Vem vågar demonstrera?

Innan OS samlades de som kunde tänkas kritisera regimen ihop och sattes i säkert förvar utanför Peking.
Tanken var att kontrollerade protester skulle kunna hållas på tre olika ställen i Kina. 
Problemet var att de som önskade demonstrera skulle ansöka om detta personligen.

-Kritiker menar att protestzonerna mer är ett sätt att fånga dissidenter. Vid åtminstone ett tillfälle har en man som ansökt om tillstånd att utnyttja protestzonerna gripits, uppger organisationen Human rights watch. (SvD)

Det var inte oväntat i en diktatur som Kina där tiotusentals och åter tiotusentals dissidenter satts i aretsläger, fängelse och utsatts för tortyr. Ansöka om att få demonstrera  med risk att gripas samtidigt som reglerna för att demonstrera är minst sagt svårtolkade lockar inte. 

-Budskapet får inte  skada "nationell enighet" eller "nationella, sociala eller kollektivets ­intressen"  (SvD)
 
Några demonstranter har inte heller synts till på de anvisade platserna. Frågan är om inte kineserna kommer att organisera några demonstrationer för syns skull.

Redan att placera OS var ett enormt felsteg av IOK. En ren sanktion för fortsatt förtryck och brott mot mänskliga rättigheter. Idrott och politik blir i ett sådant sammang som OS oskiljbara. Med tanke på OS-stadgans tanke om humanism, fred och ära är det en skandal att OS förlagts till KIna.

Nu är spelen i full gång och TV sänder dygnet runt. Laddade, taggade idrottsaleter gör sitt yttersta för att hamna på medaljplats. Ara protesterade mot falskspeleri och korrupta domare och miste sin medalj. Några ser ut att nyligen ha slutat med det som är förbjudet. OS tar plats och blir den största nyheten som pryder alla löp. De flesta av oss som tittar glömmer fort, ser inte vad som försiggår, vill inte se vad som händer bortom TV-rutans skärm. Istället låter vi oss bländas av  ett välregisserat skådespel med spänning och dramatik i fågelns näste, Fågelboet. Om sanningen ska fram så sitter jag som många andra  vid TV:n klockan 13:00 och håller tummarna för  Sanna Kallur och hoppas hon tar guld. 

Tidigare inlägg om OS och Kina
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer
Postat av: Joanna

Sanna gick vidare.

Du har väl sett på gymnastiken?

2008-08-17 @ 14:30:14
Postat av: annarkia

så klart jag såg gymnastiken

2008-08-17 @ 20:35:56
URL: http://annarkia.blogg.se/
Postat av: Pär

Kolla gärna in mina tankar. Blandat stort och smått om mina upplevelser i peking.

/Pär

www.rf.se/parsonligt

2008-09-01 @ 11:23:03
URL: http://www.rf.se/parsonligt

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback