Krigs- och undantagstillstånd i Texasskola.


Jag sätter bokstavligen talat frukosten i halsen när jag ser rubriken "Lärare i Texas får bära vapen". Lugnar ner mig och tänker  det får ju alla andra också. Har lärarna varit undantagna förut. Se´n ser jag att det är i skolan lärarna ska vara beväpnade. Och till råga på allt är föräldrarna positiva.  De flesta som kommenterat beslutet på nyhetskanalen ABC är dessutom nöjda.

-En av debattörerna är dock fundersam: "Har jag fattat det här rätt, man får inte slå eleverna - men det är ok att skjuta dem?" (AB)

Vad ska de ha vapnen till? Hota elever som är bångstyriga och inte lyder magistern? Risken är stor att det blir så, även om uppsåtet är ett annat.


Vilken ofattbar idé att tro att det skulle gå att förebygga skolmassakrer om lärarna är beväpnade.  Ett rejält realpolitiskt grepp om problemet må jag säga. Vapen mot vapen, ingen ska vara bättre beväpnad än den andre är mottot. Är det så man ska stoppa superfrustrerade och ibland också psykotiska unga människor från att göra andra och sig själv illa? 
I Finland och i Columbine i USA var  förövarna unga pojkar som mobbats hårt, osynliggjorts och lämnats ensamma med sina tankar och oro för vem dom var och vad framtiden skulle ta vägen.  Med föräldrar som var upptagna med sitt eget , en skola som inte såg och utan stöd från vuxenvärlden eller den professionella hjälp de så väl behövde  fick fantasierna övertaget. För de allra flesta stannar det vid fantasier.
 Skolan har ett stort ansvar att se alla ungdomar, att synliggöra och möta  alla elever. Det är ett stort ansvar och inte alltid lätt att genomföra då man som lärare under en vecka kan möta upp till 150 elever i klassrummet. Som lärare har jag och mina kollegor efter tragedier som Columbine funderat över   om det kan hända här och vad vi i så fall ska göra.  Aldrig har någon kommit på tanken att lärarkåren skulle beväpnas. Det är att ge upp att inte våga se var problemen ligger. 

SvD,

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback