IOK och SOK saknar civilkurage

IOK, den internationella kommittén godkände att OS 2008 skulle förläggas til Kina. Hur tänkte kommittén? Att strålkastarljuset på Kina inför och under OS skulle förmå en regim att lätta på förtrycket och tvätta sin byk?
Den förhoppningen har verkligen kommit på skam. Först spelar IOK med i kinesernas förtryckaranda genom att tillåta att Internet censureras. När kritiken blir för hård lyfts censuren från presscentra och ger journalisterna fri till gång till Internet. 
Med tanke på OS-stadgans tanke om humanism, fred och ära är det en skandal att OS förlagts till KIna. Det minsta man kunde begära är att IOK agerade kraftfullt mot det ökade förtrycket inför OS. Att tiga är att spela med och att blunda är att i tysthet ge klartecken åt kränkningarna av de mänskliga rättigheterna.

-Det har nu bekräftats i färska rapporter från Amnesty och Human Rights Watch att diktaturregimen inte alls ändrat politik trots löften om det. I själva verket har man tagit till åtgärder mot olika "avvikande" i samma anda som när Hitler-regimen ­arrangerade sin OS-propagandatriumf 1936. Peking har "städats" grundligt. (SvD)

-Många nya övergrepp rapporteras och flera framträdande advokater och människorättsaktivister har nyligen satts i husarrest eller fängelse. (SvD)

SOK borde visa åtminstonde en gnutta civilkurage  som tack för de 45 miljoner de fått av våra skattepengar. Men gör i princip  tvärt om och låter penningen härska över moralen.

-Tvärtom är det i Norge. Landets olympiska kommitté och flera kända elitidrottare har drivit en kraftfull kampanj tillsammans med Amnesty för att frige politiska fångar i Kina. SOK stoppade plötsligt Amnesty från att medverka och informera vid den stora samling med de OS-klara deltagarna som hölls i slutet av förra året. Istället inkallades en professor i sinologi som förestår ett institut som till hälften betalas av kinesiska staten (SvD)

SVD`s kinabloggare visar ett helt annat perspektiv på Kina och ondgör sig över den som de tycker ensidiga kritiken som riktats mot Kina.
-en hel del också har förbättrats tack vare OS - trafiken rullar på för första gången på flera år, de nya tunnelbanorna är fantastiska, och Beijingborna kommer att ha stor nytta av både utbyggnaden av flygplatsen och sportanläggningarna efteråt. (SvD)
Kommentarer är överflödiga och citatet får tala för sig själv.
De hänvisar till en internationell rapport som visar att kineserna är nöjda och har fått det så mycket bättre. I ett land som saknar åsikts-och yttrandefrihet är det svårt om inte omöjligt att lita på en rapport  av det slaget.
Kina har haft en enormt stark ekonomisk utveckling vilket naturligtvis gynnat en växande medelklass materiellt medan den stora massan arbetare och bönder fortfarande bär ett tungt ok. De finns de som hävdar att medelklassen välstånd och livsstil inte hotas av systemet utan snarare tärt om.  
Politiska dissidenter  sitter fast i de tvångsarbetsläger som FN beordrat Kina att tömma. Det går inte att blunda för att Amnestys senaste rapport visar på ökat förtryck i Kina. Människorätsorganisationer har kritiserat Kina för att utnyttja OS som ursäkt för att gripa regimkritiker som de kallar terrorister

 
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer
Postat av: Göran Johansson

IOK/SOK saknar inte civilkurage, de är helt enkelt inte intresserade, de vill bara genomföra ett ekonomiskt lyckat os. Mänskliga rättigheter finns inte på deras agenda.

2008-08-03 @ 10:58:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback