står jag över havsbadet. Det får bli kall dusch , skugga, vattenflaska  och promenad sent på kvällen istället.

Svd
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,  ,

Nu blir vi brottslingar allihop?

Nu ska vi bli brottslingar allihop, hela svenska folket. För inte tänker väl Du ange din granne som låter dig fälla ett större träd för en hundring eller två.  Hoppsan nu körde frugan för fort igen men det är inget Du ringer polisen för.  Ajabaja lillpojken har trimmat moppen. Du funderar inte ens på att lyfta luren och slå en signal till polisen. Dotterns kille har fildelat och...., nej det gör Du inte! Eller?
Jodå Du måste anmäla allt detta annars bryter du mot den nya "angiverilagen." Förlåt, "civilkuragelagen." Om den nu går igenom. Är detta verkligen lagens andemening? Enligt Rick Falkvinge (PP)  är det så lagen ska tolkas.
Vilket vanvett i så fall, regeringen måste ha fått solsting. Civilkuragelag=angiverilag och massavlyssning á la FRA-lagen ger dåliga vibrationer och kalla kårar efter ryggraden. Stasi, stasi ekar i bakhuvudet.
Varför all denna kontroll? Litar regeringen inte på valmanskåren? Nej förmodligen inte, varför lita på väljarna när man inte litar på arbetslösa och sjuka. De som är arbetslösa vill inte arbeta och de sjuka spelar bara är klara signaler från alliansen.
Det kanske är så ändå att makten behöver nya verktyg för kontroll av massorna när de gamla institutionerna eroderar?Först kyrkan, sedan fabriken och nu senast skolan har mist sin fostrande roll . Är det därför de nya lagarna behövs?
Eller är det så att  andemeningen med civilkuragelagen är en annan?
-Att ge oss mod att sträcka ut en hjälpande hand till nödställda och våga gripa in för att rädda en annan person från att skadas vare sig det gäller mobbning på jobbet eller misshandel på gatan. 
Frågan är då om en lag kan påverka vårt förhållningssätt i trängda situationer och få oss att ta vårt ansvar att bistå en annan människa i nöd. 

DN
 
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Värmetopp igen.

Inte klaga på värmen. Nej, nej, nej!
Jag har alltid undrat hur det skulle vara att bo på den ort som enligt SMHI är varmast i Sverige under en värmebölja. Nu vet jag. Där var jag igår. Kanske var det värmens fel att flera bilar hamnade i en seriekrock och över 20 personer hamnade på sjukhus. Inga allvarligare personskador rapporterades.

Det är rejält hett på kusten  över 30 grader i skuggan. Havsbrisen är därför lika välkommen varje dag. Havet är varmare än vanligt så här års men ger ändå en skön svalka.

Vilken skön känsla det är att få vara vid havet när väderstationen visar på 30+ och värmetopp.Läs även andra bloggares åsikter om  , ,

Nya mål för xenofober och FRA

Nu får xenofober och FRA att göra. Aliens existerar och finns bland oss enligt Edgar Mitchell, tidigare astronaut hos Nasa och medlem i den amerikanska rymdstyrelsen.  Undrar vad FRA säger om detta ?  Rymdvarelserna har ju inte gjort något större väsen av sig så de kanske är fredliga besökare och inga infiltratörer?   Nasa tillbakavisar ju också uppgifterna. Då kan nog FRA ta det lugnt.
Ett referat av  en intevju med Edgard Mitchell har svd placerat i kategorin vetenskap.  Är det avsiktligt eller ett skämt?

Även AB har en artikel om utomjordingar. Vet i sjutton om inte FRA kommer att agera i alla fall. Utomjordingar är väl utrikes?

  Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Falsk marknadsföring av datorer.

-Du blir tjock av att sitta framför datorn. Var rubriken i SvD.
 Ingressen fastställer detta genom att säga.
-Nu är det bevisat.  
Har artikelförfattren fått solsting? Hur kan man sätta en sådan rubrik? Bevisat att man blir tjock av att sitta framför datorn. Dumheter! Det beror narurligtvis på hur  livsstilen i övrigt ser ut. Vad jag äter och när och hur mycket jag rör mig under dagen. 

Längre ned i artikeln står
-Ju mer tid vid internet desto större risk för övervikt, visar studien som publiceras i The Journal of Pediatrics. 
Tiden vid datorn omfattade allt från 1 timma till över 16 timmar i veckan. Över 16 timmar kan bli många timmar  t om alla dygnets vakna timmar. Artikeln nämner inget om andra faktorer som kan samverka med tiden framför datorn. Att säga som rubriken gör att datorn gör oss tjock är falsk marknadsföring av datorer. Den kraften har inte en dator hur dyr och tekniskt avancerad den än må vara.

Läs även andra bloggares åsikter om

Vem ska skyddas?

En av de 103 personer som FRA avlyssnat och lagrat information om har vänt sig till JK. En person som stått under övervakning av FRA helt oförskyllt vänder sig till samhället för att få upprättelse. Vad gör JK? Jo snörper på munnen och säger som ett litet barn:
 - Vet inte om jag bryr mig men den där på FRA som tjallat för pressen ska jag nog syna.
Efter IB-skandalen infördes anonymitetsskyddet just för att personer som lämnar information till media inta ska kunna synas. Är det så att olagliga handlingar som den avlyssning FRA bedrivit i tio års tid kan hemligstämplas och därmed undandras källskyddet? En olaglig handling är inte mindre olaglig bara för att den bedrivits i hemlighet snarare tvärt om.
FRA-chefen Ingvar Åkesson, försvarsministern Tolgfors, JK Göran Lambertz och vice chefsåklagaren Agneta Hilding Qvarnström tycks ha bildat en helig allians som håller varandra om ryggen och inte ska kunna ifrågasättas.
FRA-chefen upprepar med envishet i något som blivit en av sommarens sämsta följetonger, samma teser  om och om igen för att försvara sin, FRA`s och FRA-lagens existens. Han fortsätter lika envist att blunda för den kritik som framförts mot lagen. Massavlyssning av svenskar blir resultatet av FRA-lagen hur Åkesson än vänder på det. Utländska mål och sökord som utgångspunkt för avlyssning i kabel skyddar inte vår personliga integritet.
-Bottentrålning fångar kanske någon ful fisk men drar samtidigt med sig många helt oskyldiga människor. Detta utvecklar Blogge Bloggeli i sitt inlägg om Tekniken finns.
FRA-chefens följetong måste få ett slut. Sista kapitlet är skrivet för länge sedan. Nu är det dags för regeringen Reinfeldt att öppna låset och visa på de  egentliga avsikterna med lagen.
Har Svensson rätt när han hänvisar till avtalet med USA? Mycket tyder på  det. Är det därför Reinfeldt  tiger?

Svd , Svd, Svd, AB      

Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Värmetopp och havsbad.
Hav, himmel och högtryck,
flera lata lediga dagar kvar,
bad i 21 grader varmt havsvatten 
väderstation som visar på sol och högt tryck.
Sommaren när den är som bäst.


Läs även andra bloggares åsikter om ,  ,

Bloggen ger energi!

Bloggandet den nya kvinnostressen skriver Aftonbladet. Ojdå, jag är en kvinna som bloggar  och måste tillstå att jag inte känner igen mig. Hur i herrans namn  kan AB få det till att bloggstress och kön hör ihop? Journalisten  bygger under sin tes med intervjuer av några kvinnliga "proffsbloggare". Inte mycket till statistiskt underlag det inte.
Tacka sjutton för att det för vissa "proffsbloggare" kan kännas stressigt att ständigt uppdatera och hålla besöksstatistiken uppe. Men vad har det med könstillhörighet att göra?   Bloggandet i sig kan inte skapa stress utan det är snarare hur Du förhåller dig till bloggandet som är avgörande. Bloggen kan användas på olika sätt. För mig är bloggen oftast ett sätt att koppla av  och att reflektera en stund alldeles för mig själv. Om någon utanför den närmaste läsekretsen läser är inte det primära även om jag måste erkänna att det är kul när besöksstatistiken någon gång pekar uppåt.  Andra gånger är bloggen ett verktyg för att visa mitt engagemang eller  att delta i en debatt i en fråga som berör. Att känna att man deltar i något som man själv upplever som viktigt skapar inte stress. Det är tvärt om  befriande och ger kraft.
Stress uppkommer då Du känner dig handlingsförlamad och inte kan påverka din situation. Blir bloggandet ett måste ett sätt att prestera samtidigt som Du inte kan koppla av då kan bloggandet skapa stress. Det har inget med könstillhörighet att göra.
Känns bloggandet som ett ok som tar kraft är det dags, vare sig Du är kvinna eller man, att tänka över vilken funktion bloggen egentligen har och Du vill att den ska ha.
Att blogga är roligt och positiv stress skadar inte.Tidigare inlägg
Bloggen stressar i repris

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Valön till fots

 Valön som man kan nå antingen sjövägen eller landvägen är ett naturskyddat område norr om Hamburgsund och Hestrand. Där är sagolikt vackert och rofyllt.   Det enda som stör är alla kor.  De mår naturligtsvis toppen utsläppta i hagen med en och annan turist att skrämma.  Jag gillar klipporna och det gör som tur är inte korna. På något sätt känner de på sig när det är dags för oss att lämna området. Mer än en gång har allihop och de är många samlats framför grinden. Antingen får jag hålla andan och med hjärtat uppe i halsgropen slinka mellan viftande svansar och vita spetsiga horn eller så vända och ta mig ut över bergen. Det kan bli en timmes extrapromenad.
Bild i motljus så som havet ser ut genom mörka glas, ett måste i starkt solljus.
Läs även andra bloggares åsikter om

FRA-motståndet ökar i styrka.

 
Motståndet mot FRA-lagen når allt fler arenor och  fortsätter att öka i styrka trots sommar, semester och fint väder medan regeringen sitter och filar på kosmetiska kontrollstationer.

1. Missa inte serietecknaren Max Gustavssons nya FRA-serie. Den kommer att visas i tjugo olika seriestrippar. Den första ligger redan ute .

2. På DN debatt publicerar femton borgerliga politiker ett upprop.

"Vi bildar borgerlig grupp för att stoppa FRA-lagen"

Brabrabra! Lägg partioenigheten åt sidan och samarbeta med oppositionspolitiker som vill skrota FRA-lagen. Nu gäller det att lägga alla ideologiska tvister åt sidan och enas runt en motion som kan få FRA-lagen på fall. Varför inte samarbeta med Nätverket stoppa FRA-lagen?

3. Piratpartiet JO-anmäler åklagaren som igår lät meddela att vem som helst får avlyssna vad som helst, om det skickas med radiovågor.
 Vilken galenskap! Tack piratpartiet att ni konfronterar den åklagaren.

4. Bloggbävningen mot FRA-lagen har inte tagit semester. Den fortsätter och fortsätter tills dess att lagen skrotas.

5. FRA-motståndare möts utanför riksdagen den 16 september för att visa vreden över lagen och för att ge stöd åt de riksdagsledamöter som vågar trotsa partipiskan och följa sitt eget samvete.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om
 , , , ,

SMHI har spått helt rätt

Trots att vi idag blivit båtlösa (snyft) är det bara en sak som gäller vid fint väder och det är havet.  Jag gillar inte kyla, regn , stövlar eller skogspromenader på sommaren. Klippor och salta bad är det som gäller.
SMHI spår supervärme och min väderstation håller med. Äntligen sommar! 25-30 grader det är så det ska vara. Det blir att ta taxibåt ut till Väderöarna och trängas med soltörstande semesterlediga turister. 

 

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Desinformation i kubik.

Någon skrev i en blogg att FRA inte behöver några fiender. De har sin egen fiende I Åkesson. Jag är beredd att hålla med. För andra gången i rad försöker FRA-chefen med hjälp av desinformation om teknaliteter lura sina läsare på Brännpunkt i Svd . Ljuger FRA-chefen eller tror han verkligen på vad han säger? Han påstår att det aldrig kan bli frågan om avlyssning av svenskars kommunikation då signalspaningen ska utgå från sökbegrepp. 

Åkesson skriver:
-Lagrådet menade att fastställandet av dessa sökbegrepp därför blir av synnerlig betydelse för omfattningen av avlyssningen.
-Detta är enligt min mening själva kärnan i integritetsskyddet och innebär att det aldrig kan bli fråga om avlyssning av vanliga svenskars kommunikation.    ( svd)

All trafik blir naturligtvis genomsökt  för att se om något stämmer med sökbegreppen. Hur ska det annars gå till?  Hur ska FRA undvika att avlyssna svenskar? Det går inte. Det vet FRA-chefen mycket väl. 
 
 Jag blir inte lugnare av Åkessons två artiklar i ämnet. Två artiklar fulla av desinformation gör mig istället än mer orolig.  
FRA-skandalen liknar allt mer IB-skandalen. Myndighetspersoner som sprider desinformation för att dölja verksamheten. Desinformation som senare avslöjas. Det finns inga stickspår för FRA-lagen. Lagen är farlig. Den måste bort.
 
Några av de bloggare som kommenterat och bemött Ingvar Åkessons två artiklar ur olika perspektiv är: 
Oscar Swartz , det progressiv USA, Svensson  

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kan det bli bättre?

Bildbevis från Gerlesborg.  
Solen kommer från väster och snart ger regnet upp och drar österut..Elevutställningen på Gerlesborgsskolan värmde och gav inspiration i
regnrusket.

Läs även andra bloggares åsikter om

Nyhetsrubriker en söndagsmorgon.

Förvånas över de nyhetsrubriker som fyller gammelmedia en söndagsmorgon.

Leif G Persson ställer frågan  om Eklund är en ond man och därmed kan dömas till fängelse. (Expr)
Vem är ond?  Finns det onda människor? Är det rätt att säga att någon är ond? Är man ond då man begått onda handlingar? Är man mindre ond om man i lagens namn kan betraktas som psykiskt sjuk? 
Leif GW Persson menar att Eklund kommer att dömas till livstids fängelse och att Eklund inte är psykiskt sjuk i lagens mening. För mig är det handlingen som är avgörande. Så inte i lagstiftningen som säger att om Du inte förstår att du gör fel och inte kan styra dina handlingar då kan du betraktas som psykiskt sjuk. En person som Eklund som ger offret skulden för de avskyvärda brott han begått är den personen frisk?
Rättegången mot Eklund närmar sig och mordet på Engla finns med på de stora tidningarnas förstasidor.

Kusttidningarna skriver om Bert Karlsson,Skaramannens planer för Grebbestad  
-Vit sand på en strandremsa för att skapa Playakänsla som om det inte duger med de Bohusländska klipporna och den karakteristiska rödgula sanden.
-Dra vägen efter stranden istället för genom samhället.  Ska alla de som idag flanerar efter vattnet utestängas  och förgiftas av bilavgaser omgivna av plastpalmer.
Nog är den mannen kreativ och kan säkert tillföra orten många sköna kronor och arbetstillfällen. Men håll fingrarna borta från den genuina kustremsan Bert Karlsson. Ersätt inte den med konstlad inplastad Medelhavskänsla.
I dagsläget femdubblas befolkningen under sommaren i Grebbestad. Hur blir det i Bert Karlssons Grebbestad? Än mer hysteriskt trångt?

Varning klass 1 för översvämningsrisk i fyra län . 
Sommartid i Sverige är vädret alltid toppnyhet. 
Regnet vräker ner från och till varför jag naturligtvis utgår ifrån att varningen gäller  Bohuslän. Jag  ser i mitt inre mitt nyanlagda trädgårdsland bli en pool. 
Väderstationen pekar på mer regn men varningen gäller inte kusten. Det har bara regnat 15 mm varför jag genast förtränger tankarna på klimathot och annat väderelände p g av miljön. En långpromenad och sedan björkeldad brasa kan väl inte öka  koldioxidutsläppet allt för mycket 

 
Läs även andra bloggares åsikter om , ,


Överskottsinformationen kan missbrukas.

FRA-chefen begår samma fadäs som regeringen och kringår det faktum att FRA-lagen möjliggör massavlyssning. I Åkesson  talar om överskottsinformation då svenskar listats efter signalspaning.   Överskottsinformation som bara ligger där och skräpar i åratal kan missbrukas. Det finns ingen garanti som hindrar missbruk. Det går inte att ge en sådan garanti.
Proportionalitet mellan lagens syfte och dess skadeverkningar saknas. Det är det som är problemet! Det visar att lagen saknar existensberättigande.
Slutna sällskap som FRA blir lätt hemmablinda och tappar omdömet. Det är oroväckande. Skulle inte så kallad överskottsinformation förstöras? Varför  har den då sparats så många år?

Svd

Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Dags för partipiskan?

I fredags em hölls enligt Rapport ett möte i folkpartiets riksdagsgrupp samtidigt som regeringen avfärdade kritiken från de sex fp-ledamöterna. Kan mycket väl tänka mig att operation övertalning eller snarare operation rättning i leden pågick på det mötet. Sprickorna i ledet ska förmodligen  tätas.
Regeringen avvisade  kritiken från fp-ledamöterna  med samma argumentationsteknik som tidigare. Förminskar kritiken genom att påstå:
-Har inte förstått hur det ligger till, blandar ihop.
Regeringen tar upp teknikaliteter och går förbi det faktum att FRA-lagen innebär massavlyssning  och därmed hotar vårt privatliv. 

  Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Persiljan fick sällskap

Jodå, det blev ett trädgårdsland fyllt med kryddväxter alldeles utanför köket,ett litet, litet land ....så vi får se om vi utökar nästa år......bara nu inte Tyra tror att
detta är hennes nya toa....

 

Läs även andra bloggares åsikter om

Sprickor i de borgerliga leden

Kritiken mot FRA förs på allt fler arenor,
-Flera folkpartister tänker liera sig med oppositionen och FRA-lagen kan rivas upp i höst. Om inte regeringen självmant ändrar sig planerar ledamöterna att skriva en motion som stoppar lagen.  (Svd)

Att borgerliga riksdagsledamöter börjar reagera mot FRA-lagen är naturligtvis bra. Frågan är varför det tog så lång tid? Är kritiken seriös eller är det ett sätt att möta opinionsstormen mot lagen och sviktande väljarunderlag?
Partidisciplinen är hög i Sveriges riksdag trots möjligheten till personval. Endast Camilla Lindberg hade civilkurage nog att stå emot partipiskan och rösta mot FRA-lagen. Har den starka opinionen mot lagen fått de övriga att våga agera? Vad händer när trycket från partiledningen hårdnar? Kommer kritiken från de egna leden att leda till att lagen slängs i soptunnan eller blir resultatet efter samråd med s och mp  en frisering? Vad menar Birgitta Ohlsson egentligen med brottmisstanke som grund för spaning? Är det FRA`s bord att spana på brottsmisstänkta?
Frågorna är många och svaren lär vänta på sig til hösten då riksdagsledamöterna samlas igen efter sommaruppehållet.
Att gå mot strömmen är oftast svårt  och knappast opportunt. En eloge till de riksdagsledamöter som ändrar sitt ställningstagande och som står upp för det.


Om de sex folkpartisterna står på sig har regeringen inte längre riksdagen stöd. 

- Då hamnar regeringen i en regeringskris, säger Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiske kommentator, och påminner om att Reinfeldt tidigare påpekat vikten av FRA-frågan. (AB)


Regering med Reinfeldt i spetsen trodde nog att debatten skulle dö ut i sommar. Det blev tvärt om. Så lättlurade var vi inte.Kritiken mot FRA-lagen och FRA`s verksamhet mullrar och växer. 

Kan  man använda vilka medel som helst i kampen mot FRA och FRA-lagen? Nej naturligtvis inte! Det är klart oetiskt och integritetskränkande att publicera namnen som finns på den lista som lämnats in till datainspektionen. Det är att gå FRA`s ärenden att publicera namnen på de som FRA spionerat på !  Det är ett riktigt lågvattenmärke som borde undvikits.

Svd, AB

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Rosor och vila långt från FRA-debatt.

Tyra helt utslagen efter nattens rymning. 
Liten uppdatering av  trädgården hann vi med innan solstolarna lockade...
Nyplanterad New Dawn, en gammaldags ros. Tålig lovade Plantskolan .

Nästa år  ska persiljan få sällskap  av kryddväxter i ett alldeles eget
trädgårdsland på marken. Kanske...
I kväll blir det Monte Pyton och meningen med livet.

Tjörn runt i förtid

 Dagens resmål var Tjörn. Ön som Du norrifrån når via Orust när Du ska ta dig fram på land.  Syftet med resan var att delta i invigningen av växthuset som värdparet byggt.
Så fint och så skönt varmt det var därinne. Nu känner jag mig extremt lat som inte ens har fixat ett litet trädgårdsland. En kruka med persilja det är allt som finns vid vår köksingång.

l

Besöken på Tjörn är alltid lika intressanta. Vi bjuds varje gång på nya och spännande upplevelser. Idag gick vi till fots långt, långt till  ett forntida gravfält Pilane som är ett av Sveriges största fornlämningsområden med ett 90-tal domarringar.  På kullarna visades skulpturer av några av Nordens  och världens mest framstående konstnärer.

Zhang Huans trebenta Budda  mitt i gravfältet satte fantasin i rörelse

Laura Fords pojkar i rustning väckte känslor och fick mig att tänka på barnen
som kidnappats och som tjänar som barnsoldater långt från hemmets trygghet.


 
 Kristian Blystads vilande kvinnohuvud ska symbolisera förhoppningen om
att kanske kan drömmen om fred och frihet bli sann.


Den hemlösa räven vill man ju bara ta hand om och ge ett eget bo.


Tiggarskålen är full med en- och femkronor.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,  ,

Samma vårdkvalitet för alla ett måste.

Följande rubrik återfinns i svd: "Svenska kvinnor har störst chans överleva bröstcancer".
Den rubriken fångar mitt intresse då jag har personlig erfarenhet av  sjukdomen. En cancerdiagnos skapar än idag ofta rädsla och  ångest. Det gläder mig att överlevnaden på några år ökat från 50% till 82%. Det inger hopp för alla de kvinnor som får diagnosen.  

-Vi har ett framstående vårdprogram för bröstcancerbehandling och införde tidigt mammografi och att orsaken till detta är att svensk sjukvård ligger långt framme. (Professor Bengt Westermark, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd, svd)

  Rubriken förbryllar mig dock då det i artikeln finns en lista på de länder som har bäst vård  enligt The Lancet. Kuba toppar statistiken. Det är det landet som har den bästa sjukvården inte bara när det gäller bröstcancer. Infektionsvården är ett annat område. Såg ni Michael Moores film "Sicko" så minns ni hur hjälparbetare vid 11 septemberkatastrofen i USA inte fick den vård de behövde  utan istället fick söka sig till Kuba.  

-Att Sverige har ett system som bygger på att alla ska få samma vårdkvalitet kan ytterligare förklara vår höga placering, säger Bengt Westermark.

Svensk sjukvård är bra men hur ser framtiden ut? Är privatiseringen av sjukvården, vårdavtal och liknande en garanti för att alla ska få samma vårdkvalitét även i framtiden


Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

5 sekundmeter trots stormvarning

Himla bussig vindstation vi har. Vindmätaren visar aldrig över 5 m/s.
Tack vare den felmätningen  badade jag i full storm i Ulmekärrsand idag. 


Ulmekärrsand är med sin fantastiska natur min absoluta favorit på kusten. Växterna har anpassat sig efter klimatet och kryper efter marken.
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Alliansen i motvind

Alliansen backar och oppositionen går fram i den senaste väljarudersökningen.  M minskar och s ökar samtidigt som sd når över 4% spärren.

Reinfeldts utspel om skattelättnader gav ingen vind i seglen. Skattelättnader som visade sig gynna de som tjänar mest. lockar inga medel -eller låginkomsttagare. De som har det svårt ekonomiskt  har fått möta  bistrare tider med försämringar i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen och utanförskapet har ökat trots löften om det motsatta..
Ungdomar vänder alliansens FRA-politik ryggen samtidigt som kritiken mot lagen nått allt fler arenor. Statsminister Reinfeldts bemötande av kritiken som okunnig ger inget förtroende. Detta kan vara några av bakomliggande orsaker til att alliansen fått motvind.

Att förminska och osynliggöra motståndare har aldrig varit en framgångsväg. Det är via dialog och med argument man också borde bemöta sverigedemokraterna menar Marie Demker

"Sd gynnas

- Att de etablerade partierna nu gör sd till en partipolitisk fråga mellan sig och använder sig av partiet i debatten gynnar sverigedemokraterna, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap".  (AB)

Börsen rasar, inflationen och arbetsösheten ökar och konjunkturen väntas vika. Det är i sådana tider jordmånen för xenofobi och dess förespråkare är extra god. Sverigedemokraterna med sitt naziförflutna , ett  populistiskt parti på högerkanten , måste bemötas med argument. 

Svd , AB , DN

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Lissabonfördraget till varje pris.

Inför folkomröstningen  om Lissabonfördraget lovade kommissionen Irlands regering att dölja eller försena politiska beslut och information som kunde stärka nejsidan. Det gällde frågor som var särskilt angelägna för irländarna bl a minskning av jordbruksstödet och  ett gemensamt försvar i EU. Irländarna lät sig inte luras utan röstade nej till fördraget.
Alla 27 medlemsländer måste säga ja till fördraget om det ska bli giltigt.Trots detta faktum har raificeringsprocessen fortsatt i de flesta EU-länderna. 
Om demokratin fungerade borde Lissabonfördraget vara dödförklarat nu. Så är inte fallet . President Sarkozy, EU`s ordförande i nuläget, avser att undersöka varför irländarna röstade nej och anser att folkomröstningen måste göras om.

"Irland måste genomföra en andra folkomröstning, sade den franske presidenten Nicolas Sarkozy på ett partimöte i Paris på tisdagen.

- Irländarna måste rösta igen, ska Sarkozy ha sagt till sina partikamrater i UMP enligt uppgift till Reuters från flera parlamentariker som medverkat på mötet." (Svd)


Varför? Har irländarna inte förstått sitt eget bästa? När folket säger nej, ska de upplysas och fås på bättre tankar. Är det vad Sarkozy menar. Fungerar demokratin bara i de lägen då  folket gör vad makthavarna anser vara rätt?

Svd

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kritiken mot FRA ökar i styrka.

Statsminister Reinfeldt förutspådde att kritiken mot FRA-lagen skulle blåsa över och tystna. De som kritiserade var okunniga ansåg han.
Hur fel fick inte statsministern. Bloggbävningen  mot FRA-lagen fortsätter och allt fler höjer sin röst mot massavlyssningslagen. Fd säpochefen, journalistförbundets ordförande, advokatsamfundets generalsekreterare för att nämna några var tidigt ute med sin kritik. Tre tunga Fp-politiker tillsammans med fyra riksdagsledamöter från samma parti uppmanar i en debattartikel i DN regeringen att lyssna på kritiken.

Nu har även Centrum för rättvisa agerat och anmält lagen till Europadomstolen.

"I anmälan begärs att domstolen ska pröva om FRA-lagen klarar Europakonventionens krav när det gäller skydd för den personliga integriteten och rätt för enskilda som blivit övervakade att få sina fall rättsligt prövade." ( AB )

Läs mer om detta på deras hemsida http://www.centrumforrattvisa.se/.

Det ska bli ytterst intressant att se om Europadomstolen tar emot anmälan och vad som i så fall sker.
Paragraf 8 i Europakonventionen kan inte misstolkas. Den paragrafen kan tillämpas på FRA-lagen.

"Artikel 8 . Rätt till skydd för privat- och familjeliv

Var och en har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin

korrespondens.

Offentlig myndighet får inte ingripa i denna rättighet annat än med stöd

av lag och om det i ett demokratiskt samhälle är nödvändigt med hänsyn

till den nationella säkerheten, den allmänna säkerheten eller landets

ekonomiska välstånd, till förebyggande av oordning eller brott, till skydd

för hälsa eller moral eller till skydd för andra personers fri- och

rättigheter. " (Europakonventionen)


Vad sysslar FRA med? Bedriver spaning på pastorer med motiveringen att kyrkan bedriver missionsarbete i Ryssland.
Nya avslöjanden om FRA´s avlyssning visar hur absurd deras verksamhet är och att de kränker grundlagsskyddade mänskliga rättigheter. Pastorer har tystnadsplikt och vi har inte bara yttrandefrihet utan också religionsfrihet och åsiktsfrihet i Sverige.
De rättigheterna skyddas av grundlagen, Europakonventionens och FN`s deklaration om de mänskliga rättigheterna..

När ska Du vakna Fredrik Reinfeldt?

uppdaterad 15 juli 13:00
Svd,Svd,DN,Europakonventionen                                                                                     

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Norsk-svensk förbrödring på golfbanan

En mil på golfbanan igen. 18 hål är alldeles, alldeles för många eller är det så att jag
är för otränad för alla dessa svingar?
 Mer underhållande än vanligt blev det då vi spelade i samma boll som två norrmän.

Kommunikationen är inte alldeles lätt då vissa ord betyder helt olika saker på norska och svenska.

Vad svarar man när någon säger vad koseligt här är?
Och varför ser mannen så underligt på mig när jag säger vad roligt det här är.

Ja, det blev många muntra stunder på grund av missförstånden. 


Läs även andra bloggares åsikter om

Regeringen får kritik från "de egna leden".

Ledande folkpartister uppmanar regeringen i en debattartikel i DN att lyssna till kritiken mot  FRA-lagen och menar att relationen mellan staten och medborgarna kan skadas. De hänvisar bl a till regeringsformen:.

  "Regeringsformen slår fast att varje svensk medborgare ska vara garanterad att få ha "brev eller annan förtrolig försändelse" samt "telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande" i fred från statens granskande öga. Ett ingrepp som innebär avsteg från denna grundprincip måste enligt grundlagen dels vara "godtagbart i ett demokratiskt samhälle", dels stå i rimlig proportion till vad som står att vinna, i detta fall ur säkerhetssynpunkt". (DN)


Det är givet att i en demokratisk rättsstat måste individens skyddsbehov gå före godtycklig myndighetsutövning. FRA-lagen sätter rättsstaten ur spel och hotar våra mänskliga rättigheter i form av rätten till ett skyddat privatliv. Det är detta kritiken handlat om.

"Det är som att ha en statlig brevuppsprättarcentral", säger Maria Leissner till SvD.se och utesluter inte att frågan hamnar hos Europadomstolen". (SvD)


Statsminister Fredrik Reinfeldt har försökt tiga ihjäl kritiken mot FRA och avfärdat den som okunnig. Det blir intressant och se hur Reinfeldt kommer att hantera kritiken från "de egna leden".

"Den upprörda debatten handlar ytterst om relationen mellan staten och medborgarna, något som ansvarskännande politiker måste ta på största allvar". (DN)


Fp-skribenterna tycks tro på den goda staten och vill att allt ska återgå till det gamla.  Det är tron på den goda staten som gjort att vi i Sverige saknar tillräckligt skydd mot överträdelser av de mänskliga rättigheterna. FRA-lagen och bemötandet av kritiken mot lagen har fått oss att inse att den goda staten kanske är ett minne blott.

AB, AB

Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarsregler

Välkomna att kommentera , ge synpunkter eller argumentera på min blogg.  Jag försöker  besvara kommentarer som ställs direkt till mig så snart jag kan.

Följande  enkla regler gäller.
1. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Hellre anonym än falsk identitet.
2. Personangrepp eller kränkningar accepteras inte.  Fråga hellre än påstå.
3. Rasistiska , antisemitiska , islamofoba, homofoba eller sexistiska kommentarer och  länkar godkänns inte.

4. Kommentarer som inte berör inlägget eller privata meddelanden tas inte in.
 

Jag praktiserar endast i undantagsfall  förhandsgranskning.

/annarkia


Studenterna vänder alliansen ryggen.

"Endast en fjärdedel av studenterna säger sig stödja något borgerligt parti. Faktum är att stödet för vänsterblocket inte varit så starkt på universiteten sedan studentrevolten för fyrtio år sedan". 
(Brännpunkt Svd)

1968 var det Pukas som innebar en  försämring av universitetsutbildningen som var den tändande gnista . Kriget i Vietnam fick sedan lågorna att sprida sig.
 USA`s krig i Vietnam väckte studenternas vrede. De första tv-sända bilderna från ett krig gick rakt in i folkhemmet. Polisen som skjuter en misstänkt FNL-anhängare på öppen gata, flickan som springer längs vägen med uppsträckta armar och med frätande napalm på ryggen fick många att reagera. Världens största demokrati svek och avslöjades i närbild. Den antiimperialistiska kampen fick många sympatisörer bland dåtidens studenter och DFFG`s demonstrationståg skrämde makthavarna. 
 Idag är det alliansens svikna löften som tänder gnistor. Alliansregeringen som lovat utrota utanförskapet ökar istället detta med försämringar för de sämst ställda, sjuka och arbetslösa. Satsningen på universitetsutbildningen har aldrig sett dagens ljus istället  har studenternas situation försämrats.
Regeringens arroganta  och kallsinniga bemötande av opinionen mot  FRA-lagen och samarbetet med USA kan vara den sista spiken i alliansens kista.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Fjällbacka brygga

En lååång vilopaus på Fjällbacka brygga innan solen gick ned. Utsikten är makalös och solen värmer så skönt ända fram till solnedgången.

Lördagar brukar det vara kö till borden men inte igår.
Enligt Bohuslänningen har det inte varit så få bokade stugor eller rum på kusten på 14år. Jag tror att det är dyrtiderna och de mörka prognoserna  som är den främsta orsaken.  
 Vädret brukar inte skrämma bort  folk rån kusten på sommaren.    
 
Lite sur var jag fortfarande . Ingen hade lust att följa med till Strömstad och lyssna på Kent och Håkan.  

Läs även andra bloggares åsikter om  ,

Motion utan skyddsnät.

Lördagens motion en lång cykeltur på landet blev oväntat en spännande och lite farlig upplevelse. Efter ett antal kontroller av cykeln kunde vi konstatera att det inte var cykeln det var fel på utan min perception. Jag såg helt enkelt inte uppförsbackarna. De såg helt plana ut och branta nedförsbackar planade ut i mitt inre. Trögt och jobbigt uppför och alltför snabbt nedför och det var en j***t backig terräng. 


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Reinfeldt försöker tysta opinionen

Nu möter Fredrik Reinfeldt opinionsraset med sänkta skatter.

Får han som han vill kommer en sjuksköterska att få 1 500 kronor mer över varje månad.

- Det här betyder allra mest för de som tjänar minst, säger statsministern.

(ur Aftonbladet)

Jag har inget emot sänkta skatter så länge det inte går ut över välfärden. Barn- och skolomsorgen, vården, arbetslösa, sjuka och de gamla  får inte hamna i strykklass.
Skenande matpriser på grund av att det blivit lönsammare att satsa på biobränsle, ökade bensinpriser på grund av Irakkrig och spekulation i olja gör att hushållskassan krymper. Samtidigt varnas för sämre tider, risk för ökad arbetslöshet och en ökande  inflationen . Sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen har urhokats och drabbat berörda illa. Visst är det bra med skattesänkningar för vår hushållsekonomi så länge vi är friska och har arbete.
Reinfeldt och alliansen har försökt bota utanförskapet med försämringar av våra socialförsäkringar, en ekvation som inte går ihop. Nu försöker statsministern tysta opinionen och köpa en valseger med skattelättnader. Är det meningen att det som varit gemensamt och skattefinansierat ska slitas ned och säljas ut. Vårdval och friskolor för de som har råd och kan välja får inte bli resultatet .
Gärna skattelättnader om utrymme finns, men rör inte välfärden! Den behöver förbättras!

Intressant?
Svd, DN, AB
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kondition och träningsvärk

Mjölkeröd golfbana har varit vårt hem i två dagar.  Golf är bra för konditionen då en runda på 18 hål motsvarar ca 1 mil.
Inte undra på att jag har träningsvärk och utan min vagn hade jag aldrig klarat av att ta mig runt. Bagen är tung och banan går upp och ned, upp och ned.  Lite folk på banan gjorde att vi kunde gå i vår egen takt.  Jag spelar ju bäst i dåligt väder, regn och kuling. Kors i taket, jag har gått på mitt handikapp trots fint väder. :)
                                       
 

Tyra i bubblan.

Tyra vår occikatt har hittat sitt eget gömställe.
Helt säker på att få vara ifred låtsas hon som jag inte finns.
Tänk att kunna göra som en katt välja bort det oönskade och leva vidare i sin egen lilla bubbla.
Vilken värld skulle vi då få? Hur skulle vi må?


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Säpo´s åsiktsregistrering i ny regi?

Nya avslöjanden om FRA`s verksamhet avslöjas mer eller mindre dagligen. Regeringen lägger ut dimridåér och avfärdar kritiker som okunniga. FRA-affären liknar IB-skandalen på 70-talet där avslöjandena duggade tätt om spionage  och infiltrering i organisationer på vänsterkanten. Uppgifterna tillbakavisades  alltid direkt i TV-rutan av dåvarande ÖB Stig Synnergren och försvarsministern Sven Andersson. Detta upprepades dagligen under en tid och var ett skådespeleri i den "högre skolan".
Åsiktsregistrering på politisk grund har pågått sedan andra världskriget och den så kallade personalkontrollkunggörelsen som slog fast att vid jobb som betraktades som känsliga, när det gällde svensk säkerhet, skulle kontakt tas med Säpo innan anställning. Fanns något i Säpos register kommunicerades detta inte till den som berördes. Listan över känsliga jobb var många bl a  berördes tjänster på SMHI. När frågan lyftes fram i ljuset visade det sig att åsiktsregistreringen ofta vilade på lös grund. Rättssäkerheten hade åsidosatts. Åsiktsregistrering på politisk grund skulle upphöra och registren slaktas.  Det ser nu ut som om registreringen fortsatt i FRA`s regi.

Aftonbladets ledarsida har fått ut ett antal handlingar från FRA, som beskriv­er hur personuppgifter ska hanteras. Dokumenten visar att myndigheten spanar på individer och har rutiner för att byta information om dem med andra länder. (AB)
FRA chefen bekräftar  hemligt utbyte  uppgiftermed andra länder. (DN)
Ryska planer på att kringgå FRA-spaning. (Svd)

Den tidigare åsiktsregistreringen drabbade berörda ofta helt felaktigt utpekade, personer hårt. Hur  berörs de personer som FRA bedriver signalspaning på idag och på vilka grunder bedrivs spaning? Räcker det med en prenumeration på Palestina Nu som ges ut av palestinagrupperna i Sverige? Då räckte det med en prenumeration på Vietnambulltinen, en antiimperialistisk tidning som tog ställning mot USA`s krig i Vietnam. 
FRA-lagens efterdyningar har avslöjat en ny skandal i paritet med IB-skandalen. Att regeringen mörkat syftet med lagen ökar inte direkt  regeringens trovärdighet.  En sanningskommission är det minsta vi kan förvänta oss. Varför inte en haverikommission?  Politikerföraktet kan explodera och tilltron till det parlamentariska systemet  haverera.
 

AB , DN, SvD
Intressant?
FRA
, , , ,

Bloggen stressar i repris(2)

En gammal nyhet om bloggstress i AB. För att undvika bloggstress lägger jag in ett gammalt inlägg om dito och behåller gamla länkar.
Och då blogg.se strular blir det repris(2) . Är det något som stressar så är det datastrul!

Enligt New York Times  och IDG har två amerikanska bloggprofiler gått en för tidig död tillmötes.  Att försörja sig på bloggandet kan skapa allvarlig stress så se upp.
Heltidsbloggare  rapporterar om  viktförändringar, sömnsvårigheter utmattning och andra  liknande symtom som de sätter i samband med pressen att ständigt skapa nya blogginlägg. Att ständigt vara uppdaterad och prestera mer eller mindre dygnet runt har naturligtvis ett pris. Läs mer i  SvD.
Vi andra då, vi som bara bloggar då och då behöver vi oroa oss? Nej det tror jag knappast .
Men tänker man efter kanske det räcker med en stunds bloggande varje dag om bloggen blir ett måste och det hela tiden gäller att prestera.  Tar man dessutom illa vid sig av oväntade och ibland sårande kommentarer förstärks säkerligen stressnivån.
Det är förmodligen inte bloggandet i sig som stressar utan hur du förhåller dig till bloggen och vem du är som person.
   
   Så mottot för dagen blir:
   "Ta det lugnt med bloggandet och låt  
     kommentarer du ogillar rinna av dig. "


    Intressant?
    Läs även andra bloggares åsikter om
    , ,

  

Marknadsliberalerna skrämmer it-företagen

Marknadsliberalernas vaktparad alliansen försvårar för en redan starkt konkurrensutsatt bransch. Finska Telia Sonera har redan flyttat sina servrar från Sverige . Danska 3 överväger att följa efter och den norska regeringen har tillsatt en utredning om FRA-lagens konsekvenser. Telecombranschen ska bära kostnaderna för att leda trafiken till FRA och svenska it-företag är oroade för sin framtid. 8 svenska chefer för it-branshen uttalar sin oro för FRA-lagens konsekvenser.
FRA-lagen hotar inte bara grundlagsskyddade rättigheter utan för också med sig ekonomiska skadeverkningar  i kölvattnet. Sverige som visat framfötterna inom it-branschen ställs nu i skamvrån på grund av en särlagstiftning  FRA-lagen. FRA-utredningen kom fram till att de ekonomiska konsekvenserna skulle vara kostnadsneutrala då alla drabbas lika. Hur korkad får en utredning  vara? Vem är det som är okunnig Reinfeldt? IT-branscen är en av de mest globaliserade bransherna och det är endast företagen i Sverige som belastas ekonomiskt av merkostnader för den utrustning som behövs för att leda trafiken fram till FRA.
Det är dags att tillsätta en oberoende haverikommission för att utreda bakgrunden till och konsekvenserna av FRA- lagen. .FRA-lagen är om möjligt en större skandal än vad IB-affären var på sin tid. Alliansen för ett politiskt vågspel som kommer att straffa sig
Var det så här alliansen ville gå till historien? -Som nedmonterare av den svenska demokratin.

DN, Svd

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Ska vi känna oss trygga nu Mona?

Sitter och funderar på konsekvenserna av vad Mona Sahlin sa igår om att riva upp FRA-lagen.
 Ska vi känna oss trygga nu? Ska debatten tystna? NEj absolut inte! Med tanke på hur s förhållit sig till avslyssning och åsiktsregistrering tidigare finns ingen anledning att slå sig till ro och tro att Mona ska fixa bort lagen. Med tanke på  Sapo, sjukhusspionen och  åsiktsregistreringen på 70-talet finns all anledning att vänta och se .  Risken är att vi  får en FRA-lag i rosa-grön tappning. S och mp har om jag förstått det rätt  gjort en överenskommelse om att riva upp FRA-lagen inte avskaffa den.
Reinfeldt menar att Mona Sahlin vänder kappan efter vinden. Hur är det med ungdomspartierna statsministern? De är eniga i sitt motstånd mot massavlyssning á la FRA-lagen. Vänder de också kappan efter vinden?  Reinfeldt saknar argument och undviker att ta en sakdebatt om FRA-lagen. Han väljer den enkla vägen. Han använder sig av gammal härskarteknik och  fortsätter att misstänkliggöra de som är emot lagen.  

Svd, DN, DNAB, R FalkVinge
Intressant?

 Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


Tjurpannan del 2

Dagens utflyktsmål blev en av Bohusläns mest utsatta platser på fastlandet Tjurpannan,
ett naturreservat norr om Grebbestad som är fruktat för sina strömmar särskilt när det stormar.
 Det är svårt att lägga till i byigt väder och vädret kan slå om snabbt här ute.
Vyerna är så storslagna att det är svårt att slita sig härifrån. 
  

Foto: Betsy
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
Bloggat om Tjurpannan Heksann

Rysskräcken lever vidare del 2

Så kom det som många av oss befarat och länge diskuterat  i olika bloggar. Rysslands datatrafik genom Sverige är målet för FRA`s signalspaning. Regeringens samarbetsavtal med USA är i sig avslöjande.  Vårt privatliv och yttrandefriheten har regeringen sålt ut  för att hålla sig på god fot med USA och för att kunna samla information om Ryssland. USA`s röst väger tyngre än den svenska opinionen . Att FRA ger sig själva fortsatt jobbgaranti har förmodligen också stor betydelse för den lobbying FRA-chefen bedrivit i maktens korridorrer.
Rysskräcken är av gammalt datum. Den tog fart redan på 1700-talet då ryssarna brände ned bebyggelse på svenska östkusten.
Olydiga barn  fick förr i tiden höra -"akta dig annars kommer ryssen och tar dig.", Sovjetunionen och det långa kalla kriget mellan väst och öst spädde på den skräcken. Vad finns det att oroa sig för idag? Ett imperium Sovjetunionen har fallit i bitar och Ryssslands glansdagar som supermakt är ett minne blott. . Borde vi då inte känna oss tryggare?
USA är den enda kvarvarande supermakten. Det är något att oroa sig för!
En regreing som inte spelar med öppna kort, som avfärdar en stark opinion  mot FRA-lagen som okunniga det är något att oroa sig för!
Vårt privatliv, den personliga integriteten och yttrandefriheten är hotad. Det är sannerligen något att oroa  sig för!!!

Svd , DN , AB

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Nostalgitripp igen.

Korpsta´n, staden vid Bäveån.


  Läs även andra bloggares åsikter om  ,

Biobränsle, livsmedels- och oljepriser.

Världens rikaste länder på G 8- möte i Tokyo har ett stort ansvar. Frågan är hur marknadsliberalernas företrädare ska kunna lösa ekvationen med biobränsle, livsmedelspriser, oljepriser  och klimatet. Något måste göras och det snabbt. Människor som har svårt att få ekonomin att gå ihop dignar under de ökande livsmedelspriserna. Priser som skjutit i höjden på grund av ökad efterfrågan på biobränsle i den rika delen av världen.  Människor i redan fattiga länder får allt svårare att mätta sina magar medan vi matar våra bilar med biobränsle.
Kraftigt ökade livsmedels- och oljepriser har satt fart på inflationen vilket fick riksbanken att höja reporäntan. Lånekarusellen och huspriser sätter sina spår i familjeekonomin hos nya husägare och barnfamiljer.
Oljeberoende länder sätter press på oljeproducerande länder att öppna kranarna och förse oss med mer olja. Oljeproducenterna menar att det är spekulationen i olja som drivit upp priserna, inte brist på olja.
 Medan  rika länder tar för sig sjunker de fattiga allt längre ned i fattigdom och misär.
Biobränsle, livsmedelspriser, olja  och klimat; fattigdom och rikedom  allt hänger ihop. Hur tänker G 8- mötet lösa den ekvationen? 

Svd , DN1, DN2

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Regn, duggregn och hällregn

Vi hotades med 50 mm regn men fick nöja oss med 17. Väderstationen visar på fortsatt regn  och regnat har det gjort hela dagen. Vi slapp åskvädret som drog fram över norra Bohuslän som tur var. Det smäller så öronbedövande högt när åskan slår ned i bergen.
 Ena dagen upp mot 30 grader varmt  och sol och nästa 12 grader, regn och höstkänsla. Klimatet har fått fnatt.
Biobränslet till våra bilar skjuter matpriserna i höjden samtidigt som bensinen blir dyrare och dyrare. Den rika delen av världen propsar på att oljekranarna ska skruvas upp. Om oljeproduktionen ökar hur går det då med klimatet? 

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

När ska världen vakna?

Svenskt filmteam inringad av israelisk militär. I byn Nil'in ska muren dras rakt över invånarnas åkermarker och olivlundar Invånarna protesterar och isralisk militär skjuter, omringar byn och tvingar invånaran att hålla sig inomhus.
Den här situationen är vardagsmat för palestinierna på Västbanken.
Hur Israel kan tillåtas att bygga muren är en gåta. Tänk dig att en mur skulle byggas i din kommun och de som bestämmer tar beslut om att den ska dras precis vid ditt hus. Olivträden  som din farfars far anlade hamnar på fel sida och du får köa i timmar för att gå över om du nu släpps igenom den dagen. Är du beroende att för din försörjning vårda träden på andra sidan muren lär din familj få det svårt. Träden kommer efter generationers vård att förtvina och du kan bara betrakta förfallet över grinden eller den dag du släpps igenom för några timmar.
Ungdomarna som inte kuvats av 60 års ockupation får nog och demonstrerar mot övermakten. Vilken oro känner Du inte som mor när kvällen kommer och ingen kommer tillbaks. Bilderna i bakhuvudet flyger in och ut som flashbacks . Har de träffats av gummikulor så att inre organ skadats eller har de gripits och satts i fängelse?
Säkerhetsmur kallar israelerna muren medan palestinierna har ett annat namn för samma mur, apartheidmur.en
På andra sidan muren lever många med minnen av nära anhöriga som träffats av splitter från en självmordsbombare. När ska denna fasansfulla mardröm ta slut? Två folk som lever i rädsla för varandra, avskilda från varandra med minnen som gör ont, hur ska de kunna försonas? Det går om världen tar sitt ansvar.
Jag var i området under första Intifadan och hörde skottlossning från bosättare i närheten av ett litet flyktingläger utanför Betlehem. Lägret stängdes och strömmen ströps. Fångade som råttor i sina plåtskjul, kanske för flera veckor, på grund av att bosättare gått lös med skjutvapen i närheten. Jag såg ärren på magar och ryggar hos små barn som kommit  ivägen för israelernas plast- eller gummimantlade kulor. Jag minns barnens ansikte som såg så gamla ut.
Starkast är minnet av Neve Shalom - Wahat al Salam en liten by där israeliska judar och palestinier lever sida vid sida där barnen leker i samma sandlåda och går i samma skola. En by som visar att det går att försonas. Jag minns kvinnorna från båda folken som tvingade sig själva att mötas en gång i veckan för att visa att det går att sträcka ut handen, det går att gå vidare.
Det finns hopp om världens regeringar tar sitt ansvar. Självmordsbombarnas gödning statsterrorism, övervåld och förnedring måste få ett slut. 
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Sommarens nostalgitripp

Konstverk i sten vid det gamla stenbrottet i Hunnebostrand.Vinerklätten har varit platsen för  vår soldyrkanRester efter stenbrottetPå väg mot UlebergshamnUlebergshamnsvägen, allt är sig likt t o m fönstret på vinden står öppet...Läs även andra bloggares åsikter om ,

FRA-motståndet i ny fas.


Varför skulle motståndet mot lagen mojna och lägga sig som som vissa inbillar sig? Varför skulle motståndet mot FRA-lagens hot mot rättssäkerheten, yttrandefriheten och den personliga integriteten dö ut?
Den 16 september vid riksdagens högtidliga öppnande inbjuder bl a nätverken "Svart Måndag", "Stoppa-FRAl-agen.nu" och "FRA-pedia" in till demonstrationer för att visa att FRA-lagen  inte hör hemma i en demokratisk rättsstat. Opinionen mot FRA har visat att olika åldrar och olika åsiktsyttringar kan förenas runt en och samma sakfråga. Fd säpochefen, advokatssamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, journalistförbundets ordförande är några som gjort sin röst hörd mot FRA-lagen. Tre partier stod enade mot lagen i riksdagsomröstningen, Regeringen har uppenbara problem med att förklara sig. Så varför skulle  opinionen dö ut?  
Samarbetet med USA i det så kallade kriget mot terrorismen har fått ödesdigra konsekvenser för allt för många människor. I Sverige  har vi sett hur tre somaliersvenskar utsatts för brännmärkning. Det visade sig senare att de hade "rent mjöl" i påsen. En av de egyptier som med regeringens goda minne forslades i väg till en Egyptisk fängelsehåla har nu fått 3 miljoner i skadestånd av staten. Alla de civila irakier som dagligen får sätta livet till i efterdyningarna av USA´s krig i  irak icke att förglömma. Terrorism bekämpas inte  genom avlyssning av mejl, sms och telefoni som går över gränsen. Roten till terrorrism är oftast fattigdom, förtryck eller fördedring och utanförskap.
Nej, opinonen har bara börjat och kan mycket väl utvecklas till en folkrörelse och ta sig redan olika former. Sakfrågan, hotet mot demoratin har inte försvunnit.  FRA-lagen har inte rivits upp.
Att en domstol i USA på självaste nationaldagen beordrat Google att lämna uppgifter gör oss inte mindre oroliga för vad som kan hända om avyssning  missbrukas.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kletschmermusik ny upplevelse.

Då Sundsvall ligger för långt bort valde vi kletschmermusik i Bottna . Tredje året i rad arrangeras en kulturfestival med bl a konst , dans och musik. Gerlesborgsskolan har lockat många konstnärer att bosätta sig i trakten varför festivalen blivit en riktig godbit. Kvällens huvud attraktionvar Katzen Kapell.  Suveränt bra band och häftig svungig musik fick mig att glömma ryggont och nackstelhet.  En risig lokal med träbänkar utan ryggstöd och  galonduk till tak och väggar gav ryggont och nackstelhet hos fler än mig. Kultstämpel på den lokalen. Spartanskt så det osade om den.

 


  Läs även andra bloggares åsikter om ,

Högtryck och motstånd

Varmast i Sverige var det i Göteborg igår med 30 grader. Kusten brände och det var skugga som gällde. Väderstationen har fått solsting och visar andra dagen i följd på sjunkande tryck och växlande molnighet trots klarblå himmel. Solsting eller kan stationen förutsäga  vädret? Är oväder på gång?
Förutsägbara är i alla fall de politiker som röstat ja till FRA-lagen. De deltog inte i SVT`s morgonsoffan, trots inbjudan. Anne Ramberg var desto vassare och klädde bokstavligen av den omstridda signalspaningslagen. Lika förutsägbara är Reinfeldt och Björklund som omyndigförklarade oppositionen mot lagen istället för att ta debatten. Dags att vakna, Du hade fel Reinfeldt.  FRA-debatten lägger sig inte den har bara börjat. Diskussionen och motståndet mot FRA-lagen tog inte semester den fortsätter i oförminskad styrka. 
Hett var det i  Stockholm igår i dubbel bemärkelse då demonstrationer och festligheter mot FRA gick för högtryck samtidigt som temperaturen kilade uppåt. Bananrepublik, vilken symbolik!   Och Timbuktu i Malmö; måste ha varit en upplevelse.
  Det bådar gott för Sverige att så många människor i alla åldrar och från olika politiska grupperingar höjer sin röst mot en lag som ställer Sverige i skamvrån bland världens demokratier.  

AB DN
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Det brinner i trossbotten och statsministern spottar på elden.

Statsminister Reinfeldt anser att FRA-lagen ska vara kvar. Han påstår att de som är emot inte har förstått syftet med lagen och att stämningsläget varit så högt att regeringen inte kunnat förklara.    Reinfeldt har uppenbarligen inte lyssnat på opinionen. Det är just syftets proportionalitet till dess konsekvenser som debatten handlat om. Det är de konsekvenserna för privatlivet och yttrandefriheten vår omvärld reagerat mot. Advokatssamfundets ordförande, journalistförbundets och säpochefen är kritiska, norrmännen och danskarna varnas och den svenska opinionen mot lagen är stark. Att säga att vi inte har fattat är att mästra oss . Att gå in i en föräldraroll och tala till oss som vi vore barn är  inte vad  man kan förvänta sig av en statsminister.
 Reinfeldt spottar på en trossbotten som brinner. Det duger inte ! 
Regeringen har ett stort pedagogiskt problem av det enkla skälet att det inte finns några argument för en lag som strider mot grundlagens  och Europakonventionens skydd av mänskliga rättigheter. Saknas argument tiger politikerna. i hopp om att opinionen ska vika. 

Lyssna på SVT`s morgonsoffan om "Hur laglig är FRA-lagen?"

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Havet lockade i värmen.

Rena önskevädret för premiärturen med båten på havet. Värmen är här med 24,5 grader i skuggan klockan halv sju på kvällen. Jag har redan glömt snålblåsten och längtar efter fläktande vindar. Väderstationen pekar på 0,2 m/s. Det är perfekt väder för väntat gästbesök. Vad sägs om en tur till Väderöarna eller Koster?

Som vanligt glömde jag digitalkameran så mobilen fick duga.
Läs även andra bloggares åsikter om ,  ,

Protesterna mot FRA avtar inte i styrka.

Ute blåser det 0,3 meter i sekund och solen lyser på en molnfri himmel. De flesta semesterlediga svenskar rustar sig för en dag i solen. Det gäller att ta tillvara den sol som lyst så snålt de senaste veckorna.
Protesterna mot och debatten runt FRA-lagen tar däremot inte semester. Den kan och får inte ta ledigt.  I Norge och Danmark höjs enligt SVT varnande röster om vad som pågår och finska TeliaSonera  har flyttat sin e-postserver till Finland. 
Att FRA-lagens inte är proportionelig till sitt syfte är uppenbart. Den sätter vår personliga integritet  i en schack  matt ställning då inga garantier mot missbruk kan ges. Det är därför glädjande att Anne Ramberg, Advokatsamfundets generalsekreterare, på brännpunkt i svd efterlyser en sanningskommission och en parlamentarisk utredning för att granska FRA och FRA-lagens följder.
Hon föreslår vidare att en författningsdomstol tillsätts som skydd mot ev maktövergrepp från statens och myndigheternas sida. FRA-lagen har visat att en sådan instans behövs. FRA-lagen har givit tron på den goda staten en dödsstöt. Det finns inget som ursäktar att en myndighet kan begå brott mot en mänsklig rättighet. Det är själva risken att bli övervakad som utgör kärnan i ett övervakningssamhälle, bara misstanken att någon läser ditt mail eller sms du just skriver skapar osäkerhet och i längden också självcensur. I en demokrati är det inte regeringen som ska övervaka medborgaraa. Det är medborgarna som ska övervaka regering och övriga folkvalda. Vi kan inte tysta titta på när rättstaten och därmed demokratin nedmonteras.

Tidigare inlägg
Den goda staten ett minne blott.
Spelet bakom FRA-lagen ljusnar
Carl Bildt slår knut på sig själv.

En regering med krisstämpel.Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Underverket gör underverk

Vilket litet underverk min väderstation är.
Visade på sol och det blev sol.
Visade på 1,0 sekundmeter och blåsten försvann.
Äntligen har värmen och solen hittat tillbaks.
Båten sjösatte vi utan problem och  i morgon väntar premiärturen.
Livet kan inte vara bättre än NU,
mitt eldorado,
-hav, sol och  värme.

Läs även andra bloggares åsikter om

Stormvarning och mejlbombning.

Det är inte bara i politiken det blåser snåla vindar och snabba vindkast. Snålblåsten har svept runt stugan och hindrat sommarens uteaktiviteter i snart en vecka. Efter lång diskussion huruvida det blåste kuling eller inte och om det går att spela golf i så´nt väder gav jag mig och packade bagen med ett villkor i bagaget. En väderstation ville jag ha. Bombsäker på kuling i vindbyarna ville jag slippa fler väderdiskussioner. Hur det gick? Kepsen blåste av men det är uppenbart att jag spelar bäst golf i oväder. Jag gick på mitt handikapp och det var en evighet sedan sist. Och väderstationen den  inköptes som utlovats innan golfrundan.
Och vindstyrkan då? Jo, när stationen var i funktion uppmättes 1,7 sekundmeter. Ingen kulingstyrka det inte. Men visst är det så att vindarna mojnar på kvällen?
 Ett som är säkert det är att FRA- debatten inte kommer att mojna och dö ut  och att mejlen kommer att fortsätta att strömma in i riksdagsledamöternas boxar. Där råder full storm.  När ska regeringen och riksdagsledamöterna våga sig ut i stormen och lyssna på opinionen? Behöver politikerna en vindmätare?

Expressen  tog i helgen initiativet och uppmanade läsarna att fylla i detta formulär och skicka in en protest till riksdagsledamöterna.
Om mejlbombning är rätt metod att få riksdagsledamöterna på andra tankar är jag  tveksam till. Men vad gör vi när ledamöterna saknar kontakt med väljarna , leker blindbock och låtsas som om  den starka opinionen mot FRA-lagen inte  existerar?

Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen digitala medier, kommenterar tidningens uppmaning så här:
- Det är inte för sent att påverka politikerna. FRA-lagen ska revideras igen i höst. Fredrik Reinfeldt vill att debatten ska lägga sig, det vill inte jag.
Närmare en halv miljon protestmejl mot FRA-lagen har enligt riksdagens IT-chef skickats till riksdagen, skriver DN, SvD och Expressen.  Vad gör då riksdagsledamöterna? En ledamot väljer att starta ett sandlådekrig genom att hämnas på Expressen.  Andra ringer helpdesk och frågar vad de ska göra. 
Läs mejlen! Gå ut i stormen och ta diskussionen!  Ta ert ansvar som folkvalda politiker och möt era väljare!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

RSS 2.0