Maktkamp om geopolitiskt läge.

 Georgien har ett viktigt geopolitiskt läge med oljerika grannländer i öst, hamnar i väst och    med oljeledningarna från Azerbajdzjan i öst vidare mot Turkiet .
  I både Georgien och i flera av grannländerna finns regioner med krav på självständighet vilket föranlett många olösta konflikter. Ryssland har som nu  i lägen då oro finns i gränstrakter agerat snabbt för att säkra sina gränser.
  Sedan 2004 har Georgien närmat sig EU och idag är landet också nära allierat med USA. T ex finns georgisk militär närvaro  i  både  Afghanistan och Irak och enligt Rapport (SvT) finns ett hundratal amerikanska så kallade rådgivare i Georgien. Det finns också uppgifter om att SA tränat militär i Gerogien i guerillakrigföring. Att Georgien sedan ett par år tillbaka räckt ut handen till försvarsalliansen Nato har förbättrade inte relationen mellan Ryssland och Georgien. Under 2000-talet har det varit ett antal oroligheter och direkta konfrontationer mellan Georgien och Ryssland  i området. Dagens tragiska krig var därför inte svårförutsägbart. 
  
 Det som gör läget extra farligt är att bakom konflikten mellan Georgien och Sydossetien  ligger  ryska och amerikanska intressen. Rysslans behov av en säkrad gräns och USA´s har behov av olja samt en position i närheten av sin forna fiende i öst. Amerikanska och även västeuropeiska bolag  har investerat stora belopp och resurser i Georgien för att försöka säkerställa oljeleveranser till väst . Och som brukligt är i konflikter av det här slaget är det civilbefolkningen som får betala priset i form av skador, förlust av liv och fokomflyttningar. 

 Att den gamla väst-öst konflikten från kalla krigets dagar ännu lever märks tydligt i uttalanden från politiker i väst och inte minst i svenska dagstidningar. Ryssland utpekas som den stora boven. Analyser av bakgrunden till konflikten är sparsamma. Kaukasus har länge varit ett oroligt område och bilägges inte konflikten riskerar den att sprida sig.

DN1, SvD1, SvD2
Intressant?   Bloggat: Jinge  om Kan man förstå Ryssland?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer
Postat av: Anonym

Märkligt att många bara ser den ena sidan i konflikten.

2008-08-10 @ 14:31:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback